ETF cez SLSP - skúsenosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Lubomir0910
- Dátum registrácie: Pi 04 02, 2022 6:35 am
Re: ETF - SLSP
Ahojte. Rad by som says poradil.
Uz nejake mesiace nakupujem nepravidelne etf v slsp (mam tam dlhodobo aj bezny ucet ). Kupil som aj samotne akcie ale viac sa mi osvedcili etf. Mam teraz volnych niekolko tisic. Mam v tomto obdobi ked nevieme co bude zajtra kupovat dalej etf ?kupit naraz alebo pravidelne alebo mam pockat na dalsie poklesy? Viac menej by som kupoval iba sp500. Skuste povedat svoj nazor ci cakat alebo rozdelit nakup a nesledovat rast pokles a kupovat. Dakujem za nazory.
Uz nejake mesiace nakupujem nepravidelne etf v slsp (mam tam dlhodobo aj bezny ucet ). Kupil som aj samotne akcie ale viac sa mi osvedcili etf. Mam teraz volnych niekolko tisic. Mam v tomto obdobi ked nevieme co bude zajtra kupovat dalej etf ?kupit naraz alebo pravidelne alebo mam pockat na dalsie poklesy? Viac menej by som kupoval iba sp500. Skuste povedat svoj nazor ci cakat alebo rozdelit nakup a nesledovat rast pokles a kupovat. Dakujem za nazory.
-
Lubomir0910
- Dátum registrácie: Pi 04 02, 2022 6:35 am
Sak prave to, ze aktualne tolko cashu nepotrebujem. Budem to trosku sledovat a ked bude pokles zainvestujem navyse. Investujem eur ktore by som najblizsich 10-20 rokov nemal potrebovat.
Nedavno som si zalozil ucet vo fio. Chcel som tam aj investovat a uz mi 2x volali ci je vsetko v poriadku pretoze mam investicny ucet a nepouzivam ho. No v porovmani so slsp je to neskutocne neprehladne.
Nedavno som si zalozil ucet vo fio. Chcel som tam aj investovat a uz mi 2x volali ci je vsetko v poriadku pretoze mam investicny ucet a nepouzivam ho. No v porovmani so slsp je to neskutocne neprehladne.
Re: SLSP
nemam doteraz ziadny produkt v SLSP a ani nemam v plane prejst k nim. investujem cez Lynx, ale pre samostatny investicny ucet zvazujem ETF cez george-a.. ak tomu dobre rozumiem, budem potrebovat ucet (ktory sice viem zriadit online) ktory bude prvych 12 mesiacov zadarmo, ale potom (podla aktualnej ceny) 5,90 mesacne.
tomuto sa predpokladam neda vyhnut, alebo sa mylim? ak teda neplanujem splnat podmienky x platieb kartou, ani tych 15.000 na zaciatok.
takisto akcia ze minimalny poplatok za nakup je 1E vyzera ze konci 28.2.2022, neviete nahodou ci sa planuju vratit k tej sume co predtym?
tomuto sa predpokladam neda vyhnut, alebo sa mylim? ak teda neplanujem splnat podmienky x platieb kartou, ani tych 15.000 na zaciatok.
takisto akcia ze minimalny poplatok za nakup je 1E vyzera ze konci 28.2.2022, neviete nahodou ci sa planuju vratit k tej sume co predtym?
-
pedrito
- Dátum registrácie: Po 28 12, 2020 9:23 pm
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 15 times
Do 28.2. to je ako "akcia" a od 1.3. uz to maju takto v riadnom cenniku. Cennik (aktualny aj ten novy) maju na webe, treba sa len preklikat. A precitat si presne tie podmienky. Pre zakladny use case nakupu ETF na Xetre cez Georga to takto bude platit.
-
capitalcapital
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 95 times
- Been thanked: 86 times
Toto vlákno je vhodnejšie: viewtopic.php?f=6&t=24432
Oproti Lynx je asi podstatnejší poplatok za správu 0,60% p.a. od 1.7.2022 (doteraz tuším 0,40 p.a.)
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2475 times
- Been thanked: 2852 times
presunuté
- Substance242
- Active Member
- Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 12:16 am
Prišlo mailom, za mňa plus že takto informujú.
"Vplýva aktuálna situácia na Ukrajine na moje investície?"
https://www.digitalneinvestovanie.sk/sk ... ncnom-trhu
"Vplýva aktuálna situácia na Ukrajine na moje investície?"
https://www.digitalneinvestovanie.sk/sk ... ncnom-trhu
Všetky informácie mám z overených zdrojov, alebo som si ich vymyslel.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 607 times
- Kontaktovať používateľa:
za mna minus , ak vyslovene nepouzijem slovo klamstvo, tak minimalne pisu polopravdy. A ten graf zacinajuci 2017 ani nekomentujem stara dobra klasika predavacov podielovych fondov
.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Pokial používaš účet na obchodovanie tak poplatok je 0 eur. Sadzobník strana 5 - Ak Klient Účet využíva výlučne na účely obchodovania s cennými papiermi, Poplatok za vedenie Účtu a Poplatok za platobné operácie v rámci domáceho prevoduje 0eur. Ak začne Klient využívať Účet na iné účely,na iné typy operácií alebo požiada o doplnkové služby alebo oiné Bankové produkty spojené s Účtom, Účet a jeho využívanie budú spoplatnené v zmysle Sadzobníka.
-
frakan
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
- Has thanked: 92 times
- Been thanked: 46 times
Aké klamstvo, aké polopravdy, čo trepeš. A pod tým grafom máš odkaz na živý graf, môžeš sa s tým hrať koľko chceš. Je skvelé, hlavne pre tých, čo majú v SLSP bežný účet, že SLSP umožňuje investovať priamo cez nich bez nutnosti otvárať si účet u brokera. Je to všetko prehľadné a pokope a aj to využívam. Mám tam sporenie do fondu, nakúpené nejaké ETF a dividendové akcie a som spokojný a každém to odporúčam.osamely chodec napísal: ↑Pi 25 02, 2022 2:48 pm za mna minus , ak vyslovene nepouzijem slovo klamstvo, tak minimalne pisu polopravdy. A ten graf zacinajuci 2017 ani nekomentujem stara dobra klasika predavacov podielovych fondov.
Zdravim vsetkych, tiez by ma zaujimalo do coho teraz investovat. Rovnako ako mnohi ini pouzivam aplikaciu George na investovanie do ETF a stojim pred otazkou ci investovat teraz alebo pockat.
Aktualne mam nainvestovane v tychto ETF:
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) - IE00B5BMR087
iShares MSCI World Information Technology Sector UCITS ETF USD (Dist) - IE00BJ5JNY98
iShares Core MSCI World UCITS ETF - IE00B4L5Y983
A chcel by som doinvestovat dalsie volne peniaze s dlhodobim horizontom (10+ rokov). Otazka je ci teraz, alebo cakat, alebo zvolit ine ETF.. Co som tu doteraz na fore vycital, tak SP 500 a MSCI World su vo vseobecnosti odporucane pre investora ako som napr. ja (malo skusenosti).
SLSP Ucet: Mimochodom ak to este niekoho zaujima, tak ja som pisal tento rok do SLSP ohladom uctu bez poplatkov a odpoved bola, ze ucet bez poplatku je v pripade ak aktiva na ucte su v sume 15000+ eur. Do aktiv sa zapocitava jednak hotovost na ucte a zaroven cenne papiere do ktorych spadaju aj ETF (na to som sa vyslovene pytal, pretoze z cenniku to nie je jednoznacne jasne). Je to popisane v uz spominanom cenniku, v casti "9. Definície a zásady stanovovania poplatkov"
https://cdn0.erstegroup.com/content/dam ... 032022.pdf
iShares MSCI World Information Technology Sector UCITS ETF USD (Dist) - IE00BJ5JNY98
A chcel by som doinvestovat dalsie volne peniaze s dlhodobim horizontom (10+ rokov). Otazka je ci teraz, alebo cakat, alebo zvolit ine ETF.. Co som tu doteraz na fore vycital, tak SP 500 a MSCI World su vo vseobecnosti odporucane pre investora ako som napr. ja (malo skusenosti).
SLSP Ucet: Mimochodom ak to este niekoho zaujima, tak ja som pisal tento rok do SLSP ohladom uctu bez poplatkov a odpoved bola, ze ucet bez poplatku je v pripade ak aktiva na ucte su v sume 15000+ eur. Do aktiv sa zapocitava jednak hotovost na ucte a zaroven cenne papiere do ktorych spadaju aj ETF (na to som sa vyslovene pytal, pretoze z cenniku to nie je jednoznacne jasne). Je to popisane v uz spominanom cenniku, v casti "9. Definície a zásady stanovovania poplatkov"
https://cdn0.erstegroup.com/content/dam ... 032022.pdf
-
capitalcapital
- Gold Member **
To dividendové ETF máš zámerne, si s tým OK robiť si daňové priznanie sám?p55p napísal: ↑Ne 10 04, 2022 10:01 am Zdravim vsetkych, tiez by ma zaujimalo do coho teraz investovat. Rovnako ako mnohi ini pouzivam aplikaciu George na investovanie do ETF a stojim pred otazkou ci investovat teraz alebo pockat.
- Joki
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
- Has thanked: 297 times
- Been thanked: 328 times
capitalcapital napísal: ↑Ne 10 04, 2022 10:25 amTo dividendové ETF máš zámerne, si s tým OK robiť si daňové priznanie sám?p55p napísal: ↑Ne 10 04, 2022 10:01 am Zdravim vsetkych, tiez by ma zaujimalo do coho teraz investovat. Rovnako ako mnohi ini pouzivam aplikaciu George na investovanie do ETF a stojim pred otazkou ci investovat teraz alebo pockat.
Ako píše capitalcapital ku Dist, nakupuj dividendove etf len s ACC- akumulačné, priamo sa investujú vo fonde. Pri dividendách DIST- distribučne, budeš ich musieť priznavať v DP.
Ten by som ja “ iShares MSCI World Information Technology Sector UCITS ETF USD (Dist) - IE00BJ5JNY98” zmenil na Nasdaq-kove etf.
Osobne by som investoval momentálne po menšich čiastkach aj každe tva týždňe a možno aj týždenne, ak to maš bez poplatku.
dakujem za rady. tie dividendy som dal z nevedomosti. rad by som to teda vymenil za nieco ine.
@Joki: pisal si o Nasdaq ETF, vedel by si mi odporucit nieco konkretne?
@Joki: pisal si o Nasdaq ETF, vedel by si mi odporucit nieco konkretne?
-
pedrito
https://www.digitalneinvestovanie.sk/sk ... etf-fondov
To je stranka SLSP kde sa daju vyhladat ETF, obchodovatelne cez Georga. Do vyhladavania staci napisat "nasdaq" a hned uvidis vysledok: IE00B53SZB19 ISHARES NASDAQ 100 ACC ETF
To je stranka SLSP kde sa daju vyhladat ETF, obchodovatelne cez Georga. Do vyhladavania staci napisat "nasdaq" a hned uvidis vysledok: IE00B53SZB19 ISHARES NASDAQ 100 ACC ETF
Ok dik za tip. Tu stránku poznám, ale nenapadlo mi ze slsp ma iba jeden Nasdaq v portfóliu. Ja som pozeral najskôr justetf.com a tam mi ich vyhodilo niekoľko.
Takze etf by som mal vybraté. Stale ale rozmýšľam ci investovať teraz alebo čakať. Radšej robím jednorazové väčšie investície ako pravidelne malé.
