DIVIDENDOVÉ INVESTOVANIE

Indikátory, pluginy, platformy, obchodné systémy, investičné stratégie, backtesting
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2029 times
Been thanked: 2501 times

DIVIDENDOVÉ INVESTOVANIE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

DIVIDENDOVÝ PRÍBEH - analýza.

Dnes som si prečítal príbeh chlapíka, ktorý začal investovať vo veku 50 a po piatich rokoch sa pochválil, že má pasívny príjem 3900 USD za mesiac.

https://finance.yahoo.com/news/55-old-r ... 28769.html

Začal uprostred covidovej paniky v marci 2020, ked si uvedomil, že akcie letia dole a bolo by fajn začať investovať.
Mal úspory 1,67 mil. USD ktoré získal šetrením a z nehnuteľností:

„Od svojich 20 rokov som začal šetriť, ako sa len dalo, ale uprednostnil som vlastníctvo nehnuteľnosti.
Myslím si, že prvá vec, ktorú by mal každý mladý človek urobiť, je začať šetriť na kúpu domu. Potom z toho budovať.,,

ANALÝZA.

Po 5 rokoch dosiahol zhodnotenie na cca 2,2 mil. čo je cca +33% (+6,48% p.a.).
To je bez dividend, ktoré tvoria jeho pasívny príjem, teraz vo výške 2,16% p.a.
Teda spolu je výnos jeho portfólia približne 8,64% p.a.

Nahodil som to do kalkulačky a vyšlo mi, že investor má dividendový mesačný príjem 3960 USD. To sedí.

Chlapík sa zveril, že drží týchto 9 najväčších pozícii:

SCHD - Schwab U.S. Dividend Equity ETF
VIG - Vanguard Dividend Appreciation Index Fund ETF
JEPQ - JPMorgan Nasdaq Equity Premium Income ETF
O - Realty Income Corp
JNJ - Johnson & Johnson
MMM - 3M Co
DUK - Duke Energy Corp
KO - Coca-Cola Co
CSCO - Cisco Systems Inc

Ihneď ma napadlo, že ja by som z jednotlivými akciami neexperimentoval.
Investoval by som všetko jednoducho - po sedliacky – do jediného ETF USA ( SP500 ), ktoré akumuluje dividendy.
Z účtu by som si následne vyberal ročnú rentu, pričom výplata môže byť mesačná.

Tak som to zo zvedavosti prepočítal. Pozrime sa na výsledok.

Zistil som, že výnos ETF USA v USD za rovnaký čas bol +140%, pričom dividendový výnos je teraz 1,22% p.a.
Vstupný vklad 1,67 mil. USD by sa mi doteraz zhodnotil na 4 008 000 USD.

To je zhodnotenie +21,24% p.a. .
Také veľké preto, lebo chlapík začal uprostred covidového pádu v marci 2020 ( do výpočtov som dal 15 marec 2020, až do 30 septembra 2024 ).

Teraz si hypoteticky naďeľujem pasívny príjem v rovnakej výške ako má on dividendy: teda 2,16% p.a.

Nahadzujem to od začiatku investície, tak ako on poberal dividendy.
Teda znížil som ročný výnos o 2,16% p.a. a nahodil do kalkulačky 19,08% p.a.

Vyšlo mi, že na účte by som teraz mal 3,69 mil. USD. Teda doteraz by som si užil rentu nejakých 315 000 USD.

Odvtedy uplynulo 54 mesiacov, takže ked to vydelím mesiacmi, dáva to priemer 5 833 USD na mesiac.
Všimnite si, že 5 833 USD je oveľa viac ako 3960 USD, ktoré teraz poberá chlapík. A to je prosím len priemer toho, čo bolo doteraz.

Tak sa poďme pozrieť na súčasné číslo.
Koľko by som poberal teraz, keďže mám na účte viac ako on?
Renta 2,16% p.a. z 3,69 mil. vychádza na 79 769 USD ročne a to je 6 647 USD mesačne.

