Ako nakupovat podielove fondy??

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
imi
Dátum registrácie: Št 09 08, 2007 10:50 pm

Ako nakupovat podielove fondy??

Príspevok od používateľa imi »

Ahojte,

viete mi niekto poradit ako najlepsie nakupovat podielove fondy na Slovensku?
Alebo ma niekto konkretne skusenosti s MFC alebo ACROSS?

Dakujem Vam pekne za pomoc.

iMi
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako nakupovat podielove fondy??

Príspevok od používateľa filip glasa »

Fondy môžeš "kúpiť" v každej banke. Tie ale predávajú len svoje korporátne fondy. Z nich je asi najlepšia ČSOB s fodami svojej matky KBC. Ostatné fondy a mix všetkých dohromady kúpiš u sprostredkovateľov - poradenských/maklérskych firiem. Across je myslím len veľkoobchod pre tieto firmy. Teda nakoniec môžeš ísť k MFC a k ďalším. U všetkých budeš mať rovnaké vstupné poplatky ak ti náhodou niekto nedá zľavu. Rozdiel bude v poradenstve - každá takáto firma svojich ľudí vychováva a školí inak. A každý samotný poradca má svoj vlastný prístup.
P. Špitalik tu dal na fórum ponuku so zľavou na vstupné poplatky.
Ďalší poradcovia sú aj tu:
http://ako-investovat.sk/viewtopic.php?f=16&t=180
imi
Dátum registrácie: Št 09 08, 2007 10:50 pm

Príspevok od používateľa imi »

Filip, dakujem ti.

Este jedna otazocka. MFC robi poradenstvo a brookera robi ACROSS,
ja len ci je ten brooker spolahlivy.. o:)

A aky mate osobne nazor na ABN fondy?

iMi
Ferin007
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 11 07, 2007 4:14 pm

Príspevok od používateľa Ferin007 »

Se nedá takto paušalizovat, "co říkáte na ABN, Pioneer, ING,..., fondy". Většinou má každá společnost pár výborných, pár průměrných a pár slabých (aspoň podle výsledků) fondů. Portfolio si z nich pak můžeš pěkně namixovat. Správcování fondů společnosti často delegují na externí subjekty, takže ty fondy pak mají společný jen jméno, pač každej řídí někdo jinej (např. u BNP Paribas, i když zdaleka ne na 100 %).
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Across tuším ani nerobí s malým klientom. Jak Across tak MFC sprostredkujú fondy. MFC robí malým klientom, ale across asi len s veľkým.
kobolcs
Active Member
Dátum registrácie: Ut 27 03, 2007 11:08 pm

Príspevok od používateľa kobolcs »

across robí s malými klientmi tzv. "Program sporenia" na ABN fondy (od 1 000 Sk/mesiac)
ináč len investičný účet (50 k)a individuálný nákup fondov, a ešte je možnosť mať manažovaný účet myslím si že od 1 mil. Sk
Jano1
Dátum registrácie: Ut 14 08, 2007 2:34 pm

Príspevok od používateľa Jano1 »

Aký je vstupný poplatok cez Accros na ABM na program sporenia do akciových
podielových fondov? Napríklad na program sporenia je v Slovenskej sporitešni na Globálny akciový fond fondov vstupný poplatok O Sk. Správcovsky áno. Minimálna doba sporenia je 36 mesiacov.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Bude tam toľko čo na akciové fondy 5-6%. V SLSP je to len akcia a nie som si istý, či to naozaj platí tak ako to propagujú.
V Acrosse je aj sporiaci program pri ktorom nemusíš investovať len do fondov jedného správca, ale pri určitých podmienkach do ktoréhokoľvek z toho čo majú ABN AMRO, Pioneer, slovenské atď.

Tu sa o tom písalo:
http://ako-investovat.sk/viewtopic.php? ... lit=#p2312
kobolcs
Active Member

Jano1 napísal:Aký je vstupný poplatok cez Accros na ABM na program sporenia do akciových
podielových fondov? Napríklad na program sporenia je v Slovenskej sporitešni na Globálny akciový fond fondov vstupný poplatok O Sk. Správcovsky áno. Minimálna doba sporenia je 36 mesiacov.
5% ale pozor splatný hneď na celé obdobie sporenia. Napr. 2000 Sk na 10 rokov = 9200. Ale je možné s nimi jednať ja som sa dostal na 3%= 7200.
kobolcs
Active Member

ešte som zabudol, že tam je ročný poplatok za vedenie fond. účtu (540). A že tie vstupné poplatky je možné rozložiť do prvých 12 mesiacov.
Ináč niekedy peniaze trčia aj 2 týždne na inv. účte, kým si za to kúpia fondy, ale zatiaľ vždý nakupovali za dobré ceny. A z ABN máš na výber (pre program sporenia) asi 8 fondov keď si dobre pamätám (+ iné sprav. spoločnosti). A keď sa rozhodneš pre Across vyžiadaj si od nich prístup na sledovanie portfólia na internete (ja mám od -6% až - 11% v EM fondoch -1 % v EURofonde, a -7740Sk za poplatky ale len prvý rok z 10)
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

V njakej podobnej téme som písal o tom, že je možné pri väčšej sume vyberať aj s iných než tých uvedených základných fondov. Mám to od Pala pspitalik z MFC, ktorý túto Acrossácku sporiacu schému tiež sprostredkúvajú.

Ako sa dostať k vyššej pravidelnej sume? Nebudete sporiť mesačne, ale štvrťročne. A to tiež nemám z vlastnej hlavy, ale od Pala :)
kadu
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 14 05, 2007 10:06 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kadu »

To je paradoxni, v kazde knizce pisou nekupujde podilove fondy, ktere jsou v kurzu a rostou vetsinou jsou dalsi rok ty nejhorsi.. Ja koupil podilovy fond pred 3 rokama, kdyz jsem tomu vubec nerozumel.. Prisel jsem do banky (KB) a zeptal se prosimvas do ceho se tu da investovat.. Pani vytahla brozurky.. a ja ktery fond si vedl nejlepe v ted posledni roky.. a ona IKS Balancovany.. a ja sup jdu do nej.. a bylo... dneska me delam pres 35% a je lepsi nez me portfolio [bez odecteni poplatku]

Tedy ne vzdy jsou ty poucky uplne pravdive.. Zajiste jsem se trevil do spravne doby, ale to nikdy nevite...

:idea: a co z toho plyne? Ze nevedomost obcas prinasi vic ovoce nez promyslena taktika ala jasnovidcu...

PS: Taky mam kamarada co investoval do akcii CEZ 100,000 CZK a mel na nich zisk behem roku 110% [kupoval sam pres RM SYSTEM] absolutne bez zadne znalosti jen si nekde precetl nejaky clanek a ejhle vyslo mu to... Pote po roce zase vlozil 300,000 do CEZu a ejhle za ROK zase 100% zisk... A pak rekl uz jdu od toho nemam na to nerv...
Jsem aktivni prevazne na nasem webu v sekci - forum pro-investory.cz
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Kadu,

to sa v období tohoto niekoľkoročného rastu prihodilo asi viacerým. Ten ČEZ dokonca použil v rozhovore Tkáč z J&T ako úspech ich privátnej banky, že pre klientov nakúpili akcie ČEZ :-)

Ale inak je to skôr taká namotávka. Dnes sa bežne všade píše o tom ako "naše" fondy zarábajú 20-30% a keď sa opýtam ako dlho, tak mi odpovedia že stále :lol:
No je to čiastočne pravda, a ani to ten poisťovák nevie - ono totiž mohly byť založené pred 3 rokmi. To hlavne tie Emergig Markety.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"