US clá 2025 - info
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
- Has thanked: 838 times
- Been thanked: 487 times
Re: US clá 2025 - info
Je to panovačný človek. Už len z jeho prejavu, z gest ktoré má jasne vidno, ako ma rád svoju moc.
https://www.youtube.com/watch?v=E-qnaoEeaYY
https://www.youtube.com/watch?v=E-qnaoEeaYY
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 459 times
- Been thanked: 258 times
Áno, Trump je veľký hráč. Reči sa hovoria, chileb sa je. A zdá sa, podľa reakcie trhov, je USA nenahraditeľné. EÚ môže pateticky dávať clá na make up a pokrytecky sa potlapkavat s Čínou.
Celkom sa posledný týždeň zabávam, aj nad komentármi všade možne, najviac politickými, tí idú comedy gold.
Celkom sa posledný týždeň zabávam, aj nad komentármi všade možne, najviac politickými, tí idú comedy gold.
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
-
mapper
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
- Has thanked: 153 times
- Been thanked: 27 times
nech len keca (dnes) Nasdaq +11% a SP500 vyse +8 nato ze dnes to bolo aj pekne v minuse. Ak toto dakto vedel / tusil tak mohol zarobit strasne peniaze.
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 430 times
SOXL je cez +55% dneska. Môj účet dnes +40% až +45%. 
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
-
mapper
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
- Has thanked: 153 times
- Been thanked: 27 times
- DanteUnchained
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 127 times
Tie reakcie trhov mozu byt roznorodeho charakteru, margin call, panic sell, push ceny dole, blackrock alebo ktokolvek obrovsky nakupi za ceny ako boli pred rokom.Adammd napísal: ↑St 09 04, 2025 9:19 pm Áno, Trump je veľký hráč. Reči sa hovoria, chileb sa je. A zdá sa, podľa reakcie trhov, je USA nenahraditeľné. EÚ môže pateticky dávať clá na make up a pokrytecky sa potlapkavat s Čínou.
US Bonds mali solidny spread co signalizovalo velky sellouff vid screenshot:
https://i.redd.it/jo4vnw0r3qte1.jpeg
Win Win, akurat neviem co tymito sinusoidami Trump sleduje, mozno cisti prepakovany trh, mensi hraci sa zbavia paky ked im zaklope Marge
EDIT: vraj je ten spread glitch, ale selloff bol.
-
12gb54as
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 29 times
-
nevedzgdo
- Active Member
- Dátum registrácie: St 20 11, 2024 10:48 pm
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
Toto čo robí Trump, tie zmeny pravidiel každú chvíľu, podľa mňa neukazuje nič iné len jeho chaotickú a nepredvídateľnú povahu. Na konci bude isto prezentovať všetko ako „veľké víťazstvá“. Celá táto jeho "stratégia" na mňa pôsobí ako snaha zakryť nedostatok konzistentnej stratégie. Amerike to prinesie ekonomické aj strategické problémy a oslabí to jej pozíciu v globálnom obchode. Takže budú parádne tie víťazstvá.
Článok ktorý tu prikladám hovorí okrem iného o tom, že je Trumpov plán nerealizovateľný, napr. aj kvôli tomu, že súčasne zvýši príjmy, zníži infláciu a podporí export. Včera som si pozrel Karpišove nové video a tiež sa v ňom zamýšľa nad tým, čo stvára Trump. Vyjadruje tam aj sklamanie z min. financií Bessenta, do ktorého vkladal nádeje, keďže bol špekulatívny investor a myslel si, že by mohol vedieť o tom svete (jeho slová). Link na video: https://www.youtube.com/watch?v=uikpeQ8Rxuk
Článok je dlhý (dole dám link ak si ho niekto chce prečítať celý), vyberám z neho:
Správna lož dňa: „Trump nahnal Čínu do zlej pozície“
Minister financií Bessent je zlý klamár. Klauni to zobrazujú ako 5D šach.

Ako funguje plán 5D:
- Vyberajte dane od amerických spotrebiteľov prostredníctvom masívneho zvýšenia ciel. Vravte, že tieto peniaze budú financovať daňové úľavy, prinavrátia pracovné miesta a vyrovnajú rozpočet, pričom si nevšímajte protirečenia.
- Vyprovokujte Čínu k reakcii.
- Americký poľnohospodársky export utrpí.
- Vyplaťte farmárom desiatky miliárd dolárov z peňazí vybraných od amerických spotrebiteľov prostredníctvom ciel. Keďže teraz Čína bude kupovať všetky sójové bôby a kukuricu atď. z Brazílie namiesto z USA.
- Vysvetlite, že toto všetko bolo súčasťou majstrovského plánu.
