INFLÁCIA
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 64 times
Re: INFLÁCIA
Este nieco, ak by si to napisal o Svajciarsku tak aj pochopim, tam je totiz taky vtipny problem, ze ludia z pohranicnej oblasti v CH radi cestuju za lacnym masom do FR, lenze je tam vtipny limit, colny limit, ktory moze 1 obcan preniest cez hranice a teraz sa podrzte - je to 1 cely kilogram. Takze ak mate napriklad 950gramov kuracich prs v taske, a vedla sedadla mate nedojedeny kebab, a zaroven colnik nema svoj den, moze to byt celkom mastna pokuta (resp clo).
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2029 times
- Been thanked: 2501 times
americká inflácia nie je na tom tak zle. Ceny sú vyššie pri bývaní...
-
12gb54as
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 27 times
Áno, a vôbec sa nezmenila. Btw mlieko tam je 1,32€. Ale nezmenilo sa ani to za 1,9€, čo si sa pokúšal „sabotovať"jaroslav80 napísal: ↑So 22 03, 2025 11:32 pmZvysil som tam cenu za liter mlieka v Parizi z 1.90 na 1.95 a nemusel som tam zadat ani emailovu adresu, len to odkliknut.12gb54as napísal: ↑So 22 03, 2025 10:31 pm Tu si viete pozrieť ceny potravín, služieb v rôznych krajinách.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/
milk Paris.JPG
We greatly value your input and appreciate your effort in helping us maintain accurate and up-to-date data.
Please note that your contributions may not be immediately visible on the website. To ensure the reliability of our data, it often takes input from multiple contributors to adjust or validate a data point. Additionally, for quality control purposes, we only count each contributor’s most recent submission for any given data point. This means that while every contribution matters, only your latest data entry will be reflected in our system.
Your efforts help us provide the most accurate cost of living data possible. Thank you for being part of the Numbeo community!
-
dusantt
- Platinum Member ***
Slovnske mlieko, ktore som nevidel na Slovensku som nasiel v Cesku v Alberte. Uz si nepamatam presnu znacku, ale cena bola 30kc ak sa nemylim, mozem pozriet blok, mam ho v appke. v BIO kvalite, co je nie zla cena, cca 1,20eur za liter.
Co ma prekvapilo v oblasti Provensalska je cena pomarancov, vyssia ako u nas, pricom sa tam pestuju.
Co ma prekvapilo v oblasti Provensalska je cena pomarancov, vyssia ako u nas, pricom sa tam pestuju.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 229 times
- Been thanked: 171 times
Neviem ako u teba, ale u mna ked otvorim tu stranku a navolim France a city Paris - tak u mlieka mi to ukaze maximum 1.95. A ked som ju prvy krat otvoril, bolo tam maximum 1.90, ktore som nasledne zmenil obycajnym Edit.
-
12gb54as
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 27 times
Cena sa ale nezmienila, preto co som citoval.
Kazdopadne s tymi cenami si si vymyslal. Dokazazuju to tato a podobne stranky, dokonca tu niekto hodil osobnu skusenost.
Viac tu spamovat netreba z mojej strany.
Kazdopadne s tymi cenami si si vymyslal. Dokazazuju to tato a podobne stranky, dokonca tu niekto hodil osobnu skusenost.
Viac tu spamovat netreba z mojej strany.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Problem je, ze tu osobnu skusenost som napisal ja, zil som totiz pocas poslednych dvoch rokov v suhrne 8 tyzdnov v Parizi a chodieval som tam do viacerych obchodov nakupovat potraviny a jedlo som si platil sukromnou a nie firemnou kartou, tak som si vsimal ceny. Napriklad v potravinach vo Versailles som nasiel lepsie ceny, nez v predmesiach blizsie centru, aj ked to boli zapadnutejsie predmestia.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Mal si appku? Tam byvaju zlavy..
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Isiel som dnes po chodniku okolo masiarstva, tak som cvakol vyklad (predmestie Pariza), aby ste mi verili, ze ohladom cien masa sa na SK mame ako prasata v zite. Boli tam piati zakaznici a dvaja masiari ich nestihali obsluhovat; takze ziadne superluxusne bio-masiarstvo kde obsluzia jednu panicku za hodinu.
