Oplatí sa mi živnosť?

Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Viktor 36
Príspevky: 16
Dátum registrácie: Pi 18 05, 2012 8:01 pm
Bydlisko: Košice - okolie
Kontaktovať používateľa:

Oplatí sa mi živnosť?

Príspevok od používateľa Viktor 36 »

Zdravím,

Dúfam, že to píšem do správnej témy ... Som študent a momentálne pracujem na dohodu na dvoch brigádach. Akurát sa mi naskytla ďalšia dobrá ponuka a je pravdepodobné, že by som to mohol robiť súčasne s tými dvomi. Dá sa to vôbec? Alebo oplatí sa urobiť si na také niečo živnosť a robiť ako živnostník pre viacero firiem naraz? Všetko je to IT odbor, kde o prácu určite nie je núdza.
Investor123
Príspevky: 22
Dátum registrácie: Ne 08 12, 2013 1:34 pm
Been thanked: 2 times

Re: Oplatí sa mi živnosť?

Príspevok od používateľa Investor123 »

Zivnost je v pripade studenta velmi dobry vyber podla mna.

Pokial zarobis rocne menej ako 4800 EUR, tak nebudes platit odvody do zdravotnej ani socialnej poistovne.
Rovnako ti nevyjde zaplatit ani ziadnu dan, lebo zo svojich rocnych prijmov si uplatnis pausalne vydavky 40% a na ten zvysok sa ti uplatni nezdanitelne minimum, ktore je momentalne okolo 3800 EUR a kazdym rokom sa zvysuje.
Takze pokial student zalozi zivnost v prvom rocniku VS, teoreticky nemusi v priebehu 5-rocneho studia zaplatit ani cent na daniach a odvodoch (pokial si drzi prijmy pod uvedenou hranicou).

Dalsie vyhoda je ta, ze si pravdepodobne budes vediet vyjednat vyssie odmeny ako v pripade prace na dohodu, lebo zamestnavatel nebude tiez musiet platit za teba ziadne odvody, ktore by musel odviest za zamestanca pracujuceho na dohodu.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Oplatí sa mi živnosť?

Príspevok od používateľa filip glasa »

Pre IT študentov a brigádnikov je to pomerne časté. Často majú živnosť alebo s.r.o. a robia pre rôzne firmy zakázky popri škole.
Išiel by som kľudne do toho.
Jediná nevýhoda oproti dohode je to, že pri dohode celé papierovanie rieši zamestnávateľ. Pri živnosti si daňové priznanie prípadne účto riešiš sám s pomocou učtovníčky. Ale nie je to zložité.
Pette
Guru Member ****
Príspevky: 1254
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2007 4:59 pm

Re: Oplatí sa mi živnosť?

Príspevok od používateľa Pette »

Urcite si zaloz zivnost, stoji to par eur a cele jednoduche ucto+danove priznanie ti urobi uctovnik za 50-100 eur max (raz za rok).

Pre firmy budes predstavovat 1/10 starosti, len si dohodnes kolko, urobis nato fakturu - zadarmo ikros.sk , superfaktura.sk a podobne - a si vybaveny. ciste, jednoduche, prehladne vztahy.
Viktor 36
Príspevky: 16
Dátum registrácie: Pi 18 05, 2012 8:01 pm
Bydlisko: Košice - okolie
Kontaktovať používateľa:

Re: Oplatí sa mi živnosť?

Príspevok od používateľa Viktor 36 »

No, tak to som rád, že to tak je :) Tak uvidím, ako dopadnem s tou poslednou ponukou. Keď mi to výjde, urobím si živnosť.
Napísať odpoveď

Návrat na "Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy"