0% dane z ETF jasne, ale co akcie a ETC?
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
- Dátum registrácie: Št 28 12, 2023 4:27 pm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
0% dane z ETF jasne, ale co akcie a ETC?
Zdravim, chcem sa pre istotu poradit aj s vami
Plati stale, ze vsetko co nie je derivat a je nakupovane na europskej regulovanej burze, vie byt s 0% kapitalovymi danami po roku?
(Kedze toto sa sklonuje vzdy v kontexte ETF)
Plati to teda aj na jednotlive (aj US) stocky a aj napr. papierove zlato cez SGLN (je to zevraj ETC, co nie je to iste ako ETF)?
Vdaka
Plati stale, ze vsetko co nie je derivat a je nakupovane na europskej regulovanej burze, vie byt s 0% kapitalovymi danami po roku?
(Kedze toto sa sklonuje vzdy v kontexte ETF)
Plati to teda aj na jednotlive (aj US) stocky a aj napr. papierove zlato cez SGLN (je to zevraj ETC, co nie je to iste ako ETF)?
Vdaka
Naposledy upravil/-a tregulee v Ut 11 03, 2025 8:41 pm, upravené celkom 3 krát.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 1672 times
- Been thanked: 2191 times
Re: 0% dane z ETF jasne, ale co akcie a ETC?
Platí. Musí to byť cenný papier. Nemusí byť nakupovaný na burze, len prijatý na obchodovanie na burze.
Nie sú to kapitálové dane, ale zdanenie výnosu z predaja/prevodu. Kapitálové dane sú 19% a týkajú sa úrokov z vkladov, z pôžičiek, výnosov dlhopisov, vyplatenia podielových listov a pod. ( podľa § 7 zákona o dani z príjmov)
Nie sú to kapitálové dane, ale zdanenie výnosu z predaja/prevodu. Kapitálové dane sú 19% a týkajú sa úrokov z vkladov, z pôžičiek, výnosov dlhopisov, vyplatenia podielových listov a pod. ( podľa § 7 zákona o dani z príjmov)

- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Myslím, že fyzické zlato nepodlieha zdaňovaniu. Papierové ako cenné papiere. A iné formy ako deriváty sa zdaňujú ako deriváty.

-
@JUGGLER este ak mozem, ked dany US Stock predam tak samozrejme dostanem USD, a to potom ked budem chciet previest na EUR, tak ten forex neovplyvnuje dane? Ci stale za 0%?
- Baba Jaga
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 105 times
neovplyňuje dane pretože nerobíš špekuláciu aby si zarobil na zmene jednej meny voči druhej.
referral link IBKR https://ibkr.com/referral/roman3131
referral link Tastytrade https://open.tastytrade.com/signup?refe ... CEKTJ78ZFX
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Ja mám vyryté v pameti od martina7, že fyzická osoba občan daňovo nerieši kurzový zisk/stratu.
Podnikatelia musia viesť účtovníctvo v EUR, teda tam sa kurzový zisk/strata zahŕňa.
Podnikatelia musia viesť účtovníctvo v EUR, teda tam sa kurzový zisk/strata zahŕňa.

-
Ako to oni technicky vedia? Nevidia vo vypise z brokera len "nakup usd" a potom "predaj usd"?
- Baba Jaga
- Gold Member **
u IBKR to je označené FXCONV pokiaľ by šlo o menovvú špekuláciu tak IDEALPRO
-
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 24 09, 2023 11:15 am
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 24 times
No tak, IDEALPRO je len routing, aj ked menis cez IDEALPRO tak stale plati ze zmena jednej meny za druhu je oslobodena od dani, vynimkou je ked to robis ako podnikanie. Ako podnikanie by mohli posudzovat alebo sa tak snazit aj 100 obchodov fyzickej osoby ktora zarobi 100 tisic EUR rocne na forexe a hlavne ak nema ziadny iny prijem. Ale to by zrejme tak posudzovali aj keby si mal taky prijem z kratkodobych obchodov z akcii, teda hlavne vtedy.Baba Jaga napísal: ↑Ne 16 03, 2025 10:42 amu IBKR to je označené FXCONV pokiaľ by šlo o menovvú špekuláciu tak IDEALPRO
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 169 times
- Been thanked: 125 times
Myslel som, ze iba akciove ETF drzane vyse rok su pri predaju oslobodene od dani. Rovnako ako odpredane akcie drzane vyse roka.JUGGLER napísal: ↑Ut 11 03, 2025 8:37 pm Platí. Musí to byť cenný papier. Nemusí byť nakupovaný na burze, len prijatý na obchodovanie na burze.