Trump tvrdí
- Clá zvýšia príjmy dostatočne na vyrovnanie rozpočtu
- Clá vrátia výrobu späť do USA
- Clá znížia infláciu
- Clá zvýšia export
Konfliktné ekonomické šialenstvo
Body 1 a 2 sú v rozpore. Clá nemôžu súčasne priviesť späť výrobu a získať dostatok príjmov na vyrovnanie rozpočtu.
Body 2 a 3 sú v rozpore. Keďže USA sú vďaka odborom jedným z celosvetovo najnákladnejších výrobcov tovarov, clá infláciu neznížia.
Body 2 a 4 sú v rozpore. Keďže USA sú jedným z producentov tovarov s najvyššími nákladmi na svete a ostatné krajiny prijmú odvetné opatrenia, clá nezvýšia export.
Pochopenie vzácnych zemín
V súčasnosti Čína produkuje 60 percent svetových vzácnych zemín, no spracováva takmer 90 percent, čo znamená, že dováža vzácne zeminy z iných krajín a spracováva ich. To dalo Číne takmer monopol.
Podľa United States Geological Survey Čína dodáva 54 percent germánia používaného Spojenými štátmi, materiálu používaného v infračervenej technológii a vláknovej optike.
Spojené štáty americké neťažia vlastné gálium, používané v polovodičoch, od roku 1987. Japonsko dodáva 26 percent amerického dovozu gália, Čína 21 percent a Nemecko 19 percent spolu s niekoľkými menšími dodávateľmi.
Antimón (Sb), kritický metaloid, je podľa generálmajora americkej armády (vo výslužbe) Jamesa Marksa kľúčovým prvkom amerického vojnového stroja, nevyhnutným pre komunikačné zariadenia, okuliare na nočné videnie, výbušniny, muníciu, jadrové zbrane, ponorky, vojnové lode, optiku, laserové pozorovanie.
Čína kontroluje takmer 50 % celosvetových dodávok antimónu.
4. apríla 2025 Čína odvetila obmedzením vývozu siedmich druhov vzácnych zemín.
Čína môže ľahko zablokovať vývoz vzácnych zemín do sveta. Ak sa tak stane, Trump prepadne panike.
Nemali by sme byť v tejto pozícii, ale sme.
https://mishtalk.com/economics/administ ... -position/
Článok ktorý tu prikladám hovorí okrem iného o tom, že je Trumpov plán nerealizovateľný, napr. aj kvôli tomu, že súčasne zvýši príjmy, zníži infláciu a podporí export. Včera som si pozrel Karpišove nové video a tiež sa v ňom zamýšľa nad tým, čo stvára Trump. Vyjadruje tam aj sklamanie z min. financií Bessenta, do ktorého vkladal nádeje, keďže bol špekulatívny investor a myslel si, že by mohol vedieť o tom svete (jeho slová). Link na video: https://www.youtube.com/watch?v=uikpeQ8Rxuk
Článok je dlhý (dole dám link ak si ho niekto chce prečítať celý), vyberám z neho:
Správna lož dňa: „Trump nahnal Čínu do zlej pozície“
Minister financií Bessent je zlý klamár. Klauni to zobrazujú ako 5D šach.

Ako funguje plán 5D:
- Vyberajte dane od amerických spotrebiteľov prostredníctvom masívneho zvýšenia ciel. Vravte, že tieto peniaze budú financovať daňové úľavy, prinavrátia pracovné miesta a vyrovnajú rozpočet, pričom si nevšímajte protirečenia.
- Vyprovokujte Čínu k reakcii.
- Americký poľnohospodársky export utrpí.
- Vyplaťte farmárom desiatky miliárd dolárov z peňazí vybraných od amerických spotrebiteľov prostredníctvom ciel. Keďže teraz Čína bude kupovať všetky sójové bôby a kukuricu atď. z Brazílie namiesto z USA.
- Vysvetlite, že toto všetko bolo súčasťou majstrovského plánu.
Trump tvrdí
- Clá zvýšia príjmy dostatočne na vyrovnanie rozpočtu
- Clá vrátia výrobu späť do USA
- Clá znížia infláciu
- Clá zvýšia export
Konfliktné ekonomické šialenstvo
Body 1 a 2 sú v rozpore. Clá nemôžu súčasne priviesť späť výrobu a získať dostatok príjmov na vyrovnanie rozpočtu.
Body 2 a 3 sú v rozpore. Keďže USA sú vďaka odborom jedným z celosvetovo najnákladnejších výrobcov tovarov, clá infláciu neznížia.
Body 2 a 4 sú v rozpore. Keďže USA sú jedným z producentov tovarov s najvyššími nákladmi na svete a ostatné krajiny prijmú odvetné opatrenia, clá nezvýšia export.
Pochopenie vzácnych zemín
V súčasnosti Čína produkuje 60 percent svetových vzácnych zemín, no spracováva takmer 90 percent, čo znamená, že dováža vzácne zeminy z iných krajín a spracováva ich. To dalo Číne takmer monopol.
Podľa United States Geological Survey Čína dodáva 54 percent germánia používaného Spojenými štátmi, materiálu používaného v infračervenej technológii a vláknovej optike.
Spojené štáty americké neťažia vlastné gálium, používané v polovodičoch, od roku 1987. Japonsko dodáva 26 percent amerického dovozu gália, Čína 21 percent a Nemecko 19 percent spolu s niekoľkými menšími dodávateľmi.
Antimón (Sb), kritický metaloid, je podľa generálmajora americkej armády (vo výslužbe) Jamesa Marksa kľúčovým prvkom amerického vojnového stroja, nevyhnutným pre komunikačné zariadenia, okuliare na nočné videnie, výbušniny, muníciu, jadrové zbrane, ponorky, vojnové lode, optiku, laserové pozorovanie.
Čína kontroluje takmer 50 % celosvetových dodávok antimónu.
4. apríla 2025 Čína odvetila obmedzením vývozu siedmich druhov vzácnych zemín.
Čína môže ľahko zablokovať vývoz vzácnych zemín do sveta. Ak sa tak stane, Trump prepadne panike.
Nemali by sme byť v tejto pozícii, ale sme.
https://mishtalk.com/economics/administ ... -position/
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
„Viem, čo sakra robím,“ povedal republikánom v utorok, zatiaľ čo sa pre jeho masívne clá prepadali svetové trhy.
„BUĎTE V POKOJI! Všetko dobre dopadne,“ napísal Trump v stredu na svojej sociálnej sieti Truth Social.
„TOTO JE SKVELÝ ČAS NAKUPOVAŤ!!!,“ napísal v ďalšom príspevku niekoľko hodín predtým, ako na rovnakej sieti oznámil odloženie platnosti zvýšenia ciel.
Používatelia sociálnych sietí prezidenta následne obvinili, že sa snažil zmanipulovať trh. Nakoniec to bol trh, ktorý Trumpa prinútil prehodnotiť prístup k clám, píše NYT.
„Prišlo mi, že ľudia reagovali trochu nepatrične. Boli trochu vyľakaní, trochu sa báli, “ vyhlásil Trump, keď ho novinári požiadali, aby vysvetlil rozhodnutie pozastaviť clá.
Cely clanok z NYTimes: https://archive.is/ueaz4
„BUĎTE V POKOJI! Všetko dobre dopadne,“ napísal Trump v stredu na svojej sociálnej sieti Truth Social.
„TOTO JE SKVELÝ ČAS NAKUPOVAŤ!!!,“ napísal v ďalšom príspevku niekoľko hodín predtým, ako na rovnakej sieti oznámil odloženie platnosti zvýšenia ciel.
Používatelia sociálnych sietí prezidenta následne obvinili, že sa snažil zmanipulovať trh. Nakoniec to bol trh, ktorý Trumpa prinútil prehodnotiť prístup k clám, píše NYT.
„Prišlo mi, že ľudia reagovali trochu nepatrične. Boli trochu vyľakaní, trochu sa báli, “ vyhlásil Trump, keď ho novinári požiadali, aby vysvetlil rozhodnutie pozastaviť clá.
Cely clanok z NYTimes: https://archive.is/ueaz4
- Ladis
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
- Been thanked: 25 times
- Kontaktovať používateľa:
Celý svět se shoduje, že doma = ve vlasti by se zjistilo, kdo na burze vydělal s Trumpovými slovy
a několik lidí by bylo zle potrestáno za insider trading z tohoto týdne.
Ale Trumpovi, jeho synům a spolupracujícím spekulantům se asi nic nestane,
protože americké soudy a snad i nejvyšší americký soud, jsou pod kontrolou Trumpa.
a několik lidí by bylo zle potrestáno za insider trading z tohoto týdne.
Ale Trumpovi, jeho synům a spolupracujícím spekulantům se asi nic nestane,
protože americké soudy a snad i nejvyšší americký soud, jsou pod kontrolou Trumpa.
ZDARMA kniha v PDF ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://nr1a.com/kniha.htm
♥ ♥ http://nr1a.com/AKCIE ♥ ♥ https://www.facebook.com/groups/2660933057270038/
♥ ♥ http://nr1a.com/AKCIE ♥ ♥ https://www.facebook.com/groups/2660933057270038/
- Joki
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
- Has thanked: 266 times
- Been thanked: 320 times
Čína v piatok oznámila protiopatrenia a od soboty zvýšila clá na americký tovar z 84 % na 125 %.
https://finance.yahoo.com/news/live/tru ... 01925.htmlTrump tariffs live updates: China hits back, hikes tariffs on US goods to 125% from 84%
-
nevedzgdo
- Active Member
Len tak zo srandy, napíšem čo mi napadá - čo sa teraz asi odohráva v hlave nejakého US importéra?
Myslí to Trump vážne?
Alebo to zajtra odvolá?
Zruším zadané objednávky, ktorými riešim budúci rok? A zoberiem radšej on nového talianskeho dodávateľa, ktorého vizitku mám v šuflíku z minuloročnej výstavy? Bude dodržiavať dodacie lehoty?
Čo ak to odvolá Trump o týždeň? Čo ak tým pokazím vzťahy s doterajším dodávateľom, s ktorým to funguje na 100% už 10 rokov? Ako zoberie zrušenie objednávky, v hodnote 500.000 USD, ktorú som mu záväzne vystavil (a on ju vyrobil vyslovene pre mňa, s logom našej firmy)?
Aké sú "s tým súvisiace povinnosti"? S produktom od nového dodávateľa - získať nové certifikáty (Koľko to bude stáť? Koľko to bude trvať? Prejdú vôbec?), prepracovať etikety, prerobiť popisy na weboch...
Osvedčia sa produkty od nového výrobcu?
Alebo to radšej zoberiem od pôvodného, ceny navýšim a uvidím?
Moji konkurenti sa ako zachovajú? Nájdu lacnejšie náhrady? Alebo zoberú od Číňanov a navýšia ceny? Alebo sa im podarí nájsť iného cenovo porovnateľného z Pakistanu? Alebo pôjdu radšej tiež tak ako ja na istotu a zoberú kvalitného dodávateľa? A budú mať podobný nákup ako ja?
Alebo budem radšej aj ja hľadať cenovo podobného v Ázii? Koľko bude trvať kým nájdem?
Kedy bude nejaká výstava, kde by som si mohol pozrieť vzorky.... Budú tie vzorky zodpovedať realite alebo to bude ojeb a dodajú mi o 10g horšiu gramáž alebo s 20% odchýlkami v odtieňoch? Aké budú mať limity na minimálne odbery?
Kurňa, a čo keď to bude prípad ako sa už stal, že je to podvod... síce sa hrá na výstave na výrobcu ale v skutočnosti nie je, len má vzorky od iného. Takže si budem musieť vyhradiť čas na návštevu a zaletím tam...
A 30 ďalších otáznikov??? Nezávidím im. Oni to rozhodnutie musia urobiť nie o 90 dní ale TERAZ.
Myslí to Trump vážne?
Alebo to zajtra odvolá?
Zruším zadané objednávky, ktorými riešim budúci rok? A zoberiem radšej on nového talianskeho dodávateľa, ktorého vizitku mám v šuflíku z minuloročnej výstavy? Bude dodržiavať dodacie lehoty?
Čo ak to odvolá Trump o týždeň? Čo ak tým pokazím vzťahy s doterajším dodávateľom, s ktorým to funguje na 100% už 10 rokov? Ako zoberie zrušenie objednávky, v hodnote 500.000 USD, ktorú som mu záväzne vystavil (a on ju vyrobil vyslovene pre mňa, s logom našej firmy)?
Aké sú "s tým súvisiace povinnosti"? S produktom od nového dodávateľa - získať nové certifikáty (Koľko to bude stáť? Koľko to bude trvať? Prejdú vôbec?), prepracovať etikety, prerobiť popisy na weboch...
Osvedčia sa produkty od nového výrobcu?
Alebo to radšej zoberiem od pôvodného, ceny navýšim a uvidím?
Moji konkurenti sa ako zachovajú? Nájdu lacnejšie náhrady? Alebo zoberú od Číňanov a navýšia ceny? Alebo sa im podarí nájsť iného cenovo porovnateľného z Pakistanu? Alebo pôjdu radšej tiež tak ako ja na istotu a zoberú kvalitného dodávateľa? A budú mať podobný nákup ako ja?
Alebo budem radšej aj ja hľadať cenovo podobného v Ázii? Koľko bude trvať kým nájdem?
Kedy bude nejaká výstava, kde by som si mohol pozrieť vzorky.... Budú tie vzorky zodpovedať realite alebo to bude ojeb a dodajú mi o 10g horšiu gramáž alebo s 20% odchýlkami v odtieňoch? Aké budú mať limity na minimálne odbery?
Kurňa, a čo keď to bude prípad ako sa už stal, že je to podvod... síce sa hrá na výstave na výrobcu ale v skutočnosti nie je, len má vzorky od iného. Takže si budem musieť vyhradiť čas na návštevu a zaletím tam...
A 30 ďalších otáznikov??? Nezávidím im. Oni to rozhodnutie musia urobiť nie o 90 dní ale TERAZ.
