Rada tykajuca sa portfolia

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
lukas-svk
Gold Member **
Príspevky: 423
Dátum registrácie: Ut 22 12, 2009 8:57 pm

Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa lukas-svk »

Zdravim, toto forum z casu na cas v ramci moznosti sledujem, ale vzdy som bol len citatel. Predcasom som ma vsak oslovil financny poradca a po istom case mi aj navrhol portfolio. Chcel by som sa spytat ci ten navrh je alebo nie je pre mna vhodny, resp co si o nom myslite , rpiapdne co zmenit. Vek cca 25r, student vysokej skoly, prijem pocas studia cca 17k garantovanych mesacne (dohody) , z casu na cas aj viac 1000e+, (+ momentalne rozbiehana zivnost), takze to snad casom bude lepsie

1.) rezervy (axa konto)
odtialto trvale prikazy
-> stavebne sporenie - cs 210k
-> rytmus , 7r , 50e mesacne
-> izp axa invest plus (35e mesacne) [pripad smrt alebo dozitie 15 000,00 EUR (451 890,00 SKK) 24,65 EUR (742,61 SKK), Trvale telesne poskodenie 25 000,00 EUR (753 150,00 SKK) 5,25 EUR (158,16 SKK), kriticke ochorenia 20 000,00 EUR (602 520,00 SKK) 3,46 EUR (104,24 SKK) a Pripoistenie oslobodenia od platenia poistného v prípade invalidity 1,64 EUR (49,41 SKK)]

Vedel by mi niekto z vas dat an toto svoj nazor ? :)
Pripadne maju zmysel dalsie pripoistenia ? Pripadne upravit pomer medzi poistenim a sporenim ?


Dakujem velmi pekne za kazdy nazor.
Lukas
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

celkom dobry navrh. Aj ked ja by som ti urcite nenavrhol AXA IZP. Zmenil by som minimalne to poistenie smrti. Vyhodil by som odtial dozitie a nechal to iba ako poistenie smrti. Nech sa ti ta sporena cast, ktora je bohuzial v AXE vzdy a neda sa potlacit, investuje aspon do akcii a nie do dlhopisov. Ked uz to mas platit desiatky rokov ... Mimochodom, poistku si chcel alebo ti ju predal/navrhol ?
lukas-svk
Gold Member **
Príspevky: 423
Dátum registrácie: Ut 22 12, 2009 8:57 pm

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa lukas-svk »

peter.cmorej napísal:celkom dobry navrh. Aj ked ja by som ti urcite nenavrhol AXA IZP. Zmenil by som minimalne to poistenie smrti. Vyhodil by som odtial dozitie a nechal to iba ako poistenie smrti. Nech sa ti ta sporena cast, ktora je bohuzial v AXE vzdy a neda sa potlacit, investuje aspon do akcii a nie do dlhopisov. Ked uz to mas platit desiatky rokov ... Mimochodom, poistku si chcel alebo ti ju predal/navrhol ?
noo co som pozeral materialy, tam sa uvadza ze investicie su do akciovych fondov/dlhopisovych fondov (clovek si moze vybrat) .. ked tak mozem zistit presne aj ktorych(myslim ze sme vsetko dali do akciovych fondov ) .. , boli v tom nejake stredoeuropske akcie , nejake komoditne (male percento myslim 10 percent) atd .. Priznam sa ze IZP najprv nie, je to skor nieco na co prisla rec nejak tak nutene , ze nie som kryty (doteraz som ziadnu poistku nemal).

Moje otazky casto zneli v duchu , ci ludia nezvyknu riesit nejake krytie inak , napr sporenim si pre horsie pripady. Ale zasa na druhej strane nemal som doteraz ziadne krytie, mozem vyuzit danovu ulavu, kryty som fakt pre tie najtazsie pripady(aj tak si myslim ze v pripade ze by sa nieco take stalo tak mi to je prd platne), poistenie bude so zvysujucim sa vekom drahsie ved to poznas. A ak by som chcel riesit poistku a sporenie oddelene dvoma produktami tak ma to vyjde drahsie. Doteraz neviem ci som s tym IZP urobil dobre, tu zmluvu som uzavrel dnes takze sa da zmenit. Inak je to od PG, a konkretne tento produkt tam ma trochu ine podmienky ako bezne predavany produkt, udajne aj to investovanie do fondov v IZP je bez poplatku (akurat tie fondy su vsetky od axy )

Myslis ze sa pre mladeho cloveka hodi pripoistenie pre pripad PN, drobne urazy atd ? ja som za 25 rokov nemal zlomenu ruku , uraz som si urobil len s kolenom aj to bol uraz prip praci z mojej lenivosti.

Dik Lukas
Myk
Gold Member **
Príspevky: 548
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa Myk »

Můj názor:
- pojištění rizika smrti má smysl jen, pokud máš rodinu, která je závislá na tvých příjmech. K čemu ti bude vyplacených 100K Eur, když budeš mrtvý?
- Argument, že musíš pojistku proti riziku smrti uzavřít dnes, protože až budeš starší bude to dražší je blbost. Jednak nevíš, jestli budeš tu pojistku vůbec potřebovat (budeš mít děti?) a jednak nevíš, na kolik se pojistit. Dnes se pojistíš na 20.000 Eur, ale co když bude vysoká inflace? (jasně, jsou inflační doložky, ale to akorát znamená, že z tebe budou tahat víc peněz) Co když za 6 let vezmeš hypotéku na 200.000 Eur? Budeš platit 6 let zbytečně pojištění na 20.000 eur a pak ho stejně zahodíš a půjdeš se pojistit na 200.000 Eur?
- investiční životní pojištění je podle mě nešťastná kombinace produktů pojištění a spoření. Pojišťovny se snaží nabídnout na první pohled lákavý balíček, ale většinou je to o tom, že se uvazuješ k nějaké dlouhodobé pojistce, nevíš kolik přesně peněz spolyká pojištění a různé poplatky (už se to asi zlepšilo, ale původní kapitálové pojistky byl bianco šek pro pojišťovnu, která klientovi nikdy neřekla, kolik peněz přesně jde na pojistku, protože výpočet je "velmi složitý), prostě to pojištění tě vždycky nějak omezuje ve spoření
- Chceš-li spořit, spoř na produktech, které se dají rozumně řídit - stavební spoření, fondy. Z nich můžeš v případě potřeby vybrat a nemusíš se ohlížet na nějakou pojistku. Navíc většinou víš mnohem jasněji, do čeho jsou tvoje peníze investovány.
- Chceš-li se pojistit (úraz, trvalé následky, nebo i tu smrt), uzavři si sadu pojistek šitých na míru tomu, co chceš pojistit a přiměřených riziku, které ti hrozí (děláš-li nebezpečný sport, najdi si specializovaný produkt, který tě pojistí)
- Jediné co by mě mohlo zviklat k IŽP by byla nějaká super výhodná státní podpora (v ČR mě nezviklala)

P.S. Ber to jako obecné rady, konkrétní produkty neznám a ani mě nezajímají. Před 15ti a pak před 10ti lety jsem naletěl a uzavřel jsem 2 kapitálové pojistky (předchůdce IŽP). Dnes už vím, že tyhle dlouhodobé pojistky jsou naprosto naprd, protože za 10 let se semele tolik věcí, že se pak akorát usmíváš, jak jsi byl naivní a platil jsi pojistku na pojistnou částku, která byla úplně mimo. (Hezky jsem si to uvědomil, když se pokládala AIG a já zvažoval, jestli mám ještě dalších deset let platit 44.000 Kč ročně svojí pojišťovně, abych dostal za 10 let milion. Už dnes ten milion má podstatně jinou hodntou, než před deseti lety, kdy jsem pojistku uzavíral). Ve svém okolí znám minimálně 4 případy lidí, kteří naletěli stejně jako já a rušili nevýhodné IŽP nebo smutně koukají, jak jim investované peníze požírají různé poplatky a pojistky. Takže možná ti nabízejí nějaké produkty, které jsou dobré, ale větší pravděpodobnost je, že na to vydělá pojišťovna a ten makléř, který ti to prodá.
lukas-svk
Gold Member **
Príspevky: 423
Dátum registrácie: Ut 22 12, 2009 8:57 pm

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa lukas-svk »

Ok, ked mam pochybnosti tak som nechal danu zmluvu "pozastavit", nepojde zatial do axy.

Dalsia vec, aky typ vstupneho poplatku do rytmusu by ste odporucili ? Priebezny alebo Jednorazovy ? Resp ktory preferujete ?

Edit: Peter, udajne smrt a dozitie je spolocne (a smrt by udajne mala byt akakolvek, urazom aj "normalna"). Ty radis mat to teraz skor smrt urazom? (ano toto je u mladeho cloveka najpravdepodobnejsia smrt, ale co ked budem uz stary? Alebo tu sa to tak neberie a rata sa ze dana poistka sa bude urcite casom menit ? Alebo sa necha na investovanie a zriadi sa ina s inymi krytiami? [aj ked ako som pozeral poplatky tak by to bolo nic moc])
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

lukas-svk napísal: noo co som pozeral materialy, tam sa uvadza ze investicie su do akciovych fondov/dlhopisovych fondov (clovek si moze vybrat) .. ked tak mozem zistit presne aj ktorych(myslim ze sme vsetko dali do akciovych fondov ) .. , boli v tom nejake stredoeuropske akcie , nejake komoditne (male percento myslim 10 percent) atd ..
AXA ma v tom IZP viacero moznosti. Jedna je taka, ze ti garantuju do dozitia urcity vynos. Tusim v tom pre Partners sa da dokonca nastavit suma pre dozitie. Z toho co si najprv napisal, som si myslel, ze mas tento typ, ale teraz kukam, ze som sa asi mylil. Takze beriem spat. Ked poistenie smrti, tak urcite aj urazom aj chorobou.
lukas-svk napísal:A ak by som chcel riesit poistku a sporenie oddelene dvoma produktami tak ma to vyjde drahsie.
Rytmus je sporenie. Poistku by si mohol mat kludne taku, kde by nasporena suma na konci bola blizka nule. Nepotrebujes nevyhnutne sporit aj v IZP.
lukas-svk napísal:udajne aj to investovanie do fondov v IZP je bez poplatku (akurat tie fondy su vsetky od axy
blbost. Ano, Axa Partners je trochu ine ako bezne IZP od AXY, ale pri projekciach AXA strasidelne odrbava v jednom aj druhom IZP. Nemaju tam zaratanu polovicu poplatkov. Pred nedavnom som to ratal.
lukas-svk napísal:Myslis ze sa pre mladeho cloveka hodi pripoistenie pre pripad PN, drobne urazy atd ? ja som za 25 rokov nemal zlomenu ruku , uraz som si urobil len s kolenom aj to bol uraz prip praci z mojej lenivosti.
To su take poistenia, ze "mozu sa hodit". Ale radsej by si mal mat poriadne poistene trvale nasledky a kriticke choroby. 20 000 Eur je pre Trvale nasledky dost malo, kriticke navrhujem tiez vyssie.
Myk napísal:Můj názor:
- pojištění rizika smrti má smysl jen, pokud máš rodinu, která je závislá na tvých příjmech. K čemu ti bude vyplacených 100K Eur, když budeš mrtvý?
- Argument, že musíš pojistku proti riziku smrti uzavřít dnes, protože až budeš starší bude to dražší je blbost.
20 rocny sa moze za 33 Eur mesacne poistit pre pripad smrti aj pre pripad vyskytu kritickej choroby na 33 000 Eur. 40 rocny sa na rovnake sumy poisti za 150-200 Eur mesacne. 20 rocneho zoberu do poistenie polahky, polovica 40 rocnych dostane rizikovu zdravotnu prirazku k platenym sumam. Ak ma clovek v buducnosti plan mat rodinu, nejake tie zavazky (hypoteka) a este nebodaj byt zivitelom rodiny, poistka sa hodi. Inak so zvyskom co si napisal viac menej suhlasim.
lukas-svk
Gold Member **
Príspevky: 423
Dátum registrácie: Ut 22 12, 2009 8:57 pm

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa lukas-svk »

peter, dik , este pouvazujem co s tym. Akurat dneska ma ale napr sklamala jedna vec, pri osobnom pohovore mi poradca vravel ze vdaka nim budem mat nizsi vstupny poplatok do rytmusu o 0,5 percenta. Pozrel som teda ake poplatky sa platia ak by som sa zazmluvnil priamo , a boli uplne identicke, tych slubovanych 0,5 percenta sa niekam stratilo. Taketo veci naburavaju doveru. Nechcem radsej ani pomysliet kolko takychto obdobnych informacii sa vyskytne aj v pripade toho izp napr (rozne skryte/zamlcane poplatky, ine lahodky kt clovek zisti neskoro)
lukas-svk
Gold Member **
Príspevky: 423
Dátum registrácie: Ut 22 12, 2009 8:57 pm

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa lukas-svk »

Zdravim, moj "pribeh" pokracuje. IZP som zatial zavrhol, nie som si isty ci ho vobec potrebujem, nepotrebujem zabezpecenie prijmu -> na to mam financne rezervy (nikto druhy na mne nie je financne zavisly, nepotrebujem pripoistenia - nemocenske a pnku - naco => zo statistiky vyplyva nizka pravdepodobnost ze by som to naozaj vyuzil)
=> zatial este neviem , mam skor dojem ze moj financny poradca chce tu ZP viac nez ja :-D

Ale chcel som sa spytat, momentalne pritekaju financie do axa konta (aktualne cca 300 - 500e/mesiac) a tam koncia, co by ste poradili dalej ? Som si vedomy vztahu vynosu/rizika. Kam by ste odporucili upriamit pozornost - rad si danu problematiku nastudujem. Napr priznam sa, ze postavit portfolio z akcii si netrufam, nemam na to patricne know-how. Na zaciatok by to chcelo nieco jednoduchsie, pripadne odporucenie ci vobec investovat do nejakych CP alebo radsej cakat a nechat hotovost v niecom bezpecnejsom - penazny fond/axa konto alebo terminovany vklad (ci je vhodna doba na investovanie, alebo je to jedno za predpokladu ze sa bude jednat o pravidelne investovanie)

Poradite co dalej?
Vopred dakujem
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

lukas-svk napísal:mam skor dojem ze moj financny poradca chce tu ZP viac nez ja :-D
no, to uz je tak, ked prijmy z predaja iZPciek predstavuju min. 80 % tvojich prijmov. Nepredas IZP, nezeres :) Ale vacsinou si za to mozu ti poradcovia sami - tym, ze pracuju tam kde pracuju.

K tomu ci by ti to IZP k niecomu bolo ti este raz nakopirujem to co som uz raz pisal :) :
peter.cmorej napísal:20 rocny sa moze za 33 Eur mesacne poistit pre pripad smrti aj pre pripad vyskytu kritickej choroby na 33 000 Eur. 40 rocny sa na rovnake sumy poisti za 150-200 Eur mesacne. 20 rocneho zoberu do poistenie polahky, polovica 40 rocnych dostane rizikovu zdravotnu prirazku k platenym sumam. Ak ma clovek v buducnosti plan mat rodinu, nejake tie zavazky (hypoteka) a este nebodaj byt zivitelom rodiny, poistka sa hodi.
lukas-svk napísal:Ale chcel som sa spytat, momentalne pritekaju financie do axa konta (aktualne cca 300 - 500e/mesiac) a tam koncia, co by ste poradili dalej ?
pri pravidelnom investovani / sporeni by si sa nemal snazit najst najvhodnejsiu dobu. Kedze pravidelne investujes rovnaku sumu, na zaciatku je to uplne jedno. Nakupna cena sa ti spriemeruje. Skor riskujes, ze budes cakat na vhodnejsiu dobu, ktora nikdy nepride.

Mal by si sa najprv rozhodnut, v akej pozicii chces byt. Chces mat trvaly prikaz a viac sa o to nestarat alebo si ochotny venovat tomu v pravidelnych intervaloch nejaky cas, sledovat si to a sam si napr. kazdy mesiac nakupovat ?

Ak to prve, tak nic lepsie ako sporiace schemy do podielovych fondov pre "retailoveho" klienta neexistuje. Ak to druhe, tak vyhodnejsie je sporit si do ETFiek. V takom pripade si musis otvorit ucet u brokera, hodilo by sa nieco si o tom nastudovat :) a mozes veselo investovat.

Co sa tyka tych sporiacich schem, Rytmus je napr. jedna z nich. My mame tiez jednu, tu na fore si o tom najdes nejake info, pripadne napis ak by si chcel poslat info na mail.

este zopar slov k celkovemu rozlozeniu portfolia: opat zavisi aj od toho aky chces byt pri sprave svojich penazi aktivny. Bezny clovek by to mal mat takto nejako: rezerva + zabezpecenie (poistky) + sporenie do fondov + pripadne stavebne sporenie (ako konzervativne sporenie) + jednorazove investicie (terminaky, podielove fondy, ...)
Jan_Traxler
Active Member
Príspevky: 129
Dátum registrácie: Št 10 04, 2008 9:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa Jan_Traxler »

lukas-svk napísal:momentalne pritekaju financie do axa konta (aktualne cca 300 - 500e/mesiac) a tam koncia, co by ste poradili dalej ?
1) Tech 300-500 e za mesic je "volny" kapital, nebo to je "hruby prijem"?
2) O jakem horizontu se bavime, na co chcete a kdy v budoucnu finance vyuzit? Jedna se ciste o dlouhodobe financni zajisteni (zajisteni financni nezavislosti), nebo budete treba za par let potrebovat kapital na stavbu domku apod.?
=> jinymi slovy, je potreba si tak nejak kapital rozdelit na hromadky podle ucelu, resp. doby, po jakou ho chcete zhodnocovat... k temto hromadkam si pak musite stanovit cile... s jakym vynosem budete spokojeny? jaky vynos by byl zklamanim? jak hodne jste ochotny riskovat? muze treba trzni hodnota kapitalu kratkodobe poklesnout o 20, 30, 50... procent? A jak zminoval jiz Peter, kolik casu chcete venovat sprave? Preferoval byste spise pasivni pristup (trvaly prikaz a o vic se nestarat, max. jednou za par let trochu obmenit portfolio), nebo aktivni (podilet se na vyberu akcii ci jinych cennych papiru, zadavat kazdy mesic pokyn k nakupu, delat behem roku obcas upravy portfolia)?

To jsou zasadni parametry zadani, bez kterych se tezko radi. ;-)

Jinak k pravidelnym investicim (spise toho pasivniho charakteru) mohu doporucit si projit clanek Jak investovat v dobe krize 1 - pravidelne investice - najdete v nem popsany zakladni vlastnosti pravidelneho investovani, zejmena princip prumerovani cen (tzv. cost averaging).
Jan Traxler
FINEZ Investment Management
www.finez.cz
lukas-svk
Gold Member **
Príspevky: 423
Dátum registrácie: Ut 22 12, 2009 8:57 pm

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa lukas-svk »

Jan_Traxler napísal: 1) Tech 300-500 e za mesic je "volny" kapital, nebo to je "hruby prijem"?
Volny - snad bude viac
Jan_Traxler napísal: 2) O jakem horizontu se bavime, na co chcete a kdy v budoucnu finance vyuzit? Jedna se ciste o dlouhodobe financni zajisteni (zajisteni financni nezavislosti), nebo budete treba za par let potrebovat kapital na stavbu domku apod.?
=> jinymi slovy, je potreba si tak nejak kapital rozdelit na hromadky podle ucelu, resp. doby, po jakou ho chcete zhodnocovat... k temto hromadkam si pak musite stanovit cile... s jakym vynosem budete spokojeny? jaky vynos by byl zklamanim? jak hodne jste ochotny riskovat? muze treba trzni hodnota kapitalu kratkodobe poklesnout o 20, 30, 50... procent?
Investicny dotaznik online? :) Davate tazke otazky. Spokojny by som bol so zhodnotenim vyssim ako terminovane ucty. Sklamany by som bol s minusom ako takym, ale toto jednoducho nejde splnit pretoze ak chcem potencial vyssieho zhodnotenia tak nemozem ocakavat riziko na urovni terminovaneho uctu. Inak ja Vam teraz mozem napisat ze tolerujem 50 percent straty a v pripade ze sa taka strata realne udeje tak budem reagovat uplne inak som zaciatocnik tazko povedat ako sa zachovam. (nad tou toleranciou strat musim porozmyslat.)

Inak momentalne mam vsetko co potrebujem (25r student VS) , byvam relativne lacno v podnajme, auto, pracu. Casom by som chcel zacat riesit byvanie ale pevne stanoveny cas nemam, ak bude dost financii navyse tak nejake vacsie jazdene auto (terajsie je prilis male, pre potreby zivnostnika nepostacuje)
Jan_Traxler napísal: A jak zminoval jiz Peter, kolik casu chcete venovat sprave? Preferoval byste spise pasivni pristup (trvaly prikaz a o vic se nestarat, max. jednou za par let trochu obmenit portfolio), nebo aktivni (podilet se na vyberu akcii ci jinych cennych papiru, zadavat kazdy mesic pokyn k nakupu, delat behem roku obcas upravy portfolia)?
Radsej aktivne, mam rad kontrolu a mozno sa aj niecomu priucim :-)

2peter: Inu neviem rodinu zatial neplanujem, tiez nemam stanovene presne a ani to na to nevyzera. S tou ZP vobec nie som presvedceny, skor sa priklanam k nazoru kt tu uz pisal Myk (fondy/sporenie , poistenie zatial imho nema vyznam)
Jan_Traxler
Active Member
Príspevky: 129
Dátum registrácie: Št 10 04, 2008 9:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa Jan_Traxler »

Investicny dotaznik online... ano, tak trochu. Kdyz chcete rady online, tak musite online i upresnit zadani. ;-)
Stejne to ale nestaci, moc moudry z Vasich odpovedi nejsem, zejmena pokud jde o vynosove/rizikove nastaveni investicni strategie. Asi bude nejlepsi, kdyz se domluvite s Peterem nebo jinym investicnim poradcem a proberete to osobne.

Preferoval byste aktivni pristup... no je videt, ze jste zapaleny pro vec. ;-) Pokud byste chtel byt aktivni, tak bych postupoval asi tak, ze bych vzdy pockal, az nastradam 1000 euro a za ty pak koupil akcie od jedne firmy. Po 2-3 mesicich s dalsi tisicovkou bych prikoupil akcie druhe firmy. A takhle si postupne vytvoril portfolio.
Jini Vam tu asi budou doporucovat takto nakupovat ETF. Ja preferuji vybrane akcie, protoze trhu jako celku neverim a radsi si koupim jen akcie, ktere se mi libi, nez abych v ramci ETF kupoval vsechny.
Otazkou zustava, zda by takovy postup byl efektivni, protoze byste spoustu casu stravil analyzovanim trhu, firem atd. Osobne si myslim, ze nebyl... ze byste radeji mel volit pasivni formu pravidelnych nakupu (trvaly prikaz do vybranych fondu) a usetreny cas radeji venovat podnikani (nebo jinym aktivitam). Ale rozmlouvat Vam to nebudu.

To byl jen nastin mozneho postupu. Investicni strategie zustava nezodpovezena.
Pisete, ze byste byl spokojeny s vynosem nad terminovane ucty. K tomu by treba melo stacit portfolio z dividendovych titulu (dlouhodobe udrzitelny vynos cca 5-8 % p.a.)... to bych asi videl jako jednu z nejrozumnejsich variant... kterou lze navic velmi efektivne resit i formou pravidelnych investic do fondu (na dividendove akcie existuje par dobrych aktivne spravovanych fondu s koncentrovanym portfoliem).
Ale nastaveni strategie je k diskuzi, z Vasich online odpovedi nemam uplne jasno. ;-)

Hezky den
Jan Traxler
FINEZ Investment Management
www.finez.cz
lukas-svk
Gold Member **
Príspevky: 423
Dátum registrácie: Ut 22 12, 2009 8:57 pm

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa lukas-svk »

Jan_Traxler napísal:Investicny dotaznik online... ano, tak trochu. Kdyz chcete rady online, tak musite online i upresnit zadani. ;-)
Stejne to ale nestaci, moc moudry z Vasich odpovedi nejsem, zejmena pokud jde o vynosove/rizikove nastaveni investicni strategie. Asi bude nejlepsi, kdyz se domluvite s Peterem nebo jinym investicnim poradcem a proberete to osobne.
Ved to nebolo v zlom, vazim si kazdu radu. Co sa tyka financneho poradcu, to mi radsej ani nespominajte. Nechcem ich nejak urazit ale uz vo mne vzbudzuju dojem takej nizsej formy zivota. Napr moja terajsia skusenost, stretnuti bolo niekolko, zakazdym som bol lamany na IZP, aj ked so vzdy hovoril dovody preco vo mne nevzbudzovalo dobry pocit. (raz to bol jeden poradca , inokedy hned dvaja, lakali na danovy bonus etc..). Za cely cas mi poradili jednu sporiacu schemu do fondov , jedno izp , stavebne sporenie (ok toto sa da), axa eur konto (ok ) .. nepredstavili a nevysvetlili dalsie moznosti (aj ked som sa pytal , aspon keby dali klucove slova , ved si nastudujem). Zobral som 2 ok produkty a stale som tlaceny do izp (vzdy je mi tlaceny nazor ze co ked sa nieco stane ??) => financny poradca mi ma predsa poradit a ja to mozem a aj nemusim zohladnit, ked je hladny po zisku z provizii tak nech nehovori ze jeho sluzby su "bezplatne" a neradi tak aby co najviac zarobil bez ohladu na klienta, ale povie ze su platene, a ja si zvazim ci cena kt pozaduje mi za to stoji. Vy vyzerate aspon korektne v tomto smere, ponukate sluzby, poviete kolko stoja a kazdy sa moze rozhodnut, nevidim v tom nijake pasce. Pride mi ze pri takom modely ma clovek ako vy ovela vacsiu motivaciu zakaznikovi lepsie odporucit do coho investovat.
Jan_Traxler napísal:Preferoval byste aktivni pristup... no je videt, ze jste zapaleny pro vec. ;-) Pokud byste chtel byt aktivni, tak bych postupoval asi tak, ze bych vzdy pockal, az nastradam 1000 euro a za ty pak koupil akcie od jedne firmy. Po 2-3 mesicich s dalsi tisicovkou bych prikoupil akcie druhe firmy. A takhle si postupne vytvoril portfolio.
Jan_Traxler napísal:Jini Vam tu asi budou doporucovat takto nakupovat ETF. Ja preferuji vybrane akcie, protoze trhu jako celku neverim a radsi si koupim jen akcie, ktere se mi libi, nez abych v ramci ETF kupoval vsechny.
Otazkou zustava, zda by takovy postup byl efektivni, protoze byste spoustu casu stravil analyzovanim trhu, firem atd. Osobne si myslim, ze nebyl... ze byste radeji mel volit pasivni formu pravidelnych nakupu (trvaly prikaz do vybranych fondu) a usetreny cas radeji venovat podnikani (nebo jinym aktivitam). Ale rozmlouvat Vam to nebudu.
No kazdopadne si zostavenie porfolia ziada know-how a studium a ani to nedava garanciu ze ako zacinajuci investor nevyberiem zle. Financie zatial pritekaju a bola by skoda cakat.
lukas-svk
Gold Member **
Príspevky: 423
Dátum registrácie: Ut 22 12, 2009 8:57 pm

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa lukas-svk »

v podstate prispevok od clvoeka s velmi podobnym zmyslanim az na to ze nekupujem pozemok http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... f=6&t=1803" onclick="window.open(this.href);return false;
Jan_Traxler
Active Member
Príspevky: 129
Dátum registrácie: Št 10 04, 2008 9:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa Jan_Traxler »

Toz, ja dlouhodobe patrim k nejvetsim kritikum IZP, viz napr. editorial z Investujeme.cz Pratele, pohrbete uz konecne IZP. 8)
Peter Vam urcite take nebude prodavat IZP. ;-) Myslim, ze se na nej muzete s duverou obratit.
Jan Traxler
FINEZ Investment Management
www.finez.cz
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Rada tykajuca sa portfolia

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

Jan_Traxler napísal: Peter Vam urcite take nebude prodavat IZP. ;-)
Dakujem za doveru :)
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"