Dlhopisove ETF som myslel, ze su zdanovane v kategorii dlhopisy a podla pravidiel pre dlhopisy.
A komoditne ETF som myslel, ze su tiez zdanovane inak a zvlast, v prislusnej kategogii (derivaty, ine).
Pozeram teraz ale tlacivo danoveho priznania a vynimky a zda sa, ze su v tomto zmysle znacne zmeny a "prijem z prevodu cennych papierov", ktore su na regulovanom trhu obchodovane dlhsie nez rok a clovek ich drzal dlhsie nez rok - zisk je oslobodeny od dani. Ak som to spravne pochopil.
-
- Active Member
Kazde ETF aj ked je podkladove aktivum napr. Bitcoin sa posudzuje ako cenny papier, nezalezi od toho co je podkladove aktivum a do coho ETF investuje, ved to sa nakoniec moze aj menitjaroslav80 napísal: ↑Ne 16 03, 2025 11:55 amMyslel som, ze iba akciove ETF drzane vyse rok su pri predaju oslobodene od dani. Rovnako ako odpredane akcie drzane vyse roka.JUGGLER napísal: ↑Ut 11 03, 2025 8:37 pm Platí. Musí to byť cenný papier. Nemusí byť nakupovaný na burze, len prijatý na obchodovanie na burze.
Dlhopisove ETF som myslel, ze su zdanovane v kategorii dlhopisy a podla pravidiel pre dlhopisy.
A komoditne ETF som myslel, ze su tiez zdanovane inak a zvlast, v prislusnej kategogii (derivaty, ine).
Pozeram teraz ale tlacivo danoveho priznania a vynimky a zda sa, ze su v tomto zmysle znacne zmeny a "prijem z prevodu cennych papierov", ktore su na regulovanom trhu obchodovane dlhsie nez rok a clovek ich drzal dlhsie nez rok - zisk je oslobodeny od dani. Ak som to spravne pochopil.
-
- VETERAN MEMBER *****
Dakujem, toto som potreboval pocut.
Cize ja som zil asi v 10 rokov starej legislative ohladom dani (kedze sa ma to netykalo).
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 48 times
tak znie idealny obcan, zdanit aj to, co netreba 

Inflacia je predsa nula.
-
- VETERAN MEMBER *****
Tiez by ma zaujimalo ako to v realite funguje s platenim dane z dividend u akumulacnych ETF, ktore dividendy automaticky reinvestuju.
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 234 times
- Been thanked: 212 times
- Kontaktovať používateľa:
V realite nijak, nezdanujes.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 82 times
Sú zdaňované v rámci fondu podľa domicilu daného fondu, lokálnych daňových zákonov a medzinárodných dohôd. Napríklad fond s domicilom v Írsku by mal dividendy z amerických akcii zdaniť 15%. Malo by to takto fungovať.jaroslav80 napísal: ↑Ne 16 03, 2025 4:28 pm Tiez by ma zaujimalo ako to v realite funguje s platenim dane z dividend u akumulacnych ETF, ktore dividendy automaticky reinvestuju.
-
- Active Member
Neviem ako by to malo fungovat, ale v praxi ked si porovnas vykonnost dvoch rovnakych fondov pricom jeden je akumulacny, a druhy distribucny, tak niekedy vykon je rovnaky, t.j pri akumulacnom dividendy podla mojho nazoru az tak moc nezdanuju, kedze na vysledku fondu sa dane neprejavia.:PredsaJa napísal: ↑Ne 16 03, 2025 5:28 pmSú zdaňované v rámci fondu podľa domicilu daného fondu, lokálnych daňových zákonov a medzinárodných dohôd. Napríklad fond s domicilom v Írsku by mal dividendy z amerických akcii zdaniť 15%. Malo by to takto fungovať.jaroslav80 napísal: ↑Ne 16 03, 2025 4:28 pm Tiez by ma zaujimalo ako to v realite funguje s platenim dane z dividend u akumulacnych ETF, ktore dividendy automaticky reinvestuju.
Naposledy upravil/-a sibal4441 v Ne 16 03, 2025 6:20 pm, upravené celkom 4 krát.
