Fio vs. Patria

Výber, skúsenosti, poplatky
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Lukáš
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Ne 07 07, 2013 3:54 pm

Fio vs. Patria

Príspevok od používateľa Lukáš »

Zdravím priatelia, rád by som sa vás spýtal na pár otázok :)
Takže som študent chcem vložiť nejaké voľné fin. prostriedky do akcii (české akcie), zo začiatku cchem investovať niečo cez 300 eur, ale každé 2-3 mesiace nakupovať znova , chcel by som sa pohrať stým a niečo sa naučiť, a samozrejme zisk by sa zišiel :) , čo by ste mi radili :) fio ma nízke poplatky , ale chcem sa spýtať ako je to z vkladom penazí na evid. učet, a výber z neho,, a čo likvidnosť? keď budem chcieť predať akcie za trhovú cenu predajú sa? ( ako to funguje prosim vás keď ich predávam kto ich skupujje? musí ich kúpiť nejaký iný "investor"?)
Za odpoveďe ďakujem :)
kiikino
Silver Member *
Príspevky: 281
Dátum registrácie: Št 23 08, 2012 7:05 pm

Re: Fio vs. Patria

Príspevok od používateľa kiikino »

-300 eur je na akcie malo, ked tak mozno na hranie sa na forexe, ja by som ti odporucil najprv si nastudovat ako to presne funguje, dalej kedze chces investovat tak sa nastuduj nieco o firmach, uctovnictve, podla coho vyberat akcie, ake hrozby existuju, kazda firma obchodovana na burze musi zverejnovat hospodarske vysledky tak by si si ich mal prestudovat, na zaciatok by som doporucil jednu - dve knizky o investovani (Ben Graham - inteligentni investor a mozno nieco od Daniela Gladiša), zvysok info cerpaj uz potom skor z internetu - tu je pomerne dolezita aj anglictina

-peniaze sa vkladaju na ucet brokera kde sa drzia aj peniaze ostatnych klientov, ty mas samozrejme v jeho uctovnictve vedeny ucet, na ktorom mas peniaze, akcie a pod.

-v pripade ze si chces vybrat peniaze z uctu instrukcie ti da broker, niekedy treba pisomnu ziadost ale vacsinou staci si poslat peniaze bud priamo z platformy alebo cez nejaky web formular

-akcie od teba vzdy kupuju ini investori. V pripade ze nie je nikto kto by to kupil, niekedy ma burza dohodu s market-makerom ktory tie akcie od teba kupi, ked takuto dohodu nema, musis cakat kym sa najde niekto ochotny kupit. V pripade ze obchodujes akcie svetoznamych firiem toto nehrozi. Samozrejme na stranke burzy si mozes pozriet aky objem sa denne zobchoduje s danymi akciami a ked tam nie je 0 tak by to nemal byt problem predat
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Fio vs. Patria

Príspevok od používateľa filip glasa »

Ak ide naozaj iba o ceske akcie, tak 300 eur je v pohode. Ceske akcie sa daju nakupovat s rozumnymi poplatkami.

Co znamena, ze nie je problem nakupit ich aj v malom mnozstve. Najvyhodnejsi brokeri na male sumy by mali byt FIO a Brokerjet:

http://ako-investovat.sk/brokeri" onclick="window.open(this.href);return false;

Osobne by som radsej vybral Brokerjet, lebo ak by si chcel do buducna nieco viacej, tak Brokerjet ma lepsi vyber burz. FIO ma zase lepsie pokrytie na Slovensku (pobocky, support aj skolenia).
Lukáš
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Ne 07 07, 2013 3:54 pm

Re: Fio vs. Patria

Príspevok od používateľa Lukáš »

ďakujem vám za rady a odporúčania :) , fio mi viac vyhovuje pretože ma v našom meste aj pobočku, takže je to lepšie aj čo sa týka vkladanie peňazí na účet ( vytvorím si u nich bankový účet, doteraz som mal v zuno a majú podobné podmienky, ktoré mi vyhovujú)
Napísať odpoveď

Návrat na "Brokeri - cez koho na burzu"