Zemný plyn, UNG, NG
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 848 times
Re: Zemný plyn, UNG, NG
Ano mas pravdu su to ceny za gasoline co je benzin. Asi americania si to skracuju na gas a preto ma to zmiatlo.
XTB 45 eur do 6.5. : https://invite.xtb.com/invite/?referral ... os-dgdqpwr
-
- Guru Member ****
Tak toto su uz dufam spravne ceny za zemny plyn.
Inak vie niekto vysvetlit, preco v 1.polroku 2024, ked sme vsetok plyn odoberali z "lacneho" Ruska, mame jedny z najvyssich cien pre firemnych - nedotovanych zakaznikov ? https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... _consumers
Inak vie niekto vysvetlit, preco v 1.polroku 2024, ked sme vsetok plyn odoberali z "lacneho" Ruska, mame jedny z najvyssich cien pre firemnych - nedotovanych zakaznikov ? https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... _consumers
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 169 times
- Been thanked: 125 times
Mozno preto, ze dotuju tych "dotovanych" zakaznikov.
Smerodajny udaj bude, ked vsetok plyn bude dovazany v tankeroch cez Atlantik - ze aka bude vtedy cena plynu pre firmy a aka pre domacnosti. Potom mozes porovnavat s aktualnym grafom. Chyba ti samozrejme takyto isty graf pre zakaznikov "household consumers".
Tiez by ti za uvahu stalo pozriet si porovnanie cien elektriny pre "household consumers" v Cesku, ako su na tom v porovnani s ostatnymi statmi, ku ktorym napriklad vyvazaju elektrinu vyrobenu v ich elektrarnach. Potom je na mieste otazka - ze preco ceny v EU su uplne nelogicke.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 473 times
- Kontaktovať používateľa:
Mame rovnake ceny ako Poliaci, co neberu z Ruska uz ani molekulu. Vyzera ze kupujeme na spote a nemame dlhodobe kontrakty. Alebo uz berieme viac LNG. Netusim. Zistoval som nakladovost LNG na skvapalnenie a prepravu do EU. Vychadza to od 4 do 6 usd mmBTU , len pre zaujimavost teraz cena apriloveho kontraktu v USA je 4 usd a pred rokom bola 1,7 usd. Cize minimalne 4+4= 8 a to sme iba v EU v pristave v tekutom stave.MiBi napísal: ↑St 26 02, 2025 9:10 am Tak toto su uz dufam spravne ceny za zemny plyn.
Inak vie niekto vysvetlit, preco v 1.polroku 2024, ked sme vsetok plyn odoberali z "lacneho" Ruska, mame jedny z najvyssich cien pre firemnych - nedotovanych zakaznikov ?
Screenshot 2025-02-26 090610.png
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... _consumers
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
short 2x 4,316 september
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
-
- Guru Member ****
Dalsie pekne grafy: https://energyandcleanair.org/wp/wp-con ... 2.2025.pdf
-
- Guru Member ****
Fico presadil, že do deklarácie o podpore Ukrajiny sa dostala výzva na obnovenie tranzitu ruského plynu. Je to však stále iba výzva, plyn z východu naďalej netečie. Európska komisia a Ukrajina by sa mali teraz rozhodnúť, či túto požiadavku budú brať vážnejšie ako v minulosti. Doteraz jej nevyhoveli, hoci Fico sa vyhrážal rôzne – či už zastavením pomoci utečencom, alebo prerušením dodávok elektriny. Výsledkom bolo aj vtedy iba vágne stanovisko, že s tým treba niečo robiť.
Zatiaľ teda túto aktivitu premiéra môžeme hodnotiť iba ako divadlo, ktoré na jednej strane môže pôsobiť na jeho voličov, a na druhej pokazí medzinárodnú reputáciu Slovenska, z čoho môžu vyplývať aj ekonomické škody. Napríklad to môže sťažiť prístup k európskym fondom alebo naštrbiť dôveru zahraničných investorov.
- Slovensko je spolu s Maďarskom najväčším nákupcom ruských surovín v EÚ, ale o tom, či je to extra výhodné, sa dá polemizovať. Komerčné ceny plynu, ktoré platia napríklad podniky, sú u nás nad priemerom EÚ. Lacná u nás nie je nafta ani benzín.
- Fico vyvoláva dojem, ako keby zastavenie tranzitu plynu z Ruska bolo jedinou príčinou nárastu cien. Nie je to tak.
