konkurencieschopné Slovensko
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 69 times
- Been thanked: 153 times
Re: konkurencieschopné Slovensko
Neviem, akou metodikou merali konkurencieschopnosť, no jeden americký manažér zo Švajčiarska odišiel – náklady na jedného zamestnanca tam dosahovali približne 300-tisíc dolárov ročne.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 323 times
Veď práve preto. Konkurencieschopnosť krajiny nerovná sa nízke mzdy práve naopak. Čím väčšie platy tým viac príjmov štátu.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2211 times
- Been thanked: 2619 times
Švajčiarsko je na 1. mieste na svete a iste je len náhoda, že ten inštitút sídli vo Švajčiarsku.
Škoda, že nemôžem dočítať článok v denníčku.
Bol som bol zvedavý či vychvália Maďarsko, ktoré výrazne stúplo o 6 miest oproti roku 2024
a či skritizujú Polsko, ktoré pod Tuskom zaznamenalo prudký prepad o 11 miest.
Škoda, že nemôžem dočítať článok v denníčku.
Bol som bol zvedavý či vychvália Maďarsko, ktoré výrazne stúplo o 6 miest oproti roku 2024
a či skritizujú Polsko, ktoré pod Tuskom zaznamenalo prudký prepad o 11 miest.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 1396 times
-
rast
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 12 times
A aj Venezuela… veď USA ju oslobodzujú. Možno prídu aj k nám, veď sme druhí v poradí… (možno budeme TOP 1, ak sa Venezuela po oslobodení výrazne polepší).
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2211 times
- Been thanked: 2619 times
Upresním z obrázka: slovenské firmy viedli rebríček v 2021-2023
V 2025 sa chystalo až 20% nemeckých firiem presunúť výrobu do CEE ( východnej a strednej EU).
Žial, na Slovensku nemá kto robiť, tak sa uchytili hlavne Poľsko, Maďarsko, Rumunsko.
Rumuni a Poliaci parádne išli hore posledné roky.
Teraz príde na rad Balkán a vyzerá, že aj UA prijmu do EU rýchlo.
V tom článku je zaujímavé aj to, že deindustralizácia sa v podstate dokončí robotizáciou a automatizáciou.
Nebude treba lacnú pracovnú silu. Bude treba vyrábať veci s vysokou pridanou hodnotou.
Najväčší problém EU je energetický. Včera som bol šokovaný, že v správach bolo, že Fico chce
obnoviť prevádzku hlinikárne v Žiari nad Hronom.
Však sa pametám, že spoluvlastník bola Penta a tá ju zavrela, lebo jej bolo výhodnejšie zhrabnúť 200 miliónov €
s predaja elektriny. Elektrinu mala zazmluvnenú lacno a predala ju draho ked ceny vyskočili.
Teraz hranol uvažuje vraziť do toho 100 mil.. Je ten človek normálny? Presne takú výrobu nepotrebujeme!
Merz označil odstúpenie od jadrovej energetiky za vážnu strategickú chybu
Nemecký kancelár Friedrich Merz označil odstrihnutie Nemecka od jadrovej energetiky za „vážnu strategickú chybu“ a kritizoval predchádzajúce vlády za unáhlené odstavenie posledných jadrových reaktorov v krajine.
Vo svojom prejave na obchodnej konferencii v Sasku-Anhaltsku v stredu večer Merz ostro kritizoval energetickú politiku bývalej kancelárky Angely Merkelovej.
Kancelár následne dodal, že Nemecko v súčasnosti prechádza „najdrahšou energetickou transformáciou na svete“.
„Neviem o žiadnej inej krajine, ktorá by si to tak sťažila a tak zdražila, ako Nemecko.
Stanovili sme si cieľ, ktorý teraz musíme korigovať, ale jednoducho nemáme dostatočnú kapacitu výroby energie,“ uviedol vo svojom prejave Merz.
Pripomeňme, že Nemecko ukončilo prevádzku svojich posledných troch jadrových reaktorov v apríli 2023,
čím sa skončilo viac než šesdesiat rokov výroby jadrovej energie v tejto krajine.
(mic)
V 2025 sa chystalo až 20% nemeckých firiem presunúť výrobu do CEE ( východnej a strednej EU).
Žial, na Slovensku nemá kto robiť, tak sa uchytili hlavne Poľsko, Maďarsko, Rumunsko.