Samozrejme ak by som 10 minut slapal mimo obytnu zonu, v meganakupnom centre presiel okolo 30 obchodov s kabelkamy do megapotravin, kde by som 5 minut hladal regale s masom, tam by som vakuovo zabalene v igelite nasiel aj nejake maso len o 50% drahsie ako v beznom supermarkete na SK. Ale drviva vacsina ponuky masa by bola aspon 3 nasobne drahsia, nez co najdem v 80% masiarstiev na SK.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Škoda, že nevieme porovnať rovnaké mäso, ale aj tak vidno závratné rozdiely.
Napr. ja kupujem slovenské farmárske kurča v Lidli cca za 3,5€ za kg a u teba na obrázku vidím 16,40€ (poulet)
Hovädzie pliecko u nás 9,9 € za kg.
Včera som kúpil 1,4 kg bravčovej panenskej sviečkovice: 7,19 € za kg.
Chudáci, čo po volbách utiekli na Západ, lebo u nás sa nedá žiť...
Akurát ja poznám iba takých, čo odišli do Prahy...
Napr. ja kupujem slovenské farmárske kurča v Lidli cca za 3,5€ za kg a u teba na obrázku vidím 16,40€ (poulet)
Hovädzie pliecko u nás 9,9 € za kg.
Včera som kúpil 1,4 kg bravčovej panenskej sviečkovice: 7,19 € za kg.
Chudáci, čo po volbách utiekli na Západ, lebo u nás sa nedá žiť...
Akurát ja poznám iba takých, čo odišli do Prahy...
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 757 times
- Been thanked: 450 times
lebo je to mäsiarstvo v obytnej zóne. Za ten luxus že si človek môže nakúpiť "hned na rohu" sa samozrejme platí.jaroslav80 napísal: ↑So 17 05, 2025 7:32 pmIsiel som dnes po chodniku okolo masiarstva, tak som cvakol vyklad (predmestie Pariza), aby ste mi verili, ze ohladom cien masa sa na SK mame ako prasata v zite. Boli tam piati zakaznici a dvaja masiari ich nestihali obsluhovat; takze ziadne superluxusne bio-masiarstvo kde obsluzia jednu panicku za hodinu.
Samozrejme ak by som 10 minut slapal mimo obytnu zonu, v meganakupnom centre presiel okolo 30 obchodov s kabelkamy do megapotravin, kde by som 5 minut hladal regale s masom, tam by som vakuovo zabalene v igelite nasiel aj nejake maso len o 50% drahsie ako v beznom supermarkete na SK. Ale drviva vacsina ponuky masa by bola aspon 3 nasobne drahsia, nez co najdem v 80% masiarstiev na SK.
01 maso Pariz.jpeg
02 maso Pariz.jpeg
Ceny mäsa vo Francuzsku vo veľkých reťazcoch sa daju najst za rovnaku cenu ako na Svk, alebo iba mierne vyššie, čo bohato kompenzuju vyššie priemerne mzdy.
Napr v retazci Auchan ktory je hlavne na predmestiach Pariza /ale niektore predajne aj blizsie do centra/ stoja telacie rezne 1kg 16-17€ čo nie je prilis vysoká cena.
-
Murosik
- Silver Member *
- Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 56 times
Neviem ako v Paríži ale je fakt, že potraviny v Nemecku a Rakúsku sú cca rovnako drahé ako na Slovensku (v Nemecku skôr nižšie) ale za to skutočne kvalitnejšie. Výnimka je ale mäso. To je aj v týchto krajinách jednoducho drahšie ako na Slovensku.
Čiže predpokladám, že tam to bude tak isto. Výrazne drahšie majú dosť možno len to mäso a s tým prežiť viem.
Btw. Hovädzie plece za 10€ a farmárske kurča za 3,50€ nebola asi normálna cena ale nejaká “akcia”
Čiže predpokladám, že tam to bude tak isto. Výrazne drahšie majú dosť možno len to mäso a s tým prežiť viem.