Sedliak by teda cez SP500 za rovnaký čas dosiahol zhodnotenie vyššie o +68% ( 3,69 mil miesto 2,2 mil),
poberal by priemernú rentu vyššiu o 47% ( 5800 miesto 3900 ) a
súčasnú rentu by mal vyššiu o +68% ( 6650 miesto 3960 ).

Mne z toho vychádza, že špekulovať s dividendovými akciami sa tomu chlapíkovi veľmi neoplatilo.
Pritom chlapík sa nezameral na vysoké dividendy, ale na dividendovo-rastové tituly.

P.S. Ak sa vám taká analýza páči, dajte ,,thanks,, Neviem či nie som otravný a posadnutý, keď to prepočítavam na sedliaka.
Ale baví ma to :roll: ...a utvrdzuje v tom, že ľuďom sa viac oplatia indexové ETFs ako sa trápiť stockpickingom.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
boarder171
Dátum registrácie: Št 09 06, 2016 6:16 pm
Has thanked: 1 time

Re: DIVIDENDOVÉ INVESTOVANIE

Príspevok od používateľa boarder171 »

:like: :like:
Supis. Ja toto fórum sledujem veľmi často a takéto analýzy zbožňujem :D :beer:
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 39 times
Been thanked: 113 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

JUGGLER napísal: St 02 10, 2024 7:26 pm DIVIDENDOVÝ PRÍBEH - analýza.

Dnes som si prečítal príbeh chlapíka, ktorý začal investovať vo veku 50 a po piatich rokoch sa pochválil, že má pasívny príjem 3900 USD za mesiac.

Začal uprostred covidovej paniky v marci 2020, ked si uvedomil, že akcie letia dole a bolo by fajn začať investovať.

„Od svojich 20 rokov som začal šetriť, ako sa len dalo, ale uprednostnil som vlastníctvo nehnuteľnosti.
Myslím si, že prvá vec, ktorú by mal každý mladý človek urobiť, je začať šetriť na kúpu domu. Potom z toho budovať.,,

ANALÝZA.

Nahodil som to do kalkulačky a vyšlo mi, že investor má dividendový mesačný príjem 3960 USD. To sedí.

O - Realty Income Corp
JNJ - Johnson & Johnson
MMM - 3M Co
DUK - Duke Energy Corp
KO - Coca-Cola Co
CSCO - Cisco Systems Inc

Investoval by som všetko jednoducho - po sedliacky – do jediného ETF USA ( SP500 ), ktoré akumuluje dividendy.

Zistil som, že výnos ETF USA v USD za rovnaký čas bol +140%, pričom dividendový výnos je teraz 1,22% p.a.

Také veľké preto, lebo chlapík začal uprostred covidového pádu v marci 2020 ( do výpočtov som dal 15 marec 2020, až do 30 septembra 2024 ).

Teraz si hypoteticky naďeľujem pasívny príjem v rovnakej výške ako má on dividendy: teda 2,16% p.a.

Vyšlo mi, že na účte by som teraz mal 3,69 mil. USD. Teda doteraz by som si užil rentu nejakých 315 000 USD.

Odvtedy uplynulo 54 mesiacov, takže ked to vydelím mesiacmi, dáva to priemer 5 833 USD na mesiac.
Všimnite si, že 5 833 USD je oveľa viac ako 3960 USD, ktoré teraz poberá chlapík. A to je prosím len priemer toho, čo bolo doteraz.

Renta 2,16% p.a. z 3,69 mil. vychádza na 79 769 USD ročne a to je 6 647 USD mesačne.

Sedliak by teda cez SP500 za rovnaký čas dosiahol zhodnotenie vyššie o +68% ( 3,69 mil miesto 2,2 mil),

Mne z toho vychádza, že špekulovať s dividendovými akciami sa tomu chlapíkovi veľmi neoplatilo.
Pritom chlapík sa nezameral na vysoké dividendy, ale na dividendovo-rastové tituly.

