Slovenské štátne dlhopisy

Garantované fondy, zaistené vklady, investičné certifikáty, dlhopisy a obligácie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
sibal4441
Active Member
Dátum registrácie: Ne 24 09, 2023 11:15 am
Has thanked: 28 times
Been thanked: 24 times

Re: Slovenské štátne dlhopisy

Príspevok od používateľa sibal4441 »

Croven napísal: Pi 07 03, 2025 1:52 pm
sibal4441 napísal: Pi 07 03, 2025 1:28 pm vysvetlenie ako pre deti: predstav si hracku. Hupacieho konika. Za to ze sa mozes na nom povozit, tvoji rodicia musia zaplatit ujovi v obchode 5 EUR. Ale teraz pride dalsi ujo a ten ponuka povozenie na podobnom koniku za 1 EUR. Tak kupis 10 jazd na tom lacnejsom konikovi, a spytas sa deti, ktore cakaju v rade na toho konika za 5 EUR, ci sa nechcu povozit za 4 EUR. Zarobil si 3 EUR za ktore kupis dalsie jazdy, a opakujes, alebo sa len vozis, zalezi ood tvojho veku :D

A teraz vysvetlenie pre niekoho kto je uz dospely a vie co je to burza: predas na burze za trhovu cenu za aku vsetci kupujeme a predavame.

V poslednej aukcii bol dopyt po dlhopisoch 300 milionov, ale Ardal predal len 136 milionov dlhopisov, pri vynose 2,5287 percent, takze zostal neuspokojeny dopyt vo vyske 160 milionov, to su ti ludia, ktori radi dlhopisy kupia ak by bol vynos nad 2,52 percenta: https://www.ardal.sk/_img/Documents/Vys ... 250217.pdf
a čo je doležité pri dlhopisoch? Jeho cena alebo výnos? Veď predsa keď chcem niekde peniaze uložiť napríklad na 10 rokov a bezpečne tak mi ide o výnos a pre mňa je lepšie uložiť peniaze do niečopho čo ma výnos 3% ako 2,52%. Čo teda spôsobilo pokles yieldu SK dlhopisu? VIem že sa jeho cena z´vyšila, ale na základe čoho? Kto by chcel kupovať drahší dlhopis s nižším yieldom? Alebo to zle chápem.
Ten yield dlhopisov určuje na burze ponúka a dopyt tak ako pri akciách. Tých 3.3% bol oveľa vyšší ako je trhovy. Ten je 2.65%. Preto bude o ne na burze veľký záujem

Ak sa pýtaš prečo je trhovy len 2.65 tak preto ze ecb znižuje úrokové sadzby a ešte bude
Používateľov profilový obrázok
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 74 times
Been thanked: 202 times

Príspevok od používateľa wladas »

Spravna otazka je ze preco ponukli 3,3% ked trhova cena je 2,65% :)
sibal4441
Active Member

wladas napísal: Pi 07 03, 2025 3:03 pm Spravna otazka je ze preco ponukli 3,3% ked trhova cena je 2,65% :)
To asi tušíme všetci k tomu netreba vedieť investovať
sibal4441
Active Member

sibal4441 napísal: Pi 07 03, 2025 3:14 pm
wladas napísal: Pi 07 03, 2025 3:03 pm Spravna otazka je ze preco ponukli 3,3% ked trhova cena je 2,65% :)
To asi tušíme všetci k tomu netreba vedieť investovať
Aj keď napadlo ma ze možno chceli dôchodcov na to naučiť aby videli ze predajom zarobía a potom o rok vznikne hystéria aj keď výnos bude trhový. Alebo dat dôchodcom 16 ty dôchodok. Ak tam dajú životné úspory tak ten výnos naviac je ako ďalší dôchodok. A budú vládu voliť lebo pred voľbami sa rozkrikne ze len tato vláda im dá ten výnos
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 473 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

sibal4441 napísal: Pi 07 03, 2025 2:32 pm
Croven napísal: Pi 07 03, 2025 1:52 pm
sibal4441 napísal: Pi 07 03, 2025 1:28 pm vysvetlenie ako pre deti: predstav si hracku. Hupacieho konika. Za to ze sa mozes na nom povozit, tvoji rodicia musia zaplatit ujovi v obchode 5 EUR. Ale teraz pride dalsi ujo a ten ponuka povozenie na podobnom koniku za 1 EUR. Tak kupis 10 jazd na tom lacnejsom konikovi, a spytas sa deti, ktore cakaju v rade na toho konika za 5 EUR, ci sa nechcu povozit za 4 EUR. Zarobil si 3 EUR za ktore kupis dalsie jazdy, a opakujes, alebo sa len vozis, zalezi ood tvojho veku :D

A teraz vysvetlenie pre niekoho kto je uz dospely a vie co je to burza: predas na burze za trhovu cenu za aku vsetci kupujeme a predavame.

V poslednej aukcii bol dopyt po dlhopisoch 300 milionov, ale Ardal predal len 136 milionov dlhopisov, pri vynose 2,5287 percent, takze zostal neuspokojeny dopyt vo vyske 160 milionov, to su ti ludia, ktori radi dlhopisy kupia ak by bol vynos nad 2,52 percenta: https://www.ardal.sk/_img/Documents/Vys ... 250217.pdf
a čo je doležité pri dlhopisoch? Jeho cena alebo výnos? Veď predsa keď chcem niekde peniaze uložiť napríklad na 10 rokov a bezpečne tak mi ide o výnos a pre mňa je lepšie uložiť peniaze do niečopho čo ma výnos 3% ako 2,52%. Čo teda spôsobilo pokles yieldu SK dlhopisu? VIem že sa jeho cena z´vyšila, ale na základe čoho? Kto by chcel kupovať drahší dlhopis s nižším yieldom? Alebo to zle chápem.
Ten yield dlhopisov určuje na burze ponúka a dopyt tak ako pri akciách. Tých 3.3% bol oveľa vyšší ako je trhovy. Ten je 2.65%. Preto bude o ne na burze veľký záujem

Ak sa pýtaš prečo je trhovy len 2.65 tak preto ze ecb znižuje úrokové sadzby a ešte bude
2,65% vs 3,3% pekna zlodejina, to budu arbitraze
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
MiBi
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 19 times
Been thanked: 848 times

Príspevok od používateľa MiBi »

• Štátny dlhopis pre ľudí si kúpilo 21 200 investorov, priemerná suma investície bola 22 600 eur
  • Mediánová suma investície bola okolo 9 500 eur.
  • Najviac ľudí investovalo od 4-tisíc do 10-tisíc eur.
  • Najväčší záujem mali 65-roční investori.
  • Druhá najsilnejšia skupina bola od 51 do 65 rokov, ktorí investovali aj najväčšiu sumu.
  • Starší investori preferovali dvojročný dlhopis Investor.
Podľa Kamenického je záujem ľudí stále obrovský. „Volajú nám denne ľudia, či budeme v tom pokračovať. Ďalšie dlhopisy budú až budúci rok,“ dodal Kamenický.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Slovensky 10y bond dnes vynos 3,75%
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
dusantt
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 48 times

Príspevok od používateľa dusantt »

Clovece ono tie cesty budu naozaj opravene.
Inflacia je predsa nula.
sibal4441
Active Member

dusantt napísal: Št 13 03, 2025 12:25 pm Clovece ono tie cesty budu naozaj opravene.
Caka nas skvela buducnost. My už dnes se máme líp než zítra… pozítří… včera…
Kosa
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 37 times

Príspevok od používateľa Kosa »

osamely chodec napísal: Št 13 03, 2025 12:09 pm Slovensky 10y bond dnes vynos 3,75%
Tu je dobre napisany dovod :

KOMENTÁŘ: Černá labuť přináší jeden z nejhorších dnů pro státní dluhopisy
Zdroj: https://www.idnes.cz/finance/investovan ... s#cxrecs_s
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Kosa napísal: Št 13 03, 2025 8:20 pm
osamely chodec napísal: Št 13 03, 2025 12:09 pm Slovensky 10y bond dnes vynos 3,75%

ano aj zlato reaguje na nove prisluby zbrojnej bujarosti na dlh
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1659 times
Been thanked: 2179 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Kosa napísal: Št 13 03, 2025 8:20 pm

Dobrý článok. Akurát rozhodnutie českej vlády o bezbrehom zbrojení vo výške 3% HDP nie je čierna labuť :)

Razantní nárůst zadlužení v Evropě znamená, že budou na finanční trhy vrženy stovky miliard nových dluhopisů a vyšší nabídka znamená logicky nižší cenu. Investoři si samozřejmě nechají více zaplatit za to, aby absorbovali nové balíky státních dluhů.
A ceny dluhopisů na tuto úvahu hned reagovaly.