-
- Silver Member *
Ono by to malo byť jedno. Jediný významný rozdiel medzi týmito fondmi by mal byť ten, že akumulačný dividendy použije v rámci fondu a distribučný ich vyplatí. Ale obidva pracujú s rovnakými, zdanenými dividendami.sibal4441 napísal: ↑Ne 16 03, 2025 5:54 pmNeviem ako by to malo fungovat, ale v praxi ked si porovnas vykonnost dvoch rovnakych fondov pricom jeden je akumulacny, a druhy distribucny, tak niekedy vykon je rovnaky, t.j pri akumulacnom dividendy podla mojho nazoru az tak moc nezdanuju, kedze na vysledku fondu sa dane neprejavia.:PredsaJa napísal: ↑Ne 16 03, 2025 5:28 pmSú zdaňované v rámci fondu podľa domicilu daného fondu, lokálnych daňových zákonov a medzinárodných dohôd. Napríklad fond s domicilom v Írsku by mal dividendy z amerických akcii zdaniť 15%. Malo by to takto fungovať.jaroslav80 napísal: ↑Ne 16 03, 2025 4:28 pm Tiez by ma zaujimalo ako to v realite funguje s platenim dane z dividend u akumulacnych ETF, ktore dividendy automaticky reinvestuju.
graf etf.png
-
- VETERAN MEMBER *****
Tak ked mi distribucny ETF fond vyplati dividendy a na SK dividendy nie su oslobodene od zdanenia ale je tam nejaka dan, tak zrejme danovak by mohol odo mna pozadovat zaplatenie dane z tych dividend.
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
- Has thanked: 82 times
- Been thanked: 43 times
Dividendy Ti prídu už zdanené, resp. broker strhne daň automaticky, takže ty už vo väčšine prípadov nezdaňuješ nič, ale by si ten príjem mal uviesť v daňovom priznaní. Výnimkou sú dane z VB, kde majú nulovú daň z dividend a tieto teda musíš dodaniť. Za rok 2024 bola sadzba dane u nás 10% tento rok už je to zasa 7%.jaroslav80 napísal: ↑Ne 16 03, 2025 8:55 pmTak ked mi distribucny ETF fond vyplati dividendy a na SK dividendy nie su oslobodene od zdanenia ale je tam nejaka dan, tak zrejme danovak by mohol odo mna pozadovat zaplatenie dane z tych dividend.
-
- Silver Member *
Aby som to trošku uviedol na správnu mieru a možno spresnil, lebo sa tu pletú viaceré veci. Odpoveď má dve roviny:
ETF - bez ohľadu na to, či je fond distribučný alebo akumulačný, v princípe v obidvoch prípadoch sú dividendy zdaňované. Výhodou akumulačného pre Slováka sú jednoduchšia a potenciálne lacnejšia reinvestícia, jednoduchšia evidencia bez potreby podávať DP v prípade dodržania časového testu a ďalšie daňového implikácie (zdaňovanie, daňový bonus na deti, atď).
Osobná rovina investora - ak máte distribučné ETF a príde vám dividenda, pozor, daňový zákon na SK nepozná niečo také ako dividenda z ETF a teda toto treba po správnosti ešte dodaniť. O tomto je aj na tomto fóre či iných (bluenumbers napr.) toho pomerne dosť popísané.
Záver: v našom aktuálnom legislatívnom prostredí je vlastníctvo distribučného ETF zbytočne komplikované, neefektívne a drahšie ako akumulačné. Pre rádovo 90%+ obyvateľstva nie je potrebné nad ničím iným ako akumulačným ani rozmýšľať.
ETF - bez ohľadu na to, či je fond distribučný alebo akumulačný, v princípe v obidvoch prípadoch sú dividendy zdaňované. Výhodou akumulačného pre Slováka sú jednoduchšia a potenciálne lacnejšia reinvestícia, jednoduchšia evidencia bez potreby podávať DP v prípade dodržania časového testu a ďalšie daňového implikácie (zdaňovanie, daňový bonus na deti, atď).
Osobná rovina investora - ak máte distribučné ETF a príde vám dividenda, pozor, daňový zákon na SK nepozná niečo také ako dividenda z ETF a teda toto treba po správnosti ešte dodaniť. O tomto je aj na tomto fóre či iných (bluenumbers napr.) toho pomerne dosť popísané.
Záver: v našom aktuálnom legislatívnom prostredí je vlastníctvo distribučného ETF zbytočne komplikované, neefektívne a drahšie ako akumulačné. Pre rádovo 90%+ obyvateľstva nie je potrebné nad ničím iným ako akumulačným ani rozmýšľať.