P.S. Ak sa vám taká analýza páči, dajte ,,thanks,, Neviem či nie som otravný a posadnutý, keď to prepočítavam na sedliaka.
Ale baví ma to :roll: ...a utvrdzuje v tom, že ľuďom sa viac oplatia indexové ETFs ako sa trápiť stockpickingom.
Podľa mňa to bude menej ako 3900 USD, pretože američinia dostavajú dividendu nezdanenu a nasledne podľa príjmu platia daň z toho. Rokosák by sa mohol k tomu vyjadriť či je to tak.
Ivix
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
Has thanked: 348 times
Been thanked: 44 times

Príspevok od používateľa Ivix »

Podla toho ci je to kvalifikovana (od US firmy drzanej viac ako 60 dni) alebo bezna dividenda.
Kvalifikovana: dan 0-20% (0% do prijmu cca 47k pre jednu osobu a 94k pre par)
Bezna: dan 10-37% podla prijmu
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Aký význam má rozoberať či to musí Američan ešte zdaniť.? V prípade Slováka by dividendový výnos bol zrážkovo zdanený 15% USA. Renta je daňovo oslobodená, keďže ide o predaj po časovom teste.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
dodojanik
Dátum registrácie: Ne 29 08, 2021 6:36 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa dodojanik »

Áno pomaly začínam mať pocit ze si tými prepočtami posadnuty 😅, ale som ti zato velmi vďačný, každú jednu si rad prečítam. Sam, si sem tam začnem robiť nejaký ten prepočet ale vacsinou to vzdam. Sam som skúšal stock picking(iba v malom) a nakoniec som sa presvedčil ze to nemá význam a tvoje analyzi ma v tom iba utvrdzuju! Tak len tak ďalej 😉
stary gambler
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

Baba Jaga napísal: St 02 10, 2024 8:28 pm
JUGGLER napísal: St 02 10, 2024 7:26 pm DIVIDENDOVÝ PRÍBEH - analýza.

ANALÝZA.

O - Realty Income Corp
JNJ - Johnson & Johnson
MMM - 3M Co
DUK - Duke Energy Corp
KO - Coca-Cola Co
CSCO - Cisco Systems Inc

Podľa mňa to bude menej ako 3900 USD, pretože američinia dostavajú dividendu nezdanenu a nasledne podľa príjmu platia daň z toho. Rokosák by sa mohol k tomu vyjadriť či je to tak.
Jugler staci jednoducha otazka ty osobne minies na vsetky svoje vrtochy, viac ako 3900 dolarov meacne? pochybujem , , tak chlapik je spokojny, a nepotrebuje tvoje cifri, . ozaj niekedy to s tym prepocitanim prehanas, -zivot nie je perpetum mobile-najme ked poznas co uz bolo- kto niekto ani netusi , mnohi keby tak tusili, by konali inak-iny nie , taky je zivot, treba ho respektovat a ctit
,
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

stary gambler napísal: Št 03 10, 2024 9:03 pm Jugler staci jednoducha otazka ty osobne minies na vsetky svoje vrtochy, viac ako 3900 dolarov mesacne?
pochybujem , , tak chlapik je spokojny, a nepotrebuje tvoje cifri, . ozaj niekedy to s tym prepocitanim prehanas...
Aj Ladis je spokojný...tvrdí, že mu nevadí ked akcie idú dolu vodou, hlavne že mu vyplácajú dividendy.
Akurát chudák sa ešte nedožil svojích vysnívaných 1000 € mesačne, čo nám indikuje, že svojích cca 100K od 2006 nezhodnotil ani na 400K ( pri 400K by mal divi 1000 mesačne, lebo vraví, že má 4% p.a. )

Naproti tomu mohol mať cez ETF USA na účte 634 000 a z toho si vyplácať rentu 4% p.a., čo by mu dalo 25 360 ročne, teda cca 2100 € mesačne.

