Dane, obchodovanie na burze a odpočet DPH

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Leon
Active Member
Príspevky: 99
Dátum registrácie: Pi 09 01, 2015 1:21 pm

Dane, obchodovanie na burze a odpočet DPH

Príspevok od používateľa Leon »

Dobrý deň prajem,... :)

... chcel by som sa spýtať takúto vec. Dá sa nejak využiť platenie daní z obchodovania na burze k odpočtu DPH ? Budúci rok mi vychádza už troška väčšia čiastka na odvod dane. Tak či sa to dá nejak robiť na firmu s tým, že sa bude dať odpočítať DPH na určité veci. Snáď som sa vyjadril aspoň troška zrozumitelne, že o čo mi ide :) Lebo v tomto som úplný začiatočník, čo sa týka sro-čiek a fungovania okolo toho. :oops: Tak ak by mi niekto poradil, bol by som veľmi vdašný. :)
Leon
Active Member
Príspevky: 99
Dátum registrácie: Pi 09 01, 2015 1:21 pm

Re: Dane, obchodovanie na burze a odpočet DPH

Príspevok od používateľa Leon »

Tak som si prečítal ešte túto tému fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani, a troška sa dostávam do obrazu. Pár dotazov :
  • Riešilo sa tam založenie offshore spoločnosti, čo jaksi-asi vypadlo, pretože je tam diskutabilné to naťahovanie sa s daňovákmi ohľadom prevodu peňazí na osobný účet. Ale, spýtam sa : čiže, ak by som mal offshore spoločnosť a na konči roka by mi tam niekto (alebo firma u ktorej som offshore spoločnosť zakladal) spravil daňové priznanie. Je tam fakt problém potom keď si prevediem svoje financie na svoj osobný účet od brokera ? Veď daňové mám podané, "čistý" príjem mi ostal :D tak si vyberám svoje zisky z firmy. S čím by boli problémy ?
  • Zaujal ma v tej téme tento Jugglerov post http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... 266#p63266" onclick="window.open(this.href);return false;
    ... ak by som mal založenú sro s predmetom podnikania iným ako je obchodovanie na burze, môžem mať založený aj vlastný účet a obchodovať na neho, tak ? Zisky z tohto obchodovania sa budú daniť však ? Ale! budem si môcť dať do nákladov veci spojené s predmetom podnikania mojej firmy ? S tým, že do odpočtu DPH sa budú dať aj zisky z obchodovania na burze ?
príklad :

... spoločnosť bude musieť zaplatiť na dani 15000 eur, za obchodovanie vyplatí na dani 20000 eur. Bude si môcť odpočítať DPH vo výške 35000 eur ? ide mi o to, či sa do toho bude započítavať aj to DPH z obchodovania.

edit : aby sme sa pochopili, tak tu nechcem návod, ako okradnúť štát na daniach. Ale určité veci by sa zišli dať do nákladov, keď už sa tá daň musí platiť,... tak sa chcem dozvedieť, či je možnosť to nejak spraviť :)
Dana
Platinum Member ***
Príspevky: 722
Dátum registrácie: So 02 12, 2006 5:15 pm

Re: Dane, obchodovanie na burze a odpočet DPH

Príspevok od používateľa Dana »

Ja sa do toho veľmi nerozumiem, ale nemal by si miešať daň z príjmu s DPH-kou. Zaplatenú daň z príjmu /35 000/ si nedáš do nákladov/výdavkov/ ani pri dani z príjmu a nebude to ani výdavok pri DPH. Odpočet DPH môžeš robiť pri tovaroch a službách, kde sa DPH platí /ak si ju zaplatil/, ale pri obchodovaní sa žiadne DPH neplatí podobne ako ju nemáš ani v bankách. Takže tak to asi nepôjde.
Rozmýšľanie síce trochu bolí, ale je to nezabudnuteľný zážitok.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Dane, obchodovanie na burze a odpočet DPH

Príspevok od používateľa JUGGLER »

DPH sa platí pri predaji tovaru a služieb. Nemá to absolútne nič spoločné z obchodovaním na kapitálových trhoch.
Vo firme nemôžeš obchodovať na vlastný účet. Môžeš obchodovať len na firemný účet. Myslel som to tak, že firma neposkytuje služby verejnosti , čiže nepotrebuje licenciu ako OCP, lebo obchoduje len na vlastný účet (rozumej, že firma obchoduje len sama pre seba ).
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Leon
Active Member
Príspevky: 99
Dátum registrácie: Pi 09 01, 2015 1:21 pm

Re: Dane, obchodovanie na burze a odpočet DPH

Príspevok od používateľa Leon »

aha :) da§ z príjmu a DPH :) už chápem,.... takže jediná možnosť v podstate ako ušetriť je offshore spoločnosť
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"