Perfektný článok zo sociálneho fachu, ako nás progresívna politika tlačí do nesprávnych vecí.
V skratke poviem to, čo som pochopil po návšteve Luníka 9:
kým sa nezlepšia životné podmienky rómov , inklúzia a integrácia nemá šancu.
https://www.postoj.sk/183423/prestanme- ... l-zhorsuje
Keď som na rôznych fórach veci otvorene pomenovala, ľudia z Bratislavy na mňa pozerali ako na rasistku, ktorá chce týmto ľuďom iba zle.
Inklúzia je krásna vec a je to super, ak dokážeme pomôcť znevýhodnenému dieťaťu.
My sme to však poňali nesprávne.
Myslíme si, že keď do debničky so zdravými jablkami vložíme jedno či dve červivé, tak zvyšné jablká ich ozdravia.
Tak to nefunguje, stane sa skôr opak.
U nás sa na špeciálne školy pozeráme s averziou.
Podľa mňa však boli pre deti zo znevýhodneného prostredia, ktoré zaostávajú, nastavené veľmi dobre.
Majú v nich vytvorený dostatočný priestor na to, aby sa pomalším tempom, ktoré zvládajú, naučili čítať, písať a počítať.
Poviem teraz niečo, čo sa mnohým nebude páčiť. Z týchto špeciálnych škôl vychádzajú gramotné deti.
A to práve vďaka tomu, že boli vzdelávané spôsobom, ktorý dokázali zvládnuť.
Z bežných škôl, kam sa ich niekedy snažíme nasilu integrovať, vychádza často opak.
Prečo tvrdíte, že peniaze smerujúce na projekty, ktoré sú na nich zamerané, sa míňajú účinku?
Poviem vám to takto. Určite všetci poznajú Maslowovu pyramídu potrieb.
V rámci nej sú na dolnom stupienku základné biologické potreby, ako mať domov, jedlo či teplo.
Keď ideme na pyramíde vyššie, sú tam vzťahy a vzdelanie.
Veľká časť detí, s ktorými sa každodenne stretávame, žije v chatrčiach, špine, medzi potkanmi
a pred očami majú rodičov, ktorí fajčia, pijú alebo fetujú. Jednoducho zúfalé podmienky.
Prúdia tu celé roky státisíce eur do neefektívnych projektov, ktoré sa míňajú účinku,
lebo nevychádzajú zo skutočných potrieb ľudí z týchto komunít.
Peniaze, ktoré rodičia poberajú, sa málokedy dostanú k týmto deťom. Rodičovský vzor nemajú žiaden.
Ony vidia toto – otec ani mama do práce nechodia, sú doma a žijú z toho, že majú veľké potomstvo, na ktoré poberajú dávky.
Dieťa vyrastajúce v takomto prostredí je hladné, smädné, uzimené a špinavé.
Rodičia si ho všimnú nanajvýš vtedy, keď ho takmer zrazí auto pri kukuričnom poli, a vtedy narobia veľký cirkus.
Ale inak im neprekáža, že sa v troch rokoch poneviera medzi smetnými košmi okolo bytoviek od rána do večera.
Žiaľ, potrebou takéhoto dieťaťa nie je kniha a vzdelanie. Nemá naplnené ani tie najzákladnejšie potreby.
A nikto vraj nevie s tým pohnúť....