- Napríklad včera európska cena plynu, ktorá sa pred mesiacom dostala na úroveň zhruba 60 eur za megawatthodinu, zostúpila pod 40 eur. Dôvodom však podľa agentúry Reuters bol širší pokles na energetických trhoch spôsobený obavami z obchodnej vojny a jej dosahov na hospodársky rast.
- Aj za predošlým nárastom cien boli viaceré faktory. To, že Ukrajina neplánovala predĺžiť tranzit, sa vedelo už vyše roka. Časť obchodníkov sa však spoliehala na to, že sa napokon preprava zachová. K nárastu cien prispela aj chladná zima.
- Fico ešte tvrdí, že situácia na trhu s plynom je kritická. Nič však nenaznačuje, že plyn by mal chýbať. Problematická je iba jeho cena.
Viac ako Zelenskyj ovplyvňovalo cenu Rusko, ktoré už pred vojnou začalo škrtiť dodávky do Európy s cieľom vyvolať nárast cien.
Fico preháňal, aj keď hovoril o škodách, ktoré podľa neho spôsobilo prerušenie tranzitu Slovensku. Aj vtedy, keď tvrdil, ako dobre je na tom ruský Gazprom vďaka zvýšeným cenám plynu.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Na USA NG trhu som uz davno nevidel taku disproporciu medzi FA a vyvojom ceny. Ze by som si kupil nove okuliare ?
-
- VETERAN MEMBER *****
Velmi smiesna veta. EU zaviedla XY jednostannych sankcii zakazujucich kupovat plyn z Ruska.
Zo 4 trub Nordstreamu Bidenovou administrativou zaplateni saboteri znicili len tri a stvrta je plne funkcna. A EU cez nu nenakupuje plyn z vlastnych jednostrannych rozhodnuti.
Papier v liberalnych dennikoch a v britskej agenture REUTERS ale znesie vela.
Vedenie EU a Zelensky prehanali, ako zle je na tom ruska
armada "pouzivajuca oslice", ktorej za "prijatelne straty" zoberu behom par mesiacov Krym a Donbas ... a zaroven prehanali a prehanaju, ako tato uboha armada bez Zelenskeho v Kyjeve bude onedlho pochodovat ulicami Lisabonu.
Fuu, Fico prehanal ... naozaj hrozne a velmi nevsedne popri prehananiach jeho politickych oponentov.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
jaroslav80 napísal: ↑Ne 09 03, 2025 6:05 pmVelmi smiesna veta. EU zaviedla XY jednostannych sankcii zakazujucich kupovat plyn z Ruska.
Zo 4 trub Nordstreamu Bidenovou administrativou zaplateni saboteri znicili len tri a stvrta je plne funkcna. A EU cez nu nenakupuje plyn z vlastnych jednostrannych rozhodnuti.
Papier v liberalnych dennikoch a v britskej agenture REUTERS ale znesie vela.
Vedenie EU a Zelensky prehanali, ako zle je na tom ruska
armada "pouzivajuca oslice", ktorej za "prijatelne straty" zoberu behom par mesiacov Krym a Donbas ... a zaroven prehanali a prehanaju, ako tato uboha armada bez Zelenskeho v Kyjeve bude onedlho pochodovat ulicami Lisabonu.
Fuu, Fico prehanal ... naozaj hrozne a velmi nevsedne popri prehananiach jeho politickych oponentov.
v tom clanku dennika n je tolko vymyslenych informacii, ze skoda vobec na to reagovat
-
- VETERAN MEMBER *****
Ja som uz len cakal, kedy si zacne stazovat, ze mu vlakno o plyne zakydavam politickymi debilinami ked sem on vylepi taku spolitizovanu idiotinu.osamely chodec napísal: ↑Ne 09 03, 2025 6:14 pm v tom clanku dennika n je tolko vymyslenych informacii, ze skoda vobec na to reagovat
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
exit 4,820 504 bodov x 2= 1008 full kontrakt -10080
vyzera to ze mam zle okuliare
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
niet nad pocit, ze mam pravdu, ale aj tak pridem o penizeosamely chodec napísal: ↑Po 10 03, 2025 2:50 pm
exit 4,820 504 bodov x 2= 1008 full kontrakt -10080
vyzera to ze mam zle okuliare

- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 1656 times
- Been thanked: 2177 times
no coment

- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
V budúcom roku bude pomoc na drahé energie pre domácnosti adresná a dostať by ju mali zraniteľní odberatelia ohrození energetickou chudobou.
Do parlamentu sa návrh posiela v skrátenom legislatívnom konaní.
Zber údajov pre databázu bude zameraný na príjmy, dávky aj príspevky, ktoré tvoria príjmovú stránku domácností.
