Odporučte tie najlepšie ETF-ká
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- BudFox
- Active Member
- Dátum registrácie: Ut 14 06, 2022 1:05 pm
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 35 times
Re: Odporučte tie najlepšie ETF-ká
Pri takom ETF pozor aj na likviditu, ako pozerám majú AUM len 94m, to je žalostne málo....
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox. https://www.youtube.com/@PeniazeNikdyNespia
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
Vyzera, ze uz vsetka vykonnost indexov sa bude merat od inauguracie 
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
-
Ivix
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
- Has thanked: 389 times
- Been thanked: 48 times
Len si tak porovnavam ETFka a hups: iShares Nasdaq100 (SXRV) TER dole na 0.3%. Lets go Larry.
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
-
frakan
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
- Has thanked: 92 times
- Been thanked: 46 times
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
Prípadne XNAS 0.2% ak uprednostníś trošku menší fond od Xtrackers, no je tam fyzická replikácia.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2776 times
-
miror
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 284 times
ale Amundi je len swapové, tiež ešte používam Invesco EQQB s plnou fyzickou replikáciou
-
frakan
- Gold Member **
Toto som nikdy neriešil, či je swapové alebo fyzické. Čo z toho vyplýva pre mňa ako investora? Prečo by som sa mal tým zaoberať?
-
miror
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Been thanked: 284 times
Je rozdiel, ak správca fyzicky vlastní akcie spoločností indexu alebo má len dohodu s tretím subjektom, ktorý mu dáva zhodnotenie. Fyzické sú považované za bezpečnejšie.
-
frakan
- Gold Member **
Ďakujem miror. Ešte mám jednu otázku k ETF. Prečo tu niektorí tak túžia po amerických ETF? Nie je pre nás európanov vlastniť Európske ETF?
-
Croven
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 77 times
Likvidita napríklad. Neuveriteľná široká ponuka rôznych ETFiek ktoré nemajú a pravdepodobne ani nebudu mať UCITS dvojníka. US ETFka platia dividendu ktorá je automatická zrazená 15%. Ak si kúpiš UCITS ETF ktoré je distribučné, tak do tohoto ETF už prídu zdanené dividendy a toto ETF ti vyplatí novú nezdanenú dividendu ktorú ty musíš zdaniť znova - takže dochádza k dvojitému zdaneniu.
-
frakan
- Gold Member **
Tak tej vete s dividendami nerozumiem. Americké ETF obdržia nezdanené dividendy do majetku a európske zdanené? A druhá vec čo mi nie je jasná, prečo obdržané dividendy z amerických nemusím zdaňovať a z európskych musím?Croven napísal: ↑Št 03 04, 2025 10:53 amLikvidita napríklad. Neuveriteľná široká ponuka rôznych ETFiek ktoré nemajú a pravdepodobne ani nebudu mať UCITS dvojníka. US ETFka platia dividendu ktorá je automatická zrazená 15%. Ak si kúpiš UCITS ETF ktoré je distribučné, tak do tohoto ETF už prídu zdanené dividendy a toto ETF ti vyplatí novú nezdanenú dividendu ktorú ty musíš zdaniť znova - takže dochádza k dvojitému zdaneniu.
-
Croven
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 77 times
US ETF obdrží od US firiem nezdanené dividendy. Tebe ale US ETF už dividendu pri vyplatení zdaní 15% - tak isto ako keď ti príde dividenda z US firmy napríkal Coca-Cola. Írske ETF (UCITS) ktoré drží americké akcie, tak keď akcie vyplatia dividendy tak do írskeho ETF príu už zdanené 15%. Tebe potom Írske ETF vyplatí dividendu ktorá nieje zdanená ale ty ju musíš znova zdaniť podla pravidiel svojej krajiny (ja žijem v ČR tak ja by som musel 15% znova zdaniť). Preto sa UCITS etfka neolpatia distribučné a preto sú akumulačné verzie.
Kedže ČR a SR majú s USA zmluvu o zamedzení zdvojeného zdanenia, tak ja nemusím nič dodaniť ak mi príde z amerického ETFka dividenda, pretože z výpisu od brokera vidím, že mi už bola strhnutá 15% daň - tzv Withholding tax.
Kedže ČR a SR majú s USA zmluvu o zamedzení zdvojeného zdanenia, tak ja nemusím nič dodaniť ak mi príde z amerického ETFka dividenda, pretože z výpisu od brokera vidím, že mi už bola strhnutá 15% daň - tzv Withholding tax.
