Ceny nehnutelnosti v SR

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2029 times
Been thanked: 2501 times

Re: Ceny nehnutelnosti v SR

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Glogol napísal: Po 06 10, 2025 7:11 pm Tipnime si ako to dopadne - nemám celý článok pozriem asi inde čo to vlastne je https://www.trend.sk/ekonomika/brusel-z ... e-prekazky

Brusel pripravuje plán na riešenie bytovej krízy v Európskej únii, ktorý bude obsahovať opatrenia proti špekuláciám na realitnom trhu.
V Európe niet miesta pre sebeckú špekuláciu s niečím tak základným, ako je bývanie,“ uviedol eurokomisár pre bývanie Dan Jørgensen a zdôraznil potrebu riešiť „finančnú orientáciu“ európskeho bytového fondu.

Podľa Eurostatu ceny nehnuteľností v EÚ od roku 2010 stúpli takmer o 60 percent, kým nájomné sa zvýšilo o takmer 30 percent.
Odborníci tento nárast pripisujú prudkému spomaleniu výstavby verejných nájomných bytov a rastúcemu množstvu špekulatívnych praktík v mestách, kde dostupné bývanie výrazne ubudlo.

Zase idú eurobyrokrati celoeurópsky riešiť niečo, s čím by sa mala každá krajina vysporiadať sama.
Sú tam obrovské regionálne rozdiely, takže žiadne celoplošné opatrenie nedáva zmysel
Strašne mi pripomínajú komunistov - neomarxisti.

A ked píšu, že ceny v EU za 15 rokov stúpli o 60% a nájomné o 30%, tak v EU ceny stúpli len o biedných 3% p.a. ( čo je menej ako dlhodobý priemer)
a nájomné stúpa len o 1,68% p.a. čo je menej ako inflácia !

Po započítaní kumulatívnej inflácie 40% de facto reálne ceny bytov stúpli len o 20%(+1,16% p.a.), pričom reálne nájomné kleslo !

Napr. v Nemecku vraj krachujú developeri, lebo rast cien stavebných materiálov a energií + vysoké náklady na financovanie,
ktoré spôsobil prudký nárast úrokov v 2023-2024 zabrzdil dopyt po nových bytoch.
Zároveň však treba státisíce nových, hlavne sociálnych bytov ( podľa mňa aj kvôli nárastu migrácie v posledných rokoch).
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
stary gambler
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

JUGGLER napísal: Ut 07 10, 2025 7:46 pm
Glogol napísal: Po 06 10, 2025 7:11 pm Tipnime si ako to dopadne - nemám celý článok pozriem asi inde čo to vlastne je https://www.trend.sk/ekonomika/brusel-z ... e-prekazky

Brusel pripravuje plán na riešenie bytovej krízy v Európskej únii, ktorý bude obsahovať opatrenia proti špekuláciám na realitnom trhu.
V Európe niet miesta pre sebeckú špekuláciu s niečím tak základným, ako je bývanie,“ uviedol eurokomisár pre bývanie Dan Jørgensen a zdôraznil potrebu riešiť „finančnú orientáciu“ európskeho bytového fondu.

Podľa Eurostatu ceny nehnuteľností v EÚ od roku 2010 stúpli takmer o 60 percent, kým nájomné sa zvýšilo o takmer 30 percent.
Odborníci tento nárast pripisujú prudkému spomaleniu výstavby verejných nájomných bytov a rastúcemu množstvu špekulatívnych praktík v mestách, kde dostupné bývanie výrazne ubudlo.

Zase idú eurobyrokrati celoeurópsky riešiť niečo, s čím by sa mala každá krajina vysporiadať sama.
Sú tam obrovské regionálne rozdiely, takže žiadne celoplošné opatrenie nedáva zmysel
Strašne mi pripomínajú komunistov - neomarxisti.

A ked píšu, že ceny v EU za 15 rokov stúpli o 60% a nájomné o 30%, tak v EU ceny stúpli len o biedných 3% p.a. ( čo je menej ako dlhodobý priemer)
a nájomné stúpa len o 1,68% p.a. čo je menej ako inflácia !

Po započítaní kumulatívnej inflácie 40% de facto reálne ceny bytov stúpli len o 20%(+1,16% p.a.), pričom reálne nájomné kleslo !

Napr. v Nemecku vraj krachujú developeri, lebo rast cien stavebných materiálov a energií + vysoké náklady na financovanie,
ktoré spôsobil prudký nárast úrokov v 2023-2024 zabrzdil dopyt po nových bytoch.
Zároveň však treba státisíce nových, hlavne sociálnych bytov ( podľa mňa aj kvôli nárastu migrácie v posledných rokoch).
pristahovalci byvaju vzdy len v kontajnerych na okraji daneho meste v Nemecku to nie je problem , problem je z ich je uz cez 25 povodneho obyyvalestva....... spominate si na Ficove vyroky, ze ziadnych migrantov, aj ked to tak pravda v reali nie je, uz aj z Nepalu skupinyky mladych muzov pracuju u nas, samozrejme vyhodne pre zamestnavtela, cudzinec, vzdy taha kratsi koniec pre dany stat, je to nevyhodne pre neho to je jasne, ale ze kradne pracu damacim je tiez jasne, ze prisieva k zachovaniuHDP je tiez jasne, tak si vyberte, co je z toho prospesne.... pridam moj nazor ja by som ich tú nechcel , kradne mzdu..... nie som podnikatell,..... som podnikal... potrebujem ich dalsich 200.000 ludi nemam obsadenie prevadzky neviem zabezpecit udrzatenost prevdzky , ze uz byvaju ti imagrnaati v kontajnerovych domom a pokial sa tu etabluju, vyvola dasie dosledk nikto nevidi,Mesta Galanta, Sala by urcite vedeli o com hovorim..... Chyba vizia,,,,, smerovanie.... zial takych vodcov na Slovensku nemame, aj keby si da vlady dostala opozicia, ci sa taky narodia???? ja uz budem urcite po smrti
xerces
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 30 times

Príspevok od používateľa xerces »

jaroslav80 napísal: Pi 03 10, 2025 8:49 am
xerces napísal: Pi 03 10, 2025 1:28 am Ja by som si rad postavil dom ale mam problem zohnat dobry pozemok. Pritom v okoli su rozsiahle polia na ktorych by sa mohlo stavat ale je tam milion vastnikov a obcas aj stat.
To, kolko ja naokolo poli a ci tie polia maju jedneho vlastnika alebo 50 je irelevantne. Lebo monopol statu (a dojna krava na peniaze pre lokalnych uradnikov) je ta moc, ze zaradenim nejakej casti prazdnych poli do rozvojoveho uzemneho planu obce/mesta odrazu v momente jedinym razitkom zvysia cenu tych pozemkov 20-nasobne. A len "vyvoleni" vedia par rokov dopredu, ktore polia v blizkosti dediny/mesta to budu a kde sa im oplati skupit spekulativne nieco.
Pole, ktore nemas zaradene v uzemnom rozvojovom plane obce je len pole. Ale ak uz tam ma obec uzemny plan vystavby, potom je priechodne, aj ked s vybavovackami, napriklad zmena pozemkov z travnatych porastov alebo dokonca aj z ornej pody na stavebne pozemky.
Na poliach mimo uzemneho planu obce ti nikto taku zmenu ucelu pozemku nedovoli. Ze z ornej pody na stavebny. Este ti povedia, ze celkovy uhrn ornej pody SR sa nemoze len tak jednoducho zmenit, lebo tebe sa zachcelo.
Tie polia o ktorych som pisal, su v uzemnom plane vystavby.
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 116 times
Been thanked: 298 times

Príspevok od používateľa Glogol »

Zdá sa ze praskanie bulbliny leti ….
https://www.aktuality.sk/clanok/obpIijn ... a-bublina/
Pointa ….
V Košickom kraji, kde podľa nich tri štvrťroky rástli ceny viac než päťpercentným tempom, evidujú počas leta 2025 pokles o 3,9 percenta. Ceny mierne - o 0,4 percenta - poklesli aj v Banskobystrickom kraji.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 213 times
Been thanked: 512 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"