ETF cez SLSP - skúsenosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2268 times
- Been thanked: 2672 times
Re: ETF cez SLSP - skúsenosti
To je relatívne. Každý by si mal vyberať brokera podľa toho, ako chce investovať.
Pri investovaní do ETF fondov je poplatok za pravidelné nákupy 0,5 % z objemu transakcie.
Finax má 1% a za správu 1,2%p.a....dvakrát toľko, nie?
A nemáš inú možnosť než predvolené portfólio...u SLSP si vieš sám vybrať ETF, alebo akcie.
Bezpečnosť: neviem si predstaviť nedostupné vklady, alebo bankrot SLSP. To je veľké plus.
Klepne ťa pepka...účet v SLSP je ideálny na dedenie. Aj keby tvoji potomkovia o ňom nevedeli. Notár ho nájde.
Takže na malé investovanie z oslobodením od daní pre bežných ľudí vcelku fajn.
Samozrejme, najlepšie je investovať úplne zadarmo...aj na to máme viac možností.
Iné je to v SLSP pri vyšších čiastkách a obchodovaní:
Poplatok za nákup/predaj: pri jednorazovom investovaní cez aplikáciu George je poplatok 1,0 % z objemu transakcie, minimálne však 1 €
...keby si nakúpil za 150 000, tak zaplatíš 1500 €. To už je niečo iné ako 7 USD u IB...
Na druhej strane, keby som mal jednorazovo investovať a držať dlhé roky, tak mi 1% nevadí... to by mi vadilo tých 0,6% p.a.
Pri investovaní do ETF fondov je poplatok za pravidelné nákupy 0,5 % z objemu transakcie.
Finax má 1% a za správu 1,2%p.a....dvakrát toľko, nie?
A nemáš inú možnosť než predvolené portfólio...u SLSP si vieš sám vybrať ETF, alebo akcie.
Bezpečnosť: neviem si predstaviť nedostupné vklady, alebo bankrot SLSP. To je veľké plus.
Klepne ťa pepka...účet v SLSP je ideálny na dedenie. Aj keby tvoji potomkovia o ňom nevedeli. Notár ho nájde.
Takže na malé investovanie z oslobodením od daní pre bežných ľudí vcelku fajn.
Samozrejme, najlepšie je investovať úplne zadarmo...aj na to máme viac možností.
Iné je to v SLSP pri vyšších čiastkách a obchodovaní:
Poplatok za nákup/predaj: pri jednorazovom investovaní cez aplikáciu George je poplatok 1,0 % z objemu transakcie, minimálne však 1 €
...keby si nakúpil za 150 000, tak zaplatíš 1500 €. To už je niečo iné ako 7 USD u IB...
Na druhej strane, keby som mal jednorazovo investovať a držať dlhé roky, tak mi 1% nevadí... to by mi vadilo tých 0,6% p.a.
-
kaspy
- Dátum registrácie: Št 15 08, 2024 9:06 pm
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
Len uvediem na správnu mieru, že Finax uz nejaký čas neúčtuje vstupný poplatok.
Čo však nemení nič na tom, čo bolo napísané.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Čekol som. Už neúčtujú poplatok za nákup/predaj (transakčný )...predtým to bolo 1% pri pravidelných investíciách.
Vstupný poplatok je vtedy, keď sa účet založí cez agenta. Je to jednorazova odmena pre agenta (poradcu) zvyčajne vo výške 1 až 2%.
DPH išlo hore na 23%, takže poplatok za správu vo Finaxe je 1,23% p.a.
https://www.finax.eu/themes/finax/asset ... 1735652559
-
Kosa
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 37 times
Stretol som sa zo zvlastnou vecou. Znamy si otvoril bezny ucet v Slsp, vratane majetkoveho uctu pre investovanie, vraj chce investovat do akcii, etf. Vobec nerozumie problematike, vratane moznych rizik, ale to je samozrejme jeho osobna volba.
Ukazoval mi apku Georg atd. Ked som sa ho pytal, ci na pobocke vyplnal nejake dokumenty, tak len zmluvu k beznemu uctu, kde sa ho len opytali v akej vyske ma mesacne prijmy ci do 1500€, alebo nad. Po otazke, ci vyplnal nejaky investicny dotaznik, ze nie. Povedali mu, ze teraz moze investovat az do denneho limitu 170k ?!
Je toto vobec mozne? Ziadny Mifid ?
Vyplnali ste niekto inv. dotaznik?
Ukazoval mi apku Georg atd. Ked som sa ho pytal, ci na pobocke vyplnal nejake dokumenty, tak len zmluvu k beznemu uctu, kde sa ho len opytali v akej vyske ma mesacne prijmy ci do 1500€, alebo nad. Po otazke, ci vyplnal nejaky investicny dotaznik, ze nie. Povedali mu, ze teraz moze investovat az do denneho limitu 170k ?!
Je toto vobec mozne? Ziadny Mifid ?
Vyplnali ste niekto inv. dotaznik?
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 1455 times
V Georgovi si mozes zvolit ci chces investovat s poradenstvom alebo bez.
Ak das bez, tak nevyplnas inv. dotaznik. https://www.slsp.sk/sk/ludia/investovan ... radenstvom
Ak das bez, tak nevyplnas inv. dotaznik. https://www.slsp.sk/sk/ludia/investovan ... radenstvom
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Ak si zvolil pri zakladani inv.uctu ze nechce poradenstvo a teda ze je skuseny investor, tak sa ho to na nic uz pytat nebude
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
TER pre 21shares Bitcoin ETP je jedno z tych vyssich - az 1.49% https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 0454664001
-
vsadebol
- Dátum registrácie: Ne 22 12, 2024 10:46 am
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
paradna info! na IBKR mi to nechce pustit bez neakych extra testov co nechapem lebo je to stale ETF a nie cfd a ine podvody.
ale tam sa asi neda nastavit limit order vsak? ze ked klesne na 80 000 eur, nech nakupi za 1000 eur -> alebo da? vedel by si pozriet? dakujem
-
Spaceman
- Dátum registrácie: Ut 29 05, 2018 10:56 am
- Has thanked: 122 times
- Been thanked: 7 times
Áno, je tam na výber aj limit order.vsadebol napísal: ↑Št 23 10, 2025 9:58 amparadna info! na IBKR mi to nechce pustit bez neakych extra testov co nechapem lebo je to stale ETF a nie cfd a ine podvody.
ale tam sa asi neda nastavit limit order vsak? ze ked klesne na 80 000 eur, nech nakupi za 1000 eur -> alebo da? vedel by si pozriet? dakujem
-
Spaceman
- Dátum registrácie: Ut 29 05, 2018 10:56 am
- Has thanked: 122 times
Ospravedlňujem sa za nesprávnu informáciu. Pozrel som to detailne a pri tomto ETF 21BC nedáva možnosť jednorazového nákupu. Dá sa zadať iba pravidelné investovanie, je to zrejme kvoli ochrane zákazníka. To je podľa mňa silné obmedzenie. Pri "bežných" ETF je samozrejme aj jednorazový nákup.Spaceman napísal: ↑Št 23 10, 2025 10:30 amÁno, je tam na výber aj limit order.vsadebol napísal: ↑Št 23 10, 2025 9:58 amparadna info! na IBKR mi to nechce pustit bez neakych extra testov co nechapem lebo je to stale ETF a nie cfd a ine podvody.
-
vsadebol
dakujem!Spaceman napísal: ↑Št 23 10, 2025 11:02 amOspravedlňujem sa za nesprávnu informáciu. Pozrel som to detailne a pri tomto ETF 21BC nedáva možnosť jednorazového nákupu. Dá sa zadať iba pravidelné investovanie, je to zrejme kvoli ochrane zákazníka. To je podľa mňa silné obmedzenie. Pri "bežných" ETF je samozrejme aj jednorazový nákup.Spaceman napísal: ↑Št 23 10, 2025 10:30 amÁno, je tam na výber aj limit order.vsadebol napísal: ↑Št 23 10, 2025 9:58 amparadna info! na IBKR mi to nechce pustit bez neakych extra testov co nechapem lebo je to stale ETF a nie cfd a ine podvody.
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 257 times
nie je to 21shares Bitcoin Core ETP 21BC(ktore ma TER 0,1% - 1.10. znizili z 0,21%, prechodne na rok...)
Tebou postovane ma ticker 2BTC.
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
-
stary gambler
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 43 times
dovolil som si ostatne info vyymazat,a nechat len to podtstaatne, som asi 30 rocny klient SPP.Ja ked si si na niekoho zvyknme nemenim firmu koli nejakym pofidernym vyhodam,,, ale uz som sa obaval ze som nieco zmeskal ked bol opat tiuilok investovaanie cez gerga, tak som sa pripojil ,a zistil som som, ze som nezmeskaal nic, Stale drzia polpatok 1% na ktory som sa ich osobne pytal pred 5 rokmi. aj ked pri mne je usmevne za prerabam -50-80%uctu-podlatoho ako sa akcie hybu, a kritizujem tu nejake jedno 1% poplatku, to prerabanie mozem hodit na mna som sprosty, nerozumiem tomu, som gambler, yvyhovorky sa daju naajst rozne, mrzi ma to , kazdy sem isiel aby zarobil , ale to nic nemeni ,ze instictucia krora umozni predaj nakup si uctije 5x vacsi poplatok ako je bezny.. zhodou okolnossti sa mi ozvaala pani z tej spolonosti, ze je moja osobna bankerka, a ze by si chcela prebrat zopar info som mnou, -.... asi sa mi tam nezhromazdili nejake peniaze o ktore nechcu prist... ze sme sa dlho nevideli rada by ma spoznala , a podobne kecy, odpokinkol som som ju ,ze cez geroga vsetko sledujem , nedala ze ze geroge nevie tolko ako ona, ale ked som povedal ze nemam zaujem , a a nakoniec ani cas na stretnutie tak uz netlacila na pilu, ......... za 5 rokov , ako som sa ich pyytal na poplatok pri investovani, sa nedokazili posunut, do normalnych cenovych relaci,i co pre mna znaci 0,1.a pri banke akceptupjem aj hraniccu 0,5%,a pri tom maju tolko vkladatelov, miliardy euro vo svojej sprave, , ale zase je otazka kolko je takych klientov co chce samo investovat u nich.
