Prenajom nehnutelnosti v zahranici (postupy, dane a ine)

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Prenajom nehnutelnosti v zahranici (postupy, dane a ine)

Príspevok od používateľa rmaly »

Ahojte,
ma niekto skusenosti, ako to funguje, ked danovy rezident - nepodnikatel - na SK prenajima zahranicnu nehnutelnost?
Dane - plati predpokladam tu. Ako to je napriklad so zaradenim bytu (apartmanu / nehnutelnosti) do obchodneho majetku a odpisy, uroky z (americkej hypo) a pod? Je to rovnake ako pri tuzemskej nehnutelnosti?
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 225 times

Re: Prenajom nehnutelnosti v zahranici (postupy, dane a ine)

Príspevok od používateľa JanH »

ahoj. toto je komplexna tema. Spravne nastavenie je klucove. Kazdopadne prijem z nehnutelnosti sa zdanuje v state, kde nehnutelnost lezi. Das ju aj do SVK DP ale uz nezdanujes. Aspon v EÚ statoch je to tak. Co fungovalo u mna. 1)Zobrat na byt vonku najvyssiu moznu hypoteku. Toto mi vyrazne znizuje danove zatazenie Odpisujem opotrebenie , uroky, spravcu atd… vacsinou sa vrati preplatok lebo si v ociach danoveho uradu o nieco “chudobnejsi”. Takze zarabam na najme+na nizsich daniach. 2)kupoval som ako “podnikatel” podla vyspelosti krajiny zriadenie danoveho cisla na tento ucel trva par minut a nehnutelnost mam o 20% lacnejsie. U mna ale kvoli tomu zisk zdanujem 10% navyse. Napis aspon o aky stat sa jedna Dubaj a Cesko nebude to iste :-)
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Re: Prenajom nehnutelnosti v zahranici (postupy, dane a ine)

Príspevok od používateľa rmaly »

JanH napísal: Pi 26 12, 2025 6:16 pm ahoj. toto je komplexna tema. Spravne nastavenie je klucove. Kazdopadne prijem z nehnutelnosti sa zdanuje v state, kde nehnutelnost lezi. Das ju aj do SVK DP ale uz nezdanujes. Aspon v EÚ statoch je to tak. Co fungovalo u mna. 1)Zobrat na byt vonku najvyssiu moznu hypoteku. Toto mi vyrazne znizuje danove zatazenie Odpisujem opotrebenie , uroky, spravcu atd… vacsinou sa vrati preplatok lebo si v ociach danoveho uradu o nieco “chudobnejsi”. Takze zarabam na najme+na nizsich daniach. 2)kupoval som ako “podnikatel” podla vyspelosti krajiny zriadenie danoveho cisla na tento ucel trva par minut a nehnutelnost mam o 20% lacnejsie. U mna ale kvoli tomu zisk zdanujem 10% navyse. Napis aspon o aky stat sa jedna Dubaj a Cesko nebude to iste :-)
Jej, dikes. No, riesime (zvazujeme / panujeme) kupu v Spanielsku. Viem tie zaklady (NIE cislo a pod a toto urcite chcem riesit cez realitku)... skor ma zaujima ta priprava "behind the scene"... Napriklad si spomenul co najvyssi uver. To je ta otazka, ze co potom s tym... ci to budem nejako vediet "monetizovat" (tie uroky alebo odpisy apod)... alebo ako to rieist... ci radsej vycashovat... neviem... zistujem, patram :) :)
Vyzera to, ze tu nehnutelnost aspon zo zaciatku budeme aj prenajimat... tak preto riesim tie dane (styl, ako to funguje apod)... Takze vravis, ze najskor to budem zdanovat tam a tu to len uvediem (styl zdanene dividendy z akcii...)?
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"