ETF - US vs Europe
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 69 times
- Been thanked: 153 times
Re: ETF - US vs Europe
Mam dojem, ze mnoho analyz ci investovat do EU ci USA ETF sa zaklada na odvodeni rozhodnutia z druhotnych faktorov ako dane, poplatky, likvidita, a pod. Nie je vsak dolezitejsi vyvoj samotnej ceny tychto dvoch kategorii ETFiek?
Mnohe ETFka su hlasom pre ekonomiku Europy (dalej EU) ci USA. Mozny vyvoj je, ze TFFka USA budu vynosnejsie, EU bude vynosnejsie ci vyvoj bude podobny. Dolezitym faktorom je aj vyvoj Dolara a Eura. Na tieto otazky niet odpovede. Nikto do buducnosti nevidi. Preto nezalezi na vybere, ale sledovani vyvoja po obchode a podla neho sa riadit.
Mnoho uzko profilovych ETFiek ako napriklad pre letecke spolocnosti, ci komodity nemusia zodpovedat celkovej ekonomike.
Rozmyslat netreba o tom co bude, ale rozmyslat o tom co robit pri roznych scenaroch vyvoja. Pre mna to znamena hlavne, kolko straty som uchotny utrzit.
Mnohe ETFka su hlasom pre ekonomiku Europy (dalej EU) ci USA. Mozny vyvoj je, ze TFFka USA budu vynosnejsie, EU bude vynosnejsie ci vyvoj bude podobny. Dolezitym faktorom je aj vyvoj Dolara a Eura. Na tieto otazky niet odpovede. Nikto do buducnosti nevidi. Preto nezalezi na vybere, ale sledovani vyvoja po obchode a podla neho sa riadit.
Mnoho uzko profilovych ETFiek ako napriklad pre letecke spolocnosti, ci komodity nemusia zodpovedat celkovej ekonomike.
Rozmyslat netreba o tom co bude, ale rozmyslat o tom co robit pri roznych scenaroch vyvoja. Pre mna to znamena hlavne, kolko straty som uchotny utrzit.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Ahojte, rad by som zostal pri investovani v USD (v mojom pripade Vanguard S&P 500 ETF, ticker VOO). Avsak ako ma v minulom prispevku upozornil jogo a ako som medzicasom zistil aj sam - konverzie EUR/USD su vo Fio nevyhodne/ drahe.jogo napísal: Aby si zasielal USD priamo, musel by si mat USD ucet a tam mas zase mesacne poplatky.
Najlepsie riesenie asi pre teba bude, ked uz mas to FIO, kupovat ETF na SP500 s tickerom SXR8 priamo v Eurach.
Tu je o nom diskusia: http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... 581#p98581" onclick="window.open(this.href);return false;
Fio som si zalozil trochu konzervativne z dovodu, ze to bol moj prvy broker a uvital som "fyzicku pritomnost pobocky", pridanu hodnotu tohto rozhodnutia dnes vnimam ako naozaj otaznu
Vidim aktualne 2 moznosti:
1) otvorim si noveho low cost brokera, kde budu konverzie vyhodnejsie (rad si necham poradit - napr. Lynx ?) a budem pokracovat vo svojej strategii, zaciatocne portfolio vo Fio predam (resp. podrzim aspon rok a predam). Rad by som sa vyhol online "no-name" brokerom, preto sa mi lepsie javi alternativa 2 >
2) zostanem este cca rok vo Fio a po dosiahnuti vyssej sumy si otvorim ucet u renomovanejsieho brokera typu Interactive Brokers/ Saxo Bank, kde je momentalne minimalny zostatok na ucte vyssi ako moje investicie. (Aktualne staci v Saxo Bank minimalny zostatok na ucte 2 000 USD, co je fajn a to by som onedlho splnal, ale zase maju min poplatok na US burze 15 USD (Fio 8 Eur) - ak je ale spominana konverzia EUR/USD vyhodnejsia, potom pri vyssich investovanych ciastkach sa to oproti Fio stale oplati.
Dakujem vsetkym za postrehy
"Who has a lot of money, can speculate.
Who has little money, must not speculate.