Rumuni a Poliaci parádne išli hore posledné roky.
Teraz príde na rad Balkán a vyzerá, že aj UA prijmu do EU rýchlo.
V tom článku je zaujímavé aj to, že deindustralizácia sa v podstate dokončí robotizáciou a automatizáciou.
Nebude treba lacnú pracovnú silu. Bude treba vyrábať veci s vysokou pridanou hodnotou.
Najväčší problém EU je energetický. Včera som bol šokovaný, že v správach bolo, že Fico chce
obnoviť prevádzku hlinikárne v Žiari nad Hronom.
Však sa pametám, že spoluvlastník bola Penta a tá ju zavrela, lebo jej bolo výhodnejšie zhrabnúť 200 miliónov €
s predaja elektriny. Elektrinu mala zazmluvnenú lacno a predala ju draho ked ceny vyskočili.
Teraz hranol uvažuje vraziť do toho 100 mil.. Je ten človek normálny? Presne takú výrobu nepotrebujeme!
Merz označil odstúpenie od jadrovej energetiky za vážnu strategickú chybu
Nemecký kancelár Friedrich Merz označil odstrihnutie Nemecka od jadrovej energetiky za „vážnu strategickú chybu“ a kritizoval predchádzajúce vlády za unáhlené odstavenie posledných jadrových reaktorov v krajine.
Vo svojom prejave na obchodnej konferencii v Sasku-Anhaltsku v stredu večer Merz ostro kritizoval energetickú politiku bývalej kancelárky Angely Merkelovej.
Kancelár následne dodal, že Nemecko v súčasnosti prechádza „najdrahšou energetickou transformáciou na svete“.
„Neviem o žiadnej inej krajine, ktorá by si to tak sťažila a tak zdražila, ako Nemecko.
Stanovili sme si cieľ, ktorý teraz musíme korigovať, ale jednoducho nemáme dostatočnú kapacitu výroby energie,“ uviedol vo svojom prejave Merz.
Pripomeňme, že Nemecko ukončilo prevádzku svojich posledných troch jadrových reaktorov v apríli 2023,
čím sa skončilo viac než šesdesiat rokov výroby jadrovej energie v tejto krajine.
(mic)
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Musi vratit sponzorom alebo sa z toho ujde aj jemu.JUGGLER napísal: ↑Št 15 01, 2026 10:16 pm Však sa pametám, že spoluvlastník bola Penta a tá ju zavrela, lebo jej bolo výhodnejšie zhrabnúť 200 miliónov €
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 242 times
- Been thanked: 187 times
Suhlasim s Jugglerom, ze v prostredi, ako je aktualne nastavena enviromentalna legislativa EU a ako este aj velmi dlho bude - je velmi nerozumne ist skusat superit s Cinou dopovanou lacnymi energiami s Ruska v energeticky narocnej vyrobe. Dalo by sa povedat, ze je to az cire sialenstvo.JUGGLER napísal: ↑Št 15 01, 2026 10:16 pm Však sa pametám, že spoluvlastník bola Penta a tá ju zavrela, lebo jej bolo výhodnejšie zhrabnúť 200 miliónov €
Penta urobila najmudrejsie co mohla, ked sa energeticky narocnej vyroby v Ziari nad Hronom vzdala a vykluckovala z toho este aj so ziskom.
V EU mozeme vyrabat uz akurat tak svajciarske hodinky a ine predmety vhodne do skanzenu a muzea.
EU nema ani na to, aby si aspon tie vrtule a solarne panely, o ktore ma taky velky zaujem, vyrobila lokalne za konkurencieschopne ceny
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 229 times
- Been thanked: 558 times
- Kontaktovať používateľa:
problem je ze urcite strategicke komodity hlinik, ocel, cement ... si musi stat (ak chce byt nezavisly) vediet vyrobit sam, alebo minimalne v ekonomickom spojenectve (EU). Nemci svojim zelenym sialenstvom ekonomicky zdevastovali celu EU. Myslenie, ze si to kupime vo svete plati do prveho konfliktu.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 222 times
Zijes v EU a oslavujes Cinu. Takto jednoduche, ako to opisujes to nie je a treba si pozriet par faktov. Len okrajovo sa zmienim, ze nase pracovne pravo (mzda, pracovny cas, dovolenka, bezpecnost prace..) je diametralne odlisne od toho v Cine a predpokladam, ze to cinske nastavenie by sa Ti nepacilo. V skratke: EU chrani cloveka, Cina chrani vykon.jaroslav80 napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:03 amSuhlasim s Jugglerom, ze v prostredi, ako je aktualne nastavena enviromentalna legislativa EU a ako este aj velmi dlho bude - je velmi nerozumne ist skusat superit s Cinou dopovanou lacnymi energiami s Ruska v energeticky narocnej vyrobe. Dalo by sa povedat, ze je to az cire sialenstvo.JUGGLER napísal: ↑Št 15 01, 2026 10:16 pm Však sa pametám, že spoluvlastník bola Penta a tá ju zavrela, lebo jej bolo výhodnejšie zhrabnúť 200 miliónov €
Penta urobila najmudrejsie co mohla, ked sa energeticky narocnej vyroby v Ziari nad Hronom vzdala a vykluckovala z toho este aj so ziskom.
