1.pilier

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
duves
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 216 times
Been thanked: 187 times

Re: 1.pilier

Príspevok od používateľa duves »

Glogol napísal: Po 09 02, 2026 11:20 am mozme nadavat zosmiesnovat dehonestovat kolko chceme ale ked neprijeme realitu -> zanikneme. Na Titaniku tiez do poslednej chvile neverili ze sa moze potopit, kludne sa mozme dalej placat po pleci namiesto priznania si reality. Cisla neklamu.
Bude kapitalizmu vládnuť demokracia? Ak ju chceme zachrániť, je nevyhnutné zdaniť extrémne bohatstvo

https://nazory.pravda.sk/analyzy-a-post ... bohatstvo/
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 132 times
Been thanked: 327 times

Príspevok od používateľa Glogol »

duves napísal: Ut 10 02, 2026 12:22 pm
Glogol napísal: Po 09 02, 2026 11:20 am mozme nadavat zosmiesnovat dehonestovat kolko chceme ale ked neprijeme realitu -> zanikneme. Na Titaniku tiez do poslednej chvile neverili ze sa moze potopit, kludne sa mozme dalej placat po pleci namiesto priznania si reality. Cisla neklamu.
Bude kapitalizmu vládnuť demokracia? Ak ju chceme zachrániť, je nevyhnutné zdaniť extrémne bohatstvo

https://nazory.pravda.sk/analyzy-a-post ... bohatstvo/
jedna vec je podpora verejnosti a druha efekt toho kroku https://www.trend.sk/ekonomika/francuzs ... -varovanim ale efeft tych 90% ludi nezaujima. Ja som skor regoval na vetu ...."Co sa tyka ustrachanych pesimistov a kacatiek, ktore kricia, ako na nas pada nebo".
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
duves
Platinum Member ***

duves napísal: So 18 10, 2025 4:29 pm Tak čo som sa dnes popoludní dozvedel! To budú zmeny. Len som zvedavý za ako dlho.
Takže už sa vie, že sme najviac preinvalidovaný štát v europe (a možno na svete). PN-ky? Hlavne mesto a BB minimum, postupne inde to narastá a uplne červené čísla má pohraničie. moja poznámka: hlavne že oravaci a kysučania nadávajú, že my tam z dolniakov, z hlavneho mesta nič nevydržíme.
A auž je to tady soudruzi!
Už pomaly končia zlaté časy, alebo národný šport tiežslovákov!
https://kryptomagazin.sk/socialna-poist ... yplacania/
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 233 times

Príspevok od používateľa wladas »

Bolo na case....
Este pozriet na zubok invalidnym dochodkom.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2268 times
Been thanked: 2670 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

duves napísal: Pi 13 02, 2026 7:41 pm A už je to tady soudruzi!
Už pomaly končia zlaté časy, alebo národný šport tiežslovákov!
https://kryptomagazin.sk/socialna-poist ... yplacania/
Super !

Práve som na svojom webe sumarizoval, prečo sa podnikateľom neoplatí platiť odvody.

Lebo z hrubej mzdy 1000 € je čistá mzda 700 € a odvody spolu takmer 500 € !
A z tých 500 € je iba 180€ na starobné poistenie !

Je preto logické, že iba hlúpy podnikateľ posiela 500 € do čiernej diery zvanej Sociálna poisťovňa
a iba 140 € mu z toho ide dôchodok....z čoho bude mať dôchodok od 400 do 800 mesačne.

Múdry podnikateľ zaplatí štátu minimum, dajme tomu 100 € a za to dostane minimálny dôchodok, teraz okolo 400€.
Ale ten zvyšok, ušetrených 400 € ( čo ide na hlúposti ako invalidné, nezamestnanecké, nemocenské, úrazové, garančné a fond solidarity),
ked mesačne vloží do ETF pri 10% p.a. ..tak za 40 rokov to bude vyzerať takto:

vložená suma na vlastný dôchodok: 192 000 €
Výsledna suma: 2 470 000 €

Z toho renta 4% ročne = dôchodok 8200 € mesačne.

A čo stane hypoteticky za 30 rokov, ked podnikateľ vo veku nad 90 vydýchne?

Kalkulačka vraví, že mu bolo vyplatených na dôchodok takmer 3 milióny €
A na účte mu v čase smrti ostane 14,8 mil. €

P.S. Ja viem, že to vyzerá neuveriteľne a smiešne. Ale čísla dávajú takýto obraz.

Realita dnes roku pána 2026:

1. priemerný dôchodok 728 € mesačne
2. vek odchodu do dôchodku u muža: 63,5 roka.
3. priemerné dožitie muža: 75,6 roka

Štát teda v priemere platí mužom 728€ mesačne, spolu 12,1 roka a priemerný dôchodca - muž dostane spolu 105 700 €

Takže čo je výhodnejšie podnikateľovi?

Samozamestnať sa a posielať do čiernej diery 500 € mesačne? ( SZČO z príjmom 1000 mesačne platí v 2026 minimum cca 420 €),
a za to dostať od štátu 728 € mesačne?

Alebo platiť minimum (alebo nič) a dostať minimum ( napr. tých 400 € mesačne ),
ale k tomu mať vlastný dôchodok niekoľko tisíc mesačne, a ešte aj zabezpečiť rodinu a potomkov?

:beer:

Na záver ako si štát kope vlastný hrob:

Zaujímavé bude sledovať aj štatistiky po júli 2026. Práve v tom čase začnú platiť tzv. mikroodvody.
Aj živnostníci, ktorí doteraz pre nízke príjmy neplatili do Sociálnej poisťovne nič, budú platiť povinný mikroodvod 131, 34 eur mesačne.
Je pravdepodobné, že to mnohých živnostníkov motivuje ukončiť takúto činnosť.

Zdroj: https://www.peniaze.sk/zivnost/15456-re ... h-zivnosti
Prílohy
živnosti na odstrel.jpg
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 124 times
Been thanked: 159 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Podnikatelov to urcite nezrujnuje.

Aspon nie tych co to robia na “plny uvazok”.

Velakrat platia min.dane, inkasuju na ruku vacsinu alebo co sa da = nepriznaju vsetko - v postate vsetci robotnici.

Potom na nich doplacaju ti co sa nemaju ako odrbat stat - a skladaju sa im na zdravotnictvo, dochodky, energopomoc atd. Vo forme vyssich odvodov nez by bolo nutne.

Ak nezarobia na dane tak nech nepodnikaju.
Nech sa normalne zamestnaju.
Mozu ponukat svoje sluzby ako bezni zamestnanci firmy.
Nemyslim si ze nebolo o ich robotu zaujem.
Len by zarobili kvoli poctivym odvodom menej.

Vzdy som bol zamestnany v normalnej firme a nikdy moj zamestanvatel neplakal ze za mna plati velke dane….
Naposledy upravil/-a kixog47100 v So 14 02, 2026 11:46 am, upravené celkom 3 krát.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 239 times
Been thanked: 571 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Velakrat platia min.dane, inkasuju na ruku vacsinu alebo co sa da = nepriznaju vsetko - v postate vsetci robotnici.

Potom na nich doplacaju ti co sa nemaju ako odrbat stat - a skladaju sa im zdravotnictvo, dochodky, energopomoc atd. Vo frme vyssich odvodov nez by bolo nutne.

zaujimavy pohlad na podnikatelov...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
kixog47100
Platinum Member ***

Kto je poctivy a odvadza vsetko - vsetko fakturuje - tak bud mu to vychadza a ide dalej alebo ak sa mu to nevyplati nech zavrie biznis.

Kazdy by mal platit primerane odvody k “ziskom”.

Ano robotnici beru na ruku - za sluzby.
Za material na fakturu.
Vela sa nepriznava.

Aj u lekarov blocky nadavaju do dnes, atd.
Nie som naivny.

Aj v bufetoch na hradzi a pod - byvalo tak.
Mozno sa to na nejakej hradzi zmenilo.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

kixog47100 napísal: So 14 02, 2026 11:49 am Kto je poctivy a odvadza vsetko - vsetko fakturuje - tak bud mu to vychadza a ide dalej alebo ak sa mu to nevyplati nech zavrie biznis.

Ano robotnici beru na ruku - za sluzby.
Za material na fakturu.
Vela sa nepriznava.

Aj u lekarov blocky nadavaju do dnes, atd.
Nie som naivny.

Aj v bufetoch na hradzi a pod - byvalo tak.
Mozno sa to na nejakej hradzi zmenilo.
Ja som alegricky na kriminalizaciu podnikatelov, v zivote som bol zamestnanec, zivnostik, majitel s.r.o, takze som predaval svoju pracovnu silu a aj som zamestnaval ludi. Vacsina zamestnancov nechape (ani nemoze, lebo nezazila) postavenie podnikatela. Ked tu robotnici vladli a spravovali kapital som zazil, nakoniec sme ako stat zbankrotovali. Kazdy zamestnanec moze ist kludne podnikat, nech skusi druhu stranu. Ze NEmame vymozitelnost prava co je hlavny problem statu, za to mozu nase vlady od 1989 roku. Potom sa hlada triedny nepriatel :). Kolki predsedovia vlad neboli komunisti? Stareho psa novym kuskom nenaucis.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
kixog47100
Platinum Member ***

Ja ich nekriminalizujem.
Ja len hovorim ze je normalne platit spravodlive odvody - spravodlive myslim v rovnakom pomere ako zamestnanci.

System by mal byt nastaveny tak aby sa neobchadzal.

Vela podnikatelov plati minimum - nie len optimalizaciou ale aj vyhybanim sa odvodom.
(inkasuju na ruku bez faktur - zvacsa aspom za pracu).

Preto stat zavadza mikrodivody, danove licencie, minimalne povinne odvody a casom ich aj zvysuje.

Pretoze niektori nevykazuju ziadne zisky - a na odvodoch sa vyberie minimum.

Ak niekto nedokaze zarobit na odvody napr odviest si spravodlivo aspon na mimalny dochodok.

Tak nech nepodnika, nech sa zamestna a bude mat isty spon minimalny dochodok.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v So 14 02, 2026 12:24 pm, upravené celkom 1 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

Minule tu bol nejaky clanok kde sa chvalil zivnostnik ze zaraba tusim 4000 v cistom (presnu sumu si nepamatam).
A podla zivnostenskom registra zarabal omrvinky.
Cize ten jeho zarobok bol v cistom “na ruku”.

A na to potom doplacaju ti co sa nemaju ako vyhnut plateniu odvodov.

Lebo im prispevaju na zdravotnictvo, dochodk aj na chod celeho statu.

A to su tie chybajuce peniaze ktore sa musia zobrat druhym.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v So 14 02, 2026 12:25 pm, upravené celkom 1 krát.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

kixog47100 napísal: So 14 02, 2026 12:20 pm Minule tu bol nejaky clanok kde sa chvalil zivnostnik ze zaraba tusim 4000 v cistom (presnu sumu si nepamatam).
A podla zivnostenskom registra zarabal omrvinky.
Cize ten je zarobok bol v cistom “na ruku”.
ved pisem, nevymozitelne pravo...
kixog47100
Platinum Member ***

Ja im nezavidim, viem, ze neiktori riskuju aj svoj majetok/peniaze- ti co zamestnavaju ludi alebo k podnikaniu potrebuju buduvy a pod.
Maju nakldy - ci je alebo nie je praca - ci su alebo nie su trzby.

Preto som spomenul remeslenikov - ze to je idealna podnikanie - kde sa lahko nepriznava.

Tam kde su minimalne naklady - tam by sa mali platit povinne minimalne odvody ak podnika.
Pretoze taki vacsinou vsetko nepriznava.
A na ten aspon minimane stanoveny odvod realne ma.
A len sem tam aj nieco prizna ze aj podnika.

