Nezamestnaný pred dôchodkom a doplatiť dôch. poistenie?

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 193 times
Been thanked: 431 times

Re: Nezamestnaný pred dôchodkom a doplatiť dôch. poistenie?

Príspevok od používateľa jogo »

osamely chodec napísal: Po 09 02, 2026 10:04 am -čakám tento rok papier zo soc. poist, aký mám zatiaľ predpokladaný dôchodok, či som si to dobre spočítal

Jogo nemusis cakat na papier, urob si elektronicky ucet poistenca a hned vidis aky mas predpokladany dochodok.
Majú tam chyby a časom sa to mení. Vo výpise z roku 2016 mam rok 2004 správne a v aktuálnom výpise už nie a takých rokov mam viac. Počkám na oficiálny papier a potom budem nezrovnalosti riešiť.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jogo
VETERAN MEMBER *****

jordi napísal: Po 09 02, 2026 10:32 am ked sa clovek rozhodne si doplatit nejake roky, ma niekto prehlad aka suma sa opati doplatit za dany rok?minimum, alebo aby vysiel ten OMB za dany rok 1 ?
Podľa toho či cieľuješ na minimálny dôchodok alebo na konkrétny POMB alebo počet rokov dôchodkového poistenia. Je to celá veda, najlepšie to popisuje Mihál na svojom webe.

https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=842
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
sibal4441
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 24 09, 2023 11:15 am
Has thanked: 51 times
Been thanked: 36 times

Príspevok od používateľa sibal4441 »

Inak tu je vypocet kolko prida na dochodku 1 rok s OMB 1,00

ADH 2026 = 19,7633 €
1 rok × 1,0 OMB × 19,7633 € = 19,76 € mesačne.

Takze zavisi uz len od toho, ci mas nejake roky ktore mozes doplatit za rozumnu cenu, najlepsie do 200 EUR za rok, aby sa ti to do roka vratilo, a potom uz len zarabas
jogo
VETERAN MEMBER *****

sibal4441 napísal: Po 09 02, 2026 10:37 am Tiez ak mas si doplatit roky spred 2000, ked ti na OMB 1 staci dat do 200 eur rocne, a zaroven mas ostatne roky vysoky OMB ze nespadnes pod minimalny dochodok, tak zaplatis 200 eur jednorazovo, a kazdy mesiac sa ti zvysi dochodok o 20 EUR, takze navratnost investicie 1 rok, co je celkom vysoka navratnost
Vieš doplatiť len od roku 2004...a presne tato podmienka sa môže v zákone rýchlo zmeniť.
sibal4441 napísal: Po 09 02, 2026 9:37 am Ja stale pisem, ze len chcem maximalizovat vynosy. Nie je v tom nic osobne, ako som pisal uz vyssie.
Uvedom si ešte jednu vec, môžeš skončiť ako invalidný dôchodca, ktorý nebude môc tradingovať napr. duševná porucha, choroby srdca, ktoré neznesú tradingový stres ap a ostaneš na sociálnych dávkach...
Muti
Silver Member *
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 242 times

Príspevok od používateľa Muti »

Ked uz Jogo spomina Mihala, tak ja pridam k tomuto aj priklad, ktory je z jeho FB stranky:

AKO SI ZVÝŠITE DÔCHODOK PRI DODATOČNE ZAPLATENOM POISTNOM ?
Ukážka z knihy "Dôchodky 2024", ktorú v týchto dňoch píšem na mojej stránke relia.
*
Dodatočne zaplatené poistné - ak sa to dobre premyslí - môže byť pomerne výhodná možnosť, ako si vylepšiť dôchodok.
Na príklade si ukážeme, že doplatenie poistného za tri roky - 2004, 2005 a 2006, je pomerne výhodné.
*
Príklad
Pani Priska v roku 2024 dosiahne dôchodkový vek.
Pani Priska do roku 2024 získala celkom 37 rokov dôchodkového poistenia.
V rokoch 2004, 2005 a 2006 bola nezamestnaná a bola evidovaná na úrade práce.
Predbežne je rozhodujúce obdobie pre výpočet priemerného osobného mzdového bodu dané ako roky 1984 až 2003 a 2007 až 2023.
Pani Priska v tomto rozhodujúcom období dosiahla 30 rokov dôchodkového poistenia. Pani Priska mala priemerné príjmy, súčet osobných mzdových bodov v rozhodujúcom období bol 30,0 a priemerný osobný mzdový bod (POMB) jej predbežne vychádza ako = 30 / 30 = 1,0.
Aktuálna dôchodková hodnota (ADH) platná v roku 2024 je 17,7688 €.
Suma starobného dôchodku = POMB x ODP x ADH = 1,00 x 37 x 17,7688 € = 657,50 €.
Táto suma sa ešte navýši o valorizáciu pre novopriznané dôchodky v roku 2024, teda o 14,5 % na 752,90 €.
Pani Priska by tak mohla mať priznaný starobný dôchodok 752,90 €.
*
Pani Priska sa však rozhodla vylepšiť si dôchodok tak, že si v súlade s § 142 ods. 3 zákona o sociálnom poistení dodatočne zaplatí poistné za roky 2004, 2005 a 2006, kedy bola nezamestnaná a bola evidovaná na úrade práce.
Pri doplácaní poistného je sadzba poistného 24 % zo zvoleného vymeriavacieho základu.
Pani Priska postupovala tak, že si za tieto roky zvolila vymeriavací základ vždy vo výške vtedy zistenej priemernej mzdy. Urobila to preto takto, aby jej za každý z troch doplácaných rokov vyšiel osobný mzdový bod = 1.
V roku 2004 bol všeobecný vymeriavací základ (ročná priemerná mzda) 189900 Sk, čo je 6303 €. Pri sadzbe poistného 24 % a vymeriavacom základe 6303 € za rok 2004 zaplatila poistné (zaokrúhlene) 1512 €.
V roku 2005 bol všeobecný vymeriavací základ (ročná priemerná mzda) 207288 Sk, čo je 6880 €. Pri sadzbe poistného 24 % a vymeriavacom základe 6880 € za rok 2005 zaplatila poistné (zaokrúhlene) 1651 €.
V roku 2006 bol všeobecný vymeriavací základ (ročná priemerná mzda) 225132 Sk, čo je 7473 €. Pri sadzbe poistného 24 % a vymeriavacom základe 7473 € za rok 2006 zaplatila poistné (zaokrúhlene) 1793 €.
Za 3 roky (36 mesiacov) dodatočne zaplatila poistné celkom 1512 € + 1651 € + 1793 € = 4956 €.
Celková "vylepšená" doba dôchodkového poistenia je 37 + 3 = 40 rokov.
Rozhodujúce obdobie pre výpočet priemerného osobného mzdového bodu bude dané ako roky 1984 až 2023.
V tomto rozhodujúcom období dosiahla 30 + 3 = 33 rokov dôchodkového poistenia.
Súčet osobných mzdových bodov bude 30 + 1 + 1 + 1 = 33
Priemerný osobný mzdový bod (POMB) = 33 / 33 rokov = 1,00
Suma "vylepšeného" starobného dôchodku = POMB x ODP x ADH = 1,00 x 40 x 17,7688 € = 710,80 €.
Táto suma sa ešte navýši o valorizáciu pre novopriznané dôchodky v roku 2024, teda o 14,5 % na 813,90 €.
*
Pri pôvodnom výpočte, bez doplateného poistného, by pani Priske starobný dôchodok vyšiel 752,90 €.
Vďaka dodatočne zaplatenému poistnému však bude mať pani Priska starobný dôchodok vyšší, a to 813,90 €.
"Vylepšená" suma je o 61 € vyššia.
Pani Priska dodatočne zaplatila poistné za roky 2004, 2005 a 2006 vo výške 4956 €.
4956 € / 61 € = 81,25 mesiacov ... čo je 6 rokov a 9 mesiacov.
Dodatočne zaplatené poistné sa tak pani Priske "vráti" v podobe vyššieho dôchodku o necelých 7 rokov.
*
jogo napísal: Po 09 02, 2026 10:47 am
jordi napísal: Po 09 02, 2026 10:32 am ked sa clovek rozhodne si doplatit nejake roky, ma niekto prehlad aka suma sa opati doplatit za dany rok?minimum, alebo aby vysiel ten OMB za dany rok 1 ?
Podľa toho či cieľuješ na minimálny dôchodok alebo na konkrétny POMB alebo počet rokov dôchodkového poistenia. Je to celá veda, najlepšie to popisuje Mihál na svojom webe.

https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=842
sibal4441
Silver Member *

Excelentny clanok, dakujem. Ja len dodam, ze cielit na minimalny dochodok bude mat lepsiu navratnost investicie.
Murosik
Silver Member *
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 68 times
Been thanked: 60 times

Príspevok od používateľa Murosik »

jogo napísal: Po 09 02, 2026 9:20 am p.s: Mam známeho, čo rozmýšľa podobne ako ty. Zarába 5000€ mesačne ako sro a nie je ochotný terajším dôchodcom zaplatiť ani minimálne odvody.
To je fajn. Presne s ním možno bude článok na sme.sk, kde napíšu ako 45 rokov pracoval a teraz má dôchodok len 500€. A ľudia tam budú nad nespravodlivosťou prskať od jedu.
Takto nejako:
https://korzar.sme.sk/presov/c/majster- ... je-doteraz
sibal4441
Silver Member *

Murosik napísal: Po 09 02, 2026 3:14 pm
jogo napísal: Po 09 02, 2026 9:20 am p.s: Mam známeho, čo rozmýšľa podobne ako ty. Zarába 5000€ mesačne ako sro a nie je ochotný terajším dôchodcom zaplatiť ani minimálne odvody.
To je fajn. Presne s ním možno bude článok na sme.sk, kde napíšu ako 45 rokov pracoval a teraz má dôchodok len 500€. A ľudia tam budú nad nespravodlivosťou prskať od jedu.
Takto nejako:
Ja som cely zivot nepracoval, bol na urade prace, tam mi raz nanutili dobre platenu pracu, skusil som, ale pracovat sa mi nechcelo, vyhodili ma, okamzite zrusenie pracovneho pomeru, tak som sa 8 rokov sudil, vtedy ste na urade prace, ale nemozu vam ponukat davat pracu, kedze technicky vzate ako keby ste pracovali, sud som vyhral, tak mi museli doplatit plat ako keby som pracoval, a teraz som sa dozvedel, ze tych 8 rokov si mozem doplatit ako dobrovolne dochodkove poistenie :D A kedze ten zamestnavatel napriek vyzvam nedoplatil socialnu poistovnu, tak si budem musiet doplatit socialku zo svojho.

Takze nepracoval som, 9 rokov mam za skolu, 8 za evidenciu pocas sudneho sporu, a ked si doplatim, a este nieco odrobim/budem na urade prace tak mi vyjde 30 rokov aby som mal dochodok. A teraz povedzte ci to nie je nespravodlive :D
Naposledy upravil/-a sibal4441 v Po 09 02, 2026 4:32 pm, upravené celkom 1 krát.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 90 times
Been thanked: 45 times

Príspevok od používateľa frakan »

sibal4441 napísal: Po 09 02, 2026 4:24 pm
Takto nejako:
Ja som cely zivot nepracoval, bol na urade prace, tam mi raz nanutili dobre platenu pracu, skusil som, ale pracovat sa mi nechcelo, vyhodili ma, okamzite zrusenie pracovneho pomeru, tak som sa 8 rokov sudil, vtedy ste na urade prace, ale nemozu vam ponukat davat pracu, kedze technicky vzate ako keby ste pracovali, sud som vyhral, tak mi museli doplatit plat ako keby som pracoval, a teraz som sa dozvedel, ze tych 8 rokov si mozem doplatit ako dobrovolne dochodkove poistenie :D A kedze ten zamestnavatel napriek vyzvam nedoplatil socialnu poistovnu, tak si budem musiet doplatit socialku zo svojho.

A teraz povedzte ci to nie je nespravodlive :D
Preboha .. a to máš koľko rokov?
sibal4441
Silver Member *

frakan napísal: Po 09 02, 2026 4:30 pm
sibal4441 napísal: Po 09 02, 2026 4:24 pm
Takto nejako:

A teraz povedzte ci to nie je nespravodlive :D
Preboha .. a to máš koľko rokov?
zaokruhlene 50. Ono je to trochu povedne s nadsadzkou, aj trading je praca, takze nie ze by som nikdy nepracoval, je to skor vtip, aj ked skutocne zamestnanie tak ako ostatni som mal 1 rok za cely zivot. Dokopy. Takze moj dochodok bude skola+pobyt na urade prace+dobrovolne poistenie.
jordi
Dátum registrácie: Pi 14 11, 2014 10:03 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa jordi »

sibal4441 napísal: Po 09 02, 2026 12:42 pm Excelentny clanok, dakujem. Ja len dodam, ze cielit na minimalny dochodok bude mat lepsiu navratnost investicie.
mna tam zaujalo aj toto, co mozno pre teba moze mat vplyv pri rozhodovani...
Zaujímavé je, že pri dodatočne doplácanom poistnom sa neplatí do rezervného fondu solidarity. Dodatočné doplatenie poistného je tak "lacnejšie" ako napríklad dobrovoľné dôchodkové poistenie, pri ktorom sa platí aj do rezervného fondu solidarity so sadzbou 4,75 % zo zvoleného vymeriavacieho základu. Nároky na budúci dôchodok sú pritom rovnaké.
sibal4441
Silver Member *

jordi napísal: Po 09 02, 2026 4:38 pm
sibal4441 napísal: Po 09 02, 2026 12:42 pm Excelentny clanok, dakujem. Ja len dodam, ze cielit na minimalny dochodok bude mat lepsiu navratnost investicie.
mna tam zaujalo aj toto, co mozno pre teba moze mat vplyv pri rozhodovani...
Zaujímavé je, že pri dodatočne doplácanom poistnom sa neplatí do rezervného fondu solidarity. Dodatočné doplatenie poistného je tak "lacnejšie" ako napríklad dobrovoľné dôchodkové poistenie, pri ktorom sa platí aj do rezervného fondu solidarity so sadzbou 4,75 % zo zvoleného vymeriavacieho základu. Nároky na budúci dôchodok sú pritom rovnaké.
ano, rozhodne som to zahrnul do vypoctov, doplatit stare roky je rozhodne vyhodnejsie ako si platit priebezne. Uz len vymysliet ako ziskat dalsich cca 10 rokov na urade prace bez nejakeho sikanovania zo strany uradnikov. Pripadne striedat "akoze" zamestnanie a urad prace nejako sikovne.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 260 times
Been thanked: 192 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

sibal4441 napísal: Po 09 02, 2026 4:59 pm ano, rozhodne som to zahrnul do vypoctov, doplatit stare roky je rozhodne vyhodnejsie ako si platit priebezne. Uz len vymysliet ako ziskat dalsich cca 10 rokov na urade prace bez nejakeho sikanovania zo strany uradnikov. Pripadne striedat "akoze" zamestnanie a urad prace nejako sikovne.
Sibal, niektorym zenam sa hovori "paraziticke zlatokopky", ale oproti tebe su to amaterky :P

Kazdopadne, system v ludskej spolocnosti je nastaveny uplne zdegenerovanym sposobom a minimalne nasledujucich 300 rokov nadalej bude, ak nie este aj horsie.
Preto sa divim, ked tu niektori premyslaju, co sa asi tak stane, ked vsetci budu len ruku nacahovat a bude stale menej tych, ktorych by sa dalo zdanovat.
No predsa nic sa nestane - vsetko pojde rovnako skorumpovane ako aj doteraz, len ludia sa budu este viac zrat.
Uz teraz EU v pohode posle stotisice Ukrajincov na smrt a na zmrzacenie do mlyceka na maso a zahlasi im po par rokoch len - hops, ked ste tupi, co uz s vami. Stalo sa.
Takze take veci sa budu diat asi stale vsednejsie.
sibal4441
Silver Member *

Jaroslav, za socializmu nikto nepracoval, a teraz to mame nastavene tak nejako podobne,a uznavam, zhorsuje sa to. Politici stale rozdavaju, prerozdeluju, beru tym, ktori robia, ved tym zoberu polovicu prijmu, a potom davaju tym, co nemaju. Ja aj ked som pracoval, tak som sa cudoval, z coho tie firmy brali na moju vyplatu? Nepochopil som. Nic som nerobil, nic nevytvaral, nechapal som ten system. Robil som analytika, takze som len robil nejake zbytocne vykazy. V statnom podniku som vykazoval ze ked HV bol -300 milionov pred rokom a teraz -200 tak sme dosiahli zvysenie HV o 33 percent aby riaditel statneho podniku dostal podiel na zvyseni zisku.

A potom v nemenovanej nebankovke ma poslali skumat priciny, preco jedna divizia nefunguje. Pol roka sa nikto neozval, ani nevedeli, ze ma zamestnali. Potom ked to zistili, tak ma samozrejme vyhodili :D.

nebankovka skrachovala tusim uz o rok neskor cela.
jogo
VETERAN MEMBER *****

sibal4441 napísal: Po 09 02, 2026 6:16 pm Jaroslav, za socializmu nikto nepracoval
Žartuješ? Napr. tie panelákové sídliska, mosty, cesty, priehrady, nemocnice, elektrifikáciu, plynofikáciu atď nám asi postavili mimozemšťania, však?...
sibal4441
Silver Member *

jogo napísal: Po 09 02, 2026 6:38 pm
sibal4441 napísal: Po 09 02, 2026 6:16 pm Jaroslav, za socializmu nikto nepracoval
Žartuješ? Napr. tie panelákové sídliska, mosty, cesty, priehrady, nemocnice, elektrifikáciu, plynofikáciu atď nám asi postavili mimozemšťania, však?...
nebolo to myslene ako zart, pamatnici vedia, mladym asi nedokazem vysvetlit, ale uznavam, ked to takto povies tak sme na tom z pohladu vykonu statu ovela horsie ako za socializmu. otazka vsak je, ci u nas stale ten socializmus nezostal.
Murosik
Silver Member *

sibal4441 napísal: Po 09 02, 2026 4:24 pm A kedze ten zamestnavatel napriek vyzvam nedoplatil socialnu poistovnu, tak si budem musiet doplatit socialku zo svojho.