- Baba Jaga
- Gold Member **
1.Nie nedodaňuje sa. Pretože SR má podpísanú bilaterálnu zmluvu z USA , ktorá jasne hovorí ak si zdanený podľa tejto zmluvy sadzbou 15% tak už ďalšiu daň už neplatím a ak na Slovensku by som mal byť ešte zdanený 4% tak to je už dvojité zdanenie.PredsaJa napísal: ↑Ne 16 03, 2025 9:26 pm Osobná rovina investora - ak máte distribučné ETF a príde vám dividenda, pozor, daňový zákon na SK nepozná niečo také ako dividenda z ETF a teda toto treba po správnosti ešte dodaniť. O tomto je aj na tomto fóre či iných (bluenumbers napr.) toho pomerne dosť popísané.
2: americké ETF sa riadia zákonom o RIC z roku 1940 alebo 1941 ten zákon jasne hovorí ,že musia vyplatiť 90% ziskov inak platia korporátnu daň vo výške 20% čiže každé US ETF je firma.
3. Toto riešili s FS aj v Birdwingo a odpoveď FS bola jasná ak je občan SR zdanený podla bilaterálnej zmluvy tak už nič na Slovensku sa nedodaňuje.
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 234 times
- Been thanked: 212 times
Áno, ale minimálne si povinný to uviesť do DP, čo je zbytočná administratívna záťaž pre investora.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
-
- Silver Member *
Vieš, prosím ťa, tieto tvoje tvrdenia ozdrojovať? Nenašiel som doteraz žiadne vyjadrenie z finančnej správy, ktoré by explicitne hovorilo, že dividenda z ETF je dividendou aj podľa nášho daňového poriadku.Baba Jaga napísal: ↑Po 17 03, 2025 3:04 pm1.Nie nedodaňuje sa. Pretože SR má podpísanú bilaterálnu zmluvu z USA , ktorá jasne hovorí ak si zdanený podľa tejto zmluvy sadzbou 15% tak už ďalšiu daň už neplatím a ak na Slovensku by som mal byť ešte zdanený 4% tak to je už dvojité zdanenie.PredsaJa napísal: ↑Ne 16 03, 2025 9:26 pm Osobná rovina investora - ak máte distribučné ETF a príde vám dividenda, pozor, daňový zákon na SK nepozná niečo také ako dividenda z ETF a teda toto treba po správnosti ešte dodaniť. O tomto je aj na tomto fóre či iných (bluenumbers napr.) toho pomerne dosť popísané.
2: americké ETF sa riadia zákonom o RIC z roku 1940 alebo 1941 ten zákon jasne hovorí ,že musia vyplatiť 90% ziskov inak platia korporátnu daň vo výške 20% čiže každé US ETF je firma.
3. Toto riešili s FS aj v Birdwingo a odpoveď FS bola jasná ak je občan SR zdanený podla bilaterálnej zmluvy tak už nič na Slovensku sa nedodaňuje.
Už roky sa vedie polemika, že kvôli tomu, že ETFs daňový zákon nepozná, tak je problém s týmto určením. Ja nie som právnik ani certifikovaný daňový poradca, ale len nerád by som niekomu radil, že to má vykázať ako dividendu a v prípade (nepravdepodobnej) daňovej kontroly by nejaký Fero Mrkvička s učňovkou mal niesť dôkazné bremeno pred daňovou kontrolou, že ETF má obdobné daňovoprávne charakteristiky ako obchodná spoločnosť alebo družstvo založené podľa právnych predpisov SR a zároveň, že aj tá dividenda je preukázateľne zdokladovaná ako dividenda pre naše daňové účely.
Ja stále žijem v tom, že doteraz nemáme precedens, že by existovalo vyjadrenie;
1. ETF je braná ako obchodná spoločnosť
2. Dividenda z ETF je dividendou a nie kapitálovým príjmom
3. Dokonca je tu otázočka, či vôbec vieme uplatniť zrazenú daň z ETF. Opravte ma, nikdy som distribučné ETF nemal, ale napríklad také s domicilom v Írsku podľa ich zákonov zrazí daň podľa ich daňových dohôd (napr. US stocks 15%), ale pri výplate akcionárovi sa už withholding tax neuplatňuje, ti. v reporte od brokera to príde ako netto suma (prosím potvrďte, mám iba zahraničné zdroje, nie vlastnú skúsenosť). Ako zdokladujem pre FS, že som odviedol, v ktorej krajine a akú vysokú daň z dividend?
Inak ani tvoj prvý príklad nie je správny, pretože zamedzenie dvojitého zdanenia upravuje nie to, že nebudeš zdaňovať dvakrát, ale upravuje to, že SR ti uzná výšku v zahraničí uhradených daní a na SR už doplácaš len rozdiel medzi výpočtom dane v podmienkach SR a daňou uhradenou v zahraničí a zase naopak.
Taktiež bod s Birdwingo sa mi nepodarilo na nete dohľadať, prosím ťa o odkaz. Ak sa tam riešila iba otázka zamedzenia dvojitého zdanenia, tak to vôbec nie je postačujúce pre našu diskusiu. My potrebujeme vidieť, že FS píše vyjasnenie alebo modelový príklad, v ktorom uvádza, že dividenda z ETF je dividenda a že ju zdaňujem rovnako ako bežné obchodné spoločnosti.
- Baba Jaga
- Gold Member **
PredsaJa napísal: ↑Ut 18 03, 2025 12:00 amVieš, prosím ťa, tieto tvoje tvrdenia ozdrojovať? Nenašiel som doteraz žiadne vyjadrenie z finančnej správy, ktoré by explicitne hovorilo, že dividenda z ETF je dividendou aj podľa nášho daňového poriadku.Baba Jaga napísal: ↑Po 17 03, 2025 3:04 pm1.Nie nedodaňuje sa. Pretože SR má podpísanú bilaterálnu zmluvu z USA , ktorá jasne hovorí ak si zdanený podľa tejto zmluvy sadzbou 15% tak už ďalšiu daň už neplatím a ak na Slovensku by som mal byť ešte zdanený 4% tak to je už dvojité zdanenie.PredsaJa napísal: ↑Ne 16 03, 2025 9:26 pm Osobná rovina investora - ak máte distribučné ETF a príde vám dividenda, pozor, daňový zákon na SK nepozná niečo také ako dividenda z ETF a teda toto treba po správnosti ešte dodaniť. O tomto je aj na tomto fóre či iných (bluenumbers napr.) toho pomerne dosť popísané.
Už roky sa vedie polemika, že kvôli tomu, že ETFs daňový zákon nepozná, tak je problém s týmto určením. Ja nie som právnik ani certifikovaný daňový poradca, ale len nerád by som niekomu radil, že to má vykázať ako dividendu a v prípade (nepravdepodobnej) daňovej kontroly by nejaký Fero Mrkvička s učňovkou mal niesť dôkazné bremeno pred daňovou kontrolou, že ETF má obdobné daňovoprávne charakteristiky ako obchodná spoločnosť alebo družstvo založené podľa právnych predpisov SR a zároveň, že aj tá dividenda je preukázateľne zdokladovaná ako dividenda pre naše daňové účely.
Ja stále žijem v tom, že doteraz nemáme precedens, že by existovalo vyjadrenie;
1. ETF je braná ako obchodná spoločnosť
2. Dividenda z ETF je dividendou a nie kapitálovým príjmom
3. Dokonca je tu otázočka, či vôbec vieme uplatniť zrazenú daň z ETF. Opravte ma, nikdy som distribučné ETF nemal, ale napríklad také s domicilom v Írsku podľa ich zákonov zrazí daň podľa ich daňových dohôd (napr. US stocks 15%), ale pri výplate akcionárovi sa už withholding tax neuplatňuje, ti. v reporte od brokera to príde ako netto suma (prosím potvrďte, mám iba zahraničné zdroje, nie vlastnú skúsenosť). Ako zdokladujem pre FS, že som odviedol, v ktorej krajine a akú vysokú daň z dividend?
Inak ani tvoj prvý príklad nie je správny, pretože zamedzenie dvojitého zdanenia upravuje nie to, že nebudeš zdaňovať dvakrát, ale upravuje to, že SR ti uzná výšku v zahraničí uhradených daní a na SR už doplácaš len rozdiel medzi výpočtom dane v podmienkach SR a daňou uhradenou v zahraničí a zase naopak.
Taktiež bod s Birdwingo sa mi nepodarilo na nete dohľadať, prosím ťa o odkaz. Ak sa tam riešila iba otázka zamedzenia dvojitého zdanenia, tak to vôbec nie je postačujúce pre našu diskusiu. My potrebujeme vidieť, že FS píše vyjasnenie alebo modelový príklad, v ktorom uvádza, že dividenda z ETF je dividenda a že ju zdaňujem rovnako ako bežné obchodné spoločnosti.
1. Ja som hovoril o ETF z USA mna UCITS ETF nezaujímajú.
2.prikladám screenshot Facebook Birdwingo friends vyjadrenie Andreja Hana
3 ak mi strhnú američania 15% tak je to dividenda ak by som mal zaplatiť etše 4% na Slovensku tak je to už dvojité zdanie.
-
- Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 26 times
Tu je článok so stanoviskom Finančnej správy SR: https://www.companyconsulting.sk/blog-1 ... novisko-fs
V skratke Finančná správa tvrdí, že dividendy z distribučných ETF sa majú zdaňovať ako príjmy z kapitálového majetku, konkrétne ako úroky a ostatné výnosy z cenných papierov podľa § 7 ods. 1 písm. a) zákona o dani z príjmov so sadzbou 19 %.
Čo sa týka Zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a USA, tak dividendy sú upravené v článku 10. Z neho vyplýva, že ak sú dividendy z jedného štátu (USA) vyplácané rezidentovi druhého štátu (rezidentovi SR), tak dividendy môžu byť zdanené v druhom štáte (SR) a zároveň môžu byť zdanené aj v prvom štáte (USA), ale najviac tých 15 % (na to treba formulár W-8BEN).
Nie je tam nič také, že ak zaplatím americkú daň (15 %), tak ďalšiu daň neplatím. Nie je tam žiadne obmedzenie, že ako môže zdaňovať dividendy ten druhý štát (SR). Teoreticky tak Slovensko môže na dividendy kľudne uplatniť aj 50 % daň, ale musí umožniť zápočet americkej dane, aby na Slovensku stačilo dodaniť iba ten rozdiel.
V skratke Finančná správa tvrdí, že dividendy z distribučných ETF sa majú zdaňovať ako príjmy z kapitálového majetku, konkrétne ako úroky a ostatné výnosy z cenných papierov podľa § 7 ods. 1 písm. a) zákona o dani z príjmov so sadzbou 19 %.
Nie je, takto to nefunguje. Zamedzenie dvojitého zdanenia znamená v podstate len to, že sa dá uplatniť zápočet dane alebo vyňatie príjmov. Takže napr. ak USA na dividendy z ETF uplatňuje zrážkovú daň 15 % a Slovensko daň 19 %, tak na Slovensku sa dá započítať 15 % daň zaplatená v USA a na Slovensku teda stačí dodaniť iba 4 % (rozdiel do 19 %). Dvojité zdanenie by bolo vtedy, ak by som musel zaplatiť zrážkovú daň 15 % v USA a potom znovu celých 19 % na Slovensku.
Čo sa týka Zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a USA, tak dividendy sú upravené v článku 10. Z neho vyplýva, že ak sú dividendy z jedného štátu (USA) vyplácané rezidentovi druhého štátu (rezidentovi SR), tak dividendy môžu byť zdanené v druhom štáte (SR) a zároveň môžu byť zdanené aj v prvom štáte (USA), ale najviac tých 15 % (na to treba formulár W-8BEN).
Nie je tam nič také, že ak zaplatím americkú daň (15 %), tak ďalšiu daň neplatím. Nie je tam žiadne obmedzenie, že ako môže zdaňovať dividendy ten druhý štát (SR). Teoreticky tak Slovensko môže na dividendy kľudne uplatniť aj 50 % daň, ale musí umožniť zápočet americkej dane, aby na Slovensku stačilo dodaniť iba ten rozdiel.
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 83 times
Tu je ale ešte názor, že si vieš započítať len 7% ktoré určuje slovenská legislatíva, čiže započítať len do výšky slovenskej dane.rand napísal: ↑Ne 30 03, 2025 12:11 am ....
Nie je, takto to nefunguje. Zamedzenie dvojitého zdanenia znamená v podstate len to, že sa dá uplatniť zápočet dane alebo vyňatie príjmov. Takže napr. ak USA na dividendy z ETF uplatňuje zrážkovú daň 15 % a Slovensko daň 19 %, tak na Slovensku sa dá započítať 15 % daň zaplatená v USA a na Slovensku teda stačí dodaniť iba 4 % (rozdiel do 19 %). Dvojité zdanenie by bolo vtedy, ak by som musel zaplatiť zrážkovú daň 15 % v USA a potom znovu celých 19 % na Slovensku.
Spomína to napríklad Miro Zelina v tomto videu
https://youtu.be/PO6yxJdQ2y4?si=D0zadB8reZpDHeeH
-
To závisí od toho, že ako presne sa to na Slovensku zdaní. Zahraničná daň sa samozrejme dá započítať max. do výšky slovenskej dane. Ak by sme slovenský zákon o dani z príjmov vykladali tak, že 7 % daň platí aj na dividendy z amerických ETF, tak áno, vtedy by sa americká zrážková daň 15 % dala započítať max. do výšky slovenskej dane (7 %) a už by nebolo treba nič dodaniť.
Ale aj v tomto videu povedal, že dividendy z ETF radšej odporúča zdaniť ako príjmy z kapitálového majetku so sadzbou 19 %, ako tvrdí Finančná správa SR (o tom som písal vyššie). V tomto prípade sa pri dividendách z US ETF dá uplatniť zápočet americkej zrážkovej dane 15 % a na Slovensku treba dodaniť tie 4 %. Podobne by to bolo aj v prípade dividend z ETF so sídlom v inom štáte. Napr. Írsko neuplatňuje žiadnu zrážkovú daň na dividendy z írskych ETF, takže dividenda príde celá, ale na Slovensku by sa potom malo zdaniť celých 19 % (aj keď samotný fond obdržal dividendy od amerických firiem už zdanené 15 %).
To, či je ten názor Finančnej správy SR o zdaňovaní dividend z ETF týmto spôsobom správny, je už téma sama o sebe. Ale ak niekto nemá v amerických ETF zainvestované desiatky až stovky tisíc, že by tie dodatočné 4 % robili veľký rozdiel, tak asi sa to moc neoplatí riešiť. Toto je jeden hlavných z dôvodov, prečo je pre bežných investorov najlepšie investovať cez akumulačné ETF a nemusia si potom s týmto robiť starosti.
Ale aj v tomto videu povedal, že dividendy z ETF radšej odporúča zdaniť ako príjmy z kapitálového majetku so sadzbou 19 %, ako tvrdí Finančná správa SR (o tom som písal vyššie). V tomto prípade sa pri dividendách z US ETF dá uplatniť zápočet americkej zrážkovej dane 15 % a na Slovensku treba dodaniť tie 4 %. Podobne by to bolo aj v prípade dividend z ETF so sídlom v inom štáte. Napr. Írsko neuplatňuje žiadnu zrážkovú daň na dividendy z írskych ETF, takže dividenda príde celá, ale na Slovensku by sa potom malo zdaniť celých 19 % (aj keď samotný fond obdržal dividendy od amerických firiem už zdanené 15 %).
To, či je ten názor Finančnej správy SR o zdaňovaní dividend z ETF týmto spôsobom správny, je už téma sama o sebe. Ale ak niekto nemá v amerických ETF zainvestované desiatky až stovky tisíc, že by tie dodatočné 4 % robili veľký rozdiel, tak asi sa to moc neoplatí riešiť. Toto je jeden hlavných z dôvodov, prečo je pre bežných investorov najlepšie investovať cez akumulačné ETF a nemusia si potom s týmto robiť starosti.
-
- VETERAN MEMBER *****
Re: Kompletný prehľad zdaňovania príjmov z investícií
Cize ked nepriznas dane do vysky 700 EUR (zisk okolo 3500 EUR pri 20% dani), akoby to ani priestupkom nebolo... vyzera z toho textu...Úmyselné nepriznanie príjmov a neodvedenie dane len v malom rozsahu je podľa nedávnych noviel slovenských zákonov priestupkom. Vo veľkom rozsahu, t.j. od 20 000 eur už trestným činom. Malou škodou sa rozumie suma prevyšujúca 700 eur.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 476 times
Re: Kompletný prehľad zdaňovania príjmov z investícií
ja to chapem tak ze do tych 700EUR sa tym policia nebude zaoberat, nad 700 EUR anojaroslav80 napísal: ↑Po 31 03, 2025 9:03 amCize ked nepriznas dane do vysky 700 EUR (zisk okolo 3500 EUR pri 20% dani), akoby to ani priestupkom nebolo... vyzera z toho textu...Úmyselné nepriznanie príjmov a neodvedenie dane len v malom rozsahu je podľa nedávnych noviel slovenských zákonov priestupkom. Vo veľkom rozsahu, t.j. od 20 000 eur už trestným činom. Malou škodou sa rozumie suma prevyšujúca 700 eur.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
- Gold Member **
Trejderom chyba nezdanitelna cast zakladu dane. Ak uz tahaju zahranicny kapital sem na Slovensko, mohli by mat aspon tento benefit. Alebo zrusit odvod do ZP.
Inflacia je predsa nula.
-
- Active Member
wash sale u nas nie je zakazany, tak na konci roka otvor dve opacne pozicie na rovnaky, dostatocne volatilny nastroj, tu stratovu uzatvor a prenes zisk do dalsieho roka. Co robit ak si ziskovy tolko rokov po sebe ze uz sa to nebude dat vyrovnat ani stratou na napakovanom nastroji na to som neprisiel, ale v podstate cim viac zarobis tym si bohatsi, a tym viac mozes dat do wash sale
-
- Gold Member **
ak som velmi (95%) zainvestovany tak to ide tazsie
Inflacia je predsa nula.
- Baba Jaga
- Gold Member **
Mám podpísané W-8BEN a podľa toho som zdanený čiže žiadne ďalšie 4% platiť nebudem pokiaľ v CRS správe nebude uvedená kolónka other income a vtedy budem dodaňovať príjem ,ktorý bude klasifikovaný ako iný príjem z CP.rand napísal: ↑Ne 30 03, 2025 12:11 am Tu je článok so stanoviskom Finančnej správy SR: https://www.companyconsulting.sk/blog-1 ... novisko-fs
-
Ja samozrejme nikoho nenútim, každý si za to zodpovedá sám. Ale toto si zle interpretuješ (ako som už vysvetlil). W-8BEN má vplyv na zdanenie iba v USA (uplatní sa zrážková daň 15 % podľa tej zmluvy a nie štandardných 30 %). Ale na Slovensku už W-8BEN nemá žiadny vplyv na zdanenie dividend.
Ak sa budeme riadiť podľa názoru Finančnej správy SR, že podľa slovenského zákona o dani z príjmov patria dividendy z ETF medzi príjmy z kapitálového majetku so sadzbou 19 %, tak tie 4 % treba na Slovensku dodaniť a tomuto nebráni ani tá zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a USA. Alebo druhá možnosť je presvedčiť Finančnú správu SR (alebo súd), že aj dividendy z ETF sa na Slovensku majú zdaňovať ako dividendy so sadzbou 7 % a vtedy by sa po započítaní US WHT 15 % nemuselo dodaniť nič.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Nie je to náhodou tak, že ked mi americká FIRMA vyplati dividendu, tak to je klasická dividenda (taká istá ako u nás z eseročky, akciovky ), len je zrážkovo zdanená sadzbou 15% v USA (lebo výnos, ktorá sa vypláca bol vytvorený americkým subjektom ).
Americká firma = americká korporácia, ktorej akcie vlastním.
Ale ked mám ETF, to je už fond, nie firma, takže darmo, že fondu vyplatili jednotlivé firmy dividendy, ja dostávam dividendu nie od firmy, ale od fondu. A vtedy je už zrejme jedno, či je to ETF, alebo podielový fond...podľa našej legislatívy je fond subjekt kolektívneho investovania a v prípade podielových fondov sa jasne definuje, že to nie je právnická osoba..
Takže taký príjem už nie je klasická dividenda ( podiel na zisku ) ale kapitálový príjem.
Prepáčte mi ked sa v niečom mýlim, ale Andre to raz vysvetlil, len neviem kde, ale zapametal som si:
1. vyhýbaj sa distribučným ETFkám, lebo sú to fondy, nie firmy.
2. ak americká firma vyplatí dividendu, tú už netreba zdaňovať, lebo u nás je sadzba 10% (7%)...ale niekedy treba nahlásiť ak človek podáva daňové
Americká firma = americká korporácia, ktorej akcie vlastním.
Ale ked mám ETF, to je už fond, nie firma, takže darmo, že fondu vyplatili jednotlivé firmy dividendy, ja dostávam dividendu nie od firmy, ale od fondu. A vtedy je už zrejme jedno, či je to ETF, alebo podielový fond...podľa našej legislatívy je fond subjekt kolektívneho investovania a v prípade podielových fondov sa jasne definuje, že to nie je právnická osoba..
Takže taký príjem už nie je klasická dividenda ( podiel na zisku ) ale kapitálový príjem.
Prepáčte mi ked sa v niečom mýlim, ale Andre to raz vysvetlil, len neviem kde, ale zapametal som si:
1. vyhýbaj sa distribučným ETFkám, lebo sú to fondy, nie firmy.
2. ak americká firma vyplatí dividendu, tú už netreba zdaňovať, lebo u nás je sadzba 10% (7%)...ale niekedy treba nahlásiť ak človek podáva daňové

-
inac v povodnom poste som napisal "..na europskej regulovanej burze.."
to teda nie je pravda ano? staci ze je regulovana, teda vie byt 0% z predaja aj ked je to NVIDIA z NASDAQu?
to teda nie je pravda ano? staci ze je regulovana, teda vie byt 0% z predaja aj ked je to NVIDIA z NASDAQu?