Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nobody
Gold Member **
Príspevky: 379
Dátum registrácie: St 09 10, 2013 11:11 am

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa Nobody »

Myslím, že to poslední slovo přesně vystihuje rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem.
Spolehat se, nebo se vymlouvat na štěstí (neštěstí) ???
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

Moje názory, analýzy a zveřejněné obchody mají pouze informativní charakter a nemohou sloužit jako doporučení k obchodování na burze.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Rokosák napísal: Ale nie je rozdiel medzi tradingom a investiciou iba v casovom horizonte? Platia tie iste principy a oboje vyzaduje disciplinu a stastie.
Ja rozdelujem investing na pasívny a aktívny. Medzi nimi je priepastný rozdiel.

Pasívny investing je taký keď kúpiš a držíš v dlhodobom horizonte. Tu sa podľa mňa netreba nič učiť. Škoda času!
Ja viem, že také tvrdenie naserie každého portfólio manažéra, ale položím mu otázku:
Načo obetovať roky života hľadaniu niečoho, čo na 99% bude kopírovať výkonnosť benchmarku? A keďže väčšina portfólio manažérov nedokáže ísť nad priemer benchmarku, stačí mi kúpiť indexové ETF a zarobím viac ako priemerný pasívny investor. Prečo viac? Lebo ušetrím na poplatkoch za správu.
Tu netreba žiadnu disciplínu. Načo? Na kúpu a držanie? Tu treba šťastie! Aby trhy neboli v poklese -50% práve vtedy, ked raz budem chcieť skončiť. A pomer rizika a zisku? Riskujem pokles o -50% (a viac), aby som zarobil v priemere 6-8% ročne !

Aktívny investing - to je už niečo iné. Áno ten sa podobá na trading. Tu treba vedieť vybrať dobré firmy a časovať vstupy a výstupy... Tak, aby si minimalizoval riziko a maximalizoval zisk. Dobré firmy môžeš držať aj celé roky, je to podobné swing tradingu, len časový horizont je dlhší a stopky širšie.

Tu treba znalosti, disciplínu, trpezlivosť, aktívny prístup. A možno štipku šťastia. Ale to nerozhoduje. Takých manažérov je ako šafránu, ale sú. Ich výkonnosť býva násobne vyššia ako trhu. Ale čo je najdôležitejšie, keď trh letí dole, tak ich straty sú limitované. Nepotrebujú sa po páde akcií v kríze ďalších 5 rokov modliť, aby sa vrátili na nulu... Riadenie rizika je to najdôležitejšie, čo oddeluje pasívny a aktívny prístup...

No a trading? Čo tam závisí od šťastia? Skoro nič. Keď urobíš 1000 obchodov ročne, prakticky všetko závisí od Teba.
Kapitál pretočíš nespočetne krát. Napríklad s účtom rádovo v desiatkách tisíc preinvestuješ ročne niekoľko miliónov.

Takže aká je motivácia učiť sa investovať, alebo trejdiť? Zoberme si človeka s obmedzeným kapitálom...

Priemerný človek môže vraziť úspory do pasívneho investovania a na konci života môže očakávať, že si prilepší k dôchodku. Zhruba o 1/3 ho ošklbú banky, fondy, či poisťovne. To je pasívne investovanie.

Šikovný človek sa môže naučiť aktívne investovať a keď sa mu to podarí, môže s trochu šťastím po rokoch zbohatnúť.
Z malého kapitálu sa veľmi ťažko robí veľký, ale efekt zloženého úročenia pri nadpriemernom zhodnocovaní nakoniec dokáže svoje. Pre toto sa už oplatí učiť, obetovať čas... Všetko čo je nad priemer stojí za to !

No a trejder? To je zvláštna sorta. Človek , ktorý sa musí oddať tomu, čo robí. Nezáleží na kapitále. Záleži len na tom, či to dokážeš. Aj s malým kapitálom môžeš preinvestovať ročne milióny a urýchliť to o čo sa snaží aktívny investor.

P.S. Ako príklad tu je rovno pod nosom Nobody. Stačí si urobiť letmú analýzu: z jedného trejdu vytlčie priemerný zisk 1%. Zainvestovaných má viac ako 50 000, ale sám rozhoduje kedy a do čoho. A podla vysokej mesačnej performance súdim, že na to nepotrebuje ani vysoký kapitál. Ak má takmer 100% úspešnosť a robí to cez CFD, tak na zisk niekolko tisíc mesačne mu postačí aj kapitál cca 15 000. Pridaj si k tomu stopercentnú rezervu a máš pred sebou profíka, ktorý sa bez problémov dokáže uživiť aj s kapitálom 30 000 USD.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa Rokosák »

Pekne si to vysvetlil, Juggler. Naucil som sa nieco noveho. Dakujem.
Dnes mame ETFka, ale aj v minulosti existovali (viacmenej) nemenne portfolia, ktorym sa nadavalo Unit trusts. Nevyhodou tychto cenin je, ze mas portfolio dane a robit upravy nie je mozne. Tieto portfolia su vsak viacmenej diverzifikovane.
Pasivny investor kupujuci ETFka a akcie ci dlhopisy je skutocne pasivny. Ak vsak kupuje fondy, ktore su aktivne spravovane, tak sa stava aktivnym investorom, samozrejme za spoplatnenu sluzbu. Vyska poplatkov je kriticka. Treba hladat lacneho a dobreho aktivneho investora. Je to mozne, ale najma zo Slovenska nie lahke.
Trading ma vyhodu, ze mozes zarobit aj na raste aj poklese, co nie je mozne aspon do takej miery pri investovani. Statisticky vsak "uhadnes" iba polovicu vstupov. Teda musis mat vyssie zisky ako straty, ktore obmedzujes. Ako to denno-denne dokazat ako hrac mimo priemyslu nemam ponatia. Asi sa zvezies s vlkmi a spolocne zeriete ovce. Medzi nimi aj portfoliovych manazerov. Oni vsak poznaju svoj rajon a maju svoje ovecky pod kontrolou. Zabavaju sa, ked sa vlci medzi sebou zeru.
Milovat svoju pracu ci poslanie vsak prevysi penazne vynosy. Stoji to zato aj pri stratach.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Nobody
Gold Member **
Príspevky: 379
Dátum registrácie: St 09 10, 2013 11:11 am

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa Nobody »

Rokosák napísal:Pekne si to vysvetlil, Juggler. Naucil som sa nieco noveho. Dakujem.
Dnes mame ETFka, ale aj v minulosti existovali (viacmenej) nemenne portfolia, ktorym sa nadavalo Unit trusts. Nevyhodou tychto cenin je,
ETF ani žádná jiná forma cenných papírů se nepovažují za ceniny!
Rokosák napísal:Pasivny investor kupujuci ETFka a akcie ci dlhopisy je skutocne pasivny. Ak vsak kupuje fondy, ktore su aktivne spravovane, tak sa stava aktivnym investorom, samozrejme za spoplatnenu sluzbu.
To snad nemysliš vážně??? :shock: Takže vlastně člověk, co koupí jednou za život 10 akcii Apple je vlastně aktivní investor, protože Apple je aktivně spravováno? :)
Rokosák napísal:Statisticky vsak "uhadnes" iba polovicu vstupov.

Oni vsak poznaju svoj rajon a maju svoje ovecky pod kontrolou. Zabavaju sa, ked sa vlci medzi sebou zeru.
Můžeš mi dát, prosím, odkaz na nějakou takovou statistickou studii? A nebo aspoň na to, odkud čerpáš všechna tahle moudra?
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

Moje názory, analýzy a zveřejněné obchody mají pouze informativní charakter a nemohou sloužit jako doporučení k obchodování na burze.
Airmike
Guru Member ****
Príspevky: 2307
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 27 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa Airmike »

treti bod je samozrejme uplne spatne. neexistuje ziadny dokaz o tom ze statisticky uhadnes 50% trejdov. rovnako ako neexistuje dokaz, ze traderi by mali alebo musia natahovat svoje targety koli tomu aby boli profitabilny. to druhe je len mainstreamova demagogia. uplne irelevantna
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa Rokosák »

Vsetko co pisem je na zaklade vlastnych skusenosti ako zamestnanec financnych institucii. Na studie sa neodvolavam, lebo obcas s nimi suhlasim a obcas nie.
Ceninou nazyvam co sa po amerikansky hutori "financial asset". Asi je "cenina" nespravny pojem a dakujem za pripomienku.
Polovicna uspesnost je statisticky pojem pre nahodny vyber. Analyza typu "grecky bolsevici zrazia Euro" nie je analyza zalozena na faktoch a ak aj je spravna to neznamena, ze uz nie je znalymi insidermi zabudovana do sucasnej ceny. Su ludia a institucie, ktore maju lepsie informacie ako Ty a ja ba dokonca buducnost dokazu vytvorit.
Ja som pracoval s uspesnym tradingovym systemom, zalozenom na rozdiele medzi stratou a ziskom transakcie. Vstupy boli na zaklade nahodneho vyberu (random walk) a trejderi boli mladi chalani casto bez vysokoskolskeho vzdelania. Na analyzu nebol cas.
Ak kupis Apple mozes byt pasivny ci aktivny investor. Raz to musis Ty ci Tvoji dedici predat o com rozhodujes Ty. Pri nakupe fondu, ktory okrem ineho vlastni Apple si zaplatil za niekoho, kto Apple aktivne sleduje a podla toho kona. Preto si do urcitej miery aktivny investor.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa Rado »

Tak z tohto na mňa zavanul duch Gordona.
http://opce.finakademie.cz

Na rozdiel od neho však investícia do tohto sa môže skutočne vrátiť.

Našiel som aj toto video. https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 3Xa0St_FwA

Raz sa príjmová stratégia ako názov nehodí a raz vyhovuje lebo je to dobré pre marketing. Fajn, ale nerozumiem, že za toto niekto dokáže zaplatiť. Všetko je free na webe. Prenájmom softu k opciám (optionnet) sa dá dostať k Sheridanovim webinárom a to už je v opciách väčší pojem. Mimochodom vysvetlenie, že vypisovanie kondora 28 dní pred expiráciou je z dôvodu rýchlejšieho rozpadu prémia je pocit, ale fakticky je to blud. Na praktické obchodovanie to vplyv nemá, ale keď už robí webinár, tak by mohol byť presný.

Stále tvrdím, že trader by sa mal vedieť predať. Evidentne mu to ide veľmi dobre. Myslím, že má aj študentov, ktorí investovali do webináru a aj zarobili. Mohli však mať aj nulové náklady, ak by sa trochu ponamáhali. :lol:

Ešte jeden odkaz ako sa dá zarobiť majetok. Samozrejme matematicky. :D http://www.martinkopacek.cz/2015/03/taj ... ch-20.html
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Je to prakticky to isté. Gordon, Turek, bratia Grimmovci, takisto Kopáček.
Všetci sľubujú nemožné ale spravidla to skončí úplne rovnako. Malé percento absolventov sa niečo naučí, väčšina však skôr, či neskôr príde o gate... Budú však mlčať, lebo neúspechom sa nikdo nechváli...

Ja som pre seba vyhodnotil, že Kopáčkové stratégie i Zajacová 90% sú z hladiska rizika extrémne nebezpečné. A preto pre mňa takmer bezcenné. Teraz fungujú, lebo trhy za posledné roky boli ideálne... ale raz prestanú fungovať a pre väčšinu to bude tvrdé rozčarovanie. Ked prídu turbulencie, zvládnu to len profíci ( u nás Nobody, či Rado ). Amatéri zahučia bez šance... :roll: Aj Zajac na AOS zahučí, ked neadaptuje systém na zmenené podmienky trhu. Zahučí a bude hladať niečo nové... Aby som mu však nekrivdil, on nikomu nič za peniaze nesľubuje...V priamom prenose bude možné sledovať ked stratégia ,,90%,, prestane fungovať. Budú sa chlapci čudovať, čo im backtesty neukázali.

Ono je vlastne podobná klamná situácia i v pasívnom investingu.
Aj tu by sa hocikto mohol začať chváliť, že objavil ako sa dá za pár rokov znásobiť kapitál...
Lebo aj pasívne držanie SPY za posledných 6 rokov vynieslo +200%, kým úroky v bankách sú takmer nulové !
Lenže na KURZ PASÍVNEHO DRŽANIA ETF s track recordom +30% za 2014 by asi nikto nezaplatil...Či hej? :lol:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Aj Zajac na AOS zahučí, ked neadaptuje systém na zmenené podmienky trhu. Zahučí a bude hladať niečo nové... Aby som mu však nekrivdil, on nikomu nič za peniaze nesľubuje...V priamom prenose bude možné sledovať ked stratégia ,,90%,, prestane fungovať. Budú sa chlapci čudovať, čo im backtesty neukázali.
On tam ma podmienku, ze ked akcia ma day-close pod SMA200, tak ju uz vyradi z obchodovania.
Kriticky je pripad, ked dve akcie hlboko prepadnu, ale zavru nad SMA200. Urobi sa na nich prvy nakup a dalsie tri dokupy uz automaticky robi aj ked akcia zatvara pod SMA200.
Ak pride niekolkodnovy bezkorekcny pad o par desiatok percent(ake sme videli napriklad na bankach v 2008-roku), tak vzhladom na pouzitie paky, moze vynulovat ucet.
Treba vsak dodat, ze takato suhra nahod, ktora by vymazala ucet je dost nepravdepodobna, ale nie nemozna.
(minimalne ja som nenasiel akciu z sp100, ktora zatvorila nad SMA200 a nasledne bezkorekcne klesla desiatky percent-mozno skuste vy najst nejaku takuto akciu-viac hlav-viac rozumu :) )
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Airmike
Guru Member ****
Príspevky: 2307
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 27 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa Airmike »

pri flashcrashi tych akcii bolo mrte
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jogo napísal: On tam ma podmienku, ze ked akcia ma day-close pod SMA200, tak ju uz vyradi z obchodovania.
Nevyradí, nepredá..len s takou akciou neotvorí novú pozíciu. To je podmienka na nákup, nie ako SL.


Pri páke 1:3, ked z účtom 50K pri ,,vhodných podmienkách,, budeš mať 150K v dvoch akciách, tak ideš rýchlo dolu vodou. A potom ti pri prudšom intradennom poklese broker začne zatvárať pozície...
Teraz dáva do toho 50 000 až 150 000, aby urobil priemerný zisk na obchod +300 (čiže +0,3%) a priemernú stratu -600 (čiže -0,6%). Tu nejde o riziko vymazania účtu. Keď sa mu začnú priemerné straty zväčšovať a zisky sa úplne vytratia, tak za krátku dobu prešustruje všetko, čo zarobil za dlhé roky. Ked teraz za pol roka má zisk 15 000 a je priemerne zainvestovaný 50 000-100 000, tak to je zhruba ročné zhodnotenie +40%. (30 000 zo 75 000). V skutočnosti mesačne len cca 3%. A za posledný rok len 2x viac ako benchmark. Ak sa trhy zmenia, tak môžeš byť prakticky stále zainvestovaný na plný margin a riskovať 150 000.. A tak na vymazanie celého ročného zisku z dobrých časov Ti bude stačiť len jeden mesačný DD -20%.

Ja u dobrej stratégie hodnotím to, ked neprerába v zlých podmienkach. Proste bud nezarába za určitých okolností, alebo zarába nezávisle na tom či trh ide dole, alebo hore.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa Rado »

Juggler niečo pre teba. Obchodovanie výsledkov cez opcie. https://www.youtube.com/watch?v=YnIqB39ncOE
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Rado napísal:Juggler niečo pre teba. Obchodovanie výsledkov cez opcie. https://www.youtube.com/watch?v=YnIqB39ncOE
Hej. Dík. Už dlhšie mám linky na videa. Pomaly si to preštudujem a vyskúšam.
Zatial som dospel k tomu, že je tam zaujímavý edge s tým nafúknutím prémia (IV), ale zrejme len pri istých podmienkách na trhu. Ja mám pridaný edge, lebo robím earnings už 10 rokov. Poznám väčšinu firiem a analýza mi trvá pár minút.

Pre mňa z toho môže byť zaujímavá doplnková stratégia v obdobiach keď nefunguje moja hlavná. Mimochodom, odhadujem, že ked sa trh rozhýbe a vyjde z tohto nezvyčajného módu čo trvá 2-3 roky, tak všetky Kopáčkové stratégie prestanú generovať bezrizikové zisky. A on potom prestane potiť hlášky, že trading je len remeslo, ktoré sa dá naučiť v jednom kurze...Gladiš bol tiež taký hrdina, kým ho - remeselníka nezmietol trh.

Kdesi som čítal, že podobne dopadla i stratégia covered calls. Tá ked začala prinášať nadmerné zisky, tak do nej Wall Street predisponoval miliardy. A potom väčšina zahučala... To sa deje aj na earnings...ale nielen tam, všimol som si, že sa to týka aj stratégii z rôznym timeframom...čiže swingov, alebo investingu. Skrátka vždy ked zažijem obdobie, kedy sa dajú s prstom v zadku zarábať desiatky % mesačne (mesačne, nie ročne ), tak viem, že môžem očakávať obdobie, kedy holy grail prestane fungovať. Rýchlokvasení profíci vtedy dostanú na frak a odídu do väčných lovíšť, alebo hľadať niečo nové... My starí mazáci sa len adaptujeme a bojujeme ďalej. Najväčšie chyby čo som v živote urobil boli také, že som začal skúšať niečo nové... Preto si dávam pozor, aby každá nová stratégia bola pre mňa len doplnková, až kým neprežije test času a zmenených trhov.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa Rado »

Ak robíš Covered Call ako "špekuláciu", tak na tom môžeš prerobiť. Inak nie. Ak niekto nakúpil IBM v 1969 a má ho dodnes, tak vypísať covered call na ročnej báze je dodatočná dividenda. Prepad podkladu ho nezaujíma. Plakať bude iba v prípade, že o akcie príde. Samozrejme bude plakať v parádnom zisku. :lol:
Pre investorov, ktorí držia akcie roky je to spôsob ako vytrieskať "prenájom" z toho, čo vlastnia.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Hej. Súhlasím. Je to výborná doplnková stratégia k investingu. Takisto ako prepožičiavať akcie na shorting a pod. Proste ked už človek niečo drží, tak by z toho mal vytrieskať maximum. Nielen dividendy na ktoré sa väčšina sústredí.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa osamely chodec »

covered call je riskova strategia IBA v bycom trende. Strata hrozi vzdy z drzanej akcie na long v pripade masivneho vypredaja.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
Honzajs
Guru Member ****
Príspevky: 2257
Dátum registrácie: So 13 01, 2007 9:58 am
Been thanked: 1 time

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsled

Príspevok od používateľa Honzajs »

Trading x investice - každému vyhovuje něco jiného

Když je někdo dobrý v jedné z disciplín, neznamená, že musí být nutně dobrý i v jiné. Vezměme si příklad z běhů.
To, že někdo umí sprinty, neznamená, že je dobrý v silničních bězích. Někomu vyhovují krátkodobější obchody (trading), někdo má raději dlouhodobé investování, další něco mezi. Podobně je to i s obchodování na burze.

Trader
V tomto případě se obchodníci zaměřují za krátkodobější časový horizont, své pozice neplánují držet „věčně“. Jsou ochotni přijmout vyšší míru rizika, avšak požadují za to adekvátní zvýšení výnosu. Mají často vlastní unikátní know-how a podle něho obchodují, často využívají technické analýzy.

Spekulant
Spekulant zde vůbec nemá hanlivý nádech, jaký je tomuto slovu někdy přikládán.
Také on je ochoten přijmout zvýšené riziko, avšak kompenzované vyšším potenciálním výnosem. Do této kategorie bych zařadil obchodníky sázející na relativně rychlé změny v hodnotě společnosti (v řádu měsíců), případně je schopen využít krátkodobých anomálií, například když sledovaná společnost „o prsa“ nesplní očekávané výsledky, avšak reakce trhu je přehnaná a cena akcie spadne mnohem více.
Jejich přístup vyžaduje specifický druh analýzy.

Investor
Investora nezajímají krátkodobé pohyby cen akcie. Toho zajímá vnitřní hodnota akcie a čeká, že ta bude vyšší než aktuální cena akcie na burze. To, že cena akcie spadla o 20% jenom proto, že společnost měla jedno slabší čtvrtletí a o pár centů menší EPS, ho nechá zcela klidným, pokud to zásadním způsobem neovlivní vnitřní hodnotu akcie. Stejně tak ho k nákupu nezláká jedno či dvě mimořádně silná čtvrtletí či jeden mimořádný rok.
Zde funguje „klasická“ fundamentální analýza společnosti.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Od roku 2006 su pocitacove programy neporazitelne pre ludskych sachovych svetovych velmajstrov v rovnocennom suboji. V sucasnosti uz aj bezny laptop za 1000 EUR je neporazitelny pre najlepsieho ludskeho svetoveho velmajstra zo sucasnych 7 miliard ludi, ktory sa sachu venuje full-time od detstva.
V sachu je na zaciatku 32 figur, zname pravidla pre kazdu z nich a 8x8 sachovnica. Clovek nema kapacitu ani taketo jednoduche a jasne vstupne premenne vyhodnotit do hlbky dostatocne efektivne.

Na cenu nejakej komodity, meny, akcie ma vplyv tisice faktorov rozlicnej vahy. Pravidla sa menia za pochodu.

Da sa investovani nebo trading naucit? A s jakymi vysledky?
A s akymi vysledkami v suboji s databazami a algoritmami alebo neuronovymi sietami nahadzanymi do pocitacov?
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Urcite ze sa da naucit ako efektivne investovat ci trejdovat.Aj tu na fore je niekolko velmi uspesnych ludi z fachu napr Juggler, vid predchadzajuce starsie prispevky. S roznymi vysledkami, lebo to zavisi od sposobu aky edge zvolis, naviac sa trhy neustale menia, takze to co vcera fungovalo ako obchodny system super, o mesiac uz moc nemusi.
Preco to teda nerobi kazdy druhy?

V prvom rade je to o psychike. Co som sa rozpraval s beznymi ludmi, tak vacsinu z nich aktivne trejdovanie jednoducho nepritahuje. Nebavi ich to.

Za druhe, ludia funguju ekonomicky zvacsa spôsobom: 7.v mesiaci pride vyplata, ktorej vysku plus minus pomerne presne vieme. Z toho odide splatka hypo, uvery, mandatorne vydaje na stravu, chod domacnosti, náklady okolo auta a ten pomerne maly zbytok mozme setrit alebo ho mozme minut.

Lenze pri trejdovani ziaden zaručený fixny prijem nie je. Su obdobia ked sa dari viac a ked menej a niekedy clovek dokonca straca už z toho co zarobil. To nie je uplne tak easy v praxi psychicky dlhodobo vydržať.
Dalsia vec: povedzme 10rokov normalne pracujes, mas uz nejaku karieru za sebou, nieco si vybudoval, ziskal skillsy. A teraz zacnes trejdovat a zistis ze ti to celkom ide a uzivilo by ta to. Zrusis celu svoju dosavadnu karieru a vsetko vsadis na trejding do konca zivota? a ked sa nieco stane ze zistis ze uz trejdingom sa zivit nemozes ci nechces, co potom? Niekedy v 50tke si taky clovek tazko bude hladat dobry flek, ked povedzme 10 a viac rokov uz nerobil vo svojom povodnom fachu. V mnohych povolaniach uz par rokov pracovneho vypadku znamena ze clovek straca cenne skillsy, je mimo trendu daneho odvetvia.

Trading je idealny pre mladych ludi, ktori este nemaju rozbehnutu klasicku karieru, nemaju rodinu ktoru musia zivit, zaroven su ambciozni. Lenze tam byva trochu problem prave vstupny kapital, malokto po skole ma povedzme 20-30K len aby si vyskusal ci vie zarobit na trhoch.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Ja ale pisem, ze clovek nema kapacitu superit s pocitacom ani pri rieseni malo komplexnej ulohy, akou je partia sachu. Aky zmysel potom ma superit s pocitacom pri rieseni daleko komplexnejsej ulohy s ovela viac premennymi a s ovela viac pravidlami, nez je v sachu?
Softver specializovany a kalibrovany ciro na trading nejakeho aktiva, ktoremu sa venuje, evidentne existuje. Retailovi hobby traderi maju proti nemu asi take sance, ako chlapik v krcme pri automate, ktory obcas vyplaca 30% z penazi nahadzanych do neho.

Marne o tom teraz teoretizujem. V 2030 to bude asi zjavnejsie.

Moja teoria je, ze tak ako kedysi sa jazdilo na konskych povozoch a bolo vela vyrobcov konskych sediel a droziek za kone, ale vymizli... tak to zrejme bude aj s retailovymi hobby tradermi.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80

Aos-automaticke obchodne systemy existuju a sa uspesne pouzivaju. Tieto systemy vyuzivaju urcity edge. Ale to neznamena, ze tebe ako ludskemu trejderovi, neponuka trh iny edge- ver tomu ze ano. Len si musis vytvorit a spatne otestovat nejaky funkcny system vyuzivajuci prave tento tvoj edge. Aj tu na fore vidis, ze su ludia ci maju velmi pekne rocne zhodnotenia. To je dokazom toho na trhoch moze zarabat aj bezny clovek ak tomu venuje prislusny cas a vzdelava sa.
Trh ti dava v podstate nekonecne moznosti ako vytvorit nejaky zisk, premennymi su ale napr cas, riziko a pod.
Prave psychika je asi ten najvacsi problem. Inac clovek totiz obchoduje ked ma maly balik a inac ked uz h o ma vacsi, je to znacny stres.

V kazdom pripade by bolo fajn, keby k tomu napisal svoj nazor aj niekto z miestnych borcov, urcite maju omnoho viacej skusenosti ako ja a ktorych nazor si velmi vazim.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Rado »

Trading sa naučiť dá, ale skôr by som povedal, že sa dá k nemu po čase dostať skúsenosťami. Počítač bude lepšie dodržiavať pravidlá obchodovania ako človek, ale je otázne či bude lepší...chýba mu fantázia. Na burze čistá matematika nefunguje lebo je to miesto ľudkých emócií.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Rado, prave ohodnocovanie opcii by malo byt zlatou banou pre pocitace a AOS, si myslim. Lebo dokazu rychlejsie zratat viac premennych a faktorov urcujucich cenu opcie nez clovek. A v cene opcie mas oproti spotovej cene schovanych taku kopu premennych, ze pri pohlade na cenovy vyvoj opcie ludsky pozorovatel nema podla mna ziadnu vyhodu proti komplexnym chladnym AOS systemom na tom trhu.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Rado »

jaroslav80 napísal: Št 21 01, 2021 10:52 am Rado, prave ohodnocovanie opcii by malo byt zlatou banou pre pocitace a AOS, si myslim. Lebo dokazu rychlejsie zratat viac premennych a faktorov urcujucich cenu opcie nez clovek. A v cene opcie mas oproti spotovej cene schovanych taku kopu premennych, ze pri pohlade na cenovy vyvoj opcie ludsky pozorovatel nema podla mna ziadnu vyhodu proti komplexnym chladnym AOS systemom na tom trhu.
Neviem nikdy som nad tým takto nepremýšľal. Čo má zmysel počítať a sledovať je cena opcie k cene akcie. Na to stačí excel alebo kalkulačka. Ja to sledujem, ale ...nepoužívam. Keď chcem byť v pozícii, tak či dám za opciu 3,90 alebo 3,85 pre mňa nehrá rolu. Aj bez super mozgu a neviem akých matematických schopností dokážem byť ziskový. Pri vysokofrekvenčnom obchodovaní to bez počítača nefunguje, ale čím je časové obdobie dlhšie, tak počítače majú nevýhodu lebo platí, že 2 x 2 = 5 - 1. Na druhej strane počítač vypočíta iba to, čo do neho niekto vložil. Keď to budú bludy, tak aj bludy budú z neho vystupovať. Ja myslím, že počítače sú len výhovorka prečo sa to nedá.

https://www.youtube.com/watch?v=7wYF6SC9bUk
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa jaja »

Čím je víc pofidérních neexaktních informací, tím má člověk vyšší výhodu proti algoritmu. Člověk stále dokáže lépe fuzzy logiku, což je něco jako intuice.
Už dost let se snažím svůj trading zautomatizovat, značnou část se podařilo, ale stále tam jsou některé vstupy, které dokážu poměrně dobře vysvětlit člověku, ale algoritmizovat ne - vyžadovalo by to extrémní úsilí a pořádnou výpočetní sílu s nejistým výsledkem. A bez těch vstupů by mi rapidně klesla ziskovost.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Rado napísal: Št 21 01, 2021 11:57 am Na druhej strane počítač vypočíta iba to, čo do neho niekto vložil. Keď to budú bludy, tak aj bludy budú z neho vystupovať.
jaja napísal: Št 21 01, 2021 12:54 pm Člověk stále dokáže lépe fuzzy logiku, což je něco jako intuice.
Toto si mysleli aj v sachu, ze ved velmajster ma uz intuiciu o nejakej pozicii z toho, co v zivote uz odohral. Vdaka vykonnosti pocitacov po r.2006 je tato nadobudnuta "intuicia" uz hlboko nedostatocna, lebo pocitac dokaze behom par sekund odohrat tolko partii, co clovek za cele desatrocia zivota a dokalibrovat si parametre (=intuiciu) podla toho. Fuzzy logiku vyriesis milion opakovanim Monte Carlo metody a urobenim si statistiky vitaznych postupov, ktora z toho vznikne.
Ked automaty nechali hrat same proti sebe, zistili, ze ludia sach hravaju cele storocia "biased" zlym smerom. A ze pocitace robia tahy, ktore ludmi vyvinute teoria o sachu neodporucaju v danej situacii. Problem je, ze tie strojove tahy su efektivnejsie a pre ludi neporazitelne.

Ked mas na sachovnici 2 kralov a 5 figur opacnych farieb, pocitac ti dokaze vypocitat ze maximalne o 524 tahov ta zamatuje nech urobis akukolvek kombinaciu odpovedi na jeho tahy. V tom stadiu hry je to pre pocitac uz len rutinne databazove riesenie. Clovek proste nema sancu. Ked to plati v sachu - preco by to nemalo platit v obchodovani opcii??

Program, ktory predprogramovali podla odporucani sachistov a vyhodnocoval 70 milion pozicii sa sekundu bol porazeny programom, ktory vyhodnocoval 80-tis pozicii za sekundu, ale poznal iba pravidla sachu a jeho proces ucenia nebol deformovany ziadnymi ludskymi odporucaniami a predpokladmi.

V sucasnosti je top-sach domenou uz ciro pocitacov a na zaklade vysledkov, ku ktorym sa dopracovali bez vyuzitia ludskych predpokladov o "dobrom sposobe hrania sachu". Malo by to coskoro platit uz aj o tradingu. Ved tam je ovela viac premennych a toci sa tam ovela viac penazi.
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa jaja »

Šachy nemají oproti burze žádné fuzzy - to je exaktní problém, jen s velkým množstvím kombinací.
U šachu máš navíc výhodu, že můžeš můžeš hru nasimulovat. U burzy můžeš jen backtestovat a poté forwardtestovat, což není zas tak ohromné množství možností, aby na to pustil čistě samoučící systém bez počátečních předpokladů. Přičemž ti to ovlivňuje řada vnějších faktorů, které tam těžko zahrneš jak do minulosti tak do budoucna. Tedy pokud se bavíme o delších obchodech než intraday.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Rado »

Jaroslav na šachovnici koník skáče vždy do L. Preto môžeš počítať. Na burze je polovica chamtivá a druhá polovica sa bojí. Preto sa tu všetky figúry pohybujú nevypočítateľne. Mne niečo backtest vypľuje, ale potom pozerám na graf, náladu na trhu a rozhodnem sa na základe emócií a nie rozumu. Rozum nastupuje, teda by mal, už pri riadení obchodu. Keď target, tak out, keď loss, tak out. Tu už vidím priestor pre počítač. Čím dlhší timeframe, tým menej šancí pre počítač a naopak. Burza je šachovnica plná emócií a nie matematiky. Inak by tu kraľovali matfyzáci. :D
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Kája Janeček je predsa matfyzak a ako mu to ide :D
Ide hlavne o to mat svoj system ktory ma nejaky edge a tohto systemu sa drzat. Najhorsie co je, je skakat z jedneho systemu do druheho, co je vlastne iba zufala snaha o zachranu valstneho kapitalu.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Rado »

Robí swingové obchody resp. investing?
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

kedysi zalozil firmu ktora urobila dieru do sveta vysokofrekvencnym algoritmickym obchodovanim- vlastne AOS
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa jogo »

jaroslav80 napísal: St 20 01, 2021 12:40 pm Od roku 2006 su pocitacove programy neporazitelne pre ludskych sachovych svetovych velmajstrov v rovnocennom suboji. V sucasnosti uz aj bezny laptop za 1000 EUR je neporazitelny pre najlepsieho ludskeho svetoveho velmajstra zo sucasnych 7 miliard ludi, ktory sa sachu venuje full-time od detstva.
V sachu je na zaciatku 32 figur, zname pravidla pre kazdu z nich a 8x8 sachovnica. Clovek nema kapacitu ani taketo jednoduche a jasne vstupne premenne vyhodnotit do hlbky dostatocne efektivne.

Na cenu nejakej komodity, meny, akcie ma vplyv tisice faktorov rozlicnej vahy. Pravidla sa menia za pochodu.

Da sa investovani nebo trading naucit? A s jakymi vysledky?
A s akymi vysledkami v suboji s databazami a algoritmami alebo neuronovymi sietami nahadzanymi do pocitacov?
Jaro, ja som podobný príspevok napísal v čase, keď umelá inteligencia Alfazero porazil najsilnejší šachový program vytvorený človekom. Vtedy sa nikto k tomu príspevku nevyjadril... https://dennikn.sk/967593/sach-ako-z-ve ... ovsku-hru/
Dodam, že umelá inteligencia už poráža aj profesionálnych hráčov pokru https://umelainteligencia.sk/umela-inte ... a-v-pokri/
Poker sa najviac podobá tradingu....
Môj názor je, že proti umelej inteligencii zarobíme len dlhodobými obchodmi na akciových trhoch, kde sa prejaví edge dlhodobého rastu alebo obchodovaním malých akcii/opcii najlepšie v premarkete/aftermarkete, kde sa neoplatí zapájať umelú inteligenciu.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

U buy and hold obchodov s casovym horizontom rokov je taka mala statisticka vzorka, ze umela inteligencia ani ludska inteligencia v tom spolahlivo nema vela co vymysliet. Vzorka 200 rokov na trhoch, ktore spolu ciastocne koreluju vyznamnejsimi historickymi udalostami nie je zrovna nieco, kde by sa neuronove siete s Monte Carlo pristupom mohli naucit nejake super veci.
Tyzdnovych/dnovych obchodov a komodit/akcii je ale tolko, ze tam by to sucasne pocitace uz snad mohli kasirovat a oplatilo by sa vyvojarom do toho investovat cas, peniaze a zaplatit danoveho poradcu. Cize od HFT by mohli prejst k vytlaceniu retailovych traderov a urobit ich uplne zbytocnymi/nezarabajucimi - cize ze by proste odisli sami na smetisko dejin...
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Rado »

jaroslav80 napísal: Št 21 01, 2021 6:22 pm Cize od HFT by mohli prejst k vytlaceniu retailovych traderov a urobit ich uplne zbytocnymi/nezarabajucimi - cize ze by proste odisli sami na smetisko dejin...
Tak do tej doby musím vytiahnuť z burzy, čo to dá. :lol:
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

ak je trend, ci uz byci alebo medvedi, tak vzdy sa da na burze zarabat. A nic zásadné nemeni na tom to, ci sucastou toho trendu /tj nasi protivnici/su zacinajuci amaterski trejderi, alebo super namakane extremne rychle automatizovane obchodne systemy. Uz teraz vacsinu obchodov robia roboty a stale su prilezitosti ako zarobit. Samozrejme v kratkych timeframoch clovek proti robotom nema sancu, ale pri dlhodobejsich timeframoch jeho vyhody narastaju. Robot vie lepsie vyhodnotit pravdepodobnost zmeny grafu v nasledujucich sekundach, pripadne minutach, ale pokial ide o dlhsie casove useky tak ziadnu vyraznu vyhodu nema /ak neratame take veci ako psych unavu, zlyhanie ludkseho faktora a pod/
A pri taktike buy and hold uz cloveku nahrava fakt, ze trhy z dlhodobeho hladiska rastu a vzdy rast budu, pretoze na tom je zalozena cela globalna ekonomika.

Skoro vsetky nove peniaze ktore su vygenerovane idu najprv do trhov a az nasledne sa rozlievaju aj dalej do spolocnosti.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Možno tu bude naopak. Roboti sa budú navzájom prechcávať až sa svojím tvorcom nevyplatia.
Zarábať bude sedliacky rozum a roboti nám budú dodávať likviditu :lol:

Kde sú tie úspešné hedge fondy, ktoré investujú milióny do technológii, artificial inteligence a majú k dispozícii spústu ľudí?
Ja vidím odliv peňazí z fondov. Nedokážu zarábať ani toľko čo indexy. Nemajú za čo účtovať poplatky...

Jediný celosvetovo úspešný je Simons, ktorý zobral z trhu cca 100 miliárd. Je viac úspešných firiem, dokonca v ČR...ale paradox je, že tie najlepšie časy mali, ked nebola velká konkurencia. Ked si dobre pametám, tak tie firmy získavajú najviac na štatistickej arbitráži. Oni sa nesnažia trejdiť, ale profitovať z toho, že trhy nie sú dostatočne efektívne a likvidné.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Suhlasim s Jugglerom. Moze sa naozaj stat, ze konkurencia v ramci velmi vyspelych robotov navzajom bude taka vysoka, ze nebudu vediet generovat dostatocny zisk pre ich majitelov. Pretoze roboty vyzaduju neustale nove nastavenia aby reflektovali zmeny v trhovom prostredi. A na to treba clovekohodiny drahych specialistov.
Osobne si ale myslim, ze to bude podobne ako dnes, ze stale budu existovat roboty aj ludski trejderi, len kazdy bude specializovany na iny edge, ale takto to je vlastne viacmenej aj dnes.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Pi 22 01, 2021 12:16 am Je viac úspešných firiem, dokonca v ČR...ale paradox je, že tie najlepšie časy mali, ked nebola velká konkurencia. Ked si dobre pametám, tak tie firmy získavajú najviac na štatistickej arbitráži. Oni sa nesnažia trejdiť, ale profitovať z toho, že trhy nie sú dostatočne efektívne a likvidné.
Ja sa snazim povedat, ze poslednych 10 rokov obor strojoveho ucenia sa znacne pokrocil (ked pre ludskych top sachistov a GO hracov je uz mimo dosah) a nasledujucich 10 rokov moze ten pokrok pokracovat a pouzitelne aplikacie budu lacnejsie a viac rozsirene. Proste sachovnica 8x8 a 32 figur uz nie je nieco, co by pocitac nedokazal spolahlivo prepocitat v kratkom case - zatial co hardver roku 2005 by na to potreboval 1000 nasobok casu a bolo to nepouzitelne z toho dovodu.

V roku 2000 by si si proti pokrovemu automatom kludne chvilku zahral mozno aj o peniaze. V 2010 by ta to nudilo, lebo by si vedel, ze prinajmensom pocita statistiku kariet, ktore ostali v balicku, a ze tu statistiku pocita presnejsie a rychlejsie ako ty. V 2020 by ta proti pocitacovemu botovi o peniaze ani nenapadlo ist hrat. Vedel by si, ze v dlhodobom behu si proste loser voci nemu a jeho algoritmom.
Preco sa vam zda take neuveritelne, ze by pocas dalsich 10 rokov boli boti nasadeni uz aj proti retailu na drobnych trhoch, aby ich obrali o peniaze? Z trhov mozu zmiznut trendy a ludom sa mozu zacat javit ako graf prirastkov nahodnych cisel (co posledne roky na forexe tak aj naozaj je).
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa jogo »

Ak zisky podnikov budú rasť i naďalej, tak viem, že budú rasť aj indexy. Ak nepoužívam SL, lebo som dlhodobý investor, ani umelá inteligencia nemá šancu ma poraziť, lebo dlhodobo nedokáže udržať indexy dole, ak zisky podnikov budú rasť. Môže vyvolať krátkodobé hlboké prepady, ale indexové fondy z rúk pevného investora nedokáže vyraziť.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Dá se investování nebo trading naučit? A s jakými výsledky?

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80

na trhu je obrovske mnozstvo ucastnikov ktory maju rozdielne casove preferencie.
Tu istu akciu moze obchodovat kopec robotov v milisekundach, ludski trejderi v minutach, hodinach dnoch mesiacoch. Su tam dlhodobi investory ktori ju budu drzat aj desiatky rokov.
Ako by by nejaka,akakolvek genialna AI, dokazala sposobit aby zobrala vsetkym tymto ucastnikom moznost realizovat nejaky zisk? Ta AI totiz tiez disponuje iba nejakym obmedzenym dispom fin prostriedkov, nema ako pokryt vsetky moznost ako realizovat zisk.
Nehovoriac o tom, ze roboty tiez pracuju iba s nejakou pravdepodobnostou a cast ich obchodov bude vzdy stratova nech su akokolvek sikovne. Dalsia vec-tieto roboty zase programuju iba ludia.
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"