Takze nepracoval som, 9 rokov mam za skolu, 8 za evidenciu pocas sudneho sporu, a ked si doplatim, a este nieco odrobim/budem na urade prace tak mi vyjde 30 rokov aby som mal dochodok. A teraz povedzte ci to nie je nespravodlive :D
Myslim si (nechce sa mi to studovat), ze to vnimas cele zle. A odporúčam ti, dobre si to zsitiť. Hlavne takuto vec mohol dotiahnuť aj advokát, čo ťa zastupoval, hoci chápem, že toto už sú ťažšie a menej prehľadné právne oblasti.

Neviem ako znel petit (výrok) rozhodnutia, ale vychádzam z predpokladu, že petit znel tak že pracovný pomer trval do rozhodnutia a aj po rozhodnuti ťa museli do zamestnania prijať.
Z toho Ti vyplývali VŠETKY práva aj povinnosti. Čiže si bol tú dobu de iure zamestnaný so všetkým čo k tomu patrí. Vrátane invalidného, dochodkového a iného poistenia.
Čiže tú dobu si zamestnaný bol a SP by ti to riadne mala evidovať a mal by si si to riešiť už teraz. Na tento účel by ti malo pomôcť aj to rozhodnutie.
Mimo iného poukazujem aj na § 60 odsek 1 zákona o SP kde v druhej vete je uvedené- Ak zamestnávateľ nesplnil povinnosť platiť a odvádzať poistné na dôchodkové poistenie, podmienka zaplatenia poistného na dôchodkové poistenie u zamestnanca sa považuje za splnenú.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2267 times
Been thanked: 2665 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Murosik napísal: Po 09 02, 2026 7:58 pm
Čiže tú dobu si zamestnaný bol a SP by ti to riadne mala evidovať a mal by si si to riešiť už teraz. Na tento účel by ti malo pomôcť aj to rozhodnutie.
Mimo iného poukazujem aj na § 60 odsek 1 zákona o SP kde v druhej vete je uvedené- Ak zamestnávateľ nesplnil povinnosť platiť a odvádzať poistné na dôchodkové poistenie, podmienka zaplatenia poistného na dôchodkové poistenie u zamestnanca sa považuje za splnenú.
Súhlasím s tebou, ale je to zákonná podmienka až od 2004.
Odvtedy je to trestné ( pre zamestnávateľa § 242 – Neodvedenie dane a poistného)

Tipujem, že sibal súhlasil z mimosúdnym vyrovnaním, dostal hrubú mzdu (miesto čistej )na ruku a tým pádom už nemôže vymáhať odvody zámestnávateľa
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
sibal4441
Silver Member *

hej, na dochodok som vtedy vobec nemyslel. Respektive ano, poslal som zamestnavatelovi vyzvu na doplatenie, ale viac som to neriesil kedze to bolo skoro 20 rokov dozadu, a vtedy na dochodok nemyslite.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Tak čo ďalej?
Som zvedavý, čo ti na konci vyjde, lebo podľa mňa štát nie je natoľko hlúpy, aby ti dal minimálny dôchodok zadarmo.
Bol tu článok zo Sme ktorý titulkom útočí na city občanov, že chudák hodinár má po 45 rokoch práce dôchodok iba 520 €.
Lenže dotyčný novinár sa nespýtal hodinára kolko odviedol štátu za 35 rokov, ked podnikal od 1991.
Stavím sa, že minimum ( a keď sa dalo, tak nič). Takže teraz má podľa mňa adekvátny dôchodok: o 100€ viac ako minimum.
Paradox vidím v tom, že progresívny mainstream kritizuje vládu populistov za vysoké dôchodky a 13 dôchodok.
Lenže ked sa dostanú k vláde, znížia dôchodky, zrušia 13 dôchodok a na takéto titulky si budú dávať pozor.

Z toho, čo sa tu napísalo by si už mal vedieť doplniť tých pár premenných konkrétnymi číslami.
To znamená, aký dôchodok by si dostal teraz, keby ti uznali 9 rokov školy a doplatených 8 rokov v evidencii nezamestnaných.
Tých 8 rokov sa presne dá vypočítať ako je v článku od Miháľa. Lenže roky poznáš iba ty.

Následne sa posunieme do výpočtu zvyšných 13 rokov, čo ti budú chýbať do minimálneho dôchodku.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
sibal4441
Silver Member *

JUGGLER, najskor k tomu predoslemu Tvojmu prispevku, mas genialnu schopnost odhadnut ludi, alebo tipovat- mozno preto si uspesny v tradingu.

V tomto najnovsom prispevku vsak mam pocit, ze si zle odhadol stat - statne davky schvaluju politici, a tu nemam pocit, ze by boli moc mudri, skor sa budu snazit korumpovat volicov.

A minimalny dochodok mi nedaju zadarmo, daju ho za to, ze si doplatim dobrovolne poistne, ktore ma navratnost pri OMB 1 ako bolo pisane vyssie - Muti - pomerne vela - 7 rokov, co pri doziti muzov na dochodku 7-10 rokov nie je podla mna vobec terno.

Aj ked mozes povedat, ze som odbocil dost od temy, kedze pre minimalny dochodok staci OMB 0,24 co je jedna stvrtina.

Ale co chcem hlavne zdoraznit, minimalny dochodok nie je vobec ovela vyssi ako zivotne minimum jednotlivca ak spocitame vsetky davky vratane prispevku na byvanie, skus sa na to pozriet z toho pohladu, ze stat dava moznost ak si obcan priplati, dostat sa zhruba par eur nad minimalne davky, ktore by dostal aj tak. Tym skor, ak zijes s manzelkou alebo detmi, vtedy by som dokonca povedal, ze sa paradoxne ten minimalny dochodok ani moc neoplati.

Skus mozno tento pohlad.

To, ci sa mi podari to zavisi aj od tejto diskusie, napisem o cca 20 rokov, ako som dopadol, najskor ci som vobec nasiel system, ako byt na urade prace, a potom ako hovoris, ci mi daju minimalny dochodok, ci vobec bude existovat minimalny dochodok, nenahradi ho univerzalny prijem a podobne. Asi na zaciatok len skusim,ako vyzera urad prace v dnesnej dobe, ci nezistia, ze mam sro v CR, vlastnim sro v SR a podobne, co by mohli brat ze som vlastne zamestnany (nie som konatel). uvidime, je tam vela veci ktore som dufal, ze mi tu niekto objasni, ale doba sa asi zmenila, a mozno skutocne v dnesnej dobe su nezamestnani len ti, ktorym sa pracovat nechce., a ti nie su tu na fore. Ja som z inej doby, za mojich cias nezamestnanost bola cez 20 percent, takze s vysokou ekonomickou bol problem sa zamestnat, a ked clovek nepracoval, siel na urad prace, a ked ho nepravom chceli vyhodit z evidencie, hladal sposoby ako porazit system.

Este k tomu vypoctu - za 9 rokov skoly ziskam len roky do minimalneho dochodku, ale dochodok nezvysuju, ten mi svieti cca 130 eur iba. Ale to ze len 130 to vobec nevadi z hladiska minimalneho dochodku, to nema suvis. ja cielim na minimalny dochodok 400 plus nejake drobne. a k tomu potrebujem len tak ako si spravne vypocital cca 13 kvalifikovanych rokov, t.j. s OMB nad 0.24.

A pre tych, ktori mi budu vycitat, ze nejdem na OMB 1,0 - to nie je ze by som nebol solidarny, ale to je pre mna skoro nerealne, a minimalne nerentabilne, kedze ja sa ledva dostanem na minimalny dochodok. OMB 1,0 par rokov by mi moc dochodok nezdvihol. A samozrejme ma odradza aj tych 7 rokov navratnost. Co si budeme hovorit, muzi sa nedozivaju na dochodku viac ako 7 rokov.
sibal4441
Silver Member *

este strucny, edit: minimalny dochodok - najnižšia hranica (za 30 rokov poistenia) je 397,30 eura mesačne. Táto suma predstavuje 1,4-násobok životného minima platného pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Zivotne minimum je 273,99 eura mesačne. Takze rozdiel je len 123 eur. A aby som to dosiahol, budem musiet si doplatit za 21 rokov dobrovolne poistenie. Za rok 2025 napriklad by vyslo poistne pre OMB 0.24 cca 200 EUR ak by som chcel platit priebezne. Takze ak to poviem velmi zjednodusene, platit priebezne 21 rokov 200 eur mesacne, aby som ziskal dochodok o 123 EUR vyssi, je ekonomicky nezmysel.
Preto hladam sposob ako si dochodok zaplatit naraz z nizsej sumy pri odchode do dochodku.

Tam uz je to ine. Pre OMB 0.24 povedzme za rok 2004 je to 20 eur mesacne / cca 400 EUR za rok. O 20 rokov vplyvom inflacie to bude zrejme zanedbatelna suma. A tym ziskam rok poistenia ovela lacnejsie.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

sibal4441 napísal: Ut 10 02, 2026 4:05 pm este strucny, edit: minimalny dochodok - najnižšia hranica (za 30 rokov poistenia) je 397,30 eura mesačne. Táto suma predstavuje 1,4-násobok životného minima platného pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Zivotne minimum je 273,99 eura mesačne. Takze rozdiel je len 123 eur. A aby som to dosiahol, budem musiet si doplatit za 21 rokov dobrovolne poistenie. Za rok 2025 napriklad by vyslo poistne pre OMB 0.24 cca 200 EUR ak by som chcel platit priebezne. Takze ak to poviem velmi zjednodusene, platit priebezne 21 rokov 200 eur mesacne, aby som ziskal dochodok o 123 EUR vyssi, je ekonomicky nezmysel.
Preto hladam sposob ako si dochodok zaplatit naraz z nizsej sumy pri odchode do dochodku.

Tam uz je to ine. Pre OMB 0.24 povedzme za rok 2004 je to 20 eur mesacne / cca 400 EUR za rok. O 20 rokov vplyvom inflacie to bude zrejme zanedbatelna suma. A tym ziskam rok poistenia ovela lacnejsie.
OK. Minimálny dôchodok za 2025 je 397,30 €
To životné minimum z ktorého sa vypočítava by som do toho neplietol.
Je to len číslo od ktorého sa odvíja veľa vecí, ale žiadna povinnosť štátu.

Keď nebudeš mať uznaných/odplatených tých 30 rokov, tak môžeš mať dochodok napr. 200 € ( treba k tomu uznaných najmenej 15 rokov )
Až pri tých 30 rokov už to musí byť tých 397 € (minimálny dôchodok za 2025).

To že ti to zadarmo štát nedá som nemyslel, že doslova ,,zadarmo,,.
To doplatenie za tých 8 rokov na úrade práce sa ti ešte oplatí a podľa mňa získaš tým dôchodok okolo 200-250 €.
Ak to nedoplatíš a nebudeš mať spolu tých 15 rokov - nedostaneš nič.
Pôjdeš do dôchodku ako dôchodca bez poberania starobného dôchodku.

S dávkami v hmotnej núdzi nepočítaj. To ma štát zariadené tak, že si preverí, že žiješ v chudobe a bez príjmu.
Ked tu niekto spomínal toho vajdu - tak tá komunita (podľa mňa ) väčšinou žije z týchto dávok:

🧾 Základná dávka v hmotnej núdzi – platná od 1. 1. 2026

Jednotlivec: 89,70 € mesačne
Jednotlivec s dieťaťom alebo najviac so 4 deťmi: 170,60 € mesačne
Dvojica bez detí: 155,90 € mesačne
Dvojica s dieťaťom alebo najviac so 4 deťmi: 233,20 € mesačne
Jednotlivec s viac ako 4 deťmi: 249,10 € mesačne
Dvojica s viac ako 4 deťmi: 314,40 € mesačne

📌 Príspevky pomoci v hmotnej núdzi – od 1. 1. 2026

Ochranný príspevok: 91,70 € / mesiac

Aktivačný príspevok:
• 183,30 € (pri príjme zo závislej činnosti najmenej minimálna mzda)
• 137,50 € (vzdelávanie / rekvalifikácia)
• 91,70 € (účasť na projektoch zamestnanosti)

Príspevok na nezaopatrené dieťa: 25,10 € / mesiac

🏠 Príspevok na bývanie – platný od 1. 1. 2026

Príspevok na bývanie sa poskytuje podľa počtu členov domácnosti:
Jedna osoba: 100,60 €
Dvaja členovia: 170,80 €
Traja členovia: 216,70 €
Štyria členovia: 262,70 €
Viac ako štyri osoby: 308,40 €
Murosik
Silver Member *

JUGGLER napísal: Po 09 02, 2026 9:03 pm
Súhlasím s tebou, ale je to zákonná podmienka až od 2004.
Odvtedy je to trestné ( pre zamestnávateľa § 242 – Neodvedenie dane a poistného)