-
Pankoo
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 08 02, 2022 2:59 pm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Mate niekto jasno v tom,ako sa chova pakove long ETF.
Napr.etf long 3x ak aktualna cena je napr 100 pri poklese podklad.aktiva 10% by malo klesnuť o 30% na 70.Ale co v pripade poklesu aktiva o 35%?Pokles by mal byt 105 %?
Nebodaj pokles 50%? Ako sa potom urcuje cena ETF?
Napr.etf long 3x ak aktualna cena je napr 100 pri poklese podklad.aktiva 10% by malo klesnuť o 30% na 70.Ale co v pripade poklesu aktiva o 35%?Pokles by mal byt 105 %?
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 430 times
Pankoo, je to približne takto:Pankoo napísal: ↑Po 07 04, 2025 11:47 am Mate niekto jasno v tom,ako sa chova pakove long ETF.
Ak podklad padne o 30% tak pákové takto:
100-30=70 (to je prvých 10%)
70-21=49 (to je ďalších 10%)
49-14,7=34,3 (to je posledných 10%)
Čiže zo 100.000 padneš na cca 34.300, čo je pád o cca 65,7%. To je 30% pád.
20% pád by bol o cca 51% na 49.000.
V 2022 padol Nasdaq cca 35% a TQQQ padlo cca 77,85% (píšem po pamäti).
Presne to ale závisí od viacerých faktorov, čím ide pri páde trh dlhšie do boku, alebo veľmi cik-cak, tak to môže byť horšie.
Naposledy upravil/-a Martin7 v Po 07 04, 2025 12:06 pm, upravené celkom 1 krát.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
Pri 20% dennom prepade naskakuje circuit breaker a stopuje sa obchodovanie, takze to vymazanie na 0 za den je nepravdepodobne. Tie pakove etf maju paku resetovanu denne.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 430 times
Nepíšem o páde za jeden deň. Samozrejme za jeden deň tak nepadneš. Prerušuje sa potom obchodovanie.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
-
Ivix
- Silver Member *
Akurat rano mi vybehlo na T212 Nasdaq 2x halted from trading, ale za chvilu uz islo nakupit.
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Been thanked: 117 times
Bol problém aj pri nákupe? Myslel som, že skôr nebolo komu predávať, museli byť riadne objemy ráno na 2x Nasdaqu.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
https://smartinvestor.sk/
-
Ivix
- Silver Member *
Kym som zadaval pokyn na 703 uz bol 730 a teraz mal taky odpich, ze zo 730 vyletelo na 780. IBKR stale zaspate asi 10-15 min.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 245 times
- Been thanked: 593 times
Uvazujete pri nakupe pakovych etf napr. LQQ s tymto javom:
Príklad volatility decay pre LQQ:Predpokladajme, že index Nasdaq-100 začína na hodnote 100 USD a LQQ má hodnotu 100 USD. Ak index:Deň 1: Stúpne o 10 % na 110 USD, LQQ stúpne o 20 % na 120 USD (2x výnos).
Deň 2: Klesne o 9,09 % späť na 100 USD, LQQ klesne o 18,18 % na 98,18 USD (2x strata).
Hoci sa index vrátil na pôvodnú hodnotu 100 USD, LQQ stratilo hodnotu (98,18 USD) kvôli volatility decay. Tento efekt sa zhoršuje pri dlhšom držaní a vyššej volatilite.
Príklad volatility decay pre LQQ:Predpokladajme, že index Nasdaq-100 začína na hodnote 100 USD a LQQ má hodnotu 100 USD. Ak index:Deň 1: Stúpne o 10 % na 110 USD, LQQ stúpne o 20 % na 120 USD (2x výnos).
Deň 2: Klesne o 9,09 % späť na 100 USD, LQQ klesne o 18,18 % na 98,18 USD (2x strata).
Hoci sa index vrátil na pôvodnú hodnotu 100 USD, LQQ stratilo hodnotu (98,18 USD) kvôli volatility decay. Tento efekt sa zhoršuje pri dlhšom držaní a vyššej volatilite.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
História ( vrátane krízy 2008 s poklesom cez -50%, covid cez -30% a 20200 -35% ) potvrdzuje, že nie je žiadny problém s recovery, pričom neberiem do úvahy ani DCA, ani dokupy do poklesov.