Štát sa bude zaujímať aj o dáta spotreby energií a vody, ktoré tvoria výdavkovú stránku domácností.
Dotovanie cien plynu a tepla stojí štátnu kasu v roku 2025 zhruba 235 miliónov eur.
Pikoška: Z dát Eurostatu vyplýva, že viac ako polovica pracujúcich ľudí v EÚ si nemôže dovoliť v súčasnosti vykurovanie svojej domácnosti.
V porovnaní s rokom 2019 ide o nárast, keďže vtedy si nemohlo dovoliť vykurovanie 44 percent zamestnaných osôb.
Podiel obyvateľov EÚ žijúcich v energetickej chudobe sa zvýšil zo sedem percent v roku 2019 (30,7 milióna ľudí) na 10,6 percenta v roku 2023 (47,5 milióna ľudí). „Znepokojivým faktom je, že z tohto počtu až 10,3 milióna nových ľudí v energetickej chudobe tvorí zamestnaná populácia,“
Vyzerá to s nami zle:
ÚRSO varuje: Zastavenie tranzitu cez Ukrajinu zvýši ceny plynu dvojnásobne
Alternatívne trasy pre potrubný plyn, ako TurkStream, majú obmedzenú kapacitu a nedokážu plne nahradiť tranzit cez Ukrajinu.
Slovensko sa momentálne spolieha na zásoby plynu a dodávky cez Maďarsko, čo však nie je dlhodobo udržateľné.
Regulátor preto vyzýva na posilnenie dodávok plynovodmi a hľadanie stabilných riešení pre energetickú bezpečnosť EÚ.
Zber údajov pre databázu bude zameraný na príjmy, dávky aj príspevky, ktoré tvoria príjmovú stránku domácností.
Štát sa bude zaujímať aj o dáta spotreby energií a vody, ktoré tvoria výdavkovú stránku domácností.
Dotovanie cien plynu a tepla stojí štátnu kasu v roku 2025 zhruba 235 miliónov eur.
Pikoška: Z dát Eurostatu vyplýva, že viac ako polovica pracujúcich ľudí v EÚ si nemôže dovoliť v súčasnosti vykurovanie svojej domácnosti.
V porovnaní s rokom 2019 ide o nárast, keďže vtedy si nemohlo dovoliť vykurovanie 44 percent zamestnaných osôb.
Podiel obyvateľov EÚ žijúcich v energetickej chudobe sa zvýšil zo sedem percent v roku 2019 (30,7 milióna ľudí) na 10,6 percenta v roku 2023 (47,5 milióna ľudí). „Znepokojivým faktom je, že z tohto počtu až 10,3 milióna nových ľudí v energetickej chudobe tvorí zamestnaná populácia,“
Vyzerá to s nami zle:
Alternatívne trasy pre potrubný plyn, ako TurkStream, majú obmedzenú kapacitu a nedokážu plne nahradiť tranzit cez Ukrajinu.
Slovensko sa momentálne spolieha na zásoby plynu a dodávky cez Maďarsko, čo však nie je dlhodobo udržateľné.
Regulátor preto vyzýva na posilnenie dodávok plynovodmi a hľadanie stabilných riešení pre energetickú bezpečnosť EÚ.

- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
zatial nevidim v TTF cenach nejaky vyrazny skok , sme cca na 2 rocnom priemere ceny, samozrejme navrat k cenam ked sme sa odstrihli od rusov v EU je nateraz nerealny.JUGGLER napísal: ↑St 12 03, 2025 11:01 pm V budúcom roku bude pomoc na drahé energie pre domácnosti adresná a dostať by ju mali zraniteľní odberatelia ohrození energetickou chudobou.
Vyzerá to s nami zle:
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Dnes budu zverejnene zasoby plynu v USA, pre mna to je suboj dat z refinitivu -40bcf a dat zadara -53 bcf. Ak by mal niekto pristup k datam Refinitiv dajte mi info do spravy, pls.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
tak nakoniec to bolo -62 , zadara data blizsie ako drahy Refinitiv.osamely chodec napísal: ↑Št 13 03, 2025 12:19 pm Dnes budu zverejnene zasoby plynu v USA, pre mna to je suboj dat z refinitivu -40bcf a dat zadara -53 bcf. Ak by mal niekto pristup k datam Refinitiv dajte mi info do spravy, pls.

- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Bloomberg: USA údajne rokujú s Ruskom o Gazprome
Spojené štáty vedú súkromné rokovania s Ruskom o možnej spolupráci na medzinárodných projektoch s Gazpromom, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na európske a ruské zdroje.
