FINAX- verejná ponuka akcií
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
kaspy
- Dátum registrácie: Št 15 08, 2024 9:06 pm
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 3 times
FINAX- verejná ponuka akcií
Viem, že Finax tu nie je nejak v obľube, napriek tomu si myslím,že si to zaslúži svoju tému.
Čo teda hovoríte na verejný úpis akcií Finaxu?
Čo teda hovoríte na verejný úpis akcií Finaxu?
- Prílohy
-
- prospekt-finax-podpisany.pdf
- (1.23 MiB) 155 stiahnutí
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
Re: FINAX- verejná ponuka akcií
Zopar zasadnych info z dokumentu
- Akcie Emitenta nie su prijate na obchodovanie na žiadnom regulovanom trhu, mnohostrannom obchodnom syste me alebo rovnocennom trhu. Ponukane akcie nie su a nebudu predmetom žiadosti o prijatie na obchodovanie na žiadnom regulovanom trhu cennych papierovalebo regulovaneho voľneho trhu Burzy cennych papierov v Bratislave, a.s., ani na žiadnej zahranicnej burze.
Emitent zvažuje možnosť, že v buducnosti budu jeho akcie uvedene na regulovanom trhu. Ak sa Emitent rožhodne požiadať o kotovanie svojich cennych papierov, vypracuje osobitny Prospekt, ktory bude podliehať schvaleniu NBS.
- Ponuka bude uskutocnena vylucne prostredníctvom obchodneho systemu Emitenta na jeho webovej stranke www.finax.eu alebo prostredníctvom aplikacie Finax.
- Na zaklade Prospektu Emitent ponuka zaknihovane kmenovej akcie na meno s menovitou hodnotou 1 EUR, z ktorych nie viac ako 88 029 predstavuju akcie, ktore budu Emitentom vydane na zaklade rožhodnutia predstavenstva o zvysení zakladneho imania
Vsetky akcie, ktore su predmetom ponuky, su ponukane za rovnaku cenu. Cena Ponukanych akcií bude stanovena po procese budovania knihy objednavok (Book-building) (ďalej ako Konečná cena) a nepresiahne 115,25 EUR za Akciu (ďalej ako Maximálna cena).
-
andre
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 290 times
Ja by som upozornil na to podstatne v tych dokumentoch a to je ocenenie. Z toho co tam je sa ponuka podiel 10,07% pri min. valuacii firmy 60mil. EUR a maximalne nieco vyse 90mil. EUR.
Vysledky za minuly rok su dostupne napr. tu https://finstat.sk/51306727 a s podrobnym popisiom tu:
https://www.finax.eu/sk/blog/vysledky-f ... -roku-2024
Za 1. polrok 2025 tu:
https://www.finax.eu/sk/blog/vysledky-f ... lroku-2025
P/E, P/B.. si kazdy vie spocitat sam.
Vysledky za minuly rok su dostupne napr. tu https://finstat.sk/51306727 a s podrobnym popisiom tu:
https://www.finax.eu/sk/blog/vysledky-f ... -roku-2024
Za 1. polrok 2025 tu:
https://www.finax.eu/sk/blog/vysledky-f ... lroku-2025
P/E, P/B.. si kazdy vie spocitat sam.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2390 times
- Been thanked: 2776 times
Z úcty k zakladateľom Finaxu, hlavne za ich prelomový prínos v šírení investičnej gramotnosti,
k verejnej ponuke akcií sa radšej nebudem vyjadrovať.

k verejnej ponuke akcií sa radšej nebudem vyjadrovať.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Finax chce získať od ľudí milióny. Chystá predaj akcií. Budeme viac ako Tesla než ako Coca-Cola, hovorí šéf firmy
https://share.google/4zCSYQNdVdePFsq2D
https://share.google/4zCSYQNdVdePFsq2D
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Terminy roadshow:
v Žiline 18.11.2025 (Hotel Holiday Inn o 17.30 hod)
v Bratislave 19.11.2025 (Hotel Sheraton o 17.30 hod)
online webinár 20.11.2025 (Finax SK YouTube o 18.00 hod)
v Košiciach 24.11.2025 (Hotel Yasmin o 17.30 hod)
v Banskej Bystrici 25.11.2025 (Hotel Arcade o 11.30 hod s obedom)
https://www.finax.eu/sk/blog/pozyvame-v ... cii-finaxu
-
PredsaJa
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 88 times
Možno by sa tu práveže niekto k tejto ponuke vyjadriť mal. Aktívne tým oslovujú retail. Reálne koľko ľudí tu vie pochopiť tie informácie z prospektu a dať si ich do súvislostí a porovnať s inými investíciami?
-
Axon
- Dátum registrácie: Ut 08 10, 2024 3:47 pm
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Ak Finax urobil prelomový prínos v šírení finančnej gramotnosti a teraz ide ponúkať svoje akcie, ktoré neplánuje umiestniť na burze, tak v podstate negujú svoj doteraz šírený prínos o finančnej gramotnosti ako takej.
Akcie, ktoré nie sú na burze, také akcie investor nemá možnosť ako ich potom časom odpredať a spoločnosť nemá zákonnú povinnosť neobchodované akcie od investorov spätne odkúpiť.
Jediné, že by spoločnosť znížila výšku svojho základného imania o počet emitovaných akcií.
To sú také neobchodovateľné akcie na burze ako akcie Proxoru dcérskej spoločnosti Proxenty o ktorých je tu na fóre aj samostatné vlákno.
Základné pravidlo finančnej gramotnosti znie: / Nikdy nekupuj akékoľvek akcie, ktoré nie sú na burze verejne obchodovateľné /
Všetky spoločností, ktoré lákajú investorov na kúpu neobchodovaných akcií, nech akcie umiestnia na burzu
-
andre
- Guru Member ****
Presne v tom je ten problem, na burze by to bolo nacenene ferovejsie, lebo by to ocenovali okrem retailu aj profi investori, fondy.. Aj keby sa im podarilo upisat dost akcii retailu, tak cena na burze by sa velmi rychlo zrealnila vyraznym poklesom, co by bol pre nich reputacny problem..
Finax takto vyuziva to, ze to ide tlacit klientom ako "love brand" presne ako v clanku spominana Tesla a proste im predaju vlastne akcie lebo ty klienti im doveruju. Aj ked to nedava investicnu logiku, to ocenenie je uplne mimo.
Na ocenenie firiem sa pouziva niekolko modelov napr. ako som uviedol vyssie pomocou porovnania P/E, P/ B s relevantnou konkurenciou atd. https://www.kotaksecurities.com/stocksh ... explained/
Ako som hovoril na stretku my okrem ineho investujeme aj do SK, CZ startupov a realita je taka, ze drviva vacsina z nich vyrazne neplni stanoveny biznisplan a realne asi 50% zbankoruje v pribehu par rokov (to si o Finaxe nemyslim). Realita je taka, ze my tak z 20 firiem po dlhych analyzach vyberieme 1 do ktorej investujeme a aj tak mame take co ledva prezivaju.
Ale kazdy prijde s podrobnym biznis planom, stovkami cisel, tabuliek, grafov, ako si firma stoji teraz a v minulosti a co projektuju na nasledujuce roky.. co u finaxu uplne chyba. Vobec sa neznazia nalakat tradicny rizikovy kapital. Oni to chcu proste predat retailu.. Presne ako spominana Proxenta, predtym ARCA, UP..
Toto je vsetko co som k planom od finaxu nasiel, vlastne tam nic neni.. https://www.finax.eu/sk/blog/z-regional ... pise-akcii
Z firmy ktora sa tu vraj snazi budovat nejake financnu vzdelanost sa u mna tymto prepadli k "financnym smejdom", ktori babkam predavaju pochybne zmenky, verejne neobchodovane akcie firiem bez ziskov, produkty od UP..
No, vlastne az take prekvapenie to neni, kedze Juraj Hrbaty dlhodobo posobil v CAPITAL MARKETS , ktory je znamy svojimi predatorskymi pratikami https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 70#p150770 Cize len navrat k tomu co sa naucil. Za mna velke sklamanie
Realne ani nema zmysel robit tie valuacie, lebo to je uplne mimo toho kde sa hybu ocenenia firiem v CEE...
-
Croven
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 77 times
Kludne mohli ísť na Pražskú burzu. Vlastne ako potom retail može odpredať tie akcie, aleho na zakalde čoho sa bude meniť hodnota akcie ak nie je na burze?
-
Fund
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 103 times
...mali ist na burzu,tym by dali najavo,ze to myslia vazne,ak uz chcu mutit vody,toto je len spekulovanie ako vytlct peniaze od doverciveho retailu.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Všade radia investovať cez ETF-ka a tvrdia, že skoro nikto neporazí indexový fond stock pickingom a potom ponúknu vlastné akcie retailu...to nevymyslíš, to je život.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Webinár | Všetko o verejnej ponuke akcií Finaxu
https://www.youtube.com/watch?v=1oiLQq_Kx3E
https://www.youtube.com/watch?v=1oiLQq_Kx3E
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
Jasne 
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
-
stary gambler
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
- Been thanked: 43 times
teraz som sa vratil z prezentacie finaxu v Banskej Bystrici, tak sa podelim o cesrstve dojmy, nie som velky fanusik finaxu, z dovodu ze maju dva krat vacsie poplatky ako relevantnyy hrac na nasom trhu v rovnakom produkte ako oni- myslim Portu polatok za spravu ETF , ked je uz niekto lenivy si to robit samale k veci.MiBi napísal: ↑St 12 11, 2025 8:23 am Terminy roadshow:
1, prezentacia spravene velmi dobre
2. pocet hosti potencialnych klientov na upis akcii 26-30 vcetne mna
3.ocakaval som vacsie vymyvanie mozgov, vzhladm, ze pred pred par rokmi som sledoval ich podkasty -webinare, ktore boli len na jedno kopyto... davajte nam
dalsie peniaze.
4. velmi dobre premysleny sposob upisu akcii ako ich pridelovanie,co ma prekvapilo-nejdem zachadzat do podrobnosti v kratkosti sa to neda vysvetlit.
5 orientacia na europsky dochodkovy system ma to aj nejaku skratku-ktoru som som nezapamatal, co ma podla mojho nazoru velku buducnost- radovo narast klienetov v desiatkach milionov, aj ked provizia za spravu percentualne je tam nizsia, ale ma to potencil spravovat miliardy euro. staci podchytit velke firmy, aby prispievali a a je to v suchu, Myslim si ze s tymto by sa dalo prerazit a uspiet, osobne si myslim ze za5-10 rokov to bude tvorit 80%prijmu finaxu, v tych etfkach sa cudujem ze sa im doteraz tak dari ked su prisierne drahy-ze im ludia zveruju prachy na etfka sa cudujem.
6. na moju priamu otazku Hrbatemu, ci si mysli ze jeho firma ma hodnotu 90 milionov euro/kalkulacia pri akceptovani najvysej ceny pri upise/ odpovedal ze ano, o com sa da polemizovat.
7 velky nedostatok ze kedy vidia akcie na burze odpovedali velmi vagne ze by to chceli zrealizovat do 5 rokov, ale ako som pochopil v slovach povedanych pod ciarov na burzu sa asi obratia az vtedy, pokial sa im bude darit expanzia v tom dochodkovom systeme a budu potrebovat dalsie prachy.
8. zaver, ocakaval som ovela horsie, ale bol som prijemne prekvapeny, ale akcie ja osobne ich nekupujem ziadne- z dovodu neznameho casu vstupu na burzu, na dividendy prisla odpoved ze nebudu vyplacat v dohladnej dobe ziadne comu rozumiem -ani ja by som to nerobil, prizvovali rast hodnoty akcii, ale pokial nie su na burze, rast hodnoty akcii je len teoreticka uvaha, neoverena realnou praxou.
-
andre
- Guru Member ****
4. v dokumentoch pisu o klasickom order booku, ziadna novinka..
5. Plan na desiatky milionov klientov v PEPP je za mna nerealny. V momente ked to bude biznisovo zaujimave do toho segmentu vstupia velke banky, ocp, spravcovske spolocnosti.. z celej EU, ktore maju v danych krajinach stovky pobociek, tisice predajcov, sprostredkovatelov.. ktorym Finax ani v vybranymi 6mil. nemaju sancu konkurovat.
5. Plan na desiatky milionov klientov v PEPP je za mna nerealny. V momente ked to bude biznisovo zaujimave do toho segmentu vstupia velke banky, ocp, spravcovske spolocnosti.. z celej EU, ktore maju v danych krajinach stovky pobociek, tisice predajcov, sprostredkovatelov.. ktorym Finax ani v vybranymi 6mil. nemaju sancu konkurovat.
-
rast
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 12 times
Z každej strany počúvam, aké super jednoduché je podnikanie v EÚ, slobodný trh a podobné reči. O to viac ma prekvapuje, keď niekto napíše pravdu = konkurovať zaužívaným hegemonom nie je vôbec jednoduché, ak je to vôbec možné.
Jediné, čo môže podnikavý občan alebo skupina reálne spraviť, je hodiť sa do affiliate spolupráce pod tieto mega korporácie. Trh je už rozdelený, akákoľvek snaha je zbytočná a bude eliminovaná. Vivat sloboda a podnikanie.
Jediné, čo môže podnikavý občan alebo skupina reálne spraviť, je hodiť sa do affiliate spolupráce pod tieto mega korporácie. Trh je už rozdelený, akákoľvek snaha je zbytočná a bude eliminovaná. Vivat sloboda a podnikanie.
-
moj pohlad
- Dátum registrácie: St 26 11, 2025 6:59 pm
Investujem cez Finax viac nez sest rokov. Mam pocit, ze konkurencia coraz viac proklientska (Portu, ale hlavne automaticke investovanie cez XTB a Interactive Brokers je to, do coho posledne roky investujem). Preto som si vcera s trochou optimizmu pozrel video o ponuke akcii pre verejnost. Z nejakeho dovodu som ocakaval, ze by to mohlo priniest nieco pozitivne dlhodobym klientom. Nevidim v tom vsak pre mna osobne, alebo pre niekoho z mojich blizkych nic, co by stalo za povsimnutie.
Moj nazor vyzera priblizne takto:
... spomenuli, ze nepotrebuju peniaze. Nasledne Juraj Hrbaty sam povedal, ze sa chcu rychlejsie rozvijat. Cize potrebuju peniaze. Potrebuju peniaze na to, aby sa mohli rychlejsie rozvijat. Rychlejsie rozvijat znamena investovat viac,aby mali viac klientov a viac penazi pod spravou, aby mali vyssie zisky.
Druhy dovod, preco potrebuju tieto peniaze uviedol Juraj Hrbaty v rozhovore pre e.dennik: "Z týchto peňazí musíme čiastočne navýšiť našu kapitálovú primeranosť, aby sme spĺňali požiadavky na krytie rizík a našej prevádzky. Na to pôjde zhruba jeden milión eur."
Ake vo vseobecnosti su moznosti, ako ziskat nove peniaze: 1/ Ivan Chrenko im uz dvakrat dal peniaze vymenou za akcie. Takze mozu poziadat o novu investiciu pana Chrenka (predsa je to miliardar, par milionov prenho nie je nic, navyse Finax produkuje zisk) vymenou za akcie. Cize Chrenko by odkupil akcie od Hrbateho. Problem je v tom, ze by tak Chrenko ziskal nadpolovicnu vacsinu a mohol by sam rozhodovat o smerovani firmy a dostaval by vacsiu cast zo zisku. To pravdepodobne nie je dobry scenar pre zakladatelov Finax. 2/ Ist do banky a vziat si pozicku - to by znamenalo mat dlh, splacat ho a splacat urok. Suma, ktoru Finax potrebuje je dost vysoka, takze urok by bol tiez vysoky. 3/ Emisia dlhopisov - to by znamenalo, ze kazdy rok musia drzitelom dlhopisov vyplacat kupon. A na konci splatnosti musia este vratit povodnu inesticiu investorom. 4/ Emisia novych akcii - z existujucich 500 000 akcii sa urobi 900 000. Tych 400 000 sa ponukne beznym ludom. Ludia nakupia akcie s vidinou predat ich za niekolko rokov so ziskom. Podiel Ivana Chrenka sa nezvysi. Co viac, znizi sa. Finax nemusi zadlzovat sa a splacat dlh, nemusi vyplacat kupon z dlhopisu a splatit investiciu po urcitom case. Navyse tym, ze ludia naleju nove peniaze do Finax, zvysi sa jeho trhova kapitalizacia. Takze ak nejaky zamestnanec ma np. 3% akcii z dnesnej trhvej hodnoty 60 mil, tak po emisii akcii bude mat povedzme 2,5% (pretoze pocet akcii za zvysi) z 120 mil. Cize jeho majetok (na papiery) sa luskom prsta zvysi z troch percent z 60 mil to je 1,8 mil euro na 2,5% z 120 mil to je 3 mil euro. Pre Finax je to iba win, win, win, ... situacia. Je to pre Finax najlacnejsi sposob, ako na paku (cize nie z vlastnych penazi) rychlejsie rozvijat firmu a cely biznis a mat vyssie zisky. Finax pritom nemusi dat z vlastneho vrecka ani euro.
Aka je to situacia pre klienta? Klient nedostane kupon ako v pripade korporatneho dlhopisu. Investicia je nelikvidna, nemoze ju predat, ked bude potrebovat. Klient nediverzifikuje, pretoze nielenze uz teraz investuje svoje peniaze CEZ Finax, tak teraz bude investovat peniaze DO Finax.
Riziko nie je, ze investicia cez Finax strati 50% hodnoty ak ma niekto napr. portfolio 100% akcii. Je pravdepodobne, ze trhy sa za urcity cas vratia. Skutocne riziko pre klienta je, ze vsetky svoje peniaze investuje cez slovensku firmu a teraz aj do slovenskej firmy. Dalej svoj dom alebo byt ma na Slovensku a svoj dochodok ma tiez v slovenskom dochodkovom systeme. Ak ma este PEPP cez Finax, tak aj tento privatny dochodok ma v slovenskom systeme. Cize stavil vsetko na jednu jedinu - slovensku kartu. Dal vsetky svoje vajicka do jedneho kosika.
Klient/investor dostane od Finax zlavu na spravu jeho majetku vo Finaxe. To je fajn, ale sucasne klient musi platit novy poplatok z akcii Finax.
Co sa moze stat (hypoteticka situacia) v buducnsoti: za sedem rokov Finax bude mat viac klientov a viac penazi pod spravou. Povedzme, ze papierovo hodnota Finax vzrastie dvojnasobne - napr. na 240 mil. Ivan Chrenko bude mat po emisii dlhopisov 45%. Spoluzakladatelia Finax a niektori zamestnanci budu chcet ist na dochodok v 50tke. Dohodnu sa s Chrenkom na predaji svojich akcii. Ten kto mal np. 2,5% dostane 2,5% z 240 mil, co je 6 mil a może ist na dochodok a zostane este aj pre jeho deti. Chrenko teda odkupi akcie a zrazu bude mat podiel np. 70% alebo 75%. Ludia = investori = drzitelia akcii, budu mat papierovo dvojnasobok v porovnani s tym, za aku cenu kupovali akcie. Budu ich teda chciet predat, pretoze maju slusny zisk. Kto to od nich kupi? Chrenko uz nemusi, pretoze ma absolutnu vascinu a o vsetkom moze sam rozhodovat. Nepotrebuje uz viac akcii. Cize ludia budu odkazani na "novych" investorov, innymi slovami naivnych ludi, ktori od povodnych investorov budu nakupovat preto, lebo nebudu rozumiet tomu, ze Chrenko uz nema potrebu nakupovat dalsie akcie a tito novi investori budu kupovat od tych povodnych len s vidinou, ze za dalsich sedem rokov, oni tieto akcie predaju za dvojnasobok niekomu dalsiemu. Je mozne, ze novi investori nebudu mat zaujem a teda nebude mozne predat akcie Finax, alebo to bude mozne, ale nie za dvojnasobok povodnej ceny, ale mozno len za 1,5 nasobok alebo menej.
Preco by mal Chrenko zaujem na odkupenie akcii od spoluzakladatelov Finax - pretoze kupit over the counter, po dohode je jednoduchsie a lacnejsie, nez nakupovat na (volnom) trhu. Chrenko moze chciet viac akcii preto, aby mal rozhodujuce slovo a vacsi podiel zo zisku, aby sa tak vratili jeho povodne investicie, ktore vlozil do Finax (dal Finax niekolko milionov euro).
Alebo to moze byt aj presne naopak - zakladatelia Finax teraz potrebuju peniaze, aby vyplatili Chrenka (odkupili akcie od Chrenka) a teda aby sa s nim uz v buducnosti nemuseli delit o zisk.
Finax sa profiloval aj ako edukacna platforma. Upozornoval na rizika investovania do korporatnych dlhoposov slovenskych firiem, hovoril o potrebe diverzifikacii a o prinosu pasivneho investovania a pod. Mam pocit, ze tato emisia a protireci tomu, co nas ucili.
Treba si uvedomit ze ludia pracujuci v branzi investicii (lepsie napisane v predaji investicnych roduktov) nie su expertami v investovani (iba velmi mala cast je expertami). Oni su v prvom rade expertami v branzi obchodu/predaja/sales a v branzi marketingu/auto-reklamy. Tento zvrat, ktory teraz prezentuje Finax uz presahuje oblast predaja/sales a marketingu. A hranica medzi marketingom a manipulaciou je tenka. Vo videu sa to prejavuje hlavne idealizovanim Juraja Hrbateho - ked hovori, co robil pred rakovinou a po rakovine sa z neho stal uplne iny, novy clovek. Alebo ked Rado Kasik hovori, ze Juraj moze po Finaxe robit v charite. Alebo ked vravi Jurajovi, ze dodrazal slovnu dohodu a dal mu par percent akcii Finax. Pripomina mi to marketing Don*lda T, ktory ho prezentuje ako svatca.
Kazdy z nas je zodpovedny za svoje peniaze. Treba si premysliet rizika. Treba si porovnat rizika s potencjalnymi ziskami, i ked v tomto pripade potencialny rast Finax velmi tazko ohodnotit. Tiez si treba pamatat, co povedal W. Buffet: ak niecomu nerozumies, tak do toho neinvestuj. A treba diverzifikovat sprosptredkovatelov, ktorych pouzivame pri investovani do ETF - ak niekto investuje 90% svojich uspor/volnych penazi do ETF prostrednictvom jedneho sprostredkovatela (np. roboporadcu, alebo inej financnej institucii), tak riskuje viac, ako keby polovicu z tych penazi investoval cez roboporadcu a druhu polovicu cez nejakeho zahranicneho brokera, napr. Interactive Brokers.