Who has no money, has to speculate."(A. Kostolany)
-
rmaly
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1107 times
- Been thanked: 116 times
Ahojte, rad by som zostal pri investovani v USD (v mojom pripade Vanguard S&P 500 ETF, ticker VOO). Avsak ako ma v minulom prispevku upozornil jogo a ako som medzicasom zistil aj sam - konverzie EUR/USD su vo Fio nevyhodne/ drahe.marco napísal: Aby si zasielal USD priamo, musel by si mat USD ucet a tam mas zase mesacne poplatky.
Najlepsie riesenie asi pre teba bude, ked uz mas to FIO, kupovat ETF na SP500 s tickerom SXR8 priamo v Eurach.
Tu je o nom diskusia: http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... 581#p98581" onclick="window.open(this.href);return false;
Fio som si zalozil trochu konzervativne z dovodu, ze to bol moj prvy broker a uvital som "fyzicku pritomnost pobocky", pridanu hodnotu tohto rozhodnutia dnes vnimam ako naozaj otaznu
Vidim aktualne 2 moznosti:
1) otvorim si noveho low cost brokera, kde budu konverzie vyhodnejsie (rad si necham poradit - napr. Lynx ?) a budem pokracovat vo svojej strategii, zaciatocne portfolio vo Fio predam (resp. podrzim aspon rok a predam). Rad by som sa vyhol online "no-name" brokerom, preto sa mi lepsie javi alternativa 2 >
2) zostanem este cca rok vo Fio a po dosiahnuti vyssej sumy si otvorim ucet u renomovanejsieho brokera typu Interactive Brokers/ Saxo Bank, kde je momentalne minimalny zostatok na ucte vyssi ako moje investicie. (Aktualne staci v Saxo Bank minimalny zostatok na ucte 2 000 USD, co je fajn a to by som onedlho splnal, ale zase maju min poplatok na US burze 15 USD (Fio 8 Eur) - ak je ale spominana konverzia EUR/USD vyhodnejsia, potom pri vyssich investovanych ciastkach sa to oproti Fio stale oplati.
Dakujem vsetkym za postrehy[/quote]
a cisto zo zvedavosti... skusil si preratat, ze kolko by si pri planovanych investiciach stratil na zlej konverzii? Ze ci to bude raz taky objem, ze sa ti to oplati? Pytam sa preto, lebo aj ja mam FIO, ale neviem, ci raz preinvestujem 100k, tak ci to bude taka strata, ze sa to oplati...
Devizove konverzie FIO k 21.8.2017:
Mena Nákup Predaj Kurz ECB
USD 1,21344 1,14848 1,17610
Pri pravidelnych obchodoch okolo 1 000 Eur + to uz moze byt rozdiel, ktory nie je zanedbatelny (zvlast z dlhodobeho hladiska)
Pri pravidelnych obchodoch okolo 1 000 Eur + to uz moze byt rozdiel, ktory nie je zanedbatelny (zvlast z dlhodobeho hladiska)
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2219 times
- Been thanked: 2631 times
Hrôza. Skryté nástrahy, cez ktoré sa vyciciavajú klienti.marco napísal:Devizove konverzie FIO k 21.8.2017:
Najlepšia zmenáreň je broker, ktorý má okrem akcií aj forexovú platformu ( IB, Lynx )
Zaujímavou alternatívou je TransferWise, kde si môžete posielať prachy z jedného devízového účtu na druhý bez kurzovej straty, ovšem za dopredu známy poplatok. Využitie pri platbách zo zahraničia, do zahraničia, alebo ako zmenáreň.
Budem riesit teda noveho brokera - Lynx vyzera poplatkovo najlepsie a pre moje potreby by mal uplne stacit. Pozriem este ako je na tom Saxo Bank z hladiska poplatkov a rozhodnem sa (na IB zatial nesplnam limit 10 000 USD a Saxo Bank oproti Lynx na mna posobi viac profesionalne - podpora, uzivatelske prostredie atd. - prejdem to). Vo Fio pockam este cca polroka kvoli daniam a predam/ zrusim ucet.