Jeden pekný citát:,, kapitalizmus nesie v sebe vojnu tak ako mračná nesú v sebe búrku,,.

Keď bude mať USA a EU plné sklady zbraní, zbrojári budú tlačiť politikov, aby boli použité.
Žiadna obrana: nepametám si ani jeden prípad obrany NATO. Len útočenie na iných a hľadanie nepriateľa...

P.S. Aj Slovensko od ruskej invázie exportovalo 10x viac zbraní a tento export už tvorí 1,1% HDP...

P.S. 2 myslím si, že ten rast výnosov súvisí aj z nebezpečenstvom návratu inflácie...resp. stagflácie, lebo EU sa ponára do
recesie, ale tlak na znižovanie cien bude prevážený colnými vojnami a nárastom cien energií !
A to nám pánbožko aspoň drží počasie na uzde...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 169 times
Been thanked: 125 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Št 13 03, 2025 10:51 pm P.S. Aj Slovensko od ruskej invázie exportovalo 10x viac zbraní a tento export už tvorí 1,1% HDP...
Za rok 2024 mi Google pise:
Slovakia arms export (2024) 1,15 billion EUR.
Slovakia GDP (2024): 141 billion USD.

Ak by nase zbrojovky s municiou exportovali rovno aj rakvy, mohli zarobit este lepsie.
MiBi
Guru Member ****

Na predaji oboch emisií sa výrazne podieľala skupina zhruba štyroch stoviek bonitných investorov. Tí, ktorí chceli investovať viac ako 100-tisíc eur, kúpili podľa riaditeľa Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniela Bytčánka dlhopisy za 130 miliónov, čiže zhruba štvrtinu. Najvyššia zainvestovaná suma bola 3,5 milióna eur.

Slovensko na rozdiel napríklad od Slovinska nelimitovalo horný objem investovaných prostriedkov. Nakupovali ich tak aj bonitní klienti v starostlivosti privátneho bankára a dlhšie sa na to aj pripravovali. Medzi investormi mohli byť aj ľudia, ktorí predali nehnuteľnosť.

„Ak niekto investoval milióny eur, necielil na dosiahnutie úrokového, ale kapitálového výnosu,“ hovorí Pavel Škriniar zo Swiss Life Select. Takíto investori podľa neho nebudú držať dlhopisy do splatnosti, ale využijú možnosť ich odpredaja na sekundárnom trhu. Za mesiac tak podľa neho dokážu zarobiť na miliónovej investícii 10- až 30-tisíc eur. „Akurát, že sa im na výnosy zložia všetci Slováci,“ dodal.

https://e.dennikn.sk/4520852/najviac-lu ... 5-miliona/
Prílohy
dlhopisy-sumy.png
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Pi 14 03, 2025 10:21 am „Ak niekto investoval milióny eur, necielil na dosiahnutie úrokového, ale kapitálového výnosu,“ hovorí Pavel Škriniar zo Swiss Life Select. Takíto investori podľa neho nebudú držať dlhopisy do splatnosti, ale využijú možnosť ich odpredaja na sekundárnom trhu. Za mesiac tak podľa neho dokážu zarobiť na miliónovej investícii 10- až 30-tisíc eur. „Akurát, že sa im na výnosy zložia všetci Slováci,“ dodal.
Ak pozicias statu milion EUR za urok 3% p.a. alebo 3.3% p.a., tak je snad normalne, ze sa ti na ten vynos poskladaju "vsetci Slovaci".
Mohli sa poskladat komukolvek inemu, kto by im peniaze pozical.