Podľa portálu Echo24 sú rokovania zatiaľ len v ranej fáze a mohli by sa týkať dodávok plynu do Európy aj Ázie.
Agentúra tvrdí, že nie je jasné, kto presne rozhovory vedie a či je do nich priamo zapojená administratíva prezidenta Donalda Trumpa.
Biely dom sa však k správam odmietol vyjadriť, rovnako ako Gazprom.
Ruský prezident Vladimir Putin naznačil, že dohoda by mohla viesť k obnoveniu dodávok ruského plynu do Európy. Po stretnutí s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom uviedol, že spolupráca v energetickom sektore by bola výhodná pre Európu, pretože by mohla opäť získavať lacný ruský plyn.
Medzitým má Gazprom záujem o pomoc Spojených štátov pri obnovení prevádzky plynovodu Nord Stream, ktorý bol poškodený v roku 2022.
@Starý Gambler:
Spojené štáty vedú súkromné rokovania s Ruskom o možnej spolupráci na medzinárodných projektoch s Gazpromom, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na európske a ruské zdroje.
Podľa portálu Echo24 sú rokovania zatiaľ len v ranej fáze a mohli by sa týkať dodávok plynu do Európy aj Ázie.
Agentúra tvrdí, že nie je jasné, kto presne rozhovory vedie a či je do nich priamo zapojená administratíva prezidenta Donalda Trumpa.
Biely dom sa však k správam odmietol vyjadriť, rovnako ako Gazprom.
Ruský prezident Vladimir Putin naznačil, že dohoda by mohla viesť k obnoveniu dodávok ruského plynu do Európy. Po stretnutí s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom uviedol, že spolupráca v energetickom sektore by bola výhodná pre Európu, pretože by mohla opäť získavať lacný ruský plyn.
Medzitým má Gazprom záujem o pomoc Spojených štátov pri obnovení prevádzky plynovodu Nord Stream, ktorý bol poškodený v roku 2022.
@Starý Gambler:

- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Přečerpávací a distribuční stanice plynovodu Družba nedaleko hraničního přechodu Sudža byla kompletně zničena masivním výbuchem.
Do konce roku 2024 to byl klíčový bod, kterým proudil plyn do EU.
takze na Slovensko uz cez Ukrajinu toho plynu moc nepotecie.
Do konce roku 2024 to byl klíčový bod, kterým proudil plyn do EU.
takze na Slovensko uz cez Ukrajinu toho plynu moc nepotecie.
-
- Guru Member ****
EÚ chce využiť obrovské zásobníky plynu na Ukrajine. Slovensko by mohlo zarábať na jeho tranzite
Nový plán počíta s využitím obrovských ukrajinských zásobníkov. Fungovalo by to tak, že Ukrajina dovezie veľké objemy plynu z Grécka a Turecka, uskladní ho na svojom území a následne v zime, v čase najvyššej spotreby, by ho posielala cez slovenské plynovody do ďalších krajín Únie. Ukrajinské zásobníky s kapacitou 10 miliárd kubických metrov dokážu pokryť až štvrtinu kapacity celej Únie.
Bez rizík však nie je ani plán s ukrajinskými zásobníkmi. Kapacita takzvaného Transbalkánskeho plynovodu, ktorý vedie cez Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Ukrajinu, je v súčasnosti len približne 2,5 miliardy kubických metrov plynu. To je výrazne menej ako plánovaných 10 miliárd kubických metrov.
Dôvodom je podľa nej to, že Rumunsko a Bulharsko neposkytli dostatočnú kapacitu na obchodovanie s plynom. Rumunská štátna plynárenská spoločnosť Transgaz účtuje „nehorázne vysoké poplatky za prepravu plynu“, čo výrazne znižuje motiváciu nakupovať plyn touto trasou.
https://e.dennikn.sk/4536514/eu-chce-vy ... -tranzite/
Bez rizík však nie je ani plán s ukrajinskými zásobníkmi. Kapacita takzvaného Transbalkánskeho plynovodu, ktorý vedie cez Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Ukrajinu, je v súčasnosti len približne 2,5 miliardy kubických metrov plynu. To je výrazne menej ako plánovaných 10 miliárd kubických metrov.
