A.R. Sorkin : Too big to fail

Knihy o investovaní, školenia a iné vzdelávacie produkty v oblasti investovania
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
Lobista
Platinum Member ***
Príspevky: 1127
Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm
Bydlisko: Bratislava

A.R. Sorkin : Too big to fail

Príspevok od používateľa Lobista »

K tejto knizke som sa dostal uplnou nahodou, ale skutocne to stalo za to.

Autor v nej popisuje zakulisie snahy o zachranu Wall Street v druhej polovici roku 2008. Je to pisane stylom ako roman. Citatel sa v prvych kapitolach dozvie aky ma ten ktory protagonista - najcastejsie CEOs velkych bank - background /napr. ze Paulson bol CEO Goldman Sachs predtym nez prisiel do Treasury/, s kym vychadza a s kym nie a tak podobne.

Potom sa ide priamo do deja a prichadza leto 2008 a problemy Lehmana. Zaujimave je, ze aj podla tejto knihy Lehmana nakoniec dohnali do uzkych shortujuce hedge fondy. Vdaka nim klesala cena akcii Lehmana, trh im prestaval doverovat a protistrany ziadali vyssie kolateraly. Zaujimave ale je, ze o tom, ze Lehman ma problemy a potrebuje kapital vedelo jeho vedenie uz minimalne pol roka pred krachom a napriek tomu Dick Fuld odmietol niekolko ponuk na prilev noveho kapitalu preto, ze sa mu ponukana cena za akciu zdala nizka.

Tiez je zaujimave uvedomit si, pod akym tlakom stal Paulson a preco vlastne v konecnom dosledku Lehman nezachranil /ako byvaly Wall Streeter nechcel pouzivat vladne peniaze, lebo by to vyzeralo tak, ze dava svojim kamaratom bailout/. Chcel preto, aby bol Lehman predany bez statnej pomoci, co sa mu skoro podarilo. Barclays od dohody ale nakoniec upustila, lebo jej to nepovolil regulator a kupila cast Lehmana az po jeho krachu.

Zaujimavy je tiez pohlad do "kuchyne" bank po Lehmane. Napriklad Morgan Stanley mal problem, ze ak si nepozicia od FEDu, co mu bolo umoznene len nedavno, bude mat vazne problemy s likviditou. Ak si od neho ale pozicia, tak to trh urcite bude vnimat ako slabost a vsetci shorteri pojdu po nom.
Naposledy upravil/-a Lobista v So 27 02, 2010 1:31 am, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Lobista
Platinum Member ***
Príspevky: 1127
Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: A.R. Sorkin : Too big to fail

Príspevok od používateľa Lobista »

Zaujimave je, ked si uvedomime, ako rychlo im to zacalo padat do problemov -- najskor Fannie a Freddie, o tyzden neskor Lehman, Merill Lynch a AIG, potom Morgan Stanley, Wachovia a aj Goldman mal problemy... Ked si uvedomime, ze v EU sme tyzden po Lehmane mali Fortis, Hypo Real Estate a RBS, tak je vcelku zazrak, ze sme to prezili tak ako sa nam to podarilo. Zvlast ked niektore banky ani nevedeli kolko prachov im chyba -- napr. AIG prisla, ze potrebuje 20 miliard a nakoniec z toho bolo po due dilligence 60, pretoze IT systemy neboli vzajomne pospajane a tych 40 miliard si nejako nikto nevsimol :P .

Este jedna zaujimava vec -- spravy pocas krizy cely cas vyznievali tak, ze o bailoutoch rozhodoval sice Paulson, ale Bernanke s nim uzko spolupracoval. Podla tejto knihy ale najviac makal Geithner, ktory bol sefom New Yorkskeho FEDu a Bernanke zohraval iba ulohu statistu...

No nic, super citanie, odporucam pozriet.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: A.R. Sorkin : Too big to fail

Príspevok od používateľa Rokosák »

Pred kolkymi rokmi padol Lehman? A kolko knih a vysvetleni a pribehov sa o pade napisalo? Muselo to byt obrovske mnozstvo, vsak pribehy sa komunikuju takmer kazdy obchodujuci den na burze.
Raz su to Cinania, potom Greci, potom zemetrasenie, pocasie, Krym, FED, Orban, Merkelova, Putin, hlupi kupujuci nehnutelnosti a tak donekonecna. Zial po urcitom casovom odstupe sa ukaze, ze tieto pribehy su ... iba pribehmy casto bez podpory skutocnostou.
Dnes vysla recenzia http://www.nytimes.com/2015/10/06/busin ... v=top-news" onclick="window.open(this.href);return false; Bernankeho knihy, kde sa priznava, ze napriek jeho a Paulsenovych informaciach (dokonca vypovedi pod prisahou v Kongrese) Lehman padol nie preto, ze ho FED a vlada nechcela zachranit, ale ze Lehman zachranit neslo. Po kolkych rokoch?
Odporucam preto nepocuvat na pribehy, ale iba sledovat vyvoj trhu. V prvom rade sa zbavovat stratovych pozicii ihned a nepredavat ziskove prilis skoro. To samo je dostatocne zatazujuce bez potreby analyzovat a interpretovat pribehy.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Napísať odpoveď

Návrat na "Knihy, literatúra o investovaní"