EIC a dane 2026

Finanční poradcovia, poradenské spoločnosti, spolupráca, zamestnanie, sprostredkovanie finančných služieb.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Investor692
Dátum registrácie: Ne 01 02, 2026 10:14 am

EIC a dane 2026

Príspevok od používateľa Investor692 »

Zdravim,

mohol by som poprosit o info ohladom zdanovania fondov z EIC? Cital som tu na fore viacero podobnych pripadov a nechcel som pisat moj scenar niekomu do ich temy.
Cize sumarne:
v EIC som mal dva fondy:
1. Fidelity - Global Health Care Fund A-ACC-EUR (FFGHC) ISIN: LU0261952419
2. Franklin Templeton - Franklin Technology Fund A(acc)EUR - 4916 (FTTECHF) ISIN: LU0260870158

Oba fondy boli predane so ziskom. Vo vypise uctu v EIC je transkacia uvedena ako:
Transakcia: "Predaj cenných papierov" (viac info tu nemam)

Pri oboch fondoch som nerobil k datumu predaja ziadne pohyby / transakcie viac ako rok.

Podla doterajsich info co citam a pozeram, sa snazim pochopit ci sa zo zisku plati dan alebo spadaju pod casovy test 1 rok a su oslobodene od dane.

Podla EIC Fidelity a Fondy Franklin Templeton su kotovane na burze ale neviem ci sa to vztahuje aj na nieto fondy spomenute vyssie.
https://eic.eu/data/files/dokumenty/tla ... 0burze.pdf

Pokial sa nezdanuju, co vsetko si treba odlozit ako podklad pre pripadnu danovu kontrolu? Za akekolvek info budem vdacny.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 90 times
Been thanked: 45 times

Re: EIC a dane 2026

Príspevok od používateľa frakan »

Investor692 napísal: Ne 01 02, 2026 12:00 pm Zdravim,

mohol by som poprosit o info ohladom zdanovania fondov z EIC? Cital som tu na fore viacero podobnych pripadov a nechcel som pisat moj scenar niekomu do ich temy.
Cize sumarne:
v EIC som mal dva fondy:
2. Franklin Templeton - Franklin Technology Fund A(acc)EUR - 4916 (FTTECHF) ISIN: LU0260870158

Oba fondy boli predane so ziskom. Vo vypise uctu v EIC je transkacia uvedena ako:

Pri oboch fondoch som nerobil k datumu predaja ziadne pohyby / transakcie viac ako rok.

Podla doterajsich info co citam a pozeram, sa snazim pochopit ci sa zo zisku plati dan alebo spadaju pod casovy test 1 rok a su oslobodene od dane.

Podla EIC Fidelity a Fondy Franklin Templeton su kotovane na burze ale neviem ci sa to vztahuje aj na nieto fondy spomenute vyssie.
https://eic.eu/data/files/dokumenty/tla ... 0burze.pdf

Pokial sa nezdanuju, co vsetko si treba odlozit ako podklad pre pripadnu danovu kontrolu? Za akekolvek info budem vdacny.
Veď to tu Juggler včera rozoberal v rovnakej téme ako si založil.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2282 times
Been thanked: 2677 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Investor692 napísal: Ne 01 02, 2026 12:00 pm v EIC som mal dva fondy:

Super. Si ďalší čo potvrdil, že ide o predaj cenných papierov.
Potvrdilo to už EIC, další jej klient, aj človek od nás. Nejde o úpisy a redemáciu.

Odlož si výpis z EIC, že transakcia bola predaj cenných papierov.
Vytlač si ten zoznam z EIC, kde sú obidve fondy uvedené, že sú kótované na regulovanej burze.
A v prípade, že by pri tej regulovanej burze trebalo ešte další dôkaz, vieme dodať dokument ako včera
od brokera IB, že fond je kótovaný na niekoľkých burzách.
Ja som vytlačil, že Xetra, čo je hlavná nemecká burza, ale Franklin je obchodovaný na viacerých:
Prílohy
Franklin na IB.png
Franklin kotovaný.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Investor692
Dátum registrácie: Ne 01 02, 2026 10:14 am

Príspevok od používateľa Investor692 »

Ok, super. Dakujem vam za info.

