Hľadanie práce

Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Re: Hľadanie práce

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Rok 2022: Nezamestnanosť klesala 11 mesiacov, Slovensko má o 22-tisíc ľudí bez práce menej
Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa na konci roka ustálila na hodnote 5,90 percenta.
Predpokladam, ze z tych 5,90% neamestnanych je 5,80% ludi bez domova, cize pri takej nizkej nezamestanosti by mali byt páni nezamestnaní a nie HR :)
Mne to naozaj pride ako teoria o vysokej skole - "sprav si titul, bude ti lepsie", lenze ak si ten titul urobi kazdy jeden, tak ci tak bude musiet niekto zbierat smeti.. a.k.a rat race..
Paradoxom je, ze mnohe firmy zamestnavaju take inteligentne opice, ze na beton ich zobrali bez motivacneho listu..
Samozrejme, cest vynimkam, len.. len kiezby to tak bolo globalne, ze ten motivacny list aj nieco "garantuje" :)

Inak, este je v mode pripapaj aj fotku do zivotopisu?
Odoslané z počítača
Muti
Silver Member *
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 216 times

Príspevok od používateľa Muti »

Jogo predpokladam, ze aj Presov je uz pre teba daleko.
Lebo ak by si fakt silou mocou chcel ist za Operatora u nas sa da.
- Operator vyroby - vstrekolis, je tam nieco viac ako minimalka.
- Technik udrzby na vstrekolisy - teraz nam jeden odchadza, tak mozno za neho by potrebovali nahradu (okolo 900 eur + ine benefity).
- Uplne najidealnejsia by bola volba mixu oboch. raz za cas sa urobi udrzba vstrekolisov a foriem, zvysny cas by sa robilo ako operator na vstrekolise. Tam by tiez uz nebola minimalka ale nieco okolo 900 eur + ine benefity.
Praca je jednosmenkova, od pondelka do piatku (sviatky/vikendy sa nerobi).
Ak by ste potreboval viac info kludne mi naps Sukromnu spravu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 175 times
Been thanked: 382 times

Príspevok od používateľa jogo »

Muti napísal: Št 09 02, 2023 9:37 am Jogo predpokladam, ze aj Presov je uz pre teba daleko.
Lebo ak by si fakt silou mocou chcel ist za Operatora u nas sa da.
- Operator vyroby - vstrekolis, je tam nieco viac ako minimalka.
- Technik udrzby na vstrekolisy - teraz nam jeden odchadza, tak mozno za neho by potrebovali nahradu (okolo 900 eur + ine benefity).
- Uplne najidealnejsia by bola volba mixu oboch. raz za cas sa urobi udrzba vstrekolisov a foriem, zvysny cas by sa robilo ako operator na vstrekolise. Tam by tiez uz nebola minimalka ale nieco okolo 900 eur + ine benefity.
Praca je jednosmenkova, od pondelka do piatku (sviatky/vikendy sa nerobi).
Ak by ste potreboval viac info kludne mi naps Sukromnu spravu.
Až dokončia vjazd do Prešova zo severu a odstránia kolóny, tak sa da o tom uvažovať, lebo na vstrekolisoch som sa 3 mesiace zaúčal a musel som odísť kvôli neonkam. Nemôžem robiť pri neónkach, bolia ma z nich oči. Máte LED osvetlenie vo výrobných halách? S tým nemám problém, mam to odskúšané, už aj doma som žiarovky vymenil za LED-lampy.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Muti
Silver Member *
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 216 times

Príspevok od používateľa Muti »

Akurat tento tyzden nam v celej hale menia neonky za LED-ky. Akoby vedeli, ze sa ozves :D
jogo
VETERAN MEMBER *****

Muti napísal: Št 09 02, 2023 9:59 am Akurat tento tyzden nam v celej hale menia neonky za LED-ky. Akoby vedeli, ze sa ozves :D
Aj cestári mi "dláždia" cestu do Prešova, severný obchvat Prešova ma byť tento rok hotový, chystá sa obchvat Sabinova, tento rok bude hotový obchvat Plavnického kopca...normálne ma lákajú späť smerom na Košice.
Nakoniec skončím vo Volve a budem jazdiť na firemnom elektroaute. :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 213 times
Been thanked: 512 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

jogo napísal: Št 09 02, 2023 4:32 pm
Muti napísal: Št 09 02, 2023 9:59 am Akurat tento tyzden nam v celej hale menia neonky za LED-ky. Akoby vedeli, ze sa ozves :D
Aj cestári mi "dláždia" cestu do Prešova, severný obchvat Prešova ma byť tento rok hotový, chystá sa obchvat Sabinova, tento rok bude hotový obchvat Plavnického kopca...normálne ma lákajú späť smerom na Košice.
Nakoniec skončím vo Volve a budem jazdiť na firemnom elektroaute. :)
Jogo tu na Vychode je prijemne, kurime az v novembri a nie ako u vas na Orave uz v auguste :).
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
jogo
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Ne 12 02, 2023 9:03 am Jogo tu na Vychode je prijemne, kurime az v novembri a nie ako u vas na Orave uz v auguste :).
Nie som z Oravy, ale z opačného(východného) konca "Goralska", ale ano, v septembri už kúrim.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Tak sa tu s vami podelím, ako je to so zamestnavaním ľudí vo veku 55+ na Slovensku :)

Robím teraz v Bratislave, prenajal som si izbu, zamestnal som sa a zatiaľ je to ok, až na to, že mi zase hrozia "turnusy" mimo Bratislavy a kvôli tomu budem musieť asi zmeniť zamestnanie, lebo chodiť po ubytovniach, to už není pre mňa. Potrebujem nejaké pohodlie...
Po oslovení firiem v okolí môjho rodiska v okruhu 50km som zistil, že mi nikto ani neodpovie na moju žiadosť o zamestnanie. Potom som zistil v "ukrajinskej agentúre", že oni majú pri každej pozícii udaný aj vek a ľudí 55+ chceli iba v hydinárni. Nakoniec som zistil, že vo firmách, ktoré som oslovil nikdy neprijali človeka vo veku 55+ a svitlo mi, že musím znova "zbaliť rupsak" a ísť na turnusy na "západ".
A tu hneď v prvej firme mi povedali, že vek je len číslo :) , keď som sa divil, že sa ma po telefóne nepýtajú na vek a berú ma do roboty.
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

(Asi platený starší z 2016)článok na Trende: Niečo o výrobe pre Sony v Nitre ako hľadajú sezónnych pracovníkov, ale aj náročnosťou tejto výroby, outsourcingu do Číny z pohľadu japonského šéfa na Slovensku

a tu trocha novší update o prepúšťaní, ale aj zvláštnych chýroch o mimoriadne tvrdých podmienkach(dokonca v zahraničí samovraždy) vo výrobnom odvetví a preorientavávaní fabriky od Sony...

No a najnovšie je aj súboj India-Čína...
misooo
Dátum registrácie: Ut 05 03, 2024 11:15 pm
Has thanked: 11 times
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa misooo »

Niekto nejaké tipy, ponuky, kde sa zamestnať po Vysokej ekonomickej škole?
Contra
Dátum registrácie: Pi 01 09, 2017 9:42 am
Has thanked: 6 times

Príspevok od používateľa Contra »

Kdekoľvek, takto skoro na tom ešte nezáleží :wink:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2029 times
Been thanked: 2501 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Článok z USA ohľadom neuplatňovania IT študentov.

"Learn To Code" Propaganda Turned Out To Be Terrible Advice.
Propaganda "Naučte sa kódovať" sa ukázala ako hrozná rada

Približne desať rokov veľké technologické firmy, vláda a korporátne médiá tlačili na mladých ľudí nekonečný prúd propagandy, aby sa „naučili programovať“, lákajúc ich sľubmi šesťciferných platov a istoty zamestnania.

Tento humbuk podporil boom v oblasti informatiky, pričom počet študentov sa od roku 2014 viac ako zdvojnásobil.
Ale príbeh o boome programovania sa odvtedy zrútil a rastúci počet absolventov informatiky nájde len málo príležitostí – niektorí dokonca skončia v rýchlych občerstveniach v reťazcoch ako Chipotle.

„Naučte sa programovať“ sa v skutočnosti ukázalo ako veľmi zlá rada.

Vezmime si napríklad mediálnu maticu korporátnych médií:
Podľa údajov agentúry Bloomberg sa počet článkov o „učení sa programovať“ medzi rokmi 2015 a začiatkom roka 2021 prudko zvýšil.
Po roku 2021 sa tieto správy dramaticky utíšili, keď nastala realita a prepúšťanie v veľkých technologických spoločnostiach, ako sú Amazon a Microsoft, v kombinácii s rýchlym zavádzaním nástrojov na programovanie umelej inteligencie, zanechalo mnoho absolventov bez práce

„Retorika bola taká, že ak sa naučíte programovať, budete tvrdo pracovať a získate titul v oblasti informatiky, môžete získať šesťciferný počiatočný plat,“ uviedol 21-ročný Manasi Mishra, ktorého citoval NYT.

Mishra v letnom videu, ktoré sa stalo virálnym na TikToku, povedal:
„Práve som absolvoval štúdium informatiky a jediná spoločnosť, ktorá ma pozvala na pohovor, je Chipotle.“

NYT poukázal na to, že nezamestnanosť medzi absolventmi informatiky a inžinierstva stúpla až na 7,5 %, čo je viac ako dvojnásobok nezamestnanosti absolventov umenia alebo biológie.

V nedávnom dotazníku sa NYT opýtal čerstvých absolventov univerzít v Marylande, Texase a Washingtone, ako aj súkromných škôl ako Cornell a Stanford, na ich hľadanie práce.
Niektorí respondenti uviedli, že technologický priemysel ich „oklamal“ ohľadom ich kariérnych možností, zatiaľ čo iní opísali túto skúsenosť ako „bezútešnú“, „znechucujúcu“ alebo „dušu drásajúcu“.

Zach Taylor, ktorý v roku 2023 získal titul v odbore informatiky na Oregon State University, povedal NYT, že sa uchádzal o 5 762 pracovných miest v technologickom odvetví.
Povedal, že toto úsilie viedlo len k 13 pracovným pohovorom a žiadnej ponuke na plný úväzok. Celý proces hľadania práce označil za „najdemoralizujúcejšiu skúsenosť, akú som kedy zažil“.

Môže tu dochádzať k zbiehaniu viacerých problémov, možno aj umelej inteligencie, ale čo veľké technologické firmy, ktoré outsourcujú pracovné miesta do lacnej zahraničnej pracovnej sily – čo článok v NYT nespomenul...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

https://www.trend.sk/ekonomika/ani-tvor ... position=4

Generálny riaditeľ Amazonu Andy Jassy bez okolkov priznal:
AI zmení fungovanie firmy, prinesie „efektivitu“ – a tým pádom aj zníženie počtu zamestnancov.
V preklade: menej ľudí, viac automatizácie.

„Tí, ktorí AI pochopia, naučia sa s ňou pracovať, budú firmu pretvárať. Ostatní môžu ostať bokom,“ napísal v liste zamestnancom.
Nešpecifikoval kedy a koho sa prepúšťanie dotkne, no dôrazne naznačil, že AI asistenti budú čoskoro hrať kľúčovú rolu vo všetkých divíziách.

Zamestnanci nadšení neboli.
„Nič vás nenakopne v utorok ráno viac, ako keď sa dočítate, že vašu prácu čoskoro nahradí AI,“ zaznelo v internej komunikácii zamestnancov na Slacku.

Efektivita ako fetiš

Tech priemysel má slabosť pre slovo „efektivita“. AI ju sľubuje vo veľkom – rýchlejší vývoj, menej rutiny, viac automatizácie.
Ak sa firmy posledné roky niečo naučili, tak to, že „efektívny pracovník“ v očiach korporácie často znamená: „nahraditeľný pracovník“.

A teraz prichádza aj druhá rana. Ekonomika sa ochladzuje. A práve to môže byť katalyzátorom ešte rýchlejšej AI revolúcie.
„Keď sa hospodárstvo spomaľuje, firmy sa začnú hýbať,“ hovorí Eric So z Massachusettského technologického inštitútu.
„Ale nie smerom k etike, skôr k úsporám.“

Najnovšie odhady OECD hovoria o spomalení rastu americkej ekonomiky z 2,8 na 1,6 percenta, zatiaľ čo inflácia stúpne na 3,9 percenta.
Vyššie náklady, neistota a slabší dopyt môžu viesť k tomu, že manažéri namiesto prepúšťania „s ľútosťou“ siahnu po AI riešeniach.
A ešte si za to na poradách zatlieskajú.

Už sa to začalo

IBM prepustila stovky HR pracovníkov a nahradila ich AI agentmi.
Výsledok? Úspora 40 percent v rozpočte. S
hopify a Box vyžadujú, aby zamestnanci AI využívali na dennej báze.
Meta automatizuje oddelenie risk manažmentu.
JPMorgan aj Morgan Stanley nasadzujú AI do predaja a vývoja softvéru.

Aj Amazon Web Services podľa analytikov spomaľuje investície do dátových centier – nie preto, že by neverili v AI, ale kvôli ekonomickej neistote.
Rovnaký tón volí aj Microsoft: investuje menej, ale zároveň naznačuje, že AI bude kľúčová pre „reorganizáciu pracovných tokov“.

Dario Amodei z Anthropic, jedného z najrýchlejšie rastúcich AI startupov, zašiel ešte ďalej: do piatich rokov podľa neho zmizne polovica entry-level bielych golierov.
„Ľudia tomu nechcú veriť,“ povedal pre portál Axios. „Znie to šialene. Ale už to prebieha.“

Čoraz častejšie sa skloňuje pojem agentická AI. Teda nie nástroj, ktorý pomáha človeku, ale systém, ktorý ho nahrádza.
Ako vysvetľuje D. Amodei. „Dnes AI len pomáha. Ale veľmi rýchlo začne prácu aj vykonávať. V horizonte pár rokov, možno skôr.“

Títo „agenti“ dokážu písať kód, riadiť financie, tvoriť marketingové kampane, poskytovať podporu či robiť výskum – neúnavne, okamžite a zlomkom nákladov oproti človeku. A vo firmách už reálne fungujú. Ich výroba sa navyše mení na preteky.

Mark Zuckerberg to zhrnul jednoducho: „V roku 2025 bude mať Meta a iné firmy AI, ktorá dokáže fungovať ako stredne skúsený programátor.“

A nie sú to len predpovede. Nezamestnanosť medzi čerstvými vysokoškolákmi v USA od polovice 2023 stúpla o 1,6 percentuálneho bodu – skoro trikrát rýchlejšie než celonárodný priemer. Podľa Oxford Economics sa to nedá vysvetliť len cyklickým spomalením. AI už ukrajuje z práce.

Príde bolestivé prechodné obdobie

AI nie je ako priemyselný robot, ktorý potrebuje halu, káble a údržbu. Stačí server, softvér a niekoľko promptov.
Preto sa dokáže rozšíriť rýchlejšie a do širšieho spektra profesií – od HR, cez marketing, až po právo, analytiku či IT vývoj.

„Keď sa objaví nová technológia, prechádza bolestivou fázou. Robí sa zle aj dobre,“
upozorňuje profesorka Columbia Business School Laura Veldkampová. „Ale aby sme z nej ťažili, musíme tým obdobím prejsť.“

Niektoré firmy si dajú pauzu. Iné pôjdu „all-in“. A práve tie môžu získať najväčší náskok.
„Je tu skupina firiem, ktoré sa AI snažia integrovať do svojho DNA,“ tvrdí Colette Stallbaumerová z Microsoftu.
A druhá, ktorá ešte tápe. Ale jedni aj druhí stoja pred rovnakou dilemou: buď AI ovládneš – alebo ona ovládne teba.

Amazon tvrdí, že tí, čo sa naučia s AI pracovať, pomôžu firme rásť. To isté tvrdia aj ďalšie veľké mená.
Ale medzi riadkami je jasný odkaz: nečakaj, že sa AI rozplynie ako TikTok trend. Nezmizne. Zrýchľuje.

A v čase ekonomického chladu sa AI stáva najhorúcejším spôsobom, ako šetriť.
V mene „efektivity“ prídu ďalšie výpovede. Prídu nové joby – ale iné. Možno si ich ešte nevieme ani predstaviť.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1196 times

Príspevok od používateľa MiBi »

95 % firiem zatiaľ z generatívnej AI nedokáže získať žiadnu merateľnú návratnosť.
https://fortune.com/2025/08/18/mit-repo ... ailing-cfo
XTB pozvanka ziskaj 45 eur - cez sukr. spravu
Nishin
Silver Member *
Dátum registrácie: St 31 03, 2021 8:35 am
Has thanked: 14 times
Been thanked: 49 times

Príspevok od používateľa Nishin »

MiBi napísal: Ut 26 08, 2025 7:58 am 95 % firiem zatiaľ z generatívnej AI nedokáže získať žiadnu merateľnú návratnosť.
https://fortune.com/2025/08/18/mit-repo ... ailing-cfo
Myslím, že toto je veľmi skresľovaný údaj a zatiaľ ťažko merateľný. Účtovne je napr v našej firme nemožné zmerať prínos AI, nikde sa nevedú ušetrené náklady vďaka AI. Ak sa ale začne človek pýtať individuálnych oddelení vo firme, dospeje k tomu, že preklady sa robia cez AI, efektivita práce mierne narástla, automatizácia niektorých časovo náročných repetitívnych funkcií, tiché prepúšťanie atď...
Môj odhad účtovne 0, nákladovo 5-10% pri štandardných firmách v sektore služieb.
rast
Active Member
Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
Has thanked: 39 times
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa rast »

Práca sa dnes hľadá naozaj ťažko. Vidím zúfalých ľudí vo svojom okolí aj v rodine.
Mám preto na vás otázku - ako sa toto dá legálne na Slovensku riešiť:

Predstavte si ženu - matku, ktorá potrebuje prácu na polovičný úväzok, aby mala čas venovať sa dieťaťu a jeho výchove. Ideálne by chcela home office, rozumie marketingu, grafike a podobným veciam. Ponuky síce existujú, ale väčšina zamestnávateľov chce, aby mala živnosť alebo dokonca s.r.o.

Tu však vzniká problém:

Živnosť má minimálne odvody a fixné náklady, ktoré sú príliš vysoké, ak chce zarobiť len 200 – 300, maximálne 400 EUR mesačne.

s.r.o. je možnosť - platí sa daňová licencia, treba účtovníka a ak by bola platiteľom DPH, tak je to ešte zložitejšie.

Príklad: dohodne sa so zákazníkom na cene 100 €.

Z toho ide 23 € DPH,

zo zvyšných 77 € sa platí 15 % daň z príjmu právnickej osoby,

a ak si chce vyplatiť zisk, ešte daň z dividend 7 %.

Výsledok: z pôvodných 100 € jej reálne zostane okolo 60 € alebo menej.

Cieľom pritom nie je podnikať vo veľkom, ale len si prilepšiť na zvyšujúce sa životné náklady.

Moja otázka preto znie:
Ako na Slovensku legálne fungovať v štýle tzv. gig jobov alebo mini jobov, ktoré sú bežné napríklad v USA alebo Nemecku?
Tam to funguje jednoducho a legálne, ale u nás som zatiaľ nič podobné nenašiel . Buď zamestnanie, alebo podnikanie, nič medzi tým.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 84 times
Been thanked: 44 times

Príspevok od používateľa frakan »

rast napísal: So 13 09, 2025 4:14 pm Práca sa dnes hľadá naozaj ťažko. Vidím zúfalých ľudí vo svojom okolí aj v rodine.
Mám preto na vás otázku - ako sa toto dá legálne na Slovensku riešiť:

Predstavte si ženu - matku, ktorá potrebuje prácu na polovičný úväzok, aby mala čas venovať sa dieťaťu a jeho výchove. Ideálne by chcela home office, rozumie marketingu, grafike a podobným veciam. Ponuky síce existujú, ale väčšina zamestnávateľov chce, aby mala živnosť alebo dokonca s.r.o.

Tu však vzniká problém:

Živnosť má minimálne odvody a fixné náklady, ktoré sú príliš vysoké, ak chce zarobiť len 200 – 300, maximálne 400 EUR mesačne.

s.r.o. je možnosť - platí sa daňová licencia, treba účtovníka a ak by bola platiteľom DPH, tak je to ešte zložitejšie.

Príklad: dohodne sa so zákazníkom na cene 100 €.

Z toho ide 23 € DPH,

zo zvyšných 77 € sa platí 15 % daň z príjmu právnickej osoby,

a ak si chce vyplatiť zisk, ešte daň z dividend 7 %.

Výsledok: z pôvodných 100 € jej reálne zostane okolo 60 € alebo menej.

Cieľom pritom nie je podnikať vo veľkom, ale len si prilepšiť na zvyšujúce sa životné náklady.

Moja otázka preto znie:
Ako na Slovensku legálne fungovať v štýle tzv. gig jobov alebo mini jobov, ktoré sú bežné napríklad v USA alebo Nemecku?
Tam to funguje jednoducho a legálne, ale u nás som zatiaľ nič podobné nenašiel . Buď zamestnanie, alebo podnikanie, nič medzi tým.
Práca na dohodu na Slovensku je forma zamestnávania mimo štandardného pracovného pomeru, určená na občasné alebo príležitostné práce.
Existujú tri hlavné typy: Dohoda o vykonaní práce (na výsledok, max. 350 hodín/rok), Dohoda o brigádnickej práci študentov (pre študentov do 26 rokov, max. 20 hodín/týždeň), a Dohoda o pracovnej činnosti (na činnosť, max. 10 hodín/týždeň v priemere). Každá dohoda vyžaduje písomnú formu, musí stanoviť rozsah práce, odmenu a čas.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

rast napísal: So 13 09, 2025 4:14 pm Živnosť má minimálne odvody a fixné náklady, ktoré sú príliš vysoké, ak chce zarobiť len 200 – 300, maximálne 400 EUR mesačne.
Nebude platiť žiadne odvody (iba zdravotný cca 120 e mesačne) pokiaľ neprekročí určitý limit:
Minimálny vymeriavací základ: 652,00 € mesačne ( x 12 = 7824 € ročne za 2025)

Tieto sumy sa odvíjajú od priemernej mzdy v národnom hospodárstve za rok 2023 (1 383 €) a platia pre odvody od 1. 1. 2025 do 31. 12. 2025.
Až ked prvý krát zarobí viac ako je tento limit, príde jej na druhý rok v lete zo SP kolko musí platiť odvody.

Platiteľom DPH sa stávaš až ked obrat za posledných 12 mesiacov presiahne sumu 50 000 €.

Pre sro vie robiť za minimálne odvody pár desiatok € mesačne ( len odmena konateľa).
Nevýhoda: daň. licencia, dvojité účtovníctvo
Výhoda: do nákladov môžeš dať takmer všetko...mobil, auto...

Výhoda SZČO: žiadne účtovníctvo ked využiješ paušálne náklady 60%.