Tipujem, že sibal súhlasil z mimosúdnym vyrovnaním, dostal hrubú mzdu (miesto čistej )na ruku a tým pádom už nemôže vymáhať odvody zámestnávateľa
Trestné to bolo vtedy a trestné je to aj dnes.
Tam zmena nie je a ani to na nič nemá vplyv.
Rovnako v zákone nie je definivané, že by toto ustanovenie bolo platne od nejakého dátumu. Cize nie je dovod aby sa to na neho nevztahovalo.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Už je to premlčané. Zbytočne neodbočujme od témy.
Murosik
Silver Member *

JUGGLER napísal: Ut 10 02, 2026 7:59 pm Už je to premlčané. Zbytočne neodbočujme od témy.
Odbocujes od temy, resp píšeš skutočne z cesty. A co to ma s premlcaním. To skutočne netuším. Ani minimalne. Dokonca ani neviem aké prrmlčanie môžeš mylieť (podľa trestného, občianskeho slebo iného zákonu?). Este raz tu autorovi odporúčam aby sa skusil na to informovať a nech nepocuva hluposti od kde koho (nic v zlom). Dal som mu presnú citáciu zákonu, ktorá nebola (ako to je zvykom) vycucaná z AI. To asi značí, že v danej oblasti sa trochu orientujem.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

autor ti už odpovedal. treba len čítať. bolo to pred 20 rokmi. končím s témou. riešenie nabudúce.
Murosik
Silver Member *

JUGGLER napísal: Ut 10 02, 2026 8:48 pm autor ti už odpovedal. treba len čítať. bolo to pred 20 rokmi. končím s témou. riešenie nabudúce.
A to podla teba znamena, ze nemoze pouzit udtanovenie zakona, ktore som tu citoval? Z coho tak usudzujes? (Kudne mi tento právny “hack” posli do správy. Rád sa priučím)
sibal4441
Silver Member *

Murosik, JUGGLER, dakujem Vam obom za skvele prispevky, velmi ste mi obaja pomohli, ja sa k tomuto vyjadrim, len sa trochu aj hanbim, aj nemam vsetky potrebne informacie prave teraz k dispozicii. Hanbim sa, pretoze som neriesil veci okolo dochodku pred 20 rokmi, nemal som ani nikoho ako murosik okolo seba, internetove fora vtedy este neexistovali. Moj pravnik bol jediny ktory bol ochotny ma zastupovat v tom case bez poziadavky nejakej vysokej platby predom, videl som ako z koncipienta sa z neho stal dnes uz medialne znamy pravnik ktory zastupuje vsetky vrazdy ktore sa stanu. Mozno vtedy nevedel, mozno sa dohodol, neviem, nechcem obvinovat. Protistrana bola dost bohata, s jednym z najdrahsich pravnikov. Aj vdaka tomu moj pravnik tak vyrastol, minimalne co sa tyka sebavedomia.

Moj vtedajsi postoj by som vysvetlil na priklade INTC. Drzal som ho od roku 2020, teraz konecne sa naskytla prilezitost po rokoch predat ho za nakup, tak som bol rad, ze som sa casti zbavil. Dalo sa urobit viac. Ale v tej chvili ked mi pravnik zavolal, ze mi vyplatia mzdu, aj ked som nepracoval, tak sa mi to zdalo ako dobry napad. Boli to vtedy velke peniaze, polovica ceny bytu v BA. Mimosudnu dohodu mam na inom mieste, stahoval som sa, ale doplnim sem do diskusie. Myslim ze tam je ze pracovny pomer trva, a ze dostanem nahradu mzdy za celu dobu. Aspon vo vypise poistenca zo socialnej poistovne je pracovny pomer ukonceny az po ukonceni sudneho sporu.

Byvaly zamestnavatel je medzinarodna spolocnost, stale funguje, byvaleho riaditela vyhodili, a dosadili si nemecke vedenie, ktore urcite respektuje zakony. Ak som si narok nezablokoval nevyhodnou dohodou, tak stale je sanca. Len nie je to velmi prijemne vracat sa k tomu obdobiu, lepsie mi padne sa chvalit uspechmi ako neuspechmi. Ale urcite to sem doplnim a dam info ako som dopadol.
sibal4441
Silver Member *

Len perlicka na pobavenie:

1Náhrada za nevyčerpanú dovolenku
Podľa rozhodnutia Súdneho dvora EÚ sa obdobie, počas ktorého ste nemohli pracovať z dôvodu neplatného skončenia, považuje za odpracovaný čas na účely nároku na dovolenku.
Za obdobie súdneho sporu sa vám akumuluje nárok na dovolenku, akoby ste normálne pracovali.
Ak po skončení sporu pracovný pomer reálne skončí (napr. dohodou), zamestnávateľ vám musí túto "nazbieranú" dovolenku preplatiť.
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"