Dane z EIC

Finanční poradcovia, poradenské spoločnosti, spolupráca, zamestnanie, sprostredkovanie finančných služieb.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
fanthomas28
Dátum registrácie: So 24 06, 2023 6:48 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Dane z EIC

Príspevok od používateľa fanthomas28 »

Zdravím,

Viete prosím poradiť ako daniť výber z EIC ?
v 12/2024 som ukončil investovanie cez EIC peniaze som mal na ucte v januari 2025.
Investoval som do FTTECHF zhodnotenie je cca 4000€.
AKo postupovat pri danovom priznaní. EIC neposiela žiadne potvrdenia tj ako to mam riesit z uctovnickou ?

Ďakujem za kazdu info
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2395 times
Been thanked: 2785 times

Re: Dane z EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

fanthomas28 napísal: Po 26 01, 2026 8:17 pm Zdravím,

v 12/2024 som ukončil investovanie cez EIC peniaze som mal na ucte v januari 2025.
AKo postupovat pri danovom priznaní. EIC neposiela žiadne potvrdenia tj ako to mam riesit z uctovnickou ?

Ďakujem za kazdu info
Nepovedal si základnú vec. Či si daný fond držal viac ako 1 rok a či ide o podielový fond.
Tvoj agent predsa za sprostredkovanie dostal odmenu (vstupný poplatok) a ešte zvyknú dostávať aj priebežné, ten fond účtuje okolo 1,8% p.a.
Papier nemáš ale vieš sa nalogovať do EIC ..ak nemáš appku v mobile tak cez PC: https://webapp.eic.eu/?lang=sk

Tam by si mal mať všetky informácie. Odtiaľ si vytlač veci.

Ak si do fondu nevstúpil cez úpis a peniaze nedostal cez redemáciu, fond po 1 roku držania je oslobodený od daní.
Podmienkou je, že musí byť prijatý na obchodovanie na regulovanej burze.

Ide o Franklin Templeton - Franklin Technology Fund A(acc)EUR ISIN: LU0260870158

Chat GPT povedal, že nie je prijatý na obchodovanie na burze.
AI je však hlúpa, musíš ju kontrolovať, najlepšie cez dalšiu AI:

Gemini: Áno, tento fond je na Slovensku oslobodený od dane z príjmov, ak ho držíte dlhšie ako jeden rok.

Tu je podrobnejšie vysvetlenie, prečo je to tak a na čo si dať pozor:

1. Prečo je oslobodený?

Hoci ide o klasický podielový fond (SICAV), spĺňa dôležitú podmienku slovenského zákona o dani z príjmov (§ 9 ods. 1 písm. k).
Tento konkrétny fond (ISIN: LU0260870158) je kótovaný a obchodovaný na viacerých regulovaných burzách v Európskej únii, napríklad na:

Burza Frankfurt (Börse Frankfurt)
Burza Stuttgart (Börse Stuttgart)
Burza Berlín

A do tretice som ti to skontroloval priamo u EIC, kde je ZOZNAM , ktoré fondy sú kótované na burze.

Tak ak si to pred dátumom predaja držal viac ako jeden rok, nemusíš robiť nič, výnos je oslobodený od daní i odvodov.
Je to akumulačný fond v eurách, takže ani dividendy si neprijal.
Vytlač si info z EIC a odlož do šuflíka. Keby ťa niekedy predvolali, treba preukázať, že išlo cenný papier ( má ISIN )
kótovaný na regulovanej burze a držaný minimálne 1 rok.
:beer:
Prílohy
Franklin kotovaný.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

fanthomas28 napísal: Po 26 01, 2026 8:17 pm Zdravím,

Ďakujem za kazdu info
Ak si nakúpil 01/25 a predal 12/25 držal si cenné papiere do 1 roka tam je príjem oslobodený do 500EUR.
Daniť to budeš na tlačive typ B
VIII. ODDIEL - VÝPOČET ZÁKLADU DANE (čiastkového základu dane) Z OSTATNÝCH PRÍJMOV (§ 8 zákona) - v eurách
5. z prevodu cenných papierov /ods. 1 písm. e) do kolónky príjmy dáš sumu ak si zarobil 4000-500 tak napíšeš do kolonky Prijmy 3500.
Potom ti medzi 06-09 mesiacom príde ešte zo zdravotky zaplatiť zdravotné poistenie a potom ,keď to uhradíš si urobíš DODATOCNE DANOVE PRIZNANIE , a opať vyplníš
5. z prevodu cenných papierov /ods. 1 písm. e) dáš opäť do kolonky príjem 3500 a do kolonky výdaj dáš sumu, ktorú si zaplatil zdravotnej poistovni a priložíš aj rozhodnutie zo zdravotky potom do 30dní od podania DDP ti FS ešte vráti dajaké prašule.
Prilož výpis z účtu EIC , kde je uvedený nákup a odpredaj
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Baba Jaga napísal: Ut 27 01, 2026 10:50 am Potom ti medzi 06-09 mesiacom príde ešte zo zdravotky zaplatiť zdravotné poistenie a potom ,keď to uhradíš si urobíš DODATOCNE DANOVE PRIZNANIE , a opať vyplníš
5. z prevodu cenných papierov /ods. 1 písm. e) dáš opäť do kolonky príjem 3500 a do kolonky výdaj dáš sumu, ktorú si zaplatil zdravotnej poistovni a priložíš aj rozhodnutie zo zdravotky potom do 30dní od podania DDP ti FS ešte vráti dajaké prašule.
Nestačí zaplatené zdravotné poistenie odpočítať z prijmov až na budúci rok? Nepamätám už, ako som to robil, ale určite som dodatočné daňové nevypisoval. U mňa však šlo o pár desiatok eúr.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Baba Jaga
Gold Member **

jogo napísal: Ut 27 01, 2026 11:10 am
Baba Jaga napísal: Ut 27 01, 2026 10:50 am Potom ti medzi 06-09 mesiacom príde ešte zo zdravotky zaplatiť zdravotné poistenie a potom ,keď to uhradíš si urobíš DODATOCNE DANOVE PRIZNANIE , a opať vyplníš
Nestačí zaplatené zdravotné poistenie odpočítať z prijmov až na budúci rok? Nepamätám už, ako som to robil, ale určite som dodatočné daňové nevypisoval. U mňa však šlo o pár desiatok eúr.
Máš na to 5 rokov od podania. A prečo nechávať štátu peniaze. Ja som vždy hneď ako som zaplatil zdravotku podal DDP. Minulý rok mi štát vrátil 85EUR a predminulý to bolo 105EUR.
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
fanthomas28

investoval som do fondu o 2019

https://old.eic.eu/fond/FTTECHF
fanthomas28

Otázka znie
treba to do Danoveho priznania alebo netreba ? je potrebné zaplatiť alebo sa viem odvolať na (§ 9 ods. 1 písm. k).
Baba Jaga
Gold Member **

fanthomas28 napísal: So 31 01, 2026 3:54 pm Otázka znie
treba to do Danoveho priznania alebo netreba ? je potrebné zaplatiť alebo sa viem odvolať na (§ 9 ods. 1 písm. k).
ako otvorený podielový fond je obchodovateľný pod symbolom XQ1Z u IBKR burzy (FBW2,GETTEX2 a SWB2). A ak si zarobil tých 4000 EUR tak daňove musíš podať.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

To že je to OEF ešte neznamená, že musí platiť dane.

Aj podielové listy sú cenné papiere.
Ak je fond prijatý na obchodovanie na regulovanej burze ( čo je ) a bol držaný viac ako 1 rok ( čo držal )
treba zistiť, či príjem vznikol predajom podielových listov, alebo ich vyplatením = redemáciou.

Tak to vieme, tak to uvádza aj Finax (celkom dole):
https://www.finax.eu/sk/blog/kompletny- ... H%20FONDOV
.
Finac podielove listy.png
.
.

a tak to potvrdzuje aj AI:

Ak je fond kótovaný na burze (hoci má právnu formu OEF – čo je pri UCITS fondoch bežné), situácia sa z pohľadu slovenského zákona o dani z príjmov zásadne mení v prospech investora.

Tu je presná právna analýza pre váš prípad:

1. Rozhodujúca podmienka: Prijatie na regulovaný trh
Podľa § 9 ods. 1 písm. k) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov je od dane oslobodený príjem z predaja cenných papierov, ktoré sú prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu (burze), ak doba medzi ich nadobudnutím a predajom presiahne jeden rok.

Zákon nehovorí, že to musí byť ETF. Hovorí o "cenných papieroch prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu".

Ak je váš Franklin Technology Fund (LU0260870158) kótovaný napríklad na burze v Luxemburgu, Dubline alebo Frankfurte, spĺňa podmienku pre časový test.

