Odporučte tie najlepšie ETF-ká

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 86 times

Re: Odporučte tie najlepšie ETF-ká

Príspevok od používateľa Myk »

Sorry, ale musel jsem si do tebe rýpnout.

Já jsem tehdy jen napsal, že kdo si chce sestavit vlastní MSCI v jiném poměru, může to udělat kombinací geografických fondů a dostal jsem od tebe dost drsnou čočku, že VEA je shit. No a dneska na mě vykouklo, že z indexových ETFek co mám na účtu je paradoxně od 09/2025 nejvýkonější. Není to ale tím, že by Evropa zázračně rostla, je to tím, že dolar padá. Toho jsem si vědom. Nikdo nemáme křišťálovou kouli a třeba bude dolar padat dál. Nebo taky ne a VEA půjde zase pod SPY.

Jestli tady někdo něco doporučuje začátečníkům, jsi to ty, Juggler. Doporučuješ vsadit všechno na SP500, maximálně na MSCI. Diversifikaci spíš odsuzuješ.

Výběr ETF je dlouhodobé investování, ale i tak záleží, kolik máš do důchodu. Jestli 30 let a investuješ DCA 100 Eur měsíčně, klidně všechno do QQQ.
Já mám do důchodu míň než 10 let a zjišťuji, že alokace větší částky do SPY (nakupováno 2024-2025) nebyla na tento horizont nejlepší volba. Papírový výnos 18% požralo znehodnocení dolaru a v CZK jsem v záporu. Depresi z toho nemám, něco málo SPY (resp. VOO) ještě dokoupím, ale čím blíže důchodu, tím víc budu chtít méně volatilní a více diversifikované fondy, které nebudou mít 30% alokaci do technologických akcií akcií, jako má SPY.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

ale čím blíže důchodu, tím víc budu chtít méně volatilní a více diversifikované fondy, které nebudou mít 30% alokaci do technologických akcií akcií, jako má SPY.

toto ma zaujalo, ake fondy mas na mysli pod pojmom vice diversifikovane ?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa Myk »

osamely chodec napísal: So 11 04, 2026 8:25 am ale čím blíže důchodu, tím víc budu chtít méně volatilní a více diversifikované fondy, které nebudou mít 30% alokaci do technologických akcií akcií, jako má SPY.

toto ma zaujalo, ake fondy mas na mysli pod pojmom vice diversifikovane ?
Například rovnoměrně vážený SP500 považuji za více diversifikovaný než SPY. Akcie jsou stejné, jen nedominuje tech sektor nad ostatními. Není to geografická diversifikace, ale oborová. Zajímavé je, že RSP dlouhodobě vykazoval lepší výsledky než SPY, ale to se změnilo právě s tech sektorem. SPY předběhl RSP až v posledních letech a tahle krizička zase vrátila RSP nad SPY:
RSPvsSPY.jpg
Pro Evropany je také důležitá měnová a geografická diversifikace - nechceš při krachu dolaru mít všechny úspory v US akciích. Zde se nabízí MSCI, ale ten má 70% expozici na US. Chceš-li větší diverzifikaci, FTSE all world je slightly better diversified:
MSCI_vs_FTSE.jpg
Pak se nabízí mix fondů, který si poskládáš sám - US, nějaká Evropa, nějaká ASIE (Indie, Korea, Japan,...) dle tvého uvážení, jak moc chceš diversifikovat do kterého regionu.

A v neposlední řadě, v důchodu nejde jen o diversifikaci, ale i o snížení volatility portfolia. V období, kdy už do portfolia nevkládáš další peníze, ale stále vybíráš, je důležitější, aby ti portfolio nepropadlo o desítky procent v okamžiku, kdy potřebuješ vybírat. To jde řešit přesunem části portfolia do dluhopisů nebo se nabízí dividendové fondy. Ty jsou taky volatilní, ale mají výhodu, že vyplácí dividendy průběžně a z nich můžeš v důchodu žít, aniž bys musel prodávat akcie v bear marketu. Např. SCHD je zajímavý ty, kdo se bojí AI bubble - dividendoví aristokrati automaticky neobsahují tech akcie, protože ty jsou většinou růstově a ne dividendové. SCHD je ale jen US expozice, navíc vysoce koncentrovaná do 100 akcií, takže diverzifikovanější je např. WYM. Pro celosvětové divi etf jsou tu ucits jako FGQI nebo VHYL.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2390 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Myk napísal: So 11 04, 2026 12:48 am Sorry, ale musel jsem si do tebe rýpnout.
To je v pohode Myk. Mám ťa rád.
:beer:

Ak by sme VEA brali ako špekulatívny/trejderský tip, máš od mňa :potlesk: :like:

Akurát, že ten chlapík selchet prišiel s tým, čo často vidím u začiatočníkov: chcel sporenie na dôchodok, dlhodobo (aj ďeťom),
NECHCEL ŠPEKULOVAŤ (lebo by ,,prerobil aj posledné gate,,) a zároveň bol rozčarovaný, lebo po pár mesiacoch nevidel alikvótnych 10% p.a.

Realita je taká, že robí všetko naopak: špekuluje, najradšej by vlastnil všetky akcie sveta, ale aj všetky assets sveta (čo keby som niektoré ETF zrušil a namiesto neho by som dal zlato/kryptomeny/nehnuteľnosti/dlhopisy alebo niečo iné..)
Vôbec nerozumie dlhodobému konceptu sporo-investovania, nízkemu riziku straty cez DCA a paradoxne by chcel maximálny výnos pri šialene prehnanej diverzifikácii do všetkého. :roll:
Myk napísal: So 11 04, 2026 12:48 am Já jsem tehdy jen napsal, že kdo si chce sestavit vlastní MSCI v jiném poměru, může to udělat kombinací geografických fondů a dostal jsem od tebe dost drsnou čočku, že VEA je shit. No a dneska na mě vykouklo, že z indexových ETFek co mám na účtu je paradoxně od 09/2025 nejvýkonější. Není to ale tím, že by Evropa zázračně rostla, je to tím, že dolar padá. Toho jsem si vědom. Nikdo nemáme křišťálovou kouli a třeba bude dolar padat dál. Nebo taky ne a VEA půjde zase pod SPY.
Ja ti rozumiem. Lenže ty si kvalifikovaný a zanietený finančník, ktorý obchoduje aj opcie.
Takže z môjho pohľadu nemáš v sebe empatiu voči obyčajným ľuďom, ktorí nerozumejú ničomu a potrebujú presne opačnú radu:
nešpekulovať, nepreháňať to s diverzifikáciou a nebrať si na krk celé portfólio ETFs, ktoré následne treba rebalancovať.

Ja sa snažím vyjadriť názor pre najjednoduchšieho investora (SEDLIAKA), ktorý by nemal špekulovať.
Mal by investovať jednoducho, pasívne a z cieľom dosiahnúť maximálny dlhodobý výnos.
Myk napísal: So 11 04, 2026 12:48 am Jestli tady někdo něco doporučuje začátečníkům, jsi to ty, Juggler. Doporučuješ vsadit všechno na SP500, maximálně na MSCI.
Diversifikaci spíš odsuzuješ.
Prepáč Myk, ale môj koncept pre dlhodobé investovanie pre bežných ľudí je jednoduchý, výnosný a preverený.
O akej diverzifikácii hovoríš, ked SP500 obsahuje 500 akcií a MSCI 1300 akcií?

Fondy v ktorých ľudia držia miliardy často obsahujú 30-40 akcií.
A ty máš dojem že 500 akcií, alebo 1300 nie je dostatočná diverzifikácia? Pri DCA?

Je to strach, ktorý z teba hovorí.
I napriek tvojím vedomostiam a skúsenostiam si nepochopil, že bežní ľudia majú oproti nám jednu obrovskú výhodu:
môžeš ich jednoducho a správne mentálne nastaviť práve preto, že ničomu nerozumejú.
Jednoduchým vysvetlením , čo sú akcie ( najlepšie svetové podnikanie), že ETF je diverzifikované, níkonákladové, pasívne a že koncept DCA znižuje riziko straty o polovicu.
To u teba už nie je možné, pretože mentálny prechod od špekulácie k pasívnemu investovaniu je jeden z najťažších psychologických procesov.
Myk napísal: So 11 04, 2026 12:48 am Výběr ETF je dlouhodobé investování, ale i tak záleží, kolik máš do důchodu. Jestli 30 let a investuješ DCA 100 Eur měsíčně, klidně všechno do QQQ.
Požiadavka v diskusii bola jasne daná: dlhodobé sporo-investovanie, plus investovanie pre deti.

Už z toho hľadiska si treba uvedomiť, že teraz rozoberáš svoje špecifiká a svoje špekulácie, nie to o čom bola diskusia.
Z hľadiska dlhodobého investovania trvám na tom, že VEA je hlúposť, aj výnosovo, aj z hľadiska toho, že zo svetových akcií odstrániš to najlepšie: USA

Myk napísal: So 11 04, 2026 12:48 am Já mám do důchodu míň než 10 let a zjišťuji, že alokace větší částky do SPY (nakupováno 2024-2025) nebyla na tento horizont nejlepší volba. Papírový výnos 18% požralo znehodnocení dolaru a v CZK jsem v záporu. Depresi z toho nemám, něco málo SPY (resp. VOO) ještě dokoupím, ale čím blíže důchodu, tím víc budu chtít méně volatilní a více diversifikované fondy, které nebudou mít 30% alokaci do technologických akcií akcií, jako má SPY.
Mal som podobné mindráky v minulosti.
Potom som si položil otázku: kde chceš mať peniaze uložené vo výplatnej fáze?
A došlo mi, že aby ich nežrala inflácia a aby sa len tak nemíňali, ale ďalej zhodnocovali, že najlepšie riešenie vymyslel Buffett.
V tej chvíli som pochopil, že najlepším riešením je NIH = nekonečný investičný horizont.
Žiadne starosti, žiadny stres, výplata podľa dopredu nastavenej kalkulačky a majetok nech sa zhodnocuje ďalej ( najlepšie aj pre dalšie generácie).

Buffett vyriešil aj tvoju starosť.
Nato, aby jeho dediči nemuseli vyberať peniaze z akcií (bez ohľadu, či stúpajú, alebo klesajú) vymyslel toto:

Warren Buffett v liste akcionárom Berkshire Hathaway (konkrétne v roku 2013) jasne definoval inštrukcie pre správcu majetku, ktorý sa bude starať o dedičstvo jeho manželky.
Jeho rada je až brutálne jednoduchá a stojí na tzv. pravidle 90/10:
Zloženie Buffettovho portfólia pre dedičov: 90 % v nízkonákladovom indexovom fonde na S&P 500 a 10 % v krátkodobých štátnych dlhopisoch USA.

V liste výslovne spomenul, že odporúča fondy spoločnosti Vanguard.
Ak by sme to pretavili do konkrétnych tickerov: Akcie (90 %)VOO (Vanguard S&P 500 ETF)...IVV alebo CSPX (v Európe)
Dlhopisy (10 %)VGSH (Vanguard Short-Term Treasury) SGOV alebo IB01 (v Európe)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"