ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Čo sa inam nehodí, ale máte potrebu to napísať
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Green Straw napísal: ..vcera som zbalil mixer G21 do tasky, natrhal byliny, kostihoje, pupavy a nejake ovocia k tomu, a nabaleny som neohlaseny po 21.00 vtrhol do priatelovho baru(ktoreho som dlho nevidel nepocul), kde obsluhoval s manzelkou svojich 30ks zakaznikov, popijajucich pivka, drinky, spalujuc pri tom tabakove zmesy a otupujuc svoje mysle resetom opitosti. Bol sice ten moj priatel na zaciatku z mojej aktivity trosku vyvedeny z mieri, ale vpustil ma medzi vycapne pipy s mixerom a zachvilu kolovalo smoothie spenat salvia kostihoj mrkva vnat s galia melonom bananom a broskynou s trochou datli v 30 poharoch, a pohare sa vracali stale naspat k naplneniu, nejakych 10litrov to tam vypili za dve hodky medzi svojimi drinkami..100% uspesnost, vsetci boli nadseni, akcia vysla nad mieru ocakavani dobre, akurat mam pocit, ze som svojmu priatelovi mozno znizil trzby za pivo, kedze sa zakaznici nalievali napojom zadarmo...nuz chcel som ho len inspirovat k novemu napoju v jeho bare ...
Uff. To ťa obdivujem ! Na to musíš mať odvahu.

Ja sa snažím podeliť o všetko z čoho som nadšený. Ale zistil som, že sa to nedá robiť paušálne. Proste niektorých ľudí to nezaujíma a tým pádom len mrhám energiou... A tak sa snažím baviť len s tými, ktorí majú vážny záujem.

To isté by som čakal, keby som mal nalievať smoothie bežným návštevníkom baru...Že to proste vyjde len na 50%.
A ty si skúsil a vyšlo to na 100%. :D :D :D

Vidím že sa vyznáš, si nadšený ako ja a máme aj rovnaké mixéry. Teší ma, že oceňuješ to, čo som tu za ten čas popísal... Aj mňa niekto na začiatku motivoval a potom som už krok za krokom šiel dopredu. A objavil som veci o ktorých som nikdy ani nechýroval...

Vždy som veril, že to, čo sa všeobecne považuje za správne je aj zdravé. Vždy som veril, že to, čo vyrába potravinársky priemysel nemôže škodiť zdraviu. A vždy som veril, že všetky zdravotné problémy treba liečiť liekmi na to určenými.
Keď máš kyseliny, daj si antacidá. Keď ťa bolí hlava, analgetiká. Máš hnačku, tak čierne uhlie. Vzdúva ťa a prdíš? ...jedine Espumisan s TV reklamy. Kašleš? Robitussin. Cítiš sa zle? Vitamíny, výživové doplnky... Pribral si a chceš schudnúť? Pomôžu len diéty.

Dnes viem, že to všetko je jedna veľká LOŽ a FALOŠ. Nemusíš mať kyseliny, nemusíš prdieť. Nemusíš mať bolesti hlavy, problémy s črevami. Nemusíš ani cítiť únavu, driemoty. Nemusíš ani priberať, ked si upravíš stravu. A nemusíš vôbec poznať choroby, chodiť po lekároch a brať nejaké lieky. A to všetko závisí len od toho, či máš správne vedomosti a či robíš správne veci.

Dík za dlhý príspevok a prajem veľa zdravia ! :D
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Martin52
Active Member
Príspevky: 116
Dátum registrácie: Ut 02 09, 2008 8:17 am

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Martin52 »

JUGGLER> ten clanok co si tu pastol je reklama na akysi rodinny penzion v Kaliforni. Ta pani co sa tam spomina moze aj nemusi existovat, a jej pribeh moze aj nemusi byt pravdivy. Aj keby to bola do bodky pravda, nedokazuje to, ze zelene stavy dodaju telu B12.

Totiz, pise sa tam ze bola 7 rokov 90% vitariankou (cize jedla prevazne surovu vegansku stravu), co jej znizilo hladinu B12. Doktor jej predpisal injekcie a vitaminove doplnky na B12. Niekedy - ale vo vztahu k pribehu nevieme kedy, pretoze to je odpocitane od sucasnosti - zaradila do stravy smooties. Jednak netusime ci este stale bola vitarianka, ci a ako dlho brala v tej dobe B12. Ale ten text je formulovany tak, aby to cloveku podsuvalo - brala som vitaminy, nepomahalo, potom som si dala smootie a tie zabrali. Ak je aj ta casova naslednost taka, ako si clovek domysli po precitani textu, ovela pravdepodobnejsie je, ze zabrali injekcie, ale chvilu to trvalo nez sa jej hodnoty znormalizovali (ved predtym 7 rokov vycerpavala zasoby B12) a zhodou okolnosti niekedy vtedy zaradila do stravy smoothie. Koniec koncov, smootie je rozmixovane vitarianske jedlo :) tak to velka zmena k lepsiemu v jej pripade byt nemohla.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Martin52 napísal:JUGGLER> ten clanok co si tu pastol je reklama na akysi rodinny penzion v Kaliforni. Ta pani co sa tam spomina moze aj nemusi existovat, a jej pribeh moze aj nemusi byt pravdivy. Aj keby to bola do bodky pravda, nedokazuje to, ze zelene stavy dodaju telu B12.
To čo som tu pastol je jeden z príbehov publikovaných v knihe ,,Zelená pre život,,. Tá pani to písala sama a má na konci svojej výpovede linku svojej webovej stránky. Tá stránka je nepodstatná, ale predsa len dokazuje, že tá pani existuje, že je (bola) tanečnica (ešte má vlastnú tanečnú sálu), plus má tam linky na veggie a raw stránky...
Nie je to podľa mňa penzión. Je to jej dom a záhrada. To je proste Kalifornia. V garáži má možno nejaký športiak ...tam som videl aj 90 ročnú babu jazdiť na 12-valcovej Corvette.

Tá pani to písala cca v r. 2002 a vtedy mala 67. Takže teraz má 80 rokov. Zázrak, že nejakú stránku vôbec má...netreba z toho robiť vedu. Ja nemám dôvod neveriť tomu, čo napísala. Ale samozrejme, neberiem to ako hotovú vec.

Ja netvrdím, že B12 jej dodali smoothies. Ja som vravel, že to môže súvisieť s vplyvom smoothie na hrubé črevo.
Že sa môže B12 tvoriť bakteriálnou mikroflórou čreva a dostávať do krvného obehu. Takisto som napísal, že to môže súvisieť s tým, že ona do smoothie pridávala namočené semiačka. To sa obyčajne robí tak, že ich na noc namočíš do vody a oni zmäknú, napučia, natrávia, aj naklíčia. Aj tu ide o mikrobilálne, kvasinkové a kadejaké iné pochody..pri tom sa množí bakteriálna mikroflóra a možno produkuje B12. A takisto to môže súvisieť s tým, že rozmixovaná zelená zložka vôbec nie je to isté ako to, čo jedia vegáni. Zelené smoothie je totiž extrémne ľahko stráviteľné, kým vegánstvo u starších ľudí môže znamenať to, že nestrávia zelenú zložku (nerozžujú ju do hladka, len pokušú a vykadia ako vlákninu ).
Môže to byť aj tak ako vravíš. Že si telo vytvorilo z injekcií B12 zásoby a hladina sa normalizovala uvoľňovaním z pečene. To by sa trebalo spýtať jej lekára. Nezdá sa však, že jej plánoval nepichať ďalej B12. Zdá sa, že boli z toho obaja prekvapení...

Musím znova zopakovať, že toto sú malicherné veci. Teda kým človek nie je vyslovene fanatický vegán alebo 100%ný vitarián. Ja smoothie rozoberám z nadhľadom. Ide mi hlavne o tú zelenú zložku, ktorá obsahuje vlákninu, chlorofyl a rôzne fytolátky, ktoré v nijakej inej potrave nenájdeš.
Človek dnešného veku neprijíma skoro žiadnu vlákninu....neprijíma takmer nič z prírody ( naše telá sa tri a pol milióna rokov prijímali len veci z prírody)...všetko varí, pečie....tepelne, chemicky upravuje...Tak si stravu neničí žiadny živý tvor v prírode... A z toho všetkého dnešný človek trpí tzv. civilizačnými chorobami, de facto degeneračnými...ktoré pred tým takmer vôbec nepoznal. Samozrejme nie je to len vplyv výživy, ale aj stresu, obžierania sa, nešportovania atd....ale výživa je podľa mňa kľúčová. Samotné smoothie je len jednoduchý trik ako dostať do tela to, čo odporúča každý lekár: viac zeleniny a ovocia. Zelené smoothie, teda zaradenie zelenej zložky (šalát, bylinky, vňate ) to už považujem za viac ako trik. To je už podľa mňa taký malý zázrak. Zázračný trik ako dostať do seba násobne viac prírody a živín ako kedykolvek predtým.
Prílohy
Lizzy.jpg
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Martin52
Active Member
Príspevky: 116
Dátum registrácie: Ut 02 09, 2008 8:17 am

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Martin52 »

Pozri, ja sa s tebou nehadam o tom ze su smootie dobre, len som komentoval to co ste zacali rozoberat, konkretne ci mozes z nich ziskat B12. Suhlasim ze ti mozu pomoct ak ti dodaju to co ti chyba. Ale darmo ti bakterie vyrobia B12 v hrubom creve, ked sa tam uz nevstrebe a vyluci sa z tela. Takisto fermentovane semienka v napoji nemusia mat B12 ziadny alebo malo, pretoze ho produkuju iba niektore druhy bakterii (napriklad taky jogurt ma menej B12 nez mlieko, z ktoreho sa fermentuje).

Cele co som tym chcel povedat je, ze ked je niekto vegan a ma nedostatok b12, tak nech si prida tabletku a nedufa, ze to nahradi tym, ze si zeleninu rozmixuje.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Martin52 napísal: Ale darmo ti bakterie vyrobia B12 v hrubom creve, ked sa tam uz nevstrebe a vyluci sa z tela.
Prečo stále tvrdíš, že B12 sa nemôže vstrebávať do krvi v hrubom čreve? Zamyslel si sa niekedy nad tým, prečo Ti mama pchala čapíky do riti, keď si bol malý? Je spústa liekov, ktoré sa aplikujú per rectum. Tie lieky sa vyrábajú preto, lebo: sliznica hrubého čreva má veľmi dobrú absorpčnú schopnosť (vstrebáva vodu, minerálne látky, glukózu a liečivé látky); v krvi sa dosiahne vyššia koncentrácia liečiva, pretože krv z konečníka nepreteká cez pečeň a predchádza sa dráždeniu horného úseku tráviaceho traktu

Pri účinku smoothie zvýrazňujem dve veci: vlákninu a chlorofyl. Obidve majú extrémne dobrý vplyv na sliznicu čreva.
Chlorofyl je opisovaný ako tekutá slnečná energia. Viaže na seba veľké množstvo kyslíka a preto hrá kritickú úlohu v podporovaní aeróbnych baktérii. To sú presne tie ,,dobré baktérie,, ktoré ktoré produkujú veľa esenciálnych živín, vrátane vitamínov B. Čím viac chlorofylu konzumujeme, tým lepšia je naša črevná flóra a celkové zdravie. O tom, že vegáni nemusia mať taký prísun chlorofylu a v takej forme som už písal. Nejesť mäso a produkty živočíšneho pôvodu nie je to isté ako piť zelené smoothie.

P.S. Nehádam sa. Len sa snažím o fundovanú výmenu názorov. Sám sa pritom učím. S tým pridávaním tabletiek to ľudia často zbytočne preháňajú. Farmaceutický priemysel sa z toho teší...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Green Straw
Príspevky: 7
Dátum registrácie: Ne 06 09, 2015 8:34 pm

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Green Straw »

Dobre hovoris Juggler ! Z pohladu zapadnej mediciny nieje hrube crevo vitalnym organom, ze nema inu funkciu ako zhromazdovat exkrementy a vylucovat...samozrejme je to blbost na Ntu, oni si nerobia starosti vyrezat kus hrubeho creva z tela cloveka pri nejakom karcene nepohodlnom....ALE z pohladu Ajurvedy, je hrube crevo vitalny organ, a vstrebava sa cez neho do tela nemalo zivin vytazitelnych z odpadu a Ajurveda je koliska vsetkeho poznania, z ktorej cerpali aj cinania, zial zapadna medicina prevzala z AJurvedy len postupy chirurgie, vcetne chirurgickych nastrojov...a nic viac, lebo najlepsia je tabletka plna chcemickych sraciek..ved aj tak sme premnozeni, a clovek by nemal zit prilis dlho, hlavne ak pobera dochodok, a uz ked zije a ten dochodok pobera, nech aspon supe do seba kazde rano a 2x denne k tomu par tabletiek, na tlak, cukor, artrozu, a este vitaminy najlepsie anorganicke k tomu...a hlupe stado si aj tak pojde po pilulky.
Na B12 je bohaty Tempeh, fermentovana soja, oprazis z oboch stran a je to lepsie jak slaninka, poznas tempeh?
Zial, ked som napisal otazku ceskemu vyrobcovi Sunfood, podla mna na nasom trhu najkvalitnejsieho tempehu, ze ako dlho fermentuje svoje sojove boby pred zlisovanim do predavanej formy, ziadna odpoved. A teda predpokladam, ze to inak nebude, ako ze je ta fermentacia len super rychla, aby sa nepovedalo, a teda s tradicnym japonskym tempehom to bude mat pramalo spolocne, pretoze sikmooki kvasia sojove boby vyse roka, a len tak sa da znizit obsah purinov v soji na minimum, keby som zohnal orginal recept od japoncov..hmm, alebo predsa len spratam tu srnu z luky ku mne do mrazaku a dam aj ten tvoj gulasik oblubeny:)

http://www.ezopress.sk/2011/07/tempeh-kral-potravin/" onclick="window.open(this.href);return false;
Martin52
Active Member
Príspevky: 116
Dátum registrácie: Ut 02 09, 2008 8:17 am

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Martin52 »

V hrubom creve sa absorbuju niektore latky, ale konkretne B12 velmi nie. Na jeho absorpciu potrebujes tzv. GIF (gastric intrinsic factor - mozno sa u nas pouziva iny odborny nazov). Ten sa vylucuje v zaludku, nanho sa naviaze B12 a na konci tenkeho creva (ileum) sa vsetok GIF vstrebava. V hrubom creve uz GIF nie je pritomny, preto ma B12 problem dostat sa cez crevnu sliznicu do krvi. Tolko teoria. Prax nam zas ukazuje, ak sa aj nejake mnozstvo B12 v hrubom creve vstrebe, je ho nedostatok. Inak by nemali vegani s nim problem a priroda by nemusela nachadzat take cudesne riesenia tohto nedostatku, ako napriklad pojedanie vlastnych vykalov.

Myslim ze si sa nechal uniest tou literaturou, co citas. Romanticky sa tam opise chlorofyl ako tekute slnko, a pritom je to potravinarske farbivo E140. Ucinky, co obvykle v takej literature najdes, zvycajne neboli dokazane a su to len spekulacie ich autorov. Smootie nie je to ziadny zazrak a netreba mu pripisovat ucinky, ktore nema. Ked niekomu chyba zelenina, tak je vyborne. Ked chyba B12, tak mu moc nepomoze.

Ja som si prve smoothie urobil asi pred 15 rokmi, aj ked vtedy sa to tak nevolalo. Som si myslel ako budem super zdravy. Drzalo ma to par mesiacov, kym som pochopil, ze mi to nepomaha, iba co mi to trochu rozhadzalo travenie. Ale chutilo mi to, najviac banan so zelerovou vnatou.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Martin52 napísal: Myslim ze si sa nechal uniest tou literaturou, co citas. Romanticky sa tam opise chlorofyl ako tekute slnko, a pritom je to potravinarske farbivo E140. Ucinky, co obvykle v takej literature najdes, zvycajne neboli dokazane a su to len spekulacie ich autorov. Smootie nie je to ziadny zazrak a netreba mu pripisovat ucinky, ktore nema. Ked niekomu chyba zelenina, tak je vyborne. Ked chyba B12, tak mu moc nepomoze.

Ja som si prve smoothie urobil asi pred 15 rokmi, aj ked vtedy sa to tak nevolalo. Som si myslel ako budem super zdravy. Drzalo ma to par mesiacov, kym som pochopil, ze mi to nepomaha, iba co mi to trochu rozhadzalo travenie. Ale chutilo mi to, najviac banan so zelerovou vnatou.
Aj vitamín C je len Kyselina L-askorbová, potravinársky antioxidant E 300. Netreba jesť ovocie a zeleninu - stačí brať tabletky. Najlepšie zdravie je syntetické zdravie - vyskladáš si ho z tabletiek. A z múdrosti, čo vyčítaš z knižiek.

Teším sa, že som stretol človeka, ktorý smoothie objavil už pred 15 rokmi. Tušil som, že to bol Slovák a nie Ruska žijúca v USA. Vidíš, ona sa zo smoothie neposierala a to jej umožnilo spôsobiť malú revolúciu vo výžive. Z romantiky ma neobviňuj, mám z medicíny doktorát. Viem posúdiť výmysly babky bylinkárky a vedecky zdôvodnené argumenty.
To, že si nejaký biochemik neznamená, že všetko vieš. Len ti to zahmlí mozog. Ľudská hlúposť je väčšia ako ľudské vedomosti - o tom som skalopevne presvedčený. Preto staviam na prírodu, nie na tabletky. Fázu tabletkového zdravia mám už za sebou. Bola to zlá fáza.

Teraz niekedy uplynuli dva roky odkedy tu píšem o smoothie. Odvtedy mám dobré skúsenosti a takisto výsledky. Neboli to výmysly babky bylinkárky a takisto som zopár ľuďom pomohol. To ma teší.

Úplne na začiatku som písal, že nie každý je mentálne a telesne vhodný na pitie zeleného smoothie. Tí čo nie sú, nech to nečítajú, nech si robia zo svojím zdravím čo chcú, je to ich vec. Vždy ked vyjdem z nemocnice prisahám si, že urobím všetko aby som neskončil tak ako tie masy žltobledých tvári, ktoré tam motajú po chodbách...

Ďakujem za názor. No mohol si povedať hned na začiatku, že smoothie nemáš rád. Netrávil by som tu z tebou tolko času. Addios, amigo.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Green Straw napísal: Na B12 je bohaty Tempeh, fermentovana soja, oprazis z oboch stran a je to lepsie jak slaninka, poznas tempeh?
Zial, ked som napisal otazku ceskemu vyrobcovi Sunfood, podla mna na nasom trhu najkvalitnejsieho tempehu, ze ako dlho fermentuje svoje sojove boby pred zlisovanim do predavanej formy, ziadna odpoved. A teda predpokladam, ze to inak nebude, ako ze je ta fermentacia len super rychla, aby sa nepovedalo, a teda s tradicnym japonskym tempehom to bude mat pramalo spolocne, pretoze sikmooki kvasia sojove boby vyse roka, a len tak sa da znizit obsah purinov v soji na minimum, keby som zohnal orginal recept od japoncov..hmm, alebo predsa len spratam tu srnu z luky ku mne do mrazaku a dam aj ten tvoj gulasik oblubeny:)

http://www.ezopress.sk/2011/07/tempeh-kral-potravin/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nepoznám. Nemám problémy s B12, aby som vyhladával zdroje. Konzumujem takmer všetko, len si dávam pozor na kvalitu, chémiu a priemyselné spracovanie. Sóju si kupujem tú bielu , prírodnú, ...nemám rád ked sú veci pražené a údené. Narežem ju na tenké pásiky, posypem bezgluténovým prírodným korením a zapíjam suchým vínom. Bojujem tak proti večernému vlčiemu hladu. Chodím spať neskoro.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa osamely chodec »

ja som sa stretol s tempehom u tejto košickej firmy, ktora vyraba raw potraviny http://www.marva.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Martin52
Active Member
Príspevky: 116
Dátum registrácie: Ut 02 09, 2008 8:17 am

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Martin52 »

JUGGLER napísal: Aj vitamín C je len Kyselina L-askorbová, potravinársky antioxidant E 300. Netreba jesť ovocie a zeleninu - stačí brať tabletky.
.....
Addios, amigo.
Podsúvaš mi veci, ktoré som nikdy netvrdil. Zosmiešnuješ moju osobnú skúsenosť. Takto si predstavuješ fundovanú výmenu názorov?

Naozaj nemá význam v tomto pokračovať.
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Istiach »

Ja tuto temu necitam, lebo ma nezaujima. Nahodou otvorim a vidim ze aj tu je flame lol :D Klasika :D
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Nič ti nepodsúvam. Len reagujem na tvoje zosmiešňovanie chlorofylu, že je to potravinarske farbivo E140.
Za prvé. Je niekoľko druhov chlorofylu. Za druhé. Potravinárske farbivo je niečo iné.

keď z rastlín za istých podmienok dostaneme čistý chlorofyl, je obtiažne ho udržať v bioaktívnom stave. Dokáže sa totiž veľmi rýchlo rozložiť (ohrev, oxidácia, kyslé prostredie) a po nejakej dobe z neho zostane iba zelený pigment a to je asi tak všetko. Na druhej strane vieme, že chlorofyl je výborný a silný dezinfekčný prostriedok, mnohí ho označujú za účinný protizápalový liek, ktorý chráni vnútorné orgány jedincov, trpiacich zažívacími problémami a vredmi v tráviacej sústave. Nádherne dokáže vyčistiť a zahojiť všetky poškodené sliznice žalúdka, čriev, dutiny ústnej,... Takže je celkom opodstatnená dlhodobá snaha mnohých farmaceutických firiem o stabilizáciu chlorofylu. Pridaním stabilizujúcich činidiel do čistého chlorofylu vznikla celkom lacná zlúčenina rozpustná vo vode. Je tu ale jedno veľké ALE. Táto zlúčenina je síce farebne stála, ALE pre telo nevyužiteľná, takže zdravotný prínos chlorofylu takto upraveného mizne. Preto LACNÉ CHLOROFYLOVÉ PRODUKTY NEFUNGUJÚ!

Mimochodom, celá táto debata je ako brodenie v hovne. Silou mocou chceš dokázať, že B12 sa nemôže vstrebávať v čreve, ale pripúšťaš, že sa vstrebáva: V hrubom creve sa absorbuju niektore latky, ale konkretne B12 velmi nie. Na to ti odpoviem, že ľudský organizmus nepotrebuje aby sa vstrebával veľmi. Stačí 2,4 mikrogramu denne! Také množstvo má v sebe aj jeden mravec.

Celý problém B12 je tu preberaný už druhý, alebo tretí krát. Je vytrhnutý z kontextu, lebo nedostatok B12 je problém vegánov a nie ľudí, čo pijú smoothie. Opakujem, že vegánstvo je spôsob stravovania, ktorý vylučuje konzumáciu živočíchov a živočíšnych produktov. Vegánkou bola 7 rokov aj tá pani predtým ako začala piť smoothie.
Vegánkou bola aj Victoria Boutenko, ktorá sama uvádza, že kým neobjavila smoothie mala isté výživové deficity a pociťovala únavu. S pitím green smoothie, čiže mixovanej zelenej zložky tieto veci u nej vymizli. Nemám dôvod robiť zo starej pani klamárku, keď uvádza, že sa jej po pití smoothie stabilizovala hladina B12 v krvi. Je to plus pre smoothie nad ktorým nech si lámu hlavu vegáni.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Martin52
Active Member
Príspevky: 116
Dátum registrácie: Ut 02 09, 2008 8:17 am

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Martin52 »

JUGGLER napísal:Nič ti nepodsúvam. Len reagujem na tvoje zosmiešňovanie chlorofylu, že je to potravinarske farbivo E140.
Za prvé. Je niekoľko druhov chlorofylu. Za druhé. Potravinárske farbivo je niečo iné.
.....
Hneď toto je ukážka toho ako mi niečo podsúvaš alebo si domýšlaš iný význam:
1. že je chlorofyl látka zaradená ako potravinárske farbivo pod označenie E140 je jednoducho overiteľný fakt. Podľa definície sa takto označujú všetky druhy chlorofylov a chlorofylínov.
2. chlorofyl som nezosmiešňoval, napísal som, že jeho opis "tekutá slnečná energia" je romantický, t.j. nemá nič spoločné s realitou, a ak by si to chcel uplatniť doslova, je to rozhodne nepravdivé
3. ďalej som netvrdil, že chlorofyl nemá nejaké účinky, ale že informácie o ňom v literatúre, akú si tu dával za zdroj, sú väčšinou charakteru JPP (v prípade Boutenko aj doslova), čo je fajn ako príklad, ibaže to nič nedokazuje
JUGGLER napísal:Mimochodom, celá táto debata je ako brodenie v hovne. Silou mocou chceš dokázať, že B12 sa nemôže vstrebávať v čreve, ale pripúšťaš, že sa vstrebáva: V hrubom creve sa absorbuju niektore latky, ale konkretne B12 velmi nie. Na to ti odpoviem, že ľudský organizmus nepotrebuje aby sa vstrebával veľmi. Stačí 2,4 mikrogramu denne! Také množstvo má v sebe aj jeden mravec.
Podľa štúdie na ľuďoch, ktorý mali poruchu vylučovania GIF, sa im vstrebalo asi pol percenta prítomného B12 cestou cez celý tráviaci trakt. V tvojom prirovnaní je teda potrebných asi 200 mravcov. O vstrebávaní v hrubom čreve sme sa ale bavili v súvislosti s tým, že baktérie v ňom tvoria B12. Takže by museli vytvoriť oveľa viac ako 200 násobok potrebného množstva, pretože vstrebávacia plocha v hrubom čreve je oveľa menšia než u celého traktu. Keby to však tak bolo, vegáni by netrpeli nedostatkom.
Z mravcov by sa B12 vstrebalo ešte v tenkom čreve. Ak by vegáni jedli vo svojej strave dostatok hmyzu, takisto nemajú problémy s B12. Zjavne to tak nie je. A zjesť šalát rozmixovaný miesto rozžuvaný tam hmyz nepridá.
JUGGLER napísal:Celý problém B12 je tu preberaný už druhý, alebo tretí krát. Je vytrhnutý z kontextu, lebo nedostatok B12 je problém vegánov a nie ľudí, čo pijú smoothie.
Veď s týmto nikto nepolemizuje. Rozoberali sme tu však text o človeku, čo bol súčasne vegán a pil smoothie a malo mu to pomôcť s B12. Súhlasím s tebou v tom, že zelené smootie sú zdravé a chutné a môžu pomocť ľuďom vyriešiť rôzne zdravotné problémy. Načo z nich ale robiť niečo, čím nie sú. To len podkopáva ich dôveryhodnosť.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Martin52 napísal: chlorofyl látka zaradená ako potravinárske farbivo pod označenie E140 je jednoducho overiteľný fakt.
To ti neberiem. Len vravím, že to nie je ten istý chlorofyl. Vysvetlím potom.
Martin52 napísal:Podľa štúdie na ľuďoch, ktorý mali poruchu vylučovania GIF, sa im vstrebalo asi pol percenta prítomného B12 cestou cez celý tráviaci trakt. V tvojom prirovnaní je teda potrebných asi 200 mravcov. O vstrebávaní v hrubom čreve sme sa ale bavili v súvislosti s tým, že baktérie v ňom tvoria B12. Takže by museli vytvoriť oveľa viac ako 200 násobok potrebného množstva ..
Štúdia potvrdzuje, že bežným ľuďom zo zanesenými črevami a s poruchami trávenia nefungovalo vstrebávanie...
Ja potvrdzujem, že kým som nezačal piť smoothie, nefungovalo mi nič. Mal som problémy s kyselinami, s trávením, s nafukovaním, prdením, stolicou. Teraz nič z toho. S prepáčením, seriem ako pes.
S tými mravcami som nemyslel, že potrebuješ zjesť 200 mravcov. Len že potrebuješ tak strašne málo B12 ...toľko, čo sa nachádza v tele jedného mravca.
Martin52 napísal:Súhlasím s tebou v tom, že zelené smootie sú zdravé a chutné a môžu pomocť ľuďom vyriešiť rôzne zdravotné problémy. Načo z nich ale robiť niečo, čím nie sú. To len podkopáva ich dôveryhodnosť.
Ako môžem z obyčajnej listovej zeleniny robiť niečo, čím nie je? Od začiatku vysvetlujem, že podstata smoothie je len v tom, že do tela dostaneš mega dávku zdravej zeleniny o ktorej každý vie, že je zdravá.

Trik je v tom, že všetci vedia že je zdravá, ale nevedia kopu ďalších vecí:

1. ako ju dostať vo veľkom množstve do tela
2. ako ju dostať v super stráviteľnej forme, čo násobí účinok (a ušetrí 10-15 litrov tráviacej štavy, kopu látok a energie, lebo telo ju musí vyrobiť)
3. že ak človek neje zeleninu, tak v inej strave neprijíma takmer žiadnu vlákninu
4. že látky ktoré telo prijíma v listovej zelenine nie sú hocičo - ide o množstvo nenahraditeľných bioaktívnych látok ktorými sa človek živil milióny rokov a ktorými sa dodnes živí väčšina zvierat na Zemi.
5. že človek tým, že večne všetko varí, pečie..tepelne a chemicky upravuje, tak to aj nutrične znehodnocuje
6. že bežná strava človeka spôsobuje degeneratívne ochorenia, kým listová zložka má úžasné regeneračné schopnosti
7. že všade na svete kde prišli na trh priemyselne vyrábané potraviny sa prudko zvýšil počet civilizačných ochorení...

OK. Nechcem tu veľa filozovať...popísal som tu toho dosť za 2 roky....chcem ti ešte povedať dve veci:

1. Rastlinný chlorofyl v bioaktívnej forme nie je to isté ako potravinárske farbivo E140. Zemiak zo zemiakového prášku nie je už zemiak. Šlahačka s práškovej smotany nie je to isté ako šlahačka z pravej smotany atď.

Ak sa pozeráš na smoothie ako na E140 + E300 + XYZ je to velmi nesprávny pohľad.

Zober si napríklad aký je rozdiel medzi praženými slnečnicovými semenami a surovými semenami:

Pre biochemikov, nutričných poradcov a bežného človeka žiadny!

Lenže to nie je pravda. Surové semená zaleješ vodou a za jednú noc začnú klíčiť. Zasadíš semienko do zeme a vyrastie z neho tri metre vysoká slnečnica... To isté urob z praženým semenom a nič sa neudeje. Zhnije.

Romantické? Nie. Rozdiel na zamyslenie.

A ked sa zamyslíš, tak zistíš, že v tom surovom semene sú látky o ktorých my ľudia veľa nevieme. Vieme len, že existuje niekolko tisíc biolátok o ktorých sa postupne dozvedáme , ale asi nikdy ich všetky neizolujeme a už vôbec nie odhalíme procesy a vzťahy , ktoré sa k nim viažu... To je zhruba rozdiel medzi tou hlúpou listovou zeleninou, ktorú stvorila matka príroda a stravou ktorú stvoril človek.

2. K tomu, že nemáš dobré skúsenosti zo smoothie.

Pred 15 rokmi si určite neobjavil smoothie. Len som si robil srandu. Slovo smoothie je od slova smooth= hladký, čiže vymixovaný do hladka. Zelenina sa premení na hustú šťavu. To dokáže krátkodobo iba nový mixér, dlhodobo iba mixér s 35 000 otáčkami. Bežný mixér na to nemá výkon, ani otáčky.

Ďalej píšeš, že ti najviac chutil petržlen s banánom. Ja napríklad nikdy nepijem čistý petržlen s banánom. Prečo? Lebo bylinky a vňate obsahujú alkaloidy. Nemôžeš ich konzumovať vo veľkom. Proste vymixovať čistú vňať je podľa mňa blbosť. Alkaloidy prospievajú len v malom množstve. Vo velkom sú toxické. V tom sa môžeš inšpirovať od kozy. Toto najzdravšie zviera na svete si dá z každej rastlinky len trošku a trávu pojedá hoc aj celý deň. Takže smoothie by mala byť predovšetkým megadávka neutrálnej zeleniny ako šalát a k tomu mix byliniek a vňatí. Ovocie a banán je v podstate len na dochutenie.
Väčšina smoothie barov robí len koreňové šťavy a ovocné mixy...to je slabota. To najlepšie je práve v tej zelenej zložke. Samozrejme, to čo nemáš rád , to do seba nepchaj. Riešil som s niektorými ľuďmi hnačky, ale vždy sme došli na to, že buď nerobili zdravé smoothie, alebo chceli piť naraz veľa, alebo bola v smoothie zložka na ktorú boli precitlivení... Pri Boutenkovej neide o to, že nejaká ženská objavila, čo ešte nebolo objavené. Ide o to, že ona to všetko vymakala takmer do dokonalosti. A všetko podložila argumentami, faktami. Odborná verejnosť i lekári ju akceptujú...Za tých pár rokov čo sa zaujímam o výživu som nenarazil na žiadne podstatné negatívne odozvy.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Green Straw
Príspevky: 7
Dátum registrácie: Ne 06 09, 2015 8:34 pm

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Green Straw »

[quote="JUGGLER"][quote="Green Straw"]
Nepoznám. Nemám problémy s B12, aby som vyhladával zdroje. Konzumujem takmer všetko, len si dávam pozor na kvalitu, chémiu a priemyselné spracovanie. Sóju si kupujem tú bielu , prírodnú, ...nemám rád ked sú veci pražené a údené. Narežem ju na tenké pásiky, posypem bezgluténovým prírodným korením a zapíjam suchým vínom. Bojujem tak proti večernému vlčiemu hladu. Chodím spať neskoro.

Byt na Tvojom mieste, soju v nefermentovanej forme by som urcite nejedol. Kedze si podlahol propagande o zdravej soji, ktora je v skutocnosti opat len Loz a Falos potravinarskeho priemyslu, tak vedz, ze soja obsahuje puriny, ktore nam nedovolia stiepit bielkovinu obsiahnutu v soji, co sposobuje zapratanie criev nestravenym toxickym balastom, a ako som Ti uz pisal v predchadzajucom prispevku, japoncici to fintuju tak, ze kvasia soju viac ako rok, a tym znizia obsah purinov na minimum, a preto len kvasena soja v podobe napr. tempehu(cudujem sa ze si este nedosiel k jeho chuti, Ty labuznik, prichadzas o dimenziu chuti a konzistencie, ktoru si cely zivot hladal, a to na rydzo na prirodnej-rastlinnej baze, v zachovani pomeru vyuzitelnej energie 1:1) alebo miso pasty...kvasena soja, napr. miso pasta, ma mimo ineho ucinky, ktorymi viaze na seba radioktivne latky v nasich telach a vyplavuje ich von, tak isto ako pohanka(ak zijes v interieroch plnych sadrokartonov vyrobenych nie zo sadrovca, ale z chemickej sadry, ktora ma samozrejme certifikat o zdravotnej nezavadnosti, tak tych radioaktivnych ziareni mas okolo seba viac nez dost) takze tvoj tradicny vlci nocny ritual s prirodnou bielou sojou k bielemu vinku, je mylny krok, snaziaceho sa nefanatika.
Green Straw
Príspevky: 7
Dátum registrácie: Ne 06 09, 2015 8:34 pm

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Green Straw »

osamely chodec napísal:ja som sa stretol s tempehom u tejto košickej firmy, ktora vyraba raw potraviny http://www.marva.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Co to za vyrobca, ktoremu nefunguje stranka?
Je to vlastne jedno, kto v EU vyraba tempeh, iste nebude od zaidneho vyrobcu dostatocne dlho kvaseny, od japonskeho bude mat daleko...no miso pasta je vyrobok japonsky podla tradicnej receptury, a preto si myslim, ze je lepsie konzumovat miso, ako EU tempeh. Este by som poznamenal, ze TOFU sa moze vyrabat dvomi sposobmi, a opat tradicnym japonskym sposobom ho v CR ani v SR nik nevyraba, a moze mat aj Bio znacku, no bude skor na skodu..
Green Straw
Príspevky: 7
Dátum registrácie: Ne 06 09, 2015 8:34 pm

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Green Straw »

Juggler. Takze sa snazis jest tak, aby si mal aspon 50% surovej stravy(zelene smoothies) za den a zbytok trebars varene standardy, bez chcemie samozrejme?
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... 2&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;
V tomto linku, v najdlhsom prispevku, popisuje jedna zenska, ktora ficala 15rokov na makrobiotickej strave, a poriesila si nou rozbehnuty karcen, popisuje, ako sa jej udiala mozgova prihoda, nejaka oslabena blanka na mozgu praskla...testy vraj ukazali, ze ma tenke cievy a membrany z dovodu nedostatocneho mnozstva vit.B12, co ma priamy suvis k hladine homocysteinu, ktoreho hodnoty vraj maju priamy suvis k podstate zdravia. Kedze makrobiotika vylucuje vsetko zivocisne, okrem silnych vyvarov z kapra, ako liecebnych prostriedkov na doplnenie energie,a teda len obcasne, ako aj tym, ze v zlozeni makrobiotickych receptov je zrejme viac vareneho ako suroveho, aj ked vela z toho suroveho v kvasenej forme, tak zrejme ani tato makrobio cesta, podobne ako vitarianska, nedoda telu dostatok B12.
Ked si ale zoberiem uroven zdravia a vekovy priemer roznych narodov, cikmenov, tak napr.vegetarianske kmene ako Todovia z Indie, Hunzovia z Pakistanu, su na tom so zdravim a vekovym priemerom najlepsie na svete...niekde bude pes zakopany, kedze su v podstate na nizkobielkovinovej strave,a nemaju problem s B12, ci s hladinou homocysteinu.
Zeby jedli cervive ovocie..
Vytah z knihy Chranit vse zive:
Zdravotných rizík, súvisiacich s jedením mäsa je množstvo. Zdravotnícke štatistiky nám neustále ukazujú kratší priemerný vek u národov, vynikajúcich požívaním mäsa. Eskimáci, Laponci, Grónci, v strave ktorých sú silne zastúpené živočíšne bielkoviny, majú najnižší priemerný vek na svete, 30-40rokov. Naopak Bulhari, Kavkazani, yukatánski Indiáni, Todovia z východnej Indie a Hunzovia z Pakistanu, ktorí žijú na nízkobielkovinovej strave majú priemerný vek 90-100rokov. Američania, najväčší pojedači mäsa na svete sú na 21. mieste rebríčka priemerného veku medzi vyspelými národmi...
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Green Straw napísal: Byt na Tvojom mieste, soju v nefermentovanej forme by som urcite nejedol. Kedze si podlahol propagande o zdravej soji, ktora je v skutocnosti opat len Loz a Falos potravinarskeho priemyslu, tak vedz, ze soja obsahuje puriny, ktore nam nedovolia stiepit bielkovinu obsiahnutu v soji, co sposobuje zapratanie criev nestravenym toxickym balastom, a ako som Ti uz pisal v predchadzajucom prispevku, japoncici to fintuju tak, ze kvasia soju viac ako rok, a tym znizia obsah purinov na minimum, a preto len kvasena soja v podobe napr. tempehu(cudujem sa ze si este nedosiel k jeho chuti, Ty labuznik, prichadzas o dimenziu chuti a konzistencie, ktoru si cely zivot hladal, a to na rydzo na prirodnej-rastlinnej baze, v zachovani pomeru vyuzitelnej energie 1:1) alebo miso pasty...kvasena soja, napr. miso pasta, ma mimo ineho ucinky, ktorymi viaze na seba radioktivne latky v nasich telach a vyplavuje ich von, tak isto ako pohanka(ak zijes v interieroch plnych sadrokartonov vyrobenych nie zo sadrovca, ale z chemickej sadry, ktora ma samozrejme certifikat o zdravotnej nezavadnosti, tak tych radioaktivnych ziareni mas okolo seba viac nez dost) takze tvoj tradicny vlci nocny ritual s prirodnou bielou sojou k bielemu vinku, je mylny krok, snaziaceho sa nefanatika.
Ďakujem. Máš veľmi dobré príspevky! Tak si presne predstavujem výmenu informácii. :D

Zrovna včera som si kúpil ďalšie dve balenia sóje...

Poviem to tak. Celý život som kašlal na sóju. Dokonca som tu v inom vlákne zvanom Ako investovať do zdravia prezentoval článok kde sa písalo o škodlivosti sóje. To za chvíľu nájdem a skopírujem tu.

Z odstupom času, keď som som si uvedomil , že sa doslova prežieram mäsom a syrami , hľadal som niečo čo by mi zahnalo hlad a zároveň bolo zdravé a nízkokalorické. A znova a znova som narážal na sóju. Všetky články a odborníci ju ospevovali a tak som ju začal kupovať...

Chcem takisto povedať, že je veľa vecí o ktorých som si myslel, že sú zdravé, ale v skutočnosti som si nimi len ničil zdravie. Niekedy stačí urobiť malé zmeny v stravovaní a možno tak zabrániť veľkým škodám...

Tu je kópia toho článku o sóji:
--------------------------------------------------------------------------
SÓJA.

(prevzatý blog)

Minulý piatok na MTV bol rozhovor s profesorom Istvánom Csákym o účinkoch sóje.
Už viac ako pred rokom si v Anglicku všimli, že nielen pri dospelých športovcoch, ale
medzi deťmi okolo 13-14 rokov sa vyskytli 3 - 4 úmrtia na športoviskách v dôsledku nepravidelnosti srdcového systému.
Keďže príčinu zlyhania srdca pri pitvách neobjavili, začali hľadať spoločné znaky pri obetiach.
Jediným spoločným znakom bolo : v jedálníčku sa vyskytovala sója.
Pomerné množstvo sóje – nie len mimochodom – obsahuje 4-5-krát viac ženských pohlavných hormónov ( alebo s nimi rovnako pôsobiacich alkaloidov) ako jedna tabletka antikoncepčnej tabletky. Táto skutočnosť je pre mužov ešte nebezpečnejšia ako pre ženy.
Po týchto zisteniach americkí vedci vykonali testovanie na 30-30 myšiach. ( 30 vzoriek, 30 kontrolných zvierat).
Všetkých 30 testovaných myší , ktoré boli kŕmené sójou, zahynulo na zlyhanie srdca. Myši kŕmené normálnou stravou nevykazovali žiadne nezrovnalosti.
Profesor po preskúmaní výsledkov navrhol skúmať pri obetiach ako i športovcoch i ich stravovacie návyky.
Mimochodom , nakoniec iba jedna zaujímavosť, začiatok obrovského nárastu alergických ochorení sa signifikantne zhoduje so všeobecným užívaním sóje ako potraviny.

V nedávnej minulosti obehol svet článok o margarine, ako o umelej potravine – ropný produkt.
Tu sója vystupuje tiež ako produkt vynájdený potravinárskym priemyslom
Z čoho sa dá lacno vyrobiť veľké množstvo potravín?
No z ropy a z rýchlo sa rozmnožujúcich sójových bobov, hlavne keď sa ešte aj geneticky upravia.
Hotová katastrofa.

Teda nejedzte sóju a miesto margarínu používajte maslo!!

--------------------------------------------------------------------------------------------------
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Green Straw napísal:Juggler. Takze sa snazis jest tak, aby si mal aspon 50% surovej stravy(zelene smoothies) za den a zbytok trebars varene standardy, bez chcemie samozrejme?
Ja som v podstate leňoch, ktorý hľadá čo najpohodlnejšie riešenia. Kopírujem tu, čo som o sebe napísal pred dvomi rokmi, ked som objavil 1. smoothie: spôsob ako do seba dostať kopu zdravej listovej zeleniny. 2. Chémiu : odvtedy čítam etikety a snažím sa kupovať len kvalitné potraviny

Snažím sa vyhýbať trom ,,bielym jedom,,: 1.bielej múke 2.bielému cukru 3.soli.
Jem málo chleba, pečiva, málo príloh ako sú zemiaky, ryža, knedlíky... Naučil som sa jesť celozrnný chlieb i ryžu. Nepijem sladené drinky, iba vodu, čaj, víno a pivo. To je asi všetko. Nikdy v živote som bohužiaľ nejedol dosť zeleniny a ovocia. Vždy som vedel, že robím chybu, ale kašlal som na to. Nechutila mi. Dlhé roky som si preto vypomáhal požívaním vitamínu C, hlavne keď som bol vyčerpaný, alebo prechladený. Donedávna som bral preventívne každý deň 300 mg ... taký, čo sa uvoľňuje 12 hodín. Ak som ochorel, dávku som znásobil. Pomáhalo to. Môžem potvrdiť , že z vitamínom C mám pozitívnu dlhoročnú skúsenosť. Respektíve mal som, lebo odteraz už nepotrebujem céčko.

Green Straw napísal: V tomto linku, v najdlhsom prispevku, popisuje jedna zenska, ktora ficala 15rokov na makrobiotickej strave, ako sa jej udiala mozgova prihoda, nejaka oslabena blanka na mozgu praskla...testy vraj ukazali, ze ma tenke cievy a membrany z dovodu nedostatocneho mnozstva vit.B12, co ma priamy suvis k hladine homocysteinu, ktoreho hodnoty vraj maju priamy suvis k podstate zdravia. Kedze makrobiotika vylucuje vsetko zivocisne, okrem silnych vyvarov z kapra, ako liecebnych prostriedkov na doplnenie energie,a teda len obcasne, ako aj tym, ze v zlozeni makrobiotickych receptov je zrejme viac vareneho ako suroveho, aj ked vela z toho suroveho v kvasenej forme, tak zrejme ani tato makrobio cesta, podobne ako vitarianska, nedoda telu dostatok B12.
Všetky tie smery, ktoré presne definujú čo sa smie a čo nie mi pripadajú fanatické. Bez urážky. Ja hľadám zlatú strednú cestu a to je z každého rožku trošku. Nevyhýbam sa ničomu o čom som presvedčený, že mi to neškodí.
Kopírujem pasáž o makrobiotickej strave a podciarknem moje stanovisko:

Štandardný makrobiotický tanier tak pozostáva až zo šesťdesiatich percent zŕn obilnín (pšenica, jačmeň, raž, nelúpaná ryža, pohánka, kukurica, ovos), ďalej asi z dvadsiatich percent zeleniny (kapusta, tekvica, kel, cibuľa, cvikla, cesnak, pór, kaleráb, hlávkový šalát, koreňová zelenina – mrkva, reďkev, petržlen, zeler atď.), desať percent tvoria strukoviny (šošovica, fazuľa, hrach, sója, cícer) a morské riasy, nuž a zvyšok patrí špeciálnym polievkam, nápojom a ochucovadlám. NESÚHLASÍM s takým viazaním na obilniny.

Kyslá chuť jedál sa v makrobiotických receptoch docieli použitím ryžového alebo obilného octu, pikantná zase pridaním strúhaného zázvoru alebo chrenu. K ochucovaniu pokrmov sa tiež používa morská soľ, sójová omáčka alebo prášok z morských rias. Na sladenie sa odporúča jačmenný slad, jablčný sirup, prípadne med. SUHLASIM, že miesto soli MORSKA SOL, miesto bieleho cukru MED, NERAFINOVANY CUKOR a PRIRODNE SLADIDLA.

Ak je nutné použiť pri príprave jedla tuk, makrobiotici siahnu po sezamovom alebo kukuričnom oleji lisovanom za studena.SUHLASIM S LISOVANIM ZA STUDENA. Absolútnym tabu v makrobiotickom štýle stravovania sú priemyselne spracované potraviny, biele pečivo, SUHLASIM alkoholické nápoje, mrazené jedlá a pokiaľ možno i všetky mliečne výrobky. NESUHLASIM - stači obmedziť.

Makrobiotika neuznáva ani konzumáciu väčšieho množstva ovocia, ale ak by ste náhodou neodolali, určite by to nemalo byť ovocie pochádzajúce z krajín mimo vášho klimatického pásma. NESUHLASIM Znamená to, že na obľúbené tropické plody by ste mali definitívne zabudnúť. NESUHLASIM Čo sa týka zeleniny a vôbec ostatných plodín, platí tu tá istá zásada, a síce konzumovať len také druhy, ktoré boli vypestované v oblasti, v ktorej žijete. NESUHLASIM. Navyše, zelenina sa nesmie jesť surová (alebo len v minimálnych množstvách) a vždy ju musíte tepelne spracovať – najlepšie krátkym povarením, prípadne podávať ako kvasenú. NESUHLASIM - Hrôza! Makrobiotika však odmieta zemiaky NESUHLAS, paradajky.. KOKOTINA !!! ...považujem ich za mimoriadne zdravé! či papriku a zaznáva orechy a olejnaté semená.. NESUHLAS. Ako totálne nepochopiteľné sa vám môže javiť pravidlo obmedzenia príjmu tekutín. NEPOCHOPITELNE ! ale neuznávam ani ked sa to z vodou preháňa...všetci čo chodia furt s flaškou mi pripadajú smiešní...
Green Straw napísal: Ked si ale zoberiem uroven zdravia a vekovy priemer roznych narodov, cikmenov, tak napr.vegetarianske kmene ako Todovia z Indie, Hunzovia z Pakistanu, su na tom so zdravim a vekovym priemerom najlepsie na svete...niekde bude pes zakopany, kedze su v podstate na nizkobielkovinovej strave,a nemaju problem s B12, ci s hladinou homocysteinu. Zeby jedli cervive ovocie?..
Áno. Súhlasím, že mäso nie je dôležité kvôli bielkovinám. Stačia aminokyseliny z rastlín. U vegetariánov tak vôbec nemusí ist o nizkobielkovinovú stravu. Telo si vyskladá z rastliných aminokyselín presne toľko bielkovín čo potrebuje a tie aminokyseliny a B12 čo sa ťažšie získavajú z rastlinnej stravy si doplnia napr. hmyzom a B12 aj svojou ultra zdravou črevnou mikroflórou. Tie kmene nie sú výživoví fanatici - proste oni jedia to čo im dáva príroda, určite si od rána do večera nevaria a na 100% majú kopu pohybu, slnka a zdravého vzduchu.
Green Straw napísal:Zdravotných rizík, súvisiacich s jedením mäsa je množstvo. Zdravotnícke štatistiky nám neustále ukazujú kratší priemerný vek u národov, vynikajúcich požívaním mäsa. Eskimáci, Laponci, Grónci, v strave ktorých sú silne zastúpené živočíšne bielkoviny, majú najnižší priemerný vek na svete, 30-40rokov. Naopak Bulhari, Kavkazani, yukatánski Indiáni, Todovia z východnej Indie a Hunzovia z Pakistanu, ktorí žijú na nízkobielkovinovej strave majú priemerný vek 90-100rokov. Američania, najväčší pojedači mäsa na svete sú na 21. mieste rebríčka priemerného veku medzi vyspelými národmi...
Súhlasím, že mäso spôsobuje viac problémov ako úžitku. A hlavne to, že priemyselne vyrábané mäso vlastne ani mäsom nie je... Pravé mäso je len mäso zo zvierat krmenými surovou rastlinnou stravou, s celodenným pohybom v prírode a na slnku. Kurča, čo v živote nevidelo slnko je kŕmene len umelými zmeskami, dýcha len čpavok, prežije polovicu svojho 56 dňového života na antibiotikách a taká sliepka znáša vajcia pri umelom svetelnom režime...grŕrć
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Green Straw
Príspevky: 7
Dátum registrácie: Ne 06 09, 2015 8:34 pm

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Green Straw »

JUGGLER napísal:NESÚHLASÍM s takým viazaním na obilniny.
Vsetkeho nadmieru skodi, aj dobroty. Celkovo obilniny prekysluju, a i ked si myslim, ze makrobiotika o ich prekyslujucom vplyve vie, a respektuje pohlad na kontrolu kyselin a zasad v potrave, mne osobne sa zda neprirodzene kompenzovat napr. prekyslovanie s riasami morskymi, kedze u nas nerastu, uz to samotne odporuje MB zasade, jest potravu len z miestnych zdrojov...i preto ma fascinuje radsej behat po nasich lukach a hladat namiesto semienok quinoie radsej semienka zo skorocelu a doplant si ziviny z nasej role...ved tu rastie vsetko co potrebujeme, nepotrebujeme nic cudzokrajne.. aj ked napr.taky citron, by som nenahradil nicim:)
Co sa tyka medu, med nieje potravina, a preto ako nahrada cukru je nevhodny, i ked ma vela v sebe vela mineralov, je to len predsa jednoduchy cukor-monosachyarid, a teda vstupuje priam do krvi uzz cez sliznice a tym startuje pankreac k vyrobe inzulinu, med sa uziva len ako liek pri tazkych zapaloch dychacich ciest, a ked zoberiem do uvahy oblubene medovec cesta v kolacoch, medovniky na vianoce a podobne zvyklosti, tak je to velmi zle, kedze zahriatim medu nad 60°C sa z neho stava toxicka pochutina...a uz ked to zoberiem cez fanatizmus nielen nas veganov, ale aj enviromentalistov, tak jedenim medu ublizujeme nielen sebe, ale aj ludskemu pokoleniu, pretoze ked vymru vcely tak vykape aj ludstvo, a vcely vymieraju, kedze nenazraty a zlodejsky clovek zoberie vcelam 60-80% medu pre svoj biznis, namiesto neho im da rafinovany cukor, bez mineralov a vitaminov, a vcely su tym ochudobnovane o svoju prirodzenu stravu a su podvyzivovane, su chore, nachylne na choroby, maju slabu imunitu, a evidentne vymieraju..takze s Tvojim suhlasom pre med ako nahradu za cukor nesuhlasim...pater Ferda Ftrantisek, cesky senzibil, odporucal ako najlacnejsie sladidlo, ktore nedehonestuje pankreac, karamel, pretoze palenim cukru sa meni prekyslujuci charakter cukru na zasadotvorny, a pri jeho traveni sa nedostava karamel priamo a naraz do krvneho riecista, ale sa nam uklada v tele ako energeticka zasoba, a do krvi sa uvolnuje postupne...nikde inde som o karamele toto necital..a tak som si pri jednom z mojich postov bez jedla, meranim digitalnym meracom pH mocu to musel dokazat...tri dni nic nejes, a pokial niesi enormne zaneseny kadejakym svinstvom, nameras si neutral, resp. miernu zasaditost mocu, 7 a viac...das lyzicku cukru a nameras pri prvom moceni 5,5..este horsi stav sa mi udial ked som si ako prve jedlo dal so zenou pizzu..5,3 od psenice so syrom...no a ked som pri daslom poste dal 1dcl karamelu, pH zostalo na 7. Takze taktiez by som sa vykaslal na rozne psenicne a ryzove sirupy...a tektiez blud s trstinovym cukrom, ze je zdravsi alebo menej skodi ako biely rafinovany cukor..o kolko menej skodi..o 1% ?
Na kyslu chut pouzivat ocot kvasny liehovy, a teda riedenu kyselinu octovu, je naozaj nevedomost, a tak na kyslenie napr. Umeoctom, extraktom z kvasenych nezrelych broskyn..super vec, no mne sa osvedcila napr domaca stava z kvasenej kapusty s cviklou...este aj farbu to ma ako umeocot...a nepresiel tisice kilometrov z japonska. A teda typicke sterilizovane zeleniny, ako su uhorky a calamady vyrobene z kyseliny, kvasneho liehoveho octu...strasny rozleptavac. Ale take rychlokvasene uhorky, ci rychlokvasena rozna zelenina-pickels, to su fermentovane lakocinky, zasadite.
JUGGLER napísal:Obmedzit alkoholické nápoje, mrazené jedlá a pokiaľ možno i všetky mliečne výrobky. NESUHLASIM - stači obmedziť.
Necudujem sa Tvojmu podvedomemu alibizmu, ktorym si este ospravedlnujes pojedanie mliecnych produktov...dajme tomu ze maslo s mierou je potrebne, no ked si zoberies cele desatrocia, ktore do Teba supali rodicia mlieko, syry, tvaroh a smotanky, a potom si dalsich XY rokov to vsetko daval do tela dalej, ze kolko hlienovitych nanosov sa Ti do criev a vnutornych organov zapratalo, tak dojdes k tomu, ze proces odhlienenia svojho tela po takomto stravovacom maratone trvajuci 8-9rokov, si vlastne"uz LEN" obcasnym doprianim si tu francuzskeho syra tu madarskeho tvarohu, predlzis o dlasie desatrocie, ako vobec Tvoje"obcas" je naozaj striedme, a vobec sa niekedy aj odhlienis, aj cez Tvoju prikladnost pitia Smoothies. Takze z tohto titulu by som pojedal len cirene maslo, pri nizkych teplotach varene maslo a zbavene mliecnej bielkoviny...tu by ma ale zaujimalo, ci B12 je obsiahnuta-naviazana v maselnom tuku, alebo prave v tej laktoze, ktoru nevieme stiepit-stravit?
JUGGLER napísal:určite by to nemalo byť ovocie pochádzajúce z krajín mimo vášho klimatického pásma. NESUHLASIM Znamená to, že na obľúbené tropické plody by ste mali definitívne zabudnúť. NESUHLASIM Čo sa týka zeleniny a vôbec ostatných plodín, platí tu tá istá zásada, a síce konzumovať len také druhy, ktoré boli vypestované v oblasti, v ktorej žijete.
Nesuhlasim s Tvojim Nesuhlasom k tejto problematike krajiny povodu rastliny, ktorou chcem oblazit svoj traviaci trakt a telo. Mozno je to len tym, ze aj ked si dosiel po dostudovani a ziskani MUDr. titulu k rozhodnutiu, ze nebudes kracat v slapajach svojich rodicov, a ze liecit ludi budes inym sposobom, ako ordinaciou plnou farmaliekov, ze Ta vlastne osvietilo a nepodielas sa na machinerii zapadnej mediciny, predsa len v niektorych ohladoch to studium zanechalo na Tebe negativne nasledky, a jednym z nich je fakt, ze nielen clovek dokaze vysielat mentalnu energiu a liecit nou, destruovat nou, prijimat energiu a pracovat s nou, pretvarat ju a podavat dalej, ale aj ine zive organizmy dokazu absorbovat a vyzarovat energiu, a teda vsetko co jeme, nas energicky ovplyvnuje, vsetky procesy v nasich telach su o energiach, a teda nielen to, ci je v zelenine dostatok nejakych mineralov, ale aj to, aky ma energicky potencial ta zelenina, a ta co rastie v mieste nasho bydliska, ma nam dat prave to, co potrebujeme pre nase klimaticke pasmo. Len nevedomy sa napchava v zimnom obdobi pomarancami bananmi a podobnou exotikou za ucelom doplnania si vitaminov, ked citrusove plody su energicky ochladzujuce,a teda v tropoch maju domorodcov ochladzovat, kedze je okolo nich horuco, a my si tu v chladnej zime ochladime aj svoje vnutorne prostredie takouto potravou, a kazdy je potom chory...lebo zly virus nas premohol...ved mame jablka, kvasenu kapustu a ine zdroje vitaminov...ked buchl Cernovbyl, hned nato zacala v jeho okoli rast vsade pohanka, a nikto ju tam na tych poliach nesial, ked clovek ma nejakych zdravotny neduh, a prejde sa po svojej divej zahrade, najde na nej byliny, ktore su prave na tu jeho chorobu..matka priroda nam sama ponuka riesenia, nepotrebujeme emisie na prepravu cudzokrajnych plodin k nam..ale davam si sporadicky rano teplu vodu s citronom :)
Pacilo sa mi, ked si porovnal prazenu slnecnicu so susenou, ze pre niekoho niesu z hladiska nutricneho rozdielne, no z pohladu energie, zivota, je to totalny rozdiel. Jedno vzklici, druhe zhnije.
Naucil si sa jest celozrny chlieb a ryzu..a to je posun so zdravim k lepsiemu? Psenica viaczrna, vyslachtena v 19.storoci, je viac skodliva v potravinovej forme so svojim obalom(celozrna muka) ako muka biela...este aj spaldova je problematicvka...krajec celozrneho chleba dvihne hladinu cukru v krvi viac ako biely cukor...a to je odporucene diabetikom jest vela celoznych potravin...genialne...PSENICU NEJEST !!
JUGGLER napísal:Makrobiotika však odmieta zemiaky NESUHLAS, paradajky.. KOKOTINA !!! ...považujem ich za mimoriadne zdravé!
K comu mi je zelenina, ktora ma dostatok tych a tych mineralov, ked mi v konecnom dosledku privodi osalbenie a degeneraciu? Naco su mi zemiaky pre ich nutricne hodnoty, ked mi zaroven dilatuju oblickyc? Teraz nemyslim na energeticku uroven, a ze je to plodina vlastne cudzokrajna...ale hladim skor na fakt, ze molekularna velkost zemiakoveho skrobu je vacsia ako perforacia oblickovych filtracnych membran, a kedze skrob sa prederie cez fyzicky mensie otvory v oblickach, tak su vlastne dilatovane, a oslabovane, a ked sa na to pozriem z biochemickeho hladiska, tak solanin (nervovy jed) obsiahnuty v zemiakoch, hlavne v zazelenanch alebo naklicenych zemiakoch, sa usadzuje v klboch a taktiez nam sposobuje oslabovanie zraku, pretoze enzym amylazu sa usadza aj v kostiach ocnice a zhorsi sa zrak posobenim na duhovkove svaly, ako aj moze sposobit aj srdcove problemy. NEJEST ZEMIAKOVY SKROB !!!(este sa aj vola SOLAMYL:)
Nepotrebujem mineraly zo zemiakov na ukor oslabenia organov v tele. Naco je nam dobry protikarciogenny ucinok paradajok, ked obsahuju nervovy toxin, ktory ma suvis s bolestivymi menstruaciami a neplodnostou zien? Vacsina zien ma pri spustani menstruacneho cyklu nevolnosti, niektore aj take bolesti, ze skriabu steny...postaci mesiac dva bez paradajok a trosku materinoduskoveho cajika popijat tyzden pred menzesom, a zena nevie kedy ho dostane..blahodarny ocistny menzes...mozme im my muzi, vskutku zavidiet, ze maju o jednu ocistnu cestu naviac...nuz ale kedze ja menzes nemam, tak si paradajok doprajem..samozrejme domacich, zo slovenska, v sezone letnej, kedy tu prirodzene rastu, naco mi je nezrela srackova paradajka ci pomaranc, ktore boli nedozrete odrhnute z krika stromu, a nema to vobec tie mineraly ako ma mat zrele ovocie? Uplna demencia, srsi z ludi, ktori si v zime a v jari kupuju v marketoch paradajky a papriku a aaa...
Co sa tyka prijmu tekutin, pitny rezim vs. charakter prijmanej tuhej stravy.
Aj maly prijem tekutin, ale a jvelky moze byt problemom, pre telo, pre oblicky...podla mna makrobiotika chcela len poukazat na fakt, ze travena voda sa dokaze dostat az k bunke ludskeho tela, kde ju potrebujeme, v daleko vacsej percentualnej miere ako voda pita...vypita voda rychlejsie opusta telo cez oblicky, a mame z nej ovela mensi uzitok, ako z vody, ktora je naviazana na vlakninu, nemusi to byt len varena zelenina v polievke, nasiaknuta vodou, ktora pri procese travenia ma ovela viac casu na absorbciu telom, ako voda pita...moze to byt aj kopec vodnatej vlakniny v smoothies...a zase nieje voda ako voda..energeticky potencial vody(ORP oxido redukcny potencial) je nemalo dolezity faktor...
Fanatizmus, odriekanie..to vsetko su chore cinnosti, ktore skoncia nakoniec v nejakom extremnom prejaveni.
Rad Ta citam a nasavam Tvoje konstruktivne informacie, snad niektore moje uvahy o Tvojej zivotnej ceste za studiom zdravovedy, neboli len domyslanim si a neukrivdili Ti...ale tiez sa mi cez svoje zviditelnene vykricniky nesuhlasu, zdas kuscicko fanaticky postaveny za svoje presvedcenie...ci KOKOTINA???:)
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Necudujem sa Tvojmu podvedomemu alibizmu, ktorym si este ospravedlnujes pojedanie mliecnych produktov...dajme tomu ze maslo s mierou je potrebne, no ked si zoberies cele desatrocia, ktore do Teba supali rodicia mlieko, syry, tvaroh a smotanky, a potom si dalsich XY rokov to vsetko daval do tela dalej, ze kolko hlienovitych nanosov sa Ti do criev a vnutornych organov zapratalo, tak dojdes k tomu, ze proces odhlienenia svojho tela po takomto stravovacom maratone trvajuci 8-9rokov, si vlastne"uz LEN" obcasnym doprianim si tu francuzskeho syra tu madarskeho tvarohu, predlzis o dlasie desatrocie, ako vobec Tvoje"obcas" je naozaj striedme, a vobec sa niekedy aj odhlienis, aj cez Tvoju prikladnost pitia Smoothies.

kedze ja som prirodovedne zalozeny clovek a vsetko sa snazim fyzicky preverit, tak mozem s istotou povedat, ze bludy o zaneseni criev su naozaj bludy. Ked mi robili kolonoskopiu /vraj po 50 tke sa to ma :)/ videl som na obrazovke na vlastne oci sliznicu hrubeho creva a musim vsetkych odhlienovacov sklamat . Ziaden nanos som tam nevidel , iba cistu sliznicu, a to som vypil iba 4l prehanadla. Takze opatrne s tym zanesenim criev.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Green Straw napísal: Naco je nam dobry protikarciogenny ucinok paradajok, ked obsahuju nervovy toxin, ktory ma suvis s bolestivymi menstruaciami a neplodnostou zien? Vacsina zien ma pri spustani menstruacneho cyklu nevolnosti, niektore aj take bolesti, ze skriabu steny...postaci mesiac dva bez paradajok a trosku materinoduskoveho cajika popijat tyzden pred menzesom, a zena nevie kedy ho dostane..
Nemôžem tu reagovať na všetko...to by boli boli debaty na hodiny. Nesprávne sme sa pochopili. Moje výkričníky sú k tomu ako makrobiotici zavrhujú niečo, kvôli veciam, čo neboli potvrdené. A ty mi v niektorých veciach tiež pripadáš fanaticky, ked vytrhávaš niektoré informácie z kontextu a na základe toho robíš nejaký záver.

Typické sú tie zahlienenia čriev: je to presne tak ako píše Osamelý Chodec. Jedna malá hladovka, dostatok vody a preháňadlo...a črevá maš za 2 dni čisté..tak že vidno každý črevný kĺk. Lekár ti vrazí do riti sondu z kamerou a vidí každý detail...zo znečistenia stravou už len jadierka z hrozna, alebo mak, čo si jedol pred týždňom. Ale črevá sú inak čisté za 2 dni...to len ľudia sú takí idioti, že sa v kuse prežierajú tak, že zaťažujú črevá kvasnými pochodmi, že si dodrbú črevnú mikroflóru, že nejedia žiadnu vlákninu a že si nedajú ani tú dvojdňovú hladovku, aby sa črevá očistili a trochu si oddýchli.

OK. Teraz len narýchlo niečo real z historie ako človek posudzuje bezpečnosť potravín a čo sa viaže na dátum 28 septembra .... na ostatné budem reagovať postupne.

28. sept. 1820: paradajka bola verejne potvrdená za bezpečnú po tom, ako Robert Johnson zjedol v Saleme v americkom štáte Massachusetts 24 kg plodov :lol: :lol: :lol:


P.S. ja paradajku považujem za super zdravú. Nie je náhoda, že národy ako Taliani, Francúzi, Gréci atd...čo jedia velké množstvo paradajok sú nadpriemerne zdravé. Kto kupuje lacné zelené a nedozreté paradajky z hypermarketov - to je jeho vec ! Ja kupujem len dozreté a voňavé. A vôbec nemám problém jesť ich aj v zime. Exotické ovocie : citrón, ananás , banán - považujem za jedny z najdravších potravín na svete. Chudáci makrobiotici...

Ono aj tak kua dôjdeme vždy len k jednému...super zdravé je to, čo človek berie z prírody (včetne medu, ktorý posudzuješ zasa len z hladiska glykemického indexu ...čo si diabetik?)..Ved med bol hlavným sladidlom do konca 17 storočia. Človek si odpílil zdravie zhruba pred 200 rokmi, ked vynašiel rafinovaný cukor, bielu múku a konzervovanie potravín. Posledné desaťročia skaza človeka len graduje, tým že sa prežiera mäsom, chlebom, tepelne a chemicky upravenými potravinami a zabudol na to čím sa živil 3 a pol milióna rokov ...A čím sa živil predtým? Len tým, čo mu naservírovala príroda. A sme doma...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Green Straw napísal:
Co sa tyka medu, med nie je potravina, a preto ako nahrada cukru je nevhodny.. je to len predsa jednoduchy cukor-monosachyarid, a teda vstupuje priam do krvi uzz cez sliznice a tym startuje pankreac.
Chrániš včielky, ale o mede sa vyjadruješ takto dehonustujúco? Včelári by ťa rozniesli v zuboch...

Med patrí medzi tzv. superpotraviny, so všetkých prírodných produktov má najvyšší a vyvážený obsah základných cukrov a širokú škálu zložených cukrov, ktoré sú pre živý organizmus nevyhnutné a zároveň obsahuje nespočetné množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov a liečivých látok, s antibakterálnym, antioxidačným, imunostimulačným a revitalizujúcim účinkom. Med je sám osebe sterilnou látkou, lebo svojim zložením znemožňuje množenie mikroorganizmov, preto je jednou z mála prirodzene trvanlivých potravín. Liečivé účinky medu do veľkej miery vychádzajú z účinkov rastliny, z ktorej včela meduje. Liečenie včelími produktami sa nazýva apiterapia.

Med nemôžeš posudzovať iba podľa glykemického indexu !

Med má o 10% nižší GI ako glukóza, ale pivo o 10% vyšší. Znamená to, že PIVO je takisto neprijateľné? Ak áno, nemáme o čom debatovať. Takisto ani o VÍNE. Ak žiješ ako suchár, zdravie nemá význam.
Mimochodom, MED je len slabo kyselinotvorný. Ani z toho hľadiska ho nemôžeš zatracovať.

Green Straw napísal: ...jedenim medu ublizujeme nielen sebe, ale aj ludskemu pokoleniu, pretoze ked vymru vcely tak vykape aj ludstvo, a vcely vymieraju, kedze nenazraty a zlodejsky clovek zoberie vcelam 60-80% medu pre svoj biznis, namiesto neho im da rafinovany cukor, bez mineralov a vitaminov, a vcely su tym ochudobnovane o svoju prirodzenu stravu a su podvyzivovane, su chore, nachylne na choroby, maju slabu imunitu, a evidentne vymieraju..


Ja to vidím naopak. Včelárstvo má u nás tisícročnú tradíciu. Človek domestifikoval včelu a jej chovom a rozmnožovaním zabezpečuje opeľovanie v záhradách, na poliach.. a tým vlastne aj svoju existenciu...
Či si myslíš, že divé včely by na to stačili?
Green Straw napísal: s Tvojim suhlasom pre med ako nahradu za cukor nesuhlasim...


Ja nahradzujem medom biely cukor. Dám si jednu lyžičku do kávy a to je všetko. Kde by som ešte mal ten cukor nahradzovať? Nerobme z toho fanatizmus.
Green Straw napísal: pater Ferda Ftrantisek, cesky senzibil, odporucal ako najlacnejsie sladidlo, ktore nedehonestuje pankreac, karamel, pretoze palenim cukru sa meni prekyslujuci charakter cukru na zasadotvorny, a pri jeho traveni sa nedostava karamel priamo a naraz do krvneho riecista, ale sa nam uklada v tele ako energeticka zasoba, a do krvi sa uvolnuje postupne...nikde inde som o karamele toto necital..a tak som si pri jednom z mojich postov bez jedla, meranim digitalnym meracom pH mocu to musel dokazat..


Nesúhlas. Najprv píšeš ako sa cukor premení na jed, ked sa zahreje a potom ospevuješ karamel?
Mimochodom, ten lacný hnedý cukor je často len biely cukor ofarbený karamelom. Ked ja píšem o hnedom cukri, tak mám na mysli pravý NERAFINOVANÝ cukor. Ked chceš sladidlo z GI nula, tak používaj stéviu.
Green Straw napísal: .tri dni nic nejes, a pokial niesi enormne zaneseny kadejakym svinstvom, nameras si neutral, resp. miernu zasaditost mocu, 7 a viac...das lyzicku cukru a nameras pri prvom moceni 5,5.


S tým meraním pH moču a oštiavaním papierikov si sa nachytal. PH moču nemá nič spoločné s pH krvi. To som tu už dávno vysvetloval. Prebytočné kyseliny, alebo zásady sa vylučujú močom, ale merať si pH moču nemá význam.
Ked dostaneš pH moču do iného rozmedzia aké je zdravé, tak si môžeš navodiť infekcie a poruchy močového ústrojenstva. Ty ako vegán sa môžeš vybodnúť na meranie pH moču. Stačí, že neješ silne kyselinotvornú stravu ako mäso a biele cukry...
Green Straw napísal: Na kyslu chut pouzivat ocot kvasny liehovy, a teda riedenu kyselinu octovu, je naozaj nevedomost, a tak na kyslenie napr. Umeoctom, extraktom z kvasenych nezrelych broskyn..super vec, no mne sa osvedcila napr domaca stava z kvasenej kapusty s cviklou...este aj farbu to ma ako umeocot...a nepresiel tisice kilometrov z japonska. A teda typicke sterilizovane zeleniny, ako su uhorky a calamady vyrobene z kyseliny, kvasneho liehoveho octu...strasny rozleptavac. Ale take rychlokvasene uhorky, ci rychlokvasena rozna zelenina-pickels, to su fermentovane lakocinky, zasadite.


Súhlasím. Ocot stačí nahradiť citrónovou šťavou a problém je vyriešený. Takisto máš iné druhy octu - napr. jablkový.
Green Straw napísal: ...no ked si zoberies cele desatrocia, ktore do Teba supali rodicia mlieko, syry, tvaroh a smotanky, a potom si dalsich XY rokov to vsetko daval do tela dalej, ze kolko hlienovitych nanosov sa Ti do criev a vnutornych organov zapratalo, tak dojdes k tomu, ze proces odhlienenia svojho tela po takomto stravovacom maratone trvajuci 8-9rokov,


Toto je najväčší omyl v ktorom žiješ. Na čisté črevo ti stačí 2 dňová hladovka. Na obnovenie mikroflóry pár dní až týždňov. Z detoxikáciou ostatných orgánov je to už zložitejšie – ale všetko sa to dá urobiť cielene. Na úpravu trávenia a ,,kanalizácie,, je smoothie zo svojou stráviteľnosťou a vlákninou to najlepšie.
Green Straw napísal: ... Len nevedomy sa napchava v zimnom obdobi pomarancami bananmi a podobnou exotikou za ucelom doplnania si vitaminov, ked citrusove plody su energicky ochladzujuce,a teda v tropoch maju domorodcov ochladzovat, kedze je okolo nich horuco, a my si tu v chladnej zime ochladime aj svoje vnutorne prostredie takouto potravou, a kazdy je potom chory...lebo zly virus nas premohol...ved mame jablka, kvasenu kapustu a ine zdroje vitaminov...


Je mi ťa ľúto , ked to vidíš takto jednofarebne ( a tajne si dávaš ráno vodu z citrónom ).

Ja uznávam všetko nutrične hodnotné a všetko, čo nám dala matka príroda. Áno, najlepšie sú domáce zdroje v ktorých žili naši predkovia. Uznávam aj kvasenú kapustu, uznávam jablká... Ale velmi uznávam i banán...superpotravinu, ktorú ti tvoja matka dala ako prvú, ked si prestal cicať mlieko. A spýtaj sa vrcholových športovcov, čo je pre nich banán...ked bežia ultramaratón a pod. Takisto ananás, pomaranče, citrón. Možno o tom nevieš, ale genetika človeka sa vyvíjala po tisícročia a vývoj človeka začal potravou z tropického pralesa. Takže ked máme zo šimpanzami na 99,6% rovnakú genetickú výbavu, tak im skús dávať kyslú kapustu miesto banánov...a ver mi, oni si vyberú, čo je pre nich lepšie. Minule si spomínal ako krátko žijú eskimáci, čo žijú bez vegetácie, vo večnej zime a bez slnka. Uvedomuješ si, že my žijeme každý rok pol roka v zime a bez slnka?
Green Straw napísal: Naucil si sa jest celozrny chlieb a ryzu..a to je posun so zdravim k lepsiemu? Psenica viaczrna, vyslachtena v 19.storoci, je viac skodliva v potravinovej forme so svojim obalom(celozrna muka) ako muka biela...este aj spaldova je problematicvka...krajec celozrneho chleba dvihne hladinu cukru v krvi viac ako biely cukor...a to je odporucene diabetikom jest vela celoznych potravin...genialne...PSENICU NEJEST !!


Zase extrémizmus. Napísal som, že sa len snažím nahradiť biely chlieb a pečivo CELOZRNÝM.
Ja chlieb a pečivo takmer nejem, ale nie som fanatik ! Tam kde si dám chlieb – napr. k paštéte, alebo bryndzi, tam používam celozrnný, alebo tzv. bielkovinový chlieb. Takisto miesto bielej ryže si dám celozrnnú a miesto bežných cestovín sa snažím o celozrnné. Keď nie, tak nie - nič sa nedeje...
Green Straw napísal: K comu mi je zelenina, ktora ma dostatok tych a tych mineralov, ked mi v konecnom dosledku privodi osalbenie a degeneraciu? Naco su mi zemiaky pre ich nutricne hodnoty, ked mi zaroven dilatuju oblickyc? Teraz nemyslim na energeticku uroven, a ze je to plodina vlastne cudzokrajna...ale hladim skor na fakt, ze molekularna velkost zemiakoveho skrobu je vacsia ako perforacia oblickovych filtracnych membran, a kedze skrob sa prederie cez fyzicky mensie otvory v oblickach, tak su vlastne dilatovane, a oslabovane, a ked sa na to pozriem z biochemickeho hladiska, tak solanin (nervovy jed) obsiahnuty v zemiakoch, hlavne v zazelenanch alebo naklicenych zemiakoch, sa usadzuje v klboch a taktiez nam sposobuje oslabovanie zraku, pretoze enzym amylazu sa usadza aj v kostiach ocnice a zhorsi sa zrak posobenim na duhovkove svaly, ako aj moze sposobit aj srdcove problemy. NEJEST ZEMIAKOVY SKROB !!!(este sa aj vola SOLAMYL:)Nepotrebujem mineraly zo zemiakov na ukor oslabenia organov v tele.


FANATIZMUS ! Ja normálne zemiaky nejem. Ale ked si dám, tak preferujem zemiakovú kašu. Zemiakovú kašu môžeš dať aj bábetku ! Je diétna, je výživná. Netreba hned všetko zatracovať a iba idiot ju robí zo zelených solanínových zemiakov ! Predstav si, že sem tam si dám aj hranolky, dokonca občas aj z McDonalda !
Green Straw napísal: Naco je nam dobry protikarciogenny ucinok paradajok, ked obsahuju nervovy toxin,


Detto fanatizmus! Len plebs kupuje najlacnejšie paradajky z Tesca, ktoré sa oberajú zelené a potom dozrievajú v plynových komorách... Ale kvôli tomu zatracovať paradajky, alebo nejesť ich v zime je totálna hlúposť !
Green Straw napísal: Fanatizmus, odriekanie..to vsetko su chore cinnosti, ktore skoncia nakoniec v nejakom extremnom prejaveni.


Áno. Zamysli sa nad sebou. Pre mňa je aj vegánstvo určitým druhom fanatizmu a vyšlo to z Teba pekne na povrch...
Green Straw napísal: Rad Ta citam a nasavam Tvoje konstruktivne informacie, snad niektore moje uvahy o Tvojej zivotnej ceste za studiom zdravovedy, neboli len domyslanim si a neukrivdili Ti...ale tiez sa mi cez svoje zviditelnene vykricniky nesuhlasu, zdas kuscicko fanaticky postaveny za svoje presvedcenie...ci KOKOTINA???:)


Nesprávne si ma pochopil. Ja nie som fanatik ako ty. Ja pijem pivo, víno, jem chlieb, milujem mäso, maslo, vajcia, uznávam všetko ovocie a zeleninu. Som normálny človek!.. čo si neodoprie nič, len bazírujem na určitých zásadach a kvalite. Ja sa rozčulujem nad všetkými tými výživovými prúdmi, čo si uzurpujú právo na 100% pravdu...toto nie, toto áno...
Ja hľadám a nachádzam zlatú strednú cestu: ako dostať do seba veľa zeleniny a ovocia...ako obmedziť a nahradiť bielu múku...biely cukor...ako dostať do tela viac vlákniny...ako nekupovať veľa chémie...ako si neničiť zdravie priemyslene a tepelne spracovanými potravinami...AKO ŽIŤ ako normálny človek, len upraviť svoju výživu tak, aby bola zdravšia a čo najmenej škodlivá. To je všetko!

Idem si dať pivo! Na zdravie!
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
melinda
Príspevky: 4
Dátum registrácie: Ne 10 01, 2016 9:38 pm

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa melinda »

Našla som si článok z roku 2013. Zaujímavý, chytlavý, plný rozumných informácií. Potom som prelistovala na poslednú stranu diskusíí. Chcela som vedieť nejaké výsledky ľudí čo sa na mixovanú zeleninu dali. Namiesto toho som tu našla konverzáciu hašterivých ľudí, čo do všetkého zapárajú a hľadajú chybu aj tam kde nie je. Je mi to ľúto, takýto jedinci sa nájdu vždy a všade.

Osobne si myslím že nemám čo stratiť a za skúšku to stojí. Takže ďakujem za článok, idem to skúsiť. A ak sa mi podarí vydržať 2-3 mesiace, vrátim sa a podám hlásenie :-) pre všetkých čo čítajú s dobrým úmyslom spraviť niečo pre svoje zdravie ;-)

Pozdravujem, Meli :-)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

melinda napísal: Osobne si myslím že nemám čo stratiť a za skúšku to stojí. Takže ďakujem za článok, idem to skúsiť. A ak sa mi podarí vydržať 2-3 mesiace, vrátim sa a podám hlásenie :-) pre všetkých čo čítajú s dobrým úmyslom spraviť niečo pre svoje zdravie ;-) Pozdravujem, Meli :-)
Dík za feedback. :D

Presne tak. Skús. Nemáš čo stratiť.

Ja hlásim, že pijem každý deň. Už dva a pol roka! Veľmi mi to pomohlo a som rovnako nadšený ako na začiatku.
Už sa ani nepametám, kedy som bol naposledy chorý, nemal som odvtedy ani zubný kaz ! Mám krvné testy ako z knihy, moja všeob. lekárka povedala, že som také dobré nikdy nemal. Odvtedy som preštudoval kopu nových vecí a vždy som sa len utvrdil aké zdravé sú zelené smoothies. Moja manželka a rodičia pijú takisto a mama, tá je už závislá. Odkedy jej lekár povedal, že zdegenerovaná oblička sa začala regenerovať, odvtedy je taká fanatička, že si pestuje vlastné zelené bylinky. Aj teraz v zime!

Začni pomaly a jednoducho. Sústreď sa hlavne na zelenú zložku, nie na ovocné šťavy ako v tzv. smoothie baroch.
V tej zelenej zložke je najviac vlákniny a živín...proste odšťavovanie nie je novinka, ale mixovanie zeleného je ten obrovský objav!

Držím Ti palce a prajem veľa zdravia a energie !

P.S. Tie hašterenia ma mrzia. Mal som viac vecí, čo som tu chcel pridať , už ani neviem čo presne...No nakoniec som si povedal, že ak nie je záujem a ešte sa tu mám obhajovať, tak radšej na to kašlem...
Nuž ale po rokoch je aj na webe tolko toho o smoothies, že už ani nemusím o tom písať. Ked stretnem dvoch ľudí a spomeniem smoothies, tak aspoň jeden z nich vždy vie o čo ide. Proste táto zelená revolúcia má dobré výsledky a šíri sa už sama. :D :D :D
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
melinda
Príspevky: 4
Dátum registrácie: Ne 10 01, 2016 9:38 pm

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa melinda »

Lenže záujem je. Možno ani nevieš koľko ľudí si tvôj článok zobralo za "svoje" len sa nemajú k tomu aby sen napísali.....tak ako ja :-)
A ďalšia vec.....ja osobne dávam do popredia osobnú skúsenosť obyčajných ľudí namiesto strojených článkov nejakého novinára.Takže ak chceš pridávať, pridávaj. Ja budem čítať ;)
Dnes som vyskúšala bybašpenát , 1 list kelu, polku banánu a pomaranč. Možno veľa ovocia, ale priznám sa....bála som sa tých listov, či mi to nevylezie krkom. Nevyliezlo. Dokonca moja fajnová 11 ročná dcéra si "také" vypýtala zajtra do školy. Odpadla som! Keby tak vedela že v tom "takom" je špenát :-D Budem to musieť robiť na tajnáša. Je to fakt chutné!

Takže píš.....raď.....ak sa ti chce. A ja budem čítať a miešať ;) Pekný večer prajem. M.
melinda
Príspevky: 4
Dátum registrácie: Ne 10 01, 2016 9:38 pm

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa melinda »

ozaj.....napadá ma otázka......stráca smoothie svoju silu keď sa pije cca 2-3 hodiny po mixovaní? Môžem si dovoliť ráno pripraviť a dať si ho povedzme na desiatu? Som kaderníčka. Môj deň: ráno sa naládujem, celý deň nestíham jesť, večer to dobehnem. Roky pribúdajaú, kilá a zdravotné problémy tiež. Musím s tým niečo spraviť. A tak som si myslela, že ak už jesť cez deň nestíham, čo keby som si smoothie zobrala aspoň piť.....predsa nebudem mať prázdny žalúdok......
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Nestráca silu. Ja si robím naraz 2 a pol litra. Naplním pol litrový hrnček alebo pohár a popíjam niekoľko hodín. Zbytok dávam do chladničky. Schladené vydrží aj tri dni. Čiže čerstvé smoothie bez schladenia je dobré niekoľko hodín a môžeš to predlžiť tým, že ho schladíš. Smoothie sa až tak nekazí, ono oxiduje a stráca čerstvosť. Ale tým, že je hustejšie a ide o vodnú zmes, tak oxiduje pomaly a zvrchu. Na pohár si zvyknem dávať vršok a sem-tam to premiešam.

Moje najoblúbenejšie : ananás, petržlen, hlávkový šalát, špenát, šťava z polky citróna, avokádo, banán. Do toho si teraz v zime dávam ešte 6-8 plodov rakytníka (mám zamrazený z jesene ). Ked nemám dozreté avokádo, tak teraz často prídávam jablko, niekedy zázvor.

Kel nemám velmi rád. Ked ho kúpim, tak len taký krásny tmavozelený a dávam si len dva-tri listy. U mňa vždy najväčší objem tvorí sýtozelený šalát (hlávkový, rímsky, kučeravý a pod. )a ostatné len dodávam. Banán prekryje všetky trpké chute a dodáva smoothie lahodnosť. Pozdejšie možno budeš mať rada aj silnejšie chute. To vtedy, ked si zvykneš a uvedomíš, ako ti smoothie pomáha. Teraz bud opatrná, telo máš intoxikované a zvyknuté na jedy a žiadnu vlákninu. Začneš sa čistiť, budeš možno chvílu z toho unavená. Pi viac čistej vody, alebo čaju..proste dbaj na dostatok tekutín.
Napr. ráno po zobudení je dobré vypiť pol litra vlažnej vody s citrónom. Pozdejšie to príde: energia, dobrá nálada, menej spánku, perfektné trávenie a kanalizácia. Schudneš cca 5% svojej váhy a chytíš chuť športovať. Pleť, vlasy, zuby..všetko sa ti zlepší, len vydrž.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
melinda
Príspevky: 4
Dátum registrácie: Ne 10 01, 2016 9:38 pm

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa melinda »

To znie dobre :-) už sa teším. Ozvem sa určite ;) a ďakujem za rady.
Ewitchka
Príspevky: 1
Dátum registrácie: Po 14 03, 2016 10:39 am

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Ewitchka »

Heeej, no konečne ste sa tu prestali hádať.. chlapi hašteriví :roll: Popravde, vôbec ma nezaujíma, že niektorí z Vás nesúhlasili s článkom.
Včera sme objednali "smútovač".. už sa neviem dočkať :)
Bebe
Platinum Member ***
Príspevky: 694
Dátum registrácie: Po 12 02, 2007 1:09 pm
Bydlisko: Slovakia - Trenčín

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Bebe »

melinda napísal:ozaj.....napadá ma otázka......stráca smoothie svoju silu keď sa pije cca 2-3 hodiny po mixovaní? Môžem si dovoliť ráno pripraviť a dať si ho povedzme na desiatu? Som kaderníčka. Môj deň: ráno sa naládujem, celý deň nestíham jesť, večer to dobehnem. Roky pribúdajaú, kilá a zdravotné problémy tiež. Musím s tým niečo spraviť. A tak som si myslela, že ak už jesť cez deň nestíham, čo keby som si smoothie zobrala aspoň piť.....predsa nebudem mať prázdny žalúdok......
Samozrejme, že akonáhle dôjde k narušeniu buniek mixovaním, začína proces oxidácie a enzymatických zmien. Aby tento deštruktívny proce prebiehal pomalšie, bolo by potrebné zamedziť prístupu vzduchu, teda mixovať vo vákuu, čo je doma dosť problematické. Našťastie existuje vit.C ktorý vie oxidáciu spomaliť. Takže práškový vit.C napr. z DM 0,5-1g pridať do smoothie, zamiešať a uzavrieť. Aj tak je ale najlepšie vypiť najneskôr do do 3-5hodín.
Pri Tvojom živote kaderníčky skús postupne raňajky vynechať, doobeda piť, napr. to smoothie, poobede niečo z ruky (banán, jablko, oriešky.. nehltať, jesť čo najpomalšie sa dá) a po smene môžeš jesť koľko sa do Teba zmestí, ale opäť pomaly, dať si načas, ale skús skončiť min. 3hod. pred spánkom. Mohlo by to vyriešiť všetky problémy, ktoré si spomínala..
Vedieť sa pozrieť na vec z viacerých uhlov, je pre mňa dôležitejšie, ako skalopevne zastávať určitý názor.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Bebe napísal: Samozrejme, že akonáhle dôjde k narušeniu buniek mixovaním, začína proces oxidácie a enzymatických zmien. Aby tento deštruktívny proce prebiehal pomalšie, bolo by potrebné zamedziť prístupu vzduchu, teda mixovať vo vákuu, čo je doma dosť problematické. Našťastie existuje vit.C ktorý vie oxidáciu spomaliť. Takže práškový vit.C napr. z DM 0,5-1g pridať do smoothie, zamiešať a uzavrieť. Aj tak je ale najlepšie vypiť najneskôr do do 3-5hodín.
To pridávanie vitamínu C mi pripadá ako nosenie dreva do lesa. Celý život som sa dopoval céčkom a teraz som rád, že vďaka smoothie nemusím.

Zoberme si zemiaky v kuchyni. Čo robia kuchárky ked ich ošúpu? Ponárajú ich do vody aby nezčernali, čiže aby zabránili oxidácii. No a keďže smoothie je zelenina rozmixovaná vo vode, tak práve tá voda spôsobuje, že nemáme až také problémy s oxidáciou. Smoothie je hustejšie, vzduch po naliatí účinkuje už len zvrchu, takže oxidácia sa vďaka tej hustote šíri pomaly. Ja konzumujem čerstvé smoothie do 3-5 hodín, ale zvyšok ihned po zmixovaní dávam do hermeticky uzatvorenej flaše ( naplním až po vrch) a do chladničky. Vďaka schladeniu potom konzumujem do 24-48 hodín, ale udáva sa, že v chlade možno skladovať aj 3 dni.

Horšie je to pri odšťavovaní. Tam oxidácia prebieha oveľa rýchlešie, takže odporúčam piť ihneď, alebo ihneď schladiť a nedržať v chladničke viac ako 24 hodín.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Bebe
Platinum Member ***
Príspevky: 694
Dátum registrácie: Po 12 02, 2007 1:09 pm
Bydlisko: Slovakia - Trenčín

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Bebe »

JUGGLER, a ty si tiež kaderníčka, ktorá sa nemá kedy v kľude najesť? :-) To céčko má predsa aj iné funkcie napr. vyrovnávanie sa so stresom a stres môže byť aj metabolický pri jej štýle života.
Máš pravdu chlad tiež spomalí oxidačný proces, lenže za predpokladu, že je nádoba takmer plná teplota dostatočne nízka. Sklo je najvhodnejšie, ale po odpití, sa doplní vzduchom. Plastovú možno stlačiť, ale zas je to plast a tzv.zdravá fľaša stlačiť nejde. Zemiaky sa zalilať dajú, ale smootie nie a nevidel som kuchárku, čo by si načistila zemiaky dopredu. Tak ja skutočne nepoznám odpoveď, asi je na posúdení každeho jednotlivca, lebo oxidácia sa prejaví aj smenou sfarbenia povrchu ako i chuti. Ale nielen to. Po zmixovaní v tom začne milión rôznych chemických reakcií, napr. sa začnú množiť kvasinky a ak robíš pálenku, vieš, že isté druhy kvasiniek sa veselo rozmnožujú aj pri nízkych teplotách, pričom existuje celá plejáda rôznych kvasiniek. Aby si mi rozumel, nevravím, že robíš niečo zle, ak Ti to tak vyhovuje, bude to hádam v poriadku a je to myslím skvelý počin, založiť tu toto vlákno a gratulujem k výdrži a úspechu na ceste ku zdraviu.
Vedieť sa pozrieť na vec z viacerých uhlov, je pre mňa dôležitejšie, ako skalopevne zastávať určitý názor.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa jogo »

Ja riesim oxidaciu nasledovne:
-urobim 1,5L smothie
-pol litra dam "dobrovolnikom" v rodine a liter vypijem na posedenie. A nech si oxiduje v zaludku. :)
Ved liter to su 2 piva a 2 piva je predsa minimum, co vypijem, ked idem na "capaka".:)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Bebe napísal:JUGGLER, a ty si tiež kaderníčka, ktorá sa nemá kedy v kľude najesť? :-) To céčko má predsa aj iné funkcie napr. vyrovnávanie sa so stresom a stres môže byť aj metabolický pri jej štýle života.
Hej som ako kaderníčka. Cez den nič nejem, večer si dám ...trejdím takmer do polnoci a potom to znova príde... stres opadne a vyžeriem chladničku. S tým večerným obžerstvom mi nevieš poradiť?

S céčkom to nechcem preháňať, lebo celý deň popíjam smoothie. A v ňom mám tretinu veľkého ananásu, 1 citrón, 2 banány, 10 bobúl rakytníka, 1 avokádo a kopu čerstvej zelenej zložky ( šalát, špenát, petržlen..) Okrem toho denne zjem 200-300 g kvalitných rajčín.

Telo si vezme len toľko vitamínu C koľko potrebuje. Nevie ho ukladať do rezervy. Pri nadbytočnom príjme vitamínu C sa vylučuje močom. Pri neprestajnom nadbytočnom príjme sa potom vylučuje a môže spôsobiť problémy spojené so zmenou ph...napr. tvorbu močových kameňov.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Bebe
Platinum Member ***
Príspevky: 694
Dátum registrácie: Po 12 02, 2007 1:09 pm
Bydlisko: Slovakia - Trenčín

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Bebe »

Začnem odkonca, s tým céčkom máš pravdu, dlhodobé vysoké dávky môžu spôsobovať to, čo píšeš, otázka je, čo sú vysoké dávky. Ak sa v čistej vode zarobí jedlá soda s céčkom, vytvorí sa askorbát sodný, čím sa eliminuje kyselosť na neutrál, alebo miernu zásaditosť, v závislosti od pomeru v akom sa zmiešajú. Na noc céčko už nie je vhodné vôbec a ty to céčko ani nepotrebuješ, tebe som to nepísal, ani nedoporučoval.

Nikomu nič neradím a traderovi sa ani nič poradiť nedá, lebo pravdepodobne si dostal rovnaké telo, ako každý, teda také, čo má v noci odpočívať. Ak si v noci hore, tak ti to najskôr rozhádže hormóny a ak sa to pravidelne opakuje, tak telo sa na to akosi adaptuje a vytvorí si svoj vlastný režim, ale aký to ja neviem. Mohol by sa riešenie našlo, či to pomôže zistíš, len ak to vyskúšaš. Volá sa to tukový metabolizmus. Lebo ak popíjaš celý deň, to čo píšeš tak možno ti skáče inzulín hore, dolu a to môže byť i dôvod nočných útokov na chladničku. To, čo si mixuješ, má pomerne veľa rýchlovstrebateľných sacharidov. Tak neviem, či si už skúšal, alebo počul o režime, kedy berieš energiu z tukov, kvalitných tukov, s obmedzeným príjmom sacharidov..

Ja neverím na kvalitné rajčiny, je to riziková potravina a o kvalitných od novembra do augusta som ešte nepočul..
Vedieť sa pozrieť na vec z viacerých uhlov, je pre mňa dôležitejšie, ako skalopevne zastávať určitý názor.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Bebe napísal: Ja neverím na kvalitné rajčiny, je to riziková potravina a o kvalitných od novembra do augusta som ešte nepočul..
Ja verím a mám s nimi dobré skúsenosti. Takisto zdravé národy ktoré ich konzumujú hodne...Samozrejme, všetko s mierou. Zaujímavé, že 99% odborníkov ich vychvaľuje ako superpotravinu, ale na tomto fóre si už druhý, čo je skeptický:


Naco je nam dobry protikarciogenny ucinok paradajok, ked obsahuju nervovy toxin, ktory ma suvis s bolestivymi menstruaciami a neplodnostou zien? Vacsina zien ma pri spustani menstruacneho cyklu nevolnosti, niektore aj take bolesti, ze skriabu steny...postaci mesiac dva bez paradajok a trosku materinoduskoveho cajika popijat tyzden pred menzesom, a zena nevie kedy ho dostane..blahodarny ocistny menzes...mozme im my muzi, vskutku zavidiet, ze maju o jednu ocistnu cestu naviac...nuz ale kedze ja menzes nemam, tak si paradajok doprajem..samozrejme domacich, zo slovenska, v sezone letnej, kedy tu prirodzene rastu, naco mi je nezrela srackova paradajka ci pomaranc, ktore boli nedozrete odrhnute z krika stromu, a nema to vobec tie mineraly ako ma mat zrele ovocie? Uplna demencia, srsi z ludi, ktori si v zime a v jari kupuju v marketoch paradajky a papriku a aaa...


Samozrejme, je obrovský rozdiel medzi lacnými paradajkami z Maroka, ktoré sa oberajú zelené, skladujú celé týždne a ktoré dozrievajú za použitia plynov...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Bebe
Platinum Member ***
Príspevky: 694
Dátum registrácie: Po 12 02, 2007 1:09 pm
Bydlisko: Slovakia - Trenčín

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa Bebe »

Ak zoberieme do úvahy, že príroda je múdrejšia, než človek, tak rasliny necháva dozrievať práve vtedy, keď sú potrebné a práve vhodné v čerstvom stave pre zdravý vývoj ich konzumentov, čo by znamenalo, že nie sú také vhodné v iný čas a už vôbec nie počas celého roka. Možnosť vhodného uskladnenia vie toto obdobie pedĺžiť, ale iný spôsob už tak prirodzený zrejme nebude a je ťažké odhadúť dôsledky, ktoré môžu byť dlhodobé a nemusia nabádať k súvislostiam.

Paradajky si pestujem a je to burina, zakorení sa aj odštipnutý výhonok, tzv zálistok, ale nie vždy dozrejú plody, závisí to dosť od počasia, vlhkosti a tak.. A práve preto, že viem, čo to znamená dopestovať paradajku až do štádia zrelosti, nie som ochotný uveriť, že mimo sezóny je to jednoduhšie a bez nejakých pomôcok. A preto, hoci paradajky milujem, nekupujem tie ich napodobeniny.. lepšie povedané na takéto ani nemám chuť.
Vedieť sa pozrieť na vec z viacerých uhlov, je pre mňa dôležitejšie, ako skalopevne zastávať určitý názor.
Používateľov profilový obrázok
rabdo
Gold Member **
Príspevky: 302
Dátum registrácie: Št 02 06, 2011 1:01 pm

Re: ZELENÉ SMOOTHIES - ELIXÍR ZDRAVIA

Príspevok od používateľa rabdo »

pre zainteresovaných nieje bebe ako BEBE :D

už som ho upozornil - ozve sa...

(včera večer jedol paradajky a celkom mu chutili :lol: :lol: :lol: )
Charles Bukowski " svet patrí tým čo sa neposerú "
Napísať odpoveď

Návrat na "Off topic - nie len investovanie"