2. Overenie pre LU0260870158

Tento konkrétny fond od Franklin Templeton je skutočne kótovaný na viacerých európskych burzách (napríklad na Börse Frankfurt alebo SIX Swiss Exchange).

V čom je háčik pri EIC?
EIC funguje primárne ako platforma, ktorá nakupuje podielové listy priamo od správcu (tzv. "primary market" operácie), nie cez burzu.
Pre uplatnenie oslobodenia od dane však nie je podstatné, kde ste cenný papier kúpili, ale či je daná emisia (ISIN) prijatá na obchodovanie na burze v momente predaja.

Záver: Ak tento fond držíte viac ako jeden rok, váš zisk je v SR oslobodený od dane z príjmov aj od zdravotných odvodov, pretože tento ISIN je kótovaný na regulovanom trhu.

3. Na čo si dať pozor (Dôležité!)
Hoci je zisk z predaja oslobodený, stále platia tieto pravidlá:

Dividendy: Ak by fond vyplácal dividendy (trieda "Dist"), tie oslobodené nie sú a zdaňujú sa 7 %. Vy však máte triedu "Acc" (akumulačnú), takže tento problém odpadá – zhodnotenie z reinvestovaných dividend je súčasťou ceny a teda je tiež oslobodené po roku.

Dokladovanie: V prípade daňovej kontroly musíte vedieť preukázať, že daný ISIN bol v čase predaja kótovaný na burze.
Stačí screenshot z listingu burzy (napr. Frankfurt Stock Exchange).

Zhrnutie
Váš fond Franklin Technology Fund (LU0260870158) sa vďaka listingu na burze správa z daňového hľadiska na Slovensku rovnako ako ETF.
Po 1 roku držania neplatíte štátu ani cent.

:pozor: AI tiež píše, že ak ide o predaj, všetko je OK.
Ale tu AI nerozoznáva predaj a redemáciu a to je pre slovenský daňový systém podstatné.

Čiže treba zistiť, či došlo k PREDAJU /prevodu cenných papierov, alebo vyplateniu/redemácii podielových listov

Kde dokelu sú všetci poradcovia/agenti, ktorí sa hrajú na odborníkov, idú po poplatkoch a províziách ako včely po mede a ked treba jednoznačne definovať
ako to má zariadené EIC, tak sú ticho?

fanthomas: v EIC nič nekúpiš bez agenta. Ten ťa zholil na vstupe a bral za teba aj priebežné poplatky.
Ten pracuje pre SFA, čo je napr. OVB, Finportal, Prosight a pod. a je povinný ťa informovať o týchto veciach.
Je na to školený a on cez svojích nadriadených má komunikovať s EIC.
Okrem toho (sa opakujem) musíš to mať niekde v platforme info, či išlo o PREDAj, alebo o VYPLATENIE podielových listov.

P.S. ak vzniká daňová povinnosť, zvykne aj správca poslať upozornenie, že ak ide o zahraničný podielový fond,
že ťa nezdanil zrážkovo, ale že ti vyplýva daňová povinnosť. To ale neviem, či je zákonná povinnosť.

Ak to môžeme my kúpiť/predať cez brokera na Xetre, tak aj EIC ako o.c.p. robí nákupy/predaje na Xetre a môže mať dohodu zo správcom
Franklin investments, že to bude nakupovať/predávať na Xetre, alebo priamo cez správcu. Stačí ak podielový list je prijatý na obchodovanie na
regulovanej burze, nemusí byť na burze kúpený/predaný. Len nesmie ísť o vstup do podielového fondu cez úpis a výstup cez redemáciu.
Prílohy
Franklin na IB.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Tak už mám odpoveď. Pred rokom sme sa o tom bavili. Identická téma.
A už sme na to zabudli. Len vo mne hlodala spomienka, tak som to preveril.

Tu je to: https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... hp?t=25793

skba9808 napísal: Št 13 03, 2025 11:52 pm
Tu prikladám odpoveď z EIC, kde som písal e-mail:

Ak WebAppEIC zobrazuje ako typ pokynu Predaj, podiely fondu sme predali.
Ak ide o ETF fondy, predávame aj kupujeme ich na burze, ostatné fondy kupujeme aj predávame u správcov fondov.

Takže ak ide o fondy v zozname EIC, že sú prijaté na obchodovanie na burze, netreba predaj po 1 roku zdaňovať.
https://eic.eu/data/files/dokumenty/tla ... 0burze.pdf
Napísať odpoveď

Návrat na "Finančné poradenstvo, poradcovia"