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 65 times
Amazon robieval a mozno aj robi nieco podobne. A to nikomu nevadilo 
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Vidim to jednoduchsie. Tovar sa preda do inej krajiny a z tej inej sa to to preda do usa. Klasicke priekupnictvo.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 964 times
- Been thanked: 527 times
to ano, robí sa to, ale zvyšuje to náklady na prepravu, nároky na celkovo logistiku a predlžuje dobu dodania tovaru spotrebitelom.
-
jaja
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 68 times
Mimochodem, celní válka s Čínou rapidně zvyšuje pravděpodobnost, že Čína vlítne na Taiwan. Když už boj s USA, tak pořádný, stejně teď nemají moc co ztratit.
Taiwan je pro Čínu čím dál tím potřebnější z jednoho důvodu - hardware na vývoj AI. Dokud bude mít USA Taiwan na své straně, bude mít USA v AI čím dál větší náskok díky nedostatku výkonného HW v Číně. A (což se obecně moc neříká) kdo vyhraje závody v AI, ovládne svět jak ekonomicky tak vojensky. ....teda jen na chvilku, než ten svět ovládne samotná AI
Taiwan je pro Čínu čím dál tím potřebnější z jednoho důvodu - hardware na vývoj AI. Dokud bude mít USA Taiwan na své straně, bude mít USA v AI čím dál větší náskok díky nedostatku výkonného HW v Číně. A (což se obecně moc neříká) kdo vyhraje závody v AI, ovládne svět jak ekonomicky tak vojensky. ....teda jen na chvilku, než ten svět ovládne samotná AI
-
Martin7
- Guru Member ****
Trump vyňal smartfóny a počítače z recipročných ciel
Donald Trump vyňal smartfóny a počítače z recipročných ciel, vrátane 125-percentného cla na čínsky tovar. Krok prichádza po obavách amerických technologických spoločností z prudkého zdraženia zariadení, keďže mnohé z nich sa vyrábajú v Číne.
Americké úrady zverejnili oznámenie, podľa ktorého bude tovar vyňatý z Trumpovho 10-percentného cla uvaleného na väčšinu krajín aj z oveľa vyššieho cla na tovar z Čína.
Výnimky zahŕňajú aj iné elektronické zariadenia a komponenty vrátane polovodičov, solárnych článkov a pamäťových kariet. (bbc, n)
https://e.dennikn.sk/minuta/4580400
PS: ,,víkendové futures" idú prudšie hore
Toto pomôže najmä Applu.
Donald Trump vyňal smartfóny a počítače z recipročných ciel, vrátane 125-percentného cla na čínsky tovar. Krok prichádza po obavách amerických technologických spoločností z prudkého zdraženia zariadení, keďže mnohé z nich sa vyrábajú v Číne.
Americké úrady zverejnili oznámenie, podľa ktorého bude tovar vyňatý z Trumpovho 10-percentného cla uvaleného na väčšinu krajín aj z oveľa vyššieho cla na tovar z Čína.
Výnimky zahŕňajú aj iné elektronické zariadenia a komponenty vrátane polovodičov, solárnych článkov a pamäťových kariet. (bbc, n)
Toto pomôže najmä Applu.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
-
hifron
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 13 times
V Európe boli doporučenia, aby sa firmy zariadili, ale bolo to ešte pred 10 rokmi. Niekde úrady spali, vraj nemajú právomoc aby riešili neplechu na trhu. Podobne je to s TV vysielaním, keď niektorí operátori sa súdia a nevedia vyriešiť, že práva na vysielanie nemajú a zákazníci to chcú pozerať, lenže ak niekde niečo ide deň dopredu, ostrúhajú sa zisky a tak súdy prebiehajú stále ďalej a ďalej, vraj vytýčiť pojednávania trvá vzhľadom na absenciu a ospravedlnenie obhajcov kvôli podielu v arbitrážnych akciovkách, kde sa akosi operátori sami zaviazali, že budú prenasledovať svoje korporátne obete ktoré sa im upísali, aby nemuseli trpieť pri nevytýčenom pojednávaní a ozname na nástenke, kde si to zabudol prečítať aj sudca... Vraj na tú arbitráž nemá nervy a iné právne vytýčenia advokátskej činnosti sa ešte nevynašli.
-
Adammd
- Guru Member ****
f.i.r.e.
-
Martin7
- Guru Member ****
https://www.ig.com/en/indices/markets-i ... all-street
Treba to ale brať s rezervou. Ak je kľudná situácia na trhu počas rastového obdobia akcií a cez víkend sa nič nedeje, tak sa pohybujú približne od +0,03% po -0,03%. Ak je to napríklad už -0,20%, s najväčšou pravdepodobnosťou bola nejaká zlá správa a viem, že musím hľadať. A čím je pokles väčší, tým vážnejšie to je.
