27r - Ako dalej ?

Finanční poradcovia, poradenské spoločnosti, spolupráca, zamestnanie, sprostredkovanie finančných služieb.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 193 times
Been thanked: 431 times

Re: 27r - Ako dalej ?

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: So 23 08, 2025 11:58 pm
jogo napísal: So 23 08, 2025 5:58 pm So sumou 500 000€ si predsa finančne nezávislý už teraz.
Pri vložení do SP500 pri pri výnose 8% p.a. je to 40 000€ ročne tj. 3300€ mesačne v čistom.
To je viac ako trojnásobok čistej priemernej mzdy na Slovensku...

Ked mal 27 v 2017, teraz má 35.
Počítaj, že potrebuje finančné zabezpečenie na 60 rokov života.
Ak by zajtra prestal robiť, nemá ani dôchodok.

Treba rátať s tým, že 10-15 rokov môže ísť trh doboku. Takisto môže prísť hyperinflácia.
Z míňaním 40K ročne by takto došiel za 12 rokov na nulu.

Ja to vidím tak ako on - vydržať ešte takých 10-15 rokov.
15 šťastných rokov, keby vyšiel ten priemer 10% p.a. , tak z 500 000 má 2 500 000 ( 1000 mesačne investovaných).

Vo veku 50 rokov, s 2,5 mil. na účte ( + min. dôchodok ako bonus na pivo),
to už je nejaká istota, aj keby prišla kríza (alebo hyperinflácia).

Z 500 000 by bol OK, ak by mal teraz 60 rokov.
Ok. Skúsme podumať, ako by sa to dalo. :)
Lenže on je mladý a môže napr. kedykoľvek nastúpiť do práce, ak trh za minulý rok nedal 8%, alebo bola vysoká inflácia a stratu si nahradiť prácou. Resp. trhy bežne rastú viac ako 8% a potom padnú. Tak si "nadvýnos" nad 8% uložiť do cashu a použiť ho v čase prepadu trhu. Tak si bude roky rastu trhov užívať "na dôchodku" a roky pádov trhov si odpracuje prípadne použije odložený cash. Predsa len prestať úplne pracovať v 35 rokoch nemusí byť to najlepšie, čo môže urobiť. Ale zase pracovať stále a navyše nadčasovať a robiť aj cez víkendy v najhoršom prípade mimo domova na turnusoch tiež nie je ono.
Minimálne odvody si môže platiť aj sám, to je teraz tuším 344€ mesačne.(napr. ja už si ich neplatím, lebo mi štátny dôchodok vychádza na úrovni priemerného dôchodku na Slovensku a viac, vzhľadom na demografiu, ani od štátu nechcem dostávať).
P.S. Dalo by sa skúsiť, lenže pri raste trhov 8% p.a. a rente 2500 mesačne (priemer) by bol za 26 rokov na nule
( tak ukazuje rentová kalkulačka, pričom by mal vyplatených viac ako 1 milión €)
Ta kalkulačka dáva nejaký blud, predsa 8% z 500 000 je 40 000 a 2500*12 je 30 000, tak to nikdy nemôže zlikvidovať účet pri raste trhu.
Naposledy upravil/-a jogo v Po 25 08, 2025 11:11 am, upravené celkom 1 krát.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Adammd napísal: Po 25 08, 2025 9:29 am Pri FIRE sa treba drzat pravidla 4%, Ja preferujem iba 2%, pre bezpecny pristup, nikto nevie, ako sa bude vyvijat trh pocas 30 rokov.
500k nestaci ani pri vybere 4% rocne, to je len 1666€/mes., jedine ze by mal velmi nizke vydaje.

Alebo robit na nizsi uvazok, menej stresovu pracu a trochu si prilepsovat.
V JSDF vyberám 5% ročne od roku 2020 a účet zatiaľ poráža infláciu. viewtopic.php?p=215557#p215557
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 446 times
Been thanked: 257 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Historicky je 4% s rezervou, ale ak by prisiel 10-15r. pokles, nebude to stacit, preto osobne preferujem 2% a radsej mat 50x rocnych vydajov.

Alebo ist cestou baristaFIRE, kratky uvazok, na pokrytie mesacnych vydajov, bez dalsieho sporenia na dochodok.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jogo
VETERAN MEMBER *****

Adammd napísal: Po 25 08, 2025 12:21 pm Historicky je 4% s rezervou, ale ak by prisiel 10-15r. pokles, nebude to stacit, preto osobne preferujem 2% a radsej mat 50x rocnych vydajov.