Takze etf by som mal vybraté. Stale ale rozmýšľam ci investovať teraz alebo čakať. Radšej robím jednorazové väčšie investície ako pravidelne malé.
- Joki
- Guru Member ****
To by som chcel vedieť aj ja, čakať alebo terazp55p napísal: ↑Ne 10 04, 2022 12:51 pm Ok dik za tip. Tu stránku poznám, ale nenapadlo mi ze slsp ma iba jeden Nasdaq v portfóliu. Ja som pozeral najskôr justetf.com a tam mi ich vyhodilo niekoľko.
Nedá sa to predpovedať, ale myslim si, že práve teraz je najvhodnejšia doba, mozno to pôjde ešte dole, ale minimalne. Nečakaj na dno.
@Joki: vnímam to podobne, ale moje odhady na správny čas nákupu teda za veľa nestoja. Väčšinou keď nakúpim tak sa trh otočí vždy smerom dolu bez ohľadu na to aký smerom išiel pred mojim nákupom.
Ešte mi teda zostava doriešiť ako zmeniť ten dividendový ETF na Acc, teda zmeniť na iný. Neviem či SLSP ponuka nejakú takú možnosť ako vymeniť jedno ETF za iné. Toto konkrétne mám kúpené len krátko, približne od začiatku roka. Neviem ako to bude s poplatkami keď to budem chcieť zavrieť skôr ako za rok. Samozrejme zisk tam nie je žiadny.
Ešte mi teda zostava doriešiť ako zmeniť ten dividendový ETF na Acc, teda zmeniť na iný. Neviem či SLSP ponuka nejakú takú možnosť ako vymeniť jedno ETF za iné. Toto konkrétne mám kúpené len krátko, približne od začiatku roka. Neviem ako to bude s poplatkami keď to budem chcieť zavrieť skôr ako za rok. Samozrejme zisk tam nie je žiadny.
-
capitalcapital
- Gold Member **
Prečo sa potom snažíš časovať trh a nedržíš sa rady nakupovať v menšom a častejšie? Poplatok za nákup je 1% minimálne 1EUR ak si dobre pamätám.p55p napísal: ↑Ne 10 04, 2022 5:50 pm @Joki: vnímam to podobne, ale moje odhady na správny čas nákupu teda za veľa nestoja. Väčšinou keď nakúpim tak sa trh otočí vždy smerom dolu bez ohľadu na to aký smerom išiel pred mojim nákupom.
Výmena neexistuje. Proste to ETF predáš a kúpiš si iné.
Ak tam nie je zisk, tak ti nevzniká ani žiadna daňová povinnosť vzhľadom na predaj. Ak by aj bol nejaký zisk, môžeš využiť oslobodenie do 500 EUR (ak ho nevyužívaš pri inom type príjmu.
Ak ti už boli vyplatené nejaké dividendy, budeš ich musieť v roku 2023 uviesť do DP za 2022.
-
pedrito
Tak si si sam odpovedal na povodnu otazku. Rozdel investiciu na par krat, s pravidelnym odstupom mesiac alebo dva, a mozes byt pokojnejsi. Presne to je pointa rozdelenia jednorazovej investicie na viackrat - vyhnut sa riziku (a stresu z) mozneho prudsieho poklesu po vacsej investicii.
Neexistuje moznost "vymenit" ETF. Potrebujes jedno predat, druhe kupit. Poplatok za nakup aj predaj je vzdy 1%, s tym nic nenarobis. Ak ta povodna investicia je momentalne v minuse, tak ti pri predaji nevznikne danova povinnost. Nezavisle od toho musis posudit danovu povinnost z pripadnej vyplaty dividendy, kedze to povodne ETF je distribucne. Ak som dobre zachytil, to tvoje ETF je IE00BJ5JNY98 a vyplaca dividendy v decembri a juni.p55p napísal: ↑Ne 10 04, 2022 5:50 pm Ešte mi teda zostava doriešiť ako zmeniť ten dividendový ETF na Acc, teda zmeniť na iný. Neviem či SLSP ponuka nejakú takú možnosť ako vymeniť jedno ETF za iné. Toto konkrétne mám kúpené len krátko, približne od začiatku roka. Neviem ako to bude s poplatkami keď to budem chcieť zavrieť skôr ako za rok. Samozrejme zisk tam nie je žiadny.
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... #dividends
Takze ak si kupil na zaciatku roka a teraz predas, zrejme si nemal ziadny prijem dividendy a nemusis riesit danove priznanie.
Nič mi zatiaľ nebolo vyplatené preto to chcem doriešiť ešte teraz. Pravidelne investovanie mi v mojej aktuálnej situácii nedáva úplne zmysel. Mám teraz k dispozícii pár tisíc a príde mi vhodnejšie ich investovať naraz ako v priebehu niekoľkých rokov po malých častiach.
@pedrito: áno rozdenelenie na dve časti dáva zmysel, no na druhej strane ak dvakrát kúpim keď to bude hore budem v ešte horšej situácii 
- Joki
- Guru Member ****
p55p, moja osobna skusenosť, ja som nakupoval dasnaq od septembra do oktobra 2021 za 12 000€ asi 6-7 nákupov v priemere za 760€ a nasledne to išlo na 830€, to ma potešilo, ale potom zasa dole na 680€ a teraz je znova na 760-780€. Len som to prečkal pri kuchynskom stole
Naposledy upravil/-a Joki v Ne 10 04, 2022 7:29 pm, upravené celkom 2 krát.
-
capitalcapital
- Gold Member **
Akú radu vlastne chceš, lebo všetko neguješ.p55p napísal: ↑Ne 10 04, 2022 6:14 pm Nič mi zatiaľ nebolo vyplatené preto to chcem doriešiť ešte teraz. Pravidelne investovanie mi v mojej aktuálnej situácii nedáva úplne zmysel. Mám teraz k dispozícii pár tisíc a príde mi vhodnejšie ich investovať naraz ako v priebehu niekoľkých rokov po malých častiach.
Stale ale rozmýšľam ci investovať teraz alebo čakať.
Pravidelne investovanie mi v mojej aktuálnej situácii nedáva úplne zmysel.
Pravidelné investovanie môže byť rozloženie na 1 rok, 1,5 roka ....nikto nepovedal že to má byť 10 rokov ako je tvoj horizont.rozdenelenie na dve časti dáva zmysel, no na druhej strane ak dvakrát kúpim keď to bude hore budem v ešte horšej situácii
Ak je tvoj horizont 10+ prečo sa teraz bojíš dvoch nákupov, to už neskôr nebudeš nič prikupovať?
Ešte to môžeš skúsiť cez nastavenie rôznych Limit príkazov na nákup a uvidíš...
-
frakan
- Gold Member **
A na toto si ako prišiel? ... Ak kúpiš raz po 100 alebo budeš kupovať napr. 3x po 100. potom po 80 a potom po 70 tak kedy budeš na tom lepšie?
Určite nechcem aby moje odpovede vyznievali negatívne. Snažil som sa len vykresliť moju situáciu a čo sa snažím dosiahnuť. Možno som to mal napísať trochu inak. V zasade tiež investujem pravidelne akurát nie v týždňových či mesačných intervaloch ale skôr párkrát do roka. Preto som napísal čo som napísal. Keď pozerám na grafy tak niekde v polke marca mala väčšina týchto ETF prepad a od vtedy išli hore o X%. Mne ide len o to aby som od niekoho skúsenejšieho ziskal odhad, ktorý smerom je predpoklad, ze sa budú tieto ETF hýbať v blízkej budúcnosti.
@frakan: pointa je v tom ze ak kúpim teraz povedzme za 8eur kus a o mesiac to pôjde hore a kupim napríklad po 10eur kus, tak som na tom predsa horšie ako keď kupim teraz za celu sumu po 8eur. Nedajbože ak to pôjde čele dolu na 6eur. Toto je len ilustračný príklad a viem ze pri pravidelnom investovaní sa vychádza z priemernej hodnoty. Išlo len o pointu. Ak to jednoduch pôjde teraz cely čas hore ako napriklad minuly rok tak je lepšie kúpiť podľa mňa naraz ak sú na to prostriedky. Ako som písal aj v predošlom príspevku ide mi skôr o odhad akým smerom sa budú pravdepodobne trhy vyvíjať v najbližšom čase. Snažil som sa používať aj rôzne indiakatory, ktoré sa používajú na grafoch na predikciu ale veľmi mi to s tým zatiaľ nejde, preto hľadám rady u ľudí, ktorí majú v tomto smere viac skúsenosti.
Dobre aby som nevyzeral, že len negujem. Kľudne si nechám poradiť. Aké by bolo teda vaše odporúčanie na pravidelne investovanie, ak by som mal teraz k dispozícii 5000? V akých intervaloch je podľa vás najlepšie to preinvestovat? Pripadne aj s odporučením na konkrétne ETF.
-
pedrito
Otazka "ktorým smerom je predpoklad, ze sa budú tieto ETF hýbať v blízkej budúcnosti" nie je vhodny sposob, ako uvazovat. Mozes sa spytat 1000 ludi, dostanes rozne pocity, dojmy, odhady, kadekaje indikatory, a vsetko si to bude vzajomne tak protirecit, ze ti to vobec nepomoze.
Dlhodoba historia akciovych trhov ukazuje, ze na dlhych casovych horizontoch (10, idealne 20 rokov) siroko stavane indexove ETF rastu.
Predpovedanie kratkodobych pohybov je irelevantne (pokial nie si trader alebo spekulant).
Cele investovanie je o vztahu medzi vynosom a rizikom.
Pointa rozlozenia jednorazovej investicie na niekolko casti je v tom, ze diverzifikujes investiciu v case. Ak das vsetko naraz, moze sa stat ze to trafis skvele, ale moze aj nastat velky prepad. Ak to rozlozis, pripravujes sa sice o moznost prudkeho narastu hodnoty celej investicie, ale zaroven znizis riziko prudkeho prepadu. Neexistuje jasna odpoved, ktory pristup je LEPSI. Pre kazdeho investora je dolezite pristupovat k investovaniu tak, aby pomer potencialneho vynosu a rizika ktore podstupuje zodpovedal jeho povahe a preferenciam.
Dlhodoba historia akciovych trhov ukazuje, ze na dlhych casovych horizontoch (10, idealne 20 rokov) siroko stavane indexove ETF rastu.
Predpovedanie kratkodobych pohybov je irelevantne (pokial nie si trader alebo spekulant).
Cele investovanie je o vztahu medzi vynosom a rizikom.
Pointa rozlozenia jednorazovej investicie na niekolko casti je v tom, ze diverzifikujes investiciu v case. Ak das vsetko naraz, moze sa stat ze to trafis skvele, ale moze aj nastat velky prepad. Ak to rozlozis, pripravujes sa sice o moznost prudkeho narastu hodnoty celej investicie, ale zaroven znizis riziko prudkeho prepadu. Neexistuje jasna odpoved, ktory pristup je LEPSI. Pre kazdeho investora je dolezite pristupovat k investovaniu tak, aby pomer potencialneho vynosu a rizika ktore podstupuje zodpovedal jeho povahe a preferenciam.
-
pedrito
Uplne zakladna, jednoducha strategia pre bezneho cloveka, ktory nechce moc rozdumovat a studovat, ma investicny horizont minimalne 10, idealne viac rokov, a chce si investovanie predsa spravovat sam (aby optimalizoval naklady), je kazdomesacne investovanie do ETF sledujuceho MSCI World (take ma aj SLSP v ponuke). Ak mas vacsiu jednorazovu sumu, vlozit to postupne na parkrat, povedzme pocas pol roka.p55p napísal: ↑Ne 10 04, 2022 7:57 pm Dobre aby som nevyzeral, že len negujem. Kľudne si nechám poradiť. Aké by bolo teda vaše odporúčanie na pravidelne investovanie, ak by som mal teraz k dispozícii 5000? V akých intervaloch je podľa vás najlepšie to preinvestovat? Pripadne aj s odporučením na konkrétne ETF.
Pekny strucny webinar ktory odporucam: https://www.youtube.com/watch?v=n2GmbUbjTkQ
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Ale ako zakladnu strategiu by som zvolil rozlozenie max pol roka. Predlzit len ak by sa zhorsovala situacia na trhoch.
Ja osobne by som to ale nerozdeloval. Radsej skusit stastie. Ale ten rozdiel po 10r bude minimalny.
Ja osobne by som to ale nerozdeloval. Radsej skusit stastie. Ale ten rozdiel po 10r bude minimalny.
Ahojte,
Vedeli by ste mi poradiť ako je to z dividendou z akcií v SLSP?
Nakupujem samostatne akcie v SLSP a niektoré akcie ktoré mám v portfóliu vyplácajú aj dividendy. Nie som si istý či dividendy zdaňuje banka alebo si ich musím zdaňovať sám, nerád by som robil daňové priznanie keďže som na dividendách zarobil asi 2€
Ďakujem za radu.
Vedeli by ste mi poradiť ako je to z dividendou z akcií v SLSP?
Nakupujem samostatne akcie v SLSP a niektoré akcie ktoré mám v portfóliu vyplácajú aj dividendy. Nie som si istý či dividendy zdaňuje banka alebo si ich musím zdaňovať sám, nerád by som robil daňové priznanie keďže som na dividendách zarobil asi 2€
Ďakujem za radu.
-
frakan
- Gold Member **
Banka ich nezdaňuje. Aj keby ich zdaňovala, mal by si príjem z nich uviesť v daňovom priznaní. Iba tie nezdanené dodaniť 7% taxou. Mne napr. prišli z firiem DTE.DE a BTI nezdanené.
A je to aj nejak limitované sumou, že od akej sumy to musím danit ? Pretože ako som písal jedna sa o cca 2€ v dividendách od spoločnosti Apple a MasterCard
-
PredsaJa
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 88 times
Tie by si mal mať zdanené 15% pri zdroji, ak máš podpísaný W-8BEN (inak by ti strhli ešte viac). Detail by si v SLSP hádam mal niekde vidieť. Akože stále by si to mal uviesť v DP, aj keď sú to 2 eurá, ale stíhať by ťa za to nikto nemal, keďže to bolo raz zdanené a vyššiou sadzbou ako je u nás.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 607 times
- Kontaktovať používateľa:
problem moze byt ze za nepodanie DP je pokuta
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
-
PredsaJa
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 88 times
Bral som to ako štandardnú situáciu, že je niekde zamestnaný a DP zaňho podá zamestnávateľ. Vtedy mu v kolónke dividend bude svietiť nula. Je to teda povedzme že chyba, možno by si to ale vedel vyargumentovať, že k žiadnemu kráteniu dane nedošlo. Každopádne, spraviť si sám DP je otázkou pár minút času. Je to síce obludný report, ale pri dividendách sa uvádza len pár čísiel. S dobrým návodom žiaden problém.
-
hokaido
- Gold Member **
- Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 31 times
On zrejme bude mat podane rocne zuctovanie, tak pokuta za nepodanie DP by sa ho nemala tykat.
Za nesplnenie oznamovacej povinnosti je 30 az 3000e. Prepokladam, ze pri opakovanom poruseni bude vyssia pokuta.
https://podpora.financnasprava.sk/911380-Pokuty