Ahoj Filip. Chcel by som ta poprosit o pomoc pri vyratani t-testu medzi balancovanym portfoliom a fondom c-quadrat total return global ami.
Najlepsie by bolo za poslednych 5 rokov. Vzorec sice mam, ale neviem, ktore presne hodnoty donho dosadit,
Balancovane portfolio by sa skladalo z
1/8 - SandP 500
1/8 - Eurostoxx50
1/8- Franklin and templeton BRIC
1/8- Pioneer Emerging Europe and Mediterranean Equity
4/8- Pioneer Euro Bond
Potrebujem hlavne vediet, ako vyratam volatilitu jednotlivych fondov a potom celeho portfolia. Pri tom vzorci volatility neviem, ktore presne udaje sa donho nahadzuju. Som zvedavy ci ten fond c-quadratu vyjde naozaj konkurencie schopne, kedze ho teraz kazdy vo velkom chvali
Dakujem ti velmi pekne za pomoc
Výpočet volatility fondov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
Výpočet volatility fondov
- Lobista
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm
Re: Výpočet volatility fondov
Podla mna treba zobrat standardnu historicku volatilitu -- t.j. standardnu odchylku v datach za posledny rok. Ak sa mu s tym nechce drbat, tak nech spravi odchylku za mesiac a pretransformuje to na rok -- myslim, ze to vynasobi odmocninou z poctu dni, ktore chce mat, alebo nejako tak sa to robi.
-
laty
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 17 07, 2008 5:44 pm
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
podla mna je zaklad zistit, k comu sa ten clovek chce dostat. az potom sa mozeme bavit aky vzorec vobec pouzit a co do neho dosadit.
porovnat, ci je statisticky signifikantny rozdiel medzi distribuciou vynosov spominaneho fondu a vahoveho portfolia?
porovnat, ci je statisticky signifikantny rozdiel medzi distribuciou vynosov spominaneho fondu a vahoveho portfolia?
Farm Profi-Výroba diskov, špeciálnych kolies a dvojmontáží. Predaj pneumatík a duší pre poľnohospodársku, lesnú, stavebnú a komunálnu techniku.
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
Predaj pneumatík na poľnohospodárske, lesné a stavebné stroje
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
-
vratko.michalik
- Silver Member *
- Dátum registrácie: So 15 08, 2009 9:27 pm
Ahojte.
Potrebujem zistit presne to, co pise laty. Cize ci je signifikantny rozdiel v distribucii vynosov portfolia a fondu.
Portfolio je navolene viac menej z brucha - malo by odrazat vyvazene portfolio s dostatocne diverzifikovanou akciovou zlozkou.
dik kazdemu za ochotu
Potrebujem zistit presne to, co pise laty. Cize ci je signifikantny rozdiel v distribucii vynosov portfolia a fondu.
Portfolio je navolene viac menej z brucha - malo by odrazat vyvazene portfolio s dostatocne diverzifikovanou akciovou zlozkou.
dik kazdemu za ochotu
-
laty
- Silver Member *
safi,
co by som spravil ja:
1. zobraz si priebehy vynosov v % do jedneho grafu oboch "fondov" a uz budes mat prve rychle porovnanie.
2. pozri sa na rozdiel strednych hodnot dennych vynosov za dane obdobie (napr. tych 5r), dalsie rychle porovnanie.
3. vyrataj si standardne odchylky dennych vynosov (predpokladame, ze denny vynos ma normalne rozdelenie) a porovnaj velkost s rozdielom strednych hodnot. dalej: "stabilnejsia" strategia = mensia odchylka.
4. denne vynosy nemaju normalne rozdelenie (napr. ak si zoberiem S&P500) pretoze extremy sa stavaju podstatne castejsie ako normalne rozdelenie pripusta (problem fat tails). preto sa pri t-teste robi nasledovne: vynosy za 5r rozbijem do blokov po napr. 20dni. Pre tieto bloky vyratam priemerny denny vynos a az tieto hodnoty porovnavam v t-teste (plati centralna limitna veta). volatilita sa v tomto pripade rata ako standardna odchylka a priemer je jasny.
nazhav excel, matlab alebo chytru kalkulacku
co by som spravil ja:
1. zobraz si priebehy vynosov v % do jedneho grafu oboch "fondov" a uz budes mat prve rychle porovnanie.
2. pozri sa na rozdiel strednych hodnot dennych vynosov za dane obdobie (napr. tych 5r), dalsie rychle porovnanie.
3. vyrataj si standardne odchylky dennych vynosov (predpokladame, ze denny vynos ma normalne rozdelenie) a porovnaj velkost s rozdielom strednych hodnot. dalej: "stabilnejsia" strategia = mensia odchylka.
4. denne vynosy nemaju normalne rozdelenie (napr. ak si zoberiem S&P500) pretoze extremy sa stavaju podstatne castejsie ako normalne rozdelenie pripusta (problem fat tails). preto sa pri t-teste robi nasledovne: vynosy za 5r rozbijem do blokov po napr. 20dni. Pre tieto bloky vyratam priemerny denny vynos a az tieto hodnoty porovnavam v t-teste (plati centralna limitna veta). volatilita sa v tomto pripade rata ako standardna odchylka a priemer je jasny.
nazhav excel, matlab alebo chytru kalkulacku
Farm Profi-Výroba diskov, špeciálnych kolies a dvojmontáží. Predaj pneumatík a duší pre poľnohospodársku, lesnú, stavebnú a komunálnu techniku.
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
- Lobista
- Platinum Member ***
V tom pripade by som to robil uplne jednoducho -- ak mas portfolio s rovnakymi vahami tych fondov, tak ak nenajdes lepsie /rocne/ data, tak by som si zobral data za poslednych 20 trading days z celeho portfolia -- t.j. poscitavas hodnoty tych jednotlivych fondov ako keby si z nich spravil index. Z tohto indexu potom vypocitas standardnu odchylku a tu potom prenasobis odmocninou z cisla 12 ---lebo chces z mesacnej volatility dostat rocnu.
Mohol by si sa hrat aj so sigmami jednotlivych fondov, ale tam by si zasa musel urcovat korelacie medzi nimi, co sa sice v exceli v pohode da, ale je to praca navyse podla mna. V tom pripade by si vyslednu volatilitu dostal tak, ze by si jednotlive volatility prenasoboval koeficientami korelacie s inymi fondami /neviem presne ako, ale teoreticky viem, v ktorom zosite to asi najdem /. Toto by mohlo byt dobre na to, keby si chcel to zlozenie optimalizovat -- t.j. menit vahy jednotlivym fondom.
Mohol by si sa hrat aj so sigmami jednotlivych fondov, ale tam by si zasa musel urcovat korelacie medzi nimi, co sa sice v exceli v pohode da, ale je to praca navyse podla mna. V tom pripade by si vyslednu volatilitu dostal tak, ze by si jednotlive volatility prenasoboval koeficientami korelacie s inymi fondami /neviem presne ako, ale teoreticky viem, v ktorom zosite to asi najdem /. Toto by mohlo byt dobre na to, keby si chcel to zlozenie optimalizovat -- t.j. menit vahy jednotlivym fondom.
-
laty
- Silver Member *
lobista,
co zistis z 20 obchodnych dni? Predpokladam, ze nam ide o dlhsie porovnanie a odhalenie "schopnosti" riadit dany fond. Naco budem prepocitavat volatilitu na rocnu bazu ked chcem porovnat, ci sa distribucie ziskov lisia?
co zistis z 20 obchodnych dni? Predpokladam, ze nam ide o dlhsie porovnanie a odhalenie "schopnosti" riadit dany fond. Naco budem prepocitavat volatilitu na rocnu bazu ked chcem porovnat, ci sa distribucie ziskov lisia?
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
- Lobista
- Platinum Member ***
Mas pravdu s tym, ze je to hodne hrube a ma to mensiu vypovednu hodnotu nez cely rok, ale vychadzal som z toho, ze vacsine ludi -- teda aspon mne asi -- by sa nechcelo tie denne vykyvy hladat a davat do excelu za cely rok. To je cele.
Volatilitu chcel prepocitat na rocnu SaFi, lebo tak to mal v tom vzorci -- teda aspon myslim. Ale kludne to moze urobit aj pri tej mesacnej.
Volatilitu chcel prepocitat na rocnu SaFi, lebo tak to mal v tom vzorci -- teda aspon myslim. Ale kludne to moze urobit aj pri tej mesacnej.
-
laty
- Silver Member *
v t-teste ide cisto o standardnu odchylku a nie mesacnu abo rocnu volatilitu. v tomto pripade je to test, ci dve vzorky dat pochadzaju z rovnakeho normalneho rozdelenia alebo nie. ak mas data za 20 dni tak sa nato vykasli, skoda casu to dalej rozoberat.
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
-
vratko.michalik
- Silver Member *
Chalani a nepoznate nejaky software, kde by sa dali nahadzat denne hodnoty podielovej jednotky a vyratalo by to priemerny vynos plus volatilitu? A taktiez ze by sa tam nahadzali kurzy podielovych jednotiek viacerych fondov a ten program by vyratal volatilitu a vynosnost takehoto portfolia? Popripade aj s hornou a dolnou medzou, medianom a modusom?
- Lobista
- Platinum Member ***
Nic specialne nepoznam, ja by som to skusil v exceli. Alebo by sa to dalo este spravit v Mathematice, ale to zistovanie ako to spravit by trvalo dlhsie.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
v exceli by to malo ist uplne bez problemu. Daju sa pouzit standardne excel funkcie - pre takuto potrebu to staci.
-
laty
- Silver Member *
safi,
chlape, ty to este nemas ani nahadzane v exceli ani pripravene data? Pismenka sa do fora sa tukaju najlahsie. Vykasli sa na zlozite programy, ktore to budu ratat za teba. Po prve ich nepoznas, nevies co a ako rataju a taky bude aj vysledok. Pusti Excel alebo Calc (freeware) a mastis vzorce.
chlape, ty to este nemas ani nahadzane v exceli ani pripravene data? Pismenka sa do fora sa tukaju najlahsie. Vykasli sa na zlozite programy, ktore to budu ratat za teba. Po prve ich nepoznas, nevies co a ako rataju a taky bude aj vysledok. Pusti Excel alebo Calc (freeware) a mastis vzorce.
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
-
vratko.michalik
- Silver Member *
Laty - nie nemam k tomu data nahadzane v exceli. T-test som zatial nikdy nerobil, preto som sa pytal ako to cele spravit 
A potom mi napadlo, ci k tomu nieje nejaky soft, kam by sa tie udaje nahadzali a vyplulo by to vysledok. Nejaka taka elegantnejsia verzia zadavania vzorcov cez excel. Kedze predpokladam, ze niesom prvy, kto taketo veci riesi
Ide mi hlavne o to, ako pri takychto aktivnejsie spravovanych fondoch zistit, ci to cele len pekne znie, alebo sa tomu fondu naozaj dari tie peniaze kvalitne spravovat.
Takze vase odporucanie je to nahadzovat a ratat rucne?
A potom mi napadlo, ci k tomu nieje nejaky soft, kam by sa tie udaje nahadzali a vyplulo by to vysledok. Nejaka taka elegantnejsia verzia zadavania vzorcov cez excel. Kedze predpokladam, ze niesom prvy, kto taketo veci riesi
Ide mi hlavne o to, ako pri takychto aktivnejsie spravovanych fondoch zistit, ci to cele len pekne znie, alebo sa tomu fondu naozaj dari tie peniaze kvalitne spravovat.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
no v exceli je aj funkcia T-test, vykonnost si spocitas cez XIRR (vnutorne % vynosnosti - ci jak to nazyvaju) a volatilitu cez standardnu odchylku. Secko je to v exceli a najtazsie na tom je najst data a nakopirovat ich do tabulky.
SaFi napísal:Laty - nie nemam k tomu data nahadzane v exceli. T-test som zatial nikdy nerobil, preto som sa pytal ako to cele spravit
Štandardná odchýlka, alebo aj smerodajná odchýlka, je vlastne druhá odmocnina z ROZPTYLU.
Čiže v Exceli vypočítaš ROZPTYL pomocou funkcie VARP (štatistické funkcie) a spravíš potom z neho druhú odmocninu.
T-Test, ked ho vytvoríš v exceli, dostaneš číslo. Ak je menšie ako 0,01 alebo 0,05 alebo 0,1 zamietaš tvoju nulovú hypotézu, ktorá znie: Že stredná hodnota(priemer) v prvom súbore sa rovná strednej hodnote (priemeru) v druhom súbore.
Čiže ked je výsledok T-testu menší ako 0,01 alebo 0,05 alebo 0,1 zamietaš to, že sú priemery rovnaké. Ak je výsledok T-testu vyšší, tvoju nulovú hypotézu nezamietaš, čiže stredné hodnoty v dvoch sledovaných výberoch sú rovnaké.
Záleží aj na tom, či robíš jednostranný alebo obojstranný test.
-
laty
- Silver Member *
safi,
sorry, uplne mi toto vlakno vypadlo z hlavy. Urcite je dobry start nahadzat vsetko do excelu a pohrat sa s funkciami a datami. Statistika nie je o tom, ze nahadzem nieco do vzorca ono mi nieco vypadne a hotovo. Treba sa s tymi datami pohrat, skumat. Kazdy test ma svoje limity a obmedzenia z ktorych vychadza, preto brat vysledok velmi opatrne.
investik,
a preco by som na vypocet odchylky nepouzil radsej funkciu STDEV a mam priamo odchylku? Pri T-test si treba dat pozor aj z akeho predpokladu vychadzam. Ci maju porovnavane distibucie rovnaku odchylku alebo nie a ci maju vlastne normalne rozdielenie. Na tieto veci su zasa ine testy a metody.
Vsetko sa da najst celkom pekne popisane aj na wikipedii (eng).
sorry, uplne mi toto vlakno vypadlo z hlavy. Urcite je dobry start nahadzat vsetko do excelu a pohrat sa s funkciami a datami. Statistika nie je o tom, ze nahadzem nieco do vzorca ono mi nieco vypadne a hotovo. Treba sa s tymi datami pohrat, skumat. Kazdy test ma svoje limity a obmedzenia z ktorych vychadza, preto brat vysledok velmi opatrne.
investik,
a preco by som na vypocet odchylky nepouzil radsej funkciu STDEV a mam priamo odchylku? Pri T-test si treba dat pozor aj z akeho predpokladu vychadzam. Ci maju porovnavane distibucie rovnaku odchylku alebo nie a ci maju vlastne normalne rozdielenie. Na tieto veci su zasa ine testy a metody.
Vsetko sa da najst celkom pekne popisane aj na wikipedii (eng).
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
Jasné, to je ten správny vzoreclaty napísal: investik,
a preco by som na vypocet odchylky nepouzil radsej funkciu STDEV a mam priamo odchylku?
A čo taký F-test? požívate ho niekto?