Toto je relatívne veľmi silný rast na víkendové futures.
Treba to ale brať s rezervou. Ak je kľudná situácia na trhu počas rastového obdobia akcií a cez víkend sa nič nedeje, tak sa pohybujú približne od +0,03% po -0,03%. Ak je to napríklad už -0,20%, s najväčšou pravdepodobnosťou bola nejaká zlá správa a viem, že musím hľadať. A čím je pokles väčší, tým vážnejšie to je.
-
sibal4441
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 24 09, 2023 11:15 am
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 36 times
Ja nevidim Apple ze by siel hore, mam si dat naopak monitor?Martin7 napísal: ↑So 12 04, 2025 4:40 pm Trump vyňal smartfóny a počítače z recipročných ciel
Toto pomôže najmä Applu.
-
sibal4441
- Silver Member *
Ty si poslal DJI, APPL je vsak sucastou NASDAQMartin7 napísal: ↑So 12 04, 2025 5:48 pm https://www.ig.com/en/indices/markets-i ... all-street
-
Martin7
- Guru Member ****
Si robíš zo mňa srandu? Je sobota, s Applom si musíš počkať na pondelok (ako aj s celým Nasdaqom).
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
- Has thanked: 838 times
- Been thanked: 487 times
@sibal: AAPL je aj súčasťou indexu DJI.
Martin písal o "víkendových futures" na akciové indexy, nie o akciách... akcie takéto "víkendové" prevedenie nemajú, akcie sa obchodujú/hýbu len cez pracovné (obchodné) dni.
Na tom IG je aj "víkendový" Nasdaq100
https://www.ig.com/en/indices/markets-i ... ech-100-e1
-
Martin7
- Guru Member ****
O Apple som písal v súvislosti s nulovými sadzbami na smartfóny a počítače, nie v súvislosti s víkendovým indexom.
-
Martin7
- Guru Member ****
reakcia Číny:
Čína uviedla, že Trumpovo rozhodnutie vyňať elektroniku z recipročných ciel je malým krokom k náprave chybného prístupu jeho vlády, ktorá na čínsky tovar uvalila clá vo výške 145 %. Peking zároveň USA vyzval, aby recipročné clá úplne zrušili.
„Čína teraz vyhodnocuje vplyv“ výnimky, podľa ktorej sú smartfóny, počítače a ďalšia elektronika vyňaté z ciel vo výške 145 %, uviedol hovorca čínskeho ministerstva obchodu. O výnimke v piatok (11. 4.) večer informoval americký Úrad colnej a pohraničnej stráže (CBP).
Ministerstvo zároveň vyzvalo Spojené štáty, aby „úplne zrušili“ svoje recipročné clá.
„Naliehavo vyzývame USA, aby urobili veľký krok k náprave svojich chýb a úplne zrušili chybnú prax recipročných ciel a vrátili sa na správnu cestu vzájomného rešpektu,“ uviedlo čínske ministerstvo obchodu.
Kontext: Experti od začiatku upozorňovali, že Čína má v obchodnej vojne „lepšie karty“ ako Spojené štáty, pretože je menej závislá od amerického exportu ako USA od toho čínskeho, a jej najlepšou stratégiou môže byť vyčkávať.
Peking, ktorý prisľúbil, že bude teraz ‚bojovať až do konca‘, si už počas prvej Trumpovej obchodnej vojny začal hľadať alternatívne trhy a znížil napríklad svoju závislosť od amerických poľnohospodárskych produktov.
„Namiesto ‚boja do konca‘ možno budú musieť bojovať len dovtedy, kým nezačnú rásť americké spotrebiteľské ceny alebo klesať zamestnanosť. Vysokopostavení poradcovia, vládni výskumníci a ekonómovia to označujú za najjednoduchší spôsob, ako priviesť Trumpa k rokovaciemu stolu,“ napísal magazín Economist. (afp, tasr, n)
https://e.dennikn.sk/minuta/4581279
Čína uviedla, že Trumpovo rozhodnutie vyňať elektroniku z recipročných ciel je malým krokom k náprave chybného prístupu jeho vlády, ktorá na čínsky tovar uvalila clá vo výške 145 %. Peking zároveň USA vyzval, aby recipročné clá úplne zrušili.
„Čína teraz vyhodnocuje vplyv“ výnimky, podľa ktorej sú smartfóny, počítače a ďalšia elektronika vyňaté z ciel vo výške 145 %, uviedol hovorca čínskeho ministerstva obchodu. O výnimke v piatok (11. 4.) večer informoval americký Úrad colnej a pohraničnej stráže (CBP).
Ministerstvo zároveň vyzvalo Spojené štáty, aby „úplne zrušili“ svoje recipročné clá.
„Naliehavo vyzývame USA, aby urobili veľký krok k náprave svojich chýb a úplne zrušili chybnú prax recipročných ciel a vrátili sa na správnu cestu vzájomného rešpektu,“ uviedlo čínske ministerstvo obchodu.
Kontext: Experti od začiatku upozorňovali, že Čína má v obchodnej vojne „lepšie karty“ ako Spojené štáty, pretože je menej závislá od amerického exportu ako USA od toho čínskeho, a jej najlepšou stratégiou môže byť vyčkávať.
Peking, ktorý prisľúbil, že bude teraz ‚bojovať až do konca‘, si už počas prvej Trumpovej obchodnej vojny začal hľadať alternatívne trhy a znížil napríklad svoju závislosť od amerických poľnohospodárskych produktov.
„Namiesto ‚boja do konca‘ možno budú musieť bojovať len dovtedy, kým nezačnú rásť americké spotrebiteľské ceny alebo klesať zamestnanosť. Vysokopostavení poradcovia, vládni výskumníci a ekonómovia to označujú za najjednoduchší spôsob, ako priviesť Trumpa k rokovaciemu stolu,“ napísal magazín Economist. (afp, tasr, n)
https://e.dennikn.sk/minuta/4581279
-
Martin7
- Guru Member ****
vyjadrenie USA:
USA plánujú samostatné clá na smartfóny, počítače a polovodiče, aby podporili domácu výrobu. Zavedené by mohli byť za jeden až dva mesiace. Súčasná výnimka z ciel pre tieto produkty je tak iba dočasná, povedal minister obchodu Howard Lutnick.
Podľa Lutnicka bolo aktuálne rozhodnutie o vyňatí viacerých elektronických zariadení z ciel iba dočasným odkladom. Všetky tieto výrobky budú spadať pod polovodiče a budú mať špeciálne clo, ktoré by malo zaistiť, že sa ich výroba vráti na domáci trh.
Lutnick zdôraznil, že oznámená výnimka na elektroniku nie je trvalou výnimkou. Iba spresňuje, že tieto položky nie sú určené na rokovanie o dohodách s inými krajinami. Sú to veci dôležité pre národnú bezpečnosť, a musia sa preto vyrábať v USA.
Donald Trump cez víkend na otázku, prečo poskytol výnimky a aké sú plány ohľadom cla na polovodiče povedal, že túto odpoveď poskytne v pondelok. (čtk)
https://e.dennikn.sk/minuta/4581377
USA plánujú samostatné clá na smartfóny, počítače a polovodiče, aby podporili domácu výrobu. Zavedené by mohli byť za jeden až dva mesiace. Súčasná výnimka z ciel pre tieto produkty je tak iba dočasná, povedal minister obchodu Howard Lutnick.
Podľa Lutnicka bolo aktuálne rozhodnutie o vyňatí viacerých elektronických zariadení z ciel iba dočasným odkladom. Všetky tieto výrobky budú spadať pod polovodiče a budú mať špeciálne clo, ktoré by malo zaistiť, že sa ich výroba vráti na domáci trh.
Lutnick zdôraznil, že oznámená výnimka na elektroniku nie je trvalou výnimkou. Iba spresňuje, že tieto položky nie sú určené na rokovanie o dohodách s inými krajinami. Sú to veci dôležité pre národnú bezpečnosť, a musia sa preto vyrábať v USA.
Donald Trump cez víkend na otázku, prečo poskytol výnimky a aké sú plány ohľadom cla na polovodiče povedal, že túto odpoveď poskytne v pondelok. (čtk)
https://e.dennikn.sk/minuta/4581377
-
sibal4441
- Silver Member *
Nasdaq100 dava vacsi zmysel ako index DJI ktory je cenovo vážený index. Apple ma v Dow Jones váhu približne 3–4 %.tomáš virdzek napísal: ↑So 12 04, 2025 8:04 pm@sibal: AAPL je aj súčasťou indexu DJI.
Martin písal o "víkendových futures" na akciové indexy, nie o akciách... akcie takéto "víkendové" prevedenie nemajú, akcie sa obchodujú/hýbu len cez pracovné (obchodné) dni.
Na tom IG je aj "víkendový" Nasdaq100
https://www.ig.com/en/indices/markets-i ... ech-100-e1
nq.jpg
Čínsky dovoz, na ktorý sa vzťahuje 145 % clo (napr. odevy, obuv, hračky, tovar pre domácnosť, nábytok, spotrebiče, automobilové súčiastky, ktoré nie sú oslobodené od cla), dosiahol v roku 2024 celkovú hodnotu obchodu vo výške 300 až 350 miliárd USD.