Ja nikomu svoje cifri nepodsúvam, akurát sám ako neveriaci Tomáš zisťujem, že ľudia akoby stratili rozum.
Ked teda veria tomu, čím nám vymývajú mozgy média a finančné inštitúcie.
Ak napríklad ľuďom nevadí, že v podielovom fonde IAD Global Index majú za 23 rokov výnos 2,37% p.a., čo je menej ako inflácia a tí ľudia držia v tomto fonde 140 miliónov...a ten fond im účtuje 3,54% p.a....tak sa len snažím poukázať, že ten fond rozmýšla gramotne a cez poplatky 3,5% inkasuje ročne 4 956 000 €, čo je 413 000 mesačne !
Neviem, či finančníci z IAD potrebujú na svoje vrtochy 413 000 € mesačne, ale bystrý človek z toho môže pochopiť, že tiež môže mať svoju súkromnú rentu. Akú, to závisí len na ňom a či bude rozmýšľať tak šikovne ako ľudia z IAD.

Verím, že moje analýzy opreté o jednoduché čísla z normálneho života niekomu pomôžu.
Mne pomáhajú, lebo cez príspevky pre ľudí a od ľudí som už prišiel na veľa užitočných vecí.
Existuje veľa vecí pri ktorých ľutujem, že som na nich neprišiel skôr.

Krásne na tomto fóre je, že my sme len diskutéri...teda ako sa vraví ,,darovanému koňovi na zuby nepozeraj,,.
Prečítaj si, zober si z toho niečo, alebo nezober nič a rob si čo chceš...proste život ide ďalej. Každý je strojcom svojho šťastia.
:beer:
Truncus
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 25 04, 2023 10:39 am
Has thanked: 88 times
Been thanked: 103 times

Príspevok od používateľa Truncus »

Dobrá práca. Vždy na to poukazuj. Na začiatku som si myslel, že si trocha fanatický na sedliaka, ale nie si. Už to chápem, prečo to robíš. Toto fórum má veľkú cenu v tom, že tu nie je v takej miere ako inde vymývanie mozgov. V tomto prípade v oblastí financií.

Kým to tak ostane, tak tu má zmysel písať aj čítať.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1196 times

Mechanická dividendová stratégia SDS (New)

Príspevok od používateľa MiBi »

Dnes jeden z clenov premium Papucovych investorov zverejnil portfolio Mechanickej dividendovej stratégie SDS (New)

Dividend growth - investičný štýl zameraný na výber zdravých firiem, ktoré platia udržateľnú a nadpriemerne zvyšujúcu sa dividendu.
Táto stratégia v rámci PI investora beží už 3 roky. Noro nám do nej každý mesiac mechanicky vyberá globálne firmy, ktoré prejdú hustým sitom a ponúkajú najvyšší "multiplikátor" (súčet aktuálnej dividendy a tempa jej rastu).
Je určená predovšetkým investorom, ktorí majú kratší horizont, ako je potrebný na rastovú stratégiu, alebo plánujú čerpať zo svojho portfólia formou dividendy o cca 10 rokov.

Tak ak by sa niekomu chcelo, moze to vyhodnotit, pripadne by to bolo mozno vhodne aj do hitparady