Btw. Hovädzie plece za 10€ a farmárske kurča za 3,50€ nebola asi normálna cena ale nejaká “akcia”
-
dusantt
- Platinum Member ***
Musis porovnat porovnatelne, ak by som ti poslal foto, mozem... ale uz mi zmizlo z FB, mileticka 12.5eur pol kila ceresni.. to je priklad ako zvnikaju umele ceny..jaroslav80 napísal: ↑So 17 05, 2025 7:32 pmIsiel som dnes po chodniku okolo masiarstva, tak som cvakol vyklad (predmestie Pariza)
ale napr maso v potravinach (znacku nepoviem aby som neurazil niekoho), v BA, nemusi byt ani centrum, moze byt ruzinov. tiez su tam cenu 3x vyssie, ako v masiarstve beznom, o par stoviek metrov inde (nie kilometre dalej)
A co myslis, ze hento hovadzie je cistokrvne wagyu? ktore v Japonsku stoji 350eur za kg a viac?
Hento z fotky mi pripomina Bratislavske podniky, kde je prirazka za hlupost - vyčackane pulty..
Moja pointa bola, toto co si poslal, jasne verim ze su take ceny, ale nie je to narodny priemer. Napriklad u nas sa da rostenka kupit aj za 17eur a aj za 50eur kg. Obe masa pochadzaju od toho isteho farmara, len cena sa zvysuje cim viac subdodavatelov mas v retazci. Casto sa stretavam s tym, ze vo velkom retazci je cena vyssia, nez u masiara.
Dokonca niekde predavaju aj maso napr z krokodila, tigrie, zirafie, aj lev (co tam potom, ze je to chraneny druh), tak cca 30eur kg..
Krasnym prikladom je zmrzlina - v centre mesta (a turistickej zone) za 3-4eur, mimo centra 1 az 1,50eur kopcek (rovnako velky). A to nekupuju len turisti, toto je cena pre fajnsmekrov, alebo ludi ktori byvaju blizko a dopraju si, moze to byt normalny clovek, nie milionar, raz si kupi maso/zmrzlinu extremne drahu a potom zvysok dna ma rozky s maslom (napriklad, obrazne povedane). Pripadne pre chudobneho cloveka, ktory si kupi taky kopcek 2x za sezonu. Ten masiar vyuziva kapitalizmus, pyta - dostane = realizovany obchod.
EDIT:
prasce ako v zite, sa maju mozno aj v USA, tam ked vidim fotky, ake maju ceny steakov, tak mi len sliny tecu
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Auchan je obycajne ale megaobchod, v ktorom 5 minut len hladas ulicku chladniciek s masom a dostal si sa tam po prejdeni nakupneho centra typu Aupark/BoryMall s 30 obchodikmi s damskymi kabelkami.Trumpeta1978 napísal: ↑So 17 05, 2025 9:37 pm Napr v retazci Auchan ktory je hlavne na predmestiach Pariza /ale niektore predajne aj blizsie do centra/ stoja telacie rezne 1kg 16-17€ čo nie je prilis vysoká cena.
V dedine mame 3 masiarstva (kde ti rozseknu kus masa a nie ze vakuovo zabalene v igelite) - a v ktoromkolvek z nich ak by dal na kilo masa cenovku 40 EUR, tak sa mu vsetci akurat tak vysmeju. Aj za 20 EUR za kilo.
Zato v Taliansku a Francuzsku v obchodoch cenovky nad 40 EUR za kilo najdes na 50% objemu masa, ktore maju v ponuke. V Britanii tipujem ze to ohladom cien masa bude podobna mizeria.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
ale treba brat do uvahy, ze aj priemerne prijmy su tam vyššie. Pre hrube porovnanie median rocneho prijmu Italia 33K, na Svk asi cca 20K, France 43Kjaroslav80 napísal: ↑Ne 18 05, 2025 2:46 pmAuchan je obycajne ale megaobchod, v ktorom 5 minut len hladas ulicku chladniciek s masom a dostal si sa tam po prejdeni nakupneho centra typu Aupark/BoryMall s 30 obchodikmi s damskymi kabelkami.Trumpeta1978 napísal: ↑So 17 05, 2025 9:37 pm Napr v retazci Auchan ktory je hlavne na predmestiach Pariza /ale niektore predajne aj blizsie do centra/ stoja telacie rezne 1kg 16-17€ čo nie je prilis vysoká cena.
V dedine mame 3 masiarstva (kde ti rozseknu kus masa a nie ze vakuovo zabalene v igelite) - a v ktoromkolvek z nich ak by dal na kilo masa cenovku 40 EUR, tak sa mu vsetci akurat tak vysmeju. Aj za 20 EUR za kilo.
Zato v Taliansku a Francuzsku v obchodoch cenovky nad 40 EUR za kilo najdes na 50% objemu masa, ktore maju v ponuke. V Britanii tipujem ze to ohladom cien masa bude podobna mizeria.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 132 times
V Britanii, vo Francuzsku a v New Yorku ziju aj nadpriemerne zarabajuci ludia, milionari aj miliardari, co peniaze neriesia.
Plus aj u nas mas predrazne obchody s potravinami - napr. Malina, Deiia atd.
Tak isto súkromnici a Vecierky v centre - tam je to vacsinou vzdy drahsie.
Tie lokalne mozu sluzit na obcasne nakupy - ked nieco zabudnes alebo potrebujes dokupit.
Ak by tam mali nizke ceny tak by sa im tam ten tovar nezmestil, vsetci by nakupovali u nich.
Do megaobchodov sa chodi kvoli lepsim cenam - vacsi obrat = nizsie ceny.
Tie ceny maju nastavene na obrat a na velkost obchodu, kupnu silu, pocet zamestancov (menej zamestancov zvladne obsluzit menej ludi...) - aby dokazali predavat ale aby sa im ten obchod nevypredal za jedno odpoludnie aby sa nenarobili... Proste je to predrazene mesiarstvo.
Plus aj u nas mas predrazne obchody s potravinami - napr. Malina, Deiia atd.
Tak isto súkromnici a Vecierky v centre - tam je to vacsinou vzdy drahsie.
Tie lokalne mozu sluzit na obcasne nakupy - ked nieco zabudnes alebo potrebujes dokupit.
Ak by tam mali nizke ceny tak by sa im tam ten tovar nezmestil, vsetci by nakupovali u nich.
Do megaobchodov sa chodi kvoli lepsim cenam - vacsi obrat = nizsie ceny.
Tie ceny maju nastavene na obrat a na velkost obchodu, kupnu silu, pocet zamestancov (menej zamestancov zvladne obsluzit menej ludi...) - aby dokazali predavat ale aby sa im ten obchod nevypredal za jedno odpoludnie aby sa nenarobili... Proste je to predrazene mesiarstvo.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
takisto Yeme je drahý obchod. Má kvalitné veci, ale bežný Slovák 4€ za kváskový chleba pravidelne tolko penazi urcite neda..
-
dusantt
- Platinum Member ***
Taketo komodity, tak isto ako cukor, muka, oleje, su viacmenej podobne rope a plynu, plus minus dotacie a miestne podmienky.
Nie je mozne, aby maso stalo pausalne 3x viac vo FR ako na SK.
Presne to yeme som opisal, len som nechcel menovat. Tam mas 1L "BIO" kravskeho 3.6% mlieka za 3EUR/L - inde aj za 3.3EUR/L (v plaste, ziadne sklo). iny vyrobca v yeme za 1,6eur, inde za 1,4 podla zlavy aj 1EUR (stale pisem o plnotucnom). Ziadne z tych mliek nie je surovych, vsetko je tepelne spracovane.
Tak isto ta mileticka a cersne za 25eur kg, oni nepotrebuju predavat vela, im staci predat 2-3kg denne a ma zarobene, preco by mal predavat 20kg denne a zarobit tak isto, pretoze zarobi menej za kg?
toto je krasna "ponuka - dopyt"
Nie je mozne, aby maso stalo pausalne 3x viac vo FR ako na SK.
Presne to yeme som opisal, len som nechcel menovat. Tam mas 1L "BIO" kravskeho 3.6% mlieka za 3EUR/L - inde aj za 3.3EUR/L (v plaste, ziadne sklo). iny vyrobca v yeme za 1,6eur, inde za 1,4 podla zlavy aj 1EUR (stale pisem o plnotucnom). Ziadne z tych mliek nie je surovych, vsetko je tepelne spracovane.
Tak isto ta mileticka a cersne za 25eur kg, oni nepotrebuju predavat vela, im staci predat 2-3kg denne a ma zarobene, preco by mal predavat 20kg denne a zarobit tak isto, pretoze zarobi menej za kg?
toto je krasna "ponuka - dopyt"
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
dusantt
- Platinum Member ***
https://www.numbeo.com/food-prices/in/Paris
https://www.numbeo.com/food-prices/in/Bratislava
Pariz 400EUR, Bratislava 269EUR
https://www.numbeo.com/food-prices/in/Bratislava
Pariz 400EUR, Bratislava 269EUR
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
v Kauflande maju Bio mlieko, myslim ze polotucne, za 1,5€, v krabici.
Pokial clovek nepotrebuje Bio, tak sa da kupit vo flasi plnotucne z Ceska za rovnaku cenu 7dcl.
Lidl ma myslim v ponuke tiez obcas bio mlieka, ale v plaste.
Apropo surove mlieko by som nepil, je to urccite riziko infekcie a surove mlieko ma iba o malo vyssi obsah vitaminov ako pasterizovane.
Ono ponuka vo velkych retazcoch je pomerne slušná, ked si zoberieme ze spotrebitelsky trh na Svk je pomerne obmedzeny oproti ostatnych krajinam.
Na Miletičke nenakupujem od isteho casu nic ine ako kvety. Lebo je verejne tajomstvo, ze niektori predajcovia nakupia lacno tovar normalne v obchode a potom ho draho predavaju ako domace.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Jedna SK mliekaren, predava velmi malo alebo vobec na SK, vyvaza do CR, a tam predava lacnejsie, nez na SK..
Aj to som zazil, zabudol som ako sa volala..
Aj to som zazil, zabudol som ako sa volala..
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
môže byť, ak predáva do tych Čiech väčší objem ako to čo predava na Svk. Mnozstevna zlava..
-
stary gambler
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 43 times
zhodu okolnosti som bol tento tyzden 4 dni v Ba, a nakolko mam byt byt 2 min chodzou od Mileticky tak tam casto chodim, tie ceresne som som videl ze sa predavaju ale ze az tak draho to som si nesvimol ,-na vinici mam visne ktore nestacim pojest tak moc nesledujem, mna uputali nove zemiaky za 4,7 eura za kilo, ze niekedy budu stat zemiaky 150 korun byvalych kilo , by nepovedal nikto, ale mileticka ma aj vyhody netreaba ist slopat pivo do komina, kde z tej ich 11 sa neopijete aj ked stiahnete 7 piv za 2, 80 euro , o 20 metrov dalej je viecha s capovanou plznou za 2,5 eura, ak niekomu nevyhovuje atmosfera, vrelo odporucam na Kosickej 40, putiku s peknou terasou, s krusovickym bohemom za 2,4 euro posedel som tam cez 22 hod, , na tom Slovensku nie je az tak zle, vzdy sa najdu nejeka pekne moznosti, vcera som bol na podkrivanskej 60 tke, chodim tam uz asi 5 rok , ale az vcera som sa dozvedel ze je to uz 44 rocnik , vdaka miestnym fandom-miestnemu turistickemu odielu, , na slabe pocasie bolo az 193 ucastnikov, da so volit trasa, od 10km v nasobkok az po 60 km , som uz starsi tak tych 2O km mi staci uplne, v ciely potom gulas na ktorom sa nesetri a ,capovane pivvo regionalneho pivoru vzdialeneho asi 40 km, bez obmedzenia. sa cudujem vsetkym co utekaju do ssveta, , nastastie ten moj syn sa vratil a nastupil do praci v Ba- u neho som bol, alebo u seba-uhol pohladuNa Miletičke nenakupujem od isteho casu nic ine ako kvety. Lebo je verejne tajomstvo, ze niektori predajcovia nakupia lacno tovar normalne v obchode a potom ho draho predavaju ako domace.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Tak pokial ma clovek peniaze na pekne veci, tak pekne veci su vsade na svete (aj v BA, aj v kazdom inom ekvivalentnom meste na svete) 
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 418 times
- Been thanked: 250 times
Ked sa clovek "odsocializuje" zo socialnych sieti, nebude sa starat o toxicku politiku a nasledne komentare, zmeni sa mu zivot o 180st. Staci si nastavit mindset a je po frustraciach(ked teda netrie biedu a nenarobi sa ako mula). Zivot je fakt kratky.
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
-
dusantt
- Platinum Member ***
Este musim dodat - ak nepotrebujes riesit nieco s uradom..
Napr, chcem prihlasit trvaly pobyt, ale ta uradnicka pozaduje original LV, cize mam ist 30km niekam, kde neviem kolko ludi bude stat, zaplatit 12 eur, 30km naspat. Volam okolite obce, mesta, nikde nechcu original LV< len ta dotycna uradnicka, v ktorej obci potrebujem prihlasit TP (nie svoj, inej osoby).
Mam chut zlomit nad Slovenskom palicu a ist prec.
Udajne ma uradnicka taku povinnost, bez ohladu na to, ze system nejde (ani na poste mi nedaju LV), az do 15.7
Co samozrejme sa nabaluje pre danu osobu, okrem brutalneho psychickeho teroru a stresu, ma ohrozene dalsie pracovne veci, vdaka tomuto pobytu.
Ale ta psychopatka z uradu, ked sa jej pytam odkial mali udaje z LVcka, odkial mi vyrubili dan z nehnutelnosti, uz sa zajakavala, ze to kolegyna robi podla svojho. Tam im system uz ZRAZU fungoval ?!
Cize, system je dole a obcan plat spravne poplatky (co tam potom, ze to nie je tvoja vina, ze system je dole)..
Napr, chcem prihlasit trvaly pobyt, ale ta uradnicka pozaduje original LV, cize mam ist 30km niekam, kde neviem kolko ludi bude stat, zaplatit 12 eur, 30km naspat. Volam okolite obce, mesta, nikde nechcu original LV< len ta dotycna uradnicka, v ktorej obci potrebujem prihlasit TP (nie svoj, inej osoby).
Mam chut zlomit nad Slovenskom palicu a ist prec.
Udajne ma uradnicka taku povinnost, bez ohladu na to, ze system nejde (ani na poste mi nedaju LV), az do 15.7
Co samozrejme sa nabaluje pre danu osobu, okrem brutalneho psychickeho teroru a stresu, ma ohrozene dalsie pracovne veci, vdaka tomuto pobytu.
Ale ta psychopatka z uradu, ked sa jej pytam odkial mali udaje z LVcka, odkial mi vyrubili dan z nehnutelnosti, uz sa zajakavala, ze to kolegyna robi podla svojho. Tam im system uz ZRAZU fungoval ?!
Cize, system je dole a obcan plat spravne poplatky (co tam potom, ze to nie je tvoja vina, ze system je dole)..
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
dusantt
to je statna byrokracia. Umelo vsetko natahuju aby vykazovali cinnost. Pre nich nie je vyhodne aby sa veci riesili rychlo a efektivne.
to je statna byrokracia. Umelo vsetko natahuju aby vykazovali cinnost. Pre nich nie je vyhodne aby sa veci riesili rychlo a efektivne.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Ano a este sa mi stazovala, ze ako vela prace ma, a vsetci po nej vsetko chcu - tak naco tam sedi 30 rokov? Moze ist do korporatu, moze ist do komercnej sfery. Stazuje sa, ale dobre jej tam je. (vsetci vedia v danej obci, ako to funguje, ale stat-obce ruka ruku myje).
Z drsneho lokalpatriota sa zo mna stava niekto, kto zvazuje odchod, kamkolvek, USA-Azia, kamkolvek.
Az som si uvedomil, ze som nemal patrat po zakone, informaciach, rozculovat sa, a proste zaplatit si cestu 30km daleko, 12eur v kolkoch, podla na dovolenky z prace - proste radsej sa nechat takto vydierat a zdierat, ako bojovat. Tak ci tak cestu a kolok zaplatim.
Ale mozem to reklamovat, medializovat, mozem jej tiez obohatit den (ak by som to mal v povahe)
Pritom nechcem nic, co mi nepatri, nepozadujem ziadnu vyhodu, este jej taham do obce ludi, z ktorych ma obec podielove dane od statu.
Z drsneho lokalpatriota sa zo mna stava niekto, kto zvazuje odchod, kamkolvek, USA-Azia, kamkolvek.
Az som si uvedomil, ze som nemal patrat po zakone, informaciach, rozculovat sa, a proste zaplatit si cestu 30km daleko, 12eur v kolkoch, podla na dovolenky z prace - proste radsej sa nechat takto vydierat a zdierat, ako bojovat. Tak ci tak cestu a kolok zaplatim.
Ale mozem to reklamovat, medializovat, mozem jej tiez obohatit den (ak by som to mal v povahe)
Pritom nechcem nic, co mi nepatri, nepozadujem ziadnu vyhodu, este jej taham do obce ludi, z ktorych ma obec podielove dane od statu.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Na pošte (pozri zoznam IOMO ) Ti vydajú LV použiteľné na právne úkony na počkanie za 8€.
Trvalý pobyt je v kompetencii obce (mestskej časti) a robia sa s tým machinácie...treba to preveriť.
Ale LV vie skontrolovať aj malé dieťa cez internet. Trvá to 10 sekúnd. Takže zaklop ku starostovi a požaduj menej buzerácie.
Trvalý pobyt je v kompetencii obce (mestskej časti) a robia sa s tým machinácie...treba to preveriť.
Ale LV vie skontrolovať aj malé dieťa cez internet. Trvá to 10 sekúnd. Takže zaklop ku starostovi a požaduj menej buzerácie.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Posta dnes (od 1.4.2025 podla ich slov) nevydava LV..
Uradnicka mi tvrdi, ze uz mala kontrolu a ze sa boji dat bez uradneho LV (tj z netu, infrmativny).
Tvrdi, ze to obce neokolo (snad 95% z nich) robia na "vlastne tricko" a "nelegalne".
Uradnicka mi tvrdi, ze uz mala kontrolu a ze sa boji dat bez uradneho LV (tj z netu, infrmativny).
Tvrdi, ze to obce neokolo (snad 95% z nich) robia na "vlastne tricko" a "nelegalne".
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Ja zijem v tom, ze list vlastnictva pouzitelny na pravne ukony ti vyda jedine katastralny urad. Samozrejme za poplatok.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Aj posta, ale dnes teraz, ked "nejde" system. Nejde to ani cez eID.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
To je zasadny rozdiel medzi statnym subjektom a sukromnym.
Snaha statneho subjektu robiť veci efektívne a kvalitne je velmi nízka. Prečo? Preto že svoje peniaze zamestnanci dostanu tak ci tak.
Ale sukromny subjekt si nemoze dlhodobo dovolit pracovat neefektivne, pretoze v tom pripade velmi rychlo skonci v konkurencii ostatnch subjektov.
V statnom sektore je vela vecí "lážo-plážo"- a to ešte v tom lepsom pripade.
Snaha statneho subjektu robiť veci efektívne a kvalitne je velmi nízka. Prečo? Preto že svoje peniaze zamestnanci dostanu tak ci tak.
Ale sukromny subjekt si nemoze dlhodobo dovolit pracovat neefektivne, pretoze v tom pripade velmi rychlo skonci v konkurencii ostatnch subjektov.
V statnom sektore je vela vecí "lážo-plážo"- a to ešte v tom lepsom pripade.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 1196 times
- Predbežný odhad inflácie (HICP) z dielne Eurostatu ukázal, že medziročná inflácia na Slovensku v júni zrýchlila na 4,6 % (+0,3 % medzimesačne), čo bolo o desatinu percentuálneho bodu viac, než sme predpokladali. Celkový vývoj je však v súlade s našimi očakávaniami.
- Naďalej platí, že hlavným ťahúňom inflácie sú ceny služieb, ktoré podľa predbežných údajov vzrástli v júni medziročne o 8,6 % a medzimesačne o 0,8 %. Zrýchlenie zaznamenala aj kategória potravín, alkoholu a tabaku, kde medziročná inflácia dosiahla 4,5 %. Naopak, tlmiaci efekt prichádza z kategórie energie, kam patria aj pohonné hmoty. Tie medziročne priaznivo reagujú na pokles cien ropy na svetových trhoch. Ten súvisí s obavami z globálneho ekonomického spomalenia a zvýšenej neistoty, vrátane hrozieb zavedenia recipročných ciel.
- Vývoj inflácie na Slovensku v roku 2025 sa na medziročnej báze od eurozóny líši, no zodpovedá očakávaniam. Miera medziročnej inflácie na Slovensku ostane v porovnaní s eurozónou zvýšená aj po zvyšok roka a to kvôli bázickému efektu. Na medzimesačnej báze rástli ceny rovnakým tempom ako v priemere eurozóny. Medziročný rast cien je u nás vo veľkej miere spôsobený konsolidačnými opatreniami, ktoré nadobudli účinnosť začiatkom roka alebo v priebehu druhého kvartálu. Tieto opatrenia, vrátane zvýšenia DPH, majú plošný vplyv naprieč viacerými kategóriami tovarov a služieb.
- Zároveň sa do cien ešte stále postupne premietajú aj ďalšie rastúce náklady, napríklad nové dane pre podnikateľov vrátane dane z finančných transakcií. Na strane druhej cenový strop na energie pre domácnosti síce pomáha infláciu zmierňovať, no zároveň komplikuje proces fiškálnej konsolidácie.
- Máme za to, že inflácia v júni už vysoko pravdepodobne dosiahla svoj tohtoročný vrchol - kulminovala. V druhej polovici roka očakávame určité spomalenie medziročného tempa rastu cien, ale naďalej by sa inflácia mala počas leta ešte udržať nad alebo na úrovni štyroch percent. V záverečnom kvartáli by sa medziročná inflácia mohla dostať pod hranicu 4 %. Za celý rok predpokladáme, že priemerná harmonizovaná inflácia HICP sa ustáli v priemere nad hranicou 4 % a to na úrovni 4,2 %.
XTB pozvanka ziskaj 45 eur - cez sukr. spravu
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Najvyššiu infláciu v juni v EÚ malo Rumunsko (5,8 %), za ním nasledovali Estónsko (5,2 %) a Slovensko s Maďarskom (v oboch prípadoch 4,6 %).
https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/pr ... 7072025-ap Potraviny a nealkoholické nápoje, čo je druhá najvýznamnejšia položka vo výdavkoch slovenských domácností, zdraželi v júni medziročne o 4,2 percenta. To je najrýchlejšie od vlaňajšieho novembra. O 18,5 percenta potom stúpli ceny nealkoholických nápojov.
https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/pr ... 7072025-ap Potraviny a nealkoholické nápoje, čo je druhá najvýznamnejšia položka vo výdavkoch slovenských domácností, zdraželi v júni medziročne o 4,2 percenta. To je najrýchlejšie od vlaňajšieho novembra. O 18,5 percenta potom stúpli ceny nealkoholických nápojov.
Naposledy upravil/-a MiBi v Št 17 07, 2025 4:00 pm, upravené celkom 2 krát.
XTB pozvanka ziskaj 45 eur - cez sukr. spravu
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 418 times
- Been thanked: 250 times
f.i.r.e.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
CPI v eurozóne za jún 0,3 % m/m, podľa očakávaní (predchádzajúce 0,0 %);
2,0 % r/r, podľa očakávaní (predchádzajúce 1,9 %).
Jadrový CPI za jún 0,4 % m/m, podľa očakávaní (predchádzajúce 0,0 %);
2,3 % r/r, podľa očakávaní (predchádzajúce 2,3 %).
2,0 % r/r, podľa očakávaní (predchádzajúce 1,9 %).
Jadrový CPI za jún 0,4 % m/m, podľa očakávaní (predchádzajúce 0,0 %);
2,3 % r/r, podľa očakávaní (predchádzajúce 2,3 %).
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****