Elektronika oslobodená od cla (smartfóny, notebooky, polovodiče, solárne články atď.) predstavuje ~100 - 150 mld. dolárov dovozu z Číny v roku 2024.
Inak povedane index DJI toto oslobodenie neovplyvni, okrem toho tato informacia sa dostala k insiderom minimalne uz v piatok, APPL
vzrastol uz v piatok o vyse 4 percenta, teraz sa blizi k cene 200.61 zo stredy, ale nemyslim ze je este cas na zaklade tychto info nakupit, ja som nakupil uz na zaklade clanku z 2.4. kde sa pise, ze semiconductory budu oslobodene, takze drzim palce :
https://www.whitehouse.gov/fact-sheets/ ... -security/
-
jaja
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 68 times
Vtipný vyjádření. Ono snad cokoli, co vyhlásili bylo trvalého charakteru? Naprostá většina opatření nepřežila 48h
. Pomalu se blížíme k tomu, že už nikdo nic nebude brát vážně. V životě jsem nezažil chaos, který by se alespoň vzdáleně tomuhle přibližoval. Ani za Covidu.
-
nevedzgdo
- Active Member
Presne tak. Dôsledky takého chaosu budú mať širší dopad.jaja napísal: ↑Ne 13 04, 2025 10:10 pm Vtipný vyjádření. Ono snad cokoli, co vyhlásili bylo trvalého charakteru? Naprostá většina opatření nepřežila 48h. Pomalu se blížíme k tomu, že už nikdo nic nebude brát vážně. V životě jsem nezažil chaos, který by se alespoň vzdáleně tomuhle přibližoval. Ani za Covidu.
Výsledkom bude, že zmizne:
1. dôvera partnerov
2. rešpekt protivníkov
3. hodnota USD a zrejme aj akcií
Hádanka za 100 bodov - kto to využije?
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 65 times
Tak Trump aspon nebrani volnemu pohybu ludi, ako tomu bolo pocas COVIDu.
Kto necestoval pocas COVIDu, ten chaos samozrejme zazivat nemusel.
COVID bol -34%, dnes je SP500 od ATH 6147>4982 = cca 19%
CHAOS este len pride, AK pride.
Kto necestoval pocas COVIDu, ten chaos samozrejme zazivat nemusel.
COVID bol -34%, dnes je SP500 od ATH 6147>4982 = cca 19%
CHAOS este len pride, AK pride.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Ja mu drzim palce - trochu to totiz pripomina situaciu, ked spojenci previezli Lenina v zapecatenom vagone zo Svajciarska cez Svedsko do carskeho Ruska a on tam narobil bordel a ukoncil tri storocia vlady Romanovcov. Akurat, ze Amikom ho ani niekto priviezt nemusel, oni si ho ich upadkovym systemom vychovali a zvolili sami.
Bolo uz na case, aby USA isli trochu dole, lebo si vyskakovali az prilis.
-
Adammd
- Guru Member ****
Kto uz nezacal aspon trochu dokupovat nadplan DCA pri -20% od ATH, mu nakoniec ostanu oci pre plac....ako vzdy 
f.i.r.e.
-
sibal4441
- Silver Member *
Tak uz znova sa Trump zle vyspal, a neplati to co cez vikend platilo:
https://truthsocial.com/@realDonaldTrum ... 7028519855
NIKTO sa "nezbaví zodpovednosti" za nespravodlivé obchodné bilancie a colné bariéry, ktoré proti nám používajú iné krajiny, najmä nie Čína, ktorá s nami zaobchádza zďaleka najhoršie! V piatok nebola oznámená žiadna colná "výnimka". Na tieto výrobky sa vzťahujú existujúce 20 % fentanylové clá a len sa presúvajú do iného colného "vedra".
V nadchádzajúcich vyšetrovaniach týkajúcich sa ciel v oblasti národnej bezpečnosti sa pozrieme na polovodiče a CELÝ DODÁVATEĽSKÝ REŤAZEC ELEKTRONIKY.
https://truthsocial.com/@realDonaldTrum ... 7028519855
NIKTO sa "nezbaví zodpovednosti" za nespravodlivé obchodné bilancie a colné bariéry, ktoré proti nám používajú iné krajiny, najmä nie Čína, ktorá s nami zaobchádza zďaleka najhoršie! V piatok nebola oznámená žiadna colná "výnimka". Na tieto výrobky sa vzťahujú existujúce 20 % fentanylové clá a len sa presúvajú do iného colného "vedra".
V nadchádzajúcich vyšetrovaniach týkajúcich sa ciel v oblasti národnej bezpečnosti sa pozrieme na polovodiče a CELÝ DODÁVATEĽSKÝ REŤAZEC ELEKTRONIKY.
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Tajwanci maju tie strategicke labaky podminovane a deklaruju ze pri napadnuti ich odpalia.