II. pilier - DSS

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
xerces
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Has thanked: 4 times
Been thanked: 37 times

Re: II. pilier - DSS

Príspevok od používateľa xerces »

wladas napísal: St 07 01, 2026 9:45 pm Ale tu hadam ani nikto nerozporuje ze programovy vyber pri aktualnych podmienkach je blbost.
Problem je ze pises ze 2.pilieru sa treba vyhnut a platit minimalne odvody. Neznaly clovek si z toho moze vydedukovat ze tym padom 2.pilier je zly.
A tu je ten pes zakopany pretoze cca 80% aktivnych obcanov je zamestnanych (tpp, dohoda) a ty NEMAJU moznost vyberu platenia minimalnych odvodov.
Cize tvoje odporucanie platit minimalne odvody je uplny nezmysel.
To ti mozem rovno odporucit ze zarob 5k mesacne a 2/3 odloz na dochodok. Rovnaka "prinosna" rada.
Zly je kvoli tomu, ze vytvara dojem, ze ide i vase peniaze. Nech uz to vyskladate akokolvek nie su to vase peniaze a nikdy ich neuvidite. Naviac stat urobil z ludi obchodnikov. Oni nevedia ci maju ist do dlhopisov, akcii... a naviac ich obmedzuje iba na tieto dva druhy investovania, pricom su aj ine ako reality ale aj crypto. Proste je to hlupo postavene ale ako vravim nebavim sa teraz o sposobe investovania ale o vyplate nasporenej sumy. Ten bude VZDY NEVYHODNY a to malo ludi chape. Aj teraz vy radite dat do indexov. OK sam som tam zainvestovany ale viete mi garantovat, ze aj o 10 rokov to bude vyhodna investicia? Odpoved bude, ze nie ale odvolate sa na statistiky z minulosti. To si hned spomeniem na vetu, ze vynosy z minulosti nemusia znamenat vynosy v buducnosti. Ja som schopny akcie rychlo predat ale co urobim z 2. pilierom? Mozem sa iba pozerat. Naco stat urobil 3 fondy. Preco nemame iba index a dlhopis az po 55 rokoch poisteneho? Naco mi dava stat moznost volby? A ked uz teda i ju chce dat, preco iba akcie a dlhopisy? A preco nie tech. indexy?

Cely 2 pilier je iba saskaren. Kludne mohol stat zobrat nase dane, investovat sam a vyplacat zisk v 1. piliery z nejakeho fondu bohatstva, tak ako je to v Norsku. Ale ano, toto je efektivny sposob ako niekoho obrat a vinu zvalit na neho, ze si za to vlastne moze sam.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 193 times
Been thanked: 431 times

Príspevok od používateľa jogo »

xerces napísal: Št 08 01, 2026 12:33 am Cely 2 pilier je iba saskaren.
Vo všetkých vyspelých ekonomikách je zavedený 2.pilier a funguje to tam už roky. Tak by som to tak kategoricky neodsudzoval. Niektoré 2 .piliere som si s pomocou AI preštudoval a tiež tam vidím problémy hlavne s valorizáciou dôchodkov, kde to je väčšinou na uvážení poisťovne, koľko zvalorizuje. Renta je vyššia ako u nás, napr. vo Švajčiarsku je to rádové 6% vers 4 % u nás.
Za mňa je fakt najlepší výber 5% ročne doživotne, držať to v indexových fondoch a čo ostane zdedia deti ak zomrie dôchodca doma...ak nie, zo zbytku si dôchodca zaplatí kvalitný hospic na dožitie... Preto, ak niekomu chýba k priemernému dôchodku napr. 2 body osobného mzdového bodu, tak nech si posledný rok zaplatí dobrovoľné dôchodkové poistenie na maximum tj. 3 a dosiahne tu minimálnu sumu dôchodku potrebnú na programový výber, peniaze nech vyberie, zainvestuje do indexových ETF a stane sa nezávislý na rozmaroch štátu.

p.s: Po roku 2004 sa da doplatiť aj roky nezamestnanosti aj roky na materskej.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Muti
Silver Member *
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 242 times

Príspevok od používateľa Muti »

Ja len na doplnenie, ze doplatit sa da aj studium na skole (ktora sa do 2004 zapocitavala do odrobenych rokov).

jogo napísal: Št 08 01, 2026 10:27 am
Vo všetkých vyspelých ekonomikách je zavedený 2.pilier a funguje to tam už roky. Tak by som to tak kategoricky neodsudzoval. Niektoré 2 .piliere som si s pomocou AI preštudoval a tiež tam vidím problémy hlavne s valorizáciou dôchodkov, kde to je väčšinou na uvážení poisťovne, koľko zvalorizuje. Renta je vyššia ako u nás, napr. vo Švajčiarsku je to rádové 6% vers 4 % u nás.
Za mňa je fakt najlepší výber 5% ročne doživotne, držať to v indexových fondoch a čo ostane zdedia deti ak zomrie dôchodca doma...ak nie, zo zbytku si dôchodca zaplatí kvalitný hospic na dožitie... Preto, ak niekomu chýba k priemernému dôchodku napr. 2 body osobného mzdového bodu, tak nech si posledný rok zaplatí dobrovoľné dôchodkové poistenie na maximum tj. 3 a dosiahne tu minimálnu sumu dôchodku potrebnú na programový výber, peniaze nech vyberie, zainvestuje do indexových ETF a stane sa nezávislý na rozmaroch štátu.

Spaceman
Dátum registrácie: Ut 29 05, 2018 10:56 am
Has thanked: 121 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa Spaceman »

JUGGLER napísal: St 07 01, 2026 11:43 pm
xerces napísal: St 07 01, 2026 8:32 pm Ok tak zobere tych 280000. Ked budem ten stastny a dozijem sa veku napr 77 tak my vyplatia 780x12x10 cize cca 93000. Asak po tej dobe sa nededi nic a teda poistovna si nechava cca 187000. Dobry kauf, nie?
Vôbec sa netreba zaoberať poisťovňami a doživotnou rentou.
To hrozí len vtedy, ked súčet mesačných dôchodkov (z 1. aj 2. piliera) nedáva spolu referenčnú sumu ( 702 € pre 2026 ).
A deje sa to ľuďom, ktorí boli v garantovaných fondoch.
Ak by boli v indexových, prekročili by referenčnú sumu, lebo by v 2 pilieri mali oveľa viac.
Aj keby neprekročili, aj tak by mali vyšší dôchodok ako len s 1 piliera.
Kľúčom ku všetkému je byť v indexovom fonde a to čím dlhšie.
Juggler obávam sa že SP do výpočtu referenčnej sumy II. pilier nezpočítava. Ak sa mýlim, opravte ma prosím.

"Ide o hodnotu priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne (t. j. z prvého piliera). Stanovuje ju Sociálna poisťovňa každý rok k 30. novembru a platí pre celý nasledujúci kalendárny rok (napr. na rok 2026 je 702,30 €).
Podmienka na jednorazové (alebo programové) vyplatenie nasporenej sumy z druhého piliera je, že súčet vašich doživotne poberaných dôchodkových dávok (starobný dôchodok z prvého piliera, invalidný, pozostalostný, výsluhový dôchodok, dôchodok z cudziny atď.) musí byť vyšší ako táto referenčná suma.
Nie je to súčet dôchodku z prvého aj druhého piliera – dôchodok z druhého piliera sa do tejto podmienky nezapočítava, pretože sa ešte len rozhoduje o jeho forme výplaty. Ide výlučne o dôchodky z prvého piliera a podobných zdrojov (bez druhého piliera).
Ak súčet týchto dôchodkov (bez druhého piliera) nepresiahne referenčnú sumu, nasporená suma z druhého piliera sa musí vyplácať formou doživotného alebo dočasného dôchodku (nie jednorazovo alebo programovo).
Toto vyplýva priamo zo zákona č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a oficiálnych informácií Sociálnej poisťovne a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Pravidlá sa v roku 2026 nemenia (väčšie zmeny sú odložené na rok 2029)."
Používateľov profilový obrázok
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 50 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

Preto, ak niekomu chýba k priemernému dôchodku napr. 2 body osobného mzdového bodu, tak nech si posledný rok zaplatí dobrovoľné dôchodkové poistenie na maximum tj. 3 a dosiahne tu minimálnu sumu dôchodku potrebnú na programový výber, peniaze nech vyberie, zainvestuje do indexových ETF a stane sa nezávislý na rozmaroch štátu.
len to by bola pekná pálka na doplatenie ak by si niekdo chcel doplatit poistenie z maxima 3.
priemerná mzda za rok 2025 približne 1658 ciže hrubá mzda by musela byť 5000/1658=POMB 3,01 a
doborovolné poistenie sa platí vo výške 24% z hrubej mzdy toho 18% dôchodkové+6% invalidita čiže za každý mesiac v období nezamestnanosti ,materskej by to bolo 1200eur z 5000 brutto.
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
xerces
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Has thanked: 4 times
Been thanked: 37 times

Príspevok od používateľa xerces »

Ano, s tymto by sa dalo suhlasit. Tiez by to malo fungovat tak, ze dostanem na vyber a mozem obist poistovne. Mozno by bolo zaujimave vyberat tie povestne 4% a neprist tak nikdy o svoje peniaze. Cize programovy vyber bez posudozvania nejakej sumy.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Baba Jaga napísal: Št 08 01, 2026 12:06 pm
Preto, ak niekomu chýba k priemernému dôchodku napr. 2 body osobného mzdového bodu, tak nech si posledný rok zaplatí dobrovoľné dôchodkové poistenie na maximum tj. 3 a dosiahne tu minimálnu sumu dôchodku potrebnú na programový výber, peniaze nech vyberie, zainvestuje do indexových ETF a stane sa nezávislý na rozmaroch štátu.
len to by bola pekná pálka na doplatenie ak by si niekdo chcel doplatit poistenie z maxima 3.
priemerná mzda za rok 2025 približne 1658 ciže hrubá mzda by musela byť 5000/1658=POMB 3,01 a
doborovolné poistenie sa platí vo výške 24% z hrubej mzdy toho 18% dôchodkové+6% invalidita čiže za každý mesiac v období nezamestnanosti ,materskej by to bolo 1200eur z 5000 brutto.
Treba to uvážiť, je to ako si kúpiť protiinflačný doživotný dlhopis s úrokom 14 400/720=5% p.a. a bonus je, že dôchodca si bude svoj 2. pilier spravovať sám, nezávisle na štáte.
xerces napísal: Št 08 01, 2026 1:03 pm Tiez by to malo fungovat tak, ze dostanem na vyber a mozem obist poistovne.
S tým môžem len súhlasiť. Poisťovne treba obísť všade, kde sa dá...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 237 times
Been thanked: 570 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Spaceman napísal: Št 08 01, 2026 10:58 am
JUGGLER napísal: St 07 01, 2026 11:43 pm
xerces napísal: St 07 01, 2026 8:32 pm Ok tak zobere tych 280000. Ked budem ten stastny a dozijem sa veku napr 77 tak my vyplatia 780x12x10 cize cca 93000. Asak po tej dobe sa nededi nic a teda poistovna si nechava cca 187000. Dobry kauf, nie?
Vôbec sa netreba zaoberať poisťovňami a doživotnou rentou.
To hrozí len vtedy, ked súčet mesačných dôchodkov (z 1. aj 2. piliera) nedáva spolu referenčnú sumu ( 702 € pre 2026 ).
A deje sa to ľuďom, ktorí boli v garantovaných fondoch.
Ak by boli v indexových, prekročili by referenčnú sumu, lebo by v 2 pilieri mali oveľa viac.
Aj keby neprekročili, aj tak by mali vyšší dôchodok ako len s 1 piliera.
Kľúčom ku všetkému je byť v indexovom fonde a to čím dlhšie.
Juggler obávam sa že SP do výpočtu referenčnej sumy II. pilier nezpočítava. Ak sa mýlim, opravte ma prosím.

