Ten yield dlhopisov určuje na burze ponúka a dopyt tak ako pri akciách. Tých 3.3% bol oveľa vyšší ako je trhovy. Ten je 2.65%. Preto bude o ne na burze veľký záujemCroven napísal: ↑Pi 07 03, 2025 1:52 pma čo je doležité pri dlhopisoch? Jeho cena alebo výnos? Veď predsa keď chcem niekde peniaze uložiť napríklad na 10 rokov a bezpečne tak mi ide o výnos a pre mňa je lepšie uložiť peniaze do niečopho čo ma výnos 3% ako 2,52%. Čo teda spôsobilo pokles yieldu SK dlhopisu? VIem že sa jeho cena z´vyšila, ale na základe čoho? Kto by chcel kupovať drahší dlhopis s nižším yieldom? Alebo to zle chápem.sibal4441 napísal: ↑Pi 07 03, 2025 1:28 pm vysvetlenie ako pre deti: predstav si hracku. Hupacieho konika. Za to ze sa mozes na nom povozit, tvoji rodicia musia zaplatit ujovi v obchode 5 EUR. Ale teraz pride dalsi ujo a ten ponuka povozenie na podobnom koniku za 1 EUR. Tak kupis 10 jazd na tom lacnejsom konikovi, a spytas sa deti, ktore cakaju v rade na toho konika za 5 EUR, ci sa nechcu povozit za 4 EUR. Zarobil si 3 EUR za ktore kupis dalsie jazdy, a opakujes, alebo sa len vozis, zalezi ood tvojho veku
A teraz vysvetlenie pre niekoho kto je uz dospely a vie co je to burza: predas na burze za trhovu cenu za aku vsetci kupujeme a predavame.
V poslednej aukcii bol dopyt po dlhopisoch 300 milionov, ale Ardal predal len 136 milionov dlhopisov, pri vynose 2,5287 percent, takze zostal neuspokojeny dopyt vo vyske 160 milionov, to su ti ludia, ktori radi dlhopisy kupia ak by bol vynos nad 2,52 percenta: https://www.ardal.sk/_img/Documents/Vys ... 250217.pdf
Ak sa pýtaš prečo je trhovy len 2.65 tak preto ze ecb znižuje úrokové sadzby a ešte bude