Lifecycle investing - Michal Nalevanko

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 290 times

Re: Lifecycle investing - Michal Nalevanko

Príspevok od používateľa andre »

To si hovoril, ze upravujes paku po nejakom tresholde 0.2 na cielove 2. Otazka je, dokedy budes drzat paku 2, resp. ak sa dobre pamatam si na stretku hovoril, ze realne mas 2.2.

A ci, resp. podla coho ju budes znizovat? Teraz ked povedzme teoreticky hrozi, ze s pakou 2 vymazas ten ucet.
MNalevanko
Dátum registrácie: Ut 27 06, 2023 1:06 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 18 times

Príspevok od používateľa MNalevanko »

S pákou 2.00 určite nevymažem účet, ani teoreticky. To neznamená, že to nie je možné. Ak niekto nevie, ako s pákou pracovať, môže niečo také dokázať.

Problém je, že Ty môžeš pri takomto tvrdení myslieť niečo iné a ja to čítať inak, takže je riziko, že sa v nejakom detaile nerozumieme. Investovanie s použitím páky neznamená "len" nakúpiť za dvojnásobok a v duchu počítať zisky z dvojciferných výnosov a medzitým nerobiť nič.

Navyše, aj samotné použitie páky má viacero spôsobov, ako implementovať leverage. Od agresívnejších až po opatrnejšie. To, čo robím ja, je len jedna z možností.
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 290 times

Príspevok od používateľa andre »

Jasne ja to chapem, ze ked robis rebalancing na targetovanu paku, tak ucet uplne nevymazes. Defakto robis s pakou to co pakove ETF.

Ale teda ani DD povedzme 80-90% neni moc prijemny.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 239 times
Been thanked: 571 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

MNalevanko napísal: Ne 06 04, 2025 10:28 am S pákou 2.00 určite nevymažem účet, ani teoreticky. To neznamená, že to nie je možné. Ak niekto nevie, ako s pákou pracovať, môže niečo také dokázať.

Problém je, že Ty môžeš pri takomto tvrdení myslieť niečo iné a ja to čítať inak, takže je riziko, že sa v nejakom detaile nerozumieme. Investovanie s použitím páky neznamená "len" nakúpiť za dvojnásobok a v duchu počítať zisky z dvojciferných výnosov a medzitým nerobiť nič.

Navyše, aj samotné použitie páky má viacero spôsobov, ako implementovať leverage. Od agresívnejších až po opatrnejšie. To, čo robím ja, je len jedna z možností.
Teraz som sa na to pozrel a musim povedat, ze to nacasovanie vstupu si trafil ako carodejnik :palec_hore: , to teraz velmi pomoze. Problem moze byt ak pokles bude pokracovat, moze nastat podstatna devastacia istiny, vymazanie uctu je nepravdepodobne (pri terajsich znamych vstupnych hodnotach) . Takze vysediet sa to da. Ale to uz velmi predbieham, zatial je na tej strategii pekny zisk. Tak sa priputajme a jazda pokracuje.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
MNalevanko

Bilancia po 2. štvrťroku 2025:
  • Kvartálny výsledok: + 29,05 %
  • Od začiatku kalendárneho roka: - 17,82 %
  • Od vzniku portfólia (since inception): + 292,06 %
  • Anualizovaný výnos: + 72,72 % p. a.
quarterly.png
since_inception.png
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 193 times
Been thanked: 431 times

Príspevok od používateľa jogo »

MNalevanko napísal: Ut 01 07, 2025 10:48 am Bilancia po 2. štvrťroku 2025:
  • Kvartálny výsledok: + 29,05 %
  • Od začiatku kalendárneho roka: - 17,82 %
  • Od vzniku portfólia (since inception): + 292,06 %
  • Anualizovaný výnos: + 72,72 % p. a.
quarterly.png
since_inception.png
Môžeš napísať, aké si mal zloženie portfólia 30.6.2025 v percentách?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
MNalevanko

Asi by som to vedel nakódiť.

Ale netuším, prečo by som to mal/chcel robiť?
jogo
VETERAN MEMBER *****

MNalevanko napísal: St 16 07, 2025 4:59 pm Asi by som to vedel nakódiť.

Ale netuším, prečo by som to mal/chcel robiť?
Nezaťažuj sa tým.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
miobaspe
Dátum registrácie: Pi 01 01, 2021 10:26 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 15 times

Príspevok od používateľa miobaspe »

Tu je mozno viac info a vysvetlenia k tomuto pristupu priamo od autora:

https://www.forbes.sk/netradicne-tipy-p ... T3UM5IV5h2

Stale vsak neviem ci to je presne tato strategia, z ktorej sa tu prezentuju vysledky alebo urcita modifikacia. Ani po precitani celeho vlakna v tom ale nemam uplne jasno. Napriklad preco su v portfoliu potrebne 2 ETF a nestaci iba 1. Taktiez by pomohol realny priklad ako prebieha klasicky nakup - cize kolko percent z investovanej sumy ide do jedneho ETF a kolko do druheho ETF. Nebolo to tu doteraz jednoznacne odprezentovane. Ak to nie je tajne ... Dakujem
Referral link pre založenie účtu u Interactive Brokers:
https://ibkr.com/referral/peter2274
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2268 times
Been thanked: 2670 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

miobaspe napísal: So 16 08, 2025 8:48 am Stale vsak neviem ci to je presne tato strategia, z ktorej sa tu prezentuju vysledky alebo urcita modifikacia.
Áno je to tá.
Darovanému koňovi na zuby nepozeraj.
Nikoho nenútime, aby presne reportoval čo robí.
Môže ukazovať stav účtu a Mišo to robí.

Čo sa týka toho, či drží 1 ETF alebo 2 považujem to za jeho vec - jeho know-how.
2 pilier drží nezriedka 5-10 ETF a trackuje stále to isté: MSCI World..len cez rôznych správcov.
Ako vidíme pri niektorých podielových fondoch - na páku používajú aj určité % futures.
U nás je to však bezpredmetné, ked chceme využiť časový test - musíme používať cenné papiere.

Podstatu definoval Mišo tu:
MNalevanko napísal: So 05 04, 2025 9:37 pm Ahoj, Andre, keď začne trh padať, tak leverage môže byť skutočne problém. V tom máš úplnú pravdu.

Nárast páky (i) zrýchľuje tempo, akým môže investor prísť o kapitál a (ii) znamená aj nárast ďalšej finančnej záťaže - splácaniu úroku z požičaného kapitálu. Je to ten typ rizika, ktoré poznáme všetci ako tzv. risk of ruin.

Obe možnosti toho, čo môže investor urobiť si v podstate napísal tiež - buď doplniť kapitál alebo znížiť expozíciu.
V oboch prípadoch je výsledkom zníženie leverage.

Už počas posledných dvoch stretávok v RK som hovoril, ako tento typ rizika riadim ja: targetujem výšku páky. Ak mám voľný kapitál, pošlem si ho na účet. Ak nemám, znižujem svoju expozíciu. To je v kocke to, čo robím ja. Teda aspoň zatiaľ. Príde čas, kedy dôjde na deleveraging a ja prestanem páku dorovnávať a nechám ju "vyklesať".
Ja som s ním veci konzultoval, lebo som sa tiež inšpiroval, ale vytvoril som si vlastnú stratégiu.
Proste o tom je investovanie, aj trading, že keď chceme špekulovať, najlepšie je veciam porozumieť.
A zvoliť vlastnú cestu. Vlastná cesta znamená aj to, že stratégia sedí na našu psychiku, na náš postoj
k riziku, na naše finančné možnosti, horizont....je tam viacero premených.

Ten text z Forbesu som si prečítal, ale podcast som si ešte nevypočul.
Prvé čo mi udrelo do očí je, že ten redaktor čitateľov zavádza tvrdením, že
Mišo ,,má dlhodobú výkonnosť 150 percent ročne,,.

Realita je taká, že Mišo má momentálne 75% p.a...na konci 2024 mal +118% p.a. a na konci 2023 mal +156%.

To však nie je dlhodobý výsledok, ale výsledok jeho skvelého načasovania, ked začal investovať , resp.
prezentovať výsledky svojho ,,dlhodobého portfólia,, a to od roku 2023.
Rok 2022 bol totiž rokom poklesu, kedy etf Nasdaq 100 stratil -32% a v roku 2023 dal výnos +54%.

Ak by sme od 2023 držali pákové ETF napr. Amundi Nasdaq-100 Daily (2x) Leveraged UCITS ETF Acc.
, tak by sme v roku 2023 mali výnos +120%.

Ale zoberme si načasovanie od 1.1.2022: Nasdaq skončil rok 2022 stratou -32% a pákový Nasdaq -58%.

