Investovat do garaze?

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa filip glasa »

Skuste poradit:
Zdravím

V prvom rade by som Vás chcel pozdraviť a popriať Vám všetko dobré. Zaujala ma Vaša stránka, prečítal som si veľa článkov v diskusii a vždy ma zaujali Vaše komentáre. Vidím, že máte obrovský prehľad v tom čo robíte. Zároveň by som sa na Vás chcel obrátiť s jednou otázkou alebo radou, keďže veľmi ma zaujíma tento odbor čo sa týka investovania, ale ešte som začiatočník a ešte sa len sčítavam snažím sa prečítať čo najviac, snažím sa čo najviac dozvedieť, a bol by som rád keby som dostal aj nejakú radu od skúsenejších, preto sa obraciam s touto radou na Vás. Neviem síce či sa moja otázka týka práve Vášho zamerania, ale možno by ste mi vedeli nejak pomôcť alebo aspoň ma nasmerovať správnym smerom. Tak a teraz už k veci. Mám záujem kúpiť garáž (nie ako aktívum ale ako pasívum keďže ju chcem využívať ja). Otázkou je akou formou by ste mi poradili ju financovať. (cena je 10 000 eur). Mňa napadli dve možnosti. Buď si zobrať úver alebo nejaké sporenie poprípade investícia. Neviem ale čo by bolo najvýhodnejšie, alebo aký produkt by bol vhodný v tomto prípade. Neviem či by ste mi vedeli pomôcť, ale bol by som Vám vďačný keby ste mi aspoň ukázali na ktorý smer by som sa mal zamerať, alebo čo hľadať čo by bolo v tomto prípade najvýhodnejšie. Ak by ste mi vedeli pomôcť aj viac bol by som Vám veľmi vďačný.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa jogo »

filip glasa napísal: Mám záujem kúpiť garáž (nie ako aktívum ale ako pasívum keďže ju chcem využívať ja). Otázkou je akou formou by ste mi poradili ju financovať. (cena je 10 000 eur).
Ak by som neinvestoval na burze, tak by som urcite staval garaze za take ceny. :)
Predpokladam, ze je to v Blave. Aka by bola cena pozemku (vratane prijazdovej cesty?) na garaz v Blave?

P.S: V Ciernej nad Tisou za taku cenu kupim 4-izbovy byt.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Patres
Príspevky: 1
Dátum registrácie: Pi 16 01, 2015 2:56 pm

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa Patres »

Nie je to v Blave je to v Košiciach. A za tu cenu je garáž s pozemkom do OV. Rozloha nejakých 16-18 m2. Cena taká, lebo to je priamo v centre, ináč tu majú garáže cenu okolo 4500-7500 na sídliskách. Príjazdová cesta je v tom keďže to sú tie garážové komplexy. Ináč Vám neviem povedať aká by bola cena len čisto pozemku :)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1342 times

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ja si myslím, že garáž v KE je dobrá investícia. Ale samozrejme, vždy rozhoduje lokalita, dispozícia a kvalita stavby.

Situácia v meste začína byť neznesiteľná. Áut pribúda a nie je kde parkovať. Stále viac a viac sa kupujú fleky, takže voľných parkovacích miest ubúda. Ľudia majú nervy - boja sa prísť autom neskoro večer, lebo vtedy už nič nie je voľné..boja sa prísť s veľkým nákupom, boja sa nakladania a vykladania pri dovolenkách... Mať garáž je luxus. A luxus stojí peniaze.

Garáž je dobrá hlavne vtedy, ked vieš využiť miesto pred garážou. Čiže je o to cennejšia ak tam vieš zaparkovať ešte jedno auto. Mne u tých klasických socialistických garáži vadí, že sú strašne malé. Myslím , že majú 3 x 5 m, takže aj z menším autom máš problém... s vystupovaním, nastupovaním a takisto so skladovaním vecí. Väčšie auto ti tam ani nevojde. To si vyskúšaj, prv než sa rozhodneš kúpiť ! Ja mám garáž 4 x 7 m a to je tak akurát. Takže ked máš možnosť kúpiť väčšiu garáž, tak to je super. Ďalšia vec, čo mi vadí sú brány. Garáže sa často vykrádajú, takže ľudia na tom majú kadejaké dvojité zámky a je nepohodlné stále to otvárať a zatvárať. Ideálne je keby si mal, alebo perspektívne vedel namontovať automatické otváranie - najlepšie rolovaciu bránu. Vyjdeš s autom von a už nemusíš vystupovať. Neviem však, či sa to u tých malých garáži vôbec dá. Zdá sa mi, že majú strašne nízky strop. A ešte nezabudni dobre zhodnotiť stav garáže - hlavne strechy. Pozri, či nemá vlhké steny a hlavne, či sa nerozpadá strop. Staré garáže majú problémy so strechou, zatekajú, nosné trámy sa rozpadajú a napokon môžeš zistiť, že budeš potrebovať ďalšie tisíce na rekonštrukciu...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
marco
Silver Member *
Príspevky: 208
Dátum registrácie: Pi 11 05, 2012 11:27 pm

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa marco »

Ja jednu garaz mam - BA (kupena ako investicia) - aj som to tu uz kedysi davnejsie pisal. Postupne by som ich chcel dokupovat a vybudovat si take mensie portfolium.

Islo vtedy o vyhodnu kupu a zatial som mal stastie na dobrych najomnikov. Vzhladom na to mam uz takmer 4 roky na tejto investicii cez 10% p.a. - skuste take nieco s bytom.. Nehovoriac o minimalnych nakladoch a prakticky ziadnych starostiach s udrzbou a pod.

Problemom je nedostatok vyhodnych ponuk (BA). Inzerovane ceny v niektorych mestskych castiach su uz skutocne prepalene. (napr. garaz na sidlisku v BA IV za 17 000 Eur je bezna prax na realitnych weboch)

Na co si treba davat pozor a ake ponuky taktiez sledujem:
- pozemok musi byt v OS (alebo aspon vysporiadany s dlhodobym prenajmom napr. od mestskej casti), to byva niekedy problem

- preferujem ponuky v novostavbach, ale nie parkovacie miesta, ale uzamknutelne boxy - najomcovia su niekedy ochotni prenajat si garaz aj mimo ich bydliska, mal som zaujemcu, ktory ju chcel vyuzivat ako sklad pre eshop a pod. Okrem toho, v tychto objektoch je vacsinou lepsie vyriesena aj otazka bezpecnosti - kradne sa ale vsade a mam aj takuto neprijemnu skusenost

- najvacsia anomalia pri ponukach, kde su ceny prestrelene je ta, ze nemozte pytat viac za prenajom (neplati logika ako s bytmi..), povedzme za 50-80 EUR mesacne sa da prenajat garaz v BA s nakupnou cenou za 7000 Eur, ako aj 14000 Eur. To si treba uvedomit.

- treba vyhodnost ponuky zohladnit aj v tom, ze niekde su fakt vysoke mesacne naklady. potom vyhodna cena nemusi znamenat dobru investiciu - stretol som sa s tym viackrat.

jogo - ja by som velmi rad riesil takyto druh developingu v malom :) ale ziskat takto pozemok nie je uplne easy, ale mam v plane o tom pokecat s ludmi zo stavebnictva, ako to funguje.


Nepochopil som otazku od pana, ktory hlada garaz pre seba - "Otázkou je akou formou by ste mi poradili ju financovať. (cena je 10 000 eur). Mňa napadli dve možnosti. Buď si zobrať úver alebo nejaké sporenie poprípade investícia." Pochopil som, ze ide o konkretnu ponuku - tak zrejme sporenie by bolo na dlhsi cas a dobre garaze sa predaju rychlo :)
"Who has a lot of money, can speculate.
Who has little money, must not speculate.
Who has no money, has to speculate."(A. Kostolany)
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa rmaly »

@marco
dik za super info a tipy... Doplnujuca otazka... co su to vysoke mesacne naklady za taku standardnu garaz? 10, 20 eur (hadam, nemam ziadne skusenosti s garazami)?
Dik
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Príspevky: 654
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 1 time

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa Chris »

Z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze najlepsie su garaze/garazove statia v novostavbach.
Vacsinou su tam el. otvarane brany, kamerovy system, ale ak budu chciet vykradnut tak si cestu najdu.

Klasicke 1 garazove miesto omurovat iporkovami, je blbost. Lb je to potom uzke. Ze cloveka to zacne nenormalne obtazovat vystupovanie a nastupovanie. Preto sa oplati omurovat radsej 2 miesta a spravit kvazi 2garaz 8) .

Mesacne naklady vychadzaju cca 7e a momentalne uzastne zastupitelstvo v BA zaviedlo dan z garazi a stati. Co je cca 20-25e na miesto/rok. :roll:

EDIT:
Ako sklad sa oplati kupit pivnicu v novostavbe. Je niekolkokrat bezpecnejsia ako garaz + niekolkokrat lacnejsia + lacnejsie prevadzkove naklady + menej prasna. :mrgreen:
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa rmaly »

dik
marco
Silver Member *
Príspevky: 208
Dátum registrácie: Pi 11 05, 2012 11:27 pm

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa marco »

@rmaly - ono zalezi od toho, ci mas napr. pozemok v OS, alebo platis za prenajom .. ci mas elektrinu, vodu, alebo nie .. v ramci garazi v novostavbach platis aj za udrzbu nejaky spravcovsky poplatok (spravidla do 10E, ale moze byt aj viac), je to individualne

Chris - si si isty s tym poplatkom aj pre garaze ? zda sa mi, ze sa to ma/ malo tykat len vonkajsich miest na parkovanie (takisto aj tych, co boli verejne a teda platil by majitel prislusnej mestskej casti - malo to byt tiez oddiferencovane, teda stare mesto v BA viac ako napr. Lamac). ale mohlo sa nieco pomenit, tak kludne posli nejaky link
"Who has a lot of money, can speculate.
Who has little money, must not speculate.
Who has no money, has to speculate."(A. Kostolany)
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Príspevky: 654
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 1 time

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa Chris »

do 30.1 musis nahlasit na danovom urade a jedna sa to aj podzemnych a nadzemnych garazi.

http://www.bratislava.sk/VismoOnline_Ac ... y=11045772" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bratislava.sk/MsZ/Archiv/MsZ ... i_2015.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
marco
Silver Member *
Príspevky: 208
Dátum registrácie: Pi 11 05, 2012 11:27 pm

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa marco »

Dakujem ti, prestudujem - vobec som to nezachytil. Platil som normalnu dan z nehnutelnosti vzdy - nerozumiem, preco to nevedia poslat hned, ak sa nieco zmeni. Ale to uz nepatri do tejto temy.
"Who has a lot of money, can speculate.
Who has little money, must not speculate.
Who has no money, has to speculate."(A. Kostolany)
marco
Silver Member *
Príspevky: 208
Dátum registrácie: Pi 11 05, 2012 11:27 pm

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa marco »

Nasiel som nieco k tomu na nete:

"Pokiaľ ide o garáž, treba rozlišovať, či je v bytovom dome, kedy môže byť uvedená ako nebytový priestor v bytovom dome. V takom prípade sa zdaňuje v režime dane z bytov ako nebytový priestor. Samostatne stojaca garáž alebo garáž v stavbe hromadných garáží sa zdaňuje v režime dane zo stavieb,“ informovala hovorkyňa Ministerstva financií (MF) SR Alexandra Gogová."

Mne sa garaz doteraz zdanovala klasicky ako nebytovy priestor (tak to mam aj na LV a danovom priznani), takze myslim, ze by som mal fungovat v povodnom rezime. Ale zistim.
"Who has a lot of money, can speculate.
Who has little money, must not speculate.
Who has no money, has to speculate."(A. Kostolany)
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Príspevky: 654
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 1 time

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa Chris »

Ked si pozres cez Kataster portal, mas tam pri Druh priestoru/nebytového priestoru uvedene ako Nebytovy priestor ? :?:
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
peteerr
Príspevky: 1
Dátum registrácie: Ne 01 11, 2015 8:25 pm

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa peteerr »

Nasiel som tu par tem a prispevkov o investovani do garazi. Niektori sa vyjadrili, ze kupili garaz a chcu kupit dalsie na investovanie. Ja som v opacnej situacii, resp. ja som z tych, kto usudil, ze investicie do garazi su problematicke. Som vlastnikom dost velkeho pozemku, kde su garaze cca 50. V Bratislave, Nove Mesto. Dostal som sa k nim dedicstvom. Samotne garaze su z cias socializmu a nie som ich vlastnik. V tomto pripade teda prenajimam garaznikom svoj pozemok. No a kedze toto je problematika, ktorej sa venovat dalej nechcem pretoze okrem vyhod to ma aj nevyhody. Chcel by som dat ponuku, pripadnym zaujemcom na kupu tohoto mojho pozemku. Zatial som nenasiel developera, asi je to skor pre mensich investorov s velkym mnozstvom casu.
Ak mate zaujem ozvite sa mi.
petka49
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Pi 20 02, 2015 5:20 pm

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa petka49 »

Ja by som určite investovala do garáže. Predsa len má mnoho výhod oproti obyčajnému parkovaciemu miestu. Má mnoho iných využití. A investovala by som určite aj do jej bezpečnosti. Tu sú veľmi dobré rady nato: link vymazany adminom
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Príspevky: 654
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 1 time

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa Chris »

reklama na brany, ked ich vsade pchas ? :)
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

petke uz dame bye bye, takuto otravnu reklamu tu nechceme
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

hm, 50 mesacne, 600 rocne, za 10 tisicovu garaz, to by bolo 6% pa.a minus dane, poplatky.. to nie je vobec zle..
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Príspevky: 654
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 1 time

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa Chris »

este si zapocitaj do toho naklady ( prevadzkove s podielom na energiach) plus dan/odvody....
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

a pozemok pod garazou... cize az take terno to dnes UZ nie je..
schopna garaz 15000, pozemok 10000, sme na 25, cisty zisk z prenajmu 100- dan -naklady = 50 maximum.
600/25000 = 2.4% p.a.
to uz radsej naozaj ten SP500.. aj ked garaz zostane garazou, nuz, ked stali 7 tisic a pozemok 7 tisic, to bolo zaujimavejsie..
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Príspevky: 654
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 1 time

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa Chris »

:D nuz to si trochu pretocil az take extremne to neni, ale zbytocne kalkulacie ak nemas cisla zo skusenosti.
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

nj, hladal som garaze na inzeratoch, ale nic moc.. teda aspon v blave nie.. malo ich je na predaj, plus, neskumal som konkretnu lokalitu uplne podrobne, ale ako napad je to velmi zaujimavy, kedze roi moze byt blizko k bytom, ale celkovo za nizsiu investiciu minimalne 3 az 5 nasobne nizsiu ako pri bytoch... sice dochodok to nenahradi, ale siet garazi uz ano :D
Odoslané z počítača
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa rmaly »

Tak som sa nechal motivovat a kupil som jednu (dajme tomu "prvu z mnohych :) :)")na skusku a uvidime :)
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

drzim palce :)
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
bielepikolo
Príspevky: 14
Dátum registrácie: Pi 16 09, 2016 2:47 pm

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa bielepikolo »

iceberg8 napísal:hm, 50 mesacne, 600 rocne, za 10 tisicovu garaz, to by bolo 6% pa.a minus dane, poplatky.. to nie je vobec zle..
Mozte mi niekto povedat ako sa pocita takyto percentualny vynos z nehnutelnosti?
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa rmaly »

bielepikolo napísal: Mozte mi niekto povedat ako sa pocita takyto percentualny vynos z nehnutelnosti?
tak na rychlo si das rocny vynos (teda mesacne najomne *12) deleno "porizovaci cena" * 100....
Cize - prenajimas garaz za 65 mesacne, kupil si za 8100 (cena, poplatok realitke, kataster, neviem co este).... 65*12=780

780 / 8100 * 100 = 9.6% HRUBY (idealny) vynos... hruby preto, lebo z tych 780 musis zaplatit najom/spravca, energie, dan, vydavky a idealny preto, lebo sa ti moze stat, ze to nebude prenajate 12 mesiacov v roku (ale iba 10 napriklad)...
Pette
Guru Member ****
Príspevky: 1254
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2007 4:59 pm

Re: Investovat do garaze?

Príspevok od používateľa Pette »

Dlhodobo garaze bez paky v BA = 3,5 percenta p.a v cistom plus neratam uchovavanie hodnoty - teda rast cien garazi nad ramec inflacie.

S pakou - na uver a horizont X rokov to dava zaujimavejsie cisla - po splateni uveru.
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"