Ak niekto dokaze dlhopis predat pred splatnostou za vyhodnych podmienok, tak tento "nadstandardny" zisk mu zaplati ten, kto ho od neho za tych podmienok kupi. "Vsetci Slovaci" sa nadalej skladaju len na tych 3% p.a. (resp. 3,30% p.a. pri stvorrocnom)

Tie dlhopisy mal sancu kupit hocikto. Ja som kupoval az v utorok tesne pred zaverecnou banky a v pohode mi predali a ziadna rada predo mnou nebola. Cize nemozu naplakajkovia teraz naplakat, ze to sa nedalo kupit, ze to bol len "scam".
Ja srandovne, ze mnohi sa bili do hrude ako "oni Ficovi peniaze poziciavat nebudu" a teraz zase ako placu, ze "niektori ludia zarobili, ako to je mozne??" ...
Glogol
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 85 times
Been thanked: 253 times

Príspevok od používateľa Glogol »

jaroslav80 napísal: Pi 14 03, 2025 11:09 am
MiBi napísal: Pi 14 03, 2025 10:21 am „Ak niekto investoval milióny eur, necielil na dosiahnutie úrokového, ale kapitálového výnosu,“ hovorí Pavel Škriniar zo Swiss Life Select. Takíto investori podľa neho nebudú držať dlhopisy do splatnosti, ale využijú možnosť ich odpredaja na sekundárnom trhu. Za mesiac tak podľa neho dokážu zarobiť na miliónovej investícii 10- až 30-tisíc eur. „Akurát, že sa im na výnosy zložia všetci Slováci,“ dodal.
Ak pozicias statu milion EUR za urok 3% p.a. alebo 3.3% p.a., tak je snad normalne, ze sa ti na ten vynos poskladaju "vsetci Slovaci".

Ak niekto dokaze dlhopis predat pred splatnostou za vyhodnych podmienok, tak tento "nadstandardny" zisk mu zaplati ten, kto ho od neho za tych podmienok kupi. "Vsetci Slovaci" sa nadalej skladaju len na tych 3% p.a. (resp. 3,30% p.a. pri stvorrocnom)

Tie dlhopisy mal sancu kupit hocikto. Ja som kupoval az v utorok tesne pred zaverecnou banky a v pohode mi predali a ziadna rada predo mnou nebola. Cize nemozu naplakajkovia teraz naplakat, ze to sa nedalo kupit, ze to bol len "scam".
Ja srandovne, ze mnohi sa bili do hrude ako "oni Ficovi peniaze poziciavat nebudu" a teraz zase ako placu, ze "niektori ludia zarobili, ako to je mozne??" ...
ak ked som ich nekupil - ked niekto nieco na tom zarobi ( myslim nie insideri ) tak o beriem. Zatial su tie zarobky v teoretickej rovine. Uvidime ci aj budu realne o par dni ked nemecke 10r sa blizia k 3% ci aj slovenske budu za 3% ....
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 81 times
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa frakan »

Glogol napísal: Pi 14 03, 2025 11:54 am

ak ked som ich nekupil - ked niekto nieco na tom zarobi ( myslim nie insideri ) tak o beriem. Zatial su tie zarobky v teoretickej rovine. Uvidime ci aj budu realne o par dni ked nemecke 10r sa blizia k 3% ci aj slovenske budu za 3% ....
Moja žena ich nakúpila za 20k. Po dvoch rokoch dostane späť istinu so sľúbeným úrokom. Prečo by ju malo zaujímať zhodnotenie 10r. nemeckých dlhopisov?
JanH
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 148 times
Been thanked: 209 times

Príspevok od používateľa JanH »

MiBi napísal: Pi 14 03, 2025 10:21 am Na predaji oboch emisií sa výrazne podieľala skupina zhruba štyroch stoviek bonitných investorov. Tí, ktorí chceli investovať viac ako 100-tisíc eur, kúpili podľa riaditeľa Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniela Bytčánka dlhopisy za 130 miliónov, čiže zhruba štvrtinu. Najvyššia zainvestovaná suma bola 3,5 milióna eur.

Slovensko na rozdiel napríklad od Slovinska nelimitovalo horný objem investovaných prostriedkov. Nakupovali ich tak aj bonitní klienti v starostlivosti privátneho bankára a dlhšie sa na to aj pripravovali. Medzi investormi mohli byť aj ľudia, ktorí predali nehnuteľnosť.

„Ak niekto investoval milióny eur, necielil na dosiahnutie úrokového, ale kapitálového výnosu,“ hovorí Pavel Škriniar zo Swiss Life Select. Takíto investori podľa neho nebudú držať dlhopisy do splatnosti, ale využijú možnosť ich odpredaja na sekundárnom trhu. Za mesiac tak podľa neho dokážu zarobiť na miliónovej investícii 10- až 30-tisíc eur. „Akurát, že sa im na výnosy zložia všetci Slováci,“ dodal.

https://e.dennikn.sk/4520852/najviac-lu ... 5-miliona/
Pána zo Swiss life najviac mrzí, že nie sú súčasťou províznej schemy. Ak by to šlo cez nich s 1-3% vstupákom, rétorika by bola pravdepodobne diametrálne odlišná.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

frakan napísal: Pi 14 03, 2025 12:09 pm Moja žena ich nakúpila za 20k. Po dvoch rokoch dostane späť istinu so sľúbeným úrokom. Prečo by ju malo zaujímať zhodnotenie 10r. nemeckých dlhopisov?
Moj svokor sa vymotal v stredu doobeda a uz dostal terminak s 2,60% p.a. (3 rocny asi), z ktoreho vynosov bude este aj zrazkovu dan platit...
Glogol
Guru Member ****

frakan napísal: Pi 14 03, 2025 12:09 pm
Glogol napísal: Pi 14 03, 2025 11:54 am

Moja žena ich nakúpila za 20k. Po dvoch rokoch dostane späť istinu so sľúbeným úrokom. Prečo by ju malo zaujímať zhodnotenie 10r. nemeckých dlhopisov?
uplne v strede tejto citacie je to o akych "investoroch" sa bavime. Drziaci do splatnosti vobec nie su temou. "Takíto investori podľa neho nebudú držať dlhopisy do splatnosti, ale využijú možnosť ich odpredaja na sekundárnom trhu. Za mesiac tak podľa neho dokážu zarobiť na miliónovej investícii 10- až 30-tisíc eur. „"
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: Pi 14 03, 2025 12:46 pm uplne v strede tejto citacie je to o akych "investoroch" sa bavime. Drziaci do splatnosti vobec nie su temou. "Takíto investori podľa neho nebudú držať dlhopisy do splatnosti, ale využijú možnosť ich odpredaja na sekundárnom trhu. Za mesiac tak podľa neho dokážu zarobiť na miliónovej investícii 10- až 30-tisíc eur. „"
Autor clanku ale podsuva myslienku, ze tymto uspesnym obchodnikom ten mesacny zisk zaplatia "vsetci Slovaci". V skutocnosti im ten zisk zaplatia ini spekulanti, ktori kupuju a predavaju dlhopisy predcasne a nedrzia ich do splatnosti.
sibal4441
Active Member

jaroslav80 napísal: Pi 14 03, 2025 4:49 pm
Glogol napísal: Pi 14 03, 2025 12:46 pm uplne v strede tejto citacie je to o akych "investoroch" sa bavime. Drziaci do splatnosti vobec nie su temou. "Takíto investori podľa neho nebudú držať dlhopisy do splatnosti, ale využijú možnosť ich odpredaja na sekundárnom trhu. Za mesiac tak podľa neho dokážu zarobiť na miliónovej investícii 10- až 30-tisíc eur. „"
Autor clanku ale podsuva myslienku, ze tymto uspesnym obchodnikom ten mesacny zisk zaplatia "vsetci Slovaci". V skutocnosti im ten zisk zaplatia ini spekulanti, ktori kupuju a predavaju dlhopisy predcasne a nedrzia ich do splatnosti.
Presne tak. A pri splatnosti to zase zaplati banka. Nepridu za drzitelom dlhopisu "vsetci Slovaci" ale banka to zaplati :D
Glogol
Guru Member ****