V EU mozeme vyrabat uz akurat tak svajciarske hodinky a ine predmety vhodne do skanzenu a muzea.
EU nema ani na to, aby si aspon tie vrtule a solarne panely, o ktore ma taky velky zaujem, vyrobila lokalne za konkurencieschopne ceny.
Celkovo tento narativ o slabej Europe nam ako europanom velmi skodi. Europa vobec nie je taka chudobna a v takej zlej kondicii ako sa casto a pritom neopodstatnene podsuva a prezentuje.
Co sa tyka lacnej energie s tym s tebou suhlasim, ze s Cinou nevieme byt konkurencieschopny. Bude to klucovy asset pre buduci uspech. Mnohe krajiny uz ale nabehli na tuto vlnu, napr. Rakusko ide milovymi krokmi dopredu v oblasti obnovitelnej lacnej energie (rocne pridava cca 1,7-2,8 GW k obnovitelnych zdrojov), kde naopak Slovensko nevie/nechce vybudovat ani veterny park s 5 turbinami (aktualne rocny prirastok z obnovitelnych zdrojov cca 300MW, teda 7-8x menej ako Rakusko), ale nema problem koketovat s dalsim atomovym blokom za x miliard eur a dostupnostou o 30 rokov.
Naopak poukazal by som nato pozivne a podstatne cim je dovera v STOXX Europe 600, ktory rastol 2025 rychlepsie ako S&P500.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Rakusko ide milovymi krokmi dopredu v oblasti obnovotelnej lacnej energie... ja proste milujem taketo vety. Odkedy je obnovitelna energia lacna? Najdrahsia komodita je ta co chyba a Rakusku je ukazkovy pripad parazita na europskej el. sieti. hlavne teraz v tuhych mrazoch , bez vetra , slnka a zamrznutych riek.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
-
JanH
- Platinum Member ***
Ber to ako dalsi krok v procese. Uz teraz existuju zasobniky energie, ktore budu vediet nadbytocnu energiu z leta premenit napr. na "horuci piesok" a nasledne pouzit v zimnom obdobi. Zaklad je nezaspat na vavrinoch, co sa aktualne na Slovensku deje. Stojim si za tym, ze obnovitelna energia moze byt lacna. ( Priklad u mna na streche: mala PV zostava nadobudacia cena 1900EUR, rocna domaca spotreba 1900kW, zivotnost planovana na najblizsich cca 20 rokov).osamely chodec napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:49 am Rakusko ide milovymi krokmi dopredu v oblasti obnovotelnej lacnej energie... ja proste milujem taketo vety. Odkedy je obnovitelna energia lacna? Najdrahsia komodita je ta co chyba a Rakusku je ukazkovy pripad parazita na europskej el. sieti. hlavne teraz v tuhych mrazoch , bez vetra , slnka a zamrznutych riek.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Behom poslednych 2 rokov som v hlavnych mestach zapadnej Europy travil asi 30-40% mojho casu, tak vidim, ze rezervy z kolonialnych cias este nazhromazdene maju, ale sa im uz minaju.JanH napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:40 am Zijes v EU a oslavujes Cinu. Takto jednoduche, ako to opisujes to nie je a treba si pozriet par faktov.
(...)
Celkovo tento narativ o slabej Europe nam ako europanom velmi skodi. Europa vobec nie je taka chudobna a v takej zlej kondicii ako sa casto a pritom neopodstatnene podsuva a prezentuje.
(...)