dovolil som si ostatne info vyymazat,a nechat len to podtstaatne, som asi 30 rocny klient SPP.Ja ked si si na niekoho zvyknme nemenim firmu koli nejakym pofidernym vyhodam,,, ale uz som sa obaval ze som nieco zmeskal ked bol opat tiuilok investovaanie cez gerga, tak som sa pripojil ,a zistil som som, ze som nezmeskaal nic, Stale drzia polpatok 1% na ktory som sa ich osobne pytal pred 5 rokmi. aj ked pri mne je usmevne za prerabam -50-80%uctu-podlatoho ako sa akcie hybu, a kritizujem tu nejake jedno 1% poplatku, to prerabanie mozem hodit na mna som sprosty, nerozumiem tomu, som gambler, yvyhovorky sa daju naajst rozne, mrzi ma to , kazdy sem isiel aby zarobil , ale to nic nemeni ,ze instictucia krora umozni predaj nakup si uctije 5x vacsi poplatok ako je bezny.. zhodou okolnossti sa mi ozvaala pani z tej spolonosti, ze je moja osobna bankerka, a ze by si chcela prebrat zopar info som mnou, -.... asi sa mi tam nezhromazdili nejake peniaze o ktore nechcu prist... ze sme sa dlho nevideli rada by ma spoznala , a podobne kecy, odpokinkol som som ju ,ze cez geroga vsetko sledujem , nedala ze ze geroge nevie tolko ako ona, ale ked som povedal ze nemam zaujem , a a nakoniec ani cas na stretnutie tak uz netlacila na pilu, ......... za 5 rokov , ako som sa ich pyytal na poplatok pri investovani, sa nedokazili posunut, do normalnych cenovych relaci,i co pre mna znaci 0,1.a pri banke akceptupjem aj hraniccu 0,5%,a pri tom maju tolko vkladatelov, miliardy euro vo svojej sprave, , ale zase je otazka kolko je takych klientov co chce samo investovat u nich.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 239 times
- Been thanked: 571 times
- Kontaktovať používateľa:
problem pre mna nie je vstupny poplatok(tam pri vyssej sume ides pod 1%) problem je priebezny poplatok za spravu 0,6% p.a. !!!stary gambler napísal: ↑Št 23 10, 2025 11:40 pm Poplatok za nákup/predaj: pri jednorazovom investovaní cez aplikáciu George je poplatok 1,0 % z objemu transakcie, minimálne však 1 €
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Súhlas. Vstupný pri investovaní nevadí. Je jednorazový.
Vadí pri obchodovaní ..ak by sme opakovane nakupovali a predávali.
Zabiják dlhodobého investovania sú priebežné poplatky. Teda účtované každý rok: per annum ( p.a.)
Inštitúcie ich účtujú nenápadne - najčastejšie mesačne.
Takže dôjsť v SLSP na väčšiu sumu znamená, že za každých 100 000€ prídeme ročne o 600 €, čo je 50€ mesačne.
Odvrátená strana priebežných poplatkov je aj v znižovaní dlhodobého výnosu cez EFEKT POPLATKOV.
Je to suma o ktorú bude nižší výsledný výnos kvôli poplatkom.
Každý poplatok, ktorý odíde z účtu by sa totiž v budúcnosti mnohonásobne zhodnotil
(pravidelný výnos + reinvestícia výnosov = efekt zloženého úročenia )
P.S. Pri SLSP je ešte jeden skrytý zabiják. Konverzia ak investujete v EUR do akcií, alebo ETFs v USD.
Môže to byť aj niekoľko %.
Vadí pri obchodovaní ..ak by sme opakovane nakupovali a predávali.
Zabiják dlhodobého investovania sú priebežné poplatky. Teda účtované každý rok: per annum ( p.a.)
Inštitúcie ich účtujú nenápadne - najčastejšie mesačne.