Len pozor: raz ked pôjde do dôchodku, tak jej vyjde malý, alebo žiadny dôchodok
( na dôchodok treba mať min. 15 rokov uznaných a na minimálny dôchodok treba 30 rokov)
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 213 times
Been thanked: 512 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

JUGGLER napísal: So 13 09, 2025 4:46 pm
rast napísal: So 13 09, 2025 4:14 pm Živnosť má minimálne odvody a fixné náklady, ktoré sú príliš vysoké, ak chce zarobiť len 200 – 300, maximálne 400 EUR mesačne.
Nebude platiť žiadne odvody (iba zdravotný cca 120 e mesačne) pokiaľ neprekročí určitý limit:
Minimálny vymeriavací základ: 652,00 € mesačne ( x 12 = 7824 € ročne za 2025)

Tieto sumy sa odvíjajú od priemernej mzdy v národnom hospodárstve za rok 2023 (1 383 €) a platia pre odvody od 1. 1. 2025 do 31. 12. 2025.
Až ked prvý krát zarobí viac ako je tento limit, príde jej na druhý rok v lete zo SP kolko musí platiť odvody.

Platiteľom DPH sa stávaš až ked obrat za posledných 12 mesiacov presiahne sumu 50 000 €.

Pre sro vie robiť za minimálne odvody pár desiatok € mesačne ( len odmena konateľa).
Nevýhoda: daň. licencia, dvojité účtovníctvo
Výhoda: do nákladov môžeš dať takmer všetko...mobil, auto...

Výhoda SZČO: žiadne účtovníctvo ked využiješ paušálne náklady 60%.

Len pozor: raz ked pôjde do dôchodku, tak jej vyjde malý, alebo žiadny dôchodok
( na dôchodok treba mať min. 15 rokov uznaných a na minimálny dôchodok treba 30 rokov)

to uz len bolo, novy konsolidacny balicek zavadza od 1.07.2026 minimalny 131 eur odvod do socialnej poistovne pre vsetkych. https://x.com/Peter_Furmanik/status/1966052422360678430
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
rast
Active Member

ďakujem za info. Na dohodu nezamestnávajú, chcú faktúru. Bola zamestnaná na dohodu, no okradli ju – dali jej výpoveď spätne, musela si doplatiť zdravotné poistenie a krátili jej rôzne položky. Za ten stres to nestojí. A to som tú firmu považoval za serióznu, keďže má sídlo v centre Bratislavy.

Preto neviem, aká forma existuje, keďže fyzická osoba fakturovať nesmie. Na dôchodok od štátu sa v akejkoľvek forme rozhodne nespolieha – nemá to zmysel. Ak niečo dostane, dobre, ak nedostane, nič s tým nenarobí. Pracovala a odvádzala odvody dlhé roky, všetko 100 % legálne, nikdy nič „na ruku“. Je puntičkárka, a práve takíto ľudia to majú v živote veľmi ťažké.

Problémom sú tieto príležitostné brigády tu a tam. Preto hľadám, akú formu zákon ponúka. Môže totiž nastať obdobie sucha, problémy s dieťaťom, ktoré má svoje vlastné zdravotné či iné ťažkosti, a odvody by stále tiekli, aj keby nemala z čoho zaplatiť. Neviem, či tá byrokracia stojí za to – stále aktivovať a deaktivovať živnosť a podobne, s tým nemám žiadne skúsenosti.

S nákladmi sa nechce zapodievať – auto nemá a ani nemá šancu si naň zarobiť. Jeden počítač za 500 € raz za päť rokov tiež veľký náklad neurobí.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: So 13 09, 2025 5:39 pm to uz len bolo, novy konsolidacny balicek zavadza od 1.07.2026 minimalny 131 eur odvod do socialnej poistovne pre vsetkych.
Máš pravdu!
Preto Miháľ povedal, že vláda pácha na živnostníkoch genocídu. :shock:

Od polovice roka 2026 ( ak prejde konsolidačný balík) budú SZČO aj s malým, či príležitostným príjmom platiť povinne:
- minimálny odvod do Sociálnej poisťovne 131 €
- minimálny zdravotný odvod ( ten bude v 2026 cca 122 €)
- to je spolu: 253 € mesačne

Doteraz museli platiť len minimálnu zdravotku, čo je toho roku 107 € mesačne.

To bude likvidačné pre takých ako sú finanční poradcovia, poisťováci a pod.
Vláda ich naženie do eseročiek, kde budú platiť minimálnu daňovú licenciu 350€ a viesť podvojné účtovníctvo.
Som zvedavý, či sa spravia zmeny aj v tom, že konateľ eseročky môže platiť zlomok odvodov ako doteraz.

Vláda vyhlásila vojnu drobným SZČO a chce aby boli zamestnancami, alebo eseročkári !

- pre živnostníkov s príjmami nad 715 € mesačne (8580€ v 2025) budú minimálne odvody od 1.1.2026:
- 303 € mesačne Sociálka
- 122 € mesačne zdravotka
- Spolu: minimálne 425 € mesačne

Teda ak živnostník zarába len okolo 800-1000 € mesačne, tak minimálne polovicu musí odvádzať, či zarobil, alebo nie...

Tu o tom Miháľ rozpráva: https://www.youtube.com/watch?v=gTj1jJ-wVis

Bývalý minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál hovorí, že konsolidačné opatrenia Ficovej vlády najviac zasiahnu malých živnostníkov.
V rozhovore s Mariannou Onuferovou tiež vysvetľuje, že aj zamestnanci s hrubou mzdou okolo 2500 eur, čo je polovica Bratislavy, sa budú mať horšie. Už vlani im vláda znížila daňový bonus na dieťa a teraz aj odpočítateľnú položku na daňovníka.
rast
Active Member

Tak malé s.r.o. platia už teraz takmer polovicu z toho, čo fakturujú s DPH.

Príklad:
Cena práce je 100 € s DPH, teda 81,30 € + 23 % DPH.
Z tejto sumy firma odvádza 15 % daň z príjmu, čo je -12,20 €.
Po zdanení jej zostane 69,10 €.
Ak si konateľ vyplatí zisk ako dividendu, platí ešte 7 % daň, takže mu ostane približne 64,27 €.
To je len niečo vyše tretiny pôvodnej fakturovanej sumy.

A to ešte musí zaplatiť zdravotné odvody (keďže na úrade práce asi byť nemôže, alebo môže?).
Z toho, čo mu zostane, si musí odkladať aj na dôchodok.

Jednoducho tu podľa mňa chýba transparentný spôsob, ako legálne zarobiť napríklad 5–6 tisíc ročne, bez strachu, že človek bude robiť len na dane a odvody.

Ideálne by bolo, keby existovalo nezdaniteľné minimum pre fyzické osoby pri takýchto minijoboch. Takýto systém by bol férový a motivujúci – ľudia by mohli pracovať legálne, firmy by nemuseli hľadať obchádzky a štát by mal prehľad o príjmoch, namiesto toho, aby ich tlačil do šedej ekonomiky.
Murosik
Silver Member *
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 56 times

Príspevok od používateľa Murosik »

Tak z tebou navrhnutej situacie ti trochu nechapem. Pises o potrebe mat účtovníka a ako je to este horsie, ked účtuje DPH. Ale zaroven pises ako ide o male zárobky. V taktom pripade teda nedosiahneš potrebný obrat a nebudes registrovaný ako platca DPH. Problém vyriešený.

Rovnako to je s tým ako píšeš, zme z oddanej služby za 100€ tvorí DPH 23%. To nie je oravda pri tak malej tržbe. Nie si predsa platca DPH, tak fakturuješ bez DPH.

A rovnako zle uvádzaš pri s.r.o. Aj ostatné danmovo odvodové zaťaženie. Typicky sa dostanes niekam na zatazenie na urovni cca 17%. To nie je nič hrozné
rast
Active Member

Nie, problém je v tom, že niektoré firmy chcú spoločnosť, ktorá je platcom DPH, nie neplatcu.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Lenže takto nič nevyriešiš, ked na všetko budeš argumentovať podmienkami, že chcú platcu dph, chcú fakturovať a pod.
Pošlite špekulantov do teplých krajín a hľadajte normálnych. Ste v Bratislave preboha, nie v hladovej doline.
rast napísal: Ne 14 09, 2025 8:45 am Tak malé s.r.o. platia už teraz takmer polovicu z toho, čo fakturujú s DPH.

Príklad:
Cena práce je 100 € s DPH, teda 81,30 € + 23 % DPH.
Z tejto sumy firma odvádza 15 % daň z príjmu, čo je -12,20 €.
Po zdanení jej zostane 69,10 €.
Ak si konateľ vyplatí zisk ako dividendu, platí ešte 7 % daň, takže mu ostane približne 64,27 €.
To je len niečo vyše tretiny pôvodnej fakturovanej sumy.
Podľa mňa máš skreslené predstavy.
Platcom dph sa staneš až ked sú tržby viac ako 50 000 za posledných 12 mesiacov.
Čiže ani pri fakturácii 4000 mesačne by daná osoba dph neplatila.
Okrem toho dph platí firma ktorej by Fa účtovala. Fakturujúci len odvádza dph štátu.
Za to však má vratky DPH ...ale kašlať na to, lebo neviem načo tu rozoberať dph
rast napísal: Ne 14 09, 2025 8:45 am
A to ešte musí zaplatiť zdravotné odvody (keďže na úrade práce asi byť nemôže, alebo môže?).
Z toho, čo mu zostane, si musí odkladať aj na dôchodok.
Eseročka je samostatný podnikateľský subjekt. Je to právnická osoba.
Nie je to fyzická osoba - nemusí platiť žiadne odvody.
Ak tvoja ,,žena-matka,, bude konateľkou a nevypláca si žiadnu odmenu za tú funkciu, nemusí platiť žiadne odvody.
Ak si platí dobrovoľné zdravotné poistné...OK. Ak je poistenec štátu (na materskej, alebo úrade práce..tiež je to podľa mňa ok).
len nemože byť zamestnacom svojej eseročka, lebo vtedy by musela platiť ako zamestnanec.
rast napísal: Ne 14 09, 2025 8:45 am Jednoducho tu podľa mňa chýba transparentný spôsob, ako legálne zarobiť napríklad 5–6 tisíc ročne, bez strachu, že človek bude robiť len na dane a odvody.
Však ti napísal frakan, že môže pracovať na dohodu.
To čo píšeš vôbec nie je pravda.
rast napísal: Ne 14 09, 2025 8:45 am
Ideálne by bolo, keby existovalo nezdaniteľné minimum pre fyzické osoby pri takýchto minijoboch.
Takýto systém by bol férový a motivujúci – ľudia by mohli pracovať legálne, firmy by nemuseli hľadať obchádzky a štát by mal prehľad o príjmoch, namiesto toho, aby ich tlačil do šedej ekonomiky.
nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka predstavuje pre rok 2025 sumu 5 753,79 eura.
https://podpora.financnasprava.sk/83024 ... a-rok-2025

Len ty proste píšeš o nejakej X osobe, bez definície, či priletela z marsu, alebo je na materskej, na dôchodku, na úrade práce, študent a pod.

Nie som odborník, všetko sa však dá naštudovať alebo sa spýtať odborníkov, ale podľa mňa riešenie je.

P.S. Moja dcéra chodí brigádovať popri škole a zarobí 400-500 mesačne... nemusí platiť, žiadne dane...ani nevie, čo sú to odvody :)
rast
Active Member

Bratislava je len pozlátko – tu sa bežne platí suma blízko k minimálke.

Na úrade práce by nemala byť, pretože vykonáva sústavnú činnosť, t. j. má príjem alebo podniká.

Ja neviem, či píšem ako hotentot, ale jednoducho firma, ktorá potrebuje tu a tam občas niečo, vás jednoducho nezoberie na dohodu. Prečo tomu neveríte?

Ako brigáduje – legálne alebo na ruku? Faktúru vystaviť určite nemôže ako fyzická osoba (FO). Ak by pracovala na dohodu, musí platiť odvody aj dane. Dohoda je oslobodená od sociálnych odvodov len do 200 eur mesačne, ak sa nemýlim.

Neviem, aké informácie sem mám dať, preto som napísal len to, že ide o ženu s jedným dieťaťom (aby bolo jasné, že má nárok na daňový bonus) a aby bolo pochopiteľné, prečo hľadá prácu brigádneho charakteru – najmä z časového hľadiska.

Predstavte si napríklad, že nejaký e-shop potrebuje správu, opravu, úpravu alebo overenie textu – jednoducho nehmotné služby. Dajme tomu, že za týždeň ponúka 40 eur. Ich podmienkou je jedine faktúra. Takmer 100 % takýchto e-shopov neakceptuje pracovný pomer na dohodu, pretože pre jednu službu týždenne by si zbytočne komplikovali život s dohodami. A keďže potrebujú tento náklad dostať do účtovníctva, v žiadnom prípade nebudú posielať hotovosť len tak „na ruku“.

K tej DPH a s. r. o. ešte toto:
Ľudia si neuvedomujú, že DPH je skrytá daň. Prečo sa sťažujú, že sa zvýšila, keď vraj ide o „pohodu, brnkačku“?

Z iného súdka – napríklad IT-čkár, ktorý je na voľnej nohe a zarába menej ako 50 000 eur, pretože programuje pre zahraničie. Tam je limit pre povinné DPH nižší, okolo 14 000 eur.
Ale aj keby sme pripustili, že na Slovensku zarobí 50 000 eur alebo viac a musí byť platcom DPH, tak si predstavte tento scenár:

zákazník zaplatí 100 eur,

pri DPH 25 % IT-čkár uvidí len 80 eur,

z toho ešte platí daň z príjmov právnických osôb (-21 %) a následne daň z dividend (-7 %).

Výsledok? Z pôvodných 100 eur mu zostane približne 57,60 eur.

Možno to trochu pletie moju problematiku, že som sem uviedol aj tento príklad výpočtu.
Ľudia často tvrdia, že s. r. o. je výhodnejšia, ale podľa mňa je to len na prvý pohľad. Keď sa to celé rozpočíta, až také ružové to vôbec nie je.
rast
Active Member

Ešte k tej dohode – čerstvá skúsenosť.
Osoba robila „špinavú prácu“ v centre Bratislavy. Zavolali ju vždy, keď potrebovali pomocnú ruku, inak sa neozvali. Dohodu ukončili skôr, než o tom vopred informovali, čo podľa mňa znamená, že nedodržali zákon.

Zápočtový list nedoručili, bez neho úrad práce osobu nezaeviduje, a pokiaľ mám dobré informácie, potrebuje ho aj nový zamestnávateľ. Mám pocit, že firma v centre Bratislavy to úmyselne naťahovala z pomsty.

Výsledok je ten, že teraz si musí dotyčná osoba doplatiť minimálne zdravotné poistenie z vlastného vrecka.

Nebudem menovať firmu, kým je to ešte v riešení, ale takto vyzerá realita v Bratislave – firma, ktorá sa topí v peniazoch, ale charakter manažmentu je, žiaľ, taký, aký je.

A to naozaj veľmi motivuje...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

rast napísal: Po 15 09, 2025 8:27 am
Ja neviem, či píšem ako hotentot, ale jednoducho firma, ktorá potrebuje tu a tam občas niečo, vás jednoducho nezoberie na dohodu.
Prečo tomu neveríte?

Ako brigáduje – legálne alebo na ruku? Faktúru vystaviť určite nemôže ako fyzická osoba (FO).
Ak by pracovala na dohodu, musí platiť odvody aj dane. Dohoda je oslobodená od sociálnych odvodov len do 200 eur mesačne, ak sa nemýlim.

Ja ti verím, ale neviem čo chceš. Treba hľadať.
Moja dcéra si sama našla brigádu, chcela si niečo zarobiť.
Nemala ani 18, je študentka gymka a nie je to brigáda na prázdniny.
Robí ked ju firma potrebuje - čašníčku, pri kase, aj upratovačku, proste dievča pre všetko.
Robí vtedy kedy jej to vyhovuje. S tým sa musel majiteľ zmieriť, hoci by ju chcel viac využiť.
Má podpísanú nejakú zmluvu, ale sama nevie akú. Ja sa jej do toho nestarám.

Ináč, ked chodím po meste, tak kadekde vidím nápisy, že ,,prijmeme pomocnú silu,, a pod.
Považujem za scestné, aby si firma kládla podmienky, že chce Fa a pod.
Pri nejakej vážnej práci OK, ale pri práci za min. mzdu by mali byť radi, že niekto je ochotný pomáhať.

Takisto v miestnych supermarketoch vidím robiť študentov. Aj v kasách, aj dokladať tovar.
Ja sám ked som bol študent, robil som kadekde: v potravinách, v tlačiarni, vykladal som vagóny a pod.
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 58 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Vigrem »

rast, je to komplikovana situacia a drzim palce.

Ak prejdu konsolidacne opatrenia tak, ako su nastavene, ze zivnosti budu musiet platit socialne odvody bez ohladu na obrat, potom sa v pripade, ktory popisujes, neoplatia. Rovnako tak sro - musis platit uctovnictvo, mas s tym administrativu a zrusenie nie je take jednoduche.