To znamená, že z investíciou 100 000 by som rok 2022 skončil -58%, to je na 42 000.
A v roku 2023 by som potreboval výnos +138%, aby som sa dostal na NULU !

Keďže pri páke 2x by som mal len +110%, na konci 2023 by som stále nebol v zisku.
Plus zoberme, že v 2023 bola inflácia cca +10%.

Ono to nie je také jednoduché, ako píše Forbes.
Páka je dobrý sluha, ale zlý pán.

Proste reportér z Forbesu to opisuje ako ako objav storočia, ale realita nie je taká jednoduchá.
Z pákou treba vedieť robiť a napriek tomu, že páku tu máme dlhodobo, žiadni finačníci len tak ľahko
nezarábajú viac ako benchmark ( v našom prípade Nasdaq 100 ).

Môj príspevok zatiaľ berte tak, že som 35 min. podcast si ešte nevypočul. Píšem len svoj názor.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

@Chris
som presunul tvoj zbrklý a útočný príspevok do OFF TOPIC & ,,HATE,, ARCHIV.

Miša Nalevanka som do Hitparády pozval ja po letnej stretávke 2023:
JUGGLER napísal: Ne 25 06, 2023 11:27 pm MišoN: pozývam ťa do hitparády ako som navrhol. Odsúhlas a založím ti vlákno.
Vtedy sme jeho investovanie a stratégiu preberali súkromne a mňa zaujala.
O rok pozdejšie, po ďalšej stretávke v 2024 som o tom dokonca písal ako odpoveď Tebe:
JUGGLER napísal: Po 24 06, 2024 12:07 am Je po stretku, narýchlo zhrniem.
Rozoberali sme všetko možné...Quantpedia Awards (research papers ), opcie, zemný plyn, certifikáty...
Ja som sa tentoraz najviac zaujímal nie o aktívny trading ( v tom som už vyhranený a úzko špecializovaný ), ale o pasívne investovanie s maximálnym výnosom ( prebral som s Mišom Nalevankom, aj ich Moneyhoon).
Chris napísal: Po 24 06, 2024 4:09 pm dik Juggler, mozes zhrnut cim ta tie produkty zaujali ? :)
JUGGLER napísal: Po 24 06, 2024 6:39 pm Na produkty nedošlo.
Čo mňa najviac zaujalo a chcel som to predebatovať s ľudmi čo majú dlhodobé skúsenosti:
Už minule ma zaujala myšlienka ,,lifecycle,, Miša Nalevanka, nakoľko súhlasím, že pre maximálny výnos v istom časovom horizonte je dôležité mať čím skôr, čo najväčšiu sumu v akciách.

Pri bežnom sporo-investovaní sa väčší kapitál buduje príliš dlho, čím sa riziko i výnos presúva do druhej polovice horizontu.
Páči sa mi myšlienka maximalizovať výnos ihneď na začiatku, aj za cenu vyššieho rizika.
Samozrejme len u tých, čo majú na to rizikový profil a kuráž.

Investovanie je ako snehová guľa, ktorá sa časom nabaľuje.
Páči sa mi nečakať, kým sa z malej guľky vytvorí väčšia, aby sa dala do pohybu a neskôr nabaľovala, ale uvažovať ako tento proces možno urýchliť.
Mišo má svoje predstavy a know-how. Ja mám tiež svoju predstavu, ktorú sa chystám realizovať a tak sme to trochu teoreticky prebrali.
Prakticky to vyhodnotí čas. Ten zatial na Mišových výsledkoch ukazuje, že mu to funguje.
Kto si prečíta Mišové vlákno, dozvie sa všetko.
A jeho výsledky sú transparentné, reportované z IB , tak ako sme sa dohodli.

Vzhľadom na to, že ide o investičnú stratégiu z horizontom 15-20 rokov, nie je dôležité čo kedy robí, kedy dokladá, kedy vyberá,
ako reguluje páku, aby nám musel všetko reportovať.
Dôležitý je TWR výsledok a ten je transparentný. Od brokera, ktorého poznáme.

,,Darovanému koňovi na zuby nepozeraj,,

Ak Mišo ukazuje účet, nemusí hlásiť, čo na ňom robí. Buďme radi, že nám to pomerne podrobne opísal v tomto vlákne.

Niekto reportuje cez hlásenie trejdov, niekto cez scan účtu a som hrdý na všetkých, že sa delia z dobrými i zo zlými výsledkami.
Základom hitparády je vyhodnocovanie rôznych stratégii, na rôznych úrovniach, ukazovanie reality
a hlavne hľadanie odpovede na večnú otázku či sa dá investovať, tak aby sme mali lepšie výsledky ako trh, alebo fondy.

Mňa osobne Michal inšpiroval tak, že po stretávke 2024 som popri tradingu aj ja sám začal investovať cez ETF.
Prvykrát v živote. Na dôchodok. Z využitím páky ako ma inšpiroval Mišo.

Ja som si ale zvolil vlastnú cestu, vlastný postup.
Je mi jedno ako to robí on. Ja som rád, že je ochotný sa s nami podeliť v dobrých i zlých časoch.

Tie zlé časy práve reportoval, ked sme po prvom kvartáli videli stratu -36% a po polroku -18%.

Za seba poviem, že z Mišom som konzultoval aj moje nápady z využitím páky a tak aj investujem.
Za ten rok čo som začal, mám na investičnom účte cca +30%.
Tiež používam 2 ETF, ale vždy ide o jeden podklad: index Nasdaq100.

Vzhľadom na to, že je to pre mňa nová vec, moja vlastná cesta, tak o tom síce píšem, ale nechce sa mi to rozoberať.
Pretože sám neviem ako budem pokračovať, koľko budem dokladať, ako budem meniť páku atd.

Proste treba sa zamyslieť nad tým, že Mišo je na trhoch veterán a buďme radi, že zdiela s nami svoju cestu.
Všetci vieme, že žiadna cesta nie je taká jednoduchá ako sa vidí a že až na konci budeme bilancovať, či sme boli úspešní.

Som si vypočul aj podcast z Forbesu a tam Mišo potvrdil všetko ako je.
On nikoho na nič nenahovára, nikoho nepresviedča, nikomu nič nepredáva.
Deklaruje páku 1:2... 1:2,2...a jeho portfólio je zložené z jedného ETF na nasdaq100,
Aby to upresnil, povedal, že má momentálne 2 ETF na stejné podkladové aktívum, t.j. index Nasdaq 100.
Jasne deklaroval, že jeho investičný horizont je dlhodobý: 15-20 rokov.
K manažovaniu povedal to isté, čo napísal aj tu.
Rozhovor bol robený v júni. Mišo spomenul , že mal pred časom náklady páky 3,6%.
Aj tých 150% p.a. bolo len nedorozumenie, ktoré zle napísal reportér.
Mišo jasne povedal, že mal aj 150% p.a., ale momentálne má priemerný výnos 70%p.a..
Všetko proste sedí.

P.S. Prosím nepretrhnime tenké nitky dôvery, ktoré môžu ľudí znechutiť prispievať, či zdieľať výsledky.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 124 times
Been thanked: 159 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Nasdaq 2x
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 2#overview
Vs
Nasdaq 3x
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 2#overview

Zaujimave, ze rocna vykonnost skoro na chlp rovnaka =25 perc.
a
5Y tiez dost podobne 172% (2x) vs 165% (3x)
Chris
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa Chris »

vsade sa tu pise, ze tu vo vlakne je to popisane, vysvetlene a vypisy. Neviem ci ja vidim nejaku inu verziu vlakna, ale kde je to ? :)
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Chris napísal: Ut 26 08, 2025 10:00 am vsade sa tu pise, ze tu vo vlakne je to popisane, vysvetlene a vypisy. Neviem ci ja vidim nejaku inu verziu vlakna, ale kde je to ? :)
Vidíš u Martina nejaké výpisy, keď si Mišov reporting v porovnaní s ním označil za scam?
Chodil si tu, ked sme od martina nemali žiadne, ani štvrťročné hlásenia?
Videl si vlákna ostatných?
U každého máme určitú mieru voľnosti a dôvery.
Ja nikomu nechcem zasahovať do súkromia, aby som ho buzeroval detailami.
Niektorí sú v hitparáde na princípe, že hlásia obchody, iní ukazujú výsledky.

Ja všetky tieto veci chápem, pretože závisí od štýlu investovania/tradingu a osobných možností.
Takisto chcem rešpektovať súkromie ľudí a nemám nič ani proti real-time simulácii.
Ja sám reportujem len to, čo mám čas hlásiť a v investičnom vlákne mám iba simuláciu.
No teraz ked som sám začal aj ,,pasívne,, investovať, možno prejdem na reporting toho, čo robím u seba.
Na detailoch nezáleží. Dôležitý je princíp. V simulácii mám Nasdaq a Russell, u seba len Nasdaq.
Ale u oboch som momentálne v LQQ, teda v dvojpákovom nasdaq100.

Čo sa týka Michala, dáva scany účtu z TWR a z dát a z priebehu sa dá vyčítať, že všetko sedí.
Keby si bol začiatočník pochopil by som, že tu niečo nechápeš.
Čím sú veci jednoduchšie, tým je to zložitejšie?

Mám vysvetlovať aká je to páka, ked z účtom 100 000 kúpime Nasdaq za 200 000?
Samozrejme, v Mišovom investovaní sa bavíme len o cenných papieroch, pretože na ne platí časový test.
Nevieme pochopiť, že existujú ETFs na nasdaq100 od rôznych správcov a že ich môže mať Mišo na účte niekoľko?
Spýtaj sa manažérov DSS prečo trackujú výnos MSCI World cez 10 rôznych ETFs...

Predpokladám, že keď Mišo má 2 ETFs , tak jedno má z dôvodu časového testu (môže voľne odpredávať), na druhom
trebárs zvyšuje páku. Tretia možnosť ako sám povedal je znížiť páku v poklese dodaním cashu.
Mne to stačí. To ako on sám manažuje svoj účet je jeho vec, výsledok vidíme pri TWR reporte.

Ak sa buduje majetok na dôchodok, spravidla nejde len o sporo-investovanie, ani o jednorázové investovanie.
Väčšinou ide o kombináciu, pričom takto môžeš svoje úspory aktívne a účelovo manažovať.
U brokera IB je vynikajúce to, že všetky nákupy a predaje sa zohľadnia v TWR (time weighted return ).
Pre mňa napríklad vôbec nie je dôležité čo presne Mišo robí, ani čo drží.
Mne ide o princíp, ktorý viem využiť u seba. A to je najväčší úžitok hitparády.

Ja som pre seba Mišov princíp adaptoval na vnútornú páku, teda ETF, ktoré je samo o sebe pákové.
Teda fond sám (ETF) používa páku a mne účtuje len mierne vyšší poplatok.
A tiež používam druhé ETF, ktoré je nepákové - pritom je na ten istý podklad: Nasdaq 100.
Podklad môže byť hocijaký, kľudne SP500, alebo Dow, či Russell - je mi jedno, čo pre seba vybral Mišo.

Ja som svoju stratégiu vysvetlil už niekoľkokrát.
Zatiaľ funguje a nie je príliš agresívna. Ja dokonca ani nemôžem využívať margin, mám cash účet u EIC.
No inšpiroval som sa od Miša. Teraz dokonca uvažujem, že zainteresujem aj dcéru.
Nie je ešte dospelá, ale už prejavila záujem o zhodnotenie peňazí, čo sama zarobila.
Chce investovať s vyšším výnosom. A má pred sebou 30-40 ročný horizont.

Princíp maximálneho výnosu teraz, ked je ešte mladá ju možno motivuje k celoživotnému investovaniu do akcií.
Už teraz jej ukazujem ako sa jej vyvíja účet kde jej celé roky sporo-investujeme do SP500.
Takisto moja manželka: odkedy som jej prehodil druhý pilier do indexu, nechce veriť, že tam má dvojnásobok.
A to je už suma, ktorá sa jej bude dlhodobo zhodnocovať, aj ked vláda zníži príspevky do 2 piliera, aj ked 2 pilier otvorí.
Proste vidí obrovský rozdiel oproti tomu, keď jej odvody šli do garantovaných fondov (tam, kde ich nasmeroval Fico v 2012).
Martin7
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 407 times

Príspevok od používateľa Martin7 »

3x som meškal s kvart. vyhodnotením a výsledky som potom dodal hneď s ďalším kvartálom. Na konci každého roka dávam predsa ešte aj výpisy všetkých obchodov za celý rok + sken zloženia portfólia z platformy.
(tento príspevok sa môže vymazať, nech to tu zbytočne neostáva.)
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Áno. Si najtransparetnejší, aj ked tie výpisy ja mám v hlave, že ich už nedávaš.
Ale v tvojom prípade by ma ani nenapadlo ich žiadať, lebo máš všetky pozície vzorne nahlásené, aj ukončenie obchodov.
Tie opozdenia reportov som spomenul len preto, že Chrisa vytočilo, že pri Mišovi nemá prehľad o výške drawdownov.
Z TWR výpisu vidno nielen stav za kvartál, ale aj najhorší mesačný DD. U Miša to bolo tuším -30% za marec.

ALL: prosím uzavrime už túto kapitolu.
Ja som velmi spokojný ako sa reportuje, ako sa ľudia podelia o svoje úspechy aj neúspechy.
A som aj hrdý, že v takej malej komunite prevážne samoukov sa vygenerovali takí šikovní jedinci.

Myslím si, že je fajn, ked ľudia majú prehľad o tom ako sa dá investovať, kolektívne, aj individuálne.
MNalevanko

Bilancia po 3. štvrťroku 2025:
  • Kvartálny výsledok: +23,19 %
  • Od začiatku kalendárneho roka: +1,24 %
  • Od vzniku portfólia (since inception): +382,97 %
  • Anualizovaný výnos: +77,30 % p. a.
3Q2025.png
since_inception.png
jogo
VETERAN MEMBER *****

Ja akosi tým grafom nerozumiem.

Na ľavej osi máš stupnicu Net Asset Value a na pravej osi máš stupnicu Cumulative return a čiary grafu maš označené ako consolidated NAV a consolidated return.
Znamená to, že consolidatet NAV zobrazuje hodnotu tvojho účtu a patrí k ľavej osi grafu a znamená to, že hodnota tvojho účtu je teraz pod vrcholom z marca 2024?
MNalevanko

Jogo, je to tak. Ľavá os zobrazuje NAV a toto číslo je momentálne nižšie ako začiatkom roku.
jogo
VETERAN MEMBER *****

MNalevanko napísal: St 01 10, 2025 4:49 pm Jogo, je to tak. Ľavá os zobrazuje NAV a toto číslo je momentálne nižšie ako začiatkom roku.
Zaujímavé, lebo cumulative return máš už skoro na maximách....si robil nejaké vklady-výbery?
MNalevanko

Aha, už chápem, kam Tvoja otázka smerovala.

Áno, robil som relatívne veľký výber (a pár symbolických vkladov). Tieto operácie sa premietajú do krivky NAV, no nie do výpočtu TWR.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Díky Mišo !
:beer:
MNalevanko

Bilancia po 4. štvrťroku 2025:
  • Kvartálny výsledok: +8,31 %
  • Od začiatku kalendárneho roka: +9,65 %
  • Od vzniku portfólia (since inception): +423,09 %
  • Anualizovaný výnos: +73,59 % p.a.
Q4_2025.png
since_inception.png
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Dík Mišo. PF 2026 !
:beer:
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1454 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Novy blog od Michala: Môžem začať investovať aj bez finančnej rezervy? https://dennikn.sk/blog/5111462/mozem-z ... j-rezervy/
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Múdry článok. :potlesk:
Aj ja vravím to isté. Treba začať investovať ihneď.
Aj s holým zadkom. Nastaviť si tú stovku-dve nech odíde z účtu a hotovo.
Po jednom roku je výnos oslobodený od daní.
Do jedného roka vieme v núdzi vybrať všetko čo je v strate, alebo takisto využiť, že nezdanitelných 500 sa odčítava.

Ak poradcovia ( agenti ) radia ľuďom najprv si vytvoriť rezervu, ľudia žijúci z ruky do úst nikdy nenašetria tú sumu.
Tak sú nutení nielen šetriť + investovať, ale aj motivovaní nevyberať od brokera pokiaľ nehorí.

V mojej rodine vidím typického bežného človeka.
Po nastavení sporenia...najprv nezájem prvé roky...a potom hop, už si otvárajú apky a tešia sa z výnosov.
Už aj o druhý pilier je záujem, keď vidno ako to tam rastie.

Najlepšia motivácia je vidieť na vlastné oči a porovnávať to s úsporami v banke.
Takisto každému treba pripomenúť kolko by mu pri vklade v banke zožrala inflácia.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 875 times
Been thanked: 481 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Nie ze by clovek s clankom nesuhlasil, ale treba zdoraznit, ze kazdy clovek je v inej financnej aj prijmovej situacii. Zaroven kazdy sme aj iny psychický typ v tom zmysle, ze pre pokojne spanie potrebujeme mat inu cast financi v rychlo likvidnej forme.
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"