Cize ked to zosumarizujem pre moje uplne pochopenie (prosim opravte ma ak sa niekde mylim):
- oba fondy su obchodovane na burze a splnaju casovy test 1 rok v mojom pripade (aj ked to nie su ETF fondy)
- EIC Transakcia: "Predaj cenných papierov" (nie redemacia v tomto pripade)
- tym padom netreba nic vykazovat v ramci danoveho priznania a su oslobodene zo zdanenia
- pre pripad kontroly si treba ulozit / vytlacit transakcie EIC o danom predaji oboch fondov,
- z EIC vytlacit zoznam fondov kotovanych na burze
- pripade vytlaceny dokaz od brokera, ze fondy su v danom case obchodovane na burze, pripadne verejne dohladatelny dokument / info, ze su obchodovane na burze

dakujem za potvrdenie / upravenie sumaru.
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 257 times
Been thanked: 223 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Osobne by som stiahol kompletné transakcie, aby bolo vidno aj nákupy, aby si vedel keď tak dokladovať, že si splnil časový test od nákupu.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
tomee
Dátum registrácie: Pi 20 02, 2026 5:33 pm

Príspevok od používateľa tomee »

Stretol som sa rovnakým problémom pri rovnakých fondoch. Ďakujem za tipy, budem teda postupovať podľa návodu vyššie.

Mám ale ešte jeden problém. Manželka mala okrem FTTECHF ešte aj AZGAIE (Allianz Global Artificial Intelligence AT EUR - acc). V zozname na EIC je uvedené, že nie sú kótované na burze, ale napríklad na Deutsche Boerse som ho našiel listnutý. Ako by ste postupovali v tomto prípade?
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 50 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

tomee napísal: Pi 20 02, 2026 5:42 pm Stretol som sa rovnakým problémom pri rovnakých fondoch. Ďakujem za tipy, budem teda postupovať podľa návodu vyššie.

Mám ale ešte jeden problém. Manželka mala okrem FTTECHF ešte aj AZGAIE (Allianz Global Artificial Intelligence AT EUR - acc). V zozname na EIC je uvedené, že nie sú kótované na burze, ale napríklad na Deutsche Boerse som ho našiel listnutý. Ako by ste postupovali v tomto prípade?
Pokiaľ je kótovaný na burze tak spadá pod oslobodenie po roku.
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
incognito
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
Has thanked: 30 times
Been thanked: 53 times

Príspevok od používateľa incognito »

Baba Jaga napísal: Pi 20 02, 2026 7:32 pm
tomee napísal: Pi 20 02, 2026 5:42 pm Stretol som sa rovnakým problémom pri rovnakých fondoch. Ďakujem za tipy, budem teda postupovať podľa návodu vyššie.

Pokiaľ je kótovaný na burze tak spadá pod oslobodenie po roku.
Nie, smerodajne je, ako sa ho drzitel zbavi. Ak ide o spatny predaj (=redemaciu), treba podat DP a zaplatit dan. Ak ide o predaj inemu investorovi, tak spada pod moznost casoveho testu. Takze moze byt listnuty kde chce, ak ho redemoval, moze si brnkat po nose.
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 159 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

https://podpora.financnasprava.sk/92797 ... h-papierov

Príjem z predaja cenných papierov je teda oslobodený od dane z príjmov fyzickej osoby podľa § 9 ods. 1 písm. k) zákona o dani z príjmov, ak cenné papiere neboli obchodným majetkom daňovníka a ak boli súčasne splnené tieto podmienky:
1. cenné papiere boli prijaté na obchodovanie na regulovanom alebo obdobnom zahraničnom regulovanom trhu v čase ich predaja, pričom ZDP na účely tohto oslobodenia neobmedzuje spôsob nadobudnutia týchto cenných papierov a ani spôsob ich predaja, napr. obchodom realizovaným na regulovanom trhu alebo priamou kúpou alebo predajom na základe zmluvy s registráciou kúpy/predaja cez CDCP,
2. predávajúci tieto cenné papiere vlastnil viac ako jeden rok pred ich predajom, pričom zákon o dani z príjmov neustanovuje počas akej doby pred predajom mali byť predmetné cenné papiere obchodované na regulovanom trhu alebo obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ale určuje len dobu ich vlastnenia pred predajom.
kixog47100
Platinum Member ***

Je tam napr.. cize moznosti existuje viac ako je uvedenych.

Preda EIC a co s tym spravi EIC je mi sumafuk.
Vrati to spravcovi a ci ten ten cenny papier zrusi (napr.rozpreda akcie) alebo posunie dalej je tiez sumafuk.

Redemacia - je odstranenie podielovej jednotky fondu.
Fond ma pohyblivy pocet jednotiek.
Obdobne ked vstupis do fondu s cashom tak ti z nicoho vytvoria novy pocet jednotiek.
Das do fondu cash a este ziadne akcie nenakupili ale tebe “vytlacili” xy podielov fondu.
“Zvysni investori sa stanu spoluvlastnikmi tvojho cashu a ty zase spoluvlastnikom ich akcii co boli doteraz vo fonde.”

Ak to ma ISIN - je to cenny papier. Ak je ten ISIN obchodovany na burze - tak citacia zakona bola splnena. Ci ho po odovzdani “roztrhaju” je sumafuk :-).
Dnes je vsetko digitalne.

Redemuju sa podielove listy fondov.
Fond ako taky nie je cenny papier.
CP sa stava az ak sa obchoduje na burze - ma priradeny ISIN. Alebo je neikde zaknihovany.
Nie vsetky akcie sa obchdouju na burze.
Su aj sukromne privatbe firmy - a tie maju pocet akcii uvedenych napr.aj Obchodnom registri.
kixog47100
Platinum Member ***

A ak je vo vypise predaj - tak by som slovo redemacia ani neriesil…
kixog47100
Platinum Member ***

Posledny pripevok

od používateľa JUGGLER » So 31 01, 2026 9:23 pm

https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... IC#p222753
incognito
Gold Member **

kixog47100 napísal: Ne 22 02, 2026 10:38 pm A ak je vo vypise predaj - tak by som slovo redemacia ani neriesil…
co je napisane na vypise nejakej platformy je uplne jedno, smerodajna je pravna stranka transakcie. Komunikacia s FS/DU s vyuzitim zvratov "je mi šumafuk" bude fungovat famozne, to som si isty.

Ja som nepisal na zaklade toho, co som si niekdy pogooglil, viem to na zaklade vyjadrenia FS na moj dotaz a z niekolkych rozhodnuti FS v tejto veci. Samozrejme, su pripady, v ktorych menej asertivneho pracovnika/pracovnicku presvedcis, takze zalezi nakolko si veris a nakolko sa splahnes na nahodou (uplne v pohode).

Presne vsetko toto su tie uskalia DIY.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 262 times
Been thanked: 193 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

kixog47100 napísal: Ne 22 02, 2026 10:38 pm A ak je vo vypise predaj - tak by som slovo redemacia ani neriesil…
Ovela rozumnejsie, nez sa potencialne dotahovat s financnou spravou alebo danovym uradom je predavat povedzme 5 rocne akumulacne dlhopisy mesiac-dva pred ich maturitou, hoci aj za cenu straty 1% vynosu. Ak mas nejakych 6% p.a. urok, cize akumulacne za 5 rokov vyse 30% vynos, stratit z toho 1% nie je katastrofa. Ked vdaka tomu nemusis riesit danenie celeho toho 30% vynosu, pripadne este by ta nejaky blazon otravoval takou a onakou sadzbou dane alebo zdravotnymi odvodami a podobne.

Treba si vzdy pripomenut, ze Al Caponeho pri vsetkych vrazdach, za ktorymi realne stal, dostali za mreze az danovaci "za danove uniky". Ak si danovak zmysli, ze je to tak a onak, aj ak to ma on sprosto nastudovane, problem mas uz ty. A v tomto specifickom pripade uplne zbytocny problem.
kixog47100
Platinum Member ***

Ahojte,
pri podielovych fondoch v bankach sa spomina slovo redemacia vo VOP alebo aj na stranke.

