duves napísal: ↑St 06 08, 2025 6:57 pm
A že uplne súhlas. Ja ked vidim tie platy, bežnym príslušníkom cez 2T netto, 5-6 rokov v zbore, no sila. Prvy než niekto bude komentovat o naročnosti prace, pytam sa, iní nemajú náročnú prácu?
K tým platom viem povedať dosť presne. Známy bol na pohovore a má presné tabuľky a tie platy mi nesedia. Konkretne. Bežný policajt na ulici po odpracovaní 5 rokov má 1793€ v hrubom (odvody majú o nejaké 3% vyssie ako bežný zamestnanec) tento plat je s tým, ze polovicu robíš cez deň a polovicu robíš v noci. Samozrejme ešte sviatky vikend a podobne. To si poviem, ze za pásom bude mať isto viac.
Aby sme boli presný: 1123€ je plat z tabuľkovej triedy po 5rokoch, 100€ je rizikovy priplatok, 100€ priplatok za nerovnomerný cas sluzby (dostanu tento priplatok a za to robia neobmedzene nocne a vikendy), 210€ osobné ohodnotenie (z kolektívnej zmluvy), 260€ príspevok na bývanie.
A potom tu máme vyšetrovateľa na okresnom riaditeľstve PZ, cize cloveka co riesi vsetku možnú trestnu cinnost, treba vysokoškolské vzdelanie v oblasti práva alebo ekonómie, príkladne na výnimku ministra inú vysokú školu. Ten má plat 2251€ po 5 rokoch. Toto je vrcholný plat, co vie clovek na okresnom riaditelstve dosiahnuť ak nema nejaku manažérsku funkciu. Verím, že jemu sa mozno za 5 rokov nejaký osobný príplatok ujde, ale asi nie veľké. Mám v rodine jedného bylvalého príslušníka a ten ak nerátal kolektívu zmluvu tak po 35 rokoch mal osobné 250€ a to bol z tých čo mali viac.
Aby som bol presný pri plate okresného vysetrovatela tak 1581€ je jeho tabuľkový plat (6PT), 100€ rizikový (zdvíhali tento rok ako motiváciu), 100€ priplatok za nerovnomernost, 260€ prispevok na byvanie a 210€ osobny priplatok.
No a potom tu máme vrchol polície. Vyšetrovateľa krajskeho riaditeľstva PZ. Ten riesi vsetko od korupcie, vraždy, najzávažnejším danovej trestnej cinnosti, organizovane skupiny a podobne. Ten má po 5 rokoch praxe plat 2373€. 1663€ tabuľkový plat, 100€ rizikovy priplatok, 100€ priplatok za nerovnomernost casu sluzby, 210€ osobny priplatok (tu uz verim, ze dajake osobne asi dostane aj navyše) a 300€ prispevok na byvanie (lebo je v krajskom meste, tak ma o 40€ viac)
Tak ja neviem, ale mne tieto platy vzhladom na rizika, zodpovednost, vyžadované vedomosti a podobne nepridu obzvlášť vysoké. Resp, ja by som to za ten plat robit nesiel.
Okrem toho, počítal som teda ten potencionalny dochodok, aky im vychadza a uprimne, nie som si isty, ci vyssi dochodok nevychadza s tym istym platom v civilnom sektore. Ten vzorec je pre nich totiz dost nevýhodný. Nemaju výpočet dôchodky z priemerného mzdového bodu ale z priemeru platu za posledných 10 rokov. Co ked som pozeral ake platy mali policajti pred 10 rokmi, tak ten by mal hodne zly dochodok po novom (zmena v dôchodkoch policajtov bola pred 12 rokmi)
Upozorňujem, ze pisem o vyšetrovateľovi. Jednak o nich mam info z rodiny a hlavn, to su najlepsie platení policajti na okresných a krajských riaditeľstvách. Vsetci ostatni maju podstatne nizsie platy.
Viac teoreticky moze mat cast ludi pracujúca na prezidiu a špecializovaných útvaroch ako je NAKA atd.