Dane a odvody od roku 2011

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1425
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 757 times
Been thanked: 81 times

Re: Dane a odvody od roku 2011

Príspevok od používateľa rmaly »

podla mna sa musime snazit byt tak bohati, ze sa nas nedotknu ziadne zmeny :)
zatial sa ma (zialbohu) dotyka skoro vacsina...
slimak
Platinum Member ***
Príspevky: 798
Dátum registrácie: Po 08 12, 2008 9:11 pm

Re: Dane a odvody od roku 2011

Príspevok od používateľa slimak »

Zvysovat danove prijmy cez zvysovanie sadzieb(a hlavne tam kde nieje). Chyba. Treba zvacsovat a rozsirovat hlavne danovy zaklad. Bez ohladu na systemovost? Dalsia chyba. Osekavat vydavky . Isto - jedine riesenie aj cestou, ze by sa nevalorizovali dochodky.
Na sme bol graf(vyska dochodku a pocetnost) dochodky bezne rovnomerne(kopcek) rozdelene okolo 350, policajti nieco podobne posunute okolo hodnoty 550, vojaci od hranice 700 po 1000 koncil graf rovna usecka(pri kazdej vyske 700,800,900,1000) pocetnost 25%.
Prave to co dnes rozohravaju je grecka cesta. Nechut(odpor) platit dane nas tam dozenie. Uz aby urobili tender na vrtulniky pre danovakov a sledovali pocetnost bazenov.

Je to bulvar.
http://www.topky.sk/cl/10/1241483/SKAND ... tisic-eur-" onclick="window.open(this.href);return false;

Na tie dvojcata vacsinou prskam. Neviem identifikovat ktori z nich vypisuje a tara tie hluposti. Ale tento blog ci nazor relativne moze byt.
Od príjmu 5000 eur je agregovaná suma dohodárov až po maximum, poisťovňa eviduje ľudí s príjmami 100 000 eur ročne z dohôd.
http://blog.etrend.sk/iness/2011/03/09/ ... v-systeme/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tohto roku to bude este vacsi hit.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Dane a odvody od roku 2011

Príspevok od používateľa filip glasa »

máš veľkú skupinu ťažko zorganizovateľných živnostníkov. Potom máš rôzne malé skupiny dobre zorganizovaných lobistov (cargo, stavebné sporiteľne, a pod.). Politicky to vždy dopadne tak, že tým malým, ale vplyvným lobistom peniaze necháš. A tej mase, ktorá na teba nedokáže zatlačiť, ich zoberieš.
Prúser je, že potom asi prehráš voľby. Ale tak ďaleko politici nemyslia.
Tibor
Gold Member **
Príspevky: 381
Dátum registrácie: Št 18 01, 2007 7:50 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Dane a odvody od roku 2011

Príspevok od používateľa Tibor »

filip glasa napísal: Tibor si možno myslí niečo iné, ale v skutočnosti sa furt budme motať dokolečka okolo nejakého stredu. A keď už sa bude niečo meniť, tak to budú ad hoc riešenia (či už pravé, alebo ľavé), ktoré niekomu polepšia, niekomu pohoršia, ale nič podstatné nevyriešia.
Nie, ja to tiež vidím takto. Že hlasne kritizujem z pravej strany je preto, že požiadaviek zľava je (a bude) vždy viac. Tak nech páni "pravičiari" nezabudnú, že majú oponentov aj v opačnom tábore :D
Verím, že trh je prirodzený, existuje aj v Severnej Kórei. A preto verím, že raz sa presadí aj v EÚ a v USA
slimak
Platinum Member ***
Príspevky: 798
Dátum registrácie: Po 08 12, 2008 9:11 pm

Re: Dane a odvody od roku 2011

Príspevok od používateľa slimak »

http://www.podnikam....ne-prijem/20794" onclick="window.open(this.href);return false;

Dnes som narazil na nieco ako novy navrh.
Minimálny vymeriavací základ SZČO pri platení odvodov má podľa jedného z pracovných návrhov tvoriť 3,38-násobok životného minima, čo je 641 eur. Tým sa podľa rezortu financií zachová výška minimálnej platby do poistných systémov sociálneho a zdravotného zabezpečenia na súčasnej úrovni.
To bude v takej vyske(dnes 1,352*317=428 eur) aj minimalna mzda? Ked si z minimalnych vymeriavacich zakladov vypocitate odvody do soc.poistovne(19% a 16%), su nizsie odvody ako dnes. Dnes to je pri SZCO aj zamestnancoch(zamestnanci maju pokrytych viac poist.udalosti) 109 a po novom 102(szco) a zamestnanec 81,32. Tak to budu ozaj vysoke dochodky.

Do zdravotnej poistovne je rovnaka sadzba 9%( dokonca oproti dnesku zvysena o 2%), preto zivnostnik zaplati viac, ale kolko zamestnanec. Toto je ta spravodlivost? 57,7:38,52
Dnes zivnosnik platil 46, zamestnanec 44.

Ja neverim, ze sa o tom aj bavia.
slimak
Platinum Member ***
Príspevky: 798
Dátum registrácie: Po 08 12, 2008 9:11 pm

Re: Dane a odvody od roku 2011

Príspevok od používateľa slimak »

Sranda ze tu nieje tema o dochodkovej reforme.
Ale ok. Je to tu co je. Mame pred sebou novy rok a novu odvodovu reformu.
Velmi zaujimave pre mna je "zdanovanie odvodov". Ludia su spokojni. Tak nieco na vysvetlenie dam prispevok prispievatela z Trendu. Ak sa da zvyraznim co je zaujimave, dam aj ostatne.
Marcišin asi študuje dopady tejto "reformy" - presnejšie "deformy".
Už som písal o negatívu - zdaňujú sa peniaze ukladané na dôchodok. Zdaňujú sa dnešnou sadzbou pri dnešnom vymeriavacom základe. Je to postavené na hlavu, lebo by sa mali zdaňovať vtedy, keď ich občan dostáva k spotrebe - teda pri výplate dôchodku. V období výplaty bude iný vymeriavací základ a iná sadzba. Ak vezmem do úvahy infláciu, tak dnes touto metódou zaplatíme oveľa viac. U 2P, ak bude strata, zaplatí sa daň aj z nej!!! Tým, že sa zavedie odvodov zdanenie na vstupe, zaplatíme daň aj z invalidných dôchodkov, z materských príspevkov, z detských prídavkov, z nemocenského poistenia a aj z poistenia v nezamestnanosti. Samozrejme aj daň z dôchodku. A zaplatí ju nie príjemca, čo je dobrý zvyk, ale plátca, ktorý nemusí byť nikdy jej príjemcom.Návrhom, že odvod zo zdanených peňazí do 2P zostane absolútne rovnaký, ako v starom roku, ale dane výrazne narastú, odvod do sociálnej poisťovne musí byť menší - veď na ruku dnes dostaneme to isté, ako pred "reformou". Teda 1P a sociálne dávky klesnú nie o 19%, ale aj o 19% z 9% (do 2P), v súčte 20,71%. Čiže, pri rovnakom plate a rovnakom príjme mám do budúcna automaticky o 20,7% nižší nárok plnenia. To môže mať za následok len jedno - vyššie transfery z daní a nižšie sociálne dávky a nižšie dôchodky z 1P. Namiesto do SP budeme platiť vyššie dane a z nich budú "dobrí reformní politici" rozhodovať, ako nám nadelia. V mojom chápaní je to veľký krok späť od občianskej spoločnosti. Veľký krok späť od slobody a zodpovednosti. Prachy sa nasmerujú politikom a zlý štát bude rozhodovať o väčšom balíku .... namiesto toho, aby sa občan staral sám o seba zodpovedne a slobodne.
V zmysle slušných postupov by sa mali peniaze odviesť do SP - na výplatu dôchodkov, a do 2P. Zdaniť by sa mali pri výplate - teda, pri výplate dôchodku. Vtedy by sa spočítal dôchodok z 1P a z 2P, odčítali sa odpočitateľné položky a aktuálnou sadzbou by sa platila daň.
Avšak Iveta už ohlásila, že nebudú ďalšie dane ... a teda diskusia o slušných alternatívach tejto deformy nemôže byť ani začatá. Preto ten nespravodlivý krik na Marcišina.
A ak si vezmem volebný program SaS, tak to, čo bolo progresívne a reformné - poistenie v nezamestnanosti a nemocenské poistenie presunúť do komerčného - sa nekoná. Nech sa každý sám poistí proti strate príjmu, slobodne a zodpovedne. Tvrdili, že chcú menší štát, zatiaľ je to o opaku.
Takáto superhrubá mzda, o ktorej sa Miklošovi nechce debatovať, lebo vraj "diskusia ukončená", je nepodarok, ktorý sa bude musieť v budúcnosti opraviť. Ak bude prijatá, budem voliť toho, kto ju sľúbi prerobiť do normálnych daňových postupov.
Pette
Guru Member ****
Príspevky: 1254
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2007 4:59 pm

Re: Dane a odvody od roku 2011

Príspevok od používateľa Pette »

Teda v preklade, nasli nenapadny sposob, ako ratovat deficit socialnej poistovne a vlastne celeho systemu, ktory je zo svojej podstaty nevyriesitelny v absolutnych cislach.

(ak mam pocet pracujucich X, pocet poberatelov Y... pricom X=Y, museli by X odovzdat celu vyplatu na davky, aby Y dostali priemerny dochodok/davky v EU..)
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"