https://snowball-analytics.com/public/p ... tVo#growth
Screenshot 2025-07-24 133101.png
https://www.facebook.com/groups/Papinve ... 1621818896
XTB pozvanka ziskaj 45 eur - cez sukr. spravu
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Nevidím na tom nič zaujímavé.
Podla grafu to sedliak v ETF USA bil dramaticky až do februára 2025.
Sedliak mal o niečo väčší pokles, ale s prstom v zadku to dobehol.
Teraz je stratégia o niečo lepšia, ale zase len krátkodobo , teda dočasne.
Je to DCA, teda ani neviem preveriť, či výsledky nie sú prikrášlene...
Takisto odčítaj cost, že platíš za službu a máš s tým prácu a zistíš, že sa to neoplatí
dalej s divi ktoré nie sú akumulované sú samé problémy..treba ich reinvestovať a hlásiť daňovému
takže keby som bol dividendový fanatik, radšej zoberiem americké dividendové ETF .
ETF DIVIDENDOVÍ ARISTOKRATI v € má since inception za 14 rokov výnos +366%, čo je 12,74% p.a.
Takisto sa nestotožnujem z názorom, že stratégia je menej rizikovejšia v horizonte 10 rokov.

Všetko sú to vymýšlanice, len aby dostali z ľudí peniaze :)
Prílohy
SPYL.png
snowball.png
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Z Papucoveho mesacnika https://mailchi.mp/papucovyinvestor.sk/ ... ra-7225420 :

Od konca minulého roka počúvame predpovede analytikov, že akciové trhy po období vysokých valuácií a rýchleho rastu smerujú do obdobia tzv. „stratenej dekády“, t.j. do obdobia, kedy počas najbližších 10 rokov budú výnosy z akcií významne nižšie, než na aké sme boli zvyknutí v posledných rokoch. Napr. Goldman Sachs ešte v októbri 2024 predikoval rast len 3% počas 10 rokov, aj keď iní (GMO) sa pohybovali aj vyššie (okolo 7% p.a.). Tento scenár sa po dlhých rokoch významného rastu javí ako neuveriteľný, avšak pohľad do minulosti (USA v rokoch 2000-2010, počas ktorých bol výnos US Large Cap len 0.32% p.a., či v rokoch 2007-2012, kedy bol výnos 2.2% p.a.)

Na prvý pohľad znie takáto predstava deprimujúco. Veď kto by chcel, aby mu počas dlhšieho obdobia investície stagnovali? Súhlasím, je to problém, ale iba vtedy, ak sa spoliehame výlučne na rast cien. V Papučovom investorovi už dlhšiu doby hovoríme o výhodách investovania do dividendových akcií. Sme si vedomí toho, že dividendové investovanie má veľa kritikov, sme však presvedčení, že predovšetkým v časoch „stratených“ období (ale nielen počas nich) má svoje nesporné výhody. Ak dividendovému investovaniu nezvykneš venovať pozornosť, skúsim Ti nasadiť chrobáka do hlavy 😉:

S dividendovým portfóliom investuješ viac (bez potreby vlastných peňazí)
Väčšina rastových ETF investorov prispieva pravidelne určitú, v porovnaní s výškou portfólia relatívne nízku sumu. Ak máš rastové ETF portfólio v hodnote napríklad 100 000 Eur a odkladáš si 100 Eur mesačne, pridáš za rok 1 200 Eur, čo je len 1.2 % hodnoty portfólia. Toto je približne aj výška dividendy, ktorú S&P 500 ETF automaticky reinvestuje. Na druhej strane, ak máš dividendové portfólio s dividendou 4% ročne (napr. Papučové dividendové portfólio má čistú dividendu vyše 5.5% ročne), vieš pri 100k portfóliu reinvestovať 4000 Eur bez potreby pridávať nové vlastné peniaze.

Dividendy v čase „stratených“ období vedia zarobiť viac
Pre ilustráciu uvediem príklad: Ak začínaš na začiatku „stratenej dekády“ so sumou 100k Eur, mesačne prispievaš 100 Eur a počítame s 3% ročným zhodnotením akcií (predpovedaným Golden Sachs), na konci 10 ročného obdobia budeš mať portfólio v hodnote necelých 148 944 Eur, pričom celkový vklad je 112k Eur a zisk necelých 37k Eur.

