Frosy napísal:Nechcem podcenovat nikoho, ale akekolvek predpoklady ohladom buducnosti by som nerobil. S investovanim sa hrajem iba chvilu, ale uz ma stihlo naucit obrovskej pokore co sa tyka odhadovania buducnosti.
Správne. Bežní ľudia a investori bez skúsenosti by sa odhadmi do budúcnosti vôbec nemali zaoberať. Mali by si nechať poradiť, alebo zvoliť takú cestu, ktorá zodpovedá ich profilu.
Finanční poradcovia, ktorým ide o prosperitu klienta a nielen o predaj produktov za každú cenu a zinkasovanie provízii, tí by však mali vedieť poradiť. Minimálne netlačiť ľudí do nevýhodných produktov ako sú IŽP a pokiaľ ide o investovanie do akcií, mali by vedieť vysvetliť klientom aké sú výhody ETFs a nevýhody fondov. Takisto by mali vedieť upozorniť ľudí na zvýšené riziko investovania, keď sú akcie predražené a fundamenty firiem stagnujú. V prípade investovania cez pravidelné mesačné vklady je namieste vysvetliť ľuďom, že DCA má svoje plusy. V prípade jednorázového investovania väčšej čiastky je už vec komplikovanejšia. Tam by mal poradca vedieť minimálne to, že v takej situácii nemôže odporúčať 5 ročný horizont, ale oveľa dlhodobejší - minimálne 10 rokov. Čím viac rokov , tým menšie riziko.
Čo sa týka odhadovania budúcnosti, to už by mala byť vec špičkových profesionálov. Tu však treba rozoznávať špičkových teoretikov, čo vedia veci komentovať a obkecávať a špičkových praktikov, ktorí majú za sebou výsledky. Včera som písal o Cramerovi: ten ako manažér fondu vedel správne odhadnúť riziko, vedel kedy ísť do cashu a vedel kedy nakupovať. Vďaka tomu dosiahol výrazne napriemerných +24% p.a. počas svojej kariéry. Ale už ako stockpicker - teoretik sa nepresadil. V stavbe portfólia na pasívny investing neprekonal trhy. Tu už nemohol využiť svoj talent na časovanie trhov. Warren Buffett je zase génius na stockpicking i časovanie. Neviem presne ako riadi časovanie svojích investícii, ale v jednej veci som si istý:
vždy nakupuje lacno. Aj ten AAPL o ktorom sme sa bavili bola perfektne načasovaná investícia. A teraz, keď sú akcie predražené, Warren síce otvorene nevaruje pred rizikom...ale hľa, pozrite sa na BRK a čo zistíte? Že Buffett teraz sedí na obrovskej kope cashu...v BRK nazhromaždil cca 70 miliárd! Warren má svoju taktiku...vie, že jeho BRK v krízach velmi neklesne...a potom, ked bude ten správny čas ( a nízke ceny ) on ten cash dobre investuje.
OK. Nechcel som sa veľmi rozpísať. Chcel som len povedať, že na časovanie investícii sa nemôžeme dívať paušálne.
O sebe môžem povedať, že pád v 2008/2009 som nepredikoval, nezarobil na ňom, ale ani som sa nenechal nachytať. Riziko pádu viselo vo vzduchu a na zlý stav bánk upozorňoval napríklad Honzajs. Z toho, čo sa dialo som si vedel urobiť úsudok. Dával som si pozor ( a každého kto sa pýtal som varoval ). Môj výnos bol štandarne dobrý v 2007, 2008 a nadštandardne dobrý v 2009. Ja som nezarobil priamo na páde, ale mal som extra výnos, keď som investoval po páde. Využil som príležitosť a na krátku dobu som stal investorom
Po kríze sa mi stávalo, že som nemal dobrý úsudok. Napríklad moju krízovú investíciu som predal predčasne. Dnes by bola o 100% vyššie. Aj v roku 2011 bola moja predpoveď taká, že hrozí pád trhov. Neodporúčal som investovať do akcií. Niekoľkokrát som sám prerobil na tom, že som stavil na pokles, ale trhy šli hore... Ľudia nie sú dokonalí a mýlia sa i profíci. To je jednoducho fakt. Nikto nemá krištálovú guľu. Ale na záver môžem povedať jedno. Predpoklady do budúcnosti a aktívne riadenie majú zmysel. Ale nie pre každého. Nemajú zmysel u tých, čo to nevedia robiť. No sú základom úspechu u tých, čo to vedia.
Pri investovaní nejde o to, že na 100% správne predpovedáš budúcnosť. Tu ide o to, že ked si v CASHI, tak riziko straty je NULOVĚ. A ostane nulové aj keď sa pomýliš. A keď sa nepomýliš a trhy padnú, tak sa vynorí nová, veľká príležitosť na extra výnos. Kým tí, čo to nevedia sa budú škvariť v stratách...iní budú spokojne spávať. Kým tí, čo to nevedia budú doťahovať straty, tí druhí budú tvoriť nové zisky. Myslím si, že aj 1-2 takých eventov v kariére investora može znamenať čiaru medzi úspechom a neúspechom.
P.S. Možno je zbytočné o tom teoretizovať. To najsmerodatnejšie je prax. Preto som vo svojom vlákne vytvoril profil aktívneho investora...a tam sám uvidíš, či to má zmysel. Momentálne dlho, velmi dlho je 100% v cashi...i napriek tomu za 2016 prekonáva trhy vo výnose i riziku. Tipujem, že dlhodobo takto prekonám SPY (možno aj dvojnásobne), kým riziko straty bude minimálne.