Takže dôjsť v SLSP na väčšiu sumu znamená, že za každých 100 000€ prídeme ročne o 600 €, čo je 50€ mesačne.
Odvrátená strana priebežných poplatkov je aj v znižovaní dlhodobého výnosu cez EFEKT POPLATKOV.
Je to suma o ktorú bude nižší výsledný výnos kvôli poplatkom.
Každý poplatok, ktorý odíde z účtu by sa totiž v budúcnosti mnohonásobne zhodnotil
(pravidelný výnos + reinvestícia výnosov = efekt zloženého úročenia )
P.S. Pri SLSP je ešte jeden skrytý zabiják. Konverzia ak investujete v EUR do akcií, alebo ETFs v USD.
Môže to byť aj niekoľko %.
-
vsadebol
tak toto je velmi dobra pripomienka.. toto mi ani nenapadlo ale tie sumy su v slsp riadne pri zmenach
Dobrý deň, bol by niekto ochotný mi objasniť par vecí? Minulý rok som vyhrala 1akciu ak by som ju predala skvor ako 1r tak budem niečo platiť a po roku už nie? Nechcem predávať len aby som sa niečomu priucila. Ďakujem
-
aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 223 times
Áno, štandardne to tak funguje, ak držíš od nákupu akciu obchodovanú na regulovanej burze, jej výnos je oslobodený ak ju držíš aspoň 1 rok.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
Poprosím skúsených, mám 10r syna, niečo má nasrtrene a tiež mu chcem niekde investovať každý mesiac 60e, mám slsp, oplatí sa synovi investovať cez Georga alebo založiť účet niekde napr. Xtb? Co ma nasetrene by som niekde vložila kde pokrije úrok aspoň infláciu s nízkym rizikom strát, viem ze potom mu tie peniaze moc ne zarobia ale ide o dosť veľkú sumu a v slsp mu tie peniaze aj tak nezarabaju úrok nula celá prd. Viem rozhodnutie je na mne ale každý názor si budem vážiť. Ďakujem
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 239 times
- Been thanked: 571 times
ahoj tento kurz stoji 120 eur, ale je tam v detailoch vysvetlene co potrebujes. Ked som ja zacinal nieco take neexistovaloMira napísal: ↑Ne 22 02, 2026 4:47 pm Poprosím skúsených, mám 10r syna, niečo má nasrtrene a tiež mu chcem niekde investovať každý mesiac 60e, mám slsp, oplatí sa synovi investovať cez Georga alebo založiť účet niekde napr. Xtb? Co ma nasetrene by som niekde vložila kde pokrije úrok aspoň infláciu s nízkym rizikom strát, viem ze potom mu tie peniaze moc ne zarobia ale ide o dosť veľkú sumu a v slsp mu tie peniaze aj tak nezarabaju úrok nula celá prd. Viem rozhodnutie je na mne ale každý názor si budem vážiť. Ďakujem
Snad pomoze https://www.jurajkarpis.com/
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Ak nechces venovat cas alebo peniaze na vzdelavanie asi najednoduchsi sposob investovania pre deti je Portu pre deti https://www.portu.sk/pre-deti/
-
ro_so
- Dátum registrácie: St 05 01, 2022 9:47 am
Mám invest. účet v SLSP ale aj v iných brokeroch...
Skús začať s tým SLSP hneď "zajtra". Zbytočným váhaním kde si aký účet založím a čo je lepšie, stratíš len čas na trhu. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Po čase, keď si naštuduješ veci môžeš pokračovať niekde inde.
A pri SLSP odporúčam pravidelné investovanie do ETF. Len pozor, Pri zakladaní sporenia ti bude podsúvať ich "Fondy".
Skús začať s tým SLSP hneď "zajtra". Zbytočným váhaním kde si aký účet založím a čo je lepšie, stratíš len čas na trhu. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Po čase, keď si naštuduješ veci môžeš pokračovať niekde inde.
A pri SLSP odporúčam pravidelné investovanie do ETF. Len pozor, Pri zakladaní sporenia ti bude podsúvať ich "Fondy".
-
ro_so
- Dátum registrácie: St 05 01, 2022 9:47 am
A určite nezakladaj účet na meno dieťaťa. Ak sa z malého stane spratek, nezdedí ani cent pokiaľ nepríde k rozumu
Taktiež prípadne korekcie a zmeny investovania máš plne pod kontrolou ty. Šetrím takto malému v IBKR. Každé euro čo dostane ide do ETF. Ale prípadnú zmenu nákupu, predaj, výška investovanej sumy ma nelimituje zmluva a viem si to korigovať sám. Pri 60 eurách mesačne bude na začiatok naozaj stačiť SLSP.
Termínovaný vklad v SLSP má úrok 1,5 resp. 1,75 percent + daň. Takže neviem či to je nula celá prd. Na veľkú sumu a bez rizika XEON ETF - 2,0 - 2,2 % .- po roku bez dane.
Termínovaný vklad v SLSP má úrok 1,5 resp. 1,75 percent + daň. Takže neviem či to je nula celá prd. Na veľkú sumu a bez rizika XEON ETF - 2,0 - 2,2 % .- po roku bez dane.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Keď ty šetríš malému cez IBKR, to neznamená, že sa tento spôsob oplatí každému.
Ja mám IBKR viac ako 25 rokov, ale nikdy ma nenapadlo odporúčať ho na investovanie malých súm.
Za prvé, je to zahraničný broker, treba english.
Za druhé pri 60€ mesačne ako chce tuto Mira je to náklad 2%mesačne.
Ďalej vôbec to nie je plnoautomatické, peniaze treba posielať na účet brokera vopred a ked vypustíš dušu
rodina ostane nahratá. Proste investovať cez IB, na to treba vedomosti, čas a broker aj večne otravuje s updejtami.
Ja som zvolil najjednoduchšiu bezprácnu cestu a to pre seba i rodinu: investovanie cez EIC kde všetko zariadí niekto iný.
V mojom prípade náš AviceN, ktorý ponúkol jednorazový vstup 1% na večné časy, amen.
Nájdete ho na webe pasivneinvestovanie.sk.
EIC je slovenský o.c.p. , zo slovenským dohľadom NBS a slovenskými garanciami.
Ja tam miením investovať doživotne, len na dôchodku zmením účet na výplatný.
Ked účet zdedí rodina, už teraz ich vychovávam, že cez svoje účty u EIC nech ďalej investujú a z môjho nech si vyplácajú 4% p.a.
ako vreckové odo mňa na večné časy. ( samouzrejme, majitel účtu sa zmení na dediča )
Sporoinvestovanie cez EIC stojí 12 x menej než cez SLSP. Najmenej zo všetkých slovenských subjektov.
Agent založí účet, nastaví ho a tak to ostane celé roky. Jediná zmena je, ked sa po rokoch vyčerpá cielová suma.
Pri 60 € mesačne sa za 10 rokov minie 7200 € z čoho 1% je 72€...takže otravovať sa z kurzami za 120 € u Karpiša
sa mi vidí pre bežných ľudí uletené. Počúvať 6 hodín niečo, čo zistíš na webe za 10 minút je bláznovstvo.
Ked sa chcem otravovať s brokerom, tak máme úplne zadarmo investovanie s nastavením mesačných platieb cez XTB
a cez niekolkých iných brokerov, napr. TradeRepublic. Lenže už nejde o slovenských a treba sa o to postarať sám.
4 členovia mojej rodiny investujú a sporia cez EIC a vôbec si neviem predstaviť, že by to robili sami.
Pretože ich to vôbec nezaujíma, ledva som ich presvedčil a vyrval zo spárov úžerníkov - podielových fondov a kadejakých
pochybných produktov ( z vysokými poplatkami a nízkym výnosom ).
Teraz sa tešia z výnosov ktoré vidia v apke v mobile a ja im k tomu robím porovnanie, kolko by im zožrala inflácia,
keby úspory držali bez zhodnotenia.
A verte mi, ked človek vidí že miesto znehodnotenia -37% má za posledných 5 rokov výnos +90%, tak sám pochopí o čo ide.
Podmienkou úspechu, či pre seba, alebo deti je raz a navždy si to nastaviť tým najvýhodnejším spôsobom.
Na čo dnes treba vzdelanie? Nie na to, do čoho treba investovať, ale cez koho investovať, aby ťa neokrádali cez poplatky.
Ak ťa má broker okrádať o čas a 2% mesačne, tak IBKR je zlá cesta.
Ak ti ,,zlý,, agent založí zlý účet, kde ťa okráda napríklad o 1% p.a. a ešte ti urobí aj hlúpe portfólio - zlá cesta.
Rovnako zlá, ba až NAJHORŠIA cesta sú podielové fondy a predražené produkty. Žiaľ takto investuje 95% ľudí !
Rovnako zlá cesta je vôbec neinvestovať. Peniaze žerie inflácia:
2021 3,2 %
2022 12,8 %
2023 10,7 %
2024 2,8 %
2025 4,0 % .
Ak agent založil mojej rodine i mne účty kde ma nikto neokráda a o všetko sa postará za jednorazový poplatok 1% - pre mňa je to dobrá cesta.
Ak si niekto založí účet u XTB a dobre nastaví - má to úplne zadarmo, len tomu treba venovať trochu času. Je to najlepšia cesta pre investovanie v malom.
Cesty SLSP sú 0,6% p.a., Finax 1,2% p.a. čo nie je dobre dlhodobo. Časy sa zmenili - dnes sa dá investovať zadarmo, alebo takmer zadarmo.
Vplyv poplatkov si treba pozrieť TU
P.S. Pri investovaní treba rozoznávať akumulačnú fázu ( budujeme majetok ) a fázu pokoja ( užívame si majetok ).
EIC som zvolil hlavne preto že myslím dopredu na časy kedy rodina bude mať zainvestované, nebude už pridávať, ale peniaze sa budú ďalej zhodnocovať.
Preto sú pre mňa dôležité minimálne priebežné poplatky. To čo berie inštitúcia p.a. Tu je broker 0% p.a. a EIC 0,06% p.a.
Poviem príklad: v priebehu 30 rokov investuje člen rodiny napríklad 100 000.
Bude ho to stáť dokopy 1%, teda 1000 €, ale na účte by mal po 30 rokoch 600 000.
Tých 600 000 nechá ďalej zhodnocovať a bude si z nich vyplácať 4% p.a. ( 2000 mesačne , alebo 24 000 ročne )
To je už individuálny prístup, ja len ukazujem cestu, kde by sa peniaze zhodnocovali dalej.
Kto nechce zhodnocovať minul by všetko dajme tomu za 25 rokov.
Kto chce: za 25 rokov by minul 4,5 milióna € a ešte mu na účte ostane 2,5 milióna.
Je to v podstate to isté ako zarába na ľudoch najdrahší podielový fond.
Ja mám IBKR viac ako 25 rokov, ale nikdy ma nenapadlo odporúčať ho na investovanie malých súm.
Za prvé, je to zahraničný broker, treba english.
Za druhé pri 60€ mesačne ako chce tuto Mira je to náklad 2%mesačne.
Ďalej vôbec to nie je plnoautomatické, peniaze treba posielať na účet brokera vopred a ked vypustíš dušu
rodina ostane nahratá. Proste investovať cez IB, na to treba vedomosti, čas a broker aj večne otravuje s updejtami.
Ja som zvolil najjednoduchšiu bezprácnu cestu a to pre seba i rodinu: investovanie cez EIC kde všetko zariadí niekto iný.
V mojom prípade náš AviceN, ktorý ponúkol jednorazový vstup 1% na večné časy, amen.
Nájdete ho na webe pasivneinvestovanie.sk.
EIC je slovenský o.c.p. , zo slovenským dohľadom NBS a slovenskými garanciami.
Ja tam miením investovať doživotne, len na dôchodku zmením účet na výplatný.
Ked účet zdedí rodina, už teraz ich vychovávam, že cez svoje účty u EIC nech ďalej investujú a z môjho nech si vyplácajú 4% p.a.
ako vreckové odo mňa na večné časy. ( samouzrejme, majitel účtu sa zmení na dediča )
Sporoinvestovanie cez EIC stojí 12 x menej než cez SLSP. Najmenej zo všetkých slovenských subjektov.
Agent založí účet, nastaví ho a tak to ostane celé roky. Jediná zmena je, ked sa po rokoch vyčerpá cielová suma.
Pri 60 € mesačne sa za 10 rokov minie 7200 € z čoho 1% je 72€...takže otravovať sa z kurzami za 120 € u Karpiša
sa mi vidí pre bežných ľudí uletené. Počúvať 6 hodín niečo, čo zistíš na webe za 10 minút je bláznovstvo.
Ked sa chcem otravovať s brokerom, tak máme úplne zadarmo investovanie s nastavením mesačných platieb cez XTB
a cez niekolkých iných brokerov, napr. TradeRepublic. Lenže už nejde o slovenských a treba sa o to postarať sám.
4 členovia mojej rodiny investujú a sporia cez EIC a vôbec si neviem predstaviť, že by to robili sami.
Pretože ich to vôbec nezaujíma, ledva som ich presvedčil a vyrval zo spárov úžerníkov - podielových fondov a kadejakých
pochybných produktov ( z vysokými poplatkami a nízkym výnosom ).
Teraz sa tešia z výnosov ktoré vidia v apke v mobile a ja im k tomu robím porovnanie, kolko by im zožrala inflácia,
keby úspory držali bez zhodnotenia.
A verte mi, ked človek vidí že miesto znehodnotenia -37% má za posledných 5 rokov výnos +90%, tak sám pochopí o čo ide.
Podmienkou úspechu, či pre seba, alebo deti je raz a navždy si to nastaviť tým najvýhodnejším spôsobom.
Na čo dnes treba vzdelanie? Nie na to, do čoho treba investovať, ale cez koho investovať, aby ťa neokrádali cez poplatky.
Ak ťa má broker okrádať o čas a 2% mesačne, tak IBKR je zlá cesta.
Ak ti ,,zlý,, agent založí zlý účet, kde ťa okráda napríklad o 1% p.a. a ešte ti urobí aj hlúpe portfólio - zlá cesta.
Rovnako zlá, ba až NAJHORŠIA cesta sú podielové fondy a predražené produkty. Žiaľ takto investuje 95% ľudí !
Rovnako zlá cesta je vôbec neinvestovať. Peniaze žerie inflácia:
2021 3,2 %
2022 12,8 %
2023 10,7 %
2024 2,8 %
2025 4,0 % .
Ak agent založil mojej rodine i mne účty kde ma nikto neokráda a o všetko sa postará za jednorazový poplatok 1% - pre mňa je to dobrá cesta.
Ak si niekto založí účet u XTB a dobre nastaví - má to úplne zadarmo, len tomu treba venovať trochu času. Je to najlepšia cesta pre investovanie v malom.
Cesty SLSP sú 0,6% p.a., Finax 1,2% p.a. čo nie je dobre dlhodobo. Časy sa zmenili - dnes sa dá investovať zadarmo, alebo takmer zadarmo.
Vplyv poplatkov si treba pozrieť TU
P.S. Pri investovaní treba rozoznávať akumulačnú fázu ( budujeme majetok ) a fázu pokoja ( užívame si majetok ).
EIC som zvolil hlavne preto že myslím dopredu na časy kedy rodina bude mať zainvestované, nebude už pridávať, ale peniaze sa budú ďalej zhodnocovať.
Preto sú pre mňa dôležité minimálne priebežné poplatky. To čo berie inštitúcia p.a. Tu je broker 0% p.a. a EIC 0,06% p.a.
Poviem príklad: v priebehu 30 rokov investuje člen rodiny napríklad 100 000.
Bude ho to stáť dokopy 1%, teda 1000 €, ale na účte by mal po 30 rokoch 600 000.
Tých 600 000 nechá ďalej zhodnocovať a bude si z nich vyplácať 4% p.a. ( 2000 mesačne , alebo 24 000 ročne )
To je už individuálny prístup, ja len ukazujem cestu, kde by sa peniaze zhodnocovali dalej.
Kto nechce zhodnocovať minul by všetko dajme tomu za 25 rokov.
Kto chce: za 25 rokov by minul 4,5 milióna € a ešte mu na účte ostane 2,5 milióna.
Je to v podstate to isté ako zarába na ľudoch najdrahší podielový fond.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Len ci sa agentovi oplati za 72 eur zaoberat sa s klientom, ktory chce "nizke riziko strat" a nema ziadne investicne skusenosti - teda moze mat kopec otazok a bude treba nanho vela casu pred zalozenim aj po zalozeni EIC.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Každý chce mať nízke riziko strát.
Berme človeka, ktorý už vie do čoho ide, len sa rozhoduje medzi brokerom a EIC.
Pár rokov dozadu som aj ja chcel zakladať ľuďom účty v EIC a bral by som len 1% vstup bez spodného limitu.
Hneď by som mal pokrytého seba i rodinu, kde by som samozrejme zobral NULU ( ale nulu zaplatil aj ja ).
Spravil som skúšky, získal licenciu. No prax ukázala, že byrokracia okolo zakladania účtov je pre mňa taká odporná
že to nevyhovuje mojej povahe. Nechcel som to primárne robiť pre peniaze, viac ma napĺňalo, že ľudom pomôžem.
Pre mňa je vecou cti, že ked niekomu niečo poradím sám som presvedčený, že ide o najlepšie riešenie.
Takže chápem aj tých najempatickejších agentov, ked majú spodný limit, alebo vyžadujú viac.
Je však na klientovi čo chce on a po čom on ide, aby sa dohodol s agentom.
Tuto Mira, kvôli ktorej táto debata začala napísala, že jej 10 ročný syn už má nejakú sumu našetrenú a tú by chcela tiež investovať, ale bez rizika strát.
To samozrejme chcú všetci.
Aj ja ako rodič by som to chcel. Ale nie je to najlepšia cesta do života.
Deti treba naučiť, že nič v živote nedostanú zadarmo a bez rizika. Z umŕtvenými úsporami si akurát niečo kúpia a fajka zhasla.
Buď deťom darujem rybu, ktorú zjedia.. utrú si ústa a zabudnú... alebo ich naučím chytať ryby, na čo nezabudnú nikdy v živote.
Lebo to, čo mňa nemal kto naučiť, resp. také možnosti predtým neexistovali, to je vec, ktorou môžem svojej rodine/známym zmeniť život.
Teda v tomto prípade by som radil investovať aj už nahromadené úspory a cieľovú sumu mať vyššiu.
My sme sa bavili o negatívach, že cieľová suma je niečo, čo si ľudia predplácajú a zbytočne sa zaväzujú.
Ale ono je to aj pozitívum, ktoré každého motivuje, aby investoval viac, alebo časom navyšoval mesačné investície.
Výhodou cieľových účtov je, že kedykolvek môžeš poslať viac, buď jednorazovo, alebo nastaviť vyšší trvalý príkaz.
Stále vravím manželke, nesuš peniaze na účte, ked bude na trhu pokles, poviem ti a pošli do EIC jednorazovo viac.
Som rád, že som ju presvedčil, že navýšila mesačné splátky a pri poklese nesmiem zabudnúť, aby som jej poradil poslať aspoň 5 cifier.
Ja si myslím, že dnes - v časoch ked vieme investovať ZADARMO je to len investičná gramotnosť klientov aby hľadali/tlačili na agentov
že chcú nízke vstupy a žiadne priebežné poplatky.
Pretože ak nie, tak XTB, eToro, TradeRepublic, DeGiro, Trading212...to sú brokeri ktorí stoja v zástupe a čakajú na klientov zadarmo.
Nielenže zadarmo, ale niektorí aj dajú bonusy, ako nedávno eToro 500 € k vkladu 5000 €
Takže je na agentoch, aby oni vedeli komunikovať s klientami a ked už dajú nízky poplatok, aby motivovali klientov na vyššie sumy,
Predpokladám, že kmeň si budujú aj na iné služby ako poistenia, hypoúvery a pod. To je ich vec.
My sme tu pre bežných ľudí, teda za tých klientov.

Berme človeka, ktorý už vie do čoho ide, len sa rozhoduje medzi brokerom a EIC.
Pár rokov dozadu som aj ja chcel zakladať ľuďom účty v EIC a bral by som len 1% vstup bez spodného limitu.
Hneď by som mal pokrytého seba i rodinu, kde by som samozrejme zobral NULU ( ale nulu zaplatil aj ja ).
Spravil som skúšky, získal licenciu. No prax ukázala, že byrokracia okolo zakladania účtov je pre mňa taká odporná
že to nevyhovuje mojej povahe. Nechcel som to primárne robiť pre peniaze, viac ma napĺňalo, že ľudom pomôžem.
Pre mňa je vecou cti, že ked niekomu niečo poradím sám som presvedčený, že ide o najlepšie riešenie.
Takže chápem aj tých najempatickejších agentov, ked majú spodný limit, alebo vyžadujú viac.
Je však na klientovi čo chce on a po čom on ide, aby sa dohodol s agentom.
Tuto Mira, kvôli ktorej táto debata začala napísala, že jej 10 ročný syn už má nejakú sumu našetrenú a tú by chcela tiež investovať, ale bez rizika strát.
To samozrejme chcú všetci.
Deti treba naučiť, že nič v živote nedostanú zadarmo a bez rizika. Z umŕtvenými úsporami si akurát niečo kúpia a fajka zhasla.
Buď deťom darujem rybu, ktorú zjedia.. utrú si ústa a zabudnú... alebo ich naučím chytať ryby, na čo nezabudnú nikdy v živote.
Lebo to, čo mňa nemal kto naučiť, resp. také možnosti predtým neexistovali, to je vec, ktorou môžem svojej rodine/známym zmeniť život.
Teda v tomto prípade by som radil investovať aj už nahromadené úspory a cieľovú sumu mať vyššiu.
My sme sa bavili o negatívach, že cieľová suma je niečo, čo si ľudia predplácajú a zbytočne sa zaväzujú.
Ale ono je to aj pozitívum, ktoré každého motivuje, aby investoval viac, alebo časom navyšoval mesačné investície.
Výhodou cieľových účtov je, že kedykolvek môžeš poslať viac, buď jednorazovo, alebo nastaviť vyšší trvalý príkaz.
Stále vravím manželke, nesuš peniaze na účte, ked bude na trhu pokles, poviem ti a pošli do EIC jednorazovo viac.
Som rád, že som ju presvedčil, že navýšila mesačné splátky a pri poklese nesmiem zabudnúť, aby som jej poradil poslať aspoň 5 cifier.
Ja si myslím, že dnes - v časoch ked vieme investovať ZADARMO je to len investičná gramotnosť klientov aby hľadali/tlačili na agentov
že chcú nízke vstupy a žiadne priebežné poplatky.
Pretože ak nie, tak XTB, eToro, TradeRepublic, DeGiro, Trading212...to sú brokeri ktorí stoja v zástupe a čakajú na klientov zadarmo.
Nielenže zadarmo, ale niektorí aj dajú bonusy, ako nedávno eToro 500 € k vkladu 5000 €
Takže je na agentoch, aby oni vedeli komunikovať s klientami a ked už dajú nízky poplatok, aby motivovali klientov na vyššie sumy,
Predpokladám, že kmeň si budujú aj na iné služby ako poistenia, hypoúvery a pod. To je ich vec.
My sme tu pre bežných ľudí, teda za tých klientov.