Dane a ETF

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Erik
Dátum registrácie: Pi 04 03, 2022 6:24 pm
Has thanked: 2 times

Re: Dane a ETF

Príspevok od používateľa Erik »

Ahoj nevedeli by ste my pomôcť ...................................................................................................................................
Tento rok som nakúpil ETF iShares S&P 500 Inf Tech Sector UCITS ETF USD Acc ... 173.96 a predal za ... 172.12....................................
...............................................................iShares Physical Gold ETC ... 349.90 a predal za ... 348.90....................................
Teda oba ETF fondy som predal zo stratou , nemal som zisk , som aj napriek tomu povinný túto skutočnosť zohľadniť v daňovom priznaní v nasledujúcom roku ? Mám to dávať do daňovaného priznania i keď tam nie je čo zdanovať keďže som nemal zisk a tým aj príjem .
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 93 times
Been thanked: 83 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

Erik napísal: Ut 08 03, 2022 4:27 pm Ahoj nevedeli by ste my pomôcť ...................................................................................................................................
Tento rok som nakúpil ETF iShares S&P 500 Inf Tech Sector UCITS ETF USD Acc ... 173.96 a predal za ... 172.12....................................
...............................................................iShares Physical Gold ETC ... 349.90 a predal za ... 348.90....................................
Teda oba ETF fondy som predal zo stratou , nemal som zisk , som aj napriek tomu povinný túto skutočnosť zohľadniť v daňovom priznaní v nasledujúcom roku ? Mám to dávať do daňovaného priznania i keď tam nie je čo zdanovať keďže som nemal zisk a tým aj príjem .
Prečo sa na to pýtaš teraz? Ak si to predal v roku 2022 tak to budeš dávať do daňového priznania v marci 2023 ak budeš mať aj iné ziskové obchody ktoré budú mimo ročného testu.
Erik
Dátum registrácie: Pi 04 03, 2022 6:24 pm
Has thanked: 2 times

Príspevok od používateľa Erik »

capitalcapital napísal: Ut 08 03, 2022 4:38 pm
Erik napísal: Ut 08 03, 2022 4:27 pm Ahoj nevedeli by ste my pomôcť ...................................................................................................................................
Prečo sa na to pýtaš teraz? Ak si to predal v roku 2022 tak to budeš dávať do daňového priznania v marci 2023 ak budeš mať aj iné ziskové obchody ktoré budú mimo ročného testu.
Ide o to že potrebujem vedieť či toto mam vôbec riešiť v daniach i keď v budúcoročných , nemám v plane ďalej predávať žiadne ETF ka , tieto som predal omylom mal som ich v plane držat dlhodobo .... moja chyba ...
capitalcapital
Gold Member **

Erik napísal: Ut 08 03, 2022 4:47 pm Ide o to že potrebujem vedieť či toto mam vôbec riešiť v daniach i keď v budúcoročných , nemám v plane ďalej predávať žiadne ETF ka , tieto som predal omylom mal som ich v plane držat dlhodobo .... moja chyba ...
Keďže si nemal zisk, tak nemáš čo riešiť.
Ale aj tak, teraz je len začiatok marca, nevieš čo prinesie celý rok. Ku koncu roka sa môžeš pomýliť pri ziskovom ETF a v tom prípade by si využil stratu na zníženie daňovej povinnosti. :wink:
Používateľov profilový obrázok
Roz
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 14 06, 2016 10:55 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa Roz »

Minulý rok som prehadzoval investície vo Finaxe do akcií, (80/20 som zmenil na 100/0).
Mám tu teraz výpis za minulý rok a tam mám:

(3) Realizovaný zisk / strata = (1) - (2): 17,28EUR

Som povinný túto sumičku zohľadniť v daňovom priznaní?

TU: https://www.mojedane.sk/blog/investujet ... -priznanie čítam, že "Dobrou správou je, že do výšky 500 eur sú všetky príjmy z cenných papierov od dane oslobodené."

Platí to aj pre tento prípad a tak nemusím teda tých 17,28 do DP zapísať?
kaspy
Dátum registrácie: Št 15 08, 2024 9:06 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa kaspy »

Roz napísal: So 01 03, 2025 6:18 pm
Neber to ako moju radu, len ako zopakovanie, co sa tu pisalo uz mnoho krat.
Nemusis nic uvadzat v DP ak si tu sumu 500€ neuplatnujes na nejaky iny prijem/zisk.
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 28 times
Been thanked: 24 times

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Tych 500€ plati do roka. Ten rok sa ale pocita ako? Odkedy dokedy?
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 60 times

Príspevok od používateľa dusantt »

Od 1.1 do 31.12.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
capitalcapital
Gold Member **

Rýchla otázka k § 7 zákona ods. 1a

Panuje tu zhoda že úroky od brokera, úroky z požičiavania akcii a ostatné výnosy z cenných papierov (niekto zastáva názor že aj dividendy z ETF) spadajú pod tento paragraf. V DP je to Tabuľka č.2 - Riadok 1.

Následne treba vyplniť:
Riadok 110 - Úhrn príjmov (základov dane) podľa § 7 zákona zo zdrojov v zahraničí
Riadok 111 - Daň zaplatená v zahraničí

Na záver treba vyplniť: XIII. Oddiel a v tabuľke rozdeliť tento príjem podľa štátov.

Otázka - Úroky od rôznych brokerov sa v tejto poslednej tabuľke rozdelia na štáty podľa toho v ktorom štáte ma broker sýdlo?
Výdavky zostanú prázdne.

Ďakujem
auto5431
Dátum registrácie: Pi 08 11, 2024 7:16 pm

Príspevok od používateľa auto5431 »

Uz sa nejako prosim utriaslo, na ake ETF plati casovy test?
Napr. co s UCITS ETF s akciami, dlhopismi alebo ktore su len money market?
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1778 times
Been thanked: 2257 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Na všetky etf
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"