Alebo ist cestou baristaFIRE, kratky uvazok, na pokrytie mesacnych vydajov, bez dalsieho sporenia na dochodok.
10-15 ročný pokles neprišiel v USA nikdy, maximálne 10-15 ročný pohyb doboku v range 50%.

Kebyže som mladý a môžem bez poškodenia zdravia ísť pracovať kdekoľvek, ako kedysi, tak kľudne vyberám 8% ročne a riešim to tak, ako som to vyššie popísal. Teraz to mam nastavené tak, že aj keď príde 50% pokles alebo 100% inflácia, do predčasného dôchodku vydržím nepracovať a potom už príde priemerný štátny dôchodok z 1. piliera.
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 124 times
Been thanked: 159 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Tie studie s vyberom 4% z porfolia funguju trosku inak ako si tu niektori z vas mozno myslia.

Vyberaju sa 4% rocne z povodnej nasporenej sumy.
Tie sa kazdy rok indexuju/navysia o inflaciu.
Nesleduje sa ci trhy rastu, klesnu, kolko je rocny zisk.
Vyber je presne dany dopredu - povodny vyber navyseny o inflaciu.

Priklad
1000 000 pociatocna hodnota portfolia
4% rocny vyber = 40 tis
Nasledujuci rok si vyberas
40 tis + navysenie o inflaciu za posledny rok.

Nie je dolezite o kolko vzrastla/klesla hodnota portfolia.
Vyberas vzdy 40 tis + inflacia za predosle roky.
Tym si zabezpecis staly prijem navyseny o inflaciu bez vykyvov prijmu.

Toto potom modelove vychaza , ze v 96% pripadoch prezije 30 rokov kym sa portfolio vycerpa.
Pri vybere 3% aj 50 rokov a viac.

Ak by ste si vyberali vzdy 4% z aktualnej hodnoty porfolia tak prijem by vam kolisal co by mohol byt problem hlavne v zaciatkoch ak by ste chytili horsie roky (pokles).

4% 1 mil = 40 tis
4% z 500 t =20 tis (co je vyrazny rozdiel v zivotnom standarde oproti 40 tis).

V tomto pripade vam ale portfolio zase vydrzi dlhsie. Teoreticky sa nevycerpa nikdy.

Studie so 4% ale pocitacuju s indexaciou 4% vyberu a ci portfolio prezije XY rokov (modeluju sa rozne obdobia v minulosti)
S nezmenenym zivotnym standardom.
Menej bezpecne ale s velkou pravdepodobnostou prezitia 30 rokov.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Po 25 08, 2025 1:36 pm, upravené celkom 1 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

V zhladom, ze sme v EU tak pre nas je riziko aj kurzovy rozdiel okrem pohybov do boku.
kixog47100
Platinum Member ***

Mne sa paci odporucanie Buffeta
SP 500 - 90%
Statne dlhopisy/poukazky - 10%

Napr. zjednoduseny priklad
SP500 - 90% - napr. zisk 10% pa
Cash - 10% - napr. zisk 0% pa

Tym ze 10% mame v cashi - tak sa oberame o 10% zo zisku v SP500 a portfolio (bude mat zisk 9% pa)
oproti tomu ak by bolo vsetko len v SP500 (10% pa). Cize stratime dlhohobo len 1% pa

V dobrych rastovych rokoch sa vybera/zije zo SP500.
Cast sa presuva do cashu (rebalancing).
A po vacsich poklesoch 20-30-40% z Cashu (XEON, a pod) aby mal SP500 cas aspon na ciastocne zotavenie.
Cim mensie portfolio tym si treba nastavit latku vyberu z cashu po vyssich poklesoch. Aby cash idealne prezil celu krizu (alebo aspon najvacsi pokles)
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Po 25 08, 2025 1:42 pm, upravené celkom 4 krát.
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 132 times
Been thanked: 327 times

Príspevok od používateľa Glogol »

user27 napísal: St 13 08, 2025 4:14 pm Trosku humble brag update post, vopred sa ospravedlnujem. Dnes moj "weekly close" snapshot prerazil okruhlu hranicu 500 000 eur.
Ked na to tak spatne pozeram, tak tomuto foru vdacim za velmi vela info, ktore ma nakopli a pomohli nasmerovat.
Velka vdaka :)
no co uchytom pozeram ( vela info) ten drowndown a rebound v 2025 tak to velmi nezodpoveda skorsiemu pomeru ze - IWDA 72%. Zlozenie ptf sa muselo v case dost zmenit na dost agresivne alebo som nieco prehliadol. Ci to cele bolo stastie ci strategia sa neda povedat kazdopadne gratulacia.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
user27
Active Member
Dátum registrácie: Št 09 02, 2017 10:32 am
Has thanked: 10 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa user27 »

Glogol napísal: Po 25 08, 2025 1:30 pm no co uchytom pozeram ( vela info) ten drowndown a rebound v 2025 tak to velmi nezodpoveda skorsiemu pomeru ze - IWDA 72%. Zlozenie ptf sa muselo v case dost zmenit na dost agresivne alebo som nieco prehliadol. Ci to cele bolo stastie ci strategia sa neda povedat kazdopadne gratulacia.
To bol starsi prispevok, myslim z 2020. Odvtedy sa % moje portfolio zmenilo, crypto vyrazne narastlo. Spociatku som chcel rebalansovat, ale nakoniec som sa rozhodol inak.
Momentalne mam IWDA asi iba 50%. Pravidelnedokupujem iba to a pri vacsich prepadoch Nasdaq(CNDX). Ci to je stastie/strategia, neviem, velakrat je medzi nimi velmi tenka hranica. Vsetky rozhodnutia som spravil vedome, informovane a veril som v to do coho investujem.

A ako tu uz bolo velakrat spomenute. Kto chce dosiahnut vyssi zisk, musi podstupit vyssie riziko. Ja som toto riziko teraz ochotny pristupit. Materialne statky ma moc nezaujimaju. Ciel je prestat "predavat svoj cas", lebo ten je pre mna najdolezitejsia komodita.

Rozbehla sa tu debata o FIRE. Ja sa priznam, zatial som sa nezatazoval tou fazov vyberu a prepocitavanim kolko % vyber rocne mi bude stacit (a s akou pravdepodobnostou mi peniaze vydrzia). Viem len, ze, momentalne je to este malo na to, aby mi tie peniaze vydrzali "cely zivot"
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 132 times
Been thanked: 327 times

Príspevok od používateľa Glogol »

user27 napísal: Po 25 08, 2025 8:25 pm
Glogol napísal: Po 25 08, 2025 1:30 pm no co uchytom pozeram ( vela info) ten drowndown a rebound v 2025 tak to velmi nezodpoveda skorsiemu pomeru ze - IWDA 72%. Zlozenie ptf sa muselo v case dost zmenit na dost agresivne alebo som nieco prehliadol. Ci to cele bolo stastie ci strategia sa neda povedat kazdopadne gratulacia.
To bol starsi prispevok, myslim z 2020. Odvtedy sa % moje portfolio zmenilo, crypto vyrazne narastlo. Spociatku som chcel rebalansovat, ale nakoniec som sa rozhodol inak.
Momentalne mam IWDA asi iba 50%. Pravidelnedokupujem iba to a pri vacsich prepadoch Nasdaq(CNDX). Ci to je stastie/strategia, neviem, velakrat je medzi nimi velmi tenka hranica. Vsetky rozhodnutia som spravil vedome, informovane a veril som v to do coho investujem.

A ako tu uz bolo velakrat spomenute. Kto chce dosiahnut vyssi zisk, musi podstupit vyssie riziko. Ja som toto riziko teraz ochotny pristupit. Materialne statky ma moc nezaujimaju. Ciel je prestat "predavat svoj cas", lebo ten je pre mna najdolezitejsia komodita.

Rozbehla sa tu debata o FIRE. Ja sa priznam, zatial som sa nezatazoval tou fazov vyberu a prepocitavanim kolko % vyber rocne mi bude stacit (a s akou pravdepodobnostou mi peniaze vydrzia). Viem len, ze, momentalne je to este malo na to, aby mi tie peniaze vydrzali "cely zivot"
Aj tak pekne - stále relatívne konzervatívne ak iwda pozicia je okolo 50 perc. Čakal som este o dosť menej. Nie zlá stratégia pre mladého človeka polovica konzervatívny index a polovica vysoko riziková - samozrejme ako spomínaš s vysokou vedomostou do čoho ideš. Nech sa darí a ozvi sa pri ďalšej prekonanej méte.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Napísať odpoveď

Návrat na "Finančné poradenstvo, poradcovia"