Ja teda nechápem, USA si natlačia dolárov, koľko chcú, kúpia si za nich čo len chcú a aj tak sú zadlžený až po uši.jaroslav80 napísal: ↑Po 26 01, 2026 1:26 pm Skapinajuca kobyla vzdy najprv obetuje kolonie - taky je standardny postup. Dovera vo FIAT meny pod taktovkou USA evidentne klesa, v system postaveny na dlhu a na moznostiach USA dotlacat hromady penazi a "kupovat" tovar a suroviny zo zvysku sveta takmer zadarmo. Pred padom dolara musi padnut JPY; to je normalne.
Zlato + Gold
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 434 times
Re: Zlato + Gold
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 262 times
- Been thanked: 193 times
Tu mas lepsi nastroj - ktory porovnava vyvoj spotovych kurzov majors: Z neho je jasne, ze pred par dnami niekto velky predal vela USD a kupil za ne vela JPY.
Ked chcu, aby domcek z kariet vydrzal co najdlhsie, postup je nasledovny:
- najprv sa zadlzuje, aj ked splacanie bude uz nerealisticke
- potom sa pokracuje v zadlzovani nad mieru realistickeho splacania a navyse sa tlacia este aj peniaze zo vzduchu
- potom sa v oboch veciach este prida --- a to uz je potom GAME OVER
Pred dolarom bola najsilnejsou menou sveta libra a isla podobnou cestou. Cez vojnu sa Briti silno zadlzili, aby ju vyhrali. Od konca vojny ich krajinka aj mena je stale menej a menej vyznamnou globalne.
Mozes kupit zlato, mozes kupit BTC, mozes drzat EURa, mozes drzat dolare, mozes drzat US akcie...JUGGLER napísal: ↑Po 26 01, 2026 5:38 pm Mám si kúpiť mešec a budeme platiť zlatými mincami?
Skapíňa Európa, Japonsko, Británia. V Dolárovom indexe má najväčší podiel euro,
![]()
Ja budem očakávať a hrať na presný opak.
Na to, že USD nakoniec začne posiľňovať a príde oslabenie zlata a striebra, takisto eura.
Kazdy, kto ma nejake uspory, musi na nieco vsadit.
Tvoj plan je jasny, lebo ocakavas pokracujucu hegemoniu USA po vzore predchadzajucich 100 rokov a ze "casy sa nemenia"...
Naposledy upravil/-a jaroslav80 v Ut 27 01, 2026 10:12 am, upravené celkom 1 krát.
-
Myk
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 82 times
Tak můžu potvrdit, že proaurum.de vykoupilo a poslalo peníze jak slíbili.
V pátek v 11:00 prodáno, v pondělí zadali SEPA platbu a v úterý v 10:00 připsáno na účet. Byly to trochu nervy, protože jsem přes víkend v ruce držel jen fakturu bez razítka a podpisu a spoléhal jsem na to, že v místnosti, kde jsem cihlu předával byly 4 kamery. Ale fungovalo to.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Obchod s fyzickym zlatom, ktoreho pobocka funguje >20 rokov z mojho pohladu nema dovod na podvody. Zije predsa zo spreadu medzi predajnymi a vykupnymi cenami, ktory je dost velky 5-10%.Myk napísal: ↑Ut 27 01, 2026 10:11 am Tak můžu potvrdit, že proaurum.de vykoupilo a poslalo peníze jak slíbili.
V pátek v 11:00 prodáno, v pondělí zadali SEPA platbu a v úterý v 10:00 připsáno na účet. Byly to trochu nervy, protože jsem přes víkend v ruce držel jen fakturu bez razítka a podpisu a spoléhal jsem na to, že v místnosti, kde jsem cihlu předával byly 4 kamery. Ale fungovalo to.
A na tehly Argor Heraeus alebo 999,9 investicne zlataky Philharmoniker, American Eagel, Krugerrand sa kupec asi nehlada zase az tak tazko...
Pri vykupe obycajne meraju len vahu, vodivost a magnetizaciu. U minci nie je vela priestoru, ako by sa to dalo sfalsovat.
Falosne stodolarovky sa istotne vyrabaju jednoduchsie. I ked ChatGPT tvrdi, ze priemerne len 1 z 10000 bankoviek ($100) je falosna.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Myslím, že 95% štátov a hlavne ich obyvateľov by takýto úpadok brali všetkými desiatimi. Aj taká Čína, ktorú sa tak obdivuje, má priemernú mzdu nižšiu ako na Slovensku a bývanie podstatne predraženejšie v pomere k platom ako my.jaroslav80 napísal: ↑Ut 27 01, 2026 10:05 am Pred dolarom bola najsilnejsou menou sveta libra a isla podobnou cestou. Cez vojnu sa Briti silno zadlzili, aby ju vyhrali. Od konca vojny ich krajinka aj mena je stale menej a menej vyznamnou globalne.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Cinsky AI ohladom falsovatelnosti $100 pouzival tiez len oficialne data z USA:
V diplomatickych vztahoch globalne sa USA a Cina tiez posunuli za poslednych 30 rokov. USA si narobili viac a relativne silnejsich nepriatelov. A "spojenci" im nedoveruju este viac, nez byvalo zvykom.
Rimsku risu s aquaduktami, opevnenymi mestam a skvostami architektury rozvratili barbari z lesnych chatrci a Huni beziaci na konikoch a zijuci v stanoch.
The Federal Reserve estimates that the proportion of counterfeit notes in circulation is very small—typically cited as less than 0.01% (or approximately 1 note in every 10,000).
Total $100 Bills: ~19,000,000,000
Counterfeit Rate: ~0.01% (1/10,000)
Estimated Fake Notes: ~1,900,000
It is worth noting that because the $100 bill is the primary target for high-level counterfeiters (such as state-sponsored operations or "supernote" forgeries), the percentage of fake $100s is likely higher than the average for all bills combined. However, even with a generous margin of error, the number likely falls somewhere between 2 million and 4 million fake notes.
Za poslednych 30 rokov Cina urobila vacsi skok (kde boli a kde su) nez ako sa za ten cas posunuli USA.
V diplomatickych vztahoch globalne sa USA a Cina tiez posunuli za poslednych 30 rokov. USA si narobili viac a relativne silnejsich nepriatelov. A "spojenci" im nedoveruju este viac, nez byvalo zvykom.
Rimsku risu s aquaduktami, opevnenymi mestam a skvostami architektury rozvratili barbari z lesnych chatrci a Huni beziaci na konikoch a zijuci v stanoch.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
V takomto ponímaní sme za posledných 30 rokov urobili aj my oveľa väčší skok ako USA....a spojenci už nedôverujú ani nám.jaroslav80 napísal: ↑Ut 27 01, 2026 10:33 am Za poslednych 30 rokov Cina urobila vacsi skok (kde boli a kde su) nez ako sa za ten cas posunuli USA.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 239 times
- Been thanked: 573 times
- Kontaktovať používateľa:
Jasne , mas pravdu, kazda rezervna fiat mena zhori v hyperinflacii, ale my tam este zdaleka nie sme, tam sa cas meria na storocia a nie na desatrocia.jaroslav80 napísal: ↑Ut 27 01, 2026 10:33 am Cinsky AI ohladom falsovatelnosti $100 pouzival tiez len oficialne data z USA:The Federal Reserve estimates that the proportion of counterfeit notes in circulation is very small—typically cited as less than 0.01% (or approximately 1 note in every 10,000).
Total $100 Bills: ~19,000,000,000
Counterfeit Rate: ~0.01% (1/10,000)
Estimated Fake Notes: ~1,900,000
It is worth noting that because the $100 bill is the primary target for high-level counterfeiters (such as state-sponsored operations or "supernote" forgeries), the percentage of fake $100s is likely higher than the average for all bills combined. However, even with a generous margin of error, the number likely falls somewhere between 2 million and 4 million fake notes.Za poslednych 30 rokov Cina urobila vacsi skok (kde boli a kde su) nez ako sa za ten cas posunuli USA.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Libra ale nezhorela v hyperinflacii. Len sa dolar postupne stal pouzivanejsi a vyznamnejsi nez libra.osamely chodec napísal: ↑Ut 27 01, 2026 11:46 am Jasne , mas pravdu, kazda rezervna fiat mena zhori v hyperinflacii, ale my tam este zdaleka nie sme, tam sa cas meria na storocia a nie na desatrocia.
Koncom 19-teho storocia technologia tak poskocila, ze Afrika behom 15 rokov bola okolonizovana a rozparcelovana z 10% na 90%. Zaciatkom 20 storocia boli giganticke rozdiely medzi super-bohatymi statmi a masou chudobnych statov/kolonii a druhodarych lokalnych velmoci. Viedlo to k nastupu komunizmu a fasizmu, k dvom svetovym vojnam a k rozpadu monarchii a kolonialnych imperii.
Aktualne 30 najbohatsich ludi ma viac, nez 50% najchudobnejsich. To je dlhodobo neudrzatelny stav, ktory (nie v storociach, ale behom 10-20 rokov) povedie k velmi vyznamnym konfliktom a zmenam. Si myslim.
NATO prichadza o stale viac pak na vydieranie. Paka USD, paka "obchodne embargo", paka cla, paka namorna blokada - kazdym jednym pouzitim su tie paky stale viac obohranou pesnickou voci ktorym existuje stale viac protiopatreni.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Jaroslav80 ty chces zazit vyznamny konflikt ci zmenu? Ja urcite nie, tak davam velky pozor na to co si prajem .jaroslav80 napísal: ↑Ut 27 01, 2026 12:53 pmLibra ale nezhorela v hyperinflacii. Len sa dolar postupne stal pouzivanejsi a vyznamnejsi nez libra.osamely chodec napísal: ↑Ut 27 01, 2026 11:46 am Jasne , mas pravdu, kazda rezervna fiat mena zhori v hyperinflacii, ale my tam este zdaleka nie sme, tam sa cas meria na storocia a nie na desatrocia.
Koncom 19-teho storocia technologia tak poskocila, ze Afrika behom 15 rokov bola okolonizovana a rozparcelovana z 10% na 90%. Zaciatkom 20 storocia boli giganticke rozdiely medzi super-bohatymi statmi a masou chudobnych statov/kolonii a druhodarych lokalnych velmoci. Viedlo to k nastupu komunizmu a fasizmu, k dvom svetovym vojnam a k rozpadu monarchii a kolonialnych imperii.
Aktualne 30 najbohatsich ludi ma viac, nez 50% najchudobnejsich. To je dlhodobo neudrzatelny stav, ktory (nie v storociach, ale behom 10-20 rokov) povedie k velmi vyznamnym konfliktom a zmenam. Si myslim.
NATO prichadza o stale viac pak na vydieranie. Paka USD, paka "obchodne embargo", paka cla, paka namorna blokada - kazdym jednym pouzitim su tie paky stale viac obohranou pesnickou voci ktorym existuje stale viac protiopatreni.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Je uplne irelevantne, co si ja prajem a neprajem. Svetove dianie sa podla mna absolutne neriadi.osamely chodec napísal: ↑Ut 27 01, 2026 1:02 pm Jaroslav80 ty chces zazit vyznamny konflikt ci zmenu? Ja urcite nie, tak davam velky pozor na to co si prajem .
Snazim sa sledovat, co sa deje, k comu veci pravdepodobne smeruju a snazim sa nejako zariadit sa podla toho a preplavat medzi tym.
Takto ti to poviem - ak by som bol Zid v Europe v 30-rokoch minuleho storocia, balil by som kufre.
Ak by som bol Ukrajinec na UA od 2014, balil by som kufre a najneskor v marci 2022 by som hoci aj ilegalne odtial vypadol (ilegalne z pohladu lokalnych zvratenych zakonov). Je uz vedlajsie, na ktoru stranu, ci SR, Polsko, Srbsko, Armensko, Gruzinsko, Rusko ....Indonezia, Chile... uplne jedno, ale iste nie marnit cas a zivot dalej na UA.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
ono ani historici nie su si isti ci odohrana minulost by sa odohrala znova ak by sa opakovala, co uz mozeme hovorit o potom buducnosti...jaroslav80 napísal: ↑Ut 27 01, 2026 1:08 pmJe uplne irelevantne, co si ja prajem a neprajem. Svetove dianie sa podla mna absolutne neriadi.osamely chodec napísal: ↑Ut 27 01, 2026 1:02 pm Jaroslav80 ty chces zazit vyznamny konflikt ci zmenu? Ja urcite nie, tak davam velky pozor na to co si prajem .
Snazim sa sledovat, co sa deje, k comu veci pravdepodobne smeruju a snazim sa nejako zariadit sa podla toho a preplavat medzi tym.
Takto ti to poviem - ak by som bol Zid v Europe v 30-rokoch minuleho storocia, balil by som kufre.
Ak by som bol Ukrajinec na UA od 2014, balil by som kufre a najneskor v marci 2022 by som hoci aj ilegalne odtial vypadol (ilegalne z pohladu lokalnych zvratenych zakonov). Je uz vedlajsie, na ktoru stranu, ci SR, Polsko, Srbsko, Armensko, Gruzinsko, Rusko ....Indonezia, Chile... uplne jedno, ale iste nie marnit cas a zivot dalej na UA.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Maš na Ukrajine dom v ktorom maš celoživotné úspory, maš tam dôchodok a maš viac ako 60 rokov a už nevládzeš pracovať, na vojnu nepôjdeš tak prečo by si utekal. Tebe môže byť jedno, ak ti raketa nespadne na dom, či ti bude platiť dôchodok Rusko alebo Ukrajina.jaroslav80 napísal: ↑Ut 27 01, 2026 1:08 pm Takto ti to poviem - ak by som bol Zid v Europe v 30-rokoch minuleho storocia, balil by som kufre.
Moji prarodičia cez 2 svetovú vojnu nikde neutekali a ani vlas sa im na hlave neskrivil...môj otec bol však frontový vojak 4 roky, 3 roky za Tisa a 1 rok za Svobodu a SNP...ten možno mal zutekať, lebo na vojne stratil zdravie..
-
bronski
- Dátum registrácie: Ne 01 06, 2014 12:53 pm
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 2 times
zlato blbne nadalej
XAUUSD ( spot. cena Au) dnes otestovalo strop
5.585
/oz
zrejme uzavrieme Januar na ikonickych 5.555,5
/oz
moj tip na cenu 5.400 -5.5000 $ v predstihu vysiel, nadisiel cas na aktualizaciu
XAUUSD ( spot. cena Au) dnes otestovalo strop
zrejme uzavrieme Januar na ikonickych 5.555,5
moj tip na cenu 5.400 -5.5000 $ v predstihu vysiel, nadisiel cas na aktualizaciu
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
-
Axon
- Dátum registrácie: Ut 08 10, 2024 3:47 pm
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Re: zajimave videa
Pri sporení do fyzického zlata si firmy účtujú tzv. obchodnú maržu, ktorá sa vo väčšine prípadov pohybuje od 30% do 50%.MiBi napísal: ↑Št 12 02, 2026 7:59 am Kasík z Finaxu: Zlato sa predáva ako rožky. Pozor na predajcov
https://www.youtube.com/watch?v=YEzHdliawYE
V rozhovore sa dozviete:
Oplatí sa dnes kupovať zlato?
Bude hodnota zlata ešte rásť alebo príde pád?
Na čo si dať pozor pri kúpe zlata
Aké je historické zhodnotenie zlata a akcií
Ako trhy reagujú na nepredvídateľnú politiku Donalda Trumpa
Aký vývoj akciového trhu je možné očakávať
Konkrétny príklad:
Trhová cena 1 gramu je v čase písania článku 137,15 Eur
Firma, ktorá sa zaoberá sporením v zlate a pravidelne sa ukazuje na TA3 v relácií Investujeme.
Tak táto firma v rámci sporenia predáva klientom 1 gram zlata za 189,33 Eur. Čo predstavuje navýšenie oproti trhovej cene o 38%.
1 unca zlata je 31,1 gramu. Ak trhová cena 1 gramu je 137,15 Eur, tak trhová cena 1 unce je 4 265 Eur.
Lenže klient v rámci sporenia za 1 uncu zaplatí až 5 888 Eur.
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 222 times
Keď je “zlatá horúčka” môže byť aj 30% spread. Veď čo, je vari zlato horšie ako striebro?
Striebro musí vzrásť o cca 23 %, aby si bol na nule. (DPH)
Realita je ešte horšia
Pri predaji:
• obchodník väčšinou vykupuje pod spotom (napr. -3 až -8 %)
• rozdiel medzi nákupnou a výkupnou cenou (spread) môže byť 5–15 %
Takže reálne sa bavíme skôr o tom, že cena musí vzrásť približne o 25–35 %, aby si bol na nule. Takže toľko ku fyzickým kovom
.
Pri predaji:
Takže reálne sa bavíme skôr o tom, že cena musí vzrásť približne o 25–35 %, aby si bol na nule. Takže toľko ku fyzickým kovom
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
https://www.investicnezlato.sk/page/view/vykupJanH napísal: ↑Št 12 02, 2026 6:24 pm Keď je “zlatá horúčka” môže byť aj 30% spread. Veď čo, je vari zlato horšie ako striebro?
Realita je ešte horšia
Pri predaji:
Takže reálne sa bavíme skôr o tom, že cena musí vzrásť približne o 25–35 %, aby si bol na nule. Takže toľko ku fyzickým kovom.
Vykup od zakaznikov:
1 unca - (31,1g) - Wiener Philharmoniker 2026 4.078,39 Eur
1 unca - (31,1g) - Wiener Philharmoniker (rôzne roky razby) 4.045,03 Eur
Predaj zakaznikom:
1 unca - (31,1g) - Wiener Philharmoniker 2026 4400 Eur
1 unca - (31,1g) - Wiener Philharmoniker (rôzne roky razby) 4426 Eur
4426 / 4045 = 1,094 == 9,4% spread
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2277 times
- Been thanked: 2673 times
1 unca už je dosť.
1/10 minca má spread už 21% (414 -501 €)
1 gram má spread 47% (130€ - 192€)
a sporenie po 100 mesačne píšu že ešte prirážka 8,3% ( po pripočítaní bonusov )
tak to počítam, že tú 1 uncu si zoberieš od nich z raz takým preplatením ako za cash
ale možno sa mýlim a to sporenie nakoniec vyjde aj +70%
P.S. Keby som chcel investovať do fyzického zlata, tak min 1kg s maximálnou prirážkou 1%
Asi by som si dal inzerát na bazoš, že kúpim zlato za cash/aktuálnu cenu,
stretnutie na Puncovom úrade SR, tam preveria, vystavia certifikát, cash/ alebo okamžitý prevod a bye, bye.
1/10 minca má spread už 21% (414 -501 €)
1 gram má spread 47% (130€ - 192€)
a sporenie po 100 mesačne píšu že ešte prirážka 8,3% ( po pripočítaní bonusov )
tak to počítam, že tú 1 uncu si zoberieš od nich z raz takým preplatením ako za cash
ale možno sa mýlim a to sporenie nakoniec vyjde aj +70%
P.S. Keby som chcel investovať do fyzického zlata, tak min 1kg s maximálnou prirážkou 1%
stretnutie na Puncovom úrade SR, tam preveria, vystavia certifikát, cash/ alebo okamžitý prevod a bye, bye.
-
Myk
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 82 times
Jelikož mám s kilovkama zkušenost, tak si dovolím oponovat, že to není dobrá rada.JUGGLER napísal: ↑Pi 13 02, 2026 12:09 am
1kg už je moc velké, (české) firmy to nechtějí vykupovat, protože zaplatí moc a budou to mít na skladě a riskují propad. Nechtějí nést riziko podvodu, protože jednoduché metody ověřují jen ryzost na povrchu a nejsou 100%. Vždy je riziko, že uvnitř je přimíchaný Wofram, který má podobnou hustotu. Navíc, až to budeš prodávat, nebudou to chtít vykoupit, pokud si to nekoupil u nich,
Nákup na bazoši není bezpečný, ověření není zadarmo a není na počkání.
Prodejce zlata této velikosti může mít problém s prokazováním AML, stejně tak až budeš prodávat 1 kg za 130 000+ eur bude se ti hodit faktura o nákupu i o prodeji. Mě se to hodilo při AML při koupi nemovitosti, notáři stačila faktura o prodeji, ale mohl by chtít i tu nákupní.
Doporučoval bych koupit od velké zahraniční firmy třeba z Německa.
Pro zajímavost:
Padělání woframem podle AI
Padělání zlatých slitků pomocí wolframu je vysoce sofistikovaná metoda podvodu, která využívá fyzikálních vlastností wolframu k oklamání běžných kontrol. Wolfram je u padělatelů oblíbený, protože má téměř identickou hustotu (specifickou hmotnost) jako zlato – přibližně 19,3 g/cm³.
Jak padělání probíhá:
Wolframové jádro: Podvodníci vyrobí jádro slitku z wolframu, které následně obalí silnou vrstvou pravého zlata.
Navrtání a vyplnění: Jinou metodou je navrtání pravého zlatého slitku, odstranění části zlata a jeho nahrazení wolframovými tyčinkami či prachem.
Vzhled a váha: Vzhledem k podobné hustotě mají tyto padělky stejnou hmotnost a rozměry jako pravé slitky o stejné nominální hodnotě.
Jak odhalit wolframový padělek:
Ultrazvukové testování: Nejúčinnější metoda, která odhalí nekonzistence ve vnitřní struktuře slitku, protože zvuk se v wolframu šíří jinak než ve zlatě.
Rentgenová fluorescence (XRF): Přístroj analyzuje povrch, ale má omezenou hloubkovou penetraci, takže u silnějšího zlatého obalu nemusí wolfram pod ním odhalit.
Měření elektrické vodivosti: Využívá rozdílné vodivosti zlata a wolframu.
Destruktivní zkoušky: Navrtání nebo rozříznutí slitku, což spolehlivě ukáže vnitřní materiál.
Specifická hmotnost: Přesné vážení a měření objemu (Archimédův zákon) může odhalit odchylky.
Rizika a varování:
Padělky se často objevují u větších slitků (např. 250g, 500g, 1kg).
Podvodníci často lákají na podezřele nízkou cenu.
Padělky mohou být vybaveny falešnými certifikáty a vypadat velmi věrohodně.
Doporučení: Nakupujte investiční zlato pouze od renomovaných obchodníků a provádějte ověření pravosti specializovanými přístroji.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Presne tak, falzifikaty uncovych minci typu zlaty Philharmoniker sa prakticky neobjavuju. Musel by si mat raziacu linku a napodobnit tri fyzikalne vlastnosti zlata sucasne: magneticka nevodivost + vaha mince + elektricka vodivost zlatej minceJUGGLER napísal: ↑Pi 13 02, 2026 12:09 am P.S. Keby som chcel investovať do fyzického zlata, tak min 1kg s maximálnou prirážkou 1%
Falzifikatori sa venuju v drvivej vacsine pripadov falzifikacii " zlatych tehliciek".
Ak si postavis 20 uncovych zlatych minci do stlpceka, mas z toho v podstate zlatu tehlu, ak ti ide o setrenie miesta. Akurat ovela likviditnejsiu, predatelnu na frakcie a zaroven ovela lepsie chranenu voci falzifikacii.
Bazos by som pri nakupe nepouzil za ziadnych okolnosti ... a pri predaji jedine ak by bol problem s vykupom u solidnych firiem. Idealne predat tam, kde si kupil - ak donesies potvrdenie ze si kupoval u nich, davaju obycajne aj lepsiu cenu nez na vykup od konkurencneho alebo neznameho zdroja.