Banka, alebo XTB

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
majcoo01
Dátum registrácie: St 14 01, 2026 8:44 am

Banka, alebo XTB

Príspevok od používateľa majcoo01 »

Som v investovani zaciatocnik a chcem si zacat sporit na dochodok. Mam 52 a zvazujem, ci si zalozit sporiaci ucet v banke, ktora neponuka vysoke uroky a aj tie mi zdania, ale mam istotu, ze o ne nepridem, alebo zalozit ucet v XTB, kde ked necham peniaze aspon rok, budem oslobodeny od dane, ale je tam riziko. Pokial by som ich vlozil do XTB aspon na 10 rokov, mozem pocitat aspon s 8 % urokom a nemusim sa bat, ze o tie peniaze pridem?
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1399 times

Re: Banka, alebo XTB

Príspevok od používateľa MiBi »

Pri investicii do americkych akcii na 10 rokov mas cca 94% pravdepodobnost, ze budes v pluse, vid obr. Ci budes mat vynost 8% rocne nikto negarantuje.
Ked mas averziu voci riziku radsej investiciu rozloz, cast daj do XTB do ETF na MSCI World a ostatne do menej rizikovych, napr. JT Bond ako bolo pisane https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 56#p221856,
Prílohy
21286fe0-f6ca-4667-b116-48b297aca173_900x500.jpg
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2219 times
Been thanked: 2631 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

majcoo01 napísal: St 14 01, 2026 9:06 am Som v investovani zaciatocnik a chcem si zacat sporit na dochodok. Mam 52 a zvazujem, ci si zalozit sporiaci ucet v banke, ktora neponuka vysoke uroky a aj tie mi zdania, ale mam istotu, ze o ne nepridem, alebo zalozit ucet v XTB, kde ked necham peniaze aspon rok, budem oslobodeny od dane, ale je tam riziko. Pokial by som ich vlozil do XTB aspon na 10 rokov, mozem pocitat aspon s 8 % urokom a nemusim sa bat, ze o tie peniaze pridem?
Žiadny 8% úrok neexistuje. Z hotovosti v banke alebo u brokera maximálne získaš cca úrok 2%.
Úrok je cena (odmena) za požičanie peňazí.

To čo robíme my v XTB je, že investujeme do akcií. Akcie sú podnikanie = podiel na firmách ktoré podnikajú.
Výnos nie je garantovaný, akcie vo fondoch (ETFs) klesajú a stúpajú, ale celkovo je dlhodobý výnos okolo 10% ročne
Tie výnosy z rôznych typov investovania vyhodnocujeme v hitparáde vo vlákne : https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.php?t=5925

Každý má averziu k riziku. Nikto nechce straty. Ale život je taký, že výnos bez rizika je len na úrovni 2-3% p.a..

A voči nemu stojí inflácia, teda zdražovanie cien, ktoré skryto, ale isto ZNEHODNOCUJÚ tvoje úspory.
Ked si pred 5 rokmi mal úspory 10 000 a všetko zdraželo v priemere o 33%, tvoje úspory sú znehodnotené o 1/3 !

Alebo po lopate povedané, aby nedošlo k znehodnoteniu, tak za posledných 5 rokov potrebuješ výnos +33%, aby si bol na NULE !

Keďže ty chceš investovať na dôchodok, nemal by si mať strach zo strát, lebo z výnosom 2% úspory ani neochrániš, ani nezhodnotíš.
Inflácia za minulý rok bude okolo 4,3%.

Ty sa potrebuješ zbaviť strachu = nebáť sa zariskovať do PODNIKANIA - najlepších firiem na svete vo fondoch do ktorých investujeme my.
Ak sa zbavíš strachu, dlhodobo si prilepšíš na dôchodok tým, že peniaze zhodnotíš - trebárs zdvojnásobíš svoje úspory za tých 10 rokov.

Veľa šťastia v rozmýšlaní a investovaní.
:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 187 times
Been thanked: 413 times

Príspevok od používateľa jogo »

majcoo01 napísal: St 14 01, 2026 9:06 am Som v investovani zaciatocnik a chcem si zacat sporit na dochodok. Mam 52 a zvazujem, ci si zalozit sporiaci ucet v banke, ktora neponuka vysoke uroky a aj tie mi zdania, ale mam istotu, ze o ne nepridem, alebo zalozit ucet v XTB, kde ked necham peniaze aspon rok, budem oslobodeny od dane, ale je tam riziko. Pokial by som ich vlozil do XTB aspon na 10 rokov, mozem pocitat aspon s 8 % urokom a nemusim sa bat, ze o tie peniaze pridem?
Ak máš 52 rokov, tak si predpokladám v 2.pilieri dôchodkového poistenia. Kde máš uložený 2.pilier?

Ak v indexových fondoch, tak sa pozri, ako sa ti krásne zhodnotil a ty budeš mať cez ETF-ka kúpené cez brokera ešte vyššie zhodnotenie, lebo budeš mať nižšie poplatky. Musím povedať, že 2 a 3 pilier už presvedčili zopár mojich známych, lebo keď videli, ako sa im zhodnocuje, tak začali investovať aj svoje úspory.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Hanka123
Dátum registrácie: Ut 02 12, 2025 6:08 pm

Príspevok od používateľa Hanka123 »

Podla mna to nie je bud banka alebo XTB, ale skor kombinacia viac veci. Ja to beriem tak, ze zaklad mam v klasickych produktoch a popri tom skusam aj investovanie do kryptomien ako doplnok s tym ze clovek musi ratat aj s vacsimi vykyvmi.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2219 times
Been thanked: 2631 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Hanka123 napísal: Po 02 02, 2026 12:04 pm Podla mna to nie je bud banka alebo XTB, ale skor kombinacia viac veci. Ja to beriem tak, ze zaklad mam v klasickych produktoch a popri tom skusam aj investovanie do kryptomien ako doplnok s tym ze clovek musi ratat aj s vacsimi vykyvmi.
Fumbi si promovala/promoval začiatkom decembra, tak by sa patrilo pochváliť sa zárobkom 😎

Ak by aj nejaký bol , dane a odvody su obrovské . My investujeme do crypta cez ETFs, Čo je oslobodené od daní a odvodov po 1 roku.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"