Zlato + Gold

Komodity a komoditné akcie - ropa, energie, drahé kovy, zlato, striebro, priemyselné kovy, ťažobné spoločnosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 193 times
Been thanked: 434 times

Re: Zlato + Gold

Príspevok od používateľa jogo »

jaroslav80 napísal: Po 26 01, 2026 1:26 pm Skapinajuca kobyla vzdy najprv obetuje kolonie - taky je standardny postup. Dovera vo FIAT meny pod taktovkou USA evidentne klesa, v system postaveny na dlhu a na moznostiach USA dotlacat hromady penazi a "kupovat" tovar a suroviny zo zvysku sveta takmer zadarmo. Pred padom dolara musi padnut JPY; to je normalne.
Ja teda nechápem, USA si natlačia dolárov, koľko chcú, kúpia si za nich čo len chcú a aj tak sú zadlžený až po uši. :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 262 times
Been thanked: 193 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Po 26 01, 2026 5:38 pm Index nie je priemerom všetkých mien sveta, ale váženým priemerom týchto šiestich mien:

Euro EUR 57,6 %
Japonský jen JPY 13,6 %
Britská libra GBP 11,9 %
Kanadský dolár CAD 9,1 %
Švédska koruna SEK 4,2 %
Švajčiarsky frank CHF 3,6 %
Tu mas lepsi nastroj - ktory porovnava vyvoj spotovych kurzov majors:
usd.JPG
Z neho je jasne, ze pred par dnami niekto velky predal vela USD a kupil za ne vela JPY.
jogo napísal: Po 26 01, 2026 8:05 pm Ja teda nechápem, USA si natlačia dolárov, koľko chcú, kúpia si za nich čo len chcú a aj tak sú zadlžený až po uši. :)
Ked chcu, aby domcek z kariet vydrzal co najdlhsie, postup je nasledovny:
- najprv sa zadlzuje, aj ked splacanie bude uz nerealisticke
- potom sa pokracuje v zadlzovani nad mieru realistickeho splacania a navyse sa tlacia este aj peniaze zo vzduchu
- potom sa v oboch veciach este prida --- a to uz je potom GAME OVER

Pred dolarom bola najsilnejsou menou sveta libra a isla podobnou cestou. Cez vojnu sa Briti silno zadlzili, aby ju vyhrali. Od konca vojny ich krajinka aj mena je stale menej a menej vyznamnou globalne.
JUGGLER napísal: Po 26 01, 2026 5:38 pm Mám si kúpiť mešec a budeme platiť zlatými mincami?
Skapíňa Európa, Japonsko, Británia. V Dolárovom indexe má najväčší podiel euro,

:lol:

Ja budem očakávať a hrať na presný opak.
Na to, že USD nakoniec začne posiľňovať a príde oslabenie zlata a striebra, takisto eura.
Mozes kupit zlato, mozes kupit BTC, mozes drzat EURa, mozes drzat dolare, mozes drzat US akcie...
Kazdy, kto ma nejake uspory, musi na nieco vsadit.

Tvoj plan je jasny, lebo ocakavas pokracujucu hegemoniu USA po vzore predchadzajucich 100 rokov a ze "casy sa nemenia"...
Naposledy upravil/-a jaroslav80 v Ut 27 01, 2026 10:12 am, upravené celkom 1 krát.
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 82 times

Príspevok od používateľa Myk »

Myk napísal: So 24 01, 2026 6:57 pm

Odešel jsem s fakturou, že ode mně vykupují, v pondělí by měli poslat peníze SEPA platbou. Vzhledem k faktu, že na pobočce byla fronta 10ti lidí a čekalo se 40 minut, tak věřím, že mě neokradou, ale to uvidíme v úterý.
Tak můžu potvrdit, že proaurum.de vykoupilo a poslalo peníze jak slíbili.
V pátek v 11:00 prodáno, v pondělí zadali SEPA platbu a v úterý v 10:00 připsáno na účet. Byly to trochu nervy, protože jsem přes víkend v ruce držel jen fakturu bez razítka a podpisu a spoléhal jsem na to, že v místnosti, kde jsem cihlu předával byly 4 kamery. Ale fungovalo to.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Myk napísal: Ut 27 01, 2026 10:11 am Tak můžu potvrdit, že proaurum.de vykoupilo a poslalo peníze jak slíbili.
V pátek v 11:00 prodáno, v pondělí zadali SEPA platbu a v úterý v 10:00 připsáno na účet. Byly to trochu nervy, protože jsem přes víkend v ruce držel jen fakturu bez razítka a podpisu a spoléhal jsem na to, že v místnosti, kde jsem cihlu předával byly 4 kamery. Ale fungovalo to.
Obchod s fyzickym zlatom, ktoreho pobocka funguje >20 rokov z mojho pohladu nema dovod na podvody. Zije predsa zo spreadu medzi predajnymi a vykupnymi cenami, ktory je dost velky 5-10%.
A na tehly Argor Heraeus alebo 999,9 investicne zlataky Philharmoniker, American Eagel, Krugerrand sa kupec asi nehlada zase az tak tazko...

Pri vykupe obycajne meraju len vahu, vodivost a magnetizaciu. U minci nie je vela priestoru, ako by sa to dalo sfalsovat.
Falosne stodolarovky sa istotne vyrabaju jednoduchsie. I ked ChatGPT tvrdi, ze priemerne len 1 z 10000 bankoviek ($100) je falosna.
jogo
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Ut 27 01, 2026 10:05 am Pred dolarom bola najsilnejsou menou sveta libra a isla podobnou cestou. Cez vojnu sa Briti silno zadlzili, aby ju vyhrali. Od konca vojny ich krajinka aj mena je stale menej a menej vyznamnou globalne.
Myslím, že 95% štátov a hlavne ich obyvateľov by takýto úpadok brali všetkými desiatimi. Aj taká Čína, ktorú sa tak obdivuje, má priemernú mzdu nižšiu ako na Slovensku a bývanie podstatne predraženejšie v pomere k platom ako my.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Cinsky AI ohladom falsovatelnosti $100 pouzival tiez len oficialne data z USA:
The Federal Reserve estimates that the proportion of counterfeit notes in circulation is very small—typically cited as less than 0.01% (or approximately 1 note in every 10,000).

Total $100 Bills: ~19,000,000,000
Counterfeit Rate: ~0.01% (1/10,000)
Estimated Fake Notes: ~1,900,000
It is worth noting that because the $100 bill is the primary target for high-level counterfeiters (such as state-sponsored operations or "supernote" forgeries), the percentage of fake $100s is likely higher than the average for all bills combined. However, even with a generous margin of error, the number likely falls somewhere between 2 million and 4 million fake notes.
jogo napísal: Ut 27 01, 2026 10:30 am Myslím, že 95% štátov a hlavne ich obyvateľov by takýto úpadok brali všetkými desiatimi. Aj taká Čína, ktorú sa tak obdivuje, má priemernú mzdu nižšiu ako na Slovensku a bývanie podstatne predraženejšie v pomere k platom ako my.
Za poslednych 30 rokov Cina urobila vacsi skok (kde boli a kde su) nez ako sa za ten cas posunuli USA.
V diplomatickych vztahoch globalne sa USA a Cina tiez posunuli za poslednych 30 rokov. USA si narobili viac a relativne silnejsich nepriatelov. A "spojenci" im nedoveruju este viac, nez byvalo zvykom.

Rimsku risu s aquaduktami, opevnenymi mestam a skvostami architektury rozvratili barbari z lesnych chatrci a Huni beziaci na konikoch a zijuci v stanoch.
jogo
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Ut 27 01, 2026 10:33 am Za poslednych 30 rokov Cina urobila vacsi skok (kde boli a kde su) nez ako sa za ten cas posunuli USA.
V diplomatickych vztahoch globalne sa USA a Cina tiez posunuli za poslednych 30 rokov. USA si narobili viac a relativne silnejsich nepriatelov. A "spojenci" im nedoveruju este viac, nez byvalo zvykom.
V takomto ponímaní sme za posledných 30 rokov urobili aj my oveľa väčší skok ako USA....a spojenci už nedôverujú ani nám.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 239 times
Been thanked: 573 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

jaroslav80 napísal: Ut 27 01, 2026 10:33 am Cinsky AI ohladom falsovatelnosti $100 pouzival tiez len oficialne data z USA:
The Federal Reserve estimates that the proportion of counterfeit notes in circulation is very small—typically cited as less than 0.01% (or approximately 1 note in every 10,000).