Moja rada: odporucam bud pouzit sro niekoho ineho, nejakeho znameho, cez ktoru by fungovala fakturacia, alebo, ked toto nie je moznost, prijat, ze sa fakturovat neda a skusit sa poobzerat po niecom, co fakturaciu nevyzaduje. Ina prakticka moznost mi bohuzial nenapada.
Moja appka na sledovanie vydavkov: cashiary.com
rast
Active Member

Ide o to, že ja mám pomerne stabilnú prácu, nemením zamestnania, takže som ani nečakal takéto brutálne príbehy, aké od nej počúvam o tom, čo zažívala.

Nie je to pritom žiadna lenivosť z jej strany – rozum mi zostáva stáť nad tým, ako na tom pracovisku zaobchádzali s ľuďmi (kde už, našťastie, nepracuje). Ja by som nemal gule takto podraziť niekoho ženu, dcéru, matku, sestru a podobne.

Ešte by som to možno pochopil, ak by šlo o vzťah muž – muž, podnikateľ proti podnikateľovi, predsa len chlapi bývajú tvrdší...

No ale čo už – poučenie do života, život ide ďalej.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

rast napísal: So 13 09, 2025 4:14 pm Mám preto na vás otázku - ako sa toto dá legálne na Slovensku riešiť:
Moja otázka preto znie:
Ak sa jedna o graficke dielo, neslo by to riesit cez licencnu zmluvu ?
Je to zmluva, ktorou autor alebo vlastník práv poskytuje licenciu (právo používať dielo) tretej strane.
Za poskytnutie licencie ti platia licenčný poplatok (honorár).

Ako sa platia dane a odvody z licenčných poplatkov?
1. Ak si fyzická osoba, nie podnikateľ (nepodnikateľ):
Licenčný poplatok sa považuje za príjem z autorských práv.
Platí sa z neho zrážková daň 15 %.
Zdravotné odvody (14 %) platí platiteľ príjmu (ten, kto ti platí).
Sociálne odvody sa neplatia (ak nevznikne povinnosť z iných príjmov).
Nemusíš podávať daňové priznanie, ak nemáš iné príjmy.

https://www.trend.sk/financie/licencna- ... or-detaily
https://ludskourecou.sk/2013/10/licencn ... -eserocky/
rast
Active Member

Vďaka, posuniem informáciu ďalej. Vyzerá to tak, že jediný kameň úrazu bude ochota firiem takto platiť, ale znie to veľmi moderne a kreatívne (za kreatívnu prácu). Ešte raz, ďakujem.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Povinné odvody sú nastavené zákerne.

Mihal dnes v https://index.sme.sk/c/23552562/poradca ... diera.html odpovedal na otazky

Poďme si prejsť riešenia, ktoré môžu využiť živnostníci zarábajúci viac než pár stoviek mesačne. Ak niekto zarába len pár stoviek, napríklad rodič na rodičovskej dovolenke, často ide o príležitostnú prácu z domu. Napíše text, poskytne konzultáciu a vyfakturuje 100 až 300 eur mesačne. V takom prípade sa naozaj neoplatí zakladať si s. r. o. Možno to niekto rieši cez s. r. o. známeho, ale pri takomto nízkom príjme veľa možností nie je.

Pre nich existuje iné riešenie. Nerád to hovorím, lebo keď som kedysi upozornil na podobnú medzeru pri daňovom bonuse na deti, rýchlo ju zalátali, dokonca retroaktívne. No poviem to. Je to jednoduché a mnohí na to prišli.

Ide o pozastavovanie živnosti, presnejšie, pozastavovanie činnosti. Ak človek naozaj robí len drobne a napríklad dva či trikrát do roka niečo vyfakturuje, nemusí mať živnosť otvorenú celý rok. Väčšinu roka ju môže mať pozastavenú.

Keď je pozastavená, nové sociálne odvody neplatí, lebo poistenie v Sociálnej poisťovni je prerušené. Platiť bude len za obdobie, keď je živnosť aktívna. Môže ísť o niekoľko týždňov v roku. Zaplatí len alikvotnú časť z mesačných 131 eur. Ak by mal živnosť otvorenú jediný deň v roku a v ten deň vystavil faktúru, alikvotná časť by bola približne 5 eur.

Pozastavenie živnosti ale nie je zadarmo. Stojí štyri eurá. Obávam sa, že to zdražie. Sledujte to. Keď sa začnú živnosti vo veľkom pozastavovať, súčasná moc na to zrejme zareaguje a poplatok zvýši, možno na desiatky eur.

Ak nejde o pozastavenie živnosti a človek funguje na autorských zmluvách, môže do Sociálnej poisťovne prísť, prihlásiť sa, odhlásiť sa a byť aktívny len niekoľko dní v mesiaci.

Na Slovensku je ešte niekoľko desaťtisíc ľudí, ktorí dostávajú autorské honoráre za rôzne drobné činnosti podľa autorského zákona. Nie sú to len veľkí spisovatelia. Ide o množstvo ľudí zo zábavného priemyslu, z filmu, hudby a podobne.

Sú to naozaj desaťtisíce osôb so skromnými honorármi. Autorská činnosť nie je krytá žiadnym „autorským úradom“ ako živnosti živnostenským úradom. Našťastie neexistuje. Je to z tohto pohľadu veľmi slobodná činnosť.

Vo vzťahu k Sociálnej poisťovni to funguje tak, že autor príde a čestne vyhlási, že činnosť nevykonáva. Potom príde znova a vyhlási, že ju vykonáva. Môže to opakovať dookola. Jeden deň povie, že nevykonáva, druhý deň, že vykonáva. Je to čisto jeho vec, bez limitov a obmedzení.
rast
Active Member

Ďakujem za zdieľanie, MiBi. Je extrémne zaujímavé, že v takej pokročilej dobe, keď každý velebi a uznáva AI viac ako Boha, stále neexistuje normálny, transparentný a priamočiary spôsob, ako byť ‚mikroživnostníkom‘ – teda zarobiť pár stoviek, čo dnes už naozaj nie je veľa.
Napísať odpoveď

Návrat na "Pracovne ponuky , ponuky spoluprace - trading , investing"