Funguje aj druhá strana mince - dvojité zložité úročenie - a to o to viac, ked sa dokúpi do poklesu, teda z vyššou šancou na silnejší a rozsiahlejší uptrend.
Porovnanie za rovnaký čas od 1/2010..teda za 15 rokov:
100K investovaných do SXRV (Nasdaq100) v USD výnos +1274%, teda 1 270 000 USD....
v € 1555%, teda 1 550 000 €
A LQQ?
Kto čaká dvojnásobný výnos, bude sklamaný: výnos je až 7 470 000 USD, teda takmer 6 násobný !
( 8 mil. v € )
V našom prípade, kedže ide o eurovú akumulačnú verziu do decay a zloženého úročenia vstupuje kurzový pohyb, takže
o to je vec komplikovanejšia. Obecne však platí, že ,,kto sa bojí, ten nech do lesa nelezie,, a ,,svet patrí tým čo sa neposerú,,.
Keby Ladis v 2006 neexperimentoval ( najprv z rastovými akciami, potom z bankami a nakoniec z nemohúcnymi, ale podhodnotenými dividendovými molochmi), ale rovno vrazil svojích 100 000 € do LQQ, dnes má na konte 8 miliónov €.
Bez ďalších dokupov !
Teda jeden byt za 250K v Nemecku a jeden v Španielsku...
a zo zbylých 7, 5 mil € dúchod 25 000 € mesačne vo forme renty 4% p.a..
A jeho deti zdedia milióny, ktoré ked neprejedia, tak môžu žiť z renty po celé generácie.
Vitajte v kapitalizme, kde bohatstvo tvorí kapitál investovaný do podnikania.
Funguje aj druhá strana mince - dvojité zložité úročenie - a to o to viac, ked sa dokúpi do poklesu, teda z vyššou šancou na silnejší a rozsiahlejší uptrend.
Porovnanie za rovnaký čas od 1/2010..teda za 15 rokov:
100K investovaných do SXRV (Nasdaq100) v USD výnos +1274%, teda 1 270 000 USD....
v € 1555%, teda 1 550 000 €
A LQQ?
Kto čaká dvojnásobný výnos, bude sklamaný: výnos je až 7 470 000 USD, teda takmer 6 násobný !
( 8 mil. v € )
V našom prípade, kedže ide o eurovú akumulačnú verziu do decay a zloženého úročenia vstupuje kurzový pohyb, takže
o to je vec komplikovanejšia. Obecne však platí, že ,,kto sa bojí, ten nech do lesa nelezie,, a ,,svet patrí tým čo sa neposerú,,.
Keby Ladis v 2006 neexperimentoval ( najprv z rastovými akciami, potom z bankami a nakoniec z nemohúcnymi, ale podhodnotenými dividendovými molochmi), ale rovno vrazil svojích 100 000 € do LQQ, dnes má na konte 8 miliónov €.
Bez ďalších dokupov !
Teda jeden byt za 250K v Nemecku a jeden v Španielsku...
a zo zbylých 7, 5 mil € dúchod 25 000 € mesačne vo forme renty 4% p.a..
A jeho deti zdedia milióny, ktoré ked neprejedia, tak môžu žiť z renty po celé generácie.
Vitajte v kapitalizme, kde bohatstvo tvorí kapitál investovaný do podnikania.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Keby sme všetci neexperimentovali od roku 2006 s tradingom, ale kúpili pákové ETF na indexy, tak dnes robíme stretnutia fora v Monacu...JUGGLER napísal: ↑Po 14 07, 2025 4:58 pm Keby Ladis v 2006 neexperimentoval ( najprv z rastovými akciami, potom z bankami a nakoniec z nemohúcnymi, ale podhodnotenými dividendovými molochmi), ale vrazil svojích 100 000 € do LQQ, dnes má na konte 8 mil. €...jeden byt za 250K v Nemecku, jeden v Španielsku..a zo zbylých 7, 5 mil € dúchod 25 000 e mesačne vo forme renty 4% p.a..
A jeho deti zdedia milióny, ktoré ked neprejedia, môžu žiť z renty po celé generácie.
p.s: Malá matematická poznámka: Ak raz ročne budem ma úrok 100%, tak mam po roku 2-násobok. Ale ak ten úrok rozdelím na dva polroky a reinvestujem úrok z prvého polroka, tak budem ma na účte 1,5*1,5=2,25 násobok. Ak budem úročiť každý deň, a reinvestovať úroky, tak po roku mám 1+1/360 = 1,0027778 umocnené na 360 = 2,71-násobok pôvodnej sumy. Aj to pomáha pákovým ETF v raste, samozrejme vo vhodných podmienkach, tzn. ak trhy rýchlo rastú.
Naposledy upravil/-a jogo v Po 14 07, 2025 5:22 pm, upravené celkom 1 krát.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 245 times
- Been thanked: 593 times
Ja som skor myslel vyhnut sa tomu decay efektu ist do paky cez plne replikovane etf napr. 2x SXRV a nie synteticke co ma v sebe swapy a opcie ako LQQ
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Ano, tak to robí Nalevanko, je to dobrá myšlienka, ale musíš sa tomu venovať, aby si využil DECAY efekt pri raste tzn. postupne zvyšovať pozíciu o zisk na páku a aby ti broker neuzavrel časť pozícii pri páde a zvýšení marginových požiadavok. Inak bude výnos nížší ako pákového ETF, ktoré denne rebalansuje páku, ale ak stačí páka 2 a nie 2,7, tak prečo nie.osamely chodec napísal: ↑Po 14 07, 2025 5:21 pm Ja som skor myslel vyhnut sa tomu decay efektu ist do paky cez plne replikovane etf napr. 2x SXRV a nie synteticke co ma v sebe swapy a opcie ako LQQ
p.s: Ak zoberieš úver od brokera, tak "swapy=úrok z pôžičky" budeš platiť ešte väčšie, ako ich platí pákové ETF. Jedine že pôžičku zoberieš v nízkoúročenej mene, ale potom sa vystavuješ menovému riziku.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
misooo
- Dátum registrácie: Ut 05 03, 2024 11:15 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 1 time
Čiže aké su možnosti investovania do ETF s pákou? Buď si kúpim syntetické ETFko alebo keď sa chcem vyhnúť volatility decay tak cez opcie ? Nie veľmi tomu rozumiem, vieš mi to vysvetliť lepšie prosím ?jogo napísal: ↑Po 14 07, 2025 5:27 pmAno, tak to robí Nalevanko, je to dobrá myšlienka, ale musíš sa tomu venovať, aby si využil DECAY efekt pri raste tzn. postupne zvyšovať pozíciu o zisk na páku a aby ti broker neuzavrel časť pozícii pri páde a zvýšení marginových požiadavok. Inak bude výnos nížší ako pákového ETF, ktoré denne rebalansuje páku, ale ak stačí páka 2 a nie 2,7, tak prečo nie.osamely chodec napísal: ↑Po 14 07, 2025 5:21 pm Ja som skor myslel vyhnut sa tomu decay efektu ist do paky cez plne replikovane etf napr. 2x SXRV a nie synteticke co ma v sebe swapy a opcie ako LQQ
p.s: Ak zoberieš úver od brokera, tak "swapy=úrok z pôžičky" budeš platiť ešte väčšie, ako ich platí pákové ETF. Jedine že pôžičku zoberieš v nízkoúročenej mene, ale potom sa vystavuješ menovému riziku.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Cez opcie neviem ako to pôjde, práve to skúšam na opcii TSLA. Cez pôžičky som to nikdy realne nerobil, lebo LYNX ma podstatne väčší úrok ako IBmisooo napísal: ↑St 16 07, 2025 1:33 pmČiže aké su možnosti investovania do ETF s pákou? Buď si kúpim syntetické ETFko alebo keď sa chcem vyhnúť volatility decay tak cez opcie ? Nie veľmi tomu rozumiem, vieš mi to vysvetliť lepšie prosím ?jogo napísal: ↑Po 14 07, 2025 5:27 pmAno, tak to robí Nalevanko, je to dobrá myšlienka, ale musíš sa tomu venovať, aby si využil DECAY efekt pri raste tzn. postupne zvyšovať pozíciu o zisk na páku a aby ti broker neuzavrel časť pozícii pri páde a zvýšení marginových požiadavok. Inak bude výnos nížší ako pákového ETF, ktoré denne rebalansuje páku, ale ak stačí páka 2 a nie 2,7, tak prečo nie.osamely chodec napísal: ↑Po 14 07, 2025 5:21 pm Ja som skor myslel vyhnut sa tomu decay efektu ist do paky cez plne replikovane etf napr. 2x SXRV a nie synteticke co ma v sebe swapy a opcie ako LQQ
p.s: Ak zoberieš úver od brokera, tak "swapy=úrok z pôžičky" budeš platiť ešte väčšie, ako ich platí pákové ETF. Jedine že pôžičku zoberieš v nízkoúročenej mene, ale potom sa vystavuješ menovému riziku.![]()
Prakticky to mam odskúšané na furures resp. CFD na futures. Tak ti to skúsim vysvetliť na MES, čo je futures na SP 500 v nominálnej hodnote 5*SP500, ako sa vyhneš volatility decay.