Dôvodom je podľa nej to, že Rumunsko a Bulharsko neposkytli dostatočnú kapacitu na obchodovanie s plynom. Rumunská štátna plynárenská spoločnosť Transgaz účtuje „nehorázne vysoké poplatky za prepravu plynu“, čo výrazne znižuje motiváciu nakupovať plyn touto trasou.
https://e.dennikn.sk/4536514/eu-chce-vy ... -tranzite/
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
sell NGU25 (september) 4,426 2x
-
- Guru Member ****
Datasety o plyne;
https://www.bruegel.org/dataset/europea ... as-imports
a
https://www.bruegel.org/dataset/europea ... nd-tracker
R. Fico: „Na plyne najviac zarábajú Američania, sme na hlavu padnutí”. Overenie premiérovho výroku:
https://360tka.sk/videos/VSVQtgXwv3oyyjN7CqlK
A. Danko: “Nebyť pomoci štátu, tak neplatíme 100€ mesačne, ale 400€.” Overili sme, ako je to s cenami reálne
https://360tka.sk/videos/a-danko-nebyt- ... ami-realne
a
R. Fico: „Na plyne najviac zarábajú Američania, sme na hlavu padnutí”. Overenie premiérovho výroku:
A. Danko: “Nebyť pomoci štátu, tak neplatíme 100€ mesačne, ale 400€.” Overili sme, ako je to s cenami reálne
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
nastastie mame burzu ktora vzdy v danej chvily ucruje cenu, odporucam si pozriet na grafe 10 rocny horizont kde boli ceny pred odstrihnutim sa EU od ruskeho plynu a kde su teraz ... https://www.barchart.com/futures/quotes ... tive-chartMiBi napísal: ↑Ut 25 03, 2025 12:17 pm Datasety o plyne;
a
-
- Guru Member ****
India zvažuje zrušenie dovoznej dane na americký skvapalnený zemný plyn s cieľom zvýšiť nákupy a znížiť svoj obchodný prebytok s USA, ktorý v minulom roku dosiahol 45,4 miliardy USD. Tento krok by zvýšil konkurencieschopnosť amerického plynu na indickom trhu a mohol by byť súčasťou širšej obchodnej dohody.
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 13 times
India má servisné IT služby, zrútený trh s elektrinou alebo telekom, ale aj nástup zdravejšieho spravovania, ale aj konflikty a dnes už možno aj ústup od tradičného správania keďže emigranti v USA a ázijské politiky robia India first, REIT last, ale čas ukáže či to budú vedieť aj prakticky rozdeliť a kapitalisticky vyriešiť, je ale opatrnosť čo sa týka zasadnutia k stolu veľmoci, na to musí prejsť ešte tak 40 rokov kým sa región viac utrasie ak vôbec a dovtedy budú obchodovať aj Sever, teda Ruská federácia.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
tu je mala kalkulacia od NG profika z USA:
China's 34% tariff redirects LNG cargos to Europe?
TTF down -7.5% today thinks so...
Henry Hub $4
Liquification $2-$3
Shipping to Asia $1.50 - $2.50
34% Tariff $2.25-$3.00
= Landed cost $9.75 - $12.50
compare to Qatar landing cost of $7-$9 and Russia pipe gas even lower
Inak trh s plynom v USA hned reaguje vypredajom
China's 34% tariff redirects LNG cargos to Europe?
TTF down -7.5% today thinks so...
Henry Hub $4
Liquification $2-$3
Shipping to Asia $1.50 - $2.50
34% Tariff $2.25-$3.00
= Landed cost $9.75 - $12.50
compare to Qatar landing cost of $7-$9 and Russia pipe gas even lower
Inak trh s plynom v USA hned reaguje vypredajom
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
exit 4,150 1x +276 bodov full kontrakt +2760 usd
posuvam sl na zvysnom kontrakte na be 4,426
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 627 times
- Been thanked: 404 times
Why OPEC+ is accelerating oil production as prices tank, tariffs hit
https://www.cnbc.com/2025/04/04/why-ope ... s-hit.html
https://www.cnbc.com/2025/04/04/why-ope ... s-hit.html
Trhy boli preto ohromené, keď sa OPEC+ rozhodol nielen pokračovať v plánoch na zvýšenie produkcie ropy, ale aj takmer strojnásobiť očakávané zvýšenie.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
ak som to dobre spocital tak som sa uz prehupol do zisku +227 bodov full 2270 usd
pekne vidiet co urobia dve maximalne straty za sebou v systeme. Este to trochu odladim a potom zvysim riziko na obchod. Casu dost.
pekne vidiet co urobia dve maximalne straty za sebou v systeme. Este to trochu odladim a potom zvysim riziko na obchod. Casu dost.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
exit zvysku 3,895 zisk 4426-3895=531 bodov full kontrakt 5310usdosamely chodec napísal: ↑Pi 04 04, 2025 7:40 pmexit 4,150 1x +276 bodov full kontrakt +2760 usd
posuvam sl na zvysnom kontrakte na be 4,426
celkom od zaciatku zisk 807 bodov full kontrakt 8070 usd
nemam otvorene nic
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Urobil som prehlad na 1/2 roka dopredu. Nebudem tu zatazovat detailami, sumarne je trh v USA zasobeny dobre a ja nevidim v datach dopredu pricinu rastu cien, naopak vidim volny trh dovod na pokles. Budem sa snazit predavat kazdy rast. Toto plati dokial sa vyznamne nezmenia jednotlive polozky v rovnici s/d.