suhlas - stat ( slovaci) daju len dohodnuty urok do splatnosti, nic viac. Preto aj spominam nemecke ze takto vopred by sa ti co chcu predat pred splatnostou este tesit nemali plati ze kym to nie je predane - je vsetko v teoretickej rovine. Kazdopadne dohodnute percento na konci splatnosti bude vyplatene ale asi nie kazdy kupoval s umyslom drzat do splatnosti. Uvidime prve dni - som zvedavy ci pojde pod nominal ci nie - ked aj nemecke vyskocia na 3,3 ....
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Na poplatky ktore banke zaplatil stat pri nakupe a vykupe sa poskladaju danovi poplatnici, ci?
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Pi 14 03, 2025 5:24 pm Na poplatky ktore banke zaplatil stat pri nakupe a vykupe sa poskladaju danovi poplatnici, ci?
To samozrejme danovy poplatnici.
Mozno by sa tie 4 rocne predali aj s 3,1% p.a. urokom za takych podmienok, ako to bolo dane ... cize aj na ten rozdiel 0,2% p.a. sa poskladaju danovy poplatnici. Na druhu stranu mozu byt radi, ze im niekto chcel pozicat peniaze, aby si mohli nakupit tie stihacky a naboje proti "ruskej hrozbe" a aby mohli spavat s pocitom bezpecia, ze armadne sklady SR nebudu uplne zyvat prazdnotou ako posledne 2 roky. :)
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

jaroslav80 napísal: Pi 14 03, 2025 5:40 pm
osamely chodec napísal: Pi 14 03, 2025 5:24 pm Na poplatky ktore banke zaplatil stat pri nakupe a vykupe sa poskladaju danovi poplatnici, ci?
To samozrejme danovy poplatnici.
Mozno by sa tie 4 rocne predali aj s 3,1% p.a. urokom za takych podmienok, ako to bolo dane ... cize aj na ten rozdiel 0,2% p.a. sa poskladaju danovy poplatnici. Na druhu stranu mozu byt radi, ze im niekto chcel pozicat peniaze, aby si mohli nakupit tie stihacky a naboje proti "ruskej hrozbe" a aby mohli spavat s pocitom bezpecia, ze armadne sklady SR nebudu uplne zyvat prazdnotou ako posledne 2 roky. :)
neboj stat popracuje intenzivne, aby za tie dva, alebo styri roky co najviac znehodnotil menu, tym padom sa jeho dlh znizi a zarobok investorov znizi. Svet po roku 1971...
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Pi 14 03, 2025 5:51 pm neboj stat popracuje intenzivne, aby za tie dva, alebo styri roky co najviac znehodnotil menu, tym padom sa jeho dlh znizi a zarobok investorov znizi. Svet po roku 1971...
Ale ved mame EURo a o jeho kupnej sile rozhoduje ECB. Cize papalasi z Francuzska a Nemecka sediaci vo Frankfurte a Bruseli.
Nas bezvyznamny statik o sile EURa rozhoduje asi tak na 0,01%.
stary gambler
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

zaujem kazdeho statu- v iomto pripade EU, je mat najnizsi kurz, nizsia mena vacsi export. pochopila to Cina, teraz to chaapu aj Americania, a konecne si to mozno uvedomila aj Europa, , ale ked to pochopili vetky lidri svetoveho obchodu, tak az take jendouche to nebude, ze vam na na fprexe alebo akciacch padne kurz je albsolutne nepodstane, ale dana kraajina si vyrazne polepsi. nie je tak davno kuzr euro usd bol cez 1,40 euro /usd, len blbci vtady nakupovali euro. princip kazdej krajini co nieco znaamena je oslabit svoju menu koli exportu a nie posilnit.
sibal4441
Active Member

stary gambler napísal: Pi 14 03, 2025 7:50 pm zaujem kazdeho statu- v iomto pripade EU, je mat najnizsi kurz, nizsia mena vacsi export. pochopila to Cina, teraz to chaapu aj Americania, a konecne si to mozno uvedomila aj Europa, , ale ked to pochopili vetky lidri svetoveho obchodu, tak az take jendouche to nebude, ze vam na na fprexe alebo akciacch padne kurz je albsolutne nepodstane, ale dana kraajina si vyrazne polepsi. nie je tak davno kuzr euro usd bol cez 1,40 euro /usd, len blbci vtady nakupovali euro. princip kazdej krajini co nieco znaamena je oslabit svoju menu koli exportu a nie posilnit.
Suhlasim ze nizsia mena znamena vacsi export. No posledne kroky USA - cla zo strany USA zlepsia obchodnu bilanciu USA, a teda v konecnom dosledku posilnia DXY rovnako ako cla posilnili kurz USD ked Trump zaviedol cla na ocel v maji 2018
dusantt
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 48 times

