od Martin52 » Uto 01 29, 2013 12:24 pm
Skúsil som urobiť taký výpočet na čisté úroky banka vs žltý melón
V banke je to jednoduché, z úrokov mi zrazia daň 19% a čistý úrok dostnem na účet.
K dnešnému dňu sa najlepšie úroky na ročnom termiňáku pohybujú okolo 3%, mínus daň mi vychádza čistý úrok 2,43%.
Trochu zložitejšie je to pri nebankovej pôžičke, ale ak som to správne pochopil, tak nasledovne:
Z úrokov sa strhne daň 19% a k tomu musím zaplatiť zdravotné poistenie 14%. Pri úrokoch si nemôžem uplatniť žiadny daňový výdavok, teda ani to zdravotné poistenie. Obe % teda platím z celej sumy. Dohromady zaplatím 33% štátu.
Ďalej tu mám poplatky pre žltý melón. Ak zanedbáme neštandardné poplatky, tak nám zostáva 1% poplatok z inkasovaných splátok. Spátka sa skladá z istitny a úroku, takže tento poplatok sa nedá vyjadriť iba ako % z úroku. Musím si zvoliť kokrétnu hodnotu úroku aby som to bol schopný vypočítať.
Sledoval som chvíľu aukcie na ich stránke + použil informácie z recenzie na tomto portále. V recenzi sa podarilo získať úroky okolo 12%, avšak na dlhšiu dobu ako 1 rok. V aktívnych aukciach som videl rôzne sumy, s blížiacim sa koncom aukcie tieto klesali aj pri horších ratingoch (B,C) pod 10%, niekedy až k 7%. Asi je v tejto chvíli pretlak investorov. Odporučené úrokové sumy od žltého melóna pre dané ratingy sa pohybovali okolo 10 - 11 %. Aukcií je však veľmi málo, ťažko to zovšeobecniť.
Pre jednoduchosť zoberiem úrokovú sadzbu 10%.
Ďaľší problém je ten, že úver sa nespláca ako termiňák, ale postupne. Podľa úverovej kalkulačky napríklad pri 10% úroku a mesačnom splácaní ročného úveru 1000 EUR bude celková suma splátok 1055 EUR, čiže len 5,5%. Predpokladajme však, že postupne splácané peniaze obratom investujeme a v priemere za dané obdobie naozaj získame 10% úrok, teda celkovú splátku 1100 EUR.
Z tejto splátky teda zaplatíme príslušné 1% žltému melonu, t.j. 11 EUR, či činí 1,1% z investovanej sumy alebo tiež 11% zo získaného úroku.
Spolu s daňou a zdravotným poistením to bude 44% zo získaného úroku. Čím nižší úrok, tým viac sa prejavuje dotyčné 1% z istiny zaplatené žltému melónu.
Z 10% teda mám čistý úrok 6.6%.
Ešte ma napadlo vypočítať, pri akom úroku sa žltý melón vyrovná spomínanej ponuke od banky (zanedbávam riziko, ide čito o teoretický výnos):
Vyšlo mi to takto: 2.43% (čistý úrok v banke) / (1 - (33%+1% poplatky z úroku)) = 3.68% plus ešte musíme získať nazada 1% poplatok z istiny
čiže pri úroku na 4.68% na melóne sme na tom nominálne rovnako ako v banke.
Ale: peniaze musíme točiť, inak nám budú ležať ladom. Ani peniaze z aktívnej pôžičky nesmieme nechať ležať a čakať až celá dobehne, v opačnom prípade z nej získame iba cca polovičný úrok (viď o 3 odstavce vyššie - iba 5.5% vs 10% vyhraných v aukci). Znamená to viac práce, zozbieranie splatených peňazí a ich investovanie každý mesiac do nejakej novej pôžičky. Aj keby sa nám to vždy podarilo, budú nám peniaze cca 1 mesiac ležať ľadom, žo by znamenalo zníženie hrubého úroky o 1/12 (8.3%), takže miesto 10% len niečo nad 9%. Tento moment dvíha porovnateľnú úrokovú sadzbu s bankou na 5,1%, resp. znižuje náš ukážkový čistý úrok na 6,1%.
A to som nepočítal s delikvenciami. Ale pri čistom úroku okolo 6% ste v strate, keď vám úplne zlyhá čo len 1 z 16 zmlúv. Resp. žltý melón uvádza delikvenciu okolo 1 až 2%, keby sa o toto znížil čistý úrok, tak sme niekde na 4,5%.
Teraz sa ešte pozriem na objemy. V jednej pôžičke môžem mať 250 E. Po zohľadnení vyššie uvedených skutočností teda dosiahnem úrok 4,5% = 11 E. V súčasnosti je na melóne asi 10 pôžičiek mesačne. Z nich časť skončí na príliš nízky úrok, niektoré mi možno nevyhovujú ... Ak každý mesiac otvorím povedzme 2 pôžičky, môžem takto investovať 6000 E a získať ročne 264E. V banke by som mal bez akejkoľvek roboty 146 E. Takže to celé kvôli asi 120 EUR ročne, t.j. 10 EUR mesačne.
Možno to o niečo lepšie vychádza pri dlhších splatnostiach alebo skúšať brať len vyššie úroky - 12% - 17 %, ... ale aj tak kopa roboty, veľké riziko, malý absolútny zisk.
Zabil som tu s výpočtami asi 2 hodiny, ale aspoň sám pre seba som to uzavrel.