radvan napísal:
mozno bude koniec sveta ... ruku do ohna by som vsak na to nedal ...
Ja nepíšem o konci sveta. Len o konci jedného dlhodobého trendu.
Ak je to pre vás koniec sveta, tak pre mňa je to začiatok
Ten graf rastu akcií v ne-inflačných peniazoch má jednu chybu:
Je to graf z minulosti. Ktorá sa nedá automaticky predĺžiť do budúcnosti.
Pretože ja píšem práve to, že potenciál rastu (spotreby, množstva ľudí, miery zadĺženosti ...) je vyčerpaný.
Kým ty argumentuješ časovým úsekom, kde bolo priestoru habadej.
A ešte raz a opakovane:
Nie koniec sveta, len prirodzená (trhová) korekcia systému, ktorý trhový nie je, pretože je riadený štátom.
Nie koniec sveta, ale návrat do normálu.
A ešte sme sa nepochopili v jednej veci: vy stále argumentujete zlatom.
Ale ja som linkoval ten článok nie kvôli zlatu, ako riešeniu.
Ale na porovnanie, ako vzrástol objem peňazí. Že je to článok o zlate ... to je pre moju argumentáciu úplne nepodstatné, nepoužívam zlato v argumentácii.
Čiže:
ja neverím v ďalší prekotný rast objemu peňazí, pretože imho narazil na limity (spotreby, zadĺženosti).
A z toho odvodzujem, že ceny akcií, vyjadrené v týchto peniazoch budú klesať, resp. nebudú už ďalej stúpať.
Diverzifikácia:
Áno, investujme do krajín, kde ešte priestor k rastu je.
Z môjho pohľadu problematické, pretože svet je už veľmi globalizovaný.
A tie krajiny to môžu pochopiť aj tak, že by sme radi žili na ich úkor.
Nie vo všetkých krajinách uznávajú náš spôsob "demokracie"
Nie všetky krajiny nám musia dovoliť využívať ich rast pre udržanie nášho bohatstva.
A najdôležitejšie na záver:
ja vôbec netvrdím, že neexistuje trieda aktív, ktorej hodnota bude rásť.
Moje tvrdenie o konci rastového trendu sa týka akciových trhov, vyjadrených v indexoch (teda nie jednotlivých vybraných akcií samostatne).
Debata začala tvrdením, že na akciových trhoch (ako ich poznáme a ako na nich obchodujeme)
sa dá počítať (využívať) ich dlhodobý rastový trend.
Ja polemizujem s týmto tvrdením. Všetko ostatné mi vkladáte do klávesnice vy (koniec sveta, zlato ... etc)
Verím, že trh je prirodzený, existuje aj v Severnej Kórei. A preto verím, že raz sa presadí aj v EÚ a v USA