Unibon spořitelní a úvěrové družstvo na Slovensku

Termínované vklady, sporiace účty, bežné účty, úroky v bankách, stavebné sporenie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
kanetta
Príspevky: 5
Dátum registrácie: St 21 10, 2009 6:08 pm

Unibon spořitelní a úvěrové družstvo na Slovensku

Príspevok od používateľa kanetta »

Zdravím vás,

na slovenský trh prišlo české družstvo, ktoré ponúka 4,1 percenta p.a. s viazanosťou na 18 mesiacov. Vklady sú podľa ich slov chránené systémom v českej republike v plnej výške, maximálne však 50 000 eur. Stránka je http://www.unibonsud.sk" onclick="window.open(this.href);return false;.

Určite by spolu so mnou veľa ľudí rado počulo nejakú odbornú diskusiu o nich, či je bezpečnosť naozaj ekvivalentná napr. J&T alebo Privatbanke, ako sa to môže zdať. Existuje jeden háčik, a tým je samotný poplatok za vstup do družstva, bez ktorého nie je možné zakladať vklady - myslím 25 eur. Ale aj napriek nemu úrok vyzerá veľmi zaujímavo a toto družstvo má aj celkom dlhú tradíciu. Ale nevyznám sa v medzinárodnej finančnej legislatíve a neviem, nakoľko sú tie vety o ochrane vkladov prenosné do reality, predsa len to je pýtanie náhrady slovenským občanom od Českej republiky... Taktiež možno existuje dôležitý rozdiel medzi zákonom o bankách a zákonom o sporiacich družstvách, ktorého si nie som vedomý.

Čo si myslíte?

K.
kanetta
Príspevky: 5
Dátum registrácie: St 21 10, 2009 6:08 pm

Re: Unibon spořitelní a úvěrové družstvo na Slovensku

Príspevok od používateľa kanetta »

Len pre doplnenie, zo zákona o spořitelných a úvěrových družstvech:

Zákon č. 87/1995 Sb.
Družstvo vykonává své činnosti na podporu hospodaření svých členů. Musí mít min. 30 členů a základní kapitál nejméně 35 000 000 Kč.
Zákon jmenovitě stanovuje činnosti předmět podnikání. K zajištění této činnosti může družstvo přijímat úvěry, nabývat majetek a obchodovat s cennými papíry.
Člen družstevní záložny je povinen se podílet na krytí ztráty záložny podle výsledků schválené účetní uzávěrky a rozhodnutí členské schůze (pokud na to nestačí vlastní zdroje záložny).
Zisk lze rozdělit mezi členy v poměru výše členských vklad. Jeden člen může mít vloženo i více vkladů.
Záložna zanikne, pokud klesne počet jejích členů pod 30, sníží se základní kapitál nebo se do půl roku nezvolí nové předsednictvo.


Celkom zaujímavý materiál je aj tu: http://www.pojistenec.cz/unibon.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Unibon spořitelní a úvěrové družstvo na Slovensku

Príspevok od používateľa filip glasa »

a už je to tu:
Unibon musí vrátiť slovenským klientom 2,3 milióna eur
České družstvo prišlo o licenciu a končí, vklady musí vyplatiť

Česká národná banka (ČNB) družstvu odňala licenciu v závere minulého týždňa. Dôvodom boli pretrvávajúce nedostatky v pôsobení družstva, ktoré podľa českej centrálnej banky významne ovplyvňovali jeho bezpečnosť a stabilitu. Firma dlhodobo porušovala limity angažovanosti voči niektorým svojim členom a ekonomicky prepojeným skupinám osôb, a to aj napriek opakovaným upozorneniam českej centrálnej banky.
http://firmy.etrend.sk/firmy-a-trhy-fin ... a-eur.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Napísať odpoveď

Návrat na "Banky, vklady, sporenie, stavebné sporiteľne"