-Máš na účte 30 000USD a MES bude na hodnote 6000
-Chceš páku 2 bez DECAY
-Kúpiš 2x MES v nominálnej hodnote 60 000USD
-Broker ti zablokuje margin v hodnote aktuálne asi 5 000USD
-SP 500 môže prepadnúť zo 6000 na 4000 za mesiac a vrátiť sa späť na 6000 za ďalší mesiac a ty budeš mať na účte stále 30 000USD
Upresnenie:
Nebudeš mať tam presne 30 000USD, ale trochu menej, lebo vo futures sú započítané dividendy a swapy, ale rozdiel bude pri aktuálnej úrokovej miere tak do 1%
2xSP500 ETF by pri takom scenári stratilo desiatky percent na decay , v závislosti od toho, aký rýchly by bol pohyb.
p.s: Pri takom rychlom pohybe by broker navýšil marginové požiadavky a pozíciu ti zavrel, ak by si nedoplnil peniaze. Takže strata by mohla byť aj 100% aj viac, tak pozor na páku. To by sa ti pri pákových ETF nestalo, aby si dlžil viac, než si za ETF zaplatil...Páka je dobrý sluha, ale zlý pán.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Vidíš nejaký problém z decay na LQQ? Ja som nenašiel žiadny.
a také scénare -30% tam boli 3x..z toho raz -50%. Recovery perfektná.
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 2#overview
V eurovej verzii iná možnosť nie je. Ja nebudem platiť brokerovi 6% p.a. za margin.
V eurovej verzii iná možnosť nie je. Ja nebudem platiť brokerovi 6% p.a. za margin.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
To ETF tých 6% platí za teba. Pozeral som si zloženie UPRO a ma tam swapové zmluvy s bankami s úrokom 6%.JUGGLER napísal: ↑St 16 07, 2025 5:49 pm Vidíš nejaký problém z decay na LQQ? Ja som nenašiel žiadny.
Nasdaq prudko rastol od roku 2008 a všetky pullbacky vyrovnal a pri raste DECAY fungoval v prospech toho ETF.
To, čo som hore napísal je len hrubé priblíženie problematiky, doma som si robil simulácie, ako porastú ETF napr. v trhu, že 10% rast, 5% pokles a tak dookola. Alebo 1% rast a 0,75% pokles. Aj som chcel robiť simulácie na reálnych dátach, ale GPT mi ich nevedelo dodať.
Ak si myslíš, že 2x ETF je také bezpečné, tak si pozri napr. 2x TSLA
https://finance.yahoo.com/chart/2TSE.L# ... MiOnt9fQ==
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 165 times
Fond by si mal dokazat “poziciat” efektivnejsie ako ty u brokera (za menej).
Fond urcite neplati 6% p.a. urok za pozicanie penazi EUR/USD.
Poziciava si max. na urovni EURIBORU alebo za medzibankovu sadzbu (€STR) - vid.
ETF Xeon v EU.
Obdobne je to aj v US.
Okrem toho ak si poziciavas na dennej baze - rano pozicias, vecer vratis, tak sa urok neplati.
Vid . CFD - plati sa len za drzanie pozicie cez noc alebo sviatok/vikend.
Hoci je paka 2:1 alebo 3:1 tak najskor si celu sumu nepoziciavaju a robi sa to len cez swapy/derivaty.
Zlozi sa kolateral (zaruka=napr. akcie, ETF - dlhopisove, penazne …), ktora pokryva pohyb nepriaznivym smerov - cize pokles.
Za tuto sluzbu sa zaplati poplatok.
Su tam teda nejake ine poplatky (nemusi to byt urok).
ETF Xeon v EU.
Obdobne je to aj v US.
Okrem toho ak si poziciavas na dennej baze - rano pozicias, vecer vratis, tak sa urok neplati.
Hoci je paka 2:1 alebo 3:1 tak najskor si celu sumu nepoziciavaju a robi sa to len cez swapy/derivaty.