Príspevok od používateľa dusantt »

Pozeram si TV a rozmyslam, a uz chapem, preco tieto slovenske banky ponukaju tak nizke uroky na vkladoch..
Lebo davaju privela penazi na reklamu a potom bonusy pre novych klientov.
Potom im neostavaju peniaze na uroky z vkladov..
Inflacia je predsa nula.
sibal4441
Active Member

dusantt napísal: Ut 18 03, 2025 6:17 pm Pozeram si TV a rozmyslam, a uz chapem, preco tieto slovenske banky ponukaju tak nizke uroky na vkladoch..
Lebo davaju privela penazi na reklamu a potom bonusy pre novych klientov.
Potom im neostavaju peniaze na uroky z vkladov..
Je to mozne, ak zistili, ze im viac vkladov prinesie reklama, ako zvysenie urokovej sadzby, naco by sa snazili zvysovat urokovu sadzbu. Ti, ktori reaguju na vyssiu urokovu sadzbu su vacsinou ludia ktori si vedia ponuky bank porovnat, a porovnavaju aj s inymi moznostami, napr. dlhopismi, alebo kratkymi dlhopisovymi ETF, tak ti do banky peniaze aj tak nedaju. okrem toho medzi bankami je dost konkurencia, zvysili by aj ostatni keby jedna zvysila, a tak by sa este viac znizil urokovy diferencial, a teda zisk pre banku. Na druhu stranu, reklama, hlavne taka ta klamliva, ze 5 percent urok, nieco k uctu zadarmo mieri na menej sofistikovanych ludi a zrejme na Slovensku ma neuveritelny potencial.
Este v Drukose raz Mojzis povedal, ze ak do reklamy da 500 milionov, a na zaklade reklamy mu pride 600 milionov na vkladoch, tak je 100 milionov v zisku :D
sibal4441
Active Member

Ak by ste niekto riesil predaj slov. statnych dlhopisov pre obcanov a vedel ako to spravit s co najnizsimi poplatkami, dajte prosim vediet. Podarilo sa mi kupit len necelych 100 patriot a hladam niekto kto ich zobchoduje najlepsie lacnejsie ako banky.
michalhornicheck
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 9:05 am
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times

Príspevok od používateľa michalhornicheck »

sibal4441 napísal: Po 31 03, 2025 11:51 am Ak by ste niekto riesil predaj slov. statnych dlhopisov pre obcanov a vedel ako to spravit s co najnizsimi poplatkami, dajte prosim vediet. Podarilo sa mi kupit len necelych 100 patriot a hladam niekto kto ich zobchoduje najlepsie lacnejsie ako banky.
...
sibal4441 napísal: Pi 07 03, 2025 10:30 am Ja som to naznacoval na tomto fore, ze idem urobit takuto arbitraz, len som sa bal, ze to ludia vykupia ked tu napisem detailny postup, preto som napisal ze postup arbitraze napisem az po skonceni predaja. Ved kazdy kto robi s dlhopismi vie ze plati jednoduchy vypocet : vynos dlhopisu do splatnosti, t.j. 3,3 minus aktualna trhova sadzba, t.j. 2,7 x pocet rokov do splatnosti, t.j. 4 minus v tomto pripade pomerne vysoke poplatky 0,35 percent, ak sa nenajde niekto kto je registrovany na BCPB a spravi obchod za nizsi poplatok ako 0,35 percenta ktory pytaju banky. V kazdom pripade aj 2 percenta je pri arbitrazi, t.j. bez rizika pekny zisk za mesiac drzania. Stale je to 24 percent p.a. :D
Čo ten detailný postup, nevyšlo to?
MiBi
Guru Member ****

