Dnes som si prečítal príbeh chlapíka, ktorý začal investovať vo veku 50 a po piatich rokoch sa pochválil, že má pasívny príjem 3900 USD za mesiac.
https://finance.yahoo.com/news/55-old-r ... 28769.html
Začal uprostred covidovej paniky v marci 2020, ked si uvedomil, že akcie letia dole a bolo by fajn začať investovať.
Mal úspory 1,67 mil. USD ktoré získal šetrením a z nehnuteľností:
„Od svojich 20 rokov som začal šetriť, ako sa len dalo, ale uprednostnil som vlastníctvo nehnuteľnosti.
Myslím si, že prvá vec, ktorú by mal každý mladý človek urobiť, je začať šetriť na kúpu domu. Potom z toho budovať.,,
ANALÝZA.
Po 5 rokoch dosiahol zhodnotenie na cca 2,2 mil. čo je cca +33% (+6,48% p.a.).
To je bez dividend, ktoré tvoria jeho pasívny príjem, teraz vo výške 2,16% p.a.
Teda spolu je výnos jeho portfólia približne 8,64% p.a.
Nahodil som to do kalkulačky a vyšlo mi, že investor má dividendový mesačný príjem 3960 USD. To sedí.
Chlapík sa zveril, že drží týchto 9 najväčších pozícii:
SCHD - Schwab U.S. Dividend Equity ETF
VIG - Vanguard Dividend Appreciation Index Fund ETF
JEPQ - JPMorgan Nasdaq Equity Premium Income ETF
O - Realty Income Corp
JNJ - Johnson & Johnson
MMM - 3M Co
DUK - Duke Energy Corp
KO - Coca-Cola Co
CSCO - Cisco Systems Inc
Ihneď ma napadlo, že ja by som z jednotlivými akciami neexperimentoval.
Investoval by som všetko jednoducho - po sedliacky – do jediného ETF USA ( SP500 ), ktoré akumuluje dividendy.
Z účtu by som si následne vyberal ročnú rentu, pričom výplata môže byť mesačná.
Tak som to zo zvedavosti prepočítal. Pozrime sa na výsledok.
Zistil som, že výnos ETF USA v USD za rovnaký čas bol +140%, pričom dividendový výnos je teraz 1,22% p.a.
Vstupný vklad 1,67 mil. USD by sa mi doteraz zhodnotil na 4 008 000 USD.
To je zhodnotenie +21,24% p.a. .
Také veľké preto, lebo chlapík začal uprostred covidového pádu v marci 2020 ( do výpočtov som dal 15 marec 2020, až do 30 septembra 2024 ).
Teraz si hypoteticky naďeľujem pasívny príjem v rovnakej výške ako má on dividendy: teda 2,16% p.a.
Nahadzujem to od začiatku investície, tak ako on poberal dividendy.
Teda znížil som ročný výnos o 2,16% p.a. a nahodil do kalkulačky 19,08% p.a.
Vyšlo mi, že na účte by som teraz mal 3,69 mil. USD. Teda doteraz by som si užil rentu nejakých 315 000 USD.
Odvtedy uplynulo 54 mesiacov, takže ked to vydelím mesiacmi, dáva to priemer 5 833 USD na mesiac.
Všimnite si, že 5 833 USD je oveľa viac ako 3960 USD, ktoré teraz poberá chlapík. A to je prosím len priemer toho, čo bolo doteraz.
Tak sa poďme pozrieť na súčasné číslo.
Koľko by som poberal teraz, keďže mám na účte viac ako on?
Renta 2,16% p.a. z 3,69 mil. vychádza na 79 769 USD ročne a to je 6 647 USD mesačne.
Sedliak by teda cez SP500 za rovnaký čas dosiahol zhodnotenie vyššie o +68% ( 3,69 mil miesto 2,2 mil),
poberal by priemernú rentu vyššiu o 47% ( 5800 miesto 3900 ) a
súčasnú rentu by mal vyššiu o +68% ( 6650 miesto 3960 ).
Mne z toho vychádza, že špekulovať s dividendovými akciami sa tomu chlapíkovi veľmi neoplatilo.
Pritom chlapík sa nezameral na vysoké dividendy, ale na dividendovo-rastové tituly.
P.S. Ak sa vám taká analýza páči, dajte ,,thanks,, Neviem či nie som otravný a posadnutý, keď to prepočítavam na sedliaka.
Ale baví ma to