Ok. Skúsme podumať, ako by sa to dalo.JUGGLER napísal: ↑So 23 08, 2025 11:58 pm
Ked mal 27 v 2017, teraz má 35.
Počítaj, že potrebuje finančné zabezpečenie na 60 rokov života.
Ak by zajtra prestal robiť, nemá ani dôchodok.
Treba rátať s tým, že 10-15 rokov môže ísť trh doboku. Takisto môže prísť hyperinflácia.
Z míňaním 40K ročne by takto došiel za 12 rokov na nulu.
Ja to vidím tak ako on - vydržať ešte takých 10-15 rokov.
15 šťastných rokov, keby vyšiel ten priemer 10% p.a. , tak z 500 000 má 2 500 000 ( 1000 mesačne investovaných).
Vo veku 50 rokov, s 2,5 mil. na účte ( + min. dôchodok ako bonus na pivo),
to už je nejaká istota, aj keby prišla kríza (alebo hyperinflácia).
Z 500 000 by bol OK, ak by mal teraz 60 rokov.
Lenže on je mladý a môže napr. kedykoľvek nastúpiť do práce, ak trh za minulý rok nedal 8%, alebo bola vysoká inflácia a stratu si nahradiť prácou. Resp. trhy bežne rastú viac ako 8% a potom padnú. Tak si "nadvýnos" nad 8% uložiť do cashu a použiť ho v čase prepadu trhu. Tak si bude roky rastu trhov užívať "na dôchodku" a roky pádov trhov si odpracuje prípadne použije odložený cash. Predsa len prestať úplne pracovať v 35 rokoch nemusí byť to najlepšie, čo môže urobiť. Ale zase pracovať stále a navyše nadčasovať a robiť aj cez víkendy v najhoršom prípade mimo domova na turnusoch tiež nie je ono.
Minimálne odvody si môže platiť aj sám, to je teraz tuším 344€ mesačne.(napr. ja už si ich neplatím, lebo mi štátny dôchodok vychádza na úrovni priemerného dôchodku na Slovensku a viac, vzhľadom na demografiu, ani od štátu nechcem dostávať).
Ta kalkulačka dáva nejaký blud, predsa 8% z 500 000 je 40 000 a 2500*12 je 30 000, tak to nikdy nemôže zlikvidovať účet pri raste trhu.P.S. Dalo by sa skúsiť, lenže pri raste trhov 8% p.a. a rente 2500 mesačne (priemer) by bol za 26 rokov na nule
( tak ukazuje rentová kalkulačka, pričom by mal vyplatených viac ako 1 milión €)