sibal4441 napísal: Po 31 03, 2025 11:51 am Ak by ste niekto riesil predaj slov. statnych dlhopisov pre obcanov a vedel ako to spravit s co najnizsimi poplatkami, dajte prosim vediet. Podarilo sa mi kupit len necelych 100 patriot a hladam niekto kto ich zobchoduje najlepsie lacnejsie ako banky.
Neviem, ci ti banka umozni bezodplatne prevod dlhopisu ak je vedeny na majetkovom ucte vedenom v nej.
Ak ano potom plati co pise Ardal:
Na Slovensku bude možné dlhopisy pre občanov obchodovať na Burze cenných papierov v Bratislave, a. s. alebo mimo burzy – dohodou protistrán a následným prevodom cenných papierov v Centrálnom depozitári cenných papierov SR, a. s.

Asi sa skus na na to spytat v Centralnom Depozitari:
https://www.cdcp.sk/cdcpweb/majitelia-cp/prevod-cp/
sibal4441
Active Member

michalhornicheck napísal: Po 31 03, 2025 10:17 pm
...
sibal4441 napísal: Pi 07 03, 2025 10:30 am Ja som to naznacoval na tomto fore, ze idem urobit takuto arbitraz, len som sa bal, ze to ludia vykupia ked tu napisem detailny postup, preto som napisal ze postup arbitraze napisem az po skonceni predaja. Ved kazdy kto robi s dlhopismi vie ze plati jednoduchy vypocet : vynos dlhopisu do splatnosti, t.j. 3,3 minus aktualna trhova sadzba, t.j. 2,7 x pocet rokov do splatnosti, t.j. 4 minus v tomto pripade pomerne vysoke poplatky 0,35 percent, ak sa nenajde niekto kto je registrovany na BCPB a spravi obchod za nizsi poplatok ako 0,35 percenta ktory pytaju banky. V kazdom pripade aj 2 percenta je pri arbitrazi, t.j. bez rizika pekny zisk za mesiac drzania. Stale je to 24 percent p.a. :D
Čo ten detailný postup, nevyšlo to?
Praveze tu moznost arbitraze tu popisalo uz vela ludi, pozri predosle prispevky v tejto teme, arbitraz spociva v tom ze kupis dlhopis s 3,3 percent vynosom, a potom ho predas za trhovu cenu, t.j. s cca 2,5 percent vynosom aktualne, t.j. ziskas odhadom 0,8x4 percenta minus poplatky, takze zhodnotenie nieco pod 3 percenta za mesiac drzania.

Pripadne neviem, co ti na tomto postupe nie je jasne, myslim, ze ten postup je zrozumitelne napisany. Kupis, drzis mesiac, potom predas na sekundarnom trhu
sibal4441
Active Member

Jedna poznamka vsetkym, az zajtra 2.4. budu dlhopisy vydane, a teda obchodovanie zacne az od zajtra
MiBi
Guru Member ****

sibal4441
Active Member

MiBi napísal: Št 03 04, 2025 10:06 am Linky na statne dlhopisy na bratislavskej burze:

https://www.bsse.sk/bcpb/detail-cp/?isi ... %7C1276%23

https://www.bsse.sk/bcpb/detail-cp/?isi ... %7C1277%23
Uz ich ma aj IBKR, zatial bez cien, ale to sa rozbehne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1659 times
Been thanked: 2179 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

sibal4441 napísal: Št 03 04, 2025 12:53 pm Uz ich ma aj IBKR, zatial bez cien, ale to sa rozbehne.
:shock: ...aký ticker?
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
sibal4441
Active Member

JUGGLER napísal: Pi 04 04, 2025 12:48 am
sibal4441 napísal: Št 03 04, 2025 12:53 pm Uz ich ma aj IBKR, zatial bez cien, ale to sa rozbehne.
:shock: ...aký ticker?
SK4000026860 ked das do vyhladavania v ibkr hore ale cez web, nie cez apku:

https://www.interactivebrokers.co.uk/po ... /769111719
Napísať odpoveď

Návrat na "Garantované vklady, investičné certifikáty, dlhopisy"