Otazka je, preco teraz Finax robi emisiu svojich akcii pre klientov/beznych ludi. Predsa tvrdia, ze nepotrebuju peniaze. Je pravdou, ze objem penazi spravovanych roboporadcami by sa mal znacne zvysit v najblizsej buducnosti. Ale velka cast tychto penazi nebude spravovana existujucimi roboporadcami. Budu spravovane roboporadcami vytvorenymi prostrednictvom AI. Dnes maly tim ludi moze skopirovat to, co robia roboporadcovia a vdaka AI vytvorit noveho, lacnejsieho roboporadcu s minimalnymi nakladmi. Cize nove peniaze, ktore pridu do sektoru roboporadcov budu prerozdelene medzi niekolkych novych hracov. Finax teraz musi urobit emisiu akcii, pretoze vie, ze za rok uz mozu byt na trhu novy hraci a ziskanie penazi od investorov bude zlozitejsie. Co viac, je mozne (moja totalna spekulacia), ze Finax potrebuje tieto peniaze ziskane z predaja akcii na buducu akviziciu takychto novych hracov v sektore roboporadenstva. Potrebuje peniaze na to, aby v buducnosti mohol kupit konkurenciu v jej zaciatkoch (za lacne peniaze) tak, ako to robil a robi Bill Gates a jeho Microsoft. Tym sposobom si moze Finax udrzat postavenie na trhu a nevpustit konkurenciu do branzi roboporadenstva. Nejde teraz len o Finax, ale tak isto sa budu spravat aj ini roboporadcovia na europskom trhu - cize podelit si trh, nekanibalizovat sa navzajom a nedopustit novu konkurenciu.
Moj nazor vyzera priblizne takto:
... spomenuli, ze nepotrebuju peniaze. Nasledne Juraj Hrbaty sam povedal, ze sa chcu rychlejsie rozvijat. Cize potrebuju peniaze. Potrebuju peniaze na to, aby sa mohli rychlejsie rozvijat. Rychlejsie rozvijat znamena investovat viac,aby mali viac klientov a viac penazi pod spravou, aby mali vyssie zisky.
Druhy dovod, preco potrebuju tieto peniaze uviedol Juraj Hrbaty v rozhovore pre e.dennik: "Z týchto peňazí musíme čiastočne navýšiť našu kapitálovú primeranosť, aby sme spĺňali požiadavky na krytie rizík a našej prevádzky. Na to pôjde zhruba jeden milión eur."
Ake vo vseobecnosti su moznosti, ako ziskat nove peniaze: 1/ Ivan Chrenko im uz dvakrat dal peniaze vymenou za akcie. Takze mozu poziadat o novu investiciu pana Chrenka (predsa je to miliardar, par milionov prenho nie je nic, navyse Finax produkuje zisk) vymenou za akcie. Cize Chrenko by odkupil akcie od Hrbateho. Problem je v tom, ze by tak Chrenko ziskal nadpolovicnu vacsinu a mohol by sam rozhodovat o smerovani firmy a dostaval by vacsiu cast zo zisku. To pravdepodobne nie je dobry scenar pre zakladatelov Finax. 2/ Ist do banky a vziat si pozicku - to by znamenalo mat dlh, splacat ho a splacat urok. Suma, ktoru Finax potrebuje je dost vysoka, takze urok by bol tiez vysoky. 3/ Emisia dlhopisov - to by znamenalo, ze kazdy rok musia drzitelom dlhopisov vyplacat kupon. A na konci splatnosti musia este vratit povodnu inesticiu investorom. 4/ Emisia novych akcii - z existujucich 500 000 akcii sa urobi 900 000. Tych 400 000 sa ponukne beznym ludom. Ludia nakupia akcie s vidinou predat ich za niekolko rokov so ziskom. Podiel Ivana Chrenka sa nezvysi. Co viac, znizi sa. Finax nemusi zadlzovat sa a splacat dlh, nemusi vyplacat kupon z dlhopisu a splatit investiciu po urcitom case. Navyse tym, ze ludia naleju nove peniaze do Finax, zvysi sa jeho trhova kapitalizacia. Takze ak nejaky zamestnanec ma np. 3% akcii z dnesnej trhvej hodnoty 60 mil, tak po emisii akcii bude mat povedzme 2,5% (pretoze pocet akcii za zvysi) z 120 mil. Cize jeho majetok (na papiery) sa luskom prsta zvysi z troch percent z 60 mil to je 1,8 mil euro na 2,5% z 120 mil to je 3 mil euro. Pre Finax je to iba win, win, win, ... situacia. Je to pre Finax najlacnejsi sposob, ako na paku (cize nie z vlastnych penazi) rychlejsie rozvijat firmu a cely biznis a mat vyssie zisky. Finax pritom nemusi dat z vlastneho vrecka ani euro.
Aka je to situacia pre klienta? Klient nedostane kupon ako v pripade korporatneho dlhopisu. Investicia je nelikvidna, nemoze ju predat, ked bude potrebovat. Klient nediverzifikuje, pretoze nielenze uz teraz investuje svoje peniaze CEZ Finax, tak teraz bude investovat peniaze DO Finax.
Riziko nie je, ze investicia cez Finax strati 50% hodnoty ak ma niekto napr. portfolio 100% akcii. Je pravdepodobne, ze trhy sa za urcity cas vratia. Skutocne riziko pre klienta je, ze vsetky svoje peniaze investuje cez slovensku firmu a teraz aj do slovenskej firmy. Dalej svoj dom alebo byt ma na Slovensku a svoj dochodok ma tiez v slovenskom dochodkovom systeme. Ak ma este PEPP cez Finax, tak aj tento privatny dochodok ma v slovenskom systeme. Cize stavil vsetko na jednu jedinu - slovensku kartu. Dal vsetky svoje vajicka do jedneho kosika.
Klient/investor dostane od Finax zlavu na spravu jeho majetku vo Finaxe. To je fajn, ale sucasne klient musi platit novy poplatok z akcii Finax.
Co sa moze stat (hypoteticka situacia) v buducnsoti: za sedem rokov Finax bude mat viac klientov a viac penazi pod spravou. Povedzme, ze papierovo hodnota Finax vzrastie dvojnasobne - napr. na 240 mil. Ivan Chrenko bude mat po emisii dlhopisov 45%. Spoluzakladatelia Finax a niektori zamestnanci budu chcet ist na dochodok v 50tke. Dohodnu sa s Chrenkom na predaji svojich akcii. Ten kto mal np. 2,5% dostane 2,5% z 240 mil, co je 6 mil a może ist na dochodok a zostane este aj pre jeho deti. Chrenko teda odkupi akcie a zrazu bude mat podiel np. 70% alebo 75%. Ludia = investori = drzitelia akcii, budu mat papierovo dvojnasobok v porovnani s tym, za aku cenu kupovali akcie. Budu ich teda chciet predat, pretoze maju slusny zisk. Kto to od nich kupi? Chrenko uz nemusi, pretoze ma absolutnu vascinu a o vsetkom moze sam rozhodovat. Nepotrebuje uz viac akcii. Cize ludia budu odkazani na "novych" investorov, innymi slovami naivnych ludi, ktori od povodnych investorov budu nakupovat preto, lebo nebudu rozumiet tomu, ze Chrenko uz nema potrebu nakupovat dalsie akcie a tito novi investori budu kupovat od tych povodnych len s vidinou, ze za dalsich sedem rokov, oni tieto akcie predaju za dvojnasobok niekomu dalsiemu. Je mozne, ze novi investori nebudu mat zaujem a teda nebude mozne predat akcie Finax, alebo to bude mozne, ale nie za dvojnasobok povodnej ceny, ale mozno len za 1,5 nasobok alebo menej.
Preco by mal Chrenko zaujem na odkupenie akcii od spoluzakladatelov Finax - pretoze kupit over the counter, po dohode je jednoduchsie a lacnejsie, nez nakupovat na (volnom) trhu. Chrenko moze chciet viac akcii preto, aby mal rozhodujuce slovo a vacsi podiel zo zisku, aby sa tak vratili jeho povodne investicie, ktore vlozil do Finax (dal Finax niekolko milionov euro).
Alebo to moze byt aj presne naopak - zakladatelia Finax teraz potrebuju peniaze, aby vyplatili Chrenka (odkupili akcie od Chrenka) a teda aby sa s nim uz v buducnosti nemuseli delit o zisk.
Finax sa profiloval aj ako edukacna platforma. Upozornoval na rizika investovania do korporatnych dlhoposov slovenskych firiem, hovoril o potrebe diverzifikacii a o prinosu pasivneho investovania a pod. Mam pocit, ze tato emisia a protireci tomu, co nas ucili.
