12gb54as napísal: ↑Ut 20 05, 2025 6:29 pm
„budem mať v akciách všetko aj ked budem ležať v truhle "
Tak tohto sa na dlhodobom investovaní bojím asi najviac — že budem nabalovať majetok, len kvôli pocitu, že tá veľká guča peňazí má sama o sebe nejakú hodnotu.
Nie je to o tom.
Nekonečný investičný horizont (NIH) ma oslobodzuje od starostí a stresu spojeného s tým, čo sa bude diať na akciovom trhu na konci investičného horizontu, teda keď bude na účte najviac peňazí. Nemusím začať pridávať dlhopisy, ani si lámať hlavu, či nedať všetko do ,,safe heaven,, z výnosom 4% p.a.
Akcie sú podnikanie. Ani keby som vlastnil výnosný rodinný podnik, neznamená to, že ten navždy bude prosperovať. Teda riziko je vždy a všade.
Môžem maximálne využiť potenciál akcií, teda mať priemerný výnos cca 10% p.a. a popritom si užívať rentu.
Jediné čo urobím je, že z Nasdaqu 100 prestúpim do SP500, alebo do ETF SVET, keby to z amerikou išlo dole vodou.
Na výplatnom účte bude všetko v SP500 a každý mesiac sa odpredá 1/12 z renty ktorú si dopredu určím.
Ak chcem zanechať niečo mojej rodine, nastavím si rentu 4% a zbytok nech rastie - zdedia to po mne.
Ak nechcem, tak použijem kalkulačku na takú rentu, že napríklad do 20 rokov miniem všetky peniaze ( die with zero )
Finax ma inšpiroval. Roluj dole, tam je taká orientačná kalkulačka pri priemernom výnose 8% p.a.
https://www.finax.eu/sk/produkty/inteli ... 4yEALw_wcB
Samozrejme, nežijem v podnájme, takže vždy po mne ostane dom.
Ale keby som bol sám ako prst, tak môžem predať aj dom a rozšúpnem sa do nuly
V mojom prípade, keďže sa akciám venujem celý svoj život, bol by som rád, keby sa moji blízki naučili takým princípom investovania, ktoré uznávam ja.
Pre mňa osobne je však NIH predovšetkým mentálne nastavenie.
Môžem povedať, že ako trejder mám pri každom trejde svoje emócie. Celý život.
Ale nastavením špeciálneho mindsetu pre pasívne investovanie som dosiahol to, že je mi úplne jedno, čo sa deje na trhoch.