Mohol som si usetrit cestu dokladnejsou analyzou pred uzavretim brokera, ale nebola to az taka draha lekcia - zopar Eur. Dakujem
Mohol som si usetrit cestu dokladnejsou analyzou pred uzavretim brokera, ale nebola to az taka draha lekcia - zopar Eur. Dakujem
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 246 times
Veru tak, Fio je mizerny co sa poplatkov tyka.. (ale to zrejme kazda banka u nas)
25,478.83 CZK za 1000 EUR oproti TransferWire, aj ked som ho nikdy este nepouzil, 25,924.07CZK
Stred je 26.10CZK, rozdiel 445.24 co je cez 1.7% horsi kurz. Celkovo 2.5% od stredu FIO, 0.7% od stredu TW.
USD bude asi podobne na tom.
25,478.83 CZK za 1000 EUR oproti TransferWire, aj ked som ho nikdy este nepouzil, 25,924.07CZK
Stred je 26.10CZK, rozdiel 445.24 co je cez 1.7% horsi kurz. Celkovo 2.5% od stredu FIO, 0.7% od stredu TW.
USD bude asi podobne na tom.
Odoslané z počítača
-
polovnik
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 22 02, 2009 6:00 pm
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 10 times
mam nejaky voucher na transferwise do 500 for "free" :
Simply forward this email to your friends and they'll get their first transfer up to €500 for free when they click on your invitation below to sign up.
otazka ci je to naoazaj for free alebo, alebo ten "free fee" bude zohladneny v kurze
ak by niekto chcel tak poslite mi spravu
Simply forward this email to your friends and they'll get their first transfer up to €500 for free when they click on your invitation below to sign up.
otazka ci je to naoazaj for free alebo, alebo ten "free fee" bude zohladneny v kurze
ak by niekto chcel tak poslite mi spravu
-
Fuzata babka
- Dátum registrácie: Ut 25 04, 2017 7:34 pm
Nie je to fakt free ... Transferwise som uz vyuzil asi 3 krat a vsetko super v poriadku.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 1399 times
Rast europskych ETF
Aký ja Váš nazor - nastal čas zvýšiť podiel europskych ETF v portfoliu ?
Aj ked sa moze zdat, že európska ekonomika bude trpieť kvôli colnej vojne, že tu na úkor inovácií dominuje regulácia , že Európa má dlhodobé štrukturálne ekonomické a tiež demografické starosti.Ale akciové trhy v Európe rastú ako z vody, od začiatku roka index STOXX Europe 600 pridáva zhruba 9%.
Dôvody pre rast su však:
1. Ocenenie akcií
Na rozdiel od drahých amerických akcií sú tie európske stále lacné, prípadne rozumne ocenené. Aj napriek poslednému rastu sa obchodujú s rekordným diskontom voči americkému trhu.
2. Lepšie sadzby ECB
Európska centrálna banka začala znižovať úrokové sadzby skôr ako Fed (v júni 2024) a výraznejšie (z 4,5 % na 2,9 %). Snaží sa podporiť hospodársky rast. A akciový trh má tendenciu byť oproti ekonomike napred.
3. Možný koniec vojny na Ukrajine
Ak by sa podarilo dosiahnuť prímerie alebo mier, klesla by neistota a ubudlo by náklady priamo spojené s prebiehajúcou vojnou. Zlepšila by sa hospodárska perspektíva, prebiehali by masívne investície do obnovy Ukrajiny (a najskôr aj do väčšej pripravenosti Európy na možný budúci konflikt, bohužiaľ).
4. Koniec politickej neistoty v Nemecku
Nemecko, sa pravdepodobne po februárových voľbách posunie od ľavicovej vlády ku konzervatívnejšej . To by mohlo viesť k väčšej podpore hospodárskeho rastu, investíciám do infraštruktúry, nižším daniam a teoreticky aj zníženiu nákladov na energie. Zlepšenie podnikateľského prostredia v Nemecku by malo pozitívny vplyv aj na zvyšok Európy.
5. Draghiho reformy
Je pravdepodobné, že aspoň niektoré návrhy vyplývajúce z takzvanej Draghiho správy budú realizované. To by malo podporiť ekonomický rast.
