Pravidelne investovanie do ETF

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
embe
Active Member
Príspevky: 104
Dátum registrácie: So 07 02, 2009 1:07 pm
Bydlisko: Bratislava

Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe »

Caute. Co mi cas dovolil, vyuzil som co sa dalo na vzdelavanie. Zatial to vsak nestaci - medzery su velke, ale aky-taky prehlad uz trosku mam.

Mam nasledujuce scenario:

Z toho co som zatial nastudoval/precital ma zaujali ETF-ka. Na akcie a ine je priskoro, ak vobec. Podielove fondy alebo nebodaj zaistene fondy - nehrozi. Mam predstavu bud cez fio alebo brokerjet (ak sa da) pravidelne kupovat ETF-ka a dufat v cca 8-10% p.a. Filip, hovoril si ze mam to nechat na terminaku alebo v mbank, ale to jednoducho nejde :) Necham tam potrebny obnos v mbank na bilancnom ucte aby som platil len istinu. Takisto som rozmyslal, ze nebudem vymyslat a "investujem" radsej maximum casu do prace ktoru robim, lebo tam mam edge oproti konkurencii ale proste nechcem nechat prachy len tak lezat aby ich zrala inflacia...a taktiez nedokazem venovat vsetok cas zamestnaniu, to sa jednoducho neda, clovek musi robit aj nieco ine....niekedy je ta praca na infarkt.

- investicny horizont (zatial) 2-4 roky - potom kupa pozemku, stavba domu.
- pravidelne mesacne investicie cca 1000 EUR
- co sa tyka oznej straty, tak znesem 20% cca

Precital som si ohromne mnozstvo tem, prispevkov, vela pojmov je zatial stale mimo mna.

Preto prosim poradit - aku dalsiu naozaj dobru literaturu (tie doteraz boli skvele, hlavne investovanie pro zacatecniky, Naucte sa investovat od Gladisa som este nedocital, preskocil som ju) hlavne ohladom Fondov a ETF obzvlast a potom aj nejaku dalsiu aby som vedel o com tu tocite (swingy, swapy, rolovanie kontraktov atd atd...)

A potom k samotnemu scenariu, je to vobec realne a realizovatelne? Daju sa cez fio kupovat ETFka? Zda sa mi ze nie....

Dik. Dufam, ze som na nic nezabudol..

P.S. kedy sa chysta nejake pivo?
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa filip glasa »

Filip, hovoril si ze mam to nechat na terminaku alebo v mbank
investicny horizont (zatial) 2-4 roky - potom kupa pozemku, stavba domu.
Na tie 2-4 roky naozaj nič iné ako vklady v banke neskúšaj. Skombinoval by som stavebko + mbank, + niečo podobné.

Hlavne keď chceš kupovať pozemok a rátaš iba s 20% poklesom. Za tie 2-4 roky môžeš mať kľudne aj -50% a pozemok o ďalších 50km ďalej od BA.

Kedy by sa ti investícia ktorú popisuješ hodila? Keby si chcel investovať aspoň na 15 a viac rokov. Vtedy sa môžeš ako tak spoľahnúť (ale nie s istotou) na nejaké dlhodobé rastové trendy z minulosti a na to, že by sme po kríze mali vyletieť rýchlejšie. Potom povedzme tých 8-10% môže byť (ak pán boh dá).
Ale na 2-4 roky to prinajlepšom môže dopadnúť aj tak, že budeš na to istom - poplatky. Prinajhoršom kľudne prídeš aj o polovicu. Pritom v banke by si bol už o nejaké tie drobné bohatší.

Prípadne skús ešte viacej porozmýšľať a tú sumu rozdeliť na konzervu a na časť, ktorú môžeš úplne stratiť.
radvan
Guru Member ****
Príspevky: 1261
Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
Been thanked: 6 times

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa radvan »

si ochotny akceptovat priebezny pokles 20% alebo si ochotny akceptovat ze po 4roch rokoch mozes mat na konci o 20% menej jak na zaciatku? ... resp kolko si ochotny akceptovat ze mozes mat na konci najmenej? 100%? 105%? 90% toho co si tam vlozil? lebo potom sa da podla toho postavit kombinacia terminaku (dlhopisu) a nejakeho rizikoveho aktiva ... terminak ti zabezpeci ze neklesnes na konci pod menej jak si zelas a a to rizikove aktivum ti pritom da nejaku sancu zarobit - v podstate tvoj osobny zaisteny fond (avsak 8-10% na takom kratkom horizonte zabudni ak nesi ochotny akceptovat to, ze na konci mozes mat polovicu toho co si tam dal ako filip napisal) .. .pripadne sa da priamo kupit investicny certifikat ktory bude mat dane parametre (co by bola pre teba asi najlepsia volba)
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
embe
Active Member
Príspevky: 104
Dátum registrácie: So 07 02, 2009 1:07 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe »

Prípadne skús ešte viacej porozmýšľať a tú sumu rozdeliť na konzervu a na časť, ktorú môžeš úplne stratiť.
Dik Filip za input. Prave tychto 1000 EUR je takych, ktore by som kludne mesacne zariskoval. Je mozne, ze by som mohol o prist vsetko pri investicii do ETF? Rozmyslal som aj o dlhopisoch...
Taktiez som rozmyslal o mbank pripadne privat banke (pri oboch pri fixe na rok je to 3 resp 3,3%) ale bojim sa trochu inflacie a zvysovania urokovych sadzieb a tym padom zbytocne nizsich vynosov.

Do akcii nechcem (zatial) ist, este, ako som spominal, mam co studovat. Stavebko vobec neviem o com je, len si pamatam ze o malych sumach. Chcel by som ist do nejakych menej rizikovych ETF, tak ako som sa docital niekde tu, ze ETF niektore (?) su limitovane, co sa tyka straty (?) Proste chcem mat volnost kedykolvek zmenit portfolio, ked to bude nutne, a to mi terminak/mbank neumozni pri viazanosti na rok.

P.S.: aku dobru literaturu by si odporucil ked sa chcem posunut dalej?
embe
Active Member
Príspevky: 104
Dátum registrácie: So 07 02, 2009 1:07 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe »

radvan napísal:si ochotny akceptovat priebezny pokles 20% alebo si ochotny akceptovat ze po 4roch rokoch mozes mat na konci o 20% menej jak na zaciatku? ... resp kolko si ochotny akceptovat ze mozes mat na konci najmenej? 100%? 105%? 90% toho co si tam vlozil? lebo potom sa da podla toho postavit kombinacia terminaku (dlhopisu) a nejakeho rizikoveho aktiva ... terminak ti zabezpeci ze neklesnes na konci pod menej jak si zelas a a to rizikove aktivum ti pritom da nejaku sancu zarobit - v podstate tvoj osobny zaisteny fond (avsak 8-10% na takom kratkom horizonte zabudni ak nesi ochotny akceptovat to, ze na konci mozes mat polovicu toho co si tam dal ako filip napisal) .. .pripadne sa da priamo kupit investicny certifikat ktory bude mat dane parametre (co by bola pre teba asi najlepsia volba)
Som ochotny akceptovat na konci 20% menej jak na zaciatku za cenu ze je sanca byt 8-10% plus. Samozrejme neakceptujem 100% stratu pripadne 105% a viac...

O investicnych certifikatoch som prave tu cital, ze tam sa da prist o vsetko ked lahne eminent.

O co mi ide - nemam este dost znalosti, aby som mohol ist do nejakeho rizikoveho aktiva, preto to ETF...akcie, komodity, forex - na to je moc skoro. Aj ked ma to zaujima. Potrebujem tomu perfektne rozumiet. Dovtedy by som chcel nieco, co je flexibilnejsie ako terminak a da aspon o 2-5% viac...proste s terminakom samotnym sa neuspokojim.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa filip glasa »

No keď si fakt zle vyberieš ten fond (ETF, alebo certifikát), tak môžeš teoreticky prísť aj o všetko. Ale s veľkou pravdepodobnosťou sa tá strata bude pohybovať povedzme od 30-50% vo veľmi zlom prípade. Samozrejme ak nenastane nejaký ešte horší prípad :-)

čo sa týka zmeny úrokových sadzieb smerom na hor, tak pre tento prípad sú najlepšie práve krátkodobé vklady - sporiace účty a možno peňažné eurové fondy. Ak si len máličko dáš na tie "momentálne výhodné" dlhé termiňáky, tak sa až tak nič strašné nestane.

Certifikát by riešil presne to čo potrebuješ - ohraničil by ti stratu povedzme na 20%, ale zisk by mohol byť eventuálne vyšší ako 5-6% ak sa zadarí.
V tomto by vedel poradiť Jan Traxler.

Ináč môžeš, tak ako píše radvan, nechať 80% v bankách a s 20% špekulovať so silnou pákou na nejaký vývoj - napr. že plyn, ktorý je "akože podhodnotený" sa vyrovná cene ropy. Kúpil by si nejaký nástroj s poriadnou pákou naviazaný na plyn.
Alebo aj na niečo iné čo ťa napadne. To už je celkom jedno čo, lebo je to už dosť blízko kasína :-)
radvan
Guru Member ****
Príspevky: 1261
Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
Been thanked: 6 times

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa radvan »

tym 100%, 105% som nemyslel stratu, ale ze kolko chces mat na konci z toho co si dal ...

v tvojom pripade ak chces mat 80% na konci (20% stratu) zaistenych tak ak das ~72% z penazi co mas na zaciatku do terminaku na ~3,3% uroceni (co je asi 2,6% realne po odratani poplatkov a daniach) tak ti to za 4 roky narastie na 80% .. zvysnych 28% co mas mozes zainvestovat co najagresivnejsie (mozes si ich dovolit az uplne stratit) a aj tak budes mat zaistene ze na konci obdobia nestratis viac ako 20% z pociatocnej hodnoty portfolia ... ak chces 8% vynos tak urobime vypocet: 1,08^4=1,36 -> teda cele tvoje potfolio by malo narast o 36% ... terminak ti narastie z 0,72 jednotky na 0,80 ... a teda otazka znie aky vynos musi dosiahnut ta rizikova cast ... tych 28% portfolia co mas na zaciatku by si potreboval zainvestovat tak aby ti za 4 roky urobili zisk ~128% -> (28% + (136%-100%))/28% - 1 ... no a samozrejme teraz si skus predstavit nakolko je realne najst aktivum co ti tych 128% (23% za rok) za 4 roky spravi a ake velke tam je riziko ...

samozrejme toto neni jediny sposob ako to postavit ... len ti chcem ukazat ze aka je sanca ze pri tvojom zadani (20% max strata na konci, 4 roky horizont a 8% zisk) to vyjde ... takze ako pisal filip -> nieco s poriadnou pakou, opcie, plyn, emerging market akcie, certifikat a podobne ... pozri si ako funuguju zaistene fondy a zistis, ze to je nieco podobne ako chces urobit ty ... cely tento zazrak sa vola strukturovany produkt a mas v podstate len 2 moznosti ... alebo si to sam postavis a budes manazovat alebo nejaky kupis (napr ten certifikat co pise filip) ...
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
Jan_Traxler
Active Member
Príspevky: 129
Dátum registrácie: Št 10 04, 2008 9:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa Jan_Traxler »

radvan napísal:... lebo potom sa da podla toho postavit kombinacia terminaku (dlhopisu) a nejakeho rizikoveho aktiva...
Zajisteny fond, vytvoreni vlastni konstrukce "zajisteneho fondu" (dluhopis + opce), garantovane ci pologarantovane certifikaty... ano, to vse jsou moznosti... ale pro PRAVIDELNE INVESTICE zcela NEVHODNE. To byste jako kazdy mesic kupoval za 800 euro dluhopis a za 200 euro opci? Neni to ani realizovatelne, ani by to nebylo efektivni (cas venovany sprave by se vubec nevyplatil v porovnani s potencialnimi vynosy).

Popisujete zajimavou moznost pro konzervativniho investora s velkym jednorazovym vkladem, ale ne pro pravidelne vklady.
Jan Traxler
FINEZ Investment Management
www.finez.cz
Jan_Traxler
Active Member
Príspevky: 129
Dátum registrácie: Št 10 04, 2008 9:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa Jan_Traxler »

filip glasa napísal:Certifikát by riešil presne to čo potrebuješ - ohraničil by ti stratu povedzme na 20%, ale zisk by mohol byť eventuálne vyšší ako 5-6% ak sa zadarí.
V tomto by vedel poradiť Jan Traxler.
Ináč môžeš, tak ako píše radvan, nechať 80% v bankách a s 20% špekulovať so silnou pákou na nejaký vývoj - napr. že plyn, ktorý je "akože podhodnotený" sa vyrovná cene ropy. Kúpil by si nejaký nástroj s poriadnou pákou naviazaný na plyn.
Alebo aj na niečo iné čo ťa napadne. To už je celkom jedno čo, lebo je to už dosť blízko kasína :-)
Jak uz jsem psal vyse, vlastni zajistena konstrukce neni u pravidelnych vkladu realizovatelna. Pomoci certifikatu by slo eliminovat rizika a pritom mit potencial vynosu 5-10%. Potiz je opet v tom, ze tady je rec o pravidelnych investicich. Takze by investor musel kazdy mesic vybirat jiny certifikat. A to na tak kratkem horizontu nestoji za namahu - cas, ktery by investor stravil vyberem instrumentu, by se nevyplatil.
Jan Traxler
FINEZ Investment Management
www.finez.cz
Jan_Traxler
Active Member
Príspevky: 129
Dátum registrácie: Št 10 04, 2008 9:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa Jan_Traxler »

embe napísal: - investicny horizont (zatial) 2-4 roky - potom kupa pozemku, stavba domu.
- pravidelne mesacne investicie cca 1000 EUR
- co sa tyka oznej straty, tak znesem 20% cca
Pravidelne investovani je zalozene na jednoduchem principu - cilem je, aby na konci investicniho horizontu byla cena aktiva vyssi nez vazeny prumer nakupnich cen. Podrobne popisuji v clanku Jak investovat v dobe krize 1 - pravidelne investice.