Predpokladajme však, že 100k Eur vložíš do dividendového portfólia s dividendovým výnosom 4% ročne (vyplácaných kvartálne). Zároveň predpokladajme, že už žiadne ďalšie vlastné peniaze neprispeješ a výnos dividendových akcií bude len polovičný oproti S&P 500. Aj napriek tomu budeš po 10 „stratených“ rokoch mať na účte 159 299 Eur, teda o vyše 10k Eur viac pri vklade o 12k Eur nižšom. A to nehovoríme o tendencii dividendových spoločností dividendy v čase zvyšovať.
Samozrejme, je to len ilustračný príklad a predpokladá naplnenie predpokladov. Ak bude rast trhu vyšší, situácia bude iná. Rovnako, ak výnos dividendových akcií nebude len polovičný. Chcel som ale demonštrovať pointu toho, že môžeš dosiahnuť dobrý výsledok aj bez potreby dodatočných vkladov vlastných prostriedkov.

Dividendy ochraňujú investíciu pri čerpaní
Čo sa stane, ak musíš počas stratenej dekády žiť zo svojho portfólia? Väčšinou pri výbere odpredajom z rastového portfólia predpokladáme, že výkon trhu nám odčerpané prostriedky doplní. Počas stratenej dekády to tak ale byť nemusí. Znovu príklad:

Predstav si portfólio 100 000 Eur, z ktorého si každý rok vyberáš 4 % pôvodnej sumy (a každý ďalší rok upravenej o infláciu 2%), zatiaľ čo trh rastie len 3 % ročne. Po 10 rokoch vytiahneš cca 43 799 Eur a zostane Ti približne 82 924 Eur. Inými slovami – ukrojil si si 17 % zo svojho kapitálu.

Pri dividendovom portfóliu berme do úvahy opäť 4% dividendu (predpokladajme, že sa nebude zvyšovať) a výnos dividendových akcií opäť na úrovni polovice trhu. Na konci 10 rokov si na dividende vybral 40 000 Eur a hodnota Tvojho účtu narástla na 116 054 Eur.
Opäť, ide o príklady závislé na naplnení predpokladov, ale odkaz je asi jasný – predĺžené trhové obdobia „do strany“ negatívne ovplyvnia „výberové“ portfólio, zatiaľ čo dividendové dokáže profitovať.

A čo Total Return?
Častým argumentom kritikov dividend je, že „možno na dividende dočasne investor získa viac, ale dôležitý je celkový čistý výnos (Net Total Return – NTR), ktorý zahŕňa aj rast cien, a tam rastové ETF indexové portfóliá dividendové investovanie jednoznačne porazia.“

Dlhodobé backtesty skutočne ukazujú, že v dlhodobých horizontoch 15+ rokov je skutočne „rastové“ investovanie výnosnejšie ako dividendové. Obzvlášť, ak rast „okoreníme“ faktorovým prístupom ako napr. Momentum alebo Value (k tomuto som už štatistiky aj ich zdroje neraz uvádzal, najznámejšou je asi knižka J. P. O’Shaughnessy-ho „What Works on Wall Street“). Preto, napriek tomu, že naše vlastné dividendové stratégie sa v porovnaní s S&P 500 držia za posledných 7 rokov z pohľadu NTR p.a. veľmi vyrovnane (viď nižšie v mesačníku), zastávam názor, že v týchto dlhších horizontoch, obzvlášť ak prvou prioritou nie je ochrana kapitálu a pravidelný príjem, ale maximalizácia zisku, nemajú byť dividendy prvou voľbou.

Čo tým chcem povedať?
Rastové investovanie (či už formou indexových ETF, faktorových stratégií alebo inak) je vhodnou prvou voľbou pri dlhých investičných horizontoch s cieľom „zarobiť čo najviac aj za cenu krátkodobých výkyvov“. Ak však našou prvou prioritou nie je maximalizácia výnosu, očakávame dlhšie obdobie nižšej trhovej výkonnosti, prípadne v tomto období chceme z portfólia čerpať, dividendový prístup môže byť správna voľba. Stratená dekáda je stratená len pre toho, kto sa spolieha výlučne na rast cien. Dividendový investor má každý rok reálne peniaze, ktoré môže použiť, reinvestovať alebo vybrať. Sú to úroky z kapitálu, ktoré mu pomáhajú prežiť dlhé obdobie stagnácie a pripraviť sa na ďalší rast. Inak povedané – keď ceny stoja, dividendy bežia. A práve ony môžu byť rozdielom medzi stratou dekády a dekádou tichého budovania náskoku.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

:)

Autor berie dividendy ako niečo plus. Lenže ked firma vyplatí divi, tak o toľko aj cena akcie klesne.
Ja u tých dividendových nevidím žiadny dôvod na väčší výnos v období ked sa akciám nedarí.
Možno je tu menšie riziko poklesu pri výpredajoch na trhu, ale prax ukazuje, že aj celkovo - dlhodobo viac klesajú.
Proste velmi často si nedokážu udržať aj cenu, aj vyplácať dividendu. Dividenda nie je zadarmo.
Toľko čo firma odovzdá investorom, o toľko klesne jej hodnota/cena.
Čo ladis ukazuje ocenenia napr. európskych akcií...tie indexy vyplácajú väčšie dividendy, ale tiež ledva rastú.
A tak total return je často len na úrovni dividend, alebo len o niečo vyšší.
Napr, Britský index má divi takmer 4% ale dlhodobý výnos takmer 30 ročný len 5,5% p.a. vrátane tých dividend.
Ladisové akcie sú často tak dlhodobo vyklesané, že stratia 80-90% ceny a dividendy to nedoženú.
A dlhodobý výnos tých čo hlásil je podobný ako tie britské akcie.
To je nie stratená dekáda, to je premárnená šanca ..kedže za 20 rokov má z dividendami dajme tomu +200%, ale v SP500 by mal +550%
A dalšia vec, čo je na úsmev: že stratená dekáda 2000 -2012 je vytrhnutá s kontextu, pretože jej predchádzala obrovská rally
( tuším +800%..nechce sa mi s tým strácať čas ).
Takže šlo o dekádu abnormálnych výnosov a potom dekáda stagnácie ( najprv pokles, potom dobiehanie ),
ale spolu dlhodobo a investovaním cez DCA sa nič neudialo.
Byť v dividendových akciách vtedy znamenalo, že by ste prišli o ten rast a možno v poklese by ste mali menší pokles...
ale celkovo miesto 10% p.a., dajme tomu tých 5,5% p.a.
Mne prax ukazuje, že dividendový stockpicking často dopadne rovnako ako iný stockpicking a stále ten sedliak v ETF vyhráva.
Takže ked dividendové investovanie: za mňa jedine dividendové ETF a z amerických akcií.
Dôvod si pozrite vo vyhodnotení v Hitparáde. Jedine americké dividendové ETF sa výnosovo podobá na indexové.
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 91 times
Been thanked: 132 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Akcie maju 3 hodnoty ocenenia
1. Nominalnu hodnotu/cenu (v case vydania vytlacena na listinnej akcii)
2. Uctovnu hodnotu/cenu (predstavuje hodnotu vedenu v uctovnictve - teoreticky je to cena celeho majetku firmy)
3. Trhovu hodnotu/cenu ( kolko je kupec ochotny zaplatit) - vacsinou nasobok uctovnej.

Vacsinou teda plati: Nominalna < Uctovna < Trhova

Niekedy sa akcie predavaju aj pod cenu: tj trhova cena < uctovna.
Vtedy teoreticky ak by si kupil celu firmu za trhovu cenu a ju hned rozpredal majetok tak na tom zarobis.