6. Stimulácia čínskej ekonomiky
Čínska vláda hospodárstvo podporuje postupnými opatreniami. To je pozitívny faktor pre európskych výrobcov luxusného tovaru a export všeobecne.
zdroj: https://www.investicniweb.cz/investice/ ... edni-slovo
Goldman Sachs navyšuje cílovou cenu na široký evropský index Euro Stoxx 600 na 580 b. za 12 měsíců s odkazem na rostoucí spekulace o příměří na Ukrajině
Aj ked sa moze zdat, že európska ekonomika bude trpieť kvôli colnej vojne, že tu na úkor inovácií dominuje regulácia , že Európa má dlhodobé štrukturálne ekonomické a tiež demografické starosti.Ale akciové trhy v Európe rastú ako z vody, od začiatku roka index STOXX Europe 600 pridáva zhruba 9%.
Dôvody pre rast su však:
1. Ocenenie akcií
Na rozdiel od drahých amerických akcií sú tie európske stále lacné, prípadne rozumne ocenené. Aj napriek poslednému rastu sa obchodujú s rekordným diskontom voči americkému trhu.
2. Lepšie sadzby ECB
Európska centrálna banka začala znižovať úrokové sadzby skôr ako Fed (v júni 2024) a výraznejšie (z 4,5 % na 2,9 %). Snaží sa podporiť hospodársky rast. A akciový trh má tendenciu byť oproti ekonomike napred.
3. Možný koniec vojny na Ukrajine
Ak by sa podarilo dosiahnuť prímerie alebo mier, klesla by neistota a ubudlo by náklady priamo spojené s prebiehajúcou vojnou. Zlepšila by sa hospodárska perspektíva, prebiehali by masívne investície do obnovy Ukrajiny (a najskôr aj do väčšej pripravenosti Európy na možný budúci konflikt, bohužiaľ).
4. Koniec politickej neistoty v Nemecku
Nemecko, sa pravdepodobne po februárových voľbách posunie od ľavicovej vlády ku konzervatívnejšej . To by mohlo viesť k väčšej podpore hospodárskeho rastu, investíciám do infraštruktúry, nižším daniam a teoreticky aj zníženiu nákladov na energie. Zlepšenie podnikateľského prostredia v Nemecku by malo pozitívny vplyv aj na zvyšok Európy.
5. Draghiho reformy
Je pravdepodobné, že aspoň niektoré návrhy vyplývajúce z takzvanej Draghiho správy budú realizované. To by malo podporiť ekonomický rast.
6. Stimulácia čínskej ekonomiky
Čínska vláda hospodárstvo podporuje postupnými opatreniami. To je pozitívny faktor pre európskych výrobcov luxusného tovaru a export všeobecne.
zdroj: https://www.investicniweb.cz/investice/ ... edni-slovo
Goldman Sachs navyšuje cílovou cenu na široký evropský index Euro Stoxx 600 na 580 b. za 12 měsíců s odkazem na rostoucí spekulace o příměří na Ukrajině
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
-
mapper
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 24 times
Re: Rast europskych ETF
Predpovede a casovanie mi nejdu ale ocakaval by som ze nastane nejaka korekcia v USA v tomto roku co zlacni aj europske akcie a potom by som chcel nakupit aj ine neamericke ETF, vratane europskych. Pripomina mi to 2024 japonsky scenar ked to vyskocilo o 20% a potom to dalej len tak plavalo (tusim aj dole), hlavne zaciatok augusta. Ako JUGGLER kdesi pisal, tak ak si USA (s Trumpom uz teraz) kychnu tak Europa zaplace (najma Nemecko). A ako pisal inde Martin7 (hoci minulorocna predpoved na november mu nevysla), tak caka do polroka to kychnutie (vacsie). Tak uvidime
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 405 times
Mapper: keď toľko akcií urobí za mesiac viac ako 100% zisku, tak vrchol trhu, už asi nebude ďaleko. Keď je skoro každý presvedčený, že to ide a ešte pôjde strašne silno hore. Každý totiž verí, že nájde ešte väčšieho blázna, ako je on sám a zaplatí mu za tie akcie alebo bitcoin ešte viac. Tak vyzerajú vrcholy na trhu. A naopak, keď je strašne zle a človek má pocit, že už to horšie na trhu nemôže byť a do toho prídu ďalšie zlé správy a už je presvedčený, že to bude padať ešte aspoň dva roky, tak vyzerá na trhoch dno.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Aktuálna výsledková sezóna v USA vyzerá v porovnaní s predchádzajúcimi štvrťrokmi obzvlášť slabá. Prvýkrát od Q4 2023 klesol podiel spoločností v indexe S&P 500, ktoré prekonali očakávania zisku na akciu (EPS), pod 80 %. Zatiaľ len 75 % firiem oznámilo lepšie výsledky, než sa očakávalo. Navyše rastie podiel spoločností s horšími než očakávanými výsledkami—aktuálne dosahuje 18 % oproti 16 % pred rokom.