Na strednedobem horizontu 2-4 roky pujde vzdy o znacnou spekulaci.
Pred ETF bych Vas radeji varoval - samozrejme zalezi na tom, jake ETF byste si do portfolia vybral - ale obecne jde o to, ze ETF je ryze pasivni investice. S ETF mate sice pomerne nizke naklady, ale kupujete "cely trh", "cely region", "cely obor" (dle zamereni ETF). Primo do akcii se bojite jit, protoze si na to jeste neverite. Ja bych se na Vasem miste bal jit do akciovych trhu, protoze nikdo nema ani nejmensi tuseni, jak si trhy budou stat za 2-4 roky. Mozne scenare se lisi od desitek procent plus do desitek procent minus. Nakupem ETF byste spekuloval na scenar "desitky procent plus". Pravdepodobnost takoveho scenare urcite nebude vetsi nez 50%. To mi neprijde jako moc rozumna spekulace.

Na Vasem miste bych zvazoval tyto moznosti:
1) Investovani pustit z hlavy a penize akumulovat nekde na sporicim uctu.
2) Prehodnotit plany, na koupi pozemku zkusit vyuzit nejaky uver (nevim, jake moznosti na Slovensku jsou) a investicni horizont vyrazne prodlouzit. S tim, ze po 2-4 letech uz by mesicni investice nebyla 1000 euro, ale treba jen 500 a dalsich 500 by slo na splatku uveru (jen priklad). Kdyz Vam investice budou dlouhodobe vydelavat vice nez uroky uveru, vydelate na tom. Pak byste mohl vyuzit k pravidelnemu investovani akciove trhy, at uz prostrednictvim ETF, nebo podilovych fondu (existuji i aktivne spravovane podilove fondy s koncentrovanym portfoliem, ktere jsou dle meho nazoru lepsi nez ETF, ale to je na jinou diskuzi).
3) Spekulovat skutecne na ty 2-4 roky. Pak bych ale misto ETF doporucoval peclivy vyber konkretnich akcii. Kazdy mesic postupne prikupovat. Bylo by to velmi narocne na cas, na rozdil od certifikatu by zde ale potencialni vynosy byly daleko vetsi, takze by se takovy postup mohl (ale nemusel) vyplatit.
4) Zvolit konzervativnejsi strategii, spokojit se s nizsim vynosem. Pak bych doporucoval portfolio korporatnich dluhopisu a primichat nejake dluhopisy vladni ze zemi jako je Brazilie, nebo JAR (riziko defaultu nizke, pritom slusne vynosy do splatnosti a zaroven potencial, ze na horizontu 2-4 let posili mena... exportni zeme). To by slo realizovat pravidelnymi nakupy podilovych fondu i ETF. Akcie bych omezil na max. 20% portfolia.
Jan Traxler
FINEZ Investment Management
www.finez.cz
embe
Active Member
Príspevky: 104
Dátum registrácie: So 07 02, 2009 1:07 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe »

Vdaka vsetkych za reakcie. Skusim zareagovat nejako...

Este predtym by som sa chcel opytat na nejaku ozaj dobru literaturu ako som uz spominal 2x vyssie...
Filip napísal:Ináč môžeš, tak ako píše radvan, nechať 80% v bankách a s 20% špekulovať so silnou pákou na nejaký vývoj
Ako pise aj p. Traxler, dost dobre si neviem predstavit s 200 EUR mesacne niekde spekulovat. Ved pri takej sume nie su poplatky dost znacnym percentom?
Jan_Traxler napísal: Na Vasem miste bych zvazoval tyto moznosti:
1) Investovani pustit z hlavy a penize akumulovat nekde na sporicim uctu
je to najjednoduchsie ale toto by som naozaj nerad. vzdelaanie sa a investovanie je pre mna vyzva a taktiez ma to znacne chytilo. Problem je mnozstvo zdrojov informacii. Kazdopadne sporiace ucty alebo terminaky mi proste nestacia. Chcem sa posunut dalej.
Jan_Traxler napísal: 2) Prehodnotit plany, na koupi pozemku zkusit vyuzit nejaky uver (nevim, jake moznosti na Slovensku jsou) a investicni horizont vyrazne prodlouzit.
Dalsia vec ktorej sa chcem vyhnut a berem ju ako naozaj posdlenu moznost je uver.Samozrejme scenar kedy by investicie vynasali viac ako su uroky/splatky je fajn, ale radsej by som sa uvery vyhol uplne.
Jan_Traxler napísal: 3) Spekulovat skutecne na ty 2-4 roky. Pak bych ale misto ETF doporucoval peclivy vyber konkretnich akcii. Kazdy mesic postupne prikupovat. Bylo by to velmi narocne na cas, na rozdil od certifikatu by zde ale potencialni vynosy byly daleko vetsi, takze by se takovy postup mohl (ale nemusel) vyplatit.
Toto je presne co by som vlastne chcel no ale zatial sa nechytam. Ale mam ohromnu tuzbu sa ucit. Samozrejme pre buducnost - kupou pozemku a postavenim domu sa zivot nekonci..
Jan_Traxler napísal: 4) Zvolit konzervativnejsi strategii, spokojit se s nizsim vynosem. Pak bych doporucoval portfolio korporatnich dluhopisu a primichat nejake dluhopisy vladni ze zemi jako je Brazilie, nebo JAR (riziko defaultu nizke, pritom slusne vynosy do splatnosti a zaroven potencial, ze na horizontu 2-4 let posili mena... exportni zeme). To by slo realizovat pravidelnymi nakupy podilovych fondu i ETF. Akcie bych omezil na max. 20% portfolia.
Aj toto by sa mi pozdava, aspon zatial. Kde si mozem natudovat ako na to? Myslim tie korporatne a vladne dlhopisy?

Este raz moc dik, hlavne za pochopenie, ze terminaky a sporiace ucty nie su pre mna.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa jogo »

Ja si naopak myslim,ze 2-4 roky je idealna doba na investovanie do akcii.
Dovod: Rastovy cyklus akcii trva priemerne 2 az 4 roky.Ak zacnes teraz investovat pravidelnymi ciastkami,mal by si o 4 roky vyberat zisk. Jedine,ze by tato kriza(ktora uz trva 2 roky) trvala este 4 roky a bola este horsia a dlhsia ako kriza v 30-tych rokov.Potom by si mal stratu na konci 4-rocneho obdobia.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ja som zástancom toho, aby sa každý snažil o svoje peniaze postarať sám.

Keď sa púšťame do investovania popri práci, ETF sú ideálne nástroje na dosiahnutie úspechu.

Práve to, že v ETF kupujeme celý trh sa mi vidí ako ohromná výhoda pre začiatočníkov.
Na individuálnych akciách a portfóliách väčšinou začiatočníci vyhoria.

Keď sa zveríme do rúk odborníkom s aktívnou správou, tí nám vždy namixujú komplikované riešenia a nechajú si za to zaplatiť.
Náklady na komplikované riešenia, poplatky, podiel na zisku - to všetko odčerpáva peniaze z kapitálu.
A nakoniec ani banky, ani fondy, ani investičné firmy neprinesú viac do peňaženky ako pasívny trh.

Súhlasím len s tým, že ak nemáme schopnosti investovať, nebaví nás to, nerozumieme tomu, máme prehnané očakávania za každú cenu a nemôžeme si dovoliť stratu - vtedy je lepšie sa o to nepokúšať.

Poviem príklad.

Embe je začiatočník, ktorý kašle na korporátne dlhopisy, podielové fondy, investičné sporenia a pod.

Rozhodol sa postarať sa o svoju budúcnosť sám a nevadí mu ani menšie riziko za cenu nadpriemerného zisku.

Je ako ja pred desiatimi rokmi a dúfam, že ho to bude baviť tak ako mňa. Keď nie, stačí , aby to nepreháňal s očakávaniami a mal pred burzou rešpekt.

Keď sa trhy prepadli Embe to videl ako príležitosť a urobil prvú investíciu.
Rozhodol sa urobiť to isté, čo ja, ktorý sa starám o svoju budúcnosť sám a z radosťou sa podelím o názor.
Ja som svoju investíciu urobil vo forme derivátov, ale to nie je podstatné, lebo Embe to isté môže kúpiť vo forme ETF.

Každých 100 akcií SPY (ETF indexu SP 500) by ho stálo 1 až 10 USD a reprezentovalo by investície 7500, 8800, 8900 USD.
Náklady sú v zlomkoch %.
3 x po 100 akcií by ho stálo dokopy 3 až 30 USD a znamenalo by úhrnú investíciu 25200 USD
To sa nedá porovnať zo vstupnými, správnymi a kadejakými poplatkami o ktoré by ho pripravili banky a pod.

SPY sa dnes obchoduje po 98, takže cena 300 ETF má po piatich mesiacoch hodnotu 29400 USD
To reprezentuje zisk +16% za päť mesiacov a stačilo k tomu trochu odvahy a obyčajný sedliacky rozum.

Druhú investíciu, ktorú ja odporúčam je americký zemný plyn.
Ten sa dá za babku kúpiť v podobe ETF ( UNG ) a hocikedy dokupovať.
Nebudem sa diviť, keď táto jednoduchá investícia dá desiatky % zisku už do konca tohto roka.
V horizonte 2-4 rokov je tu šanca na stovky %.

Teraz , keď sa index SP 500 blíži ku 1000, možno sa rozhodnem vybrať zisk z SPX a chvíľu počkať.
Rovnaké rozhodnutie by Embeho stálo 3 až 30 USD, no keď na tom ušetrí dajme tomu 500 USD na možnej korekcii, tiež sa to bude podobať na aktívnu správu.

Ak by sme sa pozreli pod pokrievky hrncov portfóliových manažérov slávnych podielových fondov, asi by sme tam nenašli nič, čo by voňalo umením.

Všetko je kamufláž, reklama na chutné jedlo varené pre masy.
Lenže to jedlo sa predáva, aby sa na tom zarobilo, nie aby chutilo.

Existuje niečo chutnejšie ako to, čo si navaríme sami?
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
embe
Active Member
Príspevky: 104
Dátum registrácie: So 07 02, 2009 1:07 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe »

Nazdar Juggler, ako ide zivot?
JUGGLER napísal:Rozhodol sa postarať sa o svoju budúcnosť sám a nevadí mu ani menšie riziko za cenu nadpriemerného zisku.
Toto si ale uplne velmi presne vystihol!!! Lepsie sa to ani nedalo.
JUGGLER napísal:Druhú investíciu, ktorú ja odporúčam je americký zemný plyn.
Ten sa dá za babku kúpiť v podobe ETF ( UNG ) a hocikedy dokupovať.
Nebudem sa diviť, keď táto jednoduchá investícia dá desiatky % zisku už do konca tohto roka.
V horizonte 2-4 rokov je tu šanca na stovky %.
Toto vyzera velmi zaujimavo.
JUGGLER napísal: Existuje niečo chutnejšie ako to, čo si navaríme sami?
Opat velmi vystizne!
Na tie ETFka cez fio alebo radsej brokerjet? 800 - 1000 EUR mesacne nebude malo?
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa JUGGLER »

embe napísal:Nazdar Juggler, ako ide zivot?
Na tie ETFka cez fio alebo radsej brokerjet? 800 - 1000 EUR mesacne nebude malo?
Život frčí, investíciám sa darí a v tradingu makám ako fretka.

Našeho brokera ti neviem poradiť, ale ked chceš často dokupovať, tak treba veľmi nízke náklady.
Sú investiční brokeri, čo vedia realizovať aj parciálne dokupy, ale to nie je bohužial moja parketa.
Nemám skúsenosti s investovaním po splátkach - v tom ti neviem poradiť.
Ale môžem ťa potešiť, že sa to dá.
Aj ja som začínal s malými sumami a postupne som navyšoval kapitál.
Je to prvý problém, ktorý musíš vyriešiť.
Verím, že to zvládneš.

Držím Ti palce.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
embe
Active Member
Príspevky: 104
Dátum registrácie: So 07 02, 2009 1:07 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe »

Hlavne ze makas na svojom! Ked sa dari je super.

No ja sa hlavne musim rozhodnut....pozrem demo oboch brokerov a uvidim....
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

vlakno som nasiel iba teraz, takze zareagujem iba na to co si pamatam z precitania

ak som embeho spravne pochopil z toho co mi vravel v Tatrach, resp. co pisal tu, ten investicny horizont 2-4 roky nie je nejaky definitivny. Pochopil som to tak, ze za 2-4 roky sa uvidi, spravne embe ?

To je dost podstatny rozdiel, pretoze ak by bol inv. horizont IBA 2-4 roky, tak je to s tym investovanim do relativneho rizika (napr. ETF), pri ocakavanom zisku a max strate, nie velmi zlucitelne. Potom su mozne fakt iba nejake vlastne zaistene konstrukcie a aj to by bolo take vseliake, lebo samozrejme by si nenakupoval v konzervativnej casti samotne dlhopisy, ale bud sporiace ucty alebo dlhopisove ETF a podielove fondy. Plus je velmi nizka sanca na dosiahnutie pozadovaneho vynosu co velmi pekne zratal Radvan a napisal aj Filip.

Moznost 3. co pisal J. Traxler - stock picking - je teraz mimo Embeho casovych a momentalne aj znalostnych moznosti, takze to by si akurat mohol zaplatit u pana Traxlera :) A mimo casovych moznosti to zrejme aj ostane, pretoze ako podla mna Embe velmi rozumne napisal, jeho edge je v praci, ktora mu prinasa da sa povedat isty zisk :wink:

Embe, o moznosti zobrat na dom uver som ti v Tatrach tiez hovoril :wink: Ak budu aj v tom case dostupne, je to podla mna lepsi napad ako minat svoje tazko nahanobene fin. prostriedky :) O tom tu uz kedysi bola dost dlha diskusia.

Ja osobne by som v tvojom pripade tiez riesil ETF a v hlave by som si nejak flexibilne upravil ten investicny horizont

Co sa tyka brokerov, ja som zvolil pre svoje osobne ucely Brokerjet a som trochu sklamany. Nakoniec som aj tak vsetky ETF nakupil na Amexe,takze ta Xetra co maju navyse mi bola zatial uplne na prd. A co ma na nich najviac serie, je ze ked tam chcem niekomu vynadat, tak mam sancu bud ist osobne do Ciech alebo volat do Ciech a tam niekomu nadavat po telefone. A veru, je za co nadavat. Nerobim si iluzie, ze u Fia by to bolo ine, ale tu mam aspon moznost ist am spravit bordel osobne.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Cau Embe, pytal si sa na literaturu.Ja osobne som prestudoval troch autorov,co vysli v prekladoch.

Elder, myslim, ze som precital dve knihy.Celkom dobre aj ked si myslim, ze prilis precenuje technicku analyzu.Odporucam.

Ross, najlepsia kniha podla mna od neho je Trading je byznis.Tiez odporucam.

Williams, mne najblizsi autor ,cital som asi tri knihy,ale Dlouhodoba tajemstvi kratkodobych obchodu mi dala najviac. Tato kniha je najlepsia kniha o obchodovani, co som zatial cital. Vrelo odporucam.

Vsetky knihy vie zabezpecit Filip, urcite sa nanho obrat s doverou.

Inak ja obchodujem cez Saxo bank /Cikomodity.com/ je to 100% lepsie ako xtb moj prvy broker.
xtb je tak na forex,ale nic viac a aj to len na swingy, urcite nie na skalpovanie,ale na skalpovanie tvojho uctu.

P.S. Filip, tu obchodnu proviziu si prevezmem na najblizsom stretnuti :lol:
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
embe
Active Member
Príspevky: 104
Dátum registrácie: So 07 02, 2009 1:07 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe »

Ahoj Peto :)
peter.cmorej napísal:ak som embeho spravne pochopil z toho co mi vravel v Tatrach, resp. co pisal tu, ten investicny horizont 2-4 roky nie je nejaky definitivny. Pochopil som to tak, ze za 2-4 roky sa uvidi, spravne embe ?
No v provom rade, klasicka chyba asi ako u vacsiny ludi - moje peniaze sa uz dost dlho povaluju v banke, najpr na Ing konte a potom v mbank. Stale som si myslel, ze uz-uz ich budem potrebovat, teda ze za rok-dva ich budem potrebovat a preslo fakt dlhe obdobie...na druhej strane som nemal tusenie nic o fondoch a akciach a vsetko som povazoval za risk. Terminaky to istili :) Teraz konecne prisiel cas na zmenu. Ale vsetci ma vlastne odhovarate :( asi viete preco.

Co sa tyka horizontu - no neni presne dany ze 2-4 roky, ale nastavajuca ma zabije ak to bude viac ako 4 roky ten dom. Takze by som nechcel aby to bolo viac.
peter.cmorej napísal:Embe, o moznosti zobrat na dom uver som ti v Tatrach tiez hovoril :wink: Ak budu aj v tom case dostupne, je to podla mna lepsi napad ako minat svoje tazko nahanobene fin. prostriedky :) O tom tu uz kedysi bola dost dlha diskusia.
Toto je to co pisem ze uver je posledna moznost. Domnievam sa, ze ked zoberem uver, tak potom bude viac-menej povinnost investovat tak, aby boli zisky vacsie ako splatky (uroky). A ked je nieco povinne, tak vacsinou to neni dobre aspon nie pre mna - ked ma niekto alebo nieco do niecoho tlaci.
peter.cmorej napísal:Ja osobne by som v tvojom pripade tiez riesil ETF a v hlave by som si nejak flexibilne upravil ten investicny horizont
Co tym myslis Peto? Ako by si upravil investicny horizont?
embe
Active Member
Príspevky: 104
Dátum registrácie: So 07 02, 2009 1:07 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe »

kocinavi napísal:Cau Embe, pytal si sa na literaturu.Ja osobne som prestudoval troch autorov,co vysli v prekladoch.
Nooooo, konecne niekto dal odpoved:)

Diky Kocinavi! Kupim ti sampus na najblizsom stretku :lol:
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa filip glasa »

keď ťa svrbia prsty (alebo pália?), tak by som sa rozhodne skúsil obrátiť na Finez pána Traxlera:
http://finez.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;

Popísal tu celkom rozumné veci a vzhľadom na to, že nič "obyčajné" ťa neuspokojí a zároveň nemáš čas sa tomu venovať, sám, tak sa mi to zdá ako najlepšie riešenie.

Čo sa týka literatúry tak neviem. V podstate ani nevieš akým smerom chceš ísť. Jediné čo by som v tomto prípade doporučil sú všeobecné knihy ako:
Peníze, výnosy a rizika
Rozum a cit na finančných trhoch
Kostolanyho burzovní seminář
PENÍZE A BURZA - Umění, jak přijít k bohatství
Investiční strategie pro třetí tisíciletí
Investování pro začátečníky (myslim ze uz mas)

Vsetky su v tejto kategorii:
http://www.polica.sk/investovanie-a-fin ... ie-100007/" onclick="window.open(this.href);return false;

Základné princípy sú rovnaké - je jedno či použiješ podielový fond, ETF, alebo úplne iný typ fondu. Či zvoliť lacný a pasívny ETF fond, alebo aktívne spravovaný je už na tvojom rozume.

Kocinavi - tak ten cerveny suvenyr z juzneho tirolska si necham pre teba :wink:

Zdravim - tento krat z Rumunska (konkretne Vartop v Apusenskych horach medzi varazdinom a kolozvarom : -)
kopec1
Silver Member *
Príspevky: 160
Dátum registrácie: So 19 05, 2007 1:05 pm

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa kopec1 »

to embe:
Nezabudni aj na psychologiu. Mne velmi pomohol e-book od autora Nowaka pod nazvom "Kompletni pruvodce psychologie obchodovani".ktory som si objednal na stranke http://www.financnik.cz" onclick="window.open(this.href);return false;. Nasledne som studoval aj dalsie publikacie hlavne od dr.Eldera. /myslim,ze aj Filip ich ma v ponuke/.
Co sa tyka samotneho investovania a tradingu,tak Ti odporucam ist na bezplatne skolenia brokerov napr. brokerjet.sk, fio.sk,colosseum.sk, patria.sk, cikomodity.sk a nasledne si dat od nich zdarma na urcity cas zriadit demo verzie na trading a investovanie. Az potom ,ked uvidis a hlavne sa spoznas,tak sa rozhodni,ci to fakt chces skusit naostro.
Vela zdaru,pokory a trpezlivosti Ti prajem.
Prijemny den vsetkym
Používateľov profilový obrázok
Lobista
Platinum Member ***
Príspevky: 1127
Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa Lobista »

Este predtym by som sa chcel opytat na nejaku ozaj dobru literaturu ako som uz spominal 2x vyssie...
Ak chces ist na akcie, odporucam knihu od Benjamina Grahama Inteligentny investor, kde je velmi dobre vysvetleny konzervativny pristup k investovaniu a taktiez fundamentalna analyza. Tato knizka vysla prvy krat sice v roku 1948, ale je este stale velice aktualna. Na torrentoch je anglicka verzia z roku 2003 s dodatkami od Jasona Zweiga, ktora vysla aj v cestine.
Ak si chces vyberat jednotlive akcie, odporucam ti naucit sa aspon zaklady financnej analyzy -- vediet citat suvahu, cashflow, vykaz ziskov a strat. To je hlavne na to, aby si vyfiltroval uplnych loserov, resp. firmy, ktore maju financne problemy, resp. im hrozia.

Inak, ak chces pochopit ako funguje financny system a investovanie vratane investicnej teorie, tak vrelo odporucam CFA study notes, ktore su tiez na torrentoch. Ja som precital cely Level I a mozem povedat, ze najvacsi prinos tych papierov je to, ze som zistil, ze teorie, ktore nas ucili v skole sa skutocne aj niekde realne pouzivaju. Navyse, donesie to cloveku do vedomosti urcity system, zatriedi si jednotlive fakty a pod.
embe1
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Ne 26 07, 2009 7:45 pm

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe1 »

Dik chlapi za typy, rady, atd. Zacnem knizkou "Dlouhodobá tajemství krátkodobých obchodu", dnes som ju kupil v Panta Rhei, zvysne potom u teba Filip.

Filip, zmenil som si nejake nadstavenia vo fore, hlavne datum a cas zadaia prispevku a spolu s tym som zmenil aj template na Silver a bohuzial toto nefunguje, nemozem sa prihlasit - vyhlasuje chybu. Mozes mi to pls nejak resetnut a dat vediet napr sem? Dik.
embe1
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Ne 26 07, 2009 7:45 pm

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe1 »

Lobista napísal: Ak chces ist na akcie, odporucam knihu od Benjamina Grahama Inteligentny investor, kde je velmi dobre vysvetleny konzervativny pristup k investovaniu a taktiez fundamentalna analyza. Tato knizka vysla prvy krat sice v roku 1948, ale je este stale velice aktualna. Na torrentoch je anglicka verzia z roku 2003 s dodatkami od Jasona Zweiga, ktora vysla aj v cestine.
Ak si chces vyberat jednotlive akcie, odporucam ti naucit sa aspon zaklady financnej analyzy -- vediet citat suvahu, cashflow, vykaz ziskov a strat. To je hlavne na to, aby si vyfiltroval uplnych loserov, resp. firmy, ktore maju financne problemy, resp. im hrozia.
Inak, ak chces pochopit ako funguje financny system a investovanie vratane investicnej teorie, tak vrelo odporucam CFA study notes, ktore su tiez na torrentoch. Ja som precital cely Level I a mozem povedat, ze najvacsi prinos tych papierov je to, ze som zistil, ze teorie, ktore nas ucili v skole sa skutocne aj niekde realne pouzivaju. Navyse, donesie to cloveku do vedomosti urcity system, zatriedi si jednotlive fakty a pod.
Kukam ze je toho hodne co treba nastudovat, a taktiez si nemozem pomoct, ze ma to taha viac k aktivnejsiemu pristupu a k akciam trebars kludne aj cez fondy alebo ETF (skor ETF). Nevidim dovod, preco by to nemalo vyjst, pokial sa clovek na to ozaj dobre pripravi. K tym zakladom financnych analyz....nemas dajaky dobry typ? Tieto veci ma bavia tak ci tak, avsak bol som moc lenivy ist na skolu co teraz lutujem aj trochu :(

EDIT: Lobista pls tie CFA Study notes myslis napr toto?
Book 1: Ethical and professional standards and quantitavive methods ?
Používateľov profilový obrázok
Lobista
Platinum Member ***
Príspevky: 1127
Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa Lobista »

K tym zakladom financnych analyz....nemas dajaky dobry typ? Tieto veci ma bavia tak ci tak, avsak bol som moc lenivy ist na skolu co teraz lutujem aj trochu
Konkretne typy moc nemam, ale viem, ze Filip ma nejake knihy o tom, tak ti mozno bude vediet nieco odporucit. Dost veci o tom najdes ale napr. aj v CFA study notes Level I Book 3 -- Financial Statement analysis /v starsich rocnikoch Accounting/.
EDIT: Lobista pls tie CFA Study notes myslis napr toto?
Book 1: Ethical and professional standards and quantitavive methods ?
Hej, je to z tej serie. Ja osobne som tie eticke standardy preskocil, isiel som rovno na tu statistiku a potom na dalsie knihy. Hlavne Ti odporucam Book 3 - Financial Statement analysis, Book 4 - Corporate finance a Book 5 - Fixed income, derivative investments, etc.

Book 2 - Economics je trosku viac teoreticka. Vseobecne je v tych knihach aj kopa teorii, ktore ti asi ani moc nebude treba /detailny CAPM a pod./, avsak zaklady su tam spracovane velmi slusne, zrozumitelne, systematicky a hlavne je to cele prakticky orientovane.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa filip glasa »

keď si kúpiš knihy o tradingu, tak pre mňa lepšie, lebo sú dosť drahé (dlouhodobá tajemství, tradingem k bohatství, a spol.). Ale ešte o pár riadkov nižšie si písal, že nemáš čas a chuť venovať sa aktívnejšiemu vyhľadávanou akcií a investovaniu. Nedočítal si ani dosť jednoduchú knižku od Gladiša.
A zrazu sa vrháš na trading.

Čo sa týka inteligentného investora, finančnej analýzy a knižiek pre CFA, tak je to presne rovnako. Gladišova knižka je jednoducho napísané zhrnutie inteligentného investora. Je tam aj nejaký ten úvod do finančnej analýzy. Ak ťa táto kniha neoslovila, tak si nekupuj žiadne ďalšie ťažšie knihy.
Vráť sa o krok späť a začni so základmi ( Pavel Kohout, Kostolany, Vladimír Baláž).
embe1
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Ne 26 07, 2009 7:45 pm

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe1 »

filip glasa napísal:Ale ešte o pár riadkov nižšie si písal, že nemáš čas a chuť venovať sa aktívnejšiemu vyhľadávanou akcií a investovaniu. Nedočítal si ani dosť jednoduchú knižku od Gladiša.
A zrazu sa vrháš na trading.
Mam chut, mozno mam menej casu ale chut rozhodne mam. Venujem studiu 95% volneho casu. Gladisa som nedocital pretoze najprv som chcel nieco nazaciatok (naucte sa investovat) To co som z Gladisovej knizky precital bolo dobre a vratim sa k nemu. Kazdopadne problem je, ze kazdy autor ma inu strategiu! Jeden hovori kupovat cely trh (index), dalsi hovori o stock pickingu, dalsi o takej diverzifikacii, iny o onakej. Tak si vyber potom. Proste sa hladam no kazdopadne nechcem necinne sediet. Niekde by som mal zacat. Kratkodoba volatilita (2-4 roky) je dovodom, preco mi radis zostat pri terminakoch a ja si to cenim. Avsak pri ozaj rozvaznom investovani si myslim, ze by sa dalo riziko minimalizovat. Myslel som a myslim, ze ETF nazaciatok, pripadne fondy, resp vlastne portfolio kombinacia konzerva a nieco agresivne by mohla byt cesta.

Len neviem, ci 800 EUR do konzervy a 200 eur agresivne, a to cele mesacne ma vyznam ked zoberiem do uvahy poplatky brokerov.
filip glasa napísal:Čo sa týka inteligentného investora, finančnej analýzy a knižiek pre CFA, tak je to presne rovnako. Gladišova knižka je jednoducho napísané zhrnutie inteligentného investora. Je tam aj nejaký ten úvod do finančnej analýzy. Ak ťa táto kniha neoslovila, tak si nekupuj žiadne ďalšie ťažšie knihy.
Vráť sa o krok späť a začni so základmi ( Pavel Kohout, Kostolany, Vladimír Baláž)
Knizka ma oslovila ale ako pisem vyssie bolo to priskoro resp chcelo to nieco na zaciatok.
radvan
Guru Member ****
Príspevky: 1261
Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
Been thanked: 6 times

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa radvan »

embe - ak si nedocital ani gladisa, tak CFA ani neskusaj citat ... gladisova knizka a inteligentny investor od grahama je napisany ako lahka literatura voci CFA (CFA su jednoducho skripta), CFA (hlavne cast Financial statement analysis) sa ti bude zdat ako citat telefonny zoznam voci gladisovi ...

docitaj gladisa alebo zacni niecim jednoduchsim preboha ... a ak pises ze sa chces venovat hlavne robote, ze tam mas edge, tak sa spametaj a nie rovno trading, to chce 5 rokov tvrdej makacky ... ja viem ze chalani su strasne hrrr do tradingu tu na fore, ale pred par dnami si chcel nakupit etfka a uz chces robit stockpicking alebo trading ... to je ako keby som sa naucil soferovat po blave a potom hned hladal, ze kedy sa mozem prihlasit na really pariz-dakar ...

ak ti mam ja nieco odporucit co je simple to understand a je to pritom naozaj velmi dobry koncept (ktory mimochodom na to ze to je pure investovanie len, tak obstal tento a minuly rok velmi slusne pri tej paseke, co bola na trhoch) a pri tom to nie je ziadny brutalny trading tak si precitaj toto: http://www.amazon.com/Ivy-Portfolio-Inv ... 0470284897" onclick="window.open(this.href);return false; ... da sa to najst aj na torrentoch alebo na rapidshare ... investujes len do jednoduchych ETfiek, v knizke mas vysvetlene zaklady preco to funguje a je to X-krat citatelnejsie nez Graham, a praktickejsie, kedze robis stock picking alebo trading nema moc zmysel, ak v tom nesedis hodiny a hodiny denne 10tky-100vky dni do roka ...

PS: pre tych co to zaujima tak tu je porovnanie jednotlivych stylov pasivneho investovania na stranke autora tej knizky ... http://www.mebanefaber.com/2009/07/22/w ... l-returns/" onclick="window.open(this.href);return false; ... plus jeho paper: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm? ... _id=962461" onclick="window.open(this.href);return false; ... ked uz podla dajak pre poloamatersky-poloprofesionalne investovat, tak este toto by sa dalo ...
Naposledy upravil/-a radvan v Po 27 07, 2009 10:13 am, upravené celkom 1 krát.
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
Používateľov profilový obrázok
Lobista
Platinum Member ***
Príspevky: 1127
Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa Lobista »

Kazdopadne problem je, ze kazdy autor ma inu strategiu! Jeden hovori kupovat cely trh (index), dalsi hovori o stock pickingu, dalsi o takej diverzifikacii, iny o onakej. Tak si vyber potom.
Bohuzial, jedna spravna strategia pri investovani neexistuje. Je ich strasne vela a kazdeho to taha k niecomu inemu. Akurat ze niektore z nich su pre teba lepsie a niektore horsie -- ale to si musis rozhodnut ty.

Btw, tych par veci o tradingu, co som cital, bolo 10x subjektivnejsich a viac rozdielnych nez tie knizky o investovani, kde sa ti autori zhodnu aspon na par veciach /diverzifikacia, cim nizsie poplatky, etc./. :D
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

embe napísal:Co tym myslis Peto? Ako by si upravil investicny horizont?
Myslel som to tak, ze by si si mal ujasnit, ci tie peniaze naozaj potrebujes za 4 roky a skutocne je tvoj inv. horizont IBA 4 roky, alebo si dostatocne flexibilny a dokazes ho podla potreby natiahnut. Mozno aj na velmi dlho.

Podla statistik, vacsina priateliek sa vkuse len vyhraza a skutek gutek :lol: To netreba brat az tak vazne :mrgreen:
embe1
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Ne 26 07, 2009 7:45 pm

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe1 »

Chalani, ved ja som to tak napisal zhrnuto ze kludne aj stock picking ale samozrejme vsetko postupne! V ziadnom pripade nie hrrr, to urcite nie. Cital som tu niekde prispevky od jedneho cloveka co vyclenil 200.000 SKK ze to ide risknut a vyskusat. Toto nie je moja cesta!!! Ja som natlacil dlhy casovy usek do 2-3 prispevkov. Co chcem je sa to ostupne naucit, pritom samozrejme aj nieco poskusat, trebars fondy aby som vedel o com to je. ETFka sa mi zdali ako nieco dobre na zaciatok. Proste neuspokojim sa s prizeranim sa ako mi prachy zahalaju na terminaku. To je cele.
embe1
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Ne 26 07, 2009 7:45 pm

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa embe1 »

peter.cmorej napísal: Myslel som to tak, ze by si si mal ujasnit, ci tie peniaze naozaj potrebujes za 4 roky a skutocne je tvoj inv. horizont IBA 4 roky, alebo si dostatocne flexibilny a dokazes ho podla potreby natiahnut. Mozno aj na velmi dlho.

Podla statistik, vacsina priateliek sa vkuse len vyhraza a skutek gutek :lol: To netreba brat az tak vazne :mrgreen:
:lol: To mas sakra pravdu. Nevylucujem aj predlazenie horizontu. Vselico sa moze stat..
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa JUGGLER »

ALL:
Keď sa tu už toľko rozpráva o fondoch, mňa by zaujímalo porovnanie historickej výkonnosti verejných akciových fondov očistené o poplatky versus pasívna investícia do ETF očistená od zanedbateľných poplatkov.

Stavím sa, že väčšina fondov nestojí za nič.

Ako som už niekde čítal a rád sa opieram o ten fakt, že ak investujete 20 000 eur na 20 rokov pri priemernom ročnom výnose 8% a banka si nechá iba 1% ročne, tak Vám z účtu ubudne okolo 15 000 eúr.

A další je fakt, že peniaze o ktoré vás oholia sa nereinvestujú...
To je určite nezanedbateľný kumulatívny efekt..
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Jan_Traxler
Active Member
Príspevky: 129
Dátum registrácie: Št 10 04, 2008 9:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa Jan_Traxler »

JUGGLER napísal:mňa by zaujímalo porovnanie historickej výkonnosti verejných akciových fondov očistené o poplatky versus pasívna investícia do ETF
Budete-li porovnavat vicemene pasivne spravovany siroce diverzifikovany podilovy fond (takovych je vetsina) se stejne zamerenym ETF, bude diky nizsim poplatkum logicky dlouhodobe lepsi vykonnost vykazovat ETF.

Budete-li porovnavat aktivne rizeny podilovy fond s koncentrovanym portfoliem (takovych je minimum, ale existuji) se stejne zamerenym ETF, bude mnohdy lepsi dlouhodobou vykonnost vykazovat podilovy fond a zejmena ma dle meho nazoru do pristich let daleko lepsi vyhlidky, protoze laicky receno s sebou nemusi tahnout "loosery" a naopak muze sazet na vybrane spolecnosti.

Jelikoz na Embeho horizontu 2-4 let ocekavam u akciovych trhu spise pohyb sem a tam, nedoporucoval bych volit ETF. Kdyz uz akcie, tak jedine stock-picking (ale ten by v pripade Embeho asi nebyl efektivni), nebo aktivne rizene fondy. Presto bych se akcii radeji na jeho miste vyvaroval uplne a volil jiny postup, viz uz v mem prispevku nekde ze zacatku vlakna.

Kazdopadne Embe je svobodny clovek a rozhodnout se musi sam.
Akorat se zatim prilis zameruje na to, co ho zajima a bavi, nez na to, co by pro nej bylo efektivni.

K tematu efektivity jsem psal v clanku Diverzifikace a efektivni investovani.
Jan Traxler
FINEZ Investment Management
www.finez.cz
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Aktivna sprava podielovych fondov aset manazmentov slovenskych bank znamena - Buy and hold. Nepoznam ani jeden, ktory by sa vymykal z tejto dogmy. Ale rad sa poucim. Hlavne expandujme a poplatky nam zarobia same.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Jan_Traxler
Active Member
Príspevky: 129
Dátum registrácie: Št 10 04, 2008 9:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa Jan_Traxler »

kocinavi napísal:Aktivna sprava podielovych fondov aset manazmentov slovenskych bank znamena - Buy and hold. Nepoznam ani jeden, ktory by sa vymykal z tejto dogmy. Ale rad sa poucim. Hlavne expandujme a poplatky nam zarobia same.
Podilove fondy se vzdy budou drzet strategie buy and hold. Ani nemaji na vyber. Aktivne obchodovat muzete s jednim milionem, ale ne s desitkami miliard.
Prectete si clanek Podilove fondy - nevinna mizerie. Jen upozornuji, byl psan koncem roku 2008.
Mimochodem buy and hold je nejefektivnejsi strategie. Jen jde o to, umet vybrat, co buy a co hold. ;-)

Aktivni sprava neznamena aktivne obchodovat, ale pristupovat aktivne ke sprave, tzn. nekopirovat benchmark. Aby aktivni sprava mohla byt efektivni, musi se jednat o koncentrovane portfolio, viz jiz odkazovany clanek Diverzifikace a efektivni investovani.

Jinak Slovensko vzhledem ke zbytku sveta je kapka v mori. Podobne Ceska republika. Takze se mozna nezamerujte jen na tu jednu kapku. ;-)
Jan Traxler
FINEZ Investment Management
www.finez.cz
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa jogo »

Jan Traxler: Fakt pekny clanok a s vela myslienkami suhlasim.
Nejeden uspesny trader by s miliardami nedokazal zarobit,to je jasne

Ale je tu jeden problem.
Beriem,ak indexy prepadnu o 50% a fond len o 40%, ze si manageri fondu svoje peniaze zasluzia,ked dokazali vyselektovat lepsie akcie alebo vcas zacat uzatvarat cast pozicii.
Neberiem,ak len kopiruju bechmark=index, alebo su dokonca este horsi...
Ako velky fond maju pristup k platenym reportom a informaciam o akych sa nam ani nesniva.(sedia dokonca v spravnych a dozornych radach podnikov).Ak fundamentalna analyza za nieco stoji,ako je mozne,ze take mnozstvo fondov skopirovalo vyvoj indexov alebo dopadli este horsie...
Bud Fundamentalna analyza je neefektivna(co si nemyslim), alebo manageri fondov tomu nerozumeju,lebo sa tam vecsinou dostavaju po znamostiach(ako vsade inde,kde je dobry flek).A to si myslim.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Jan_Traxler
Active Member
Príspevky: 129
Dátum registrácie: Št 10 04, 2008 9:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa Jan_Traxler »

jogobela:

Problem je v tom, ze vetsina fondu ma prilis diverzifikovane portfolio. Kdyz mate ve fondu 200 akcii, bude vysledek vzdycky stejny jako u indexu, kde jich je treba 500 (resp. nizsi o poplatky). Kdyz mate ve fondu 30 akcii, mate pri vyuzivani fundamentalni analyzy jednotlivych podniku slusnou sanci index 500 akcii porazit.
To kopirovani indexu je videt i jinde. Fondy bezne zverejnuji 10 nejvetsich pozic ve svem portfoliu. Velmi casto se tyto nejvetsi pozice shoduji s nejtezsimi vahami v indexu. Takovy fond pak nema pro investora zadnou pridanou hodnotu.

Proc vetsina fondu jde cestou vice mene pasivni spravy siroce diverzifikovaneho portfolia, to nevim. Ale vim, ze to neni efektivni.

Nicmene jak stale dokola opakuji, existuji i fondy, ktere jsou skutecne aktivne spravovane a maji koncentrovane portfolio.
Proto nemam rad, kdyz nekdo pausalne kritizuje a odsuzuje podilove fondy. Jen tim ukazuje, ze se v oblasti fondu moc neorientuje.
Jan Traxler
FINEZ Investment Management
www.finez.cz
jonatanus
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3224
Dátum registrácie: Št 12 04, 2007 4:02 am

Re: Pravidelne investovanie do ETF

Príspevok od používateľa jonatanus »

Jan_Traxler napísal:Prectete si clanek Podilove fondy - nevinna mizerie.
prosim? to akoze chcete tvrdit ze podielove fondy (celosvetovo) v priemere nemaju ZAPORNU pridanu hodnotu? voci indexovemu fondu? :roll:

aktivne spravovane podielove fondy je ojeb tisicrocia..
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"