Na konci uctovneho obdobia Uctovna cena akcie bud stupne (o zisk) alebo klesne (o stratu).
Ak firma nasledne vyplati dividendu tak ta sa odpocita z uctovnej hodnoty - uctovna hodnota klesne.
Dividenda moze byt vyplatena vo vyske
- celeho zisku (uctovna hodnota sa nezmeni oproti predoslemu roku alebo uctovnemu obdobiu)
- casti zisku (uctovna hodnota sa zvysi len o cast nevyplateneho zisku)
- moze byt vyplatena aj ked firma bola v strate alebo na nule (uctovna hodnota klesne o stratu plus este aj o vyplatenu dividendu).

Z hladiska hospodarenia je teda dolezity uctovny zisk.
Je jedno ci firma vyplaca alebo nevyplaca dividendu.
Dolezite su hospodarske vysledky.

Na burze sa ale predava a nakupuje za trhovu cenu.
Tj (vacsinou/na 99%) predrazene (za trhovu cenu).
A tam potom zalezi ako predrazene nakupis.
A ako predrazene casom predas.
Lebo sa bezne stava, ze firme sa dari, cena akcii je vysoko, nakupis a potom trhova cena klesne (napriek dobrym vysledkom/napriek zisku/napriek tomu ze uctovna hodnota stupla).

Co sa tyka dividendovych a nedividendovych akcii:

Dividendy vacsinou vyplacaju firmy ktore maju stabilne zisky ale uz nedokazu rast tj maju uz pokryty cely trh a nepotrebuju novy kapital (z kazdorocnych ziskov na svoj dalsi rast)
Vacsinou su to necyklicke sektory - stabilnejsie v case krizy.
Ktore vyrabuju alebo ponukaju veci zakladnej potreby, ktore sa budu nakupovat ci kriza nekriza.
Ako potraviny, zdravotnictvo, energie a rozne monopoly.

Naopak nedividendove maju potencial rastu.
Nevyplacaju zisky aby ich mohli vyuzit na dalsi rast/investicie ktore prinesu dalsie roky este vacsie zisky.

Kupovat akcie kvoli dividendam je blbost (nie len kvoli zdaneniu).
Dolezite su hospodarske vysledky (zisk) a nie ci sa vyplaca alebo nevyplaca dividenda.
Tj kolko centov ti zarobi kazde investovane euro.
O kolko % narastie uctovana hodnota - resp. ak nenarastie alebo len malo ci si dostal aj dostatocne velku dividendu.
Cize treba sledovat aj pomer zisku k uctovnej hodnote.

A nie len trhovu cenu.
Trhova cena je velakrat mimo reality.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Ut 19 08, 2025 8:30 pm, upravené celkom 7 krát.
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 91 times
Been thanked: 132 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Este jeden priklad pre lepsie pochopenie pre dlhopis.

Nominalna hodnota 1000 € (menovita hodnota)
Kupon 10% p.a. (rocny uctovny zisk)

Pre zjednodusenie Uctovna=Nominalna (tj nebudeme pocitat s precenenim, ze uroky na trhu klesli alebo stupli)

Uctovna / Trhova cena
A/ 1000 uctovna / 1000 € trhova
- trhova=uctovnej
- zisk 10% (uctovny)
B/ 1000 uctovna / 2000 € trhova (len teoreticky, dlhopis taky drahy nebude, ale akcie sa predavaju aj za nasobky uctovnej hodnoty)
- trhova=2x uctovna
- zisk 10% uctovny ale len 5% pre teba ak si kupil za 2000€ to co malo uctovnu hodnotu len 1000€)
- Zarobis len 5% z investovanej sumy
- samozrejme dlhopis ma svoju splatnost takze za 2000€ by sa nevyplatil kupit lebo na konci by ti vyplatili len 1000€
- ale akciu mozes drzat dlhodobo a ak ju neplanuje predat tak ta nemusi trapit ze si ju kupil za nasobok hodnoty
- ak je pre teba ten rocny zisk stale zaujimavy.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Napísať odpoveď

Návrat na "Indikátory, systémy a stratégie"