Opcie a opčné stratégie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Re: Opcie a opčné stratégie
Trhy klesajú ďalej, tak je načase niečo otvoriť. Bull put spread RUT nov (740,750) za 0,65$/k. (jeden za 0,66$) Aktuálne je tam ešte možnosť predať 936 spreadov. Použil som 40% plánovanej sumy.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
20% som použil na Bear Call spread SPY (147,149) za 0,22$/k. Ďalších 20% na SPY (148,150) za 0,13$/k.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
Zvyšok na Bear Call Nov SPY (148,150) za 0,12$/k. Momentálne už mám blokovaný kompletný margin. 40% na bull put RUT, kde ešte môžem otvoriť bear call a 60% na bear call SPY, kde mám stále možnosť na bull put.
20% Bull Put Nov SPY (134,136) za 0,12$/k.
Trhy výrazne klesajú, tak som ďalších 20% dal na Bull Put Nov SPY (134,136) za 0,15$/k.
Zvyšok na bull put spread SPY (133,135) za 0,14$/k. Použil som 20% a tým som vyčerpal margin na put stranu. Stále ešte môžem otvoriť Call spread na RUT.
Podarilo sa mi predať jeden spread RUT (860,870) za 0,55$. Zatiaľ nič moc.
Celkovo 20% na RUT (860,870) za 0,55$/k. Ešte stále mám voľných 20% na ďalší predaj.
Všetky put spready SPY Nov (134,136) som roloval na december SPY Dec (130,132) a inkasoval som dodatočných 0,05$/k. Matematika vyzerá približne takto: 0,12$-0,41$+0,46$. Celkovo by som tak mal dostať v decembri 0,17$/k mínus poplatky na jeden spread, ak všetko dopadne podľa mojich predstáv. Presne uvediem obchody v tabuľke.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Tusim zacinam chapat, ako to mas premyslene s tym rolovanim.
Kedy expiruju opcie zajtra alebo az o tyzden, lebo na yahoo mi pri SPY vyhodilo datum 22.11. ale treti piatok v mesiaci je predsa zajtra
Kedy expiruju opcie zajtra alebo az o tyzden, lebo na yahoo mi pri SPY vyhodilo datum 22.11. ale treti piatok v mesiaci je predsa zajtra
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
SPY expiruje zajtra. Cena bude známa po zajtrajšom close. RUT expiruje tiež zajtra, ale cena je stanovená podľa open. Dnes sa opcie na RUT s expiráciou november obchodujú poslednýkrát.
Odkúpil som predanú opciu zo spreadu (SPY nov 135) za 0,03$/k. Nechcel som riskovať evntuálny prepad ceny. Kúpená opcia na strike 133$ expiruje bezcenná. Uzatvorím mesiac aj s hodnotením a zavesím to sem.
Takže moje hodnotenie novembrovej expirácie:
Ak by som mal v jednej vete vystihnúť november, tak by to bolo jedno slovo Obama. Tak ako ma svojim novozvolením potopil, tak ma v závere zachránil. Mesiac pre mňa dopadol nadmieru úspešne. Ešte som asi takto spokojný ani nebol. Výnos nestojí za veľa, ale ten spôsob akým som ho dosiahol je z môjho pohľadu veľmi elegantný. (trochu sa pochválim) Plánovaný výnos z 8,4%/mesiac sa scvrkol na 1,9%, ale kľudne som mohol skončiť aj v strate. Roloval som strike 136 pri SPY a 135 som uzavrel, čo vyzerá ako chyba, kedže by som expiroval v zisku, ale ten, kto sledoval posledný týždeň pozorne, tak rozumie. Vo štvrtok som bol poriadny kus ITM, ale počkal som si na správny čas rolovania a vyťažil ešte ďalšie doláre naviac.
Tento test samého seba som potreboval. Vojnu, ktorú som mal v hlave som vyhral, ale bol to strašný masaker chamtivosti a strachu. Zaujímavé bolo, že som si celý čas veril a hlavne som sa už po pár podobných vojnách ani nezapotil.
Takéto obchody zoceľujú charakter, preto je to jedna z mojích najúspešnejších expirácii.
Stále si udržiavam výkonnosť nad 50% p.a. a ak dopadne dobre december, tak si trúfam dostať svoj výkon nad 60% p.a.
Pripájam sumár obchodov:

Ak by som mal v jednej vete vystihnúť november, tak by to bolo jedno slovo Obama. Tak ako ma svojim novozvolením potopil, tak ma v závere zachránil. Mesiac pre mňa dopadol nadmieru úspešne. Ešte som asi takto spokojný ani nebol. Výnos nestojí za veľa, ale ten spôsob akým som ho dosiahol je z môjho pohľadu veľmi elegantný. (trochu sa pochválim) Plánovaný výnos z 8,4%/mesiac sa scvrkol na 1,9%, ale kľudne som mohol skončiť aj v strate. Roloval som strike 136 pri SPY a 135 som uzavrel, čo vyzerá ako chyba, kedže by som expiroval v zisku, ale ten, kto sledoval posledný týždeň pozorne, tak rozumie. Vo štvrtok som bol poriadny kus ITM, ale počkal som si na správny čas rolovania a vyťažil ešte ďalšie doláre naviac.
Tento test samého seba som potreboval. Vojnu, ktorú som mal v hlave som vyhral, ale bol to strašný masaker chamtivosti a strachu. Zaujímavé bolo, že som si celý čas veril a hlavne som sa už po pár podobných vojnách ani nezapotil.
Takéto obchody zoceľujú charakter, preto je to jedna z mojích najúspešnejších expirácii.
Stále si udržiavam výkonnosť nad 50% p.a. a ak dopadne dobre december, tak si trúfam dostať svoj výkon nad 60% p.a.
Pripájam sumár obchodov:

Predaj RUT Put Dec (730,740) za 0,60$/k. Použil som 15% sumy na obchodovanie.
Predaj SPY Put Dec (132,134) za 0,14$/k. Použil som 15% hotovosti na obchodovanie.
Ďalších 15% na SPY Put Dec (132,134) za 0,14$/k.
Predaj SPY Put Dec (132,134) za 0,17$/k. Použil som 7,5% marginu.
Ďalších 10% na SPY Put Dec (132,134) za 0,17$/k. Tento mesiac som trochu prekročil plánovaný margin.
Tak tento mesiac už nič neotvorím. Čakal som, že sa v Amerike dohodnú a že fiscal cliff bude akcelerátor trhov. Čas však pokročil a ja už nemám priestor na získanie ďalšieho prémia. Aktuálne som na 98% plánovaného zisku.
Na dohodu už ostávajú len dva týždne, ak sa nedohodnú, tak sa zvýšia dane a spolu s poklesom spotreby sa môžu USA dostať do recesie. Bude to ešte zaujímavé.
Na dohodu už ostávajú len dva týždne, ak sa nedohodnú, tak sa zvýšia dane a spolu s poklesom spotreby sa môžu USA dostať do recesie. Bude to ešte zaujímavé.
Takže decemberová expirácia mi priniesla najlepší mesačný výsledok v roku 2012. Síce som nevyužil naplno potenciál blokovaného marginu, ale z pohľadu možných scenárov to považujem za úspech. Podarilo sa mi vyhrať nad emóciami a zachovať chladnú hlavu.
Celý rok dopadol nad moje očakávania. Zhodnotenie 60,2% je z môjho pohľadu veľmi dobrý výsledok. Ďalším cieľom je udržať výkonnosť na úrovni 60% do februára, kde uzavriem dva roky v podstate on-line zverejňovania. Prajem všetkým pokojné Vianoce. Rado

Celý rok dopadol nad moje očakávania. Zhodnotenie 60,2% je z môjho pohľadu veľmi dobrý výsledok. Ďalším cieľom je udržať výkonnosť na úrovni 60% do februára, kde uzavriem dva roky v podstate on-line zverejňovania. Prajem všetkým pokojné Vianoce. Rado

- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2395 times
- Been thanked: 2785 times
Paráda Rado. Blahoželám !
Vedel by si niečo napísať k tým downdrawnom? Sept. 2012 a júl- aug 2011.
V septembri 2012 boli trhy najvyššie a v lete 2011 sme mali turbulencie smerom nadol.
Zaujíma ma, či si to analyzoval z pohľadu riadenia rizika do budúcnosti a vyvodil nejaké opatrenia ( napr. nejakú formu hedžingu etc. ) Keby ti napr. november skoncil rovnako ako september, tak by si v podstate vymazal zisk za celý rok.
Držím palce v profi kariére a teším sa, že nám na webe pribúda kus praxe.
Vedel by si niečo napísať k tým downdrawnom? Sept. 2012 a júl- aug 2011.
V septembri 2012 boli trhy najvyššie a v lete 2011 sme mali turbulencie smerom nadol.
Zaujíma ma, či si to analyzoval z pohľadu riadenia rizika do budúcnosti a vyvodil nejaké opatrenia ( napr. nejakú formu hedžingu etc. ) Keby ti napr. november skoncil rovnako ako september, tak by si v podstate vymazal zisk za celý rok.
Držím palce v profi kariére a teším sa, že nám na webe pribúda kus praxe.
pripajam sa, cg
dobre to vyzera a ak ti to funguje uz relativne tak dlho tak je to obdivuhodne.
dobre to vyzera a ak ti to funguje uz relativne tak dlho tak je to obdivuhodne.
Začnem postupne, teda najskôr k roku 2011.
V čase do júna 2011 som otváral IC naraz teda Put aj Call Spready súčasne. Do júna to boli condory postavené na mesačnej expirácii a v júni som otvoril svoj prvý a zároveň posledný IC s expiráciou tri mesiace. (v tomto prípade august) Cieľ bol zavrieť IC asi dva týždne pred expiráciou a zarobiť na vyššom prémiu a vzdialenejších strikoch. V júni trhy rástli a ja som sa dostal pod tlak na call strane a zároveň som bol tesne pred odchodom na dovolenku. Úplne zlé rozpoloženie mňa ako obchodníka. Rozhodol som sa zobrať menšiu stratu, keďže už predtým som mal skúsenosť so stratou cez 35%. Roloval som v rámci augustovej expirácie a to tak, že som posunul call spread vyššie a zároveň som stratu znížil kúpou put spreadov v zisku a ich následným predajom , ale za cenu, že som ich dostal vyššie. Na druhý deň trhy korigovali a začal sa zatiaľ pozvoľný pád.
Zásadná chyba bola v úprave pozícii skoro 5 týždňov pred expiráciou na RUT, kde možnosť uplatniť si opcie je až v čase expirácie. Pod tlakom sa zle obchoduje.
Následný pád v auguste mi odpálil put striky, ktoré som už mal vyššie. Pôvodne vypísaný IC by sa síce nezachránil, ale výsledná strata by bola veľmi malá. Predpokladám max. do 10%. V mojom spôsobe obchodovania platí: trpezlivosť, trpezlivosť a ešte raz trpezlivosť. Z tohto dôvodu si myslím, že táto stratégia nie je pre každého. Akčnejší typ by sa unudil na smrť.
Od septembra 2011 som svoju stratégiu upravil na postupné otváranie spreadov podľa vývoja na trhu. Ak trh klesá otváram put spready a opačne. Ďalej sa kryjem postupným používaním marginu a kratšou dobou do expirácie. Takto mám otvorené spready na rôznych strikoch a neriskujem celú sumu na jeden strike.
Rok 2012 bol z pohľadu úpravy stratégie oveľa lepší. Síce moje výsledky za mesiac sú nižšie ako pri kompletnom otváraní IC, ale aj menej rizikovejšie. Ak by som v septembri a novembri nechal všetko tak a nerobil nič, tak by som dnes mal za sebou 15 mesiacov bez straty. Takto riskovať som však nechcel.
V septembri Bernake oznámil QE3 a poslal trhy proti mne. Musel som rolovať do októbra a aj keď môj zápis vyzerá hrozivo, tak v skutočnosti hovoríme o strate 5,4% tzn. že po rolovaní na október som mal na účte o 5,4% menej ako v septembri keď som otváral pozície. Žiadna 22% strata na účte nebola. Môj zápis obchodu mi však príde presnejší lebo všetko evidujem po mesiacoch. Aby sa to dalo lepšie uchopiť, tak vysvetlím princíp toho, čo robím.
V prvom rade ja neobchodujem, ale predávam. Ak mám na účte 10000 a predám spready za 120, tak na účte mám hneď sumu 10120, ale broker mi časť (pri mojom obchodovaní 70%) blokuje pre prípad straty. Takto budem mať celých 10120 k dispozícii až po expirácii. Z tohto dôvodu moje rolovanie v septembri vyzeralo 10120 po inkase za september, kúpa septembra späť za 1000 (9120), predaj októbra za 330 (9450). Na účte z pôvodných 10000 som mal 9450, ale nemohol som ich všetky z účtu vybrať lebo 7000 bolo stále blokovaných až do októbra, kedy boli uvoľnené. Nikde v priebehu tohto čo som robil som 22% z účtu nevymazal.
Čo sa týka hedžingu, tak ten som využil len raz a mal som z pekla šťastie. Kúpil som opciu, aby som znížil stratu v auguste 2011, ale toto už praktikovať nebudem. Touto stratégiou dokážem vymazať aj ev. stratu na úrovni 40-50% len v tom musím ďalej pokračovať. V roku budem mať isto problém s jedným alebo dvoma mesiacmi, ale inak budem generovať zisky. Jednoducho pohyb indexov nie je taký prudký ako to býva u jednotlivých akcií a na toto som stavil.
V čase do júna 2011 som otváral IC naraz teda Put aj Call Spready súčasne. Do júna to boli condory postavené na mesačnej expirácii a v júni som otvoril svoj prvý a zároveň posledný IC s expiráciou tri mesiace. (v tomto prípade august) Cieľ bol zavrieť IC asi dva týždne pred expiráciou a zarobiť na vyššom prémiu a vzdialenejších strikoch. V júni trhy rástli a ja som sa dostal pod tlak na call strane a zároveň som bol tesne pred odchodom na dovolenku. Úplne zlé rozpoloženie mňa ako obchodníka. Rozhodol som sa zobrať menšiu stratu, keďže už predtým som mal skúsenosť so stratou cez 35%. Roloval som v rámci augustovej expirácie a to tak, že som posunul call spread vyššie a zároveň som stratu znížil kúpou put spreadov v zisku a ich následným predajom , ale za cenu, že som ich dostal vyššie. Na druhý deň trhy korigovali a začal sa zatiaľ pozvoľný pád.
Následný pád v auguste mi odpálil put striky, ktoré som už mal vyššie. Pôvodne vypísaný IC by sa síce nezachránil, ale výsledná strata by bola veľmi malá. Predpokladám max. do 10%. V mojom spôsobe obchodovania platí: trpezlivosť, trpezlivosť a ešte raz trpezlivosť. Z tohto dôvodu si myslím, že táto stratégia nie je pre každého. Akčnejší typ by sa unudil na smrť.
Od septembra 2011 som svoju stratégiu upravil na postupné otváranie spreadov podľa vývoja na trhu. Ak trh klesá otváram put spready a opačne. Ďalej sa kryjem postupným používaním marginu a kratšou dobou do expirácie. Takto mám otvorené spready na rôznych strikoch a neriskujem celú sumu na jeden strike.
Rok 2012 bol z pohľadu úpravy stratégie oveľa lepší. Síce moje výsledky za mesiac sú nižšie ako pri kompletnom otváraní IC, ale aj menej rizikovejšie. Ak by som v septembri a novembri nechal všetko tak a nerobil nič, tak by som dnes mal za sebou 15 mesiacov bez straty. Takto riskovať som však nechcel.
V septembri Bernake oznámil QE3 a poslal trhy proti mne. Musel som rolovať do októbra a aj keď môj zápis vyzerá hrozivo, tak v skutočnosti hovoríme o strate 5,4% tzn. že po rolovaní na október som mal na účte o 5,4% menej ako v septembri keď som otváral pozície. Žiadna 22% strata na účte nebola. Môj zápis obchodu mi však príde presnejší lebo všetko evidujem po mesiacoch. Aby sa to dalo lepšie uchopiť, tak vysvetlím princíp toho, čo robím.
V prvom rade ja neobchodujem, ale predávam. Ak mám na účte 10000 a predám spready za 120, tak na účte mám hneď sumu 10120, ale broker mi časť (pri mojom obchodovaní 70%) blokuje pre prípad straty. Takto budem mať celých 10120 k dispozícii až po expirácii. Z tohto dôvodu moje rolovanie v septembri vyzeralo 10120 po inkase za september, kúpa septembra späť za 1000 (9120), predaj októbra za 330 (9450). Na účte z pôvodných 10000 som mal 9450, ale nemohol som ich všetky z účtu vybrať lebo 7000 bolo stále blokovaných až do októbra, kedy boli uvoľnené. Nikde v priebehu tohto čo som robil som 22% z účtu nevymazal.
Čo sa týka hedžingu, tak ten som využil len raz a mal som z pekla šťastie. Kúpil som opciu, aby som znížil stratu v auguste 2011, ale toto už praktikovať nebudem. Touto stratégiou dokážem vymazať aj ev. stratu na úrovni 40-50% len v tom musím ďalej pokračovať. V roku budem mať isto problém s jedným alebo dvoma mesiacmi, ale inak budem generovať zisky. Jednoducho pohyb indexov nie je taký prudký ako to býva u jednotlivých akcií a na toto som stavil.
Ďakujem.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Pekny je slabe slovo...vyborny.Coudy napísal:Pekný výsledok, drž sa.
Na Traders fore zverejnil zhodnotenie opcneho uctu aj Misak. Ma tam 60% za dva roky. Cize mame tu dva nezavisle ucty, kde sa na opciach podarilo zhodnotit ucet na urovni zhodnotenia uctov najlepsich traderov z Janotikovej knihy.
Vyzera to tak, ze opcie su "konkurencie schopne" klasickemu tradingu.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
lajkol by som tento post ak by to slo,jogo napísal: Pekny je slabe slovo...vyborny.![]()
Na Traders fore zverejnil zhodnotenie opcneho uctu aj Misak. Ma tam 60% za dva roky. Cize mame tu dva nezavisle ucty, kde sa na opciach podarilo zhodnotit ucet na urovni zhodnotenia uctov najlepsich traderov z Janotikovej knihy.
myslim ze kazda oblast trhov je vo vseobecnosti efektivna a ked na nej niekto takto posobivo preziva zasluzi si nasu pozornost
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2395 times
- Been thanked: 2785 times
Rado: dík za vysvetlenie
Jogo: na akom traders fóre? Na traders.cz je uplne mŕtvo.
Pozvi Mišáka ku nám, keď môžeš. Nech tu máme viac osobností.
Jogo: na akom traders fóre? Na traders.cz je uplne mŕtvo.
Pozvi Mišáka ku nám, keď môžeš. Nech tu máme viac osobností.
http://www.traders-forum.eu tam sú iba obchodníci na opcie, najviac fičia na komoditných spreadoch. (kalendár,diagonál) Viac života je však tu.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
jogo ty tusim furt hladas ten holly grailNa Traders fore zverejnil zhodnotenie opcneho uctu aj Misak. Ma tam 60% za dva roky. Cize mame tu dva nezavisle ucty, kde sa na opciach podarilo zhodnotit ucet na urovni zhodnotenia uctov najlepsich traderov z Janotikovej knihy.
pockal by som si a pozrel vysledky za 10-15 rokov
ne ze by som bol nejaky velky odbornik, ale mam taky pocit, ze raz za X rokov ta tie opcie pekne zmätu smerom k priemeru (alebo smerom k nule). Viktor Niederhoffer by mohol rozpravat
Su proste strategie, ktore na par rokov vedie velmi dobre vyzerat, lebo nemaju vysoke drawdowny. Ale raz za X rokov pride jeden DD a ten bude brutalny.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Filip, s Vami je tazko sa dohodnut na tych forach.
Na Financniku nikoho, co robi menej ako 15% mesacne neberu vazne, tuna zase kazdy, kto robi 15% rocne je podozrivy.
Na Financniku nikoho, co robi menej ako 15% mesacne neberu vazne, tuna zase kazdy, kto robi 15% rocne je podozrivy.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
neni podozrivy. je to v pohode urobit tych 30-60%. Ale neda sa to robit na horizonte 15 rokov a viac. Respektive, ano, da sa. Ale podari sa to 1 stastlivcovi z 1000.
neni v moznostiach zemegule, aby uzivila tisice traderov, podnikatelov, investorov, ktori by robili 30-100% p.a. Na to nie je dost zdrojov ani miesta. To uz by sme davno museli okupovat vedlajsiu galaxiu.
Ono je to fajn, ked sa niekomu dari a robi slusne vysledky. Ale musi si uvedomit, kedy tie prachy stiahnut a kedy prestat riskovat a vratit sa k prijemnemu priemeru.
neni v moznostiach zemegule, aby uzivila tisice traderov, podnikatelov, investorov, ktori by robili 30-100% p.a. Na to nie je dost zdrojov ani miesta. To uz by sme davno museli okupovat vedlajsiu galaxiu.
Ono je to fajn, ked sa niekomu dari a robi slusne vysledky. Ale musi si uvedomit, kedy tie prachy stiahnut a kedy prestat riskovat a vratit sa k prijemnemu priemeru.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Potrebovali by sme dalsiu galaxiu, keby nikto zisky z uctov nevyberal na zivobytie.filip glasa napísal:neni podozrivy. je to v pohode urobit tych 30-60%. Ale neda sa to robit na horizonte 15 rokov a viac. Respektive, ano, da sa. Ale podari sa to 1 stastlivcovi z 1000.
Juggler ich vsak vybera, Rado uz tiez zacal vyberat na mesacnej baze, Misak neviem, lebo traduje popri zamestnani a chlapici z Janotikovej knihy asi tiez vyberaju zisky, kedze traduju full-time a maju rodiny.
A keby aj nie, pri urcitej velkosti uctu narazia na obmedzenie z velkosti pozicii.
Mna len hnevalo, ze edukatori prezentuju zhodnotenia radove 100-ky percent na malych uctoch dlhodobo, a to nedokaze nikto ani na demoucte.
Naposledy upravil/-a jogo v Ne 23 12, 2012 12:33 pm, upravené celkom 1 krát.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Rad by som, ale asi to nepojde. Misak uz totiz vsetko, co chcel zverejnit, zverejnil na tom fore. A moc uz tam neprispieva.JUGGLER napísal:Pozvi Mišáka ku nám, keď môžeš. Nech tu máme viac osobností.
Ked si s mesacnymi pauzami niekolkokrat precitas jeho condora, piskoviste, tvorbu obchodneho systemu, prispevky Jacoma a Sedahlavy + Radove prispevky na vsetkych 3 forach, kde chodi, tak tieto strategie zhruba pochopis.
Dalej to uz chce len v praxi vyskusat s malou poziciou.
Ale pozor na taketo moznosti, ktore mozu nastat:
http://www.financnik.cz/forum/read.php?17,226560,page=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Vrtá mi hlavou jedna věc - dotaz pro zkušenější opční obchodníky, a to je "bezpečnost" spreadů.
Chronicky omílaná je věc, že např. PUT BULL SPREAD má limitovaný risk i zisk. Ale je to tak?
Např. v hypotetické pondělí bude SPY na 143 a já koupím PUT BULL SPREAD 139-140. Třeba 10 kousků s expirací v pátek a budu držet do expirace. Výsledek
a) SPY uzavře nad 140, já shrábnu rozdíl v prémiích. Rozumím a souhlasím
b) SPY uzavře pod 139, já shrábnu maximální ztrátu (tzn. oněch cca 1000 USD). Rozumím a souhlasím.
c) Ale co když při expiraci bude cena mezi striky, dejme tomu za 139.50 ??? Ochranná opce vypexpiruje, já jsem přiřazen a jsem, jak s oblibou tvrdí příručky "v otevřené ztrátě 500 USD" ? S tím nesouhlasím.
Není v takovém případě spíše pravda, že
a) Jsem v pěkný rejži, protože na účtu mi v sobotu přistálo 1000 kousků SPY, čímž se mi podstatně zvýšil margin, a co je horší
b) těchto 1000 kousků, které jsem "chytil" za 140 když cena v pátek zavírala na 139.50 může v pondělí ráno otevřít třeba taky na 129 a není to ničím kryté?
Chápu to dobře? A nemělo by tedy platit, že "spready mají omezený risk pokud pokud je uzavřete před expirací"?
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
To je jedno ci vyberaju/nevyberaju. 60% do smrti aj tak robit nebudes - ani ak mas relativne maly kapital.
Vzhladom na to, ako ludia sami seba klamu a pozeraju sa na vysledky ruzovejsie ako su, tak ani tych 60% povacsine nebude 60%.
Teraz nehovorim o Radovi, ale vseobecne.
Priemerny clovek si nechce/nevie spocitat vynos poriadne, lebo by mu trosku padlo ego.
Vzhladom na to, ako ludia sami seba klamu a pozeraju sa na vysledky ruzovejsie ako su, tak ani tych 60% povacsine nebude 60%.
Priemerny clovek si nechce/nevie spocitat vynos poriadne, lebo by mu trosku padlo ego.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Ja netvrdim, ze niekto bude robit 60% rocne do smrti.To je spicka ladovca a pravdepodobne nahodna fluktuacia. Ale tych 10-20% rocne zopar ludi celkom doveryhodne preukazuje.Niektori aj 30%, aby som nekrivdil Juglerovi.Canslimer a Rado este viac, ale to je len 3-rocna resp. 2 rocna epizoda, tam sa s celkovym priemerom pri dalsej krize asi pojde dole.filip glasa napísal:To je jedno ci vyberaju/nevyberaju. 60% do smrti aj tak robit nebudes - ani ak mas relativne maly kapital.
Su tu dva extremy.
Jeden extrem tvrdi, ze nic viac ako terminak pripadne akciovy index nedokazem urobit.
Druhy extrem tvrdi, ze s malym uctom mozem robit 100-ky percent rocne dlhodobo.
Ja som hladal, kde su realne moznosti, ale velmi tazko sa k pravde bolo dopatrat. Az Janotikova trochu poodhalila rusko tajomstva a ukazala realne vysledky cs-traderov.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
o tom dost pochybujemAle tych 10-20% rocne zopar ludi celkom doveryhodne preukazuje.
o tomto tiezAz Janotikova trochu poodhalila rusko tajomstva a ukazala realne vysledky cs-traderov.
Nehovorim, ze sa tych 20% neda robit. Ale rozhodne to nie je masovka typu, ze co knizka, co web, co forum, to desat super traderov
A doveryhodne preukazovanie vysledkov sa na zaklade zverejnenia par obchodov robit neda. Tym nenarazam na Rada, ale pisem vseobecne.
Na to aby mi niekto doveryhodne preukazal vysledky by som musel vidiet vypis z uctu s vyskou kapitalu, vkladmi aj vyberemi. Teda ani nie tak obchody (tie ma netrapia - nech si to tajomstvo nechaju) ale rast kapitalu ocisteny o vklady a vybery.
Nie je problem s tym, ze by ludia chceli klamat. Skor v tom, ze sami seba klamu. Asi existuje aj nejaka studia o behavioralnej onej, ze ako si ludia v hlave uctuju investicie tak, aby vysli lepsie ako realita
DD vo výške 50% by ma na kolená nedostal, ale aspoň rok by som nedostal z účtu ani cent.
Od októbra vyberám celý mesačný zisk. Už to beriem ako podnikanie a od februára to už bude jediný príjem, ktorý budem mať.
Čo sa týka zhodnotenia, tak vo februári budú dva kompletné roky, čo zverejňujem kompletný pohyb na účte. Bude sa dať aspoň niečo z toho vyčítať. Isto si trúfam spraviť viac ako 10% p.a., nakoniec menej by ma neuživilo. Myslím, že každý kto začína podnikať chce svoj vklad zhodnotiť. Niekto to ľahšie spraví v obchode, službách, výrobe a niekto zasa na burze. 60% zhodnotenie nepotrebujem a dosť vážne pochybujem, že je odvetvie v ktorom sa dá celý vklad takto zhodnotiť.
Čo sa týka zhodnotenia, tak vo februári budú dva kompletné roky, čo zverejňujem kompletný pohyb na účte. Bude sa dať aspoň niečo z toho vyčítať. Isto si trúfam spraviť viac ako 10% p.a., nakoniec menej by ma neuživilo. Myslím, že každý kto začína podnikať chce svoj vklad zhodnotiť. Niekto to ľahšie spraví v obchode, službách, výrobe a niekto zasa na burze. 60% zhodnotenie nepotrebujem a dosť vážne pochybujem, že je odvetvie v ktorom sa dá celý vklad takto zhodnotiť.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
Kód: Vybrať všetko
DD vo výške 50% by ma na kolená nedostal, ale aspoň rok by som nedostal z účtu ani cent. ano, nie je to mozne nikde. Podnikatelia su radi ked dlhodobo zo svojho biznisu dostanu okolo 10%. Aj to je vela. Len samozrejme tiez maju casto prilis ruzove vnimanie vynosnosti. Az dokial ich nezastihne realita.60% zhodnotenie nepotrebujem a dosť vážne pochybujem, že je odvetvie v ktorom sa dá celý vklad takto zhodnotiť.
Uvidíme ako to pôjde ďalej. Účet, ktorý zverejňujem mal vo februári 2011 10.000$. Za to obdobie sa nič nevybralo a ani nevkladalo. Sám som zvedavý aké zhodnotenie na ňom dokážem urobiť.