Pozrel som aj nas trh v EU a tam je to presny opak. Zaciname plnit zasobniky s deficitom -400bcf (-23%) oproti 5 roc. priemeru . Pre porovnanie amici maju pebytok +42bcf(+2%) nad 5 r. priemerom. Na moje prekvapenie cena TTF uz cez 2 mesiace plynule klesa. Takze trh musi vediet nieco o com ja teraz netusim ako rychlo a hlavne LACNO doplnime zasoby . To som zvedavy...
Pozrel som aj nas trh v EU a tam je to presny opak. Zaciname plnit zasobniky s deficitom -400bcf (-23%) oproti 5 roc. priemeru . Pre porovnanie amici maju pebytok +42bcf(+2%) nad 5 r. priemerom. Na moje prekvapenie cena TTF uz cez 2 mesiace plynule klesa. Takze trh musi vediet nieco o com ja teraz netusim ako rychlo a hlavne LACNO doplnime zasoby . To som zvedavy...
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 627 times
- Been thanked: 404 times
USA a Ukrajina vedú napäté rozhovory, keďže dohoda o nerastoch zostáva v nedohľadne, hovorí zdroj | ReutersZdroj uviedol, že jedným z „veľkonočných vajíčok“ nájdených v dokumente bola požiadavka USA, aby americká vládna spoločnosť International Development Finance Corporation prevzala kontrolu nad plynovodom z ruského energetického gigantu Gazprom cez Ukrajinu do Európy.
https://www.reuters.com/world/us-ukrain ... 025-04-11/
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
ak by si niekto chcel hedznut cenu plynu co pouziva na vykurovanie moze skusit cez ETF na TTF s tickerom EGAS v eur. Moze si teraz nakupit dopredu za lacnu cenu
.

-
- Guru Member ****
Slovensko si spojením cez Maďarsko bude môcť pokryť celoročnú spotrebu
Zmluva Gazpromu a SPP však naďalej zostala v platnosti a podľa nej musí ruský dodávateľ zabezpečiť zazmluvnené dodávky. Jedinou potrubnou cestou po zastavení tranzitu cez Ukrajinu zostala južná cesta
Cez prepojovací bod vo Veľkých Zlievcach na hranici s Maďarskom prúdil plyn ešte pred zastavením tranzitu cez Ukrajinu. Po prvom januári sa objem prepraveného plynu cez tento bod nijako zvlášť nenavýšil. Najvyššie objemy viac než 100-tisíc MWh za deň boli zaznamenávané aj uplynulú jeseň a v priemere sa objem tadiaľto prepraveného plynu pohyboval medzi 80- a 90-tisíc MWh denne.
V posledný marcový deň tohto roku vydal Eustream stručnú tlačovú správu, v ktorej informuje, že „na základe nedávnych rokovaní medzi spoločnosťami Eustream, a. s., a FGSZ Ltd. plánujú slovenský a maďarský prevádzkovateľ prepravnej siete zemného plynu ponúknuť dodatočnú pevnú kapacitu na prepojovacom bode Veľké Zlievce/Balážske Ďarmoty v smere z Maďarska na Slovensko“.
Slovenská tranzitná spoločnosť očakáva, že pevná kapacita sa v tomto bode zvýši z 3,5 miliardy na 4,38 miliardy kubických metrov za rok. Podmienkou je dokončenie nevyhnutných investícií a kapacita by mala byť zvýšená ešte do konca tohto roka. Dodajme, že pevná kapacita bola od 1. apríla zvýšená z 2,63 miliardy kubických metrov na aktuálnych 3,5 miliardy. (Už predtým bola takáto kapacita v rámci pilotného projektu, ako to Eustream oznámil ešte vlani na jeseň.)
Ak si plánovaný objem 4,38 miliardy kubíkov prerátame na TWh, znamená to, že týmto bodom bude môcť teoreticky pritiecť na Slovensko 46,2 TWh zemného plynu, čo je vyše 95 percent priemernej ročnej spotreby Slovenska (48,3 TWh).
https://www.postoj.sk/173875/slovensko- ... u-spotrebu
Cez prepojovací bod vo Veľkých Zlievcach na hranici s Maďarskom prúdil plyn ešte pred zastavením tranzitu cez Ukrajinu. Po prvom januári sa objem prepraveného plynu cez tento bod nijako zvlášť nenavýšil. Najvyššie objemy viac než 100-tisíc MWh za deň boli zaznamenávané aj uplynulú jeseň a v priemere sa objem tadiaľto prepraveného plynu pohyboval medzi 80- a 90-tisíc MWh denne.
V posledný marcový deň tohto roku vydal Eustream stručnú tlačovú správu, v ktorej informuje, že „na základe nedávnych rokovaní medzi spoločnosťami Eustream, a. s., a FGSZ Ltd. plánujú slovenský a maďarský prevádzkovateľ prepravnej siete zemného plynu ponúknuť dodatočnú pevnú kapacitu na prepojovacom bode Veľké Zlievce/Balážske Ďarmoty v smere z Maďarska na Slovensko“.
Slovenská tranzitná spoločnosť očakáva, že pevná kapacita sa v tomto bode zvýši z 3,5 miliardy na 4,38 miliardy kubických metrov za rok. Podmienkou je dokončenie nevyhnutných investícií a kapacita by mala byť zvýšená ešte do konca tohto roka. Dodajme, že pevná kapacita bola od 1. apríla zvýšená z 2,63 miliardy kubických metrov na aktuálnych 3,5 miliardy. (Už predtým bola takáto kapacita v rámci pilotného projektu, ako to Eustream oznámil ešte vlani na jeseň.)
Ak si plánovaný objem 4,38 miliardy kubíkov prerátame na TWh, znamená to, že týmto bodom bude môcť teoreticky pritiecť na Slovensko 46,2 TWh zemného plynu, čo je vyše 95 percent priemernej ročnej spotreby Slovenska (48,3 TWh).
https://www.postoj.sk/173875/slovensko- ... u-spotrebu
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 164 times
- Been thanked: 332 times
Len či ho nebude "žrať" contango podobne ako UNGosamely chodec napísal: ↑Po 14 04, 2025 8:09 pm ak by si niekto chcel hedznut cenu plynu co pouziva na vykurovanie moze skusit cez ETF na TTF s tickerom EGAS v eur. Moze si teraz nakupit dopredu za lacnu cenu.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
ani nie som na to pozeral https://www.cmegroup.com/markets/energy ... month.htmljogo napísal: ↑Ut 15 04, 2025 8:50 amLen či ho nebude "žrať" contango podobne ako UNGosamely chodec napísal: ↑Po 14 04, 2025 8:09 pm ak by si niekto chcel hedznut cenu plynu co pouziva na vykurovanie moze skusit cez ETF na TTF s tickerom EGAS v eur. Moze si teraz nakupit dopredu za lacnu cenu.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Riziko je v návrate k ruskému plynu.
Ak Trump zariadi mier, tak jeho súčasťou bude zrušenie sankcií.
Aj EU sa bojí závislosti na americkom LNG a firmy tlačia na politikov za obnovenie dodávok ruského plynu:
Obavy prehĺbil návrat Donalda Trumpa na americkú politickú scénu. Jeho obchodná politika je nevyspytateľná a viacerí európski lídri sa obávajú, že LNG by mohli použiť ako vyjednávaciu páku v obchodných sporoch. Ako upozornila energetická expertka Tatiana Mitrová z Kolumbijskej univerzity, americký plyn už prestávajú považovať za „neutrálnu komoditu“ a stáva sa geopolitickým nástrojom.
V reakcii na neistotu sa v Európe začínajú objavovať hlasy, ktoré ešte pred rokom zneli nemysliteľne: návrat k časti ruského plynu.
Vedúci predstavitelia firiem ako Engie či TotalEnergies nevylučujú obnovenie dodávok – a to aj od ruského štátneho giganta Gazprom.
Didier Holleaux, výkonný viceprezident Engie, tvrdí, že ak by nastal „rozumný mier na Ukrajine“, mohol by sa plyn z Ruska opäť vrátiť do Európy v objeme 60 až 70 miliárd kubických metrov ročne. Pred vojnou to bolo približne 150 miliárd.
Najsilnejšie volania po návrate ruského plynu prichádzajú z Nemecka, ktoré pred inváziou stavilo takmer všetko na lacný ruský plyn.
Dnes bojuje jeho chemický priemysel s rastúcimi nákladmi a poklesom zamestnanosti.
„Sme v ťažkej kríze a nemôžeme čakať,“ povedal Christof Guenther, riaditeľ spoločnosti InfraLeuna, ktorá prevádzkuje jeden z najväčších chemických parkov v krajine. Podľa neho by návrat ruského plynu znížil ceny efektívnejšie než akékoľvek štátne dotácie.
Nálady verejnosti sa menia. V niektorých regiónoch, ako napríklad vo východonemeckom Meklenbursku-Predpomoransku, si podľa prieskumov polovica obyvateľov želá obnovenie dovozu ruského plynu.
Hoci Únia deklarovala, že do roku 2027 úplne ukončí dovoz ruskej energie, konkrétny plán na splnenie tohto cieľa stále chýba.
Už dvakrát odložili termín zverejnenia stratégie.
Okrem toho viaceré európske firmy zažalovali Gazprom za nedodržané kontrakty – a niektoré arbitráže už rozhodli v ich prospech.
Podľa Holleauxa z Engie by Rusko mohlo obnovením tokov cez Ukrajinu splatiť tieto záväzky ako súčasť dohody o návrate na trh.
(reuters, lup)
A pssst...nepovedzte Zeleným, že frakovaný plyn z USA je neenviromentálny a v EU zakázaný.
EU by ináč mohla frakovať vlastné zásoby a minimálne 50 rokov by sme od nikoho žiadny plyn nepotrebovali.
Ak Trump zariadi mier, tak jeho súčasťou bude zrušenie sankcií.
Aj EU sa bojí závislosti na americkom LNG a firmy tlačia na politikov za obnovenie dodávok ruského plynu:
Obavy prehĺbil návrat Donalda Trumpa na americkú politickú scénu. Jeho obchodná politika je nevyspytateľná a viacerí európski lídri sa obávajú, že LNG by mohli použiť ako vyjednávaciu páku v obchodných sporoch. Ako upozornila energetická expertka Tatiana Mitrová z Kolumbijskej univerzity, americký plyn už prestávajú považovať za „neutrálnu komoditu“ a stáva sa geopolitickým nástrojom.
V reakcii na neistotu sa v Európe začínajú objavovať hlasy, ktoré ešte pred rokom zneli nemysliteľne: návrat k časti ruského plynu.
Vedúci predstavitelia firiem ako Engie či TotalEnergies nevylučujú obnovenie dodávok – a to aj od ruského štátneho giganta Gazprom.
Didier Holleaux, výkonný viceprezident Engie, tvrdí, že ak by nastal „rozumný mier na Ukrajine“, mohol by sa plyn z Ruska opäť vrátiť do Európy v objeme 60 až 70 miliárd kubických metrov ročne. Pred vojnou to bolo približne 150 miliárd.
Najsilnejšie volania po návrate ruského plynu prichádzajú z Nemecka, ktoré pred inváziou stavilo takmer všetko na lacný ruský plyn.
Dnes bojuje jeho chemický priemysel s rastúcimi nákladmi a poklesom zamestnanosti.
„Sme v ťažkej kríze a nemôžeme čakať,“ povedal Christof Guenther, riaditeľ spoločnosti InfraLeuna, ktorá prevádzkuje jeden z najväčších chemických parkov v krajine. Podľa neho by návrat ruského plynu znížil ceny efektívnejšie než akékoľvek štátne dotácie.
Nálady verejnosti sa menia. V niektorých regiónoch, ako napríklad vo východonemeckom Meklenbursku-Predpomoransku, si podľa prieskumov polovica obyvateľov želá obnovenie dovozu ruského plynu.
Hoci Únia deklarovala, že do roku 2027 úplne ukončí dovoz ruskej energie, konkrétny plán na splnenie tohto cieľa stále chýba.
Už dvakrát odložili termín zverejnenia stratégie.
Okrem toho viaceré európske firmy zažalovali Gazprom za nedodržané kontrakty – a niektoré arbitráže už rozhodli v ich prospech.
Podľa Holleauxa z Engie by Rusko mohlo obnovením tokov cez Ukrajinu splatiť tieto záväzky ako súčasť dohody o návrate na trh.
(reuters, lup)
A pssst...nepovedzte Zeleným, že frakovaný plyn z USA je neenviromentálny a v EU zakázaný.
EU by ináč mohla frakovať vlastné zásoby a minimálne 50 rokov by sme od nikoho žiadny plyn nepotrebovali.