Hypotéka alebo šetrenie?

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
kassandra
Dátum registrácie: Pi 04 10, 2013 10:05 am

Hypotéka alebo šetrenie?

Príspevok od používateľa kassandra »

Zdravím všetkých!
Na začiatku by som sa chcela ospravedlniť, ak som založila tému, o ktorej sa niekde už písalo, som tu nová a sledujem túto stránku tiež len nedávno. Veľmi by som ocenila, ak by niekto vedel poradiť, čo sa týka hypoték, brať-nebrať? Alebo je lepšie si niečo našetriť a za pár rokov mať k dispozícii 70-80% nehnuteľnosti. Samozrejme beriem do úvahy, že súčasné ceny nehnuteľností budú iné za 10 rokov, dúfajme, že nižšie :D Niekde som čítala, že hypo sa oplatí kvôli inflácii, ale nechce sa mi veriť, že by banky "dovolili" aby sa niečo oplatilo niekomu inému, než im. Takže je tu možnosť, podnájom+šetrenie, alebo hypo s takmer 0% akontáciou? Ďakujem vopred za rady.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Re: Hypotéka alebo šetrenie?

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

a je pre teba realne, ze za 10 rokov nasetris 70-80 % hodnoty nehnutelnosti ? to co platis na hypoteke nie je az tak vzdialene tomu co platis za najom, takze velku usporu tam nemas. Teda, ak pre teba nie je alternativa prenajimat si dalsich 10 rokov niekde jednu izbu. Nevidim dovod preco by mali byt nehnutelnosti za 10 rokov lacnejsie ako dnes. Aspon nominalne.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

Pri dnesnych sadzbach (3-4%) mas velmi lacnu hypoteku. Mesacna splatka + naklady na byt budu vyssie ako prenajimanie bytu, ale nie nejako zasadne.

Ak si byt prenajimas, tak porovnaj splatku + naklady vs. to najomne co dnes platis. Ak byvas u rodiny a 10 rokov tam este vydrzis, tak si setri.

Ak dokazes na byt nasetrit za 10 rokov, tak si jedna z tych stastnejsich obcanov u nas.
Pavel Oravec
Dátum registrácie: Pi 04 10, 2013 1:18 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pavel Oravec »

Ahoj,

Dnes aj na 100% hypotéku môžeš dostať úrok pod 4%. Ja osobne by som sa priklonil k hypotéke ako k nájmu. Náklady sú v priemere porovnateľné (záleží od lokality), ale je lepšie splácať vlastnú hypotéku ako cudziu.

Napríklad:
Ak si zoberieš úver na 50 000 eur s dobou splatnosti 30 rokov a sadzbou 4% p.a. tvoja splátka bude 238,71 EUR.
K tejto splátke si pripočítaj platby za elektrinu, plyn a náklady na správu bytu.
Tvoj mesačný náklad by bol 238,71 + platby za byt.

Porovnaj si to s podnájmom, v niektorých lokalitách si podobný byt prenajmeš za vyššiu sumu. A teda priestor na šetrenie je minimálny.

Čo sa týka inflácie - áno, ak bude kladná, tak tvoja splátka o 15 rokov nebude mať tú hodnotu ako teraz. O banku sa neboj. Tá zarobí hlavne na tom, že peniaze ktoré splácaš bude požičiavať ďalej a svoj zisk násobiť.
kassandra
Dátum registrácie: Pi 04 10, 2013 10:05 am

Príspevok od používateľa kassandra »

Ďakujem Vám veľmi pekne.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

Skus napisat nejake konkretnejsie cisla ako ti to vychadza.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"