Nie je zdrave pre stat aby sme umoznili platit minimalne dane/odvody vacsine zivnostnikov a obrali tym stat o prijmy len kvoli tomu aby sme umoznili podnikat aj ludom ktori nedokazu zarobit na odvody - to nech sa radsej taki normalne zamestnaju…

Musiim off.
Murosik
Silver Member *
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 68 times
Been thanked: 60 times

Príspevok od používateľa Murosik »

kixog47100 napísal: So 14 02, 2026 12:37 pm Ja im nezavidim, viem, ze neiktori riskuju aj svoj majetok/peniaze- ti co zamestnavaju ludi alebo k podnikaniu potrebuju buduvy a pod.
To ze potrebujes budovy, vybavenie mas zaratane v danovom systéme. Jedným zo zohladnení sú tzv. Odpisové skupiny kde si majetok odpisuješ zo zisku. Samozrejme to ide len ak zisk priznávaš. Ak nerobíš majetkové priznanie ale máš len paušálne náhrady, tak vlastne neriešiš už ani odpisové skupiny.
Majetok riakuješ, ako sa to vezme, ak si obchodna spoločnosť tak do vysky nesplateného vkladu, čiže spravidla v rozmedzi 0-5000€.

Dalšia vec kde to vyssie riziko mas zaratane, je jednoducho výrazne nižšie daňovo odvodové zaťaženie. Čiže tento argument neobstojí.
Jednoducho podnikatelia štát spravidla okrádajú a to nemá morálne ospravedlnenie. Robia to lebo chcú a môžu. A to chápem, ak to neskrývajú za vymyslené argumenty.

Taký zametnanec ak zarába napríklad 4400€ (superhrubá mzda), tak na účet dostane cca 2300€. Tomuto zaťaženiu sa podnikateľ ani nepriblíži ak by všetko platil poctivo. Zivnostnik by mal v cistom o takmer 1000€ viac. Konatel v s.r.o. Este viac. Ako vidíme, vyssie riziko zivnostníka je zohladnené výrazne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2268 times
Been thanked: 2670 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Už ľutujem, že som vôbec napísal príspevok, lebo všetko možné sa preberá, len nie to o čom bola téma.
A gúľam len očami, ked sa k podnikaniu vyjadrujú zamestnanci, zrovna tí, čo za peniaze predávajú svoj čas a schopnosti,
teda tí, čo vôbec nepotrebujú rozmýšľať ako podnikatelia.

Ja som písal o tom, že podnikateľovi sa neoplatí zamestnávať seba samého, ked na čistý plat XY potrebuje náklad 2x XY,
a keď v odvodoch platí neúmerne veľa za to, čo nepotrebuje.

Ja ako podnikateľ som v živote nepotreboval preplatiť péénku, dovolenku, nezamestnanosť, úraz, invaliditu, tak sa pýtam
prečo ma štát núti platiť to v jednom povinnom balíku odvodov spolu so starobným poistením.

Bola to moja reakcia na to, že štát konečne prišiel na to, že v niektorých krajoch sa péenky neúmerne zneužívajú,
ľudia sa nechávajú vypísať na celé mesiace...
To isté sa týka zneužívania úradov práce, invalidity, preplácania trojročnej materskej a pod.
Proste ak to veľkí zamestnávatelia platia, je to ich vec.
Ja sa zaoberám tým, či to musím platiť ja, ked to nechcem a nepotrebujem.

A miesto toho som načrtol logickú cestu, že ked mi štát neumožňuje platiť si len starobné poistenie a dajme tomu poistenie invalidity,
tak štátu dám len MINIMUM alebo NULU .

Samozrejme, že férovo za to čakám od štátu MINIMUM alebo NULU a svoj dôchodok si zabezpečím sám.

Zamestnancom najprv musím vysvetliť, že žiadny slobodný človek nie je nútený pracovať pre niekoho iného a nech sa zamyslia nad sebou prečo to robia.
Odpoveď bude tá istá, ktorú vám dá prostitútka, ked sa jej spýtate prečo predáva svoje telo. Toľko k základom ľudskej slobody a bytia.

Druhá vec súvisiaca s prvou je, že štát nikoho nemôže nútiť aby pracoval za mzdu, alebo aby vôbec pracoval.
Keď podnikáte, môžete to robiť ako fyzická osoba, alebo ako právnická osoba.

Ako fyzická osoba beriete na seba plnú právnu zodpovednosť, že za svoje konanie ručite celým svojím majetkom.
Právnická osoba ručí len obmedzene.

Zamestnanci obyčajne nerozumejú tomu, že právnicka osoba nie je človek, ale samostatný právny subjekt, ktorý nemusí platiť žiadne odvody.
A teda človek, ktorý vlastní firmu, alebo sa podieľa na podnikaní môže žiť z výsledkov podnikania bez toho, aby za seba čokoľvek platil štátu.
Zo zákona je človek povinný platiť iba zdravotné poistenie.

Čo sa týka tých pomýlených názorov na živnostníkov kde vidíte len to, že niekto niečo nepriznáva.
To je chyba štátu, že to umožňuje a to je tá vymožiteľnosť práva, že štát by si mal ustrážiť aby sa podnikalo podľa zákona.

Ale sú živnostníci, ktorý vám urobia znalecký posudok, alebo úradný preklad, alebo drobné služby kde sa zarába pár stoviek mesačne.
Niekedy pár stoviek, niekedy nič. Tí mali doteraz umožnené neplatiť sociálne odvody.
Väčšinou si ich platia inde , napríklad ked sú zamestnaní. Alebo je hlúposť ich platiť ked sú na dôchodku, na materskej.
Podstatou ale bolo, že mohli živnostníčiť popri práci bez noža na krku, že ked nezarobia nič, musia niečo platiť.
Od júla budú povinne odvádzať 130 € mesačne. Tisícky živností takto zanikne, pričom neboli pre štát žiadna záťaž.

P.S. Radím najprv čítať názory odborníkov, až potom písať o tom, čo mi slina prinesie na jazyk.
Ja najradšej čítam Miháľa. Tu sa vyjadruje presne k tým mikroodvodom:
https://www.sme.sk/index/c/poradca-miha ... vsak-diera

P.S. Sloboda človeka je taká neobmedzená, že dnes nemusí nikto byť závislý na štáte.
Ked si kúpite krabičku cigariet za 5€, tak 4 € odovzdáte štátu - či chcete, alebo nechcete.
Ale ked sa rozhodnete, že štátu nedáte nič a nič od neho ani nechcete, tak nikto vám v tom nezabráni.
Samozrejme, to zamestnanec a ovčan nechápe. Aj ked zajtra môže dať výpoveď a o mesiac robiť na inom mieste, alebo v inom štáte.

To isté sa týka aj podnikania. Ked to bude štát preháňať s odvodmi a sociálnym rozhadzovaním, podnikatelia prestanú platiť štátu, alebo odídu.
Pokiaľ tu máme generáciu, ktorá sa nemá problém zamestnať, lebo nezažila časy, ked nezamestnanosť bola vysoká, tak každý
ukazuje prstom na podnikateľov, ved nech platia.
Ale bez podnikateľov tu nebude zamestnanosť a bez drobných živnostníkov nebudú nízke ceny.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
kixog47100
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: So 14 02, 2026 5:42 pm
Ja ako podnikateľ som v živote nepotreboval preplatiť péénku, dovolenku, nezamestnanosť, úraz, invaliditu, tak sa pýtam
prečo ma štát núti platiť to v jednom povinnom balíku odvodov spolu so starobným poistením.
Pretoze keby si sa nahodou nedaj boze stal invalidom alebo bol dlhodobo chory (civilizacne choroby a pod) tak sa bude musiet o teba postart stat (ostatni co nedobrovolne prispievaju na tych co “neplatia”) - napr.cez socialne davky - takto budes poisteny (do vysky priznanych odvodov)
Ani zamestananec si nemoze vyberat co chce platit a co uz nie - musi prispievat na vsetko.

Co sa tyka nespravodlivosti - na materskej a pod - na co poukazal Mihal - to sa casom vyriesi.

Podstatne je to ze nebudu prispievat viac len zamestanci ale aj zivnostici.
Aj zamestnancom stupli odvody a su viac zatazeni ako zivnostnici a nemaju moznost platit menej.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Ne 15 02, 2026 4:10 am, upravené celkom 3 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

Murosik napísal: So 14 02, 2026 3:01 pm
kixog47100 napísal: So 14 02, 2026 12:37 pm Ja im nezavidim, viem, ze neiktori riskuju aj svoj majetok/peniaze- ti co zamestnavaju ludi alebo k podnikaniu potrebuju buduvy a pod.
To ze potrebujes budovy, vybavenie mas zaratane v danovom systéme. Jedným zo zohladnení sú tzv. Odpisové skupiny kde si majetok odpisuješ zo zisku. Samozrejme to ide len ak zisk priznávaš. Ak nerobíš majetkové priznanie ale máš len paušálne náhrady, tak vlastne neriešiš už ani odpisové skupiny.
Majetok riakuješ, ako sa to vezme, ak si obchodna spoločnosť tak do vysky nesplateného vkladu, čiže spravidla v rozmedzi 0-5000€.

Dalšia vec kde to vyssie riziko mas zaratane, je jednoducho výrazne nižšie daňovo odvodové zaťaženie. Čiže tento argument neobstojí.
Jednoducho podnikatelia štát spravidla okrádajú a to nemá morálne ospravedlnenie. Robia to lebo chcú a môžu. A to chápem, ak to neskrývajú za vymyslené argumenty.

Taký zametnanec ak zarába napríklad 4400€ (superhrubá mzda), tak na účet dostane cca 2300€. Tomuto zaťaženiu sa podnikateľ ani nepriblíži ak by všetko platil poctivo. Zivnostnik by mal v cistom o takmer 1000€ viac. Konatel v s.r.o. Este viac. Ako vidíme, vyssie riziko zivnostníka je zohladnené výrazne.
Na to aby si nieco mohli dat do nakladov tak musia najpr. na to zarobit po odpocitani platov a pod.
Na rozbehnutie napr. restauracie - potrebujes kupit budovu alebo prenajat, vymalovat, prerobit,, zariadit, zabijes s tym cas a este nezarabas, zaplatit kuchara a dalsi personal (niekolko ludi) . A ziskat zakaznikov. Proste mozes investovat a platit ludi zo svojho lebo male trzby a po par mesiacoch skoncis v strate lebo sa to nerozbehne. Tie peniaze si potom nemas ako odpisat.

Zazil som v mojom okoli kaviarne - jeden otvoril kaviaren - po kratkom case predal druhemu - ten prerobil tu “zabehnutu” kaviaren podla seba a po pol roku aj ten druhy skoncil.

Ine je maliar, instalater, vodar, elektrikar - tym staci na podnikanie par stovak. Najdrahsie je auto - ale to si moze kupit pre zaciatok ojazdene, na splatky alebo jazdit na sukromnom.
Taki by mali platit povinne odvody aspon z minimalnej mzdy aj ked nevykazu cinnost.
Lebo taki robia fusky na ruku.
Taki aspon na minimalnu mzdu zarobia v priemere kazdy mesiac.
(Ked sa nepriznane rocne trzby vydelia dvanastimi mesiacmi - ak nahodou niektore mesiace nerobia)
Murosik
Silver Member *
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 68 times
Been thanked: 60 times

Príspevok od používateľa Murosik »

kixog47100 napísal: Ne 15 02, 2026 4:00 am Tie peniaze si potom nemas ako odpisat.
Myslím, že už len týmto si sa diskreditoval dosť. Nebudem sa hádať za základné veci a teda ani o tejto téme diskutovať, keďže argumenty budú vymyslené.
Ale toto je nosný problém diskusie o tejto téme. Ľudia argumentujú vyslovene klamstvami.
kixog47100
Platinum Member ***

Murosik napísal: Ne 15 02, 2026 6:23 pm
kixog47100 napísal: Ne 15 02, 2026 4:00 am Tie peniaze si potom nemas ako odpisat.
Myslím, že už len týmto si sa diskreditoval dosť. Nebudem sa hádať za základné veci a teda ani o tejto téme diskutovať, keďže argumenty budú vymyslené.
Ale toto je nosný problém diskusie o tejto téme. Ľudia argumentujú vyslovene klamstvami.
Ked nic nezarobis a hned skrachujes lebo ti tam skoro ziaden zakaznik nevstupi - tak stat ti tvoje peniaze do toho vrazene nevrati - ani na platy zamestnacov. Asi tak.
Dalej nema vyznam rozoberat.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Murosik napísal: So 14 02, 2026 3:01 pmTaký zamestnanec ak zarába napríklad 4400€ (superhrubá mzda), tak na účet dostane cca 2300€. Tomuto zaťaženiu sa podnikateľ ani nepriblíži ak by všetko platil poctivo. Zivnostnik by mal v cistom o takmer 1000€ viac. Konatel v s.r.o. Este viac. Ako vidíme, vyssie riziko zivnostníka je zohladnené výrazne.
Musosik, kolko by zaplatil zivnostnik pri danovom zaklade 1 mil. eur statu?
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1454 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Prílohy
634737938_10239195148830408_213125352563173708_n.jpg
637637403_10239195148950411_3120818262326299105_n.jpg
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
duves
Platinum Member ***

V čechách bude genderová rovnost. Teraz, ked sa prepočítajú dochodky ženam (u nás na SK), čo vychovali deti a dostanu odvody akoby pracovali, nie je predsa dovod, aby za každe dieťa mali odpočet odchodu do dochodku o 6 mesiacov. Alebo sa mýlim?

https://www.idnes.cz/finance/penze/duch ... penze_pzak
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 50 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

Viac penazí bez platenia daní to už funguje aj dnes. Kolega je dôchdoca cez 800EUR dôchodok, zmluva na dohodu a na účet výplata 1200-1300 a na páske 115EUR netto :D
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 193 times
Been thanked: 431 times

Príspevok od používateľa jogo »

To mam tej tabuľke rozumieť tak, že aj my chlapi máme nárok na skorší odchod do dôchodku podľa počtu vychovaných detí podobne ako ženy?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
duves
Platinum Member ***

jogo napísal: Št 19 02, 2026 9:55 am
To mam tej tabuľke rozumieť tak, že aj my chlapi máme nárok na skorší odchod do dôchodku podľa počtu vychovaných detí podobne ako ženy?
Ak to nema uplatnena manželka, tak iba vtedy sa to uplatňuje na muža. Ale nie obom súčasne, ak myslíš na toto.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 193 times
Been thanked: 431 times

Príspevok od používateľa jogo »

duves napísal: Št 19 02, 2026 1:32 pm
jogo napísal: Št 19 02, 2026 9:55 am
Ak to nema uplatnena manželka, tak iba vtedy sa to uplatňuje na muža. Ale nie obom súčasne, ak myslíš na toto.
Už som sa tešil, že od roku narodenia 1957 to platí pre oboch. :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
duves
Platinum Member ***

"...obyvatelia západného sveta prišli na to, že sa neopláca mať deti a „zadlžení starci“ nedokážu udržať mieru nakupovania, padá výroba, rastie nezamestnanosť..."

https://www.aktuality.sk/clanok/W9fHNmH ... reen-deal/
Glogol
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Pi 27 02, 2026 1:32 pm "...obyvatelia západného sveta prišli na to, že sa neopláca mať deti a „zadlžení starci“ nedokážu udržať mieru nakupovania, padá výroba, rastie nezamestnanosť..."

nezamestnanost rastie ale cudzinci pribudaju,

"Najväčším paradoxom celej situácie zostáva fakt, že nezamestnanosť rastie v čase, keď počet voľných pracovných miest aj počet zamestnaných cudzincov dosahujú historické maximá. Slovenské podniky sa čoraz viac spoliehajú na pracovníkov zo zahraničia. Podľa aktuálnych údajov Inštitútu finančnej politiky prekročil počet cudzincov zamestnaných na Slovensku hranicu 135-tisíc, čo je najvyššia úroveň v histórii. Približne polovica z nich pochádza z Ukrajiny, Srbska a Indie a vôbec po prvýkrát počet pracovníkov z krajín mimo Európskej únie presiahol 100-tisíc."
https://blog.sme.sk/martingregus/ekonom ... alebo-stat
duves
Platinum Member ***

Glogol napísal: Pi 27 02, 2026 3:32 pm
duves napísal: Pi 27 02, 2026 1:32 pm "...obyvatelia západného sveta prišli na to, že sa neopláca mať deti a „zadlžení starci“ nedokážu udržať mieru nakupovania, padá výroba, rastie nezamestnanosť..."

"Najväčším paradoxom celej situácie zostáva fakt, že nezamestnanosť rastie v čase, keď počet voľných pracovných miest aj počet zamestnaných cudzincov dosahujú historické maximá. Slovenské podniky sa čoraz viac spoliehajú na pracovníkov zo zahraničia. Podľa aktuálnych údajov Inštitútu finančnej politiky prekročil počet cudzincov zamestnaných na Slovensku hranicu 135-tisíc, čo je najvyššia úroveň v histórii. Približne polovica z nich pochádza z Ukrajiny, Srbska a Indie a vôbec po prvýkrát počet pracovníkov z krajín mimo Európskej únie presiahol 100-tisíc."
Ano, lebo sú ochotní robiť za nízke mzdy.

A toto teda sa má ako riešiť? Vraj podla diskuterov k članku je na vine ako vždy Fico.

https://www.aktuality.sk/clanok/lCJEI7X ... mich-deti/

Nie, na vine je nenažranosť fabrikantov.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Pi 27 02, 2026 4:17 pm
Glogol napísal: Pi 27 02, 2026 3:32 pm

Ano, lebo sú ochotní robiť za nízke mzdy.

A toto teda sa má ako riešiť? Vraj podla diskuterov k članku je na vine ako vždy Fico.

https://www.aktuality.sk/clanok/lCJEI7X ... mich-deti/

Nie, na vine je nenažranosť fabrikantov.
A kto vari nejaky mimozenstan tu tvoril ekonomiku poslednych 20 rokov ? Trebalo vytvorrit take prostredie ze by by si firmy konkurovali a museli dvihat poaty a nie ze slovak taha za kratsi koniec a musi byt spokojny s tym co dostane. To by sa ale milacik naroda musel viac venovat ekonomike a nie likvidacii trestneho prava.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 233 times

Príspevok od používateľa wladas »

duves napísal: Pi 27 02, 2026 4:17 pmNie, na vine je nenažranosť fabrikantov.
Fabrikanti zoskrtali/zrusili podporu na deti?
Fabrikanti zhorsili podnikatelske prostredie?
Fabrikanti zdvihli odvody?
Nemyslim si
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

wladas napísal: Pi 27 02, 2026 10:24 pm
duves napísal: Pi 27 02, 2026 4:17 pmNie, na vine je nenažranosť fabrikantov.
Fabrikanti zoskrtali/zrusili podporu na deti?
Fabrikanti zhorsili podnikatelske prostredie?
Fabrikanti zdvihli odvody?
Nemyslim si
Fabrikantov kamancovia zrusili v 1948 a v 1989 dosiel uz aj toaletny papier, takze asi tak...
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"