U EIC sa nic take nespomina (slovo redemacia) - nic take som tam nenasiel ked som minule hladal.

V prispevku od Juglera na ktory odkazujem vyssie je skratena odpoved od EIC (jugler ju skratil) a dalsi link v ktorom si mozete precitat “celu odpoved” z EIC od uzivatela skba9808.

Kde EIC spomina nakup a predaj - pri ETF na burze a pri ostatnych fondoch priamo u spravcov (ci su alebo nie su zaroven obchodovatelne na burze).

Ak najdeme slovo redamacia niekde v dokumentoch od EIC tak mozme rozoberat dalej.

Dlhopisy neriesim - tam zalezi od obchdonych podmienok - ci ti ho budu drzat do splatnosti alebo ho tesne pre splatnostou napr. 1 den pred predaju aby nedoslo k redemacii.
Pripadne mozes predat ty sam ako ste pisali.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 262 times
Been thanked: 193 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Ved ja nehovorim, ze nemozes mat pravdu. Praveze mozes mat a dokonca by bolo logickejsie, aby este aj redamacia po vyse roku drzania bola oslobodena od dane. Ved je to uplny nezmysel, ze predaj den pred redemaciu oslobodzuje od danovej povinnosti a redemacia potencialne moze niest plnu danovu povinnost.

Lenze bavime sa tu o realite a naco sa zahadzovat vysvetlovanim tychto veci danovakovi.
Ovela lepsie je vyhnut sa potencialnym problemom a kvoli "imbecilite danovakov" radsej predat pred redemaciou.

Potom netreba riesit, ci u maturovaneho papiera od EIC islo o redemaciu, alebo ci to EIC predavala tesne pred redemaciu - a bez ohladov na to, co sa realne stalo - hlavne to vobec netreba potencialne vysvetlovat danovakovi a ani patrat za tym, co s pocas maturity papiera drzaneho cez EIC vlastne stalo.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2282 times
Been thanked: 2677 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

V pohode by som s tým išiel na súd. Litera zákona je jasná.
Až vtedy vyjde najavo, či to FS na teba skúša, alebo bude s tebou strácať čas a peniaze.
Dokonca by som radil sa súdiť a hnať to čím vyššie. Aby sa dosiahol stav, kedy FS musí vydať metodické usmernenie kvôli právnej istote.
To sme tu už mali, kedy FS špekulovala, že daňovník má skúmať do akého fondu investuje, alebo či oslobodenie platí aj pre frakcie.
Nemyslím si, že FS chce tlačiť na ľudí. Mnohí zaplatia aj ked nemusia a takisto ľudia z FS sa snažia o maximálny výber daní.
V danom prípade sme naozaj prebrali všetko dopodrobna, aby človek mohol stáť za svojou pravdou.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 193 times
Been thanked: 435 times

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Po 23 02, 2026 7:05 pm To sme tu už mali, kedy FS špekulovala, že daňovník má skúmať do akého fondu investuje, alebo či oslobodenie platí aj pre frakcie.
Platí na frakcie daňový test?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
kixog47100
Platinum Member ***

https://ako-investovat.sk/stanovisko-k- ... i-akciami/

plus z kazdeho zlomku sa raz stane cela akcia
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 50 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

Netreba byť posraný z FS. Sú to naše prachy a treba za ne bojovať.
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
incognito
Gold Member **

Baba Jaga napísal: Ut 24 02, 2026 6:57 am Netreba byť posraný z FS. Sú to naše prachy a treba za ne bojovať.
Netreba byt posrany, staci vediet aplikacnu prax, poznat rozhodnutia FS/DU a byt pragmaticky namiesto robenia ramien a hustych reci.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 193 times
Been thanked: 435 times

Príspevok od používateľa jogo »

Nemám problém s platením daní zo zisku zlomkových akcii, ale najviac by ma nahnevalo, ak by som musel zložito a oddelene zdaňovať zlomky a celé akcie. Sledovať v účtovníctve moment, kedy sa zlomky spoja do celej akcie alebo kedy som odpredal len časť, by bol horor.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Napísať odpoveď

Návrat na "Finančné poradenstvo, poradcovia"