https://www.xtb.com/cy/market-analysis/ ... 7-quarters
https://www.xtb.com/cy/market-analysis/ ... 7-quarters
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Graf ukazuje nadvýkonnosť amerických akcií v porovnaní s globálnymi akciami od roku 1979.
Americké akcie reprezentuje index S&P 500 a globálne akcie index MSCI ACWI ex USA. https://www.voronoiapp.com/markets/US-v ... 1979--4147
Americké akcie reprezentuje index S&P 500 a globálne akcie index MSCI ACWI ex USA. https://www.voronoiapp.com/markets/US-v ... 1979--4147
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Stanislav Pánis: Európa ourtperforumuje Wall Street
https://www.linkedin.com/posts/stanisla ... 61248-r5CJ
- Európske akcie od začiatku roka rádovo o 10 percentuálny bodov prekonávajú zhodnotením Wall Street, keď bluechipsový index Euro Stoxx 50 po 25 rokoch(!) prepísal historické maximá.
- Medzi investormi vidno zvyšujúcu sa alokáciu kapitálu do (v portfóliách výrazne podváženej) Európy, ktorá je valuačne lacná, s rekordným diskontom voči bohato ohodnotenej Amerike s dominanciou Big Tech firiem okolo umelej inteligencie, ktoré strácajú svoje čaro (čiastočne aj pre DeepSeek „wake up call“).
- Pomer rizika a výnosu sa javí na starom kontinente ako celkom atraktívny pri solídnom dividendovom výnose a veľkých spätných odkupoch akcií. Na rozdiel od negatívnej akciovej rizikovej prémie na Wall Street.
- Okrem toho investori v ostatnom čase začínajú započítavať do európskych akcií, ale aj ďalších aktív, očakávania možného skorého vyriešenia konfliktu na Ukrajine po tom, ako sa Biely dom a Kremeľ začali viac geopoliticky zbližovať a rokovať.
- Mier na Ukrajine by podľa trhových očakávaní znamenal zrušenie protiruských sankcií a opätovné zapojenie Ruska do biznisu so Západom. To by malo znamenať viac ruského plynu v Európe s poklesom jeho cien (a aj cien elektriny), čo by malo zlepšiť spotrebiteľský sentiment, uvoľniť finančné podmienky a podporiť zatiaľ len slabé oživenie aj vďaka podielu na obnove Ukrajiny.
- Plusom pre Európu sú aj očakávania, že nová nemecká vláda po víkendových predčasných parlamentných voľbách na čele s víťazným kresťanským dvojblokom CDU/CSU by mohla odblokovať fiškálnu brzdu a viac míňať a potenciálne aj znížiť dane.
- Nám sa však zdá, že trhy nateraz podceňujú štrukturálnu slabosť Európy, ktorej hrozí japanifikácia, pri nekompetentnosti jej lídrov na úrovniach štátov. Nehovoriac o Bruseli odtrhnutom od reality a jeho zasnenom „uhlíkovo neutrálnom kontinente“, ktorý bude zrejme ďalej strácať konkurencieschopnosť, pričom prerozdeľovaním zdrojov ju nemožno podporiť. Európa čelí súčasne po obchodnej stránke strate podielu na čínskom trhu a riziku rastu colných bariér na druhej strane Atlantiku. Okrem toho sa stáva geopoliticky upustená. A netreba mať veľké očakávania ani od novej nemeckej vlády (kde budú zrejme vládnuť prakticky tí istí kresťanskí demokrati a sociálni demokrati), hoci z krátkodobého hľadiska môže podporiť ekonomickú aktivitu, no sotva bude robiť rázne reformy.
-
rmaly
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1107 times
- Been thanked: 116 times
len ci to nebude tym, ze US pada ako tym, ze EU stupaMiBi napísal: ↑Št 27 02, 2025 2:29 pm Stanislav Pánis: Európa ourtperforumuje Wall Street
- Európske akcie od začiatku roka rádovo o 10 percentuálny bodov prekonávajú zhodnotením Wall Street, keď bluechipsový index Euro Stoxx 50 po 25 rokoch(!) prepísal historické maximá.
- Medzi investormi vidno zvyšujúcu sa alokáciu kapitálu do (v portfóliách výrazne podváženej) Európy, ktorá je valuačne lacná, s rekordným diskontom voči bohato ohodnotenej Amerike s dominanciou Big Tech firiem okolo umelej inteligencie, ktoré strácajú svoje čaro (čiastočne aj pre DeepSeek „wake up call“).
- Pomer rizika a výnosu sa javí na starom kontinente ako celkom atraktívny pri solídnom dividendovom výnose a veľkých spätných odkupoch akcií. Na rozdiel od negatívnej akciovej rizikovej prémie na Wall Street.
- Okrem toho investori v ostatnom čase začínajú započítavať do európskych akcií, ale aj ďalších aktív, očakávania možného skorého vyriešenia konfliktu na Ukrajine po tom, ako sa Biely dom a Kremeľ začali viac geopoliticky zbližovať a rokovať.
- Mier na Ukrajine by podľa trhových očakávaní znamenal zrušenie protiruských sankcií a opätovné zapojenie Ruska do biznisu so Západom. To by malo znamenať viac ruského plynu v Európe s poklesom jeho cien (a aj cien elektriny), čo by malo zlepšiť spotrebiteľský sentiment, uvoľniť finančné podmienky a podporiť zatiaľ len slabé oživenie aj vďaka podielu na obnove Ukrajiny.
- Plusom pre Európu sú aj očakávania, že nová nemecká vláda po víkendových predčasných parlamentných voľbách na čele s víťazným kresťanským dvojblokom CDU/CSU by mohla odblokovať fiškálnu brzdu a viac míňať a potenciálne aj znížiť dane.
1740657357447.jpg
- Nám sa však zdá, že trhy nateraz podceňujú štrukturálnu slabosť Európy, ktorej hrozí japanifikácia, pri nekompetentnosti jej lídrov na úrovniach štátov. Nehovoriac o Bruseli odtrhnutom od reality a jeho zasnenom „uhlíkovo neutrálnom kontinente“, ktorý bude zrejme ďalej strácať konkurencieschopnosť, pričom prerozdeľovaním zdrojov ju nemožno podporiť. Európa čelí súčasne po obchodnej stránke strate podielu na čínskom trhu a riziku rastu colných bariér na druhej strane Atlantiku. Okrem toho sa stáva geopoliticky upustená. A netreba mať veľké očakávania ani od novej nemeckej vlády (kde budú zrejme vládnuť prakticky tí istí kresťanskí demokrati a sociálni demokrati), hoci z krátkodobého hľadiska môže podporiť ekonomickú aktivitu, no sotva bude robiť rázne reformy.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2219 times
- Been thanked: 2631 times
Plne súhlasím s celým posledným odstavcom....5 minút slávy pre EU, aneb ,,dead cat bounce,,
Progresivizmus sa zažral, výmena lídrov potrvá roky...EU by sa mala začať meniť, ináč zbytočne riskuje nástup pravice...
Progresivizmus sa zažral, výmena lídrov potrvá roky...EU by sa mala začať meniť, ináč zbytočne riskuje nástup pravice...
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Americké spoločnosti sú o polovicu ziskovejšie ako európske. Clá to môžu zmeniť
Za posledný rok vzrástol podľa prepočtov poradenskej spoločnosti Omba Advisory & Investments čistý zisk indexu S&P 500 o 15 percent, zatiaľ čo pri Stoxx 600 to bolo len 8 percent. Tento rozdiel sa odráža aj v ocenení akcií. Investori sú ochotní zaplatiť za každý dolár očakávaného zisku v indexe S&P 500 sumu 21,8 dolára (tzv. forward P/E), zatiaľ čo v prípade Stoxx 600 je to 13,7 eura. Aj preto rástol index S&P 500 v minulom roku o 23,3 percenta, zatiaľ čo Stoxx 600 len o necelých 6 percent. https://www.trend.sk/financie/americke- ... ozu-zmenit
Za posledný rok vzrástol podľa prepočtov poradenskej spoločnosti Omba Advisory & Investments čistý zisk indexu S&P 500 o 15 percent, zatiaľ čo pri Stoxx 600 to bolo len 8 percent. Tento rozdiel sa odráža aj v ocenení akcií. Investori sú ochotní zaplatiť za každý dolár očakávaného zisku v indexe S&P 500 sumu 21,8 dolára (tzv. forward P/E), zatiaľ čo v prípade Stoxx 600 je to 13,7 eura. Aj preto rástol index S&P 500 v minulom roku o 23,3 percenta, zatiaľ čo Stoxx 600 len o necelých 6 percent. https://www.trend.sk/financie/americke- ... ozu-zmenit
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Európsky akciový trh, reprezentovaný indexom Stoxx Europe 600, zaznamenal výrazný rast – v roku 2025 stúpol o 17 % a na začiatku roku 2026 pridal ďalších 3,2 %, čím prekonal výkonnosť amerického indexu S&P 500.
Index však vykazuje známky prehriatia – 14-dňový RSI prekročil úroveň 80, čo sa za posledných 20 rokov stalo len zriedkavo a naznačuje riziko konsolidácie alebo blížiaceho sa vrcholu. Analytici Oddo BHF a Société Générale varujú pred príliš rýchlym rastom valuácií, najmä v cyklických sektoroch, vzhľadom na slabý hospodársky rast (prognóza 1,2 % v roku 2026) a stagnujúce firemné zisky v predchádzajúcom roku.
https://www.xtb.com/sk/trhove-analyzy/s ... flaciu-cpi
Index však vykazuje známky prehriatia – 14-dňový RSI prekročil úroveň 80, čo sa za posledných 20 rokov stalo len zriedkavo a naznačuje riziko konsolidácie alebo blížiaceho sa vrcholu. Analytici Oddo BHF a Société Générale varujú pred príliš rýchlym rastom valuácií, najmä v cyklických sektoroch, vzhľadom na slabý hospodársky rast (prognóza 1,2 % v roku 2026) a stagnujúce firemné zisky v predchádzajúcom roku.
https://www.xtb.com/sk/trhove-analyzy/s ... flaciu-cpi
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
P.Pasek v https://www.linkedin.com/posts/pa%C5%A1 ... 28544-p8aD zistioval či sú americké firmy naozaj lepšie – a ak áno, v čom presne.
Európa nemá problém s produktom ani pricingom
Na úrovni hrubej marže sú trhy prakticky identické:
Gross margin USA: ~34,4 %
Gross margin Európa: ~34,7 %
Ak by niekto tvrdil, že USA dominujú vďaka „lepšiemu produktu“, dáta to nepotvrdzujú.
Hrubá marža je rovnaká. Rozdiel teda musí vzniknúť inde.
Rozdiel sa objaví až pod hrubou maržou
A tam už hovoríme o systematickej výhode USA:
EBITDA margin:
USA 17,4 % vs. Európa 15,7 % → +1,7 p. b.
After-tax operating margin:
USA 12,2 % vs. Európa 10,5 % → +1,7 p. b.
Net margin:
USA 8,6 % vs. Európa 6,4 % → +2,1 p. b.
Aj po očistení o stock-based compensation:
USA 14,7 % vs. Európa 12,4 %
To už nie je šum v dátach.
To je štrukturálny rozdiel v tom, ako firmy fungujú.
Prečo USA z rovnakého biznisu vytiahnu viac zisku
Schopnosť škálovať biznis
V USA rastú zisky rýchlejšie než náklady. Po dosiahnutí určitej veľkosti OPEX nerastie lineárne s tržbami. To je čistá operating leverage.
Kontrola režijných nákladov
Na úrovni celého trhu sú SG&A nižšie v USA:
USA ~14,0 % vs. Európa ~14,4 %.
Na prvý pohľad malé číslo, v absolútnej hodnote však obrovský rozdiel.
Vyššia operating leverage
Americké firmy častejšie investujú dopredu, krátkodobo tolerujú tlak na maržu, ale po dosiahnutí scale sa každé ďalšie euro tržby disproporčne prelieva do zisku.
Exekúcia manažmentu a organizácie
Jasná P&L zodpovednosť, rýchle rozhodovanie, tvrdá väzba výkon–odmena. Menej konsenzu, viac ownershipu.
Najzaujímavejší signál z dát
USA firmy zároveň:
viac investujú do R&D (≈ 4,1 % tržieb vs. 2,5 % v Európe),
viac využívajú stock-based compensation,
viac pracujú s leasingom,
a aj tak sú ziskovejšie na každej úrovni P&L.
To znamená jediné:
americká výhoda nie je účtovná. Je operačná a ekonomická.
Bottom line
Európa nemá problém s tým, čo predáva.
USA sú lepšie v tom, ako z rovnakého biznisu vyrobia vyšší zisk.
A presne tento rozdiel sa potom premieta do valuácií, návratnosti kapitálu a dlhodobej dominancie amerických akciových trhov.
Európa nemá problém s produktom ani pricingom
Na úrovni hrubej marže sú trhy prakticky identické:
Gross margin USA: ~34,4 %
Gross margin Európa: ~34,7 %
Ak by niekto tvrdil, že USA dominujú vďaka „lepšiemu produktu“, dáta to nepotvrdzujú.
Hrubá marža je rovnaká. Rozdiel teda musí vzniknúť inde.
Rozdiel sa objaví až pod hrubou maržou
A tam už hovoríme o systematickej výhode USA:
EBITDA margin:
USA 17,4 % vs. Európa 15,7 % → +1,7 p. b.
After-tax operating margin:
USA 12,2 % vs. Európa 10,5 % → +1,7 p. b.
Net margin:
USA 8,6 % vs. Európa 6,4 % → +2,1 p. b.
Aj po očistení o stock-based compensation:
USA 14,7 % vs. Európa 12,4 %
To už nie je šum v dátach.
To je štrukturálny rozdiel v tom, ako firmy fungujú.
Prečo USA z rovnakého biznisu vytiahnu viac zisku
Schopnosť škálovať biznis
V USA rastú zisky rýchlejšie než náklady. Po dosiahnutí určitej veľkosti OPEX nerastie lineárne s tržbami. To je čistá operating leverage.
Kontrola režijných nákladov
Na úrovni celého trhu sú SG&A nižšie v USA:
USA ~14,0 % vs. Európa ~14,4 %.
Na prvý pohľad malé číslo, v absolútnej hodnote však obrovský rozdiel.
Vyššia operating leverage
Americké firmy častejšie investujú dopredu, krátkodobo tolerujú tlak na maržu, ale po dosiahnutí scale sa každé ďalšie euro tržby disproporčne prelieva do zisku.
Exekúcia manažmentu a organizácie
Jasná P&L zodpovednosť, rýchle rozhodovanie, tvrdá väzba výkon–odmena. Menej konsenzu, viac ownershipu.
Najzaujímavejší signál z dát
USA firmy zároveň:
viac investujú do R&D (≈ 4,1 % tržieb vs. 2,5 % v Európe),
viac využívajú stock-based compensation,
viac pracujú s leasingom,
a aj tak sú ziskovejšie na každej úrovni P&L.
To znamená jediné:
americká výhoda nie je účtovná. Je operačná a ekonomická.
Bottom line
Európa nemá problém s tým, čo predáva.
USA sú lepšie v tom, ako z rovnakého biznisu vyrobia vyšší zisk.
A presne tento rozdiel sa potom premieta do valuácií, návratnosti kapitálu a dlhodobej dominancie amerických akciových trhov.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Aby sme na tu EU len nenadavali, trochu ine porovananie s USA