Zlozi sa kolateral (zaruka=napr. akcie, ETF - dlhopisove, penazne …), ktora pokryva pohyb nepriaznivym smerov - cize pokles.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Yep. Verím tomu, čo vidím. A to je história takmer 20 rokov s poklesmi v krízach.
Okrem toho ja nie som čisto pasívny hráč. LQQ beriem len v poklesoch.
Po uplynutí časového testu ked bude trh vysoko zmením LQQ na obyčajný nasdaq100.
Ked klesne, zase kúpim LQQ. Ďalšia vec je, že do eurovej verzie vstupujú zmeny kurzov.
A trhy prevážne rastú, takže sila zloženého úročenia preváži.
Preto sú dlhodobé výnosy viacnásobné, nie dvojnásobné.
A nakoniec budovanie majetku nie je jednorázové. Je to DCA kde my, čo sledujeme trhy
využijeme krízy a poklesy na dokupovanie.
Nakoniec umriem v SP500...Ked ostanem pri zdravom rozume, nikdy nebudem držať peniaze v banke.
Budú vždy v akciách. V podnikaní.
Je to krása, že nemusíme podnikať, ale môžeme profitovať z podnikania.
Ľudia, čo sa boja investovať budú nakoniec zožratí infláciou. Teda tak či tak sa rizika strát nikto nezbaví.
Dnes sme preberali, že ked ku nám raz dorazí poriadna kríza a inflácia...a prestanú sa splácať hypotéky
bude to horšie ako v USA 2008/2009. Pretože ceny nehnutelností sú poriadne vysoko oproti reálnym príjmom, ktoré
v poslednej dobe klesajú. Ľudia si to neuvedomujú, ale ceny nehnuteľností idú hore a reálne platy dole.
Okrem toho ja nie som čisto pasívny hráč. LQQ beriem len v poklesoch.
Po uplynutí časového testu ked bude trh vysoko zmením LQQ na obyčajný nasdaq100.
Ked klesne, zase kúpim LQQ. Ďalšia vec je, že do eurovej verzie vstupujú zmeny kurzov.
A trhy prevážne rastú, takže sila zloženého úročenia preváži.
Preto sú dlhodobé výnosy viacnásobné, nie dvojnásobné.
A nakoniec budovanie majetku nie je jednorázové. Je to DCA kde my, čo sledujeme trhy
využijeme krízy a poklesy na dokupovanie.
Nakoniec umriem v SP500...Ked ostanem pri zdravom rozume, nikdy nebudem držať peniaze v banke.
Ľudia, čo sa boja investovať budú nakoniec zožratí infláciou. Teda tak či tak sa rizika strát nikto nezbaví.
Dnes sme preberali, že ked ku nám raz dorazí poriadna kríza a inflácia...a prestanú sa splácať hypotéky
bude to horšie ako v USA 2008/2009. Pretože ceny nehnutelností sú poriadne vysoko oproti reálnym príjmom, ktoré
v poslednej dobe klesajú. Ľudia si to neuvedomujú, ale ceny nehnuteľností idú hore a reálne platy dole.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Vôbec to tak nefunguje, ako to popisuješ, hoci podobne som si to myslel predtým aj ja aj na podnet GPT, až kým som nevidel detailne zloženie fondu UPRO v roku 2024 , kde zhruba 2 tretiny nominálnej hodnoty fondu bol replikovaná niekoľkomesačnými swapmi s veľkými bankami s úrokom 6%p.a. a tretina nominálnej hodnoty fondu bola replikovaná priamo nákupom akcii. Futures ES držali len v minimálnej miere a niečo mali v bondoch. Žiaľ, neviem tu správu nájsť, hoci komunikáciu s GPT mam odloženú, len odkaz, ktorý mi dal vtedy GPT na tú správu už zmizol.kixog47100 napísal: ↑St 16 07, 2025 10:32 pm Fond by si mal dokazat “poziciat” efektivnejsie ako ty u brokera (za menej).
ETF Xeon v EU.
Obdobne je to aj v US.
p.s: Tak som niečo našiel, aj keď to nie je z roku 2024 ale 2022, ale na objasnenie princípu to stačí. Pozri si stránky 120-122 tohto dokumentu https://chartingyourwealth.com/attachme ... annual.pdf a uvidíš tam detailne zloženie ETF UPRO k 30.11.2022
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Presne tak.JUGGLER napísal: ↑Št 17 07, 2025 1:13 am Nakoniec umriem v SP500...Ked ostanem pri zdravom rozume, nikdy nebudem držať peniaze v banke.
Mali sme tu 30% infláciu od roka 2020 a ľudia si to vôbec neuvedomujú, že stratili nadobro 30% úspor. Ak by stratili v ETF 30%, ta by kňučali a zariekavali sa, že už nikdy ETF. Pritom to ETF by im tie straty vrátilo, ale cash na termiňáku nepokryje ani aktuálnu infláciu, nieto stratu 30%.
Teraz napríklad som veľa stratil na oslabení doláru, lebo okrem železnej rezervy vo výške asi ročných výdavkov mam všetko v USA aktívach. Ale som kľudný, lebo oslabenie doláru nakoniec zvýši zisky USA firiem a tým aj ceny USA akcii.
Když chci velkou část likvidnich peněz přesunout do mixu ETF (QDVE, SXR8, SXRV), jakého brokera l tomu využít? může se stát, že v budoucnu přijde nějaká příležitost na obchod v nemovitostech např. Dřív bylo možné např uvažovat IB a jejich margin loan, kdy bylo možné půjčit si v libovolné mene a mít u IB složený pouze collateral.
Irské IB to ovšem neumí a neplánují to změnit. Další brokeri typu FIO to umí na základě ramcove smlouvy no ale nevím jestli jsou tam nějaké horní limity a úroky jsou drahé.
Doporučíte vyzkoušet někoho kde by byly prostředky k dispozici za rozumné úroky bez nutnosti realizovat prodej ETF?
Irské IB to ovšem neumí a neplánují to změnit. Další brokeri typu FIO to umí na základě ramcove smlouvy no ale nevím jestli jsou tam nějaké horní limity a úroky jsou drahé.
Doporučíte vyzkoušet někoho kde by byly prostředky k dispozici za rozumné úroky bez nutnosti realizovat prodej ETF?
-
Ivix
- Silver Member *
Potrebujem radu ohladom bezpecnosti tejto investicie:
Legalna struktura je oznacovana ako dlh, ale zaroven je replikacia fyzicka a maju drzat cenny papier ako fyzicke aktivum. Napriek tomu nikde v prospekte nie je oznacovana ako ETF, skor to vyzera na kolaterizovane ETN. Je to podla Vas bezpecne?
Legalna struktura je oznacovana ako dlh, ale zaroven je replikacia fyzicka a maju drzat cenny papier ako fyzicke aktivum. Napriek tomu nikde v prospekte nie je oznacovana ako ETF, skor to vyzera na kolaterizovane ETN. Je to podla Vas bezpecne?
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 165 times
ETF - Exchange trade fund - fond obchodovany na burze
ETP - Exchange trade product - vsetko ostatne co nema pravnu formu fondu
Debt security - nieco ako dlhopis - davas im peniaze a oni investuju - ty mas voci nim pohladavku.
Fyzicka replikacia - nakupuju len akcie.
Synteticka replikacia - by boli derivaty.
Full - nevynechavaju ziadnu akciu z indexu, plus spravny pomer - snazia so co najmensi tracking error.
Niektore fondy pouzivaju iba ciastocnu replikaciu.
Napr. ETFs na MSCI world - vynechaju niektore najmesie firmy.
Pocet firiem byva v prospekte a ten si mozes porovnat vodi poctu firiem v indexe.
Cize je to fyzicka replikacia ale nie je to fond.
Fond by bol asi bezpecnejsi.
Je to nieco podobne ako banka vs.zalozna.
ETP - Exchange trade product - vsetko ostatne co nema pravnu formu fondu
Debt security - nieco ako dlhopis - davas im peniaze a oni investuju - ty mas voci nim pohladavku.
Fyzicka replikacia - nakupuju len akcie.
Synteticka replikacia - by boli derivaty.
Full - nevynechavaju ziadnu akciu z indexu, plus spravny pomer - snazia so co najmensi tracking error.
Niektore fondy pouzivaju iba ciastocnu replikaciu.
Napr. ETFs na MSCI world - vynechaju niektore najmesie firmy.
Pocet firiem byva v prospekte a ten si mozes porovnat vodi poctu firiem v indexe.
Cize je to fyzicka replikacia ale nie je to fond.
Fond by bol asi bezpecnejsi.
Je to nieco podobne ako banka vs.zalozna.