Total $100 Bills: ~19,000,000,000
Counterfeit Rate: ~0.01% (1/10,000)
Estimated Fake Notes: ~1,900,000
It is worth noting that because the $100 bill is the primary target for high-level counterfeiters (such as state-sponsored operations or "supernote" forgeries), the percentage of fake $100s is likely higher than the average for all bills combined. However, even with a generous margin of error, the number likely falls somewhere between 2 million and 4 million fake notes.
jogo napísal: Ut 27 01, 2026 10:30 am Myslím, že 95% štátov a hlavne ich obyvateľov by takýto úpadok brali všetkými desiatimi. Aj taká Čína, ktorú sa tak obdivuje, má priemernú mzdu nižšiu ako na Slovensku a bývanie podstatne predraženejšie v pomere k platom ako my.
Za poslednych 30 rokov Cina urobila vacsi skok (kde boli a kde su) nez ako sa za ten cas posunuli USA.

Rimsku risu s aquaduktami, opevnenymi mestam a skvostami architektury rozvratili barbari z lesnych chatrci a Huni beziaci na konikoch a zijuci v stanoch.
Jasne , mas pravdu, kazda rezervna fiat mena zhori v hyperinflacii, ale my tam este zdaleka nie sme, tam sa cas meria na storocia a nie na desatrocia.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Ut 27 01, 2026 11:46 am Jasne , mas pravdu, kazda rezervna fiat mena zhori v hyperinflacii, ale my tam este zdaleka nie sme, tam sa cas meria na storocia a nie na desatrocia.
Libra ale nezhorela v hyperinflacii. Len sa dolar postupne stal pouzivanejsi a vyznamnejsi nez libra.

Koncom 19-teho storocia technologia tak poskocila, ze Afrika behom 15 rokov bola okolonizovana a rozparcelovana z 10% na 90%. Zaciatkom 20 storocia boli giganticke rozdiely medzi super-bohatymi statmi a masou chudobnych statov/kolonii a druhodarych lokalnych velmoci. Viedlo to k nastupu komunizmu a fasizmu, k dvom svetovym vojnam a k rozpadu monarchii a kolonialnych imperii.

Aktualne 30 najbohatsich ludi ma viac, nez 50% najchudobnejsich. To je dlhodobo neudrzatelny stav, ktory (nie v storociach, ale behom 10-20 rokov) povedie k velmi vyznamnym konfliktom a zmenam. Si myslim.

NATO prichadza o stale viac pak na vydieranie. Paka USD, paka "obchodne embargo", paka cla, paka namorna blokada - kazdym jednym pouzitim su tie paky stale viac obohranou pesnickou voci ktorym existuje stale viac protiopatreni.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

jaroslav80 napísal: Ut 27 01, 2026 12:53 pm
osamely chodec napísal: Ut 27 01, 2026 11:46 am Jasne , mas pravdu, kazda rezervna fiat mena zhori v hyperinflacii, ale my tam este zdaleka nie sme, tam sa cas meria na storocia a nie na desatrocia.
Libra ale nezhorela v hyperinflacii. Len sa dolar postupne stal pouzivanejsi a vyznamnejsi nez libra.

Koncom 19-teho storocia technologia tak poskocila, ze Afrika behom 15 rokov bola okolonizovana a rozparcelovana z 10% na 90%. Zaciatkom 20 storocia boli giganticke rozdiely medzi super-bohatymi statmi a masou chudobnych statov/kolonii a druhodarych lokalnych velmoci. Viedlo to k nastupu komunizmu a fasizmu, k dvom svetovym vojnam a k rozpadu monarchii a kolonialnych imperii.

Aktualne 30 najbohatsich ludi ma viac, nez 50% najchudobnejsich. To je dlhodobo neudrzatelny stav, ktory (nie v storociach, ale behom 10-20 rokov) povedie k velmi vyznamnym konfliktom a zmenam. Si myslim.

NATO prichadza o stale viac pak na vydieranie. Paka USD, paka "obchodne embargo", paka cla, paka namorna blokada - kazdym jednym pouzitim su tie paky stale viac obohranou pesnickou voci ktorym existuje stale viac protiopatreni.
Jaroslav80 ty chces zazit vyznamny konflikt ci zmenu? Ja urcite nie, tak davam velky pozor na to co si prajem .
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Ut 27 01, 2026 1:02 pm Jaroslav80 ty chces zazit vyznamny konflikt ci zmenu? Ja urcite nie, tak davam velky pozor na to co si prajem .
Je uplne irelevantne, co si ja prajem a neprajem. Svetove dianie sa podla mna absolutne neriadi.
Snazim sa sledovat, co sa deje, k comu veci pravdepodobne smeruju a snazim sa nejako zariadit sa podla toho a preplavat medzi tym.

Takto ti to poviem - ak by som bol Zid v Europe v 30-rokoch minuleho storocia, balil by som kufre.
Ak by som bol Ukrajinec na UA od 2014, balil by som kufre a najneskor v marci 2022 by som hoci aj ilegalne odtial vypadol (ilegalne z pohladu lokalnych zvratenych zakonov). Je uz vedlajsie, na ktoru stranu, ci SR, Polsko, Srbsko, Armensko, Gruzinsko, Rusko ....Indonezia, Chile... uplne jedno, ale iste nie marnit cas a zivot dalej na UA.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

jaroslav80 napísal: Ut 27 01, 2026 1:08 pm
osamely chodec napísal: Ut 27 01, 2026 1:02 pm Jaroslav80 ty chces zazit vyznamny konflikt ci zmenu? Ja urcite nie, tak davam velky pozor na to co si prajem .
Je uplne irelevantne, co si ja prajem a neprajem. Svetove dianie sa podla mna absolutne neriadi.
Snazim sa sledovat, co sa deje, k comu veci pravdepodobne smeruju a snazim sa nejako zariadit sa podla toho a preplavat medzi tym.

Takto ti to poviem - ak by som bol Zid v Europe v 30-rokoch minuleho storocia, balil by som kufre.
Ak by som bol Ukrajinec na UA od 2014, balil by som kufre a najneskor v marci 2022 by som hoci aj ilegalne odtial vypadol (ilegalne z pohladu lokalnych zvratenych zakonov). Je uz vedlajsie, na ktoru stranu, ci SR, Polsko, Srbsko, Armensko, Gruzinsko, Rusko ....Indonezia, Chile... uplne jedno, ale iste nie marnit cas a zivot dalej na UA.
ono ani historici nie su si isti ci odohrana minulost by sa odohrala znova ak by sa opakovala, co uz mozeme hovorit o potom buducnosti...
jogo
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Ut 27 01, 2026 1:08 pm Takto ti to poviem - ak by som bol Zid v Europe v 30-rokoch minuleho storocia, balil by som kufre.
Maš na Ukrajine dom v ktorom maš celoživotné úspory, maš tam dôchodok a maš viac ako 60 rokov a už nevládzeš pracovať, na vojnu nepôjdeš tak prečo by si utekal. Tebe môže byť jedno, ak ti raketa nespadne na dom, či ti bude platiť dôchodok Rusko alebo Ukrajina.
Moji prarodičia cez 2 svetovú vojnu nikde neutekali a ani vlas sa im na hlave neskrivil...môj otec bol však frontový vojak 4 roky, 3 roky za Tisa a 1 rok za Svobodu a SNP...ten možno mal zutekať, lebo na vojne stratil zdravie..
bronski
Dátum registrácie: Ne 01 06, 2014 12:53 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa bronski »

zlato blbne nadalej :D
XAUUSD ( spot. cena Au) dnes otestovalo strop :graf: 5.585 :dolar:/oz :graf:
zrejme uzavrieme Januar na ikonickych 5.555,5 :mesec: /oz
moj tip na cenu 5.400 -5.5000 $ v predstihu vysiel, nadisiel cas na aktualizaciu :)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Len nech rastie, kludne aj 10 rokov...
Axon
Dátum registrácie: Ut 08 10, 2024 3:47 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Re: zajimave videa

Príspevok od používateľa Axon »

MiBi napísal: Št 12 02, 2026 7:59 am Kasík z Finaxu: Zlato sa predáva ako rožky. Pozor na predajcov
https://www.youtube.com/watch?v=YEzHdliawYE

V rozhovore sa dozviete:

Oplatí sa dnes kupovať zlato?
Bude hodnota zlata ešte rásť alebo príde pád?
Na čo si dať pozor pri kúpe zlata
Aké je historické zhodnotenie zlata a akcií
Ako trhy reagujú na nepredvídateľnú politiku Donalda Trumpa
Aký vývoj akciového trhu je možné očakávať
Pri sporení do fyzického zlata si firmy účtujú tzv. obchodnú maržu, ktorá sa vo väčšine prípadov pohybuje od 30% do 50%.

Konkrétny príklad:
Trhová cena 1 gramu je v čase písania článku 137,15 Eur
Screenshot 2026-02-12 at 09-25-09 Gold Price Charts & Historical Data - GoldPrice.org.png
Screenshot 2026-02-12 at 09-25-09 Gold Price Charts & Historical Data - GoldPrice.org.png (22.34 KiB) 656 zobrazení

Firma, ktorá sa zaoberá sporením v zlate a pravidelne sa ukazuje na TA3 v relácií Investujeme.
Tak táto firma v rámci sporenia predáva klientom 1 gram zlata za 189,33 Eur. Čo predstavuje navýšenie oproti trhovej cene o 38%.
Screenshot 2026-02-12 at 09-26-40 Royal Golden Group.png
Screenshot 2026-02-12 at 09-26-40 Royal Golden Group.png (8.47 KiB) 656 zobrazení

1 unca zlata je 31,1 gramu. Ak trhová cena 1 gramu je 137,15 Eur, tak trhová cena 1 unce je 4 265 Eur.
Lenže klient v rámci sporenia za 1 uncu zaplatí až 5 888 Eur.
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 222 times

Príspevok od používateľa JanH »

Keď je “zlatá horúčka” môže byť aj 30% spread. Veď čo, je vari zlato horšie ako striebro?
Striebro musí vzrásť o cca 23 %, aby si bol na nule. (DPH)

⚠️ Realita je ešte horšia

Pri predaji:
• obchodník väčšinou vykupuje pod spotom (napr. -3 až -8 %)
• rozdiel medzi nákupnou a výkupnou cenou (spread) môže byť 5–15 %

Takže reálne sa bavíme skôr o tom, že cena musí vzrásť približne o 25–35 %, aby si bol na nule. Takže toľko ku fyzickým kovom :-).
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JanH napísal: Št 12 02, 2026 6:24 pm Keď je “zlatá horúčka” môže byť aj 30% spread. Veď čo, je vari zlato horšie ako striebro?
Striebro musí vzrásť o cca 23 %, aby si bol na nule. (DPH)

⚠️ Realita je ešte horšia

Pri predaji:
• obchodník väčšinou vykupuje pod spotom (napr. -3 až -8 %)
• rozdiel medzi nákupnou a výkupnou cenou (spread) môže byť 5–15 %

Takže reálne sa bavíme skôr o tom, že cena musí vzrásť približne o 25–35 %, aby si bol na nule. Takže toľko ku fyzickým kovom :-).
https://www.investicnezlato.sk/page/view/vykup
Vykup od zakaznikov:
1 unca - (31,1g) - Wiener Philharmoniker 2026 4.078,39 Eur
1 unca - (31,1g) - Wiener Philharmoniker (rôzne roky razby) 4.045,03 Eur

Predaj zakaznikom:
1 unca - (31,1g) - Wiener Philharmoniker 2026 4400 Eur
1 unca - (31,1g) - Wiener Philharmoniker (rôzne roky razby) 4426 Eur

4426 / 4045 = 1,094 == 9,4% spread
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2277 times
Been thanked: 2673 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

1 unca už je dosť.
1/10 minca má spread už 21% (414 -501 €)
1 gram má spread 47% (130€ - 192€)

a sporenie po 100 mesačne píšu že ešte prirážka 8,3% ( po pripočítaní bonusov )
tak to počítam, že tú 1 uncu si zoberieš od nich z raz takým preplatením ako za cash
ale možno sa mýlim a to sporenie nakoniec vyjde aj +70%

P.S. Keby som chcel investovať do fyzického zlata, tak min 1kg s maximálnou prirážkou 1%

Asi by som si dal inzerát na bazoš, že kúpim zlato za cash/aktuálnu cenu,
stretnutie na Puncovom úrade SR, tam preveria, vystavia certifikát, cash/ alebo okamžitý prevod a bye, bye.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 82 times

Príspevok od používateľa Myk »

JUGGLER napísal: Pi 13 02, 2026 12:09 am

P.S. Keby som chcel investovať do fyzického zlata, tak min 1kg s maximálnou prirážkou 1%

stretnutie na Puncovom úrade SR, tam preveria, vystavia certifikát, cash/ alebo okamžitý prevod a bye, bye.
Jelikož mám s kilovkama zkušenost, tak si dovolím oponovat, že to není dobrá rada.

1kg už je moc velké, (české) firmy to nechtějí vykupovat, protože zaplatí moc a budou to mít na skladě a riskují propad. Nechtějí nést riziko podvodu, protože jednoduché metody ověřují jen ryzost na povrchu a nejsou 100%. Vždy je riziko, že uvnitř je přimíchaný Wofram, který má podobnou hustotu. Navíc, až to budeš prodávat, nebudou to chtít vykoupit, pokud si to nekoupil u nich,

Nákup na bazoši není bezpečný, ověření není zadarmo a není na počkání.

Prodejce zlata této velikosti může mít problém s prokazováním AML, stejně tak až budeš prodávat 1 kg za 130 000+ eur bude se ti hodit faktura o nákupu i o prodeji. Mě se to hodilo při AML při koupi nemovitosti, notáři stačila faktura o prodeji, ale mohl by chtít i tu nákupní.

Doporučoval bych koupit od velké zahraniční firmy třeba z Německa.

Pro zajímavost:
Padělání woframem podle AI

Padělání zlatých slitků pomocí wolframu je vysoce sofistikovaná metoda podvodu, která využívá fyzikálních vlastností wolframu k oklamání běžných kontrol. Wolfram je u padělatelů oblíbený, protože má téměř identickou hustotu (specifickou hmotnost) jako zlato – přibližně 19,3 g/cm³.

Jak padělání probíhá:
Wolframové jádro: Podvodníci vyrobí jádro slitku z wolframu, které následně obalí silnou vrstvou pravého zlata.

Navrtání a vyplnění: Jinou metodou je navrtání pravého zlatého slitku, odstranění části zlata a jeho nahrazení wolframovými tyčinkami či prachem.

Vzhled a váha: Vzhledem k podobné hustotě mají tyto padělky stejnou hmotnost a rozměry jako pravé slitky o stejné nominální hodnotě.
Jak odhalit wolframový padělek:

Ultrazvukové testování: Nejúčinnější metoda, která odhalí nekonzistence ve vnitřní struktuře slitku, protože zvuk se v wolframu šíří jinak než ve zlatě.
Rentgenová fluorescence (XRF): Přístroj analyzuje povrch, ale má omezenou hloubkovou penetraci, takže u silnějšího zlatého obalu nemusí wolfram pod ním odhalit.

Měření elektrické vodivosti: Využívá rozdílné vodivosti zlata a wolframu.

Destruktivní zkoušky: Navrtání nebo rozříznutí slitku, což spolehlivě ukáže vnitřní materiál.

Specifická hmotnost: Přesné vážení a měření objemu (Archimédův zákon) může odhalit odchylky.

Rizika a varování:

Padělky se často objevují u větších slitků (např. 250g, 500g, 1kg).
Podvodníci často lákají na podezřele nízkou cenu.
Padělky mohou být vybaveny falešnými certifikáty a vypadat velmi věrohodně.
Doporučení: Nakupujte investiční zlato pouze od renomovaných obchodníků a provádějte ověření pravosti specializovanými přístroji.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Pi 13 02, 2026 12:09 am P.S. Keby som chcel investovať do fyzického zlata, tak min 1kg s maximálnou prirážkou 1%

Presne tak, falzifikaty uncovych minci typu zlaty Philharmoniker sa prakticky neobjavuju. Musel by si mat raziacu linku a napodobnit tri fyzikalne vlastnosti zlata sucasne: magneticka nevodivost + vaha mince + elektricka vodivost zlatej mince
Falzifikatori sa venuju v drvivej vacsine pripadov falzifikacii " zlatych tehliciek".
Ak si postavis 20 uncovych zlatych minci do stlpceka, mas z toho v podstate zlatu tehlu, ak ti ide o setrenie miesta. Akurat ovela likviditnejsiu, predatelnu na frakcie a zaroven ovela lepsie chranenu voci falzifikacii.

Bazos by som pri nakupe nepouzil za ziadnych okolnosti ... a pri predaji jedine ak by bol problem s vykupom u solidnych firiem. Idealne predat tam, kde si kupil - ak donesies potvrdenie ze si kupoval u nich, davaju obycajne aj lepsiu cenu nez na vykup od konkurencneho alebo neznameho zdroja.
Napísať odpoveď

Návrat na "Komodity, komoditné akcie"