Treba si uvedomit ze ludia pracujuci v branzi investicii (lepsie napisane v predaji investicnych roduktov) nie su expertami v investovani (iba velmi mala cast je expertami). Oni su v prvom rade expertami v branzi obchodu/predaja/sales a v branzi marketingu/auto-reklamy. Tento zvrat, ktory teraz prezentuje Finax uz presahuje oblast predaja/sales a marketingu. A hranica medzi marketingom a manipulaciou je tenka. Vo videu sa to prejavuje hlavne idealizovanim Juraja Hrbateho - ked hovori, co robil pred rakovinou a po rakovine sa z neho stal uplne iny, novy clovek. Alebo ked Rado Kasik hovori, ze Juraj moze po Finaxe robit v charite. Alebo ked vravi Jurajovi, ze dodrazal slovnu dohodu a dal mu par percent akcii Finax. Pripomina mi to marketing Don*lda T, ktory ho prezentuje ako svatca.
Kazdy z nas je zodpovedny za svoje peniaze. Treba si premysliet rizika. Treba si porovnat rizika s potencjalnymi ziskami, i ked v tomto pripade potencialny rast Finax velmi tazko ohodnotit. Tiez si treba pamatat, co povedal W. Buffet: ak niecomu nerozumies, tak do toho neinvestuj. A treba diverzifikovat sprosptredkovatelov, ktorych pouzivame pri investovani do ETF - ak niekto investuje 90% svojich uspor/volnych penazi do ETF prostrednictvom jedneho sprostredkovatela (np. roboporadcu, alebo inej financnej institucii), tak riskuje viac, ako keby polovicu z tych penazi investoval cez roboporadcu a druhu polovicu cez nejakeho zahranicneho brokera, napr. Interactive Brokers.
Otazka je, preco teraz Finax robi emisiu svojich akcii pre klientov/beznych ludi. Predsa tvrdia, ze nepotrebuju peniaze. Je pravdou, ze objem penazi spravovanych roboporadcami by sa mal znacne zvysit v najblizsej buducnosti. Ale velka cast tychto penazi nebude spravovana existujucimi roboporadcami. Budu spravovane roboporadcami vytvorenymi prostrednictvom AI. Dnes maly tim ludi moze skopirovat to, co robia roboporadcovia a vdaka AI vytvorit noveho, lacnejsieho roboporadcu s minimalnymi nakladmi. Cize nove peniaze, ktore pridu do sektoru roboporadcov budu prerozdelene medzi niekolkych novych hracov. Finax teraz musi urobit emisiu akcii, pretoze vie, ze za rok uz mozu byt na trhu novy hraci a ziskanie penazi od investorov bude zlozitejsie. Co viac, je mozne (moja totalna spekulacia), ze Finax potrebuje tieto peniaze ziskane z predaja akcii na buducu akviziciu takychto novych hracov v sektore roboporadenstva. Potrebuje peniaze na to, aby v buducnosti mohol kupit konkurenciu v jej zaciatkoch (za lacne peniaze) tak, ako to robil a robi Bill Gates a jeho Microsoft. Tym sposobom si moze Finax udrzat postavenie na trhu a nevpustit konkurenciu do branzi roboporadenstva. Nejde teraz len o Finax, ale tak isto sa budu spravat aj ini roboporadcovia na europskom trhu - cize podelit si trh, nekanibalizovat sa navzajom a nedopustit novu konkurenciu.
-
mapper
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
- Has thanked: 153 times
- Been thanked: 27 times
zaujimavy pohlad a urcite to nebude ako si myslim ja - ked slovenska firma emituje (kaktusbike) tak o chvilku skrachuje (tu skor asi niekto chce vystupit kym sa da). Keby bol Finax take terno tak neverim ze globalne velky hraci v terajsej dobe monopolov by sa nepostarali aby uz bol davno v ich rukach alebo nerobili vsetko aby jeho klientov pretiahli k sebe. Ale zostanme na nasom SK piesocku - keby SLSP, Tatrabanka, VUB, OVB, Partners atd. vidia ze im Finax nejak ukrajuje z kolaca, nesnazili by sa o nieco? Zjavne Finax nema ziadnu vyhodu ani objem ktory by ich zaujimal, prip. ho nevedeli priniest v podobnej podobe. Ludia co si studuju uz davno vedia o lacnejsich alternativach, ti co stale kupuju rovnake ETF za "2 percenta" u Partners a podobnych k nim tiez neprejdu. Tolko moja fikcia.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Odkiaľ sa berie info, že Finax má ,,trhovú,, hodnotu 60 mil. €, či dokonca 90 mil ?moj pohlad napísal: ↑St 26 11, 2025 7:46 pm Navyse tym, ze ludia naleju nove peniaze do Finax, zvysi sa jeho trhova kapitalizacia.
...z dnesnej trhvej hodnoty 60 mil..
Nie som ekonóm, ale poďme sa na to pozrieť sedliacky. Tak ako by sme kupovali/investovali my.
Ja poznám fintech na Slovensku, ktorý má tržby 10 mil. a zisk pred zdanením 8,5 mil. €
Je to najúspešnejšia firma akú poznám, nazvime ju Zlaté prasiatko.
V Európe sa predajná cena obyčajne pohybuje v rozmedzí 3 až 7-násobku ročného zisku (alebo EBITDA).
Samozrejme, závisí od povahy podnikania, produktu, konkurencie, udržateľnosti/rastu, zraniteľnosti atd.
Ak by som bol multimilionár, zvážil by som kúpu Zlatého prasiatka za 7 násobok ročného zisku.
To je 60 mil. €.
Sedliacka otázka: za koľko by ste kúpili firmu ktorá sa po rokoch konečne dostala zo strát a má ročný zisk 400 tisíc?
Môžete mi povedať kolko má Finax ročné tržby a koľko náklady?
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Vo svojom webinari uvadzaju ako prisli k tomu svojmu ohodnoteniu, Rule of 40
odvetvovy koeficient je vraj v ich obore medzi 5-20
Porovnaju sa so spanielskym roboadvisorom Indexa Capital obchodovanym na burze https://stockanalysis.com/quote/bme/INDXA/
hodnoty ku koncu roku 2024
trzby INDXA 6.6 mil.
trzby Finax 6.1 mil.
Ro40 INDXA 48
Ro40 Finax 47.7
Valuacia INDXA 125 mil.
Podstatny rozdiel, je ze INDXA je uz 4 roky v zisku.
Teda celkovo chcu mat 874 000 akcii finaxu s cenou 76 az 115 za akciu
Ale za mna tiez pokial nebudu verejne obchodovany, tak nemam zaujem.
Porovnaju sa so spanielskym roboadvisorom Indexa Capital obchodovanym na burze https://stockanalysis.com/quote/bme/INDXA/
trzby INDXA 6.6 mil.
trzby Finax 6.1 mil.
Ro40 INDXA 48
Ro40 Finax 47.7
Valuacia INDXA 125 mil.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 245 times
- Been thanked: 593 times
Ked som si pozrel formu a obsah ich vyrocnej spravy , ani sa necudujem, ze sa neodvazia na regulovanu burzu.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
- Miloš Convexify
- Active Member
- Dátum registrácie: Ut 07 02, 2023 2:07 pm
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 37 times
No najmä Indexa má malý float (9%) s minimálnym denným objemom zobchodovaným ... priemerne 360 akcií za deň , tj 3600 EURMiBi napísal: ↑Št 27 11, 2025 10:00 am Vo svojom webinari uvadzaju ako prisli k tomu svojmu ohodnoteniu, Rule of 40
Screenshot 2025-11-27 094603.png
trzby INDXA 6.6 mil.
trzby Finax 6.1 mil.
Ro40 INDXA 48
Ro40 Finax 47.7
Valuacia INDXA 125 mil.
takže je to v zásade nelikvidný stock. Navyše z toho zobchodovaného objemu je cca polovica buyback od Indexy, ktorá vyzerá že je jediným reálnym kupujúcim.
-
moj pohlad
- Dátum registrácie: St 26 11, 2025 6:59 pm
@JUGGLER
@Milos Convexify
vdaka za prispevky. Uistilo ma to v tom, ze tato investicia do akcii Finax je plna rizik, o ktorych bezni clovek (ako ja) nema ani predstavu.
Poziadal som jedneho z asistentov specializujuceho sa na investicie v Chat GPT, aby mi podrobne rozobral spanielsku Indexu.
Napriklad, P/E pri aktualnej cene 10,8 euro za akciu (kapitalizacia 157 mil) je 216! No co uz, ... sky is the limit.
@Milos Convexify
vdaka za prispevky. Uistilo ma to v tom, ze tato investicia do akcii Finax je plna rizik, o ktorych bezni clovek (ako ja) nema ani predstavu.
Poziadal som jedneho z asistentov specializujuceho sa na investicie v Chat GPT, aby mi podrobne rozobral spanielsku Indexu.
Napriklad, P/E pri aktualnej cene 10,8 euro za akciu (kapitalizacia 157 mil) je 216! No co uz, ... sky is the limit.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Tá Indexa nemá ani len možnosť prepnúť do english.
Hlúpy manažment, lebo vyzerajú oveľa lepší ako Finax, ale ignorujú celý zvyšok EÚ, čo je 440 mil
obyvateľov a to nevravím o klientoch z U.K, a zo sveta.
Zistil som, že poplatky sú 0,15% -0,41% p.a. a od 2015 majú podchytený takmer celý trh v Španielsku.
Konkurencia je veľká. Tak ako u nás máme 4 možnosti investovať úplne zadarmo a zvoliť si vlastné ETFs,
tak aj im dýchajú na krk podobné firmy , napr. myInvestor s poplatkami 0% p.a.
Indexa má v správe na 1 klienta okolo 30 000 €, čo je 3 x viac ako u Finaxu.
Takisto sa nezaoberajú retailovým planktónom ako Finax, kde môžeš začať od nuly, ale min. vklad je 2000 €.
Garancia je parádna: 100 000 €. Ide o lídra v Španielsku s populáciou 50 mil. obyvateľov.
Expandovali aj do Francúzska a Belgicka, AUM (majetok pod správou) je 4mld a majú 130 tisíc klientov.
Nechcem tu veľmi filozofovať okolo hodnoty Finaxu.
Je líder medzi našími robo-advisormi. Podchytil slovenský trh. Bohužiaľ je nás len 5,5 mil.
Ich poplatky sú 3 x väčšie, čo je fajn pre ekonomiku firmy, ale veľké riziko vzhľadom na konkurenciu.
Finax bol v 2018 poplatková hviezda v SR. Dnes je poplatkovo a výnosovo na úrovni bánk, ktorým sa posmieval,
pričom taká SLSP má dnes polovičné poplatky 0,6% p.a.
Portu je takisto lacnejšie ( prišlo aj do SR) a XTB robí revolúciu - umožňuje sporo-investovanie úplne zadarmo.
O EIC ani nehovorím, tam sú poplatky 20x menšie ako u Finaxu a 10x menšie ako u SLSP.
Cez EIC funguje armáda agentov. Len sa treba dožadovať účtu s takmer nulovým poplatkom za správu (0,06% p.a.).
Čiže budúcnosť bude len o investičnej gramotnosti a informáciách obyvateľstva.
Z rozmachom AI robo-poradcovia stratia na význame.
Naposledy ma príjemne prekvapil slovenský študent z Karlovej univerzity.
Na otázku, či vie niečo o investovaní odpovedal: ,,ja investujem sám, cez Trading 212,,.
Ja to vidím teda tak, že Finax parádne podchytil Slovensko, ale rast tu má obmedzený.
Preto sa vydal do zahraničia, ale tam narazil na silnú konkurenciu.
V roku 2019 z veľkými očami expandoval na poľský, český a maďarský trh.
Dnes mi stačí jediný pohľad na tento obrázok z ich webu, aby som pochopil, že tudy cesta nevede:
. .
.
Poľsko je 7 x väčšie ako Slovensko, Maďarsko a ČR sú 2x väčšie...čiže zhruba 10 x väčší trh a čo vidím
po 5 rokoch? Majetok pod správou v ČR +HU je len 1% a z PL iba 11%.
Čiže to ocenenie, ktoré oni opierajú o budúci rast a porovnávajú sa s Indexou ktorej klienti majú 3 x väčší majetok na hlavu je podľa mňa najväčším rizikom do budúcnosti.
Prvé riziko je, že akciový trh nemusí stúpať ako doteraz. Na to im treba posilniť rezervy. Tam pôjde 1M.
Prečo? Lebo majú pomerne vysoké náklady. Podľa súvahy to vyzerá okolo 3 mil. ročne.
Tie tržby 6,1 M sú hrubé tržby. Čisté sú 4,19 M a od toho keď odrátam prevádzkové náklady 3M, už som na 1M.
Ja sedliacky rozmýšlam takto. Keď Ivan Chrenko do toho vrazil 3 milióny, zrejme ich má už späť.
Po 7 rokoch by som si na jeho mieste povedal, stačilo, už nedám do toho ani cent. Idem to predať.
Keby Finax mal hodnotu 60 mil., ani na sekundu by som neváhal a zinkasoval cez 30 mil. €
Juraj Hrbatý to isté. Tak prečo to chlapci nepredajú?
Prečo nejdú na burzu? To je druhá otázka.
Nechcú aby ich trh ocenil ako španielskú Indexu?
Slovenskí investori by mali vyššiu transparentnosť, likviditu (možnosť predať/kúpiť),
výnosy po 1 roku držania oslobodené od daní. Českí po 3 rokoch.
Otvorila by sa im cesta, že do nich môže zainvestovať ktokoľvek z EU i zo sveta.
Nuž zrejme by sa ukázalo, že nie je všetko zlato, čo sa blyští.
V podnikaní a investovaní do podnikania mi všetci úspešní podnikatelia vravia to isté:
že vždy treba rátať z najhorším scénarom.
Roztomilé je a to sa týka aj Ivana Chrenka, že veľkí podnikatelia robia dobrý biznis vždy len sami.
A ked nechcú aby aby sa im banky dívali do účtovných kníh, tak sa zrazu uchádzajú o peniaze retailu.
Arca najviac chválila svoje dlhopisy a platila ťažké peniaze za reklamu v TV tesne pred svojím koncom.
HB Reavis Ivana Chrenka bol najlepším realitným fondom - kým sa darilo, stál len o peniaze bohatých.
Fond začal ako Fond kvalifikovaných investorov z min.vkladom 125 000 € v júni 2011.
Koncom roka 2018 HB Reavis pridal triedu A s možnosťou investovať od 50 000 €.
Trieda A začala v novembri 2018 na cene 1000. Po 5 rokoch v novembri 2023 bola cena 969, v decembri už len 652.
Od októbra 2022 pridali retailovú triedu z možnosťou investovať od 10 000 €. Tí dopadli najhoršie.
Cena začala na 100, v novembri 2023 dosiahla 103,22... ale rok 2023 skončili na cene 69,42 (-30%).
Dodnes doťahujú straty.
Hlúpy manažment, lebo vyzerajú oveľa lepší ako Finax, ale ignorujú celý zvyšok EÚ, čo je 440 mil
obyvateľov a to nevravím o klientoch z U.K, a zo sveta.
Zistil som, že poplatky sú 0,15% -0,41% p.a. a od 2015 majú podchytený takmer celý trh v Španielsku.
Konkurencia je veľká. Tak ako u nás máme 4 možnosti investovať úplne zadarmo a zvoliť si vlastné ETFs,
tak aj im dýchajú na krk podobné firmy , napr. myInvestor s poplatkami 0% p.a.
Indexa má v správe na 1 klienta okolo 30 000 €, čo je 3 x viac ako u Finaxu.
Takisto sa nezaoberajú retailovým planktónom ako Finax, kde môžeš začať od nuly, ale min. vklad je 2000 €.
Garancia je parádna: 100 000 €. Ide o lídra v Španielsku s populáciou 50 mil. obyvateľov.
Expandovali aj do Francúzska a Belgicka, AUM (majetok pod správou) je 4mld a majú 130 tisíc klientov.
Nechcem tu veľmi filozofovať okolo hodnoty Finaxu.
Je líder medzi našími robo-advisormi. Podchytil slovenský trh. Bohužiaľ je nás len 5,5 mil.
Ich poplatky sú 3 x väčšie, čo je fajn pre ekonomiku firmy, ale veľké riziko vzhľadom na konkurenciu.
Finax bol v 2018 poplatková hviezda v SR. Dnes je poplatkovo a výnosovo na úrovni bánk, ktorým sa posmieval,
pričom taká SLSP má dnes polovičné poplatky 0,6% p.a.
Portu je takisto lacnejšie ( prišlo aj do SR) a XTB robí revolúciu - umožňuje sporo-investovanie úplne zadarmo.
O EIC ani nehovorím, tam sú poplatky 20x menšie ako u Finaxu a 10x menšie ako u SLSP.
Cez EIC funguje armáda agentov. Len sa treba dožadovať účtu s takmer nulovým poplatkom za správu (0,06% p.a.).
Čiže budúcnosť bude len o investičnej gramotnosti a informáciách obyvateľstva.
Z rozmachom AI robo-poradcovia stratia na význame.
Naposledy ma príjemne prekvapil slovenský študent z Karlovej univerzity.
Na otázku, či vie niečo o investovaní odpovedal: ,,ja investujem sám, cez Trading 212,,.
Ja to vidím teda tak, že Finax parádne podchytil Slovensko, ale rast tu má obmedzený.
Preto sa vydal do zahraničia, ale tam narazil na silnú konkurenciu.
V roku 2019 z veľkými očami expandoval na poľský, český a maďarský trh.
Dnes mi stačí jediný pohľad na tento obrázok z ich webu, aby som pochopil, že tudy cesta nevede:
. .
.
Poľsko je 7 x väčšie ako Slovensko, Maďarsko a ČR sú 2x väčšie...čiže zhruba 10 x väčší trh a čo vidím
po 5 rokoch? Majetok pod správou v ČR +HU je len 1% a z PL iba 11%.
Čiže to ocenenie, ktoré oni opierajú o budúci rast a porovnávajú sa s Indexou ktorej klienti majú 3 x väčší majetok na hlavu je podľa mňa najväčším rizikom do budúcnosti.
Prvé riziko je, že akciový trh nemusí stúpať ako doteraz. Na to im treba posilniť rezervy. Tam pôjde 1M.
Prečo? Lebo majú pomerne vysoké náklady. Podľa súvahy to vyzerá okolo 3 mil. ročne.
Tie tržby 6,1 M sú hrubé tržby. Čisté sú 4,19 M a od toho keď odrátam prevádzkové náklady 3M, už som na 1M.
Ja sedliacky rozmýšlam takto. Keď Ivan Chrenko do toho vrazil 3 milióny, zrejme ich má už späť.
Po 7 rokoch by som si na jeho mieste povedal, stačilo, už nedám do toho ani cent. Idem to predať.
Keby Finax mal hodnotu 60 mil., ani na sekundu by som neváhal a zinkasoval cez 30 mil. €
Juraj Hrbatý to isté. Tak prečo to chlapci nepredajú?
Prečo nejdú na burzu? To je druhá otázka.
Nechcú aby ich trh ocenil ako španielskú Indexu?
Slovenskí investori by mali vyššiu transparentnosť, likviditu (možnosť predať/kúpiť),
výnosy po 1 roku držania oslobodené od daní. Českí po 3 rokoch.
Otvorila by sa im cesta, že do nich môže zainvestovať ktokoľvek z EU i zo sveta.
Nuž zrejme by sa ukázalo, že nie je všetko zlato, čo sa blyští.
V podnikaní a investovaní do podnikania mi všetci úspešní podnikatelia vravia to isté:
že vždy treba rátať z najhorším scénarom.
Roztomilé je a to sa týka aj Ivana Chrenka, že veľkí podnikatelia robia dobrý biznis vždy len sami.
A ked nechcú aby aby sa im banky dívali do účtovných kníh, tak sa zrazu uchádzajú o peniaze retailu.
Arca najviac chválila svoje dlhopisy a platila ťažké peniaze za reklamu v TV tesne pred svojím koncom.
HB Reavis Ivana Chrenka bol najlepším realitným fondom - kým sa darilo, stál len o peniaze bohatých.
Fond začal ako Fond kvalifikovaných investorov z min.vkladom 125 000 € v júni 2011.
Koncom roka 2018 HB Reavis pridal triedu A s možnosťou investovať od 50 000 €.
Trieda A začala v novembri 2018 na cene 1000. Po 5 rokoch v novembri 2023 bola cena 969, v decembri už len 652.
Od októbra 2022 pridali retailovú triedu z možnosťou investovať od 10 000 €. Tí dopadli najhoršie.
Cena začala na 100, v novembri 2023 dosiahla 103,22... ale rok 2023 skončili na cene 69,42 (-30%).
Dodnes doťahujú straty.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Celkom by ma zaujímalo, ako ta firma uložila svoje dlhoročne zarobené peniaze, nakoľko pokiaľ viem, tak jej spolumajiteľ v minulosti moc neveril na "akciové trhy" a ani nehnuteľnosti.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
andre
- Guru Member ****
V tomto pribehu nedava logiku vela veci, pre mna je do oci bijuce, ze firma co potrebuje 6mil. na expanziu za minuly rok vykazala zisk 400k a tento rok planuju zisk tiez. Ako to je mozne?
Ved logicky, keby im islo o co najrychlejsiu expanziu tie peniaze na nu minu a potrebovali by o to menej. Tak aj funguje vacsina startupov, ze su roky kym prudko rastu v strate, ale o to rychljsie rastu.
Len to by sa im tazko predavali akcie retailu..
Ved logicky, keby im islo o co najrychlejsiu expanziu tie peniaze na nu minu a potrebovali by o to menej. Tak aj funguje vacsina startupov, ze su roky kym prudko rastu v strate, ale o to rychljsie rastu.
Len to by sa im tazko predavali akcie retailu..
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Súhlasím. A čím viac o tom rozmýšlam, tým viac pochybností vidím.
Napríklad, že sa porovnávajú s príbehom španielskej Indexy.
Prečo nie s príbehom ETFmaticu?
Pametáte sa ako sme tu na fóre objavili ETFmatic?
Bol to úspešný startup z Londýna už z roku 2014.
Veď sme dokonca vyhodnocovali účet Andreho a porovnávali ho z Finaxom.
Je to v hitparáde v sekcii ,,SKONČILI,,. Zo zvedavosti kopírujem sem:
ANDRE – ETFMATIC (AION bank) : +64,12%, +17,73% p.a. od 17.3.20 do 31.3.23.
ANDRE – FINAX.sk: +54,12%, +15,54% p.a. , od 1.4.20 do 30.3.23.
Pekné výsledky, ale treba pripomenúť že to bolo Andreho šikovné načasovanie do poklesu v covide 2020.
No moja základná otázka znie:
Prečo ETFmatic z Londýna, startup, ktorý začal skôr ako Finax nakoniec vyhasol ako sviečka?
Iste, prišiel Brexit, potom covid. Ťažkosti s licencovaním v EU.
Ale podstatou zostáva, že aj pod krídlami belgicko-polskej banky ho Finax prevzal ako stratový biznis:
https://www.finax.eu/sk/blog/finax-prev ... -aion-bank?
Okrem toho, že po rokoch strát chcú verejnosti ukázať zisk, potrebujú rezervy.
Zrejme aj musia mať rezervy podľa legislatívy.
Preto vravia, že 1 milión pôjde ihneď do navýšenia rezerv.
Z tých 400K však tvoria 250K odložené dane. Teda tak je to v súvahe.
Je tu viac rizík, ktoré sú (podľa mňa) dokonca vysoko pravdepodobné.
1. trhy môžu začať padať – zníži sa AUM, klesne výber poplatkov
2. Slovensko začne upadať – na obrázku čo dal Mibi príjmy v SR tvoria 72%
V SR miesto rastu klientov môže nastať úbytok klientov.
3. Potreba 6 miliónov na expanziu, ked expanzia do Maďarska a ČR za 5 rokov priniesla navýšenie AUM o 1%?
V Poľsku po 5 rokoch generujú len 12% príjmov?
Človek by povedal, že pri expanzii na 10 x väčší trh sa kapitál pod správou znásobí.
Lenže po 5 rokoch vidím na obrázku, že PL+HU+ČR tvorí len 12% AUM.
Ja keby som bol úspešný na trhu v SR by som sa nepchal do zahraničia.
Mnoho firiem z expanziou do zahraničia má len veľké oči.
ETFmatic fungoval v 32 európskych krajinách.
Takisto ma napadá otázka, čo je vlastne expanzia v rámci EU?
Ved predsa my si môžeme založiť účty u nemeckého Trade Republic bez toho, aby tu mali pobočku.
Ani IB tu nemá pobočku. XTB má, ale to vidno na raste počtu účtov.
Investovanie zadarmo je bezkonkurenčný produkt.
O rýchlu expanziu im išlo už po 1 roku fungovania. Vtedy to dávalo zmysel.
Aj Ivanovi Chrenkovi , keď to zafinancoval.
Veď čím skôr podchytím trh so super produktom, tým lepšie. A konkurencia nebola veľká.
V 2019 expandovali do Poľska, Česka, Madarska. V 2020 do Chorvátska.
Úspech expanzie vidno z obrázkov. Takisto je namieste otázka, či vôbec ETFmatic bol dobrý deal.
Veď prečo vlastne ETFmatic – úspešný startup z Londýna z 2014 vyhasol ako sviečka?
Keď mali za sebou banku, mohli dobyť svet...
Odpoveď je podľa mňa v sedliackej logike.
V rokoch 2014 (ETfmatic, Scalable Capital), 2015( Indexa) a 2016 vznikli prví robo-advisori.
Neboli to žiadne prevratné startupy. Neobjavili nič nové. Len ponúkli ľuďom to, čo nechceli ponúkať banky.
Aj tí prví len kopírovali prvé úspešné projekty z 2011 (Nutmeg , Moneyfarm, True Wealth).
Dnes máme v EU kopu robo-advisorov. AI dokonca vraví že až 150-200.
Ved len v ČR ich je toľko, že som už prestal o nich zakladať vlákna ( Portu, Fondee, Indigo, Optivista).
K ním sa pridali banky a takmer všetci o.c.p. a sprostredkovatelia cez platformy ako Conseq.
Dokonca aj EIC je už v ČR. Aj Revolut už je v biznise predvolených portfólii.
Totálnu revolúciu, doslova šach-mat nasadilo investovanie úplne zadarmo (XTB, DeGiro, Trading212, Trade republic, TastyWorks, Ligthyear, asi aj eToro).
To čo pred 10 rokmi bolo revolučné, dnes už ani nemôžeme nazvať startupom, alebo fintechom.
Veď robo-advisor nie je žiadny zázrak z ktorým dnes môžeme dobyť svet.
Je to len naprogramovaný systém založenia a správy účtu cez internet.
Iste. Biznis treba zorganizovať a tlačiť dopredu. Finax urobil kus dobrej práce.
Ale ked mu v SR začala konkurovať SLSP s polovičnými poplatkami, povedal som si, že budú to mať ťažké.
Úspech Finaxu som videl hlavne v začiatkoch, keď svojím prístupom a osvetou získali slovenský trh.
Nástup Finaxu bol úžasný, lebo ja sám som vnímal situáciu tak, že monopol bánk a ich neochota ich ísť do ETFs
tu ostane navždy.
Navyše Finax sľuboval produkt, ktorý bude výnosovo atraktívny, teda veril som, že bude aspoň kopírovať výnos ETF SVET.
Negatívny efekt poplatkov mal byť kompenzovaný, alebo prekonaný ich revolučným know-how v rebalasingu.
Veď základom každého úspešného podnikania je produkt z ktorým máte konkurenčnú výhodu.
Či taký produkt má Finax, to nech si vyhodnotí každý sám.
P.S. Z môjho pohľadu hodnotím len vlajkovú loď investovania, čo je portfólio Finax 100.
Ostatné ma veľmi nezaujíma a radšej nespomínam produkty ako Peňaženka 1...
PEPP považujem za dobrý produkt. Ale tvorí len 4-5% z príjmov.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Chceli mat 874 000 akcii finaxu s cenou 76 az 115 za akciu - takze sa im to podarilo predat niekde v strede.
Investičná platforma Finax má za sebou historicky prvú verejnú ponuku svojich akcií, ktorá jej priniesla kapitál vo výške 8,4 milióna eur. O úpis podľa spoločnosti prejavili záujem retailoví investori, pričom upisovacia cena bola stanovená na 108,85 eura za akciu. Na základe tohto dopytu bola celková hodnota spoločnosti ocenená na 85 miliónov eur.
https://www.finsider.sk/spravy/finax-zi ... icne-trhy/
Investičná platforma Finax má za sebou historicky prvú verejnú ponuku svojich akcií, ktorá jej priniesla kapitál vo výške 8,4 milióna eur. O úpis podľa spoločnosti prejavili záujem retailoví investori, pričom upisovacia cena bola stanovená na 108,85 eura za akciu. Na základe tohto dopytu bola celková hodnota spoločnosti ocenená na 85 miliónov eur.
https://www.finsider.sk/spravy/finax-zi ... icne-trhy/
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Čísla a štatistiky o podnikaní Finaxu za rok 2025
https://www.finax.eu/sk/blog/cisla-a-st ... a-rok-2025

https://www.finax.eu/sk/blog/cisla-a-st ... a-rok-2025

- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Nič moc. Sedí to s tým, že v roku 2024 zo zisku tvorili 250K odložené dane ( v súvahe)
Zisk je podľa mňa slabý.
Zisk je podľa mňa slabý.
-
miror
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 284 times
účtovnú závierku neposkytujú ako o.c.p. v štruktúrovanej podobe, len oskenovanú a je tu: https://www.registeruz.sk/cruz-public/d ... t/11556861
Poznámky aj keď sú začiarknuté v hlavičke, do skenu nedali, škoda, asi by povedali viac na dokreslenie
v skratke : tretina tržieb ide na provízie, tretina na mzdy a tretina na "ostatné prevádzkové náklady"
pri finančnej inštitúcií (ktorá nemá zásoby tovaru, materiálu,...), len čiste predáva svoje služby, by som čakal o dosť vyššie marže a ziskovosť
môj názor je, či už odčerpávajú zisk cez nadhodnotené mzdy alebo cez provízie je jedno ale škodia sami sebe, lebo nakoniec výsledok nehovorí nič, čo by malo osloviť investorov - akože 2024 7% alebo 2025 2,3% tvorí zisk z celkových tržieb ???
Poznámky aj keď sú začiarknuté v hlavičke, do skenu nedali, škoda, asi by povedali viac na dokreslenie
v skratke : tretina tržieb ide na provízie, tretina na mzdy a tretina na "ostatné prevádzkové náklady"
pri finančnej inštitúcií (ktorá nemá zásoby tovaru, materiálu,...), len čiste predáva svoje služby, by som čakal o dosť vyššie marže a ziskovosť
môj názor je, či už odčerpávajú zisk cez nadhodnotené mzdy alebo cez provízie je jedno ale škodia sami sebe, lebo nakoniec výsledok nehovorí nič, čo by malo osloviť investorov - akože 2024 7% alebo 2025 2,3% tvorí zisk z celkových tržieb ???