Slovensko nevie/nechce vybudovat ani veterny park s 5 turbinami, ale nema problem koketovat s dalsim atomovym blokom za x miliard eur a dostupnostou o 30 rokov.
Kormidelnici na cele EU su to, co mi za poslednych 15 rokov velmi vadi, lebo su velmi kratkozraki a zhrnul by som to slovom "diletanti". Co sa nasej ekonomickej situacie tyka, na komidelnikoch na cele EU zalezi viac, nez na kormidelnikoch na cele SR. Cize vsemozne argumenty "lebo Fico, lebo Miklos, lebo Matovic, lebo XY..." su sekundarne. To co sa ma hlavne riesit je "lebo Leyenova, lebo Kallasova, lebo Mertz, lebo Macron".
Ja som zastancom aj nuklearnej aj veternej energie.
Zase ale problem tu nie je technicky. Ako vzdy je politicky. Tak ako v Afrike z nalezisk materialov neprofituju lokalni ludia, kde su bane - ale mnohonasobne viac z nich profituju ludia tisice km daleko kde ziadnu spinu a devastaciu z tych bani nemaju --- rovnako tak ani v EU ohladom profitovania nezalezi, kde vyrobna elektriny stoji a chemicka tovaren stoji. Praveze tam ludia z nej budu profitovat minimalne a daleko viac budu profitovat ini tisice km vzdialeni.
Preto to, ze EU je v mnohom ako skanzen je pre zivotnu uroven beznych ludi aj pozitivne.
Skanzen = mzda, pracovny cas, dovolenka, bezpecnost prace.. s akymi by si v USA, Cine, Rusku alebo v Taiwane bol na smiech.
S tymto si dovolim nesuhlasit. Ak by si bol z technickeho fachu, mal by si k nesuhlasu blizsie mozno aj ty. Lebo to su zatial vzdusne zamky a vzletne frazy. Realita je taka, ze s vykonom nuklearnej elektrarne je to neporovatelne a len hracky.
Aj ked investoval by som aj do zopar takych hraciek, aby vyvoj v tom smere uplne nezaspal. Ale spoliehat sa v sucasnej historickej periode na to ako na primarny zdroj je z mojho pohladu sialenstvo.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Ten proces je chory , zly a prinasa nam upadok. Jeden technologicky dokonaly jadrovy reaktor vyriesi problem na 100 rokov, bez plosneho nicenia krajiny a ekonomiky. Ale ok cas ukaze kto z nas ma pravdu , len tie premrhane zdroje...JanH napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:54 amBer to ako dalsi krok v procese. Uz teraz existuju zasobniky energie, ktore budu vediet nadbytocnu energiu z leta premenit napr. na "horuci piesok" a nasledne pouzit v zimnom obdobi. Zaklad je nezaspat na vavrinoch, co sa aktualne na Slovensku deje.osamely chodec napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:49 am Rakusko ide milovymi krokmi dopredu v oblasti obnovotelnej lacnej energie... ja proste milujem taketo vety. Odkedy je obnovitelna energia lacna? Najdrahsia komodita je ta co chyba a Rakusku je ukazkovy pripad parazita na europskej el. sieti. hlavne teraz v tuhych mrazoch , bez vetra , slnka a zamrznutych riek.
-
JanH
- Platinum Member ***
Zhrniem len fakty: Vystavba napr. Mochoviec bola 40 rokovosamely chodec napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:59 amTen proces je chory , zly a prinasa nam upadok. Jeden technologicky dokonaly jadrovy reaktor vyriesi problem na 100 rokov, bez plosneho nicenia krajiny a ekonomiky. Ale ok cas ukaze kto z nas ma pravdu , len tie premrhane zdroje...JanH napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:54 amBer to ako dalsi krok v procese. Uz teraz existuju zasobniky energie, ktore budu vediet nadbytocnu energiu z leta premenit napr. na "horuci piesok" a nasledne pouzit v zimnom obdobi. Zaklad je nezaspat na vavrinoch, co sa aktualne na Slovensku deje.osamely chodec napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:49 am Rakusko ide milovymi krokmi dopredu v oblasti obnovotelnej lacnej energie... ja proste milujem taketo vety. Odkedy je obnovitelna energia lacna? Najdrahsia komodita je ta co chyba a Rakusku je ukazkovy pripad parazita na europskej el. sieti. hlavne teraz v tuhych mrazoch , bez vetra , slnka a zamrznutych riek.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Fakty:
Planovana zivostnost:
Mochovce 1 a 2 až do roku 2061
Mochovce 3 a 4 až do roku 2083
S moznym predlzenim cca 10-20 rokov.
