Ako zdaňovať príjmy z forexu? A ako je to s platením zdravotných odvodov?

Forex - forein exchange, obchodovanie s cudzími menami.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
samo15forex
Dátum registrácie: Št 13 11, 2025 12:41 pm
Has thanked: 6 times

Ako zdaňovať príjmy z forexu? A ako je to s platením zdravotných odvodov?

Príspevok od používateľa samo15forex »

Ahojte, toto je niečo čo ma zaujíma a ťažko sa na to hľadá jasná odpoveď. Viem že sa platí 19% daň z príjmu, ale neviem ako/za akých okolností a ako je to s platbou zdravotných odvodov.

Modelová situácia:
- mám prácu s pravidelným príjmom
- som zamestnaný na plný úväzok
- odvody za mňa platí zamestnávateľ
- okrem toho robím vo voľnom čase obchodovanie na forexe, s tým môj zamestnávateľ pochopiteľne nič nemá

A teraz otázky čo sa týka forexu:
1) Musím platiť zvlášť zdravotné odvody z forexových príjmov aj keď všeobecne zdravotné odvody platí za mňa už zamestnávateľ? Jedná sa o 2 sady zdravotných odvodov, ktoré treba oba zaplatiť, pričom jednu sadu zaplatí zamestnávateľ (príjem zo zamestnania) a jednu ja (príjem z forexu)?
2) Je zisk z forexu zdaniteľným ziskom v momente keď sa ziskový obchod uzavrie priamo na tradingovom účte brokera? Alebo sa zisk počíta ako zdaniteľný zisk až potom, čo prevediem peniaze z účtu brokera na svoj osobný bankový učet?

Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2778 times

Re: Ako zdaňovať príjmy z forexu? A ako je to s platením zdravotných odvodov?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

https://podpora.financnasprava.sk/94557 ... h-obchodov

Prvá otázka je, cez akého brokera obchoduješ forex?
Lebo forex môže byť obchodovaný cez tzv. CFD, alebo futures, čo sú deriváty, takisto cez opcie.
Ale najčistejšia forma je cez reálne forexové páry (spot), čo však umožňujú len špecializovaní FX brokeri.
To sú skutočné menové (forexové) obchody, nie cez deriváty

Zdaňovanie sa robí za uplynulý kalendárny rok a zdaniteľný zisk sa počíta z uzavretých obchodov ( realizovaný zisk).
Vôbec to nesúvisí z výberom peňazí od brokera.

https://podpora.financnasprava.sk/94557 ... h-obchodov

P.S: ono je to vlastne jedno či spotFX, CFD, alebo futures.
Lebo v daňovom priznaní je to v jednej skupine:

OK. tak tu to máš ucelené:

https://smartinvestor.sk/diskusia/viewt ... p?p=45#p45
https://www.companyconsulting.sk/blog-6 ... icke-osoby
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
samo15forex

JUGGLER napísal: Št 13 11, 2025 11:07 pm Prvá otázka je, cez akého brokera obchoduješ forex?
Ďakujem za rýchlu reakciu. Zatiaľ reálne neobchodujem cez žiadneho (zatiaľ iba testujem na demo účtoch), ale plánujem reálne začať buď Afterprime alebo Fusion Markets. Jedná sa len o obchodovanie s menovými pármi.
samo15forex

Linky, ktoré si poslal som už predtým videl - ďakujem za odpoveď ako sa ráta zisk, ale stále žiaľ neviem ako je to so zdravotnými odvodmi - či ich treba platiť aj keď som zamestnaný na plný úväzok keď za mňa platí odvody už zamestnávateľ.
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 290 times

Príspevok od používateľa andre »

Ako je pisane vo vsetkych clankoch z tradingu sa platia zdravotne odvody. Cize podas DP zdravotna poistovna dostane tie cisla a spocita a posle ti vyuctovanie zdravotnych odvodov, kde ti vyjde z tradingu nedoplatok, ktory musis zaplatit.
samo15forex

andre napísal: Pi 14 11, 2025 8:27 am Ako je pisane vo vsetkych clankoch z tradingu sa platia zdravotne odvody. Cize podas DP zdravotna poistovna dostane tie cisla a spocita a posle ti vyuctovanie zdravotnych odvodov, kde ti vyjde z tradingu nedoplatok, ktory musis zaplatit.
Jasné, vďaka!
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Potom ked ti zdravotna vypocita nedoplato za zdravotne tak mozes podat opravne danove priznane za minuly rok.

Kde si opravis zaplatene zdravotne odvody, cim sa ti o nieco znizi predtym vypocitana a zaplatena dan takze ti po oprave vznikne preplatok na dani.

Treba si vypocitat ci sa ti vyplati podat opravne DP - kolko by si na tom ziskal.

Osobne si nemyslim, ze ti bude na Forexe dlhodobo darit. Takych je minimum.
Najskor zarobi len broker - cez poplatky/spread.

Ak zarobis tak potom to prerobis.
V jednom roku budes v strate a v dalsom budes zdanovat zisky hoci sumarne za obidva roky budes este stale v strate.

Good luck!
Chris
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa Chris »

dam ti radu, nespekuluj "co ked", "co potom" atd Zacni REALNE obchodovat, ak budes mat zisk, potom zaplat uctovnicke/danovemu poradcovi nech to vyriesia v sulade so zakonom a hotovo. Zbytocne budes teraz analyzovat a pripravovat na situaciu, ktora mozno nenastane.
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
samo15forex

Chris napísal: Pi 14 11, 2025 11:03 am dam ti radu, nespekuluj "co ked", "co potom" atd Zacni REALNE obchodovat, ak budes mat zisk, potom zaplat uctovnicke/danovemu poradcovi nech to vyriesia v sulade so zakonom a hotovo. Zbytocne budes teraz analyzovat a pripravovat na situaciu, ktora mozno nenastane.
Špekulovať nemienim, mám všetko naplánované - test do konca roka a od 1. januára začnem reálne. A všetko mienim urobiť v súlade so zákonom bez akýchkoľvek špekulácií. Len som chcel vedieť ako na to po správnosti. A či mi to potom bude vedieť urobiť zamestnávateľ tak ako mi to robí doteraz alebo si to budem musieť robiť kvôli tomu celé ročné zúčtovanie sám.
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

samo15forex napísal: Pi 14 11, 2025 5:00 pm
Chris napísal: Pi 14 11, 2025 11:03 am dam ti radu, nespekuluj "co ked", "co potom" atd Zacni REALNE obchodovat, ak budes mat zisk, potom zaplat uctovnicke/danovemu poradcovi nech to vyriesia v sulade so zakonom a hotovo. Zbytocne budes teraz analyzovat a pripravovat na situaciu, ktora mozno nenastane.
Špekulovať nemienim, mám všetko naplánované - test do konca roka a od 1. januára začnem reálne. A všetko mienim urobiť v súlade so zákonom bez akýchkoľvek špekulácií. Len som chcel vedieť ako na to po správnosti. A či mi to potom bude vedieť urobiť zamestnávateľ tak ako mi to robí doteraz alebo si to budem musieť robiť kvôli tomu celé ročné zúčtovanie sám.
a ak zarobíš tak nezabudni to dať v dańovom tlačive typ B
VIII. ODDIEL - VÝPOČET ZÁKLADU DANE (čiastkového základu dane) Z OSTATNÝCH PRÍJMOV (§ 8 zákona) - v eurách

10-príjmy z derivátových operácií /ods. 1 písm. k)
a keď ti vyrubí zdravotná poistovna poistné a zaplatíš ho následne si podáš Dodatočné Daňové Priznanie
znova ho vyplníš a v tom VIII odd. číslo desať dáš do kolonky výdaj výšku poistného ,ktoré ti zdravotka vyrubila priložíš doklad o uhrade aj papier zo zdravotky a následne ti do 30dní od podanie DDP FS vráti nejaké peniaze
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
samo15forex

Ďakujem :) . Ešte si však stále nie som istý, čo sa v tomto ohľade z právneho hľadiska pokladá za ročný zisk - čo presne sa zdaňuje.

Teoretická modelová situácia:
Ak mal človek v priebehu roka vo forexe uzavreté pozície (/obchody), ktoré boli so ziskom +20 000€ a ďalšie uzavreté pozície čo boli stratové so stratou -12 000€, čo presne sa zdaňuje? Všetky ziskové obchody bez ohľadu na stratové obchody (teda daň sa vyrúbi z plných 20 000€?) alebo len rozdiel všetkých ziskových a všetkých stratových pozícií uzavretých v priebehu roka (daň sa teda vyrúbi len z 8000€)? Predpokladám, že len z tých 8000€, ale toto je niečo na čo sa snažím nájsť na isto odpoveď ešte predtým, než reálne začnem.
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

samo15forex napísal: Ut 18 11, 2025 7:34 pm Ďakujem :) . Ešte si však stále nie som istý, čo sa v tomto ohľade z právneho hľadiska pokladá za ročný zisk - čo presne sa zdaňuje.

Teoretická modelová situácia:
Ak mal človek v priebehu roka vo forexe uzavreté pozície (/obchody), ktoré boli so ziskom +20 000€ a ďalšie uzavreté pozície čo boli stratové so stratou -12 000€, čo presne sa zdaňuje? Všetky ziskové obchody bez ohľadu na stratové obchody (teda daň sa vyrúbi z plných 20 000€?) alebo len rozdiel všetkých ziskových a všetkých stratových pozícií uzavretých v priebehu roka (daň sa teda vyrúbi len z 8000€)? Predpokladám, že len z tých 8000€, ale toto je niečo na čo sa snažím nájsť na isto odpoveď ešte predtým, než reálne začnem.
zisky -straty= rozdiel zdaňuješ
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Napísať odpoveď

Návrat na "Forex, menové páry, cudzie meny, kryptomeny"