Demo opcie podla Joga
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
ice809
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 03 01, 2010 5:18 pm
- Kontaktovať používateľa:
Re: Demo opcie podla Joga
Jo, jasne na nizsi striky nepujdu. Ovsem ten NDX pekne porostl. Mozna se trosicku zapotim, jeste ze oteviram po castech. V pondeli jse mel velke oci a jeden NDX mam na 2960.
Nikdo jste nekomentovali jake ceny zadavate pri obchodu. Na kolik jste schopni se dostat +- od prumerne ceny spreadu? Urcite vite co myslim , ale napisi sem priklad.
Spread - bid= 115, med= 80, ask= 45. Jakou cenu zkusite jako prvni?
Nikdo jste nekomentovali jake ceny zadavate pri obchodu. Na kolik jste schopni se dostat +- od prumerne ceny spreadu? Urcite vite co myslim , ale napisi sem priklad.
Já bych z tvého příkladu zkoušel již 110, pokud bych po 2-3 minutách neuspěl šel bych na 105, pak 100 atd....až by mě obchod vyšel.ice809 napísal:Jo, jasne na nizsi striky nepujdu. Ovsem ten NDX pekne porostl. Mozna se trosicku zapotim, jeste ze oteviram po castech. V pondeli jse mel velke oci a jeden NDX mam na 2960.
Takto to vždy já zkouším. Nikdy nejdu na cenu ask.
Tak ako Roman.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Rado, nejsem dobrý prognostik a samozřejmě, že této situace není možné nevyužít k otevření dalších call spreadu.Rado napísal:Tak ako Roman.
Jdu na to.
Doufám, že již nebudou takové skoky..to by bylo již nepříjemné.
Ja dnes použijem 20% možno aj 25%. Také dni je treba využiť.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
A do čeho jsi šel?Rado napísal:Ja dnes použijem 20% možno aj 25%. Také dni je treba využiť.
Já otevřel SPX -1650/ +1660.
Pro Honzu Bid 0,70 Med 0,50 Ask 0,30. Obchod zrealizován za 0,65. První pokus byl 0,70, tam jsem neuspěl, ale hned druhý pokus na 0,65 byl úspěšný.
Pro Honzu Bid 0,70 Med 0,50 Ask 0,30. Obchod zrealizován za 0,65. První pokus byl 0,70, tam jsem neuspěl, ale hned druhý pokus na 0,65 byl úspěšný.
Ja som mal podobný spread na muške, ale nakoniec NDX 3035,3045 za rovnaké prémium aj margin. Dnes som do toho udrel 25%. Call strana je full.
Rado nikdy neříkej že call strana je full. Toto jsem já po včerejšku taky tvrdil a dnes jsem ještě něco málo pootvíral. ZMám již jen cca 30% marginu volného a to si již nechám na případné put spready nebo na případné rolování.
Rado není nad to obchodovat neutrální strategie. Největší pitomost je dělat směrové obchody. Většinou to nevychází a trh jde proti tobě..
Rado není nad to obchodovat neutrální strategie. Největší pitomost je dělat směrové obchody. Většinou to nevychází a trh jde proti tobě..
Pochopil si to, čo aj ja.
Call stranu mám skutočne full. 70% z účtu. 30% nechávam na prípadné rolovania. Put možno budúci týždeň keď nebudú žiadne dôležité správy.
Rado tak jsme na to obdobně já mám taky cca ze 70 % z účtu napráskané call spready a zbytek je na putky nebo rolování. wow..doufám, že nebudeme muset rolovat..to nemám v lásce.
Rado zvažuju, že si pořídím taky tablet..co jsi koupil Ty? Telefon mám Apple a tak zvažuju že si pořídí iPad. Ale ještě nejsem 100% rozhodnutý..
Rado zvažuju, že si pořídím taky tablet..co jsi koupil Ty? Telefon mám Apple a tak zvažuju že si pořídí iPad. Ale ještě nejsem 100% rozhodnutý..
Stačí iPad mini - šikovná vec. Dnes som však nemal dáta pri opciách na RUT, NDX, SPX (všetko európsky typ) a tak som využil NB.
Čo sa týka rolovania, tak som stále ešte save. Indexy by potrebovali ďalšie správy ako dnes, ale nič podobné tam nevidím. Postačí, ak ostanú kde sme a dnešné straty sa zmenia na zisky. Ak nie, tak rolujeme na jún za málo peňazí a možno s dodatočným ziskom.
Čo sa týka rolovania, tak som stále ešte save. Indexy by potrebovali ďalšie správy ako dnes, ale nič podobné tam nevidím. Postačí, ak ostanú kde sme a dnešné straty sa zmenia na zisky. Ak nie, tak rolujeme na jún za málo peňazí a možno s dodatočným ziskom.
Taky to vidím, že není důvod na nějaké další posilování. Je to vidět, že i dnes k závěru jdeme mírně dolů. NDX byl v plusu o 1,5% a teď je již jen 1,11%. Myslím, že nyní budou mít velcí hráči co můžou hnout trhy již nakoupeno a spíš budou vybírat zisky než dále nakupovat. No ale uvidíme.
-
ice809
- Gold Member **
TY jo! Ja neotevrel nic, vas optimismus, nebo spise pesimismus nesdilim. v Po budu rolovat a vy v utery. dej boze aby ne, ale pujdeme hore !
Porad neni duvod na posilovani, ale to je uplne jedno! Na posilovani trhu snad jeste nikdy nebyl duvod, maximalne na ukonceni krize jinak jedeme nahoru at se libi, nebo ne.
Porad neni duvod na posilovani, ale to je uplne jedno! Na posilovani trhu snad jeste nikdy nebyl duvod, maximalne na ukonceni krize jinak jedeme nahoru at se libi, nebo ne.
-
ice809
- Gold Member **
Take mi vcera nesly opcni data na mobilu, uz jsem myslel ze je to tak pomale ze to nepujde. Uz se vam to nekdy drive stalo? Kdybych potreboval tak bych mel smulu. 
Kez by to tak bylo Romane
ja zase myslim, ze pocitace jsou v up trendu a tak se pojede nahoru. Buffett pekne vydelal tak jej budou chtit lide dohonit a rychle musi zacit kupovat akcie
.
SPX ma byci target 1800, NDX 3660 a RUT 1040.
Kez by to tak bylo Romane
SPX ma byci target 1800, NDX 3660 a RUT 1040.
Honzo NDX šel za týden o 3,66% nahoru, RUT o 2,05% , za rok udělají tyto indexy když je dobře od 8-13max15%. To co se děje je dost nenormální a tak očekávám stangnaci nebo mírnou korekci. Ale jak jsem včera psal, tak jsem špatný prognostik. Kříšťálovou kouli bohužel nemám. 
Honzo, otázka nestojí pri spreadoch kde je target, ale kedy tam trh bude. U mňa by tam musel byť do dvoch týždňov a to by tá para v kotloch musela vydržať. Stačí deň dva stagnácie a cena spreadov už nebude mať takú hodnotu, za akú som ich predal.ice809 napísal: SPX ma byci target 1800, NDX 3660 a RUT 1040.
Píšeš, že si neotvoril nič, keď trhy trendovali, ale za to v pondelok, keď bol relatívne kľud si otvoril strike na NDX 2960 a si skoro ATM. Ja som väčšinu kapitálu položil na strike 3035. Je to podobne ako pri investovaní, keď máš najväčší strach, tak musíš byť chamtivý a keď sa nebojíš, tak opatrný.
Krásně jsi to vystihl a asi to takto i funguje. Většinou když je člověk v klidu a věří si, že to vyjde, tak je to přesně naopak.Rado napísal:Je to podobne ako pri investovaní, keď máš najväčší strach, tak musíš byť chamtivý a keď sa nebojíš, tak opatrný.
-
ice809
- Gold Member **
No mi nesely opcni data v mobilu jinak vse fungovalo a k PC jsem nemel pristup
A to ze jsem mel cekat a vse otevrit az vcera dnes vim take
V pondeli byla take moznost ze pujdeme dolu a to bych mel otevreno dobre.
Nizsi striky jsem volil, protoze jsem nemel moc zvladnuty system s cenami za spread a nevim proc jsem se porad dival na ask ceny. otevreni za lepsi cenu jsem povazoval za nahodu. Ted jak mi to Roman popsal, tak pujdu do vetsiho rozpeti.
Porad jsem si rikal ze mate vzdy vyssi spread a premium podobne.
Podle meho prikladu ja zacinal na 80 dedy na midpointu
Minuly mesic jsem obchodoval hlavne SPY a tam je to celkem napevno a tak jsem si podvedome odvodil, ze ask cena je proste moje cena a kdyz to trochu navysim a vyjde tak je to vicemene nahoda. Njn je treba zkusenost. 
Prilezitost otevrit jeste bude
Pristi tyden se podivam na RUT.
Nizsi striky jsem volil, protoze jsem nemel moc zvladnuty system s cenami za spread a nevim proc jsem se porad dival na ask ceny. otevreni za lepsi cenu jsem povazoval za nahodu. Ted jak mi to Roman popsal, tak pujdu do vetsiho rozpeti.
Porad jsem si rikal ze mate vzdy vyssi spread a premium podobne.
Prilezitost otevrit jeste bude
Pristi tyden se podivam na RUT.
Honzo, ale my bychom s Radem již byli rádi, aby už příležitost na call straně nebyla. Nemyslím to zle, však víš, jak to myslím.
A co NFLX. máš něco otevřené. Já nyní nemám nic.
A co NFLX. máš něco otevřené. Já nyní nemám nic.
Pripájam sa k Romanovi. Už sú len dva týždne do expirácie, ak bude príležitosť na otvorenie call, tak to využi naplno. Je dosť možné, že prémium okolo 0,65$ na spread už budeš môcť otvoriť len na spreadoch bližšie k trhu ako máme my.
Rado, jen aby z toho Honza nakonec nevyšel jako vítěz s vyšším premium jako my, měl by strike daleko OTM..a my by jsme byli ITM
a nutnost rolovat..
-
ice809
- Gold Member **
To je prave ono co pisete oba
Ja to nemyslel ze pujdeme nahoru a budou tedy moznosti. Klidne otevru i nize, jestli trh zase skoci, tak jsme v pytli setjne vsichni 
Ja v to Po otevrel jen jeden kontrakt takze jsem se jakz takz udrzel na uzde a pak oteviral postupne a nyni mam zainvestovano 45%. Ovsem asi bych radeji byl uplne stranou
no ale to bych nedal. 
NFLX nemam a jeste uvidim, spise to nasazim do indexu.
Jedno vsak musim rici a to, ze se o tomto obchodovani mnohem lepe cte a vnimal jsem to jako jednoduchou zalezitost. Neni to tak, ovsem zase je treba vydrzet a clovek si zvykne. Ted jiz neresim to co minuly mesic, tedy nervozitu.
Jednoduse pockam a uvidim, preroluji, nebo vydelam. Co jineho ze?
No a take musim sepsat cely obchodni plan a mit jej na papire, protoze se nechavam unest a tak at mam nejaky řád.
Ja v to Po otevrel jen jeden kontrakt takze jsem se jakz takz udrzel na uzde a pak oteviral postupne a nyni mam zainvestovano 45%. Ovsem asi bych radeji byl uplne stranou
NFLX nemam a jeste uvidim, spise to nasazim do indexu.
Jedno vsak musim rici a to, ze se o tomto obchodovani mnohem lepe cte a vnimal jsem to jako jednoduchou zalezitost. Neni to tak, ovsem zase je treba vydrzet a clovek si zvykne. Ted jiz neresim to co minuly mesic, tedy nervozitu.
Jednoduse pockam a uvidim, preroluji, nebo vydelam. Co jineho ze?
Honzo, taky bych si měl stanovit nějaký obchodní plán a řídit se podle něj. Hodně se nechávám strhnout a řeším to živelně, což není moc dobrá věc. Neříkam, že by obchodní plán měl být nějaké dogma, ale aspoň trošku by se podle něho mělo postupovat.
-
ice809
- Gold Member **
Ja treba presel na to neotevirat vse v jeden den a zatim se mi to povedlo dodrzet, pak jsem diverzifikoval ze jsem otevrel dva indexy a Rado poznamenal, ze otevira v jeden den jen jeden index, coz urcite napomaha diverzifikaci a tedy snizeni rizika. Asi bude lepsi zustat zainvestovan jen z 50ti %, nez mit investici sice 100% ,ale ...domav napísal:Honzo, taky bych si měl stanovit nějaký obchodní plán a řídit se podle něj. Hodně se nechávám strhnout a řeším to živelně, což není moc dobrá věc. Neříkam, že by obchodní plán měl být nějaké dogma, ale aspoň trošku by se podle něho mělo postupovat.
Honzo ja otváram denne za striktne daný objem kapitálu, ale indexov môže byť aj viac. Ak idem otvoriť za 15% plánovanej sumy, tak otvorím napr. RUT a aj keby bola príležitosť aj u SPY alebo MNX, tak ja už mám padla. Zavriem NB a viac ho v ten deň neotvorím. Na druhý deň môžem otvárať znova za 15%. Dá sa to aj rozdeliť, ale neprekročím výšku kapitálu celkom.
V týždni ako je tento by som už dal 25 a viac percent, ak je príležitosť. To som urobil napríklad v piatok.
Trh a opcie majú veľkú podobnosť s ohňom v krbe. Naložíš palivom (správami), tak sa oheň rozhorí poriadne. Ak nebudeš prikladať, tak síce bude horieť, ale nebude to taký plameň ako predtým. Musíš vždy pozerať aké a koľko paliva ťa ešte čaká, aby si vedel regulovať ako priložiš do ohniska.
Spready chcú veľmi disciplinovaného a trpezlivého obchodníka s pravidlami. Zvyšok obchodovania je už veľmi jednoduchá záležitosť.
V týždni ako je tento by som už dal 25 a viac percent, ak je príležitosť. To som urobil napríklad v piatok.
Trh a opcie majú veľkú podobnosť s ohňom v krbe. Naložíš palivom (správami), tak sa oheň rozhorí poriadne. Ak nebudeš prikladať, tak síce bude horieť, ale nebude to taký plameň ako predtým. Musíš vždy pozerať aké a koľko paliva ťa ešte čaká, aby si vedel regulovať ako priložiš do ohniska.
Spready chcú veľmi disciplinovaného a trpezlivého obchodníka s pravidlami. Zvyšok obchodovania je už veľmi jednoduchá záležitosť.
-
ice809
- Gold Member **
Jo takze 15% v jeden den a hotovo. Klidne rozdelis na 3 indexy. Ja takto uvazoval s NDX a SPX pripadalo mi to lepsi, nez koupit jen od jednoho a zatim se mi to vyplatilo. Takze to menit nebudu 
Ted budu zkouset ty ceny, jsem zvedav kolik se mi podari. Ty beres premium 06-08 a co nejdale od ceny. Kolik je treba BID a tobe se to povede? Ja vzacinal vzdy na prumeru a to mi nevzalo nikdy, musel jsem snizovat. Jednou se mi vsak uskutecnil obchod , ze jsem chtel cca 0,65 a dostal jsem 0,93.
Ted budu zkouset ty ceny, jsem zvedav kolik se mi podari. Ty beres premium 06-08 a co nejdale od ceny. Kolik je treba BID a tobe se to povede? Ja vzacinal vzdy na prumeru a to mi nevzalo nikdy, musel jsem snizovat. Jednou se mi vsak uskutecnil obchod , ze jsem chtel cca 0,65 a dostal jsem 0,93.
Veľmi záleží v akej fáze sa snažíš spread predať. Ak je včerajší close na RUT 940 a dnes otvorí na 952$, tak tvoj plánovaný spread 990,1000 sa môže po počiatočnom raste na 955$ predávať za 0,85$. Potom trh skoriguje na 953$ a cena za spread bude 0,65$. Aj keď sa neskôr trh dostane znova pomaly k 955$, tak realizačná cena za spread už hranicu 0,65$ neprekoná. Dynamika rastu je pri predaji spreadov veľmi dôležitá. Pri predaji je to pre nás nevýhoda, ale ak si už raz predal, tak ani nárast ceny podkladu, ťa nemusí dostať do straty.
Dúfam, že to bolo zrozumiteľné.
Dúfam, že to bolo zrozumiteľné.
Otevírali jste dnes nějaký obchod. Já ne. Zatím vyčkávám. I když pžíležitost by se asi našla
Nie. Dnes mám voľno. Dosť možné, že sa k putkám ani nedostanem. Call mám full.
-
ice809
- Gold Member **
ja otevrel za 30% spx rut i ndx. Ted bych cekal na put uvidime. Jenze dolu jen tak asi nepujdeme 
-
miroslav12
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 13 09, 2012 3:39 pm
Sleduji aktuální ocenění opcí a nerozumím jedné věci. Podle toho jak Rado popisuje systém otvírání jednotlivých noh, tak to chápu tak, že když otevírám spready ve směru v jakém jde trh, tak dostanu vyšší prémii než kdybych to dělal naopak - logicky trh jde směrem kde otevírám spread tudíž je větší šance že dosáhne striku takže podstupuji vyšší riziko.
Nicméně teď je situace následující: SPY současná cena 162,00 (spready níže +-5 bodů)
vše pro expiraci 31.5.13
PUT strana např.: prodej 157 za +54/kontrakt, nákup na 155 za 36 = zisk 18/ spread
CALL strana např.: prodej na 167 za 18, nákup na 169 za 9 = zisk 9/spread
To znamená přesně opačnou situaci než jsem popsal na začátku.
Proč tomu tak je? Snad jsem něco nepopletl..
Nicméně teď je situace následující: SPY současná cena 162,00 (spready níže +-5 bodů)
vše pro expiraci 31.5.13
PUT strana např.: prodej 157 za +54/kontrakt, nákup na 155 za 36 = zisk 18/ spread
CALL strana např.: prodej na 167 za 18, nákup na 169 za 9 = zisk 9/spread
To znamená přesně opačnou situaci než jsem popsal na začátku.
Proč tomu tak je? Snad jsem něco nepopletl..
Predpokladám, že strike 157 má väčšiu deltu ako ten 167. Či je otvorenie spreadu v smere trhu viac riskantnejšie ako inokedy je otázne. Ja si to nemyslím.
Pozri si príklad Honzu a jeho otvorenie NDX v pondelok, keď bol na trhu relatívny pokoj. Otvoril strike 2960 a aktuálne už by mal mať pripravené prostriedky a príkaz na rolovanie. Na druhej strane v piatok vyšla správa o poklese nezamestnanosti v USA trhy vybehli hore a ja som otvoril NDX 3035. Dnes znova trhy rastú, ale tempo sa spomalilo. Tento spread už mám v zisku lebo cena spreadu už je nižšia ako bola v piatok. (Celkovo mám na účte stratu -6,4%) Ak by sa aj vrátila dynamika do rastu, tak zajtra ten spread bude stáť toľko, čo v piatok keď som ho predal. Ak trh znova spomalí, tak v stredu budem znova v zisku. Pri obchodovaní je čas a theta tvoj najlepší spojenec akého môžeš mať. Treba mu dať priestor, aby ukázal svoju silu.
Honzo aj ja sme otvárali približne rovnako OTM od aktuálnej ceny takže riziko bolo v čase otvorenia rovnaké. Na trhu platí, že nič len nerastie a neklesá. +- 5 bodov na striku nebude mať rovnakú cenu a deltu lebo, ak trh padá, tak spraví spravidla väčší pohyb ako pri raste. Z tohto dôvodu sú put opcie ocenené z pohľadu predávajúceho lepšie, adekvátne riziku, ktoré nesú.
Pozri si príklad Honzu a jeho otvorenie NDX v pondelok, keď bol na trhu relatívny pokoj. Otvoril strike 2960 a aktuálne už by mal mať pripravené prostriedky a príkaz na rolovanie. Na druhej strane v piatok vyšla správa o poklese nezamestnanosti v USA trhy vybehli hore a ja som otvoril NDX 3035. Dnes znova trhy rastú, ale tempo sa spomalilo. Tento spread už mám v zisku lebo cena spreadu už je nižšia ako bola v piatok. (Celkovo mám na účte stratu -6,4%) Ak by sa aj vrátila dynamika do rastu, tak zajtra ten spread bude stáť toľko, čo v piatok keď som ho predal. Ak trh znova spomalí, tak v stredu budem znova v zisku. Pri obchodovaní je čas a theta tvoj najlepší spojenec akého môžeš mať. Treba mu dať priestor, aby ukázal svoju silu.
Honzo aj ja sme otvárali približne rovnako OTM od aktuálnej ceny takže riziko bolo v čase otvorenia rovnaké. Na trhu platí, že nič len nerastie a neklesá. +- 5 bodov na striku nebude mať rovnakú cenu a deltu lebo, ak trh padá, tak spraví spravidla väčší pohyb ako pri raste. Z tohto dôvodu sú put opcie ocenené z pohľadu predávajúceho lepšie, adekvátne riziku, ktoré nesú.
-
radvan
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
- Been thanked: 11 times
miroslav12: precitaj si nieco o "volatility skew" a "volatility smile" ... a bude ti to jasnejsie ... v skratke to co pisal Rado - je pravdepodobnejsie ze smerom dole bude pohyb silnejsi, premie su tam vzdy vyssie ...
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
-
ice809
- Gold Member **
Docela maso s tim rolovanim, abych neprodelal tak bych mel otevrit spread na Jul jen o 25 - 30 bodu vyse u NDX. 
A to je to o čem psal Rado, s rolováním je zapotřebí počkat jak jen je to možné, aby jsi odprodával spread s co nejmenší ztrátou a tím pádem mohl koupit nový spread s co nejvzdálenějším strikem. Já vím, že se to dobře píše, ale je horší ten pravý okamžik vystihnout.ice809 napísal:Docela maso s tim rolovanim, abych neprodelal tak bych mel otevrit spread na Jul jen o 25 - 30 bodu vyse u NDX.
-
ice809
- Gold Member **
njn, ale kdyz se zadari, tak dostanu 35, mozna 40 bodu a pak za tyden rolovat znovu? Kdyby to slo UP? To vsak uz na Jul.
Dnes při otevření účtu jsem měl denní aktuální ztrátu -0,2%, při denních maximech byla ztráta -2,3% a ke konci obchodování jsem skončil v zisku +0,8%. Na tomto příkladu je krásně vidět jak se dynamicky mění cena opcí.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Mne tak isto ohrozuje majovy CALL spread na SPY 163/165. Na april som vypisal vsetkych 5 spreadov na jednu uroven 160/162 v presvedceni, ze na all-time high predsa musi prist korekcia, odroloval som to na maj a trh ma stale dobieha.ice809 napísal:njn, ale kdyz se zadari, tak dostanu 35, mozna 40 bodu a pak za tyden rolovat znovu? Kdyby to slo UP? To vsak uz na Jul.
Poucenie: Uz nikdy nevypisem vsetky spready na jednom strike.
Ale myslim si, ze nakoniec na tych CALL spreadoch trhu uteciem bez velkej straty, pri PUT spreadoch by to uz bolo horsie.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.