"Ide o hodnotu priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne (t. j. z prvého piliera). Stanovuje ju Sociálna poisťovňa každý rok k 30. novembru a platí pre celý nasledujúci kalendárny rok (napr. na rok 2026 je 702,30 €).
Podmienka na jednorazové (alebo programové) vyplatenie nasporenej sumy z druhého piliera je, že súčet vašich doživotne poberaných dôchodkových dávok (starobný dôchodok z prvého piliera, invalidný, pozostalostný, výsluhový dôchodok, dôchodok z cudziny atď.) musí byť vyšší ako táto referenčná suma.
Nie je to súčet dôchodku z prvého aj druhého piliera – dôchodok z druhého piliera sa do tejto podmienky nezapočítava, pretože sa ešte len rozhoduje o jeho forme výplaty. Ide výlučne o dôchodky z prvého piliera a podobných zdrojov (bez druhého piliera).
Ak súčet týchto dôchodkov (bez druhého piliera) nepresiahne referenčnú sumu, nasporená suma z druhého piliera sa musí vyplácať formou doživotného alebo dočasného dôchodku (nie jednorazovo alebo programovo).
Toto vyplýva priamo zo zákona č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a oficiálnych informácií Sociálnej poisťovne a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Pravidlá sa v roku 2026 nemenia (väčšie zmeny sú odložené na rok 2029)."
ak som to spravne ja pochopil je to takto , uvediem na priklade , sporitel ma dochodok z prveho piliera 600 eur a teda chyba mu do referencnej sumy 102.3 eur , tak zo sumy, ktoru ma nasporenu v 2. pilieri sa odrata istina, ktora je potrebna pre poistovnu aby doslal dozivotny dochodok z 2. piliera v sume 102,30 eur. Tako ponizena suma z nasporenej sumy sa potom moze vyplatit ako programovy vyber. Samozrejme ak ta istina je vacsia ako nasporena suma tak na ziaden programovy vyber nic nezostane , tak nan nema narok.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Spaceman
Dátum registrácie: Ut 29 05, 2018 10:56 am
Has thanked: 121 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa Spaceman »

osamely chodec napísal: Št 08 01, 2026 2:07 pm
ak som to spravne ja pochopil je to takto , uvediem na priklade , sporitel ma dochodok z prveho piliera 600 eur a teda chyba mu do referencnej sumy 102.3 eur , tak zo sumy, ktoru ma nasporenu v 2. pilieri sa odrata istina, ktora je potrebna pre poistovnu aby doslal dozivotny dochodok z 2. piliera v sume 102,30 eur. Tako ponizena suma z nasporenej sumy sa potom moze vyplatit ako programovy vyber. Samozrejme ak ta istina je vacsia ako nasporena suma tak na ziaden programovy vyber nic nezostane , tak nan nema narok.
Máš na to nejaký relevantný zdroj? Lebo ja som skúšal hľadať všade možne a vyšlo mi vždy len to, že ak nedosiahneš refernčnú sumu z 1.piliera, tak z 2. ti proste nedovolia vybrať sumu programovým výberom.

Sociálna poisťovňa – oficiálna stránka „Referenčná suma“ toto ustanovuje nasledovne:

Referenčná suma je priemerný mesačný starobný dôchodok vyplácaný zo Sociálnej poisťovne (t. j. z I. dôchodkového piliera).

Sociálna poisťovňa ju vypočíta podľa starobných dôchodkov, na ktoré vznikol nárok po 31. 12. 2003 a ktoré nie sú krátené kvôli súbehu dôchodkov.

Ak teda žiadateľ o dôchodok poberá dôchodok z I. piliera (nekrátený), ten sa započítava do priemeru na výpočet referenčnej sumy ako keby nikdy neboli účastníkom II. piliera.
Sociálna poisťovňa

👉 Toto je presný a záväzný zdroj pre výpočet referenčnej sumy, ktorý Sociálna poisťovňa zverejňuje aj v tlačových správach pre jednotlivé roky (napr. pre 2025: 684,10 €; pre 2026: 702,30 €).

📄 Oficiálna stránka pravidla (výkladový text) tu:
➡️ Referenčná suma – Sociálna poisťovňa — podrobne popisuje, že ide o priemer starobných dôchodkov z I. piliera a čo sa započítava do výpočtu.

📌 2) Čo znamená referenčná suma pre 2. pilier

Podľa Sociálnej poisťovne je referenčná suma podmienkou toho, aby bolo možné vyplatiť dôchodok z II. piliera formou programového výberu (vrátane jednorazovej výplaty):

Podmienka programového výberu: súčet mesačných dôchodkových príjmov prijímaných žiadateľom musí byť vyšší ako referenčná suma.

To znamená:

✅ Do súčtu sa započítavajú dôchodky z I. piliera (napr. starobný dôchodok)
❓ Otázka: Započítava sa dôchodok dosiahnutý SEBA z II. piliera (vyplácaný z nasporenej sumy)?
➡️ Aktuálny oficiálny text hovorí, že pri posudzovaní podmienky na programový výber sa do tohto súčtu zahrnujú len dôchodkové dávky z I. piliera, výsluhové dôchodky či prípadne dôchodky zo zahraničia – nie však dôchodok, ktorý by už poberateľ z II. piliera dostával ako programový výber.

👉 To znamená, že referenčná suma sa nevypočítava z dôchodku, ktorý už vznikol v II. pilieri a ktorý by mal byť vyplácaný (napr. čiastočný či doživotný dôchodok zo 2. piliera). Pri posudzovaní nároku na programový výber sa hodnotí len suma dôchodku z I. piliera a iné dávky, nie vlastný dôchodok z II. piliera.

📌 3) Zákonný / právny rámec

Tento postup stanovenia referenčnej sumy a podmienok pre výplatu dôchodkov z 2. piliera vyplýva z pravidiel Sociálnej poisťovne ako správneho orgánu (nie je to iba odborný výklad) a je publikovaný v oficiálnych dokumentoch tejto inštitúcie (t. j. je záväzným a presným zdrojom).
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2267 times
Been thanked: 2665 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Spaceman: Máš pravdu !
Včera ma AI z googlu uviedla do omylu:
.
RS by Google.png
.
.

Tak som checkol priamo Soc.poisťovňu:
.
RS by Socialna poistovna.png
.
.

To je ale veľký nedostatok, že 2 pilier nezapočítavajú !
Lebo po 40 rokoch v Indexe by pri 100 € mesačne a súčte odvodov 48 000 pri 10% p.a. by v 2 pilieri bolo 563 000 €
Pri 50 € mesačne a súčte odvodov 24 000€ by tam bolo bolo 281 000 €.
Pritom do 2 piliera môžeš prispievať aj dobrovoľne.

Moja žena tam mala v 2023 dokopy vklady 20 000 a zhodnotenie 0%.
Z vkladmi 20 000 v indexe od 2005 (kedy 2 pilier vznikol ) by mala podľa kalkulačky zhruba 3 x viac ( teda 60 000)
A za dalších 20 rokov by to bolo 467 000 €.

Teraz si zoberme Oldricha a všetkých čo roky aktívne ryžovali 2 pilier a majú tam státisíce.
Keď im nevyjde priemerný dôchodok z 1 piliera, tak dajme tomu pol milióna, alebo milión v 2 pilieri ostane na doživotnú rentu ( stane sa majetkom poisťovne).
To by ma roztrhlo.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Keď im nevyjde priemerný dôchodok z 1 piliera, tak dajme tomu pol milióna, alebo milión v 2 pilieri ostane na doživotnú rentu ( stane sa majetkom poisťovne).
To by ma roztrhlo.

nie cast tych penazi im v programovom vybere (ZATIAL PLATI) vratia, zablokuju si iba sumu potrebnu k dokupeniu dozivotneho poistenia na sumu kolko im bude chybat do referencnej sumy. Ak zrusia programovy vyber celkom, potom to az bude zlata bana pre poistovne.

Algoritmus vypoctu, mam z terajsieho mojho ponukoveho listu zo soc. poistovne, iba sumy som pomenil.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 233 times

Príspevok od používateľa wladas »

Problem je aj to ze referencna hodnota je priemerny dochodok. A velmi dobre vieme ako je to s priemerom v dochodkoch, aj v prijme. Viac ludi ma menej nez priemer.
Ked uz tak by sa mal pouzivat median.
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 124 times
Been thanked: 159 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Osobne si myslim, ze nezapocitat 2 pilier je Ok
ak nemas dostatocny dochodok z 1 P.

Je to aj logicke, pretoze 2 P sa nevalorizuje.

Tj na druhy rok by boli pod referencnou sumou.
Casom by ich stat musel dotovat z 1 P.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

takze dal som si urobit novu ponuku , kedze som na povodnu neragoval a po mesiaci mam pravu ziadat novu ponuku.

takze prislo mi skoro to iste , rozdiely su iba kozmeticke max . 1 euro za mesiac. Tesim sa ze mi poistovne pocitaju dlhy vek nad 90 rokov dozitia, uprimne povedane , su prajne :).
wladas
Guru Member ****

Kolky mas priemerny OMB? Ked sa tu uz riesilo vyplatenie odvodov tak mozno by sa ti oplatilo dorovnat ho na 1.
jogo
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Ne 08 02, 2026 3:14 pm takze dal som si urobit novu ponuku , kedze som na povodnu neragoval a po mesiaci mam pravu ziadat novu ponuku.

takze prislo mi skoro to iste , rozdiely su iba kozmeticke max . 1 euro za mesiac. Tesim sa ze mi poistovne pocitaju dlhy vek nad 90 rokov dozitia, uprimne povedane , su prajne :).
Ja sa ti divím, že sa im doprosuješ. Jednoducho si to daj do indexového fondu a vyberaj si ročne z toho zisky, kým to zákon dovoľuje.
Zisk budeš mať v priemere 6% ročne a nakoniec to po tebe niekto zdedí a ak to daš poisťovni, tak budeš mať 4,5% ročne a nikto nič nezdedí.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

jogo napísal: Ne 08 02, 2026 5:46 pm
osamely chodec napísal: Ne 08 02, 2026 3:14 pm takze dal som si urobit novu ponuku , kedze som na povodnu neragoval a po mesiaci mam pravu ziadat novu ponuku.

Ja sa ti divím, že sa im doprosuješ. Jednoducho si to daj do indexového fondu a vyberaj si ročne z toho zisky, kým to zákon dovoľuje.
Zisk budeš mať v priemere 6% ročne a nakoniec to po tebe niekto zdedí a ak to daš poisťovni, tak budeš mať 4,5% ročne a nikto nič nezdedí.
Jogo mna iba zaujimalo ako to funguje, zistil som co som potreboval a rozhodnem sa financne racionalne pri poznani dnesnej reality, co bude dalej nevie nik :)
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 132 times
Been thanked: 327 times

Príspevok od používateľa Glogol »

nechce sa mi verit ze 26e z 8k ( to je na urovni urokov konzervativneho zhodnotenia)
https://www.trend.sk/ekonomika/osemtisi ... or-starobu
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1454 times

Príspevok od používateľa MiBi »

tu je kalkulacka na to: https://www.companyconsulting.sk/blog-1 ... renej-sumy
na 400 eur musis mat nasporene cca 100 tis.
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

MiBi napísal: Ut 03 03, 2026 2:06 pm tu je kalkulacka na to: https://www.companyconsulting.sk/blog-1 ... renej-sumy
zadal som svoje cerstve realne cisla (ponuky z poistovni)do kalkulacky a svoju nasporenu sumu . U mna treba vysledok z kalkulacky ponizit cca o 6%-14%. A to som bral cisla bez pozostalostneho krytia ( po smrti vsetky uspory berie poitovna) co su najvyssie plnenia.
Fund
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 272 times
Been thanked: 101 times

Príspevok od používateľa Fund »

MiBi napísal: Ut 03 03, 2026 2:06 pm tu je kalkulacka na to: https://www.companyconsulting.sk/blog-1 ... renej-sumy
ktory typ dochodku je teda najlepsi ak sa chcem dostat ku svojim peniazom co najskor?
ak pozeram tak sa mi zda tento
Dočasný dôchodok na 5 rokov bez zvyšovania:
Eur dostanete ako dôchodok z 2. piliera v prvom roku. V každom ďalšom roku sa vám dôchodok zvýši o 2 %. V prípade Vašej smrti budú pozostalí (manžel/manželka, deti) poberať váš dôchodok ešte počas 1-2 rokov
wladas
Guru Member ****

Ten docasny je ako-tak este OK. Zisk 0 ale aspon nie je strata. Dozivotny je totalna strata. Peniaze von oknom.
Ale maju tam chybu. Na docasny platia rovnake podmienky ako na programovy vyber.
Ten kto nesplni podmienky ma proste smolu a poistovna ho pekne osklbe.

Programovy je logicky najlepsi. Clovek si ich potom ulozi podla potreby. Tu je ale dolezita zodpovednost.
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"