Jadrova elektraren vyraba 24/7 s odstavkami kazdych cca 18 mesiacov okolo 4 tyzdne.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
preco si vybral Mochovce a nie Bohunice (ktore sme hlupaci obetovali Rakusanom), pozri kolko to trva vo svete bezne napr. Francuzko. Je celkom nefer porovnavat cas vystavby pri zmenach rezimov ako sa to udialo na Slovensku.JanH napísal: ↑Pi 16 01, 2026 11:02 amZhrniem len fakty: Vystavba napr. Mochoviec bola 40 rokovosamely chodec napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:59 amTen proces je chory , zly a prinasa nam upadok. Jeden technologicky dokonaly jadrovy reaktor vyriesi problem na 100 rokov, bez plosneho nicenia krajiny a ekonomiky. Ale ok cas ukaze kto z nas ma pravdu , len tie premrhane zdroje...JanH napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:54 amBer to ako dalsi krok v procese. Uz teraz existuju zasobniky energie, ktore budu vediet nadbytocnu energiu z leta premenit napr. na "horuci piesok" a nasledne pouzit v zimnom obdobi. Zaklad je nezaspat na vavrinoch, co sa aktualne na Slovensku deje.osamely chodec napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:49 am Rakusko ide milovymi krokmi dopredu v oblasti obnovotelnej lacnej energie... ja proste milujem taketo vety. Odkedy je obnovitelna energia lacna? Najdrahsia komodita je ta co chyba a Rakusku je ukazkovy pripad parazita na europskej el. sieti. hlavne teraz v tuhych mrazoch , bez vetra , slnka a zamrznutych riek.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Ohladom suhrneho importu/exportu elektriny sa Rakusko behom poslednych 3 rokov dostalo do blizkosti nuly. Samozrejme predavaju a kupuju kedy im vyhovuje, a teda potrebuju odberatelov v case ich prebytkov a predajcov v case ich nudze. A to im okoliti vykryvaju tymi atomovkami, proti ktorym protestuju. Ale aspon uz nie su az natolko paraziti ako boli pred 10 rokmi.osamely chodec napísal: ↑Pi 16 01, 2026 10:49 am Najdrahsia komodita je ta co chyba a Rakusku je ukazkovy pripad parazita na europskej el. sieti. hlavne teraz v tuhych mrazoch , bez vetra , slnka a zamrznutych riek.
Este by sa mali zamerat na to, aby 50% suciastok na tie ich "obnovitelne elektrarne" nedovazali z "mimo EU". Idealne keby si 90% vyrobili v ich cistuckom Rakusku. Ak su taki pokrokovi.
-
rast
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 12 times
Mám panely na streche a úprimne, je to asi najväčšia konina, aká v našej zemepisnej šírke v zimnom období existuje. A kto má panely tiež, ten to vie. Takže pokojne si dajte vaše saštičky, ale nie tie „virtuálne batérie“, ktoré pri masovom záujme zdražejú presne tak, ako zdraželo všetko ostatné, keď o to bol veľký záujem (napríklad úľavy na elektromobily).
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 323 times
Zatiaľ čo v Poľsku či Česku zamestnanosť rastie, Slovensko ako jediné v regióne V4 stráca dych a počet pracujúcich klesá.
Situáciu dramatizuje fakt, že kým domáci pracovníci končia na úradoch práce, počet cudzincov v ekonomike láme historické rekordy. Táto výbušná kombinácia bez systémového riešenia smeruje k scenáru, ktorý v zahraničí už raz vyvolal nezvratné a deštruktívne spoločenské zmeny.
https://www.trend.sk/ekonomika/rast-hdp ... usi-pridat
Situáciu dramatizuje fakt, že kým domáci pracovníci končia na úradoch práce, počet cudzincov v ekonomike láme historické rekordy. Táto výbušná kombinácia bez systémového riešenia smeruje k scenáru, ktorý v zahraničí už raz vyvolal nezvratné a deštruktívne spoločenské zmeny.
https://www.trend.sk/ekonomika/rast-hdp ... usi-pridat
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie