zrusiť sporenie cez IZP ????

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
bizko
Príspevky: 3
Dátum registrácie: Pi 20 05, 2011 1:17 am

zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa bizko »

Zdravím. vo februári tohto roka som uzatvoril 2 IŽP, jedno cez Deutsher ring - EuroInvestRing a Amslico - Global garant. avšak obidva produkty mám nastavené iba ako sporenia. Nakoľko som si nechal v tedy poradiť od finančného poradcu u ktorého som si myslel že mu môžem dôverovať moc som do tých vecí nehľadel. No poslednú dobu som sa o to začal zaujímať na internete a našiel som veľa negatívnych ohlasov ako že IŽP uzatvorené ako sporenie je totálny nezmysel.

na oba produkty mi odchádza mesačne 60 €. Čiže na každý z nich mi od februára odišlo zatiaľ 240 €. Chcem sa teda poradiť či bi bolo lepšie to zrušiť. Asi už predpokladám aj že z tých peňazí ktoré som tam doteraz vložil nič neuvidím, no obávam sa skôr toho že či sa v prípade zrušenia oboch zmlúv po 4 mesiacoch nebude nemalá čiastka doplácať poisťovni za rôzne poplatky. mal by som to zrušiť alebo ešte počkať?

Za vaše odpovede vopred ďakujem.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

urcite zrusit, minimalne prve dva roky (u tohto Amslica tusim az tri) platis poplatky. A strategia "Garant" je na sporenie totalna blbost

pozri si ustanovenia o zaniku zmluvy - v poistnych podmienkach. Standardne je mozne zmluvu zrusit do dvoch mesiacov od uzatvorenia alebo potom az k vyrociu zmluvy (raz rocne). Malokedy sa stava, ze poistovna ma zanik zmluvy upraveny benevolentnejsie. Ale radsej si to skontroluj.

Ak je to tak ako hovorim, tak zmluva by zanikla az rok od uzatvorenia a ty by si im peniaze do tej doby musel zaplatit. Mozes este skusit toto:
"Vypoved zmluvy posli doporucene do poistovne. Napis tam: V zmysle par. 800 Občianského zákonníka 40/1964 Zb. vypovedam poistnu zmluvu č.XY. Zmluvu som uzatvoril na zaklade nepravdivych informacii podanych mojej osobe sprostredkovatelkou XY spolocnosti XZ. Nakolko sprostredkovatelka ma uviedla do omylu, zmluva bola uzatvorena v rozpore s dobrymi mravmi. Ziadam o vratenie doteraz zaplateneho poistneho na cislo uctu ...."

Prestan to platit a uvidis ako zareaguju. Ak ti aj nevyhoveju, tak zmluva by mala po niekolkych mesiacoch (a niekolkych vyzvach) zaniknut pre neplatenie. Doplatit budes musiet poistne do zaniku zmluvy. V kazdom pripade vsak treba poslat vypoved zmluvy, lebo ak by poistovna nemala vypoved dorucenu 6 tyzdnov pred vyrocim zmluvy, zmluvu mozes vypovedat zasa az k dalsiemu vyrociu = dalsi rok vyhadzujes peniaze do vzduchu.
ouip
Príspevky: 37
Dátum registrácie: St 11 05, 2011 9:56 pm

Re: zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa ouip »

1. Z prispevku, ktory si napisal je evidentne, ze mas dobreho kamarata z OVB. ;) blahozelam ti k takemto kroku. Mozes byt ale pokojny, lebo za tieto zmluvy dostala spolocnost proviziu vo vyske cca 1.300 Eur co tvori 180 % rocneho poistneho. Vzhladom k tomu, ze platis zmluvy mesacne, nemal by byt problem tie zmluvy zrusit hoci ak teraz posles vypovede, tak budes musiet doplatit este 2 mesiace, resp. tri podla toho, kedy platis. Ak ich chces zrusit, tak uz urcite nic neplat a az po tom ako Ti poslu domov sek ku zruseniu im posli peniaze, najlepsie po splatnosti ( pre pocit vnutornej satisfakcie). Co sa tyka samotnej provizie, poistovna si nasledne cast z nej vypyta od sprostredkovatelskej organizacie a ta od sprostredkovatela.

2. Co sa tyka tvojich penazi, ktore si tam doteraz vlozil, tak na tie urcite zabudni. Zmluvy vystornovane do 2, resp do 3 rokov v zavislosti od poistovne su pre klientov peniaze naliate do poistovne a nic z nich neuvidi.

3. Takisto moznost, nepoznam tvoju financnu situaciu znizenia poistneho na minimum aj na jednej aj na druhej zmluve na cca 16-20 Eur mesacne, to by tiez nemal byt problem na zaklade ziadosti, resp. poziadaj kamarata z OVB nech ti to spravi, ale to by som nerobil, len je tu ta moznost.

4. Co sa tyka nevyhodnych zmluv, tak 4 resp. 6 mesiacov platenia nie je az taka financna katastrofa a pokial sa z toho poucis, tak to ber ako lekciu, ktora Ta nieco stala. Avsak ver mi, ze nie si z daleka ani pri priemere, co sa tyka prerobenych penazi na financnom trhu u Slovakov.

5. IZP a sporenie na dochodok. To absolutne ma zmysel, napriek poplatkovej strukture a kludne si sadnem s kazdym, ktori bude tvrdit opak. Prednasku na tuto temu robit teraz nebudem. Co je vsak dolezite, su priepastne rozdieli medzi poistovnami na Slovensku, cize nespravna volba (vid tvoj pripad) Ta nieco stoji. Co je vsak dolezitejsie je rozobrat si skratku IZP = investicne zivotne POISTENIE !!! tie 2 pridavne mena su fajn ale stale je to poistenie. cize ma sluzit primarne ako nahrada prijmu v pripade, ze clovek ostane odkazany na socialnu poistovnu alebo chce/resp potrebuje mat kryte riziko smrti, aby nieco ostalo rodine. Vyuzivat IZP len za ucelom sporenia je hlupost, pretoze za tymto ucelom su ovela lacnejsie sporiace schemy.

good luck
bizko
Príspevky: 3
Dátum registrácie: Pi 20 05, 2011 1:17 am

Re: zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa bizko »

Ďakujem za odpovede.

tak som si to pozeral a v tom Euroinvestring je písané že:
12.2.2 Od tretieho mesiaca po uzavretí poistnej zmluvy môžete vaše poistenie vypovedať písomne s výpovednou dobou šiestich týždňov ku koncu poistného obdobia( pozri bod 15.3 )
15.3 Poistné obdobie môže byť podľa dohody mesiac, štvrťrok, polrok alebo rok. Počas obdobia bez platenia poistného je poistné obdobie jeden mesiac. ( ja predpokladám že mam asi pravdepodobne mesiac keďže mi peniaze odchádzajú mesačne)
12.2.9 Výpoveď vášho poistenia je vždy spojená s nevýhodami. Počas prvých dvoch rokov vášho poistenia, z dôvodu zúčtovanie nákladov spojených s uzavretím poistnej zmluvy neexistuje ešte žiadna odkupná hodnota.

to je v poriadku že tie peniaze už neuvidím. Len sa bojím aby som nedoplácal náhodou ešte oveľa viacej.

a ku Global garant som zistil len podla bodu 9.3 V prípade že bolo pre toto poistenie dojednané bežné platenie poistného, môže toto poistenie zaniknúť výpoveďou zo strany poistníka. Výpoveď musí byť doručená do hlavnej kancelárie poisťovateľa aspoň šesť týždňov pred uplynutím poistného obdobia.
pričom v návrhu na uzatvorenie poistenia mám v políčku poistné obdobie zaškrtnutý jeden mesiac.

do ostatných výpovedných podmienok v global garant nespadám.

Aspoň z toho čo som čítal tak môžem zrejme odstúpiť od oboch zmlúv okamžite bez toho aby som musel ešte rok doplácať. Len stým že peniaze čo som tam vložil neuvidím. No hlavne aby som už nemusel náhodou priveľa doplácať.
ouip
Príspevky: 37
Dátum registrácie: St 11 05, 2011 9:56 pm

Re: zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa ouip »

to je to, co som Ti hovoril, ze by si nemal mat problem to zrusit kedykolvek. co sa tyka seriozneho poistenia, urcite si ho uzavri ale nech Ti niekto seriozne poradi a neuzatvaraj na pobocke poistovne standardizovany model poistky, ktory tam masovo tlacia.

a nech Ti kryje rizika ako trvale nasledky, zavazne ochorenia a dlhodobu PN-ku a vykryje Ti vypadok prijmu zo socialnej poistovne.

S pozdravom
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

bizko napísal:Aspoň z toho čo som čítal tak môžem zrejme odstúpiť od oboch zmlúv okamžite bez toho aby som musel ešte rok doplácať.
tak to je fajn, patris k tym stastnejsim. Takze posli tam vypovede s tym, ze zmluvu ziadas zrusit k najblizsiemu moznemu datumu. A nezabudni to poslat doporucene.
ouip napísal: IZP a sporenie na dochodok. To absolutne ma zmysel, napriek poplatkovej strukture a kludne si sadnem s kazdym, ktori bude tvrdit opak.
Nozik sa mi otvara vo vrecku. A ze profi firma :roll: Ouip, zober si manual a sadni si k excelu. Na inspiraciu si najprv precitaj:
http://cmorej.blog.sme.sk/c/250668/Prec ... tenie.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ouip napísal:Takisto moznost, nepoznam tvoju financnu situaciu znizenia poistneho na minimum aj na jednej aj na druhej zmluve na cca 16-20 Eur mesacne, to by tiez nemal byt problem na zaklade ziadosti, resp. poziadaj kamarata z OVB nech ti to spravi, ale to by som nerobil, len je tu ta moznost.
Tak toto je totalna kravina. Pociatocne naklady poistky su urcene na zaciatku z dojednaneho poistneho. Ak by si teraz, par mesiacov po uzatvoreni, znizil poistne na minimum, tak uz urcene pociatocne naklady sa len rozpocitaju do viac mesiacov = neplatil by ich 2-3 roky ale mozno 5-6 rokov. Takze vyhodil von oknom by presne rovnako penazi, len by ich vyhadzoval pomalsie.
ouip napísal:Vzhladom k tomu, ze platis zmluvy mesacne, nemal by byt problem tie zmluvy zrusit hoci ak teraz posles vypovede, tak budes musiet doplatit este 2 mesiace, resp. tri podla toho, kedy platis.
Pozri si paragraf 800 a 801 Občianského zákonníka 40/1964 Zb. Ak budes takto radit klientom, skor ci neskor ti to niekto otrepe o hlavu.
bizko
Príspevky: 3
Dátum registrácie: Pi 20 05, 2011 1:17 am

Re: zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa bizko »

Dakujem všetkým za odpovede. Obe zmluvy som bol dnes zrušiť osobne na pobočkách, dúfam že som dobre urobil.

pričom v amslicu mi povedali že už nebudem musieť doplácať nič a kľudne si môžem zrušiť trvalý príkaz na úhradu a v deutsher ring mi povedali nakoľko je ta vypovedná doba 6 týždňov a dnešný deň bol posledný deň kedy sa to dalo zrušiť aby som nemusel platiť 2x ale už iba poistné za mesiac jún.

len výpovedné podmienky v oboch sporeniach boli rovnaké tak nechápem prečo v amslicu už nedoplácam nič a v DR áno.

Pls teda ak máte niekto seriózny skúsenosti so sporeniami dajte mi typ cez čo by bolo dobré šetriť nakoľko tu každý uvádza že sporenia cez IŽP sú nezmyselné. Dobrý úrok za čo najmenšie poplatky, existuje vôbec niečo také za čím sa neskrýva žiaden háčik?

ďakujem
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa JUGGLER »

bizko napísal: Pls teda ak máte niekto seriózny skúsenosti so sporeniami dajte mi typ cez čo by bolo dobré šetriť nakoľko tu každý uvádza že sporenia cez IŽP sú nezmyselné. Dobrý úrok za čo najmenšie poplatky, existuje vôbec niečo také za čím sa neskrýva žiaden háčik?

ďakujem
V dalsích témach sa preberá aj šetrenie. Tie termíňaky na online účtoch bez poplatkov - to je celkom dobrý low-cost. A nikto ťa neodrbe.
Šetri a rozmýšlaj o biznise. Keď príde príležitosť - budeš mať prachy. Život prináša kopu príležitostí, len treba chodiť s otvorenými očami.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa filip glasa »

Tak, tak - ako píše Juggler. Otvor si účet napríklad v Zuno. BUdeš mať slušný úrok, žiadne poplatky a dobrú dostupnosť. Keď budeš vedieť čo s peniazmi, objaví sa nejaká príležitosť, tak ich odtiaľ ľahko pošleš.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

nie su to trochu unahlene rady ? vsak bizko v podstatne nic nenapisal o dovode preco podpisal dane IZP, resp. preco chce sporit (co ho k tomu vedie). Mozno ho nelaka ziadne podnikanie, trading, spekulacie ..
Ja sa co sa tyka sporenia opakujem v kazdej teme ako papagaj, takze kopirujem jednu z poslednych odpovedi:
Co sa tyka ukladania penazi, porozmyslaj co by si chcel s tymi peniazmi dosiahnut (vynos, bezpecnost, ako ich chces pouzit ..). Vseobecne su na "zveladovanie" majetku pre retailovych klientov (= ze sa o to nechces starat sam aktivne, tz. nakupovat si na burze) najvhodnejsie podielove fondy a sporenia do podielovych fondov. Precitaj si: http://www.mfc.sk/?Manazovane_sporenia" onclick="window.open(this.href);return false;

Sporenia su plne flexibilne, k nicomu ta nenutia, platis len predplateny poplatok z cielovej sumy sporenia, peniaze sa daju presuvat medzi cca 500 fondmi ..

Ak chces bezpecnost, tak potom terminovane vklady. Len na terminakoch ta moze celkom lahko "okaslat" inflacia. Zuno je jedna z moznosti, aj ked v Zuno ak predcascne vyberies, tak prides o vsetky uroky.
ouip ti moze z portfolia svojej "profi" firmy ponuknut sporenie Rytmus, co je tiez velmi dobry produkt. Oproti tomu co ponukam ja je len trosku menej flexibilny a investovanie je obmedzena na Pioneer fondy. Inak je to to iste.

Ale najprv naozaj zadefinuj co od toho ocakavas, resp. "kam smerujes v zivote" (boze, ake klise :) , lebo zatial si nedal bohvieake informacie. Pripadne mi kludne napis maila
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa filip glasa »

Dobrý úrok za čo najmenšie poplatky, existuje vôbec niečo také za čím sa neskrýva žiaden háčik?
z tejto vety usudzujem, že sporiaci účet bude to pravé. "Dobrý úrok za čo najmenšie poplatky" v sporiacich schémach nenájde.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: zrusiť sporenie cez IZP